Hoe u een trui van boven naar beneden breit

Trefwoorden: beginner,

Verschillende truien van ons worden van boven naar beneden gebreid, en dit wordt vooral gedaan omdat dit meer flexibiliteit biedt aangaande het aanpassen van de trui naar persoonlijke afmetigen of voorkeuren. Het is makkelijker om de lengte van de mouwen, het lijf en vooral de pas, aan te passen. Als u van boven naar beneden breit is het ook makkelijker om het kledingstuk te passen terwijl u er aan werkt.

In deze les laten we zien hoe u een trui breit met een eenvoudige raglanmeerdering. Begin door het patroon uit te zoeken dat u graag wilt breien en gebruik deze les als hulpmiddel. Als u een patroon wilt breien met een andere soort raglan, dan volgt u gewoon de instructies voor het meerderen zoals aangegeven in het patroon  - u zult merken dat het principe van van boven naar beneden breien hetzelfde is als in dit voorbeeld. Deze techniek kan ook gebruikt worden bij het breien van een ronde pas, volg gewoon de instructies voor het meerderen voor de ronde pas, in plaats van de raglanmeerderingen.

Daarnaast werkt de techniek ook hetzelfde als u een vest van boven naar beneden breit, maar u breit dan het werk heen en weer op de naald, beginnend midden voor (een markeerdraad midden achter is niet nodig).

Laten we beginnen

1) We zijn dit voorbeeld begonnen door 48 steken op te zetten en 3 cm boorsteek (2 recht, 2 averecht) te breien, voordat we beginnen met de raglanmeerderingen.

Na de boordsteek gaat u verder in tricotsteek en plaats een markeerdraad midden achter . Ga verder door 4 markeerdraden te plaatsen voor de raglan in de overgang tussen het lijf en de mouwen (vanaf de markeerdraad midden achter naar de 1e markeerdraad = helft achterpand. Van de 1e naar de 2e markeerdraad = 1e mouw. Van de 2e naar de 3e markeerdraad = voorpand. Van de 3e naar de 4e markeerdraad = 2e mouw. De overgebleven steken tussen markeerdraad 4 en markeerdraad 1 = helft achterpand

2) Begin met meerderen voor de raglan aan elke kant van de 4 markeerdraden.

3) Meerder als volgt: begin 1 steek voor de markeerdraad, maak 1 omslag op de rechter naald.

4) Brei 2 steken (de markeerdraad zit tussen deze 2 steken), maak 1 omslag op de rechter naald.

5) De eerste meerderingen (omslagen) voor en na de 1e markeerdraad zijn nu klaar. Herhaal de meerderingen bij elke markeerdraad (= 8 steken gemeerderd op de naald).

6) Op de volgende naald breit u de omslagen gedraaid recht (brei in de achterste lus van de steek) om gaatjes te voorkomen.

7) Ga verder met het patroon, en meerder voor de raglan zoals uitgelegd.

8) Als alle meerderingen voor de raglan klaar zijn, ga dan verder tot u de juiste afmetingen heeft voor waar het werk gescheiden wordt voor het lijf en de mouwen.

9) Verdeel het werk voor de mouwen en het voor-/achterpand, en brei elk deel apart verder. Brei nu tot markeerdraad 1 (= helft achterpand).

10) Plaats de steken tussen markeerdraad 1 en 2 op een hulpdraad (= 1e mouw)

11) Zet nieuwe steken op onder de mouw.

12) Brei de steken tussen markeerdraad 1 en 2 (= voorpand).

13) Plaats de steken tussen markeerdraad 3 en 4 op een hulpdraad (= 2e mouw).

14) Zet steken op onder de mouw (hetzelfde aantal als onder de 1e mouw).

15) Brei de overgebleven steken op het achterpand (tot markeerdraad 1).

16) Brei het lijf in de rondte, volg de instructies voor het meerderen en minderen, de lengte en de boordsteek in uw patroon. Als u twijfelt over de lengte van het kledingstuk, of u wilt het korter of langer maken, dan kunt u de trui vrij makkelijk passen terwijl u er aan werk (TIP: als u het kledingstuk past, verplaats dan de steken over verschillende rondbreinaalden om zo de kanst te minimaliseren dat er steken van de naald af glijden.).

17) Brei de mouwen: plaats de steken van een van de hulpdraden terug op de naald.

18) A: Zet nieuwe steken op onder de mouw (zie afbeelding A) of neem 1 steek op in elke opgezette steek onder e mouw, zie afbeelding B) - zie patroon voor het exacte aantal steken en plaats een markeerdraad. Het werk wordt nu vanaf hier gemeten.

19) Brei de lengte zoals aangegeven in het patroon, plaats een nieuwe markeerdraad in het midden van de nieuw opgezette steken onder de mouw. Minder 1 steek aan elke kant van de markeerdraad.

20) Brei tot er 2 steken over zijn, voor de steek met de markeerdraad, haal 1 steek af op de rechter naald, 1 recht, haal de afgehaalde steek over (= 1 steek geminderd). 

21) Brei de steek met de markeerdraad.

22) Brei 2 steken recht samen (=1 steek geminderd).

U heeft nu 1 steek voor en 1 steek na de markeerdraad geminderd (= 2 steken geminderd).

23) Volg de instructies in het patroon wat betreft het aantal steken dat u moet minderen en cm/naalden tussen elke mindering.

24) Als beide mouwen klaar zijn, naai dan het gat onder de mouwen dicht.

Als het lijf en de mouwen klaar zijn volgens het patroon, verwijder dan alle markeerdraden, en werk de draden weg. De trui is nu klaar!

Nog geen top down patroon gevonden? Vind hieronder inspiratie:

Opmerkingen (5)

Giselle 13.05.2019 - 04:22:

Dica maravilhosa,eu já havia desistido de tentar.

Lilly Smuul 26.04.2019 - 18:40: Website http://www.mustrimaa ...

Väga mõnus meetod kampsunite kudumiseks! Soovitan!

Dea 31.03.2019 - 21:08:

Al punto uno, quante maglie ci sono tra i vari segnapunti? Perchè non è specificato?

DROPS Design 06.04.2019 - 18:53:

Buongiorno Dea, grazie per la segnalazione, la giriamo alla casa madre: in caso di modifiche, la lezione verrà aggiornata. Buon lavoro!

Christina Block 29.03.2019 - 07:44:

Danke für die tolle Anleitung! Habt ihr auch einen Tipp wie man eine bestehende Anwendung eines Pullis von 'buttom up' in 'top down' umwandeln kann?

DROPS Design 03.04.2019 - 09:56:

Liebe Frau Black, so was haben wir noch nicht, Ihre Anfrage wurde weitergeleitet. Viel Spaß beim stricken!

Dea 25.03.2019 - 21:12:

Perchè non viene specificato come dividere le maglie tra i vari segnapunti? Parte con 48m , ma poi con che criterio suddivide le maglie per i vari pezzi? Grazie.

DROPS Design 06.04.2019 - 18:53:

Buongiorno Dea, grazie per la segnalazione, la giriamo alla casa madre: in caso di modifiche, la lezione verrà aggiornata. Buon lavoro!

Laat een opmerking achter of stel een vraag over deze les

Uw e-mailadres wordt niet openbaar gemaakt. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *