Engelse patentsteek - een overzicht

Trefwoorden: beginner, breisteken,

Engelse patentsteek (soms ook wel Brioche genoemd) is een breitechniek waarbij u af en toe dubbele steken gebruikt om een duidelijk zichtbaar streeppatroon te creëren in uw breiwerk – vergelijkbaar met een rand in boordsteek. Deze techniek geeft een voller en dikker resultaat, welke heel geschikt is voor sjalen, dekens en truien.

Er zijn verschillende variaties van Engelse patentsteek – variërend van of welke/hoeveel steken u tussen de strepen breit (hoe dicht ze bij elkaar staan) tot de specifieke techniek die gebruikt wordt. Sommige varianten geven alleen aan een kant een streeppatroon, terwijl andere varianten hetzelfde streeppatroon aan beide kanten van het werk geven. Engelse patentsteek kan ook met 2 kleuren worden gebreid – wat een mooi effect geeft en de goede en de verkeerde kant hebben een tegenovergesteld kleurschema.

Maar wat alle varianten van Engelse patentsteek met elkaar gemeen hebben is dat u met dubbele steken breit (door omslagen te maken of door de steken van de vorige naald te breien) – het neemt dus meer garen dan een gewone boordsteek.

De 4 meest gebruikelijke Engelse patentsteek technieken zijn:

Engelse patentsteek en patentsteek geven een bijna identiek resultaat – de patentsteek kan iets dikker zijn dan de Engelse patentsteek, omdat het in de steek eronder wordt gebreid. Beide geven ze op de goede en de verkeerde kant hetzelfde patroon.

Voor valse patentsteek gebruikt u dezelfde techniek als Engelse patentsteek, maar u breit het patroon om de naald.

Op dezelfde manier gebruikt u voor de halve patentsteek dezelfde techniek als bij de patentsteek, maar u breit het patroon om de naald

Zowel Valse patentsteek en Halve patentsteek geven een resultaat met verschillende patronen op de goede en de verkeerde kant – om deze reden nemen deze technieken minder garen dan de Engelse patentsteek en patentsteek.


Hoe u de 4 Engelse patentseeek technieken breit

Deze technieken kunnen zowel heen en weer op de naald worden gebreid als in de rondte. Ze kunnen ook over zowel een even als een oneven aantal steken op de naald worden gebreid. In de uitleg hieronder wordt er heen en weer op de naald gebreid, over een oneven aantal steken.

De afbeelding links laat het breiwerk aan de goede kant zien en de afbeelding aan de rechter kant laat het breiwerk aan de verkeerde kant zien.

Engelse patentsteek

Dit is de meest gebruikelijke techniek en het geeft een resultaat welke identiek is op de goede en de verkeerde kant.

Brei als volgt (met 1 kantsteek in ribbelsteek aan elke kant):

Naald 1: 1 ribbelsteek *1 recht, 1 omslag, 1 steek averecht afhalen *, herhaal van *-* tot er 2 steken over zijn, 1 recht, 1 ribbelsteek.

Naald 2: 1 ribbelsteek *1 omslag, 1 steek averecht afhalen, brei de omslag en de afgehaalde steek recht samen*, herhaal van *-* tot er 2 steken over zijn, 1 omslag, 1 steek averecht afhalen, 1 ribbelsteek.

Naald 3: 1 ribbelsteek *brei de omslag en de afgehaalde steek recht samen, 1 omslag, 1 steek averecht afhalen * herhaal van *-* tot er 3 steken over zijn. Brei de omslag en de afgehaalde steek recht samen, 1 ribbelsteek.

Herhaal naald 2 en 3.

Bekijk de DROPS video: Hoe u Engelse Patentsteek breit

Patentsteek

Deze techniek geeft een resultaat welke identiek is op de goede en de verkeerde kant.

Brei als volgt (met 1 kantsteek in ribbelsteek aan elke kant):

Naald 1: (Verkeerde kant): brei alle steken recht.

Naald 2: (Goede kant): 1 recht, *1 averecht, 1 recht in de steek direct onder de volgende steek* herhaal van *-* tot het einde van de naald..

Bekijk de DROPS video: Hoe u patensteek heen en weer breit op de naald

Valse patentsteek

Voor halve patentsteek gebruikt u dezelfde techniek als Engelse patentsteek, maar u maakt alleen omslagen om de naald – alleen op de goede kant van het werk komt een streeppatroon.

Brei als volgt (met 1 kantsteek in ribbelsteek aan elke kant):

Naald 1: 1 ribbelsteek, *1 recht, 1 omslag, 1 steek averecht afhalen *, herhaal van *-*tot er 2 steken over zijn, 1 recht, 1 ribbelsteek.

Naald 2: 1 ribbelsteek, * 1 recht, brei de omslag en de afgehaalde steek recht samen*, herhaal van *-* tot er 2 steken over zijn, 1 recht, 1 ribbelsteek.

Herhaal naald 1 en 2.

Bekijk de DROPS video: Hoe u Valse Patentsteek breit (1)

Halve patensteek

Halve patentsteek gebruikt dezelfde techniek als patentsteek, maar u breit alleen in de steek onder iedere andere naald – er komt alleen op de goede kant een streeppatroon.

Brei als volgt (met 1 kantsteek in ribbelsteek aan elke kant):

Naald 1 (Verkeerde kant): brei alle steken recht.

Naald 2 (Goede kant): 1 recht, *1 averecht, 1 recht in de steek direct onder de volgende steek* herhaal van *-* tot het einde van de naald. (Als het aantal steken oneven is, eindig dan naald met 1 averecht).

Herhaal naald 1 en 2.

Bekijk de DROPS video: Hoe u halve patentsteek breit

Opmerkingen (1)

Sahar Taha 25.03.2019 - 18:38:

You are very great to collect these stitches and help us to know the difference between them

Laat een opmerking achter of stel een vraag over deze les

Uw e-mailadres wordt niet openbaar gemaakt. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *