DROPS / 213 / 7

Lavender Breeze by DROPS Design

Gebreid vest in DROPS Alpaca en DROPS Kid-Silk. Het werk wordt van boven naar beneden gebreid met Engelse patentsteek, raglan en v-hals. Maten XS - XXL.

DROPS Design: Patroon nr. z-883
Garengroep A + A of C
-------------------------------------------------------

MATEN:
XS - S - M - L - XL - XXL

MATERIAAL:
DROPS ALPACA van garnstudio (behoort tot garengroep A)
200-250-250-300-300-350 g kleur 4010, licht lavendel
En gebruik:
DROPS KID-SILK van garnstudio (behoort tot garengroep A)
75-100-100-125-125-125 g kleur 09, licht lavendel

STEKENVERHOUDING:
14 steken in de breedte en 36 naalden in de hoogte met Engelse patentsteek en 1 draad van elke kwaliteit = 10 x 10 cm.
17 steken in de breedte en 22 naalden in de hoogte met tricotsteek en 1 draad van elke kwaliteit = 10 x 10 cm.

NAALDEN:
DROPS NAALDEN ZONDER KNOP MAAT 5 MM.
DROPS RONDBREINAALD 5 MM: Lengte 40 cm en 60 cm of 80 cm voor Engelse patentsteek.
DROPS NAALDEN ZONDER KNOP MAAT 4 MM.
DROPS RONDBREINAALD 4 MM: Lengte 80 cm voor de boordsteek.
De naalddikte is slechts een richtlijn. Als u te veel steken heeft op 10 cm, ga dan verder met een grotere naald. Als u te weinig steken heeft op 10 cm, ga dan verder met een kleinere naald.

DROPS HOUTEN KNOPEN, Cedar NR 511: 4 stuks in alle maten.

Heeft u deze of een van onze andere ontwerpen gemaakt? Tag uw afbeeldingen in social media met #dropsdesign, zodat we ze kunnen zien!

Wilt u een ander garen gebruiken? Probeer de garenvervanger!
Weet u niet zeker welke maat u moet kiezen? Dan is het misschien zinvol om te weten dat het model in de afbeelding ongeveer 170 cm is en maat S of M heeft. Wanneer u een trui, vest, jurk of vergelijkbaar kledingstuk maakt, dan kunt u onderaan het patroon een schema vinden met de afmetingen van het uiteindelijke kledingstuk (in cm).

100% alpaca
vanaf 3.90 € /50g
DROPS Alpaca uni colour DROPS Alpaca uni colour 3.90 € /50g
Bizzy Lizzy
Bestel
DROPS Alpaca mix DROPS Alpaca mix 4.10 € /50g
Bizzy Lizzy
Bestel

75% mohair, 25% zijde
vanaf 4.50 € /25g
DROPS Kid-Silk uni colour DROPS Kid-Silk uni colour 4.50 € /25g
Bizzy Lizzy
Bestel
DROPS Kid-Silk long print DROPS Kid-Silk long print 4.50 € /25g
Bizzy Lizzy
Bestel
Naalden & Haaknaalden
Het garen om dit patroon van te maken kunt u vanaf 29.10€ krijgen. Lees meer.

Instructies voor het patroon

UITLEG VOOR HET PATROON:

-------------------------------------------------------

ENGELSE PATENTSTEEK (op de biezen):
Aan de goede kant: 1 recht onder de volgende steek.
Op de verkeerde kant: Brei de steek averecht.

PATROON:
Zie telpatronen A.1 en A.2. De telpatronen laten alle naalden in het patroon aan de goede kant zien.

MEERDEREN VOOR DE RAGLAN:
Meerder voor de raglan aan elke kant van de averechte steek met de markeerdraad (= raglansteek), dus meerder in de rechte steek en de omslag die het dichtst bij de raglansteek zit. Meerder 2 steken aan elke kant van alle raglansteken (= 16 steken gemeerderd op een meerdernaald). Alle meerderingen worden aan de goede kant gebreid!
Meerder 2 steken in de rechte steek door 3 steken in de steek en de omslag te breien als volgt: Brei de steek en de omslag recht samen, maar laat de steken niet van de naald af glijden, maak 1 omslag op de rechter naald en brei de steek en de omslag 1 keer recht samen (= 2 steken gemeerderd). Brei dan de nieuwe steken in Engelse patentsteek (A.1/A.2) maar wees u er bewust van dat op de eerste naald na de meerdering, de ene gemeerderde steek zonder een omslag is gebreid zoals omdat er geen omslag voor deze steek is.

MEERDERING VOOR DE V-HALS:
Meerder voor de v-hals in de rechte steek en de omslag het dichtst bij de biezen aan elke kant richting midden voor. Alle meerderingen worden aan de goede kant gebreid!
Meerder 2 steken in de rechte steek en de omslag op dezelfde manier als beschreven voor meerderen voor de raglan.

TIP VOOR HET MINDEREN (voor de zijkanten van het lijf en midden onder de mouwen):
Minder in de steken het dichtst bij de averechte steken met de markeerdraden midden onder de mouw en in de zijkanten van het lijf.
Alle minderingen worden gebreid op een naald waar de rechte steken en omslagen samengebreid worden!
MINDER 2 STEKEN RICHTING LINKS ALS VOLGT (dus begin na de averechte steek met de markeerdraad): Zet de eerste rechte steek en omslag op de rechter naald alsof u ze recht samen gaat breien, brei de volgende 2 steken recht samen (dus 1 averecht + rechte steek en omslag), haal dan de afgehaalde steek en omslag over de samengebreide steken (= 2 steken geminderd).
MINDER 2 STEKEN RICHTING RECHTS ALS VOLGT (dus begin 3 steken + 2 omslagen voor de averechte steek met de markeerdraad): Zet de eerste rechte steek en omslag op de rechter naald alsof u ze recht samen gaat breien, 1 averecht, haal de afgehaalde steek en omslag over de averechte steek, zet de steek terug op de linker naald, haal de steek en omslag over de steek die terug was gezet op de linker naald, en zet tot slot de overgebleven steek op de rechter naald (= 2 steken geminderd).

KNOOPSGATEN:
Brei knoopsgaten op de linker voorbies (als het kledingstuk gedragen wordt). Brei aan de goede kant op het begin van de naald als volgt: Brei de eerste 3 steken zoals hiervoor, maak 1 omslag, 2 recht samen en ga dan verder als hiervoor. Brei op de volgende naald (verkeerde kant), de omslag recht zodat er een gaatje ontstaat. Het eerste knoopsgat wordt gebreid als de boordsteek op de hals ongeveer 2 cm meet. Brei dan de andere 3 knoopsgaten met ongeveer 5-5-5½-5½-6-6 cm tussen elk.
LET OP: Als de stekenverhouding in de hoogte niet klopt heeft dit effect op de positionering van de knoopsgaten. Meet het werk als de v-hals klaar is en pas, indien nodig, de positie van de 4 knoopsgaten aan.

TIP VOOR HET AFKANTEN:
Om te voorkomen dat de afkantrand te strak wordt kunt u afkanten met een naald in een grotere maat. Als de rand nog steeds strak is, maak dan 1 omslag na ongeveer elke 4e steek terwijl u tegelijkertijd afkant en de omslagen worden als normale steken afgekant.

-------------------------------------------------------

BEGIN HET WERK HIER:

-------------------------------------------------------

VEST – KORTE SAMENVATTING VAN HET WERK:
Eerst breit u 2 losse halsranden (een voor elk voorpand). Deze worden op de rondbreinaald gezet en dan worden er steken opgezet voor de hals zoals beschreven in de tekst (de halsranden worden later samen genaaid midden achter en op de halslijn van het achterpand genaaid).
De pas wordt heen en weer gebreid met de rondbreinaald vanaf midden voor, van boven naar beneden. TEGELIJKERTIJD meerdert u voor de v-hals en de raglan. De mouwen worden in de rondte gebreid met breinaalden zonder knop/korte rondbreinaald, van boven naar beneden.
LET OP: Alle aantal aangegeven steken wanneer u in Engelse patentsteek breit, zijn zonder de omslagen; deze horen bij hun respectievelijke steken en worden samen als 1 steek geteld.

RECHTER HALSRAND (als het kledingstuk gedragen wordt):
Zet 7 steken op met naald 4 mm en 1 draad Alpaca en 1 draad Kid-Silk (= 2 draden). Brei dan als volgt:
NAALD 1 (verkeerde kant): Averecht.
NAALD 2 (goede kant): 1 recht, 1 ENGELSE PATENTSTEEK– lees beschrijving hierboven, 2 recht, 1 Engelse patentsteek, 2 recht.
NAALD 3 (verkeerde kant): 2 recht, 1 averecht, 2 recht, 1 averecht, 1 recht.
Herhaal naalden 2 en 3 tot de halsrand ongeveer 13-13-13-16-16-16 cm meet (pas aan na een naald aan de verkeerde kant). Knip de draad af en laat het werk rusten.

LINKER HALSRAND (als het kledingstuk gedragen wordt):
Zet 7 steken op met naald 4 mm en 1 draad Alpaca en 1 draad Kid-Silk (= 2 draden). Brei dan als volgt:
NAALD 1 (verkeerde kant): Averecht.
NAALD 2 (goede kant): 2 recht, 1 Engelse patentsteek, 2 recht, 1 Engelse patentsteek, 1 recht.
NAALD 3 (verkeerde kant): 1 recht, 1 averecht, 2 recht, 1 averecht, 2 recht.
Herhaal naalden 2 en 3 tot de halsrand ongeveer 13-13-13-16-16-16 cm meet (pas aan na een naald aan de goede kant).
Plaats deze 7 steken op rondbreinaald 5 mm, knip de draad niet af, maar zet 51-53-59-59-59-59 nieuwe steken op de naald (= mouwen en achterpand) en brei dan de 7 steken van de rechter halsrand zoals hiervoor = 65-67-73-73-73-73 steken op de naald. De buitenste 7 steken aan elke kant worden nu de voorbiessteken genoemd.
Voeg 1 markeerdraad in na de voorbies op het begin van de naald. Brei dan de pas zoals beschreven hieronder; de pas wordt gemeten vanaf de markeerdraad.

PAS:
Ga verder met rondbreinaald 5 mm en brei de eerste naald aan de verkeerde kant als volgt:
Brei de 7 voorbiessteken zoals hiervoor, * maak 1 omslag, 1 steek averecht afhalen, 1 recht *, brei van *-* tot er 8 steken over zijn op de naald, 1 omslag, 1 steek averecht afhalen en eindig met 7 voorbiessteken zoals hiervoor.
Voeg nu 4 markeerdraden in het werk zoals beschreven hieronder (zonder de steken te breien); deze markeerdraden worden gebruikt bij het minderen voor de raglan.
Tel 8 steken (= voorpand), voeg 1 markeerdraad in, in de volgende steek (= raglansteek), tel 11-11-13-13-13-11 steken (= mouw), voeg 1 markeerdraad in, in de volgende steek (= raglansteek), tel 23-25-27-27-27-31 steken (= achterpand), voeg 1 markeerdraad in, in de volgende steek (= raglansteek), tel 11-11-13-13-13-11 steken (= mouw), voeg 1 markeerdraad in, in de volgende steek (= raglansteek). Er zijn 8 steken over voor het voorpand na de laatste markeerdraad.
De volgende naald wordt als volgt gebreid aan de goede kant: Brei de 7 voorbiessteken zoals hiervoor, A.1 tot er 8 steken over zijn op de naald (= 25-26-29-29-29-29 herhalingen van 2 steken), A.2 (= 1 steek) en eindig met 7 voorbiessteken zoals hiervoor.
Ga verder met dit patroon heen en weer gebreid. Meerder tegelijkertijd voor de raglan en de V-HALS zoals beschreven hieronder. DENK OM DE STEKENVERHOUDING!

RAGLAN:
Als u 6-6-6-6-4-4 naalden van A.1/A.2 heeft gebreid (en de volgende naald wordt aan de goede kant gebreid), meerder dan voor de raglan – lees beschrijving hierboven (= 16 steken gemeerderd op deze meerdernaald).
Meerder zo iedere 8e-8e-8e-8e-6e-6e naald (dus iedere 4e-4e-4e-4e-3e-3e naald met zichtbare Engelse patentsteek steken in de hoogte) in totaal 8-9-10-11-13-14 keer.

V-HALS:
TEGELIJKERTIJD als u de 3e-3e-2e-2e-5e-5e keer meerdert voor de raglan, meerder dan ook voor de V-HALS aan elke kant – lees beschrijving hierboven. Meerder voor de v-hals in totaal 5-5-6-6-6-7 keer (als de meerderingen voor de v-hals klaar zijn, zijn er 1-2-3-4-3-3 meerderingen over voor de raglan).

Als alle meerderingen voor de raglan en de v-hals klaar zijn, zijn er 213-231-257-273-305-325 steken op de naald.
Ga verder met A.1/A.2 heen en weer gebreid met 7 voorbiessteken aan elke kant zoals hiervoor.
Als het werk 18-20-22-24-26-28 cm meet vanaf de markeerdraad in de hals (het werk meet ongeveer 22-24-26-28-30-32 cm vanaf de schouder), verdeel dan de pas voor het lijf en de mouwen als volgt aan de verkeerde kant:
Brei 34-36-40-42-46-50 steken zoals hiervoor (= voorpand), plaats de volgende 45-49-55-59-67-69 steken op 1 hulpdraad voor de mouw, zet 5 nieuwe steken op de naald (= in de zijkant onder de mouw), brei 55-61-67-71-79-87 steken zoals hiervoor (= achterpand), plaats de volgende 45-49-55-59-67-69 steken op 1 hulpdraad voor de mouw, zet 5 nieuwe steken op de naald (= in de zijkant onder de mouw) en brei de overgebleven 34-36-40-42-46-50 steken zoals hiervoor (= voorpand).
Het lijf en de mouwen worden apart verder gebreid. HET WERK WORDT NU VANAF HIER GEMETEN!

LIJF:
= 133-143-157-165-181-197 steken. Voeg 1 markeerdraad in, in de middelste steek van de 5 opgezette steken onder elke mouw. Neem de markeerdraden mee tijdens het breien in de hoogte; ze worden gebruikt bij het minderen in de zijkanten.
Ga verder heen en weer gebreid met Engelse patentsteek en 7 voorbiessteken aan elke kant zoals hiervoor.

MINDEREN IN DE ZIJKANTEN:
Als het werk 8 cm meet vanaf de scheiding, minder dan op elk voorpand door 2 steken te minderen in de Engelse patentsteek steek het dichtst bij de averechte steek met de markeerdraad aan elke kant – lees TIP VOOR HET MINDEREN; dus op het linker voorpand (als het kledingstuk gedragen wordt) mindert u 2 steken naar rechts en op het rechter voorpand mindert u 2 steken richting links = 129-139-153-161-177-193 steken.
Als het werk 18 cm meet vanaf de scheiding, minder dan op dezelfde manier op het achterpand (dus minder 2 steken richting links op het begin en 2 steken richting rechts aan het einde van het achterpand) = 125-135-149-157-173-189 steken.
Brei verder tot het werk 30 cm meet vanaf de scheiding in alle maten (er is 4 cm over tot de gewenste lengte. U kunt het kledingstuk passen en tot de gewenste lengte breien).
Ga verder met rondbreinaald 4 mm en brei boordsteek heen en weer gebreid (= 1 recht / 1 averecht) met 7 voorbiessteken aan elke kant zoals hiervoor – op de eerste naald worden de omslagen samengebreid met de rechte steken. Als de boordsteek 4 cm meet, kant dan losjes af met recht boven recht en averecht boven averecht – lees TIP VOOR HET AFKANTEN! Het vest meet ongeveer 56-58-60-62-64-66 cm vanaf de schouder naar beneden.

MOUW:
Plaats de 45-49-55-59-67-69 steken van de hulpdraad aan de ene kant van het werk op breinaalden zonder knop of korte rondbreinaald 5 mm en neem 1 steek op in elk van de 5 opgezette steken onder de mouw = 50-54-60-64-72-74 steken. Voeg een markeerdraad in, in de middelste steek van de 5 opgezette steken onder de mouw. Neem de markeerdraad mee tijdens het breien in de hoogte; het wordt gebruikt bij het minderen onder de mouw.
Brei A.1 in de rondte. Minder TEGELIJKERTIJD op naald 8 (dus op de 4e naald van zichtbare Engelse patentsteek), 4 steken midden onder de mouw – lees TIP VOOR HET MINDEREN (minder 2 steken richting links na de steek met de markeerdraad en minder 2 steken richting rechts voor de steek met de markeerdraad).
Minder zo iedere 8e-8e-8e-8e-6e-6e naald (dus iedere 4e-4e-4e-4e-3e-3e naald van zichtbare Engelse patentsteek) in totaal 3-3-4-5-5-5 keer = 38-42-44-44-52-54 steken.
Brei verder tot de mouw 41-40-38-37-36-35 cm meet vanaf de scheiding (er is 4 cm over tot de gewenste lengte. U kunt het kledingstuk passen en tot de gewenste lengte breien).
Ga verder met breinaalden zonder knop maat 4 mm. Brei boordsteek (= 1 recht / 1 averecht) – op de eerste naald worden de omslagen samengebreid met de rechte steken. Als de boordsteek 4 cm meet, kant dan af met recht boven recht en averecht boven averecht – denk om TIP VOOR HET AFKANTEN! De mouw meet ongeveer 45-44-42-41-40-39 cm vanaf de scheiding. Brei de andere mouw op dezelfde manier.

AFWERKING:
Naai de halsrand samen midden achter met de naad naar binnen gekeerd. Rek de halsrand ietwat uit en naai het aan de halslijn op de achterkant. Naai de knopen op de linker voorbies.

Telpatroon

= maak 1 omslag, 1 steek averecht afhalen
= brei de omslag en de afgehaalde steek samen

Heeft u hulp nodig voor dit patroon?

Bedankt dat u een patroon van DROPS Design kiest. We zijn er trots op dat we patronen aanbieden die correct en makkelijk te volgen zijn. Alle patronen zijn uit het Noors vertaald en u kunt altijd het origineel patroon controleren (DROPS 213-7) voor de afmetingen en de berekiningen.

Heeft u moeite met het volgen van het patroon? Hieronder vindt u een lijst met bronnen die u kunnen helpen om uw project vlot af te maken - of om eenvoudig iets nieuws te leren.

1) Waarom is de stekenverhouding zo belangrijk?

De stekenverhouding bepaalt de uiteindelijke afmetingen van uw werkstuk en wordt normaliter aangegeven in 10 x 10 cm. Het wordt als volgt aangegeven: het aantal steken in de breedte x het aantal naalden in de hoogte - dus: 19 steken x 26 naalden = 10 x 10 cm.

De stekenverhouding is heel erg individueel; sommige mensen breien/haken heel losjes, terwijl anderen vrij strak werken. De stekenverhouding past u aan met de naalddikte, wat de reden is waarom we slechts een suggestie voor de naalddikte geven! U moet deze aanpassen (naar boven of beneden) om ervoor te zorgen dat UW stekenverhouding overeenkomt met de stekenverhouding die aangegeven staat in het patroon. Als u met een andere stekenverhouding werkt dan staat aangegeven in het patroon, dan zal het garenverbruik anders zijn, en zal uw werkstuk andere afmetingen krijgen dan het patroon aangeeft.

De stekenverhouding geeft tevens aan welk garen als vervanging kan dienen. U kunt verschillende garens met elkaar vervangen, zolang de stekenverhouding maar hetzelfde is.

Bekijk de DROPS les: Hoe u de stekenverhouding opmeet

Bekijk de DROPS video: Hoe u een proeflapje maakt

naar boven

2) Wat zijn de garengroepen?

Al onze garens zijn ondergebracht in garengroepen (van A tot F) volgens dikte en stekenverhouding – groep A bevat de dunste garens en groep F de dikste. Dit maakt het makkelijker voor u om alternatieve garens te vinden voor onze patronen, indien u graag ander garen wilt gebruiken. Alle garens binnen dezelfde groep hebben ongeveer eenzelfde stekenverhouding en kunnen elkaar vervangen. Het is wel zo dat verschillende garenkwaliteiten verschillende structuren en eigenschappen hebben, wat het uiteindelijke werkstuk een unieke 'look en feel' geeft.

Klik hier voor een overzicht van de garens in elke garengroep

naar boven

3) Kan ik een ander garen gebruiken dan staat aangegeven in het patroon?

Bij het kiezen van een ander garen is het belangrijk dat de stekenverhouding hetzelfde blijft. De afmetingen van het uiteindelijke werk zijn dan hetzelfde als aangegeven in de tekening bij het patroon. Het is makkelijker om dezelfde stekenverhouding te krijgen als u garen gebruikt uit dezelfde garengroep. Het is ook mogelijk om meerdere draden van een dunner garen te gebruiken om de stekenverhouding van een dikker garen te krijgen. Probeer onze garenvervanger. We raden u aan om altijd een proeflapje te maken.

LET OP: als u een ander garen neemt, kan het kledingstuk een andere 'look en feel' krijgen dan het kledingstuk op de foto, vanwege individuele eigenschappen en kwaliteiten van elk garen.

Bekijk de DROPS les: Kan ik een ander garen gebruiken dan staat aangegeven in het patroon?

naar boven

4) Hoe gebruik ik de garenvervanger?

Bovenaan al onze patronen vindt u een link naar onze garenvervanger, welke handig kan zijn als u een ander garen wilt gebruiken dan staat aangegeven in het patroon. Door het garen in te vullen dat u wilt vervangen, de hoeveelheid (in uw maat) en het aantal draden, stelt de vervanger geschikte alternatieven voor met dezelfde stekenverhouding. Daarnaast wordt aangegeven hoeveel u nodig heeft in de nieuwe kwaliteiten en of u met meerdere draden moet werken. De meeste bollen zijn 50 gram (sommige zijn 25 gram of 100 gram).

Als het patroon met meerdere kleuren wordt gebreid/gehaakt, moet elke kleur apart worden vervangen. Dit geldt ook als het patroon met verschillende draden van verschillende garens wordt gemaakt (bijvoorbeeld 1 draad Alpaca en 1 draad Kid-Silk) dan zult u voor elk individueel alternatieven moeten vinden.

Klik hier voor de garenvervanger

naar boven

5) Waarom krijg ik de verkeerde stekenverhouding met de aangegeven naalddikte?

De naalddikte die aangegeven is in het patroon geldt slechts als een richtlijn, het is van belang dat de stekenverhouding klopt. En omdat de stekenverhouding per persoon nogal verschillend is, zult u de naalddikte aan moeten passen om ervoor te zorgen dat UW stekenverhouding hetzelfde is als in het patroon – misschien is het nodig dat u 1 of zelfs 2 naalddiktes naar beneden of naar boven moet om de juiste stekenverhouding te krijgen. Daarom raden we ook aan om een proeflapje te maken.

Als u met een andere stekenverhouding werkt dan staat aangegeven in het patroon, dan kunnen de afmetingen van het werkstuk afwijken van de afmetingen volgens de tekening.

Bekijk de DROPS les: Hoe meet u de stekenverhouding

Bekijk de DROPS video: Hoe maakt u een proeflapje voor de stekenverhouding

naar boven

6) Waarom wordt het patroon van boven naar beneden gereid?

Als u een kledingstuk van boven naar beneden breit, dan geeft dit meer flexibiliteit en mogelijkheden voor persoonlijke aanpassingen. Het is bijvoorbeeld makkelijker om het kledingstuk te passen terwijl u er mee bezig bent. U kunt ook makkelijker de lengte van de pas en de schouderkoppen aanpassen.

In de uitleg worden alle stappen zorgvuldig uitgelegd in de juiste volgorde. De telpatronen zijn aangepast aan de breirichting en worden zoals gebruikelijk gebreid.

naar boven

7) Waarom zijn de mouwen korter in de grotere maten?

De totale breedte van het kledingstuk (van pols tot pols) is groter in de grotere maten, ondanks dat de eigenlijke mouwen korter zijn. De grotere maten hebben langere mouwkoppen en bredere schouders, dus er is een goede pasvorm in alle maten.

naar boven

8) Wat is een herhaling?

Telpatronen worden vaak herhaald in de breedte op de naald en/of in de hoogte. 1 herhaling van het telpatroon is hoe het te zien is in het telpatroon. Als er staat dat u 5 herhalingen van A.1 op de naald moet breien, dan breit u het patroon in totaal 5 keer achter/na elkaar op de naald. Als er staat dat u 2 herhalingen van A.1 in de hoogte moet breien, dan breit u het hele telpatroon (dus alle naalden van het telpatroon) een keer en begint u opnieuw onderaan bij het begin en breit u het telpatroon nog een keer.

naar boven

9) Hoe brei ik volgens een telpatroon?

Het telpatroon laat alle naalden en elke steek zien vanaf de goede kant. Het wordt gelezen van onder naar boven, van rechts naar links. 1 vierkant = 1 steek.

Als u heen en weer breit, wordt elke andere naald aan de goede kant gebreid en elke andere naald wordt aan de verkeerde kant gebreid. Als u aan de verkeerde kant breit, moet u het telpatroon omgekeerd breien, dus van links naar rechts. rechte steken worden dan averecht gebreid en averechte steken recht, etc.

Als u in de rondte breit wordt elke naald aan de goede kant gebreid en het telpatroon wordt dan van rechts naar links gebreid op alle naalden.

Bekijk de DROPS les: Hoe lees ik de teltekening bij de patronen?

naar boven

10) Hoe haak ik volgens een telpatroon?

Het telpatroon laat alle toeren en elke steek zien vanaf de goede kant. Het wordt van onder naar boven gehaakt en van rechts naar links.

Als u heen en weer haakt, wordt elke andere toer aan de goede kant gehaakt: van rechts naar links en elke andere toer wordt aan de verkeerde kant gehaakt: vank links naar rechts.

Als u in de rondte haakt, wordt elke toer in het telpatroon aan de goede kant gehaakt, van rechts naar links.

Als u een cirkelvormig telpatroon haakt, dan begint u in het midden en haakt u naar buiten toe, tegen de klok in, toer na toer.

Meestal beginnen de toeren met een opgegeven aantal lossen (overeenkomend met de hoogte van de volgende steek), deze zijn of in het telpatroon opgenomen, of uitgelegd in het patroon.

Bekijk de DROPS les: Hoe lees je telpatronen voor haken

naar boven

11) Hoe brei/haak je verschillende telpatronen tegelijkertijd op dezelfde naald/toer

Instructies om verschillende telpatronen achter elkaar op dezelfde naald/toer te breien/haken, worden meestal als volgt beschreven: “brei/haak A.1, A.2, A.3 in totaal 0-0-2-3-4 keer". Dit betekent dat u A.1 een keer breit/haakt, daarna wordt A.2 een keer gebreid/gehaakt, en A.3 wordt het aantal aangegeven keren (in de breedte) in uw maat gebreid/gehaakt – in dit geval als volgt: S = 0 keer, M = 0 keer, L=2 keer, XL= 3 keer en XXL = 4 keer.

De telpatronen worden zoals gebruikelijk gebreid/gehaakt: begin met de eerste naald/toer in A.1, brei/haak dan de volgende naald/toer in A.2 etc.

Bekijk de DROPS les: Hoe u telpatronen voor breien leest

Bekijk de DROPS les: Hoe u telpatronen voor haken leest

naar boven

12) Waarom begint het werk met meer lossen dan waarmee gehaakt wordt?

Lossen zijn ietsje smaller dan andere steken en om te voorkomen dat de opzetrand te strak wordt, haken we eenvoudigweg meer lossen om mee te beginnen. Het aantal steken wordt in de volgende toer aangepast zodat het overeenkomt met het patroon en de afmetingen in de tekening.

naar boven

13) Waarom meerderen voor de boord als het werk van boven naar beneden gebreid wordt?

De rand in ribbelsteek is elastischer en zal ietwat samentrekken vergeleken met bijvoorbeeld tricotsteek. Door te meerderen voor de rand in ribbelsteek, voorkomt u een zichtbaar verschil in breedte tussen de rand in ribbelsteek en de rest van het lijf.

naar boven

14) Waarom meerderen in de afkantrand?

Het gebeurt vrij makkelijk dat u te strak afkant, en door omslagen te maken tijdens het afkanten (terwijl u deze tegelijkertijd afkant) voorkomt u dat de afkantrand te strak wordt.

Bekijk de DROPS video: Hoe kant u af met omslagen

naar boven

15) Hoe meerder/minder je afwisselend op elke 3e en 4e naald/toer?

Om gelijkmatig te meerderen (of te minderen) kunt u meerderen op, bijvoorbeeld: afwisselend elke 3e en 4e naald, als volgt: brei 2 naalden en meerder op de 3e naald, brei 3 naalden en meerder op de 4e naald. Herhaal dit tot het meerderen klaar is.

Bekijk de DROPS les: Meerder of minder 1 st afwisselend

naar boven

16) Waarom is het patroon een beetje anders dan wat ik op de foto zie?

Herhalingen van het patroon kunnen een beetje anders zijn in de verschillende maten, om de juiste verhoudingen te krijgen. Als u niet dezelfde maat maakt als het kledingstuk op de foto, wijkt uw werkstuk wellicht ietsje af. Dit is met zorg ontwikkeld en aangepaste zodat het totale beeld van het kledingstuk hetzelfde is in alle maten.

Zorg ervoor dat u de instructies en de telpatronen voor uw maat volgt!

naar boven

17) Hoe kan ik een vest in de rondte breien, in plaats van heen en weer?

Als u liever in de rondte breit dan heen en weer, dan kunt u natuurlijk het patroon aanpassen. U moet dan steken midden voor toevoegen (meestal 5 steken) en de instructies volgen. Als u normaal het werk keert en aan de verkeerde kant breit, breit u nu over de extra steken en gaat u verder in de rondte. Aan het einde knipt u het werk open. Neem steken op voor de biezen en werk de afgeknipte randen af.

Bekijk de DROPS video: Hoe breit u knipbiezen en openknippen

naar boven

18) Kan ik een trui heen en weer breien in plaats van in de rondte?

Als u liever heen en weer breit dan in de rondt, dan kunt u natuurlijk het patroon aanpassen zodat u de panden apart van elkaar breit en aan het eind aan elkaar naait. Deel de steken voor het lijf in tweeën en voeg 1 kantsteek toe aan elke kant (voor het in elkaar naaien) en brei het voor- en achterpand apart van elkaar.

Bekijk de DROPS les: Kan ik een patroon aanpassen van rondbreinaalden naar rechte naalden?

naar boven

19) Waarom staan er garens in de patronen die niet meer leverbaar zijn?

Omdat de verschillende garens verschillende kwaliteiten en verschillend texturen hebben, hebben we ervoor gekozen om het originele garen in het patroon te laten staan. Maar u kunt vrij makkelijk andere opties vinden tussen de beschikbare garenkwaliteiten door onze garenvervanger te gebruiken, of door een garen uit dezelfde garengroep uit te kiezen.

Het is mogelijk dat sommige verkooppunten nog bollen op voorraad hebben van garens die niet meer leverbaar zijn, of dat iemand thuis nog een paar bollen heeft liggen en hier een patroon bij zoekt.

Degarenvervanger laat alternatieve garens zien en de hoeveelheid die u nodig heeft in de nieuwe kwaliteit.

naar boven

20) Hoe verander ik een kledingstuk voor dames in eentje voor heren?

Als u een patroon heeft gevonden doe alleen beschikbaar is in damesmaten, dan hoeft het niet heel moeilijk te zijn om deze aan te passen naar een herenmaat. Het grootste verschil is de lengte van de mouwen en het lijf. Begin met breien in de damesmaat die overeenkomt met de borstwijdte. De lengte die erbij komt wordt namelijk gebreid voordat u begint met afkanten voor de armsgaten. Als het patroon van boven naar beneden wordt gebreid, kunt u lengte toevoegen vlak na de armsgaten of voor de eerste mindering op de mouw.

Wat betreft de extra hoeveelheid garen wat u nodig heeft: dit hangt heel erg af van hoeveel lengte u toevoegt, maar het is vaak meter dat u een bol te veel hebt dan te weinig.

naar boven

21) Hoe voorkom ik dat een harig kledingstuk gaat pillen of pluizen?

Alle garens hebben vezels die uitsteken (door de productie) waardoor een kledingstuk gaat pluizen of pillen. Geborstelde garens (dus meer harige garens) hebben meer van deze losse, uitstekende vezels waardoor het eerder gaat pluizen of pillen.

Hoewel het niet mogelijk is om te garanderen dat geborsteld garen 100% pluisvrij is, is het wel mogelijk om dit drastisch af te laten nemen, door de volgende stappen te ondernemen:

1. Als het kledingstuk klaar is (voordat u het gaat wassen) schudt u het kledingstuk flink uit, zodat de losse haartjes eruit komen. LET OP: gebruik GEEN roller, borstel of andere methode, waardoor aan het kledingstuk getrokken wordt

2. Plaats het kledingstuk in een plastic zak en leg het in de vriezer - de temperatuur zorgt ervoor dat de vezels minder aan elkaar blijven zitten, en uitstekende vezels komen makkelijker los.

3. Laat een paar uur in de vriezer liggen, voordat u het eruit haalt en schudt het kledingstuk dan opnieuw uit.

4. Was het kledingstuk volgens de instructies op het garenlabel.

naar boven

22) Waar op het kledingstuk wordt de lengte gemeten??

De tekening/ het schema met de afmetingen geeft informatie over de volledige lengte van het kledingstuk. Als het een trui of een vest betreft, dan wordt deze vanaf het hoogste punt op de schouder gemeten (meestal het dichtst bij de halslijn), en recht naar beneden tot de onderkant van het kledingstuk. Het wordt NIET gemeten vanaf de punt van de schouder. Op gelijke wijze wordt ook de lengte van de pas gemeten, vanaf het hoogste punt op de schouder en naar beneden tot waar de pas gesplitst wordt voor het lijf en de mouwen.

Op een vest worden de afmetingen nooit over de biezen genomen, tenzij anders aangegeven. Meet altijd binnen de biessteken als u de lengte opmeet.

Bekijk de DROPS les: Maattekeningen lezen

naar boven

23) Hoe weet ik hoeveel bollen ik nodig heb?

De benodigde hoeveelheid garen wordt aangegeven in grammen, dus bijvoorbeeld: 450 g. Om uit te rekenen hoeveel bollen u nodig heeft, moet u eerst weten hoeveel gram er in 1 bol gaat (25 g, 50 g, of 100 g). Deze informatie vindt u door op de individuele garenkwaliteit te klikken op onze site. Deel de hoeveelheid benodigde garen door de hoeveelheid per bol. Bijvoorbeeld, als de bollen 50 gram wegen (de meest gebruikelijke hoeveelheid), ziet de berekening er als volgt uit: 450 / 50 = 9 bollen.

naar boven

Heeft u DROPS garen besteld om dit patroon te maken? Dan heeft u recht op hulp van de winkel waar u het garen gekocht heeft. Vind hier een lijst van DROPS winkels!
Kunt u het antwoord op uw vraag nog steeds niet vinden? Scroll dan naar beneden en laat een vraag achter zodat een van onze experts kan proberen u te helpen. Dit wordt normaal tussen 5 tot 10 werkdagen gedaan.. In de tussentijd kunt u de vragen en antwoorden lezen die anderen bij dit patroon achter hebben gelaten of doe mee met de DROPS Workshop op Facebook om hulp te krijgen van mede breisters en haaksters!

Opmerkingen / Vragen (41)

Katleen Hoing 06.07.2020 - 21:44:

Hallo, als ik deze vest in elkaar wil zetten, dan lijken de halsrandjes veel te kort om ze achteraan aan elkaar vast te naaien. Of is dat niet de bedoeling?

DROPS Design 20.07.2020 kl. 10:41:

Dag Katleen,

De halsrandjes moeten inderaad ietsje uitgerekt worden als je ze aan het pand naait, dus het klopt dat ze wat te kort zijn (anders gaat de halsrand omkrullen)

Camilla Åbrandt 25.06.2020 - 08:38:

Hej! Är det tänkt att man vid monteringen ska sy fast halskanternas långsidor längs med halsringningen så att dessa blir till en krage? Jag hoppas på snabbt svar. Mvh Camilla

DROPS Design 26.06.2020 kl. 10:23:

Hej Camilla. Du ska sy ihop halskanten mitt bak och sedan sy fast den vid halsringningen bak i nacken. Det ska inte sys så att det blir som en krage. Mvh DROPS Design

Layla Tree 16.06.2020 - 13:23:

Thank you for that, however where is 'the one increased stitch is knitted without a yarn over as there is no yarn over for this stitch." what do we do with this stitch?

DROPS Design 16.06.2020 kl. 13:47:

Dear Mrs Tree, you just work it as in the pattern, ie if this stitch should be worked (knit together stitch and yarn over), then knit the new stitch increased (just alone). Look at the video below, it shows 00:53 how to increase and then 2:29 how to work these stitches - just remember you have to increase only 2 stitches in this pattern and not as many as in the video, but the technique will be the same. Happy knitting!

Layla Tree 15.06.2020 - 20:42:

Could you please clarify what this means on the raglan : 'but be aware that on the first row after the increase the one increased stitch is knitted without a yarn over as there is no yarn over for this stitch"

DROPS Design 16.06.2020 kl. 09:00:

Dear Mrs Tree, on the same row you increase, you will slip some sts and make a yarn over on other stitches in the row, but on the new stitches increased there will be no yarn over, only new stitches that have to be then either knitted or purled instead of knitted/purled together with the yarn over since these stitches do not have any yarn overs. See for example the video below showing how to increase several stitches in 1 stitch. Happy knitting!

Aurélie Labrecqye 21.05.2020 - 02:26:

Bonjour! J’ai fait la première augmentation de l’encolure en V (au rang de la 3ème augmentation raglan). Ensuite doit-on augmenter encolure en V à chaque fois qu’on augmente le raglan? Merci!

DROPS Design 22.05.2020 kl. 09:27:

Bonjour Mme Labrecque, tout à fait, mais vous augmenterez moins de mailles pour l'encolure V que pour le raglan. Bon tricot!

Layla Tree 15.05.2020 - 14:21:

Could you please help: If you follow the instructions for the markers on the yoke (size xs) you would need 61 stitches +14 band stitches which is 10 more that what i have following the instructions. I see someone has already asked this in german but your reply doesnt make sense to me. Are the band stitches included in the 8?

DROPS Design 15.05.2020 kl. 16:20:

Dear Mrs Tree, in size XS there are 65 sts including the front band sts: count then: 8 sts, 1 st with a marker, 11 sts (sleeve), 1 stitch with a marker, 23 sts (back piece), 1 stitch with a marker, 11 sts (sleeve), 1 stitch with a marker, 8 sts = 8+1+11+1+23+1+11+1+8= 65 sts. The first and last 7 sts are the front band sts - the yarn overs worked over slipped stitches are not counted as a stitch since they belong to their stitch. Happy knitting!

Christina 15.05.2020 - 11:22:

Jeg forstår ikke dér, hvor arbejdet deles op. På pinden inden har man slået om for hver 3. maske og har derved flere masker på pinden? Jeg har slået 59 op + kanterne og har dermed oprindeligt 73, men med de ekstra 'slå om' er der 101 masker og jeg kan derfor ikke lave opdeling til raglan som beskrevet?

DROPS Design 22.05.2020 kl. 13:26:

Hej Christina, du skal ikke tælle omslagene med, det er dem du bruger når du strikker patent. Det vil sige at du tæller kun de 73 masker når du sætter mærkerne. God fornøjelse!

Martina 14.05.2020 - 14:34:

Hej! Jag fattar det som att man ska ha två olika garn efter denna beskrivning ” DROPS ALPACA från Garnstudio (tillhör garngrupp A) 200-250-250-300-300-350 g färg 4010, ljus lavendel Och använd: DROPS KID-SILK från Garnstudio (tillhör garngrupp A) 75-100-100-125-125-125 g färg 09, ljus lavendel” stämmer det? Måste man ha båda? Hur ska man tänka?

DROPS Design 18.05.2020 kl. 11:24:

Hej Ja det stämmer du ska sticka med en tråd DROPS Alpaca och en tråd DROPS Kidsilk, dvs 2 trådar under hela arbetet. Lycka till!

Aurélie Labrecque 08.05.2020 - 13:52:

Bonjour! Encore moi, je relis suite à ma dernière question et j’ai un doute; l’augmentation raglan doit-on la faire comme dans les vidéos d’augmentation de côtes anglaises que vous avez mis dans les vidéos pour nous aider, ou il faut les faire différemment? Merci!

DROPS Design 08.05.2020 kl. 15:40:

Bonjour Mme Labreque, vous devez augmenter pour le raglan en tricotant 3 fois la maille endroit et son jeté comme le montre cette vidéo (dans la vidéo on tricote 5 fois la même maille, ici on doit la tricoter 3 fois seulement): tricotez ensemble à l'endroit la maille et son jeté une première fois, faites 1 jeté sur l'aiguille droite et tricotez ensemble à l'endroit la maille endroit et son jeté une 2ème fois = vous avez maintenant 3 mailles sur l'aiguille droite. Bon tricot!

Aurélie Labrecque 07.05.2020 - 00:54:

Rebonjour, je suis rendue à faire la première augmentation pour l'encolure en v mais j'aimerais avoir des explications à savoir comment la faire et ou la faire puisque nous la faisons avec l'augmentation raglan. Merci!

DROPS Design 07.05.2020 kl. 09:56:

Bonjour Mme Labrecque, vous augmentez pour l'encolure en tricotant 3 fois la première maille endroit et son jeté après/avant les mailles de la bordure devant - augmentez comme pour le raglan - cv AUGMENTATIONS ENCOLURE V et AUGMENTATIONS RAGLAN. Bon tricot!

Laat een opmerking achter voor DROPS 213-7

Wij horen graag wat u vindt van dit patroon!

Wilt u een vraag stellen, kies dan de juiste categorie in het formulier hieronder om sneller een antwoord te krijgen. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *.