DROPS / 203 / 13

Owl Feathers by DROPS Design

Gebreid omslagdoek in DROPS Delight en DROPS Alpaca. Het werk wordt van boven naar beneden gebreid met strepen en 2-kleurig bladpatroon in Engelse patentsteek.

DROPS Design: Patroon nr. de-204
Garengroep A
-------------------------------------------------------

MAAT:
Hoogte: Gemeten naar beneden de midden = ongeveer 80 cm.
Breedte: Gemeten over de bovenkant rand = ongeveer 160 cm.

MATERIAAL:
DROPS DELIGHT van garnstudio (behoort tot garengroep A)
200 g kleur 18, herfstbos
En gebruik:
DROPS ALPACA van garnstudio (behoort tot garengroep A)
200 g kleur 302, beige

STEKENVERHOUDING:
23 steken in de breedte en 30 naalden in de hoogte met tricotsteek = 10 x 10 cm.
19 steken in de breedte en 44 naalden in de hoogte (22 naalden gemeten over de rechte steken) met Engelse patentsteek = 10 x 10 cm.

NAALDEN:
DROPS RONDBREINAALD 3.5 MM: Lengte 80 cm voor tricotsteek en bladpatroon in Engelse patentsteek.
De naalddikte is slechts een richtlijn. Als u te veel steken heeft op 10 cm, ga dan verder met een grotere naald. Als u te weinig steken heeft op 10 cm, ga dan verder met een kleinere naald.

Heeft u deze of een van onze andere ontwerpen gemaakt? Tag uw afbeeldingen in social media met #dropsdesign, zodat we ze kunnen zien!

Wilt u een ander garen gebruiken? Probeer de garenvervanger!
Weet u niet zeker welke maat u moet kiezen? Dan is het misschien zinvol om te weten dat het model in de afbeelding ongeveer 170 cm is en maat S of M heeft. Wanneer u een trui, vest, jurk of vergelijkbaar kledingstuk maakt, dan kunt u onderaan het patroon een schema vinden met de afmetingen van het uiteindelijke kledingstuk (in cm).

75% wol, 25% polyamide
vanaf 3.45 € /50g
DROPS Delight print DROPS Delight print 3.45 € /50g
Breiwebshop
Bestel

100% alpaca
vanaf 3.90 € /50g
DROPS Alpaca uni colour DROPS Alpaca uni colour 3.90 € /50g
Breiwebshop
Bestel
DROPS Alpaca mix DROPS Alpaca mix 4.10 € /50g
Breiwebshop
Bestel
Naalden & Haaknaalden
Het garen om dit patroon van te maken kunt u vanaf 29.40€ krijgen. Lees meer.

Instructies voor het patroon

UITLEG VOOR HET PATROON:

-------------------------------------------------------

RIBBEL/RIBBELSTEEK (heen en weer gebreid):
Brei alle naalden recht.
1 ribbel in de hoogte = Brei 2 naalden recht.

KANTSTEEK IN RIBBELSTEEK:
Zoals aangegeven in het patroon breit u 2 naalden aan de goede kant gevolgd door 2 naalden aan de verkeerde kant, de ribbelsteken moeten als volgt gebreid worden: * Recht aan de goede kant, averecht aan de goede kant, averecht aan de verkeerde kant, recht aan de verkeerde kant *, brei van *-*.
De kantsteken worden gebreid met een dubbele draad elke keer dat er 2 draden op dezelfde kant zijn.

PATROON:
Zie telpatronen A.1 tot A.13.
A.1 en A.4 = zijkanten van de omslagdoek.
A.3 = midsteek op de omslagdoek.

2-KLEURIG PATROON IN ENGELSE PATENTSTEEK (heen en weer gebreid):
Het gestreepte patroon wordt gebreid in Engelse patentsteek zoals te zien is in telpatronen A.1 tot A.13.
Om het 2-kleurig effect te krijgen, worden de strepen afwisselend met 1 naald beige en 1 naald herfstbos gebreid.
* Brei 1 naald aan de goede kant met beige, duw de steken terug naar het uiteinde van de naald, zodat de volgende naald ook aan de goede kant gebreid wordt. Brei deze naald met herfstbos.
Brei 1 naald aan de verkeerde kant met beige, duw de steken terug tot het uiteinde van de van de naald, zodat de volgende naald ook aan de verkeerde kant gebreid wordt. Brei deze naald met herfstbos *, brei van *-* tot de gewenste lengte.
Lege en gevulde vierkanten (buiten het telpatroon): laat zien of de naald gebreid wordt vanaf de goede of de verkeerde kant. Het vierkant laat tevens zien of de naald wordt gebreid met beige of herfstbos. Lees TIP VOOR HET BREIEN-1 hieronder.

TIP VOOR HET BREIEN-1:
Als u niet zeker weet welke kleur u moet gebruiken op de volgende naald wanneer u 2-kleurige Engelse patentsteek breit, kunt u naar de kleur kijken die op de vorige naald is gebruikt door naar de kantsteken te kijken.

TIP VOOR HET BREIEN-2 (aantal steken):
Alle aangegeven aantallen steken wanneer u Engelse patentsteek breit, zijn zonder de omslagen; de omslagen horen bij de rechte steken en ze worden samen als 1 steek geteld.

-------------------------------------------------------

BEGIN HET WERK HIER:

-------------------------------------------------------

OMSLAGDOEK– KORTE SAMENVATTING VAN HET WERK:
Het werk wordt heen en weer gebreid met strepen en 2-kleurig bladpatroon in Engelse patentsteek. Het Engelse patentsteek patroon wisselt naar averechte tricotsteek, met Engelse patentsteek in de verticale strepen ertussen. Dan gaan de Engelse patentsteken verder met een waaierpatroon met averechte tricotsteek ertussen.

OMSLAGDOEK:
Zet 6 steken op met rondbreinaald 3.5 mm en beige.
Brei de eerste naald als volgt (= verkeerde kant): 1 kantsteek in RIBBELSTEEK – lees beschrijving hierboven, * 1 omslag, 1 averecht *, brei van *-* tot er 1 steek over is op de naald en eindig met 1 kantsteek in ribbelsteek = 11 steken.
Brei de volgende naald met beige (= goede kant): 1 kantsteek in ribbelsteek, brei recht tot er 1 steek over is op de naald (de omslagen worden gedraaid gebreid om gaatjes te voorkomen) en eindig met 1 kantsteek in ribbelsteek.
Brei de volgende naald met beige (= verkeerde kant): 1 kantsteek in ribbelsteek, * 1 omslag, 1 steek averecht afhalen, 1 recht *, brei van *-* tot er 1 steek over is voor de kantsteek, 1 omslag, 1 steek averecht afhalen en eindig met 1 kantsteek in ribbelsteek. Keer het werk. Brei dan 2-KLEURIG PATROON IN ENGELSE PATENTSTEEK en KANTSTEEK IN RIBBELSTEEK – lees beschrijving hierboven.

BREI A.1A, A.2, A.3A EN A.4A ALS VOLGT:
Beginnend aan de goede kant. Brei A.1A (= 2 steken), A.2 (= 3 steken), A.3A (= 1 mid-steek), brei A.2 (= 3 steken) en eindig met A.4A (= 2 steken). Ga verder met dit patroon. Als A.2 klaar is in de hoogte zijn er 59 steken op de naald – lees TIP VOOR HET BREIEN-2. Het werk meet ongeveer 9 cm naar beneden over de mid-steek.

BREI A.1B, A.5, A.6, A.7, A.3B EN A.4B ALS VOLGT:
Beginnend aan de goede kant: Brei A.1B (= 2 steken), A.5 (= 9 steken), A.6 (= 8 steken), A.7 (= 10 steken), brei A.3B (= 1 mid-steek), A.5 (= 9 steken), A.6 (= 8 steken), A.7 (= 10 steken) en eindig met A.4B (= 2 steken). Ga verder met dit patroon. Als A.6 klaar is in de hoogte zijn er 75 steken op de naald.
Ga verder door A.1B, A.5, A.6, A.7, A.3B en A.4B in de hoogte te herhalen; elke keer dat u de telpatronen in de hoogte heeft herhaald, meerdert u 16 steken op de naald en is er ruimte voor nog 1 herhaling van A.6 in de breedte tussen elke A.5 en A.7. Ga zo verder tot A.6 in totaal 13 keer in de hoogte is gebreid = 267 steken op de naald. Het werk meet ongeveer 50 cm over de mid-steek.

BREI A.1C, A.8, A.9, A.10, A.3C EN A.4C ALS VOLGT:
Beginnend aan de goede kant: Brei A.1C (= 2 steken), A.8 (= 9 steken), A.9 over de volgende 112 steken (= 14 herhalingen van 8 steken), brei A.10 (= 10 steken), A.3C (= 1 mid-steek), brei A.8 (= 9 steken), A.9 over de volgende 112 steken (= 14 herhalingen van 8 steken), A.10 (= 10 steken) en eindig met A.4C (= 2 steken). Ga verder met dit patroon. Als A.9 klaar is in de hoogte zijn er 491 steken op de naald en meet het werk ongeveer 70 cm naar beneden over de mid-steek.

BREI A.1D, A.11, A.12, A.13, A.3D EN A.4D ALS VOLGT:
Beginnend aan de goede kant: Brei A.1D (= 2 steken), A.11 (= 25 steken), A.12 over de volgende 192 steken (= 8 herhalingen van 24 steken), brei A.13 (= 26 steken), A.3D (= 1 mid-steek), brei A.11 (= 25 steken), A.12 over de volgende 192 steken (= 8 herhalingen van 24 steken), A.13 (= 26 steken) en eindig met A.4D (= 2 steken). Ga verder met dit patroon. Als A.12 klaar is in de hoogte zijn er 531 steken op de naald en meet het werk ongeveer 80 cm naar beneden over de mid-steek.
Kant af met herfstbos aan de verkeerde kant – met recht over recht, averecht over averecht – LET OP: De omslagen worden als normale steken afgekant – maak daarnaast 1 extra omslag tussen elke steek zonder een omslag (deze omslag wordt gebreid als 1 steek en kant dan af zoals normaal). Als u dit doet krijgen de waaiers een mooi gebogen einde.

Dit patroon is gecorrigeerd. .

Gewijzigd online: 16.09.2019
Nieuwe telpatronen A.2, A.5, A.6 en A.7.

Telpatroon

= brei met beige; begin hier
= brei met herfstbos; begin hier
= KANTSTEEK IN RIBBELSTEEK – lees beschrijving in de tekst
= maak 1 omslag, haal dan 1 steek averecht af
= brei de omslag en de rechte steek samen
= brei de omslag en averechte steek samen
= brei 3 steken in de rechte steek en omslag als volgt: Brei de omslag en de rechte steek recht samen, maak 1 omslag op de rechter naald en brei de steek en de omslag recht samen = 3 steken (dus 2 steken gemeerderd)
= brei 5 steken in de rechte steek en omslag als volgt: Brei de omslag en de rechte steek recht samen, maar laat deze niet van de naald af glijden, *maak 1 omslag op de rechter naald en brei de steek en de omslag recht samen zonder ze van de naald af te laten glijden *, brei van *-* in totaal 2 keer = 5 steken (dus 4 steken gemeerderd)
= brei 5 steken en 3 omslagen samen als volgt (= in totaal 8 steken): Zet de eerste 3 steken en 2 omslagen samen op de rechter naald alsof u ze recht samen breit, brei de volgende 2 steken en 1 omslag recht samen, haal de 5 afgehaalde steken (inclusief de omslagen) op de rechter naald over de samengebreide steken (dus 4 steken geminderd)
= maak 1 omslag tussen 2 steken; brei op de volgende naald de omslag gedraaid om een gaatje te voorkomen
= averecht aan de goede kant, recht aan de verkeerde kant
= 3 averechte steken samen (= 2 steken geminderd)


Heeft u hulp nodig voor dit patroon?

Bedankt dat u een patroon van DROPS Design kiest. We zijn er trots op dat we patronen aanbieden die correct en makkelijk te volgen zijn. Alle patronen zijn uit het Noors vertaald en u kunt altijd het origineel patroon controleren (DROPS 203-13) voor de afmetingen en de berekiningen.

Heeft u moeite met het volgen van het patroon? Hieronder vindt u een lijst met bronnen die u kunnen helpen om uw project vlot af te maken - of om eenvoudig iets nieuws te leren.

1) Waarom is de stekenverhouding zo belangrijk?

De stekenverhouding bepaalt de uiteindelijke afmetingen van uw werkstuk en wordt normaliter aangegeven in 10 x 10 cm. Het wordt als volgt aangegeven: het aantal steken in de breedte x het aantal naalden in de hoogte - dus: 19 steken x 26 naalden = 10 x 10 cm.

De stekenverhouding is heel erg individueel; sommige mensen breien/haken heel losjes, terwijl anderen vrij strak werken. De stekenverhouding past u aan met de naalddikte, wat de reden is waarom we slechts een suggestie voor de naalddikte geven! U moet deze aanpassen (naar boven of beneden) om ervoor te zorgen dat UW stekenverhouding overeenkomt met de stekenverhouding die aangegeven staat in het patroon. Als u met een andere stekenverhouding werkt dan staat aangegeven in het patroon, dan zal het garenverbruik anders zijn, en zal uw werkstuk andere afmetingen krijgen dan het patroon aangeeft.

De stekenverhouding geeft tevens aan welk garen als vervanging kan dienen. U kunt verschillende garens met elkaar vervangen, zolang de stekenverhouding maar hetzelfde is.

Bekijk de DROPS les: Hoe u de stekenverhouding opmeet

Bekijk de DROPS video: Hoe u een proeflapje maakt

naar boven

2) Wat zijn de garengroepen?

Al onze garens zijn ondergebracht in garengroepen (van A tot F) volgens dikte en stekenverhouding – groep A bevat de dunste garens en groep F de dikste. Dit maakt het makkelijker voor u om alternatieve garens te vinden voor onze patronen, indien u graag ander garen wilt gebruiken. Alle garens binnen dezelfde groep hebben ongeveer eenzelfde stekenverhouding en kunnen elkaar vervangen. Het is wel zo dat verschillende garenkwaliteiten verschillende structuren en eigenschappen hebben, wat het uiteindelijke werkstuk een unieke 'look en feel' geeft.

Klik hier voor een overzicht van de garens in elke garengroep

naar boven

3) Kan ik een ander garen gebruiken dan staat aangegeven in het patroon?

Bij het kiezen van een ander garen is het belangrijk dat de stekenverhouding hetzelfde blijft. De afmetingen van het uiteindelijke werk zijn dan hetzelfde als aangegeven in de tekening bij het patroon. Het is makkelijker om dezelfde stekenverhouding te krijgen als u garen gebruikt uit dezelfde garengroep. Het is ook mogelijk om meerdere draden van een dunner garen te gebruiken om de stekenverhouding van een dikker garen te krijgen. Probeer onze garenvervanger. We raden u aan om altijd een proeflapje te maken.

LET OP: als u een ander garen neemt, kan het kledingstuk een andere 'look en feel' krijgen dan het kledingstuk op de foto, vanwege individuele eigenschappen en kwaliteiten van elk garen.

Bekijk de DROPS les: Kan ik een ander garen gebruiken dan staat aangegeven in het patroon?

naar boven

4) Hoe gebruik ik de garenvervanger?

Bovenaan al onze patronen vindt u een link naar onze garenvervanger, welke handig kan zijn als u een ander garen wilt gebruiken dan staat aangegeven in het patroon. Door het garen in te vullen dat u wilt vervangen, de hoeveelheid (in uw maat) en het aantal draden, stelt de vervanger geschikte alternatieven voor met dezelfde stekenverhouding. Daarnaast wordt aangegeven hoeveel u nodig heeft in de nieuwe kwaliteiten en of u met meerdere draden moet werken. De meeste bollen zijn 50 gram (sommige zijn 25 gram of 100 gram).

Als het patroon met meerdere kleuren wordt gebreid/gehaakt, moet elke kleur apart worden vervangen. Dit geldt ook als het patroon met verschillende draden van verschillende garens wordt gemaakt (bijvoorbeeld 1 draad Alpaca en 1 draad Kid-Silk) dan zult u voor elk individueel alternatieven moeten vinden.

Klik hier voor de garenvervanger

naar boven

5) Waarom krijg ik de verkeerde stekenverhouding met de aangegeven naalddikte?

De naalddikte die aangegeven is in het patroon geldt slechts als een richtlijn, het is van belang dat de stekenverhouding klopt. En omdat de stekenverhouding per persoon nogal verschillend is, zult u de naalddikte aan moeten passen om ervoor te zorgen dat UW stekenverhouding hetzelfde is als in het patroon – misschien is het nodig dat u 1 of zelfs 2 naalddiktes naar beneden of naar boven moet om de juiste stekenverhouding te krijgen. Daarom raden we ook aan om een proeflapje te maken.

Als u met een andere stekenverhouding werkt dan staat aangegeven in het patroon, dan kunnen de afmetingen van het werkstuk afwijken van de afmetingen volgens de tekening.

Bekijk de DROPS les: Hoe meet u de stekenverhouding

Bekijk de DROPS video: Hoe maakt u een proeflapje voor de stekenverhouding

naar boven

6) Waarom wordt het patroon van boven naar beneden gereid?

Als u een kledingstuk van boven naar beneden breit, dan geeft dit meer flexibiliteit en mogelijkheden voor persoonlijke aanpassingen. Het is bijvoorbeeld makkelijker om het kledingstuk te passen terwijl u er mee bezig bent. U kunt ook makkelijker de lengte van de pas en de schouderkoppen aanpassen.

In de uitleg worden alle stappen zorgvuldig uitgelegd in de juiste volgorde. De telpatronen zijn aangepast aan de breirichting en worden zoals gebruikelijk gebreid.

naar boven

7) Waarom zijn de mouwen korter in de grotere maten?

De totale breedte van het kledingstuk (van pols tot pols) is groter in de grotere maten, ondanks dat de eigenlijke mouwen korter zijn. De grotere maten hebben langere mouwkoppen en bredere schouders, dus er is een goede pasvorm in alle maten.

naar boven

8) Wat is een herhaling?

Telpatronen worden vaak herhaald in de breedte op de naald en/of in de hoogte. 1 herhaling van het telpatroon is hoe het te zien is in het telpatroon. Als er staat dat u 5 herhalingen van A.1 op de naald moet breien, dan breit u het patroon in totaal 5 keer achter/na elkaar op de naald. Als er staat dat u 2 herhalingen van A.1 in de hoogte moet breien, dan breit u het hele telpatroon (dus alle naalden van het telpatroon) een keer en begint u opnieuw onderaan bij het begin en breit u het telpatroon nog een keer.

naar boven

9) Hoe brei ik volgens een telpatroon?

Het telpatroon laat alle naalden en elke steek zien vanaf de goede kant. Het wordt gelezen van onder naar boven, van rechts naar links. 1 vierkant = 1 steek.

Als u heen en weer breit, wordt elke andere naald aan de goede kant gebreid en elke andere naald wordt aan de verkeerde kant gebreid. Als u aan de verkeerde kant breit, moet u het telpatroon omgekeerd breien, dus van links naar rechts. rechte steken worden dan averecht gebreid en averechte steken recht, etc.

Als u in de rondte breit wordt elke naald aan de goede kant gebreid en het telpatroon wordt dan van rechts naar links gebreid op alle naalden.

Bekijk de DROPS les: Hoe lees ik de teltekening bij de patronen?

naar boven

10) Hoe haak ik volgens een telpatroon?

Het telpatroon laat alle toeren en elke steek zien vanaf de goede kant. Het wordt van onder naar boven gehaakt en van rechts naar links.

Als u heen en weer haakt, wordt elke andere toer aan de goede kant gehaakt: van rechts naar links en elke andere toer wordt aan de verkeerde kant gehaakt: vank links naar rechts.

Als u in de rondte haakt, wordt elke toer in het telpatroon aan de goede kant gehaakt, van rechts naar links.

Als u een cirkelvormig telpatroon haakt, dan begint u in het midden en haakt u naar buiten toe, tegen de klok in, toer na toer.

Meestal beginnen de toeren met een opgegeven aantal lossen (overeenkomend met de hoogte van de volgende steek), deze zijn of in het telpatroon opgenomen, of uitgelegd in het patroon.

Bekijk de DROPS les: Hoe lees je telpatronen voor haken

naar boven

11) Hoe brei/haak je verschillende telpatronen tegelijkertijd op dezelfde naald/toer

Instructies om verschillende telpatronen achter elkaar op dezelfde naald/toer te breien/haken, worden meestal als volgt beschreven: “brei/haak A.1, A.2, A.3 in totaal 0-0-2-3-4 keer". Dit betekent dat u A.1 een keer breit/haakt, daarna wordt A.2 een keer gebreid/gehaakt, en A.3 wordt het aantal aangegeven keren (in de breedte) in uw maat gebreid/gehaakt – in dit geval als volgt: S = 0 keer, M = 0 keer, L=2 keer, XL= 3 keer en XXL = 4 keer.

De telpatronen worden zoals gebruikelijk gebreid/gehaakt: begin met de eerste naald/toer in A.1, brei/haak dan de volgende naald/toer in A.2 etc.

Bekijk de DROPS les: Hoe u telpatronen voor breien leest

Bekijk de DROPS les: Hoe u telpatronen voor haken leest

naar boven

12) Waarom begint het werk met meer lossen dan waarmee gehaakt wordt?

Lossen zijn ietsje smaller dan andere steken en om te voorkomen dat de opzetrand te strak wordt, haken we eenvoudigweg meer lossen om mee te beginnen. Het aantal steken wordt in de volgende toer aangepast zodat het overeenkomt met het patroon en de afmetingen in de tekening.

naar boven

13) Waarom meerderen voor de boord als het werk van boven naar beneden gebreid wordt?

De rand in ribbelsteek is elastischer en zal ietwat samentrekken vergeleken met bijvoorbeeld tricotsteek. Door te meerderen voor de rand in ribbelsteek, voorkomt u een zichtbaar verschil in breedte tussen de rand in ribbelsteek en de rest van het lijf.

naar boven

14) Waarom meerderen in de afkantrand?

Het gebeurt vrij makkelijk dat u te strak afkant, en door omslagen te maken tijdens het afkanten (terwijl u deze tegelijkertijd afkant) voorkomt u dat de afkantrand te strak wordt.

Bekijk de DROPS video: Hoe kant u af met omslagen

naar boven

15) Hoe meerder/minder je afwisselend op elke 3e en 4e naald/toer?

Om gelijkmatig te meerderen (of te minderen) kunt u meerderen op, bijvoorbeeld: afwisselend elke 3e en 4e naald, als volgt: brei 2 naalden en meerder op de 3e naald, brei 3 naalden en meerder op de 4e naald. Herhaal dit tot het meerderen klaar is.

Bekijk de DROPS les: Meerder of minder 1 st afwisselend

naar boven

16) Waarom is het patroon een beetje anders dan wat ik op de foto zie?

Herhalingen van het patroon kunnen een beetje anders zijn in de verschillende maten, om de juiste verhoudingen te krijgen. Als u niet dezelfde maat maakt als het kledingstuk op de foto, wijkt uw werkstuk wellicht ietsje af. Dit is met zorg ontwikkeld en aangepaste zodat het totale beeld van het kledingstuk hetzelfde is in alle maten.

Zorg ervoor dat u de instructies en de telpatronen voor uw maat volgt!

naar boven

17) Hoe kan ik een vest in de rondte breien, in plaats van heen en weer?

Als u liever in de rondte breit dan heen en weer, dan kunt u natuurlijk het patroon aanpassen. U moet dan steken midden voor toevoegen (meestal 5 steken) en de instructies volgen. Als u normaal het werk keert en aan de verkeerde kant breit, breit u nu over de extra steken en gaat u verder in de rondte. Aan het einde knipt u het werk open. Neem steken op voor de biezen en werk de afgeknipte randen af.

Bekijk de DROPS video: Hoe breit u knipbiezen en openknippen

naar boven

18) Kan ik een trui heen en weer breien in plaats van in de rondte?

Als u liever heen en weer breit dan in de rondt, dan kunt u natuurlijk het patroon aanpassen zodat u de panden apart van elkaar breit en aan het eind aan elkaar naait. Deel de steken voor het lijf in tweeën en voeg 1 kantsteek toe aan elke kant (voor het in elkaar naaien) en brei het voor- en achterpand apart van elkaar.

Bekijk de DROPS les: Kan ik een patroon aanpassen van rondbreinaalden naar rechte naalden?

naar boven

19) Waarom staan er garens in de patronen die niet meer leverbaar zijn?

Omdat de verschillende garens verschillende kwaliteiten en verschillend texturen hebben, hebben we ervoor gekozen om het originele garen in het patroon te laten staan. Maar u kunt vrij makkelijk andere opties vinden tussen de beschikbare garenkwaliteiten door onze garenvervanger te gebruiken, of door een garen uit dezelfde garengroep uit te kiezen.

Het is mogelijk dat sommige verkooppunten nog bollen op voorraad hebben van garens die niet meer leverbaar zijn, of dat iemand thuis nog een paar bollen heeft liggen en hier een patroon bij zoekt.

Degarenvervanger laat alternatieve garens zien en de hoeveelheid die u nodig heeft in de nieuwe kwaliteit.

naar boven

20) Hoe verander ik een kledingstuk voor dames in eentje voor heren?

Als u een patroon heeft gevonden doe alleen beschikbaar is in damesmaten, dan hoeft het niet heel moeilijk te zijn om deze aan te passen naar een herenmaat. Het grootste verschil is de lengte van de mouwen en het lijf. Begin met breien in de damesmaat die overeenkomt met de borstwijdte. De lengte die erbij komt wordt namelijk gebreid voordat u begint met afkanten voor de armsgaten. Als het patroon van boven naar beneden wordt gebreid, kunt u lengte toevoegen vlak na de armsgaten of voor de eerste mindering op de mouw.

Wat betreft de extra hoeveelheid garen wat u nodig heeft: dit hangt heel erg af van hoeveel lengte u toevoegt, maar het is vaak meter dat u een bol te veel hebt dan te weinig.

naar boven

21) Hoe voorkom ik dat een harig kledingstuk gaat pillen of pluizen?

Alle garens hebben vezels die uitsteken (door de productie) waardoor een kledingstuk gaat pluizen of pillen. Geborstelde garens (dus meer harige garens) hebben meer van deze losse, uitstekende vezels waardoor het eerder gaat pluizen of pillen.

Hoewel het niet mogelijk is om te garanderen dat geborsteld garen 100% pluisvrij is, is het wel mogelijk om dit drastisch af te laten nemen, door de volgende stappen te ondernemen:

1. Als het kledingstuk klaar is (voordat u het gaat wassen) schudt u het kledingstuk flink uit, zodat de losse haartjes eruit komen. LET OP: gebruik GEEN roller, borstel of andere methode, waardoor aan het kledingstuk getrokken wordt

2. Plaats het kledingstuk in een plastic zak en leg het in de vriezer - de temperatuur zorgt ervoor dat de vezels minder aan elkaar blijven zitten, en uitstekende vezels komen makkelijker los.

3. Laat een paar uur in de vriezer liggen, voordat u het eruit haalt en schudt het kledingstuk dan opnieuw uit.

4. Was het kledingstuk volgens de instructies op het garenlabel.

naar boven

22) Waar op het kledingstuk wordt de lengte gemeten??

De tekening/ het schema met de afmetingen geeft informatie over de volledige lengte van het kledingstuk. Als het een trui of een vest betreft, dan wordt deze vanaf het hoogste punt op de schouder gemeten (meestal het dichtst bij de halslijn), en recht naar beneden tot de onderkant van het kledingstuk. Het wordt NIET gemeten vanaf de punt van de schouder. Op gelijke wijze wordt ook de lengte van de pas gemeten, vanaf het hoogste punt op de schouder en naar beneden tot waar de pas gesplitst wordt voor het lijf en de mouwen.

Op een vest worden de afmetingen nooit over de biezen genomen, tenzij anders aangegeven. Meet altijd binnen de biessteken als u de lengte opmeet.

Bekijk de DROPS les: Maattekeningen lezen

naar boven

23) Hoe weet ik hoeveel bollen ik nodig heb?

De benodigde hoeveelheid garen wordt aangegeven in grammen, dus bijvoorbeeld: 450 g. Om uit te rekenen hoeveel bollen u nodig heeft, moet u eerst weten hoeveel gram er in 1 bol gaat (25 g, 50 g, of 100 g). Deze informatie vindt u door op de individuele garenkwaliteit te klikken op onze site. Deel de hoeveelheid benodigde garen door de hoeveelheid per bol. Bijvoorbeeld, als de bollen 50 gram wegen (de meest gebruikelijke hoeveelheid), ziet de berekening er als volgt uit: 450 / 50 = 9 bollen.

naar boven

Heeft u DROPS garen besteld om dit patroon te maken? Dan heeft u recht op hulp van de winkel waar u het garen gekocht heeft. Vind hier een lijst van DROPS winkels!
Kunt u het antwoord op uw vraag nog steeds niet vinden? Scroll dan naar beneden en laat een vraag achter zodat een van onze experts kan proberen u te helpen. Dit wordt normaal tussen 5 tot 10 werkdagen gedaan.. In de tussentijd kunt u de vragen en antwoorden lezen die anderen bij dit patroon achter hebben gelaten of doe mee met de DROPS Workshop op Facebook om hulp te krijgen van mede breisters en haaksters!

Opmerkingen / Vragen (53)

Diana 26.07.2020 - 15:53:

Hola, me gustaría saber dónde puedo comprar las lanas que indican para este patrón. Gracias

DROPS Design 02.08.2020 kl. 20:35:

Hola Diana. Aquí puedes encontrar la lista de las tiendas con envíos internacionales: https://www.garnstudio.com/findastore.php?s=w&cid=23

Sabine 09.04.2020 - 19:22:

Bonjour, Merci pour la réponse Autre question . Le commentaire de Bonnie Stoner dit à juste titre que dans les diagrammes A 11, A12 et A14 il y a une erreur sous l'étoile ligne 8 le symbole est faux et la correction n'a pas été faite. Celle suggérée soit de faire le symbole 4 (faire 1 jeté, glisser 1 maille à l'envers) est elle valable ?

DROPS Design 14.04.2020 kl. 15:04:

Bonjour Sabine, il semble qu'elle ait raison, vous pouvez faire cette modification. La correction sera vraisemblablement effectuée plus tard. Bon tricot!

Sabine 09.04.2020 - 02:26:

Bonjour, Je vais commencer à tricoter ce châle, mais je n'arrrive pas à comprendre le 9ème symbole de diagramme (tricoter 5 mailles et 3 jetés ensemble). Y aurait-il une vidéo qui montre l'opération ? Merci

DROPS Design 09.04.2020 kl. 17:46:

Bonjour Sabine, tout à fait, cette vidéo montre comment tricoter par exemple les rangs 21 et 22 de ce châle (ce symbole est au rang 21). Bon tricot!

Janicke Olafsen 23.03.2020 - 16:27:

Jeg er ferdig med å strikke sjalet og lurer på om det bør blokkes? Mottaker er en eldre dame og vil ikke klare og blokke det selv etter vask.

DROPS Design 25.03.2020 kl. 13:36:

Hej Janicke, det er forskelligt hvad man gør, men det bliver jo fint når det er blokket :)

Bonnie Stoner 11.03.2020 - 17:12:

On charts for fans A11, A12, A13 Line #8 All stitches under the * on Line #9 Shouldn’t this be a yarn over instead of knit the stitch and yarn over together? There is not a yarn over created in Line #7 so knitting this symbol isn’t possible.

DROPS Design 12.03.2020 kl. 09:18:

Dear Mrs Stoner, it looks like you are right, you shouldn't have the 5th symbol here but rather the 4th one. Our design team will check and make the corrections. Thanks for your feedback. Happy knitting!

Nancy 10.03.2020 - 21:27:

Hej, jag är på A.12-A.13 och förstår inte varv 8 i diagrammet. Där kommer upp symbolen för "omslaget och maskan stickas räta tillsammans", men på varv 7 har det inte gjorts några omslag. Hur ska jag sticka varv 8?

DROPS Design 18.03.2020 kl. 14:35:

Hej Nancy, har du set de 3 videoer af diagrammerne nederst i opskriften?

Claudia 12.12.2019 - 15:29:

Hallo 👋 Ich habe jetzt mal eine sehr „doofe“ Frage. Sind die Rückreihen in den Diagrammen enthalten 🙈 Vielen lieben Dank schon mal

DROPS Design 12.12.2019 kl. 15:47:

Liebe Claudia, ja alle Reihen sind in den Diagramme gezeigt, es wird stets 2 Hin-Reihen und dann 2 Rück-Reihen im Wechsel gestrickt . Viel Spaß beim stricken!

Vy Chan 16.11.2019 - 07:39:

Very nice pattern, thank you

Grenier 06.11.2019 - 12:21:

Bonjour, je ne comprends pas les explications du modèle 203-13 Je viens de finir le premier diagramme mais mon problème est doit t on faire chaque diagramme indépendant ou dois t on faire tout les diagramme en même temps. donc soit je continue étape par étape soit je dois recommencer tout en rajoutant les maille des autre diagramme. pas très clair. Merci pour vos explications

DROPS Design 06.11.2019 kl. 12:29:

Bonjour Mme Grenier, quand vous tricotez les diagrammes A.1A, A.2, A.3A, A.2, A.4A, vous tricotez le 1er rang de chaque diagramme, puis le 2ème rang de chaque diagramme et ainsi de suite - cf comment lire plusieurs diagrammes consécutivement. Bon tricot!

Bonnie Stoner 06.11.2019 - 05:31:

Very interested in making Owl Feathers shawl but Drops Delight no longer has Fall Forest as a color. What happened to this color?

DROPS Design 06.11.2019 kl. 07:18:

Hi Bonnie, Fall Forest is still available in Drops Delight, yarn no 18. Happy crafting!

Laat een opmerking achter voor DROPS 203-13

Wij horen graag wat u vindt van dit patroon!

Wilt u een vraag stellen, kies dan de juiste categorie in het formulier hieronder om sneller een antwoord te krijgen. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *.