DROPS / 213 / 7

Lavender Breeze by DROPS Design

Stickad kofta i DROPS Alpaca och DROPS Kid-Silk. Arbetet stickas uppifrån och ner i helpatent med raglan och v-hals. Storlek XS - XXL.

DROPS Design: Modell z-883
Garngrupp A + A eller C
-------------------------------------------------------

STORLEK:
XS - S - M - L - XL - XXL

GARNÅTGÅNG:
DROPS ALPACA från Garnstudio (tillhör garngrupp A)
200-250-250-300-300-350 g färg 4010, ljus lavendel
Och använd:
DROPS KID-SILK från Garnstudio (tillhör garngrupp A)
75-100-100-125-125-125 g färg 09, ljus lavendel

STICKFASTHET:
14 maskor på bredden och 36 varv på höjden med helpatent och 1 tråd i varje kvalitet = 10 x 10 cm.
17 maskor på bredden och 22 varv på höjden med slätstickning och 1 tråd i varje kvalitet = 10 x 10 cm.

STICKOR:
DROPS STRUMPSTICKOR NR 5.
DROPS RUNDSTICKOR NR 5: Längd på 40 cm och 60 cm eller 80 cm till helpatent.
DROPS STRUMPSTICKOR NR 4.
DROPS RUNDSTICKA NR 4: Längd på 80 cm till resår.
Sticknumren är endast rekommenderade. Får du för många maskor på 10 cm, byt till tjockare stickor. Får du för få maskor på 10 cm, byt till tunnare stickor.

DROPS TRÄKNAPP, Cederträ NR 511: 4 stycken i alla storlekar.

Har du stickat/virkat detta mönster, eller några av våra andra designs? Dela dina bilder i sociala medier och använd taggen #dropsdesign så vi också kan se dem!

Vill du använda ett annat garn? Testa vår konverterare!
Är du osäker på vilken storlek du skall välja? Då kanske det kan hjälpa dig att veta, att modellen på bilden är ca 170 cm lång och använder storlek S eller M. Om du gör en tröja, kofta, klänning eller liknande, hittar du plaggets mått i måttskissen nederst i mönstret.

100% Alpacka
från 36.95 kr /50g
DROPS Alpaca uni colour DROPS Alpaca uni colour 36.95 kr /50g
LindeHobby
Beställ 
DROPS Alpaca mix DROPS Alpaca mix 36.95 kr /50g
LindeHobby
Beställ 

75% Mohair, 25% Silke
från 49.95 kr /25g
DROPS Kid-Silk uni colour DROPS Kid-Silk uni colour 49.95 kr /25g
LindeHobby
Beställ 
DROPS Kid-Silk long print DROPS Kid-Silk long print 49.95 kr /25g
LindeHobby
Beställ 
Stickor och virknålar
Garnet till detta mönstret kostar 297.65kr. Läs mer.

Instruktioner

-------------------------------------------------------

FÖRKLARING TILL BESKRIVNINGEN:

-------------------------------------------------------

PATENTMASKA (gäller framkanterna):
Från rätsidan: Sticka 1 rätmaska i maskan under nästa maska.
Från avigsidan: Sticka maskan avig.

MÖNSTER:
Se diagram A.1 och A.2. Diagrammen visar alla varv i mönstret sett från rätsidan.

ÖKNING TILL RAGLAN:
Öka till raglan på varje sida av avigmaskorna med markör i (= raglanmaskorna), dvs öka i rätmaskan och omslaget som ligger närmast raglanmaskan. Det ökas 2 maskor på varje sida av raglanmaskorna (= 16 maskor ökade på ökningsvarvet). Alla ökningar görs från rätsidan!
Öka 2 maskor i rätmaskan och omslaget genom att sticka 3 maskor i maskan och omslaget så här: Sticka maskan och omslaget räta tillsammans, men vänta med att lyfta över maskan och omslaget på höger sticka, gör 1 omslag om höger sticka och sticka samma maska och omslag räta tillsammans en gång till (= 2 maskor ökade). Sedan stickas de nya maskorna i helpatent (A.1/A.2), men var uppmärksam på att på första varvet efter ökningen kommer den ena ökade maskan stickas rät utan att stickas tillsammans med omslag, eftersom det inte finns något omslag till den här maskan.

ÖKNING TILL V-HALS:
Öka till v-hals i rätmaskan och omslaget som ligger närmast framkanten i varje sida mot mitt fram. Alla ökningar görs från rätsidan!
Öka 2 maskor i rätmaskan och omslaget på samma sätt som förklarat i ökning till raglan.

MINSKNINGSTIPS (gäller i sidorna på fram- och bakstycket och mitt under ärmarna):
Minska i sidorna på fram- och bakstycket och under ärmarna i maskorna som ligger närmast avigmaskan med markör i mitt under ärmen/i sidorna på fram- och bakstycket.
Alla minskningarna görs på ett varv där omslaget och rätmaskan ska stickas räta tillsammans!
MINSKA 2 MASKOR MOT VÄNSTER SÅ HÄR (dvs börja rätt efter avigmaskan med markör i): Lyft över första rätmaskan och omslaget på höger sticka som om de skulle stickas räta tillsammans, sticka de 2 nästa maskorna räta tillsammans (dvs 1 avigmaska + rätmaskan och omslaget), drag sedan den lyfta maskan och omslaget över maskorna som stickades tillsammans (= 2 maskor minskade).
MINSKA 2 MASKOR MOT HÖGER SÅ HÄR (dvs börja 3 maskor + 2 omslag före avigmaskan med markör i): Lyft över första rätmaskan och omslaget på höger sticka som om de skulle stickas räta tillsammans, sticka 1 avigmaska, drag den lyfta maskan och omslaget över avigmaskan, lyft tillbaka maskan på vänster sticka, lyft maskan och omslaget över maskan som sattes tillbaka på vänster sticka, lyft till slut över den återstående maskan på höger sticka (= 2 maskor minskade).

KNAPPHÅL:
Maska av till knapphål på vänster framkant (när plagget tas på). Maska av från rätsidan i början av varvet så här: Sticka de 3 första maskorna i framkanten som förut, gör 1 omslag om stickan, sticka de 2 nästa maskorna räta tillsammans, och sticka sedan vidare som förut. På nästa varv (avigsidan) stickas omslaget rätt så att det blir hål.
Första knapphålet maskas av ca 2 cm efter sista ökningen till v-hals. Sedan maskas de 3 nästa knapphålen av med ca 5-5-5½-5½-6-6 cm mellan varje.
OBS: Om stickfastheten inte stämmer på höjden, kommer detta att påverka knapphålens placering. Mät plagget när v-halsen är färdig, och anpassa eventuellt placeringen av 4 knapphål på det måttet som återstår på framstycket.

AVMASKNINGSTIPS:
För att undvika att avmaskningskanten stramar när det maskas av, kan det maskas av med en tjockare sticka. Om detta också blir stramt, kan det göras 1 omslag om stickan efter ca var 4:e maska samtidigt som det maskas av (omslagen maskas av som vanliga maskor).

-------------------------------------------------------

BÖRJA ARBETET HÄR:

-------------------------------------------------------

KOFTA – KORT ÖVERSIKT ÖVER ARBETET:
Först stickas det 2 lösa halskanter (en till varje framstycke). Dessa sätts in på rundstickan när det läggs upp maskor till hals som förklarat i beskrivningen (halskanterna sys senare ihop mitt bak, och sys sedan till halsringningen bak i nacken).
Sedan stickas oket fram och tillbaka på rundsticka från mitt fram, uppifrån och ner. SAMTIDIGT ökas det till v-hals och raglan. Ärmarna stickas runt på strumpstickor/kort rundsticka, uppifrån och ner.
OBS: Alla maskantal som uppges när det stickas helpatent är utan omslagen eftersom omslagen räknas som 1 maska tillsammans med rätmaskan.

HÖGER HALSKANT (när plagget has på):
Lägg upp 7 maskor på sticka 4 med 1 tråd Alpaca och 1 tråd Kid-Silk (= 2 trådar). Sticka så här:
VARV 1 (avigsidan): Sticka avigt.
VARV 2 (rätsidan): Sticka 1 rätmaska, 1 PATENTMASKA – läs förklaring ovan, 2 rätmaskor, 1 patentmaska, 2 rätmaskor.
VARV 3 (avigsidan): Sticka 2 rätmaskor, 1 avigmaska, 2 rätmaskor, 1 avigmaska, 1 rätmaska.
Upprepa varv 2 och 3 till halskanten mäter ca 13-13-13-16-16-16 cm (avsluta efter ett varv från avigsidan). Klipp av tråden och lägg arbetet åt sidan.

VÄNSTER HALSKANT (när plagget has på):
Lägg upp 7 maskor på sticka 4 med 1 tråd Alpaca och 1 tråd Kid-Silk (= 2 trådar). Sticka så här:
VARV 1 (avigsidan): Sticka avigt.
VARV 2 (rätsidan): Sticka 2 rätmaskor, 1 patentmaska, 2 rätmaskor, 1 patentmaska, 1 rätmaska.
VARV 3 (avigsidan): Sticka 1 rätmaska, 1 avigmaska, 2 rätmaskor, 1 avigmaska, 2 rätmaskor.
Upprepa varv 2 och 3 till halskanten mäter ca 13-13-13-16-16-16 cm (avsluta efter ett varv från rätsidan).
Sätt sedan dessa 7 maskorna på rundsticka 5, klipp inte av tråden, men lägg upp 51-53-59-59-59-59 nya maskor på stickan (= maskorna över ärmarna och bakstycket), och sticka sedan de 7 maskorna från höger halskant som förut = 65-67-73-73-73-73 maskor på varvet. De yttersta 7 maskorna i varje sida kallas nu framkantsmaskor.
Sätt 1 markör efter framkanten i början av varvet mitt fram. Sedan stickas oket som förklarat nedan. Oket ska mätas från denna markör.

OK:
Byt till rundsticka 5 och sticka första varvet så här från avigsidan:
Sticka 7 framkantsmaskor som förut, * gör 1 omslag om stickan, lyft 1 maska som om den skulle stickas avig, sticka 1 rätmaska *, sticka *-* tills det återstår 8 maskor på varvet, gör 1 omslag om stickan, lyft 1 maska som om den skulle stickas avig, och avsluta med 7 framkantsmaskor som förut.
Nu sätts det 4 markörer i arbetet som förklarat nedan (detta görs utan att maskorna stickas). Markörerna ska användas när det ska ökas till raglan.
Räkna 8 maskor (= framstycke), sätt 1 markör i nästa maska (= raglanmaska), räkna 11-11-13-13-13-11 maskor (= ärm), sätt 1 markör i nästa maska (= raglanmaska), räkna 23-25-27-27-27-31 maskor (= bakstycke), sätt 1 markör i nästa maska (= raglanmaska), räkna 11-11-13-13-13-11 maskor (= ärm), sätt 1 markör i nästa maska (= raglanmaska). Det är 8 maskor kvar på framstycket efter sista markören.
Nästa varv stickas så här från rätsidan: Sticka 7 framkantsmaskor som förut, sticka A.1 tills det återstår 8 maskor på varvet (= 25-26-29-29-29-29 rapporter à 2 maskor), sticka A.2 (= 1 maska), och avsluta med 7 framkantsmaskor som förut.
Fortsätt mönstret fram och tillbaka så. SAMTIDIGT ökas det till RAGLAN och V-HALS som förklarat nedan. KONTROLLERA STICKFASTHETEN!

RAGLAN:
När det har stickats totalt 6-6-6-6-4-4 varv fram och tillbaka med A.1/A.2 (och nästa varv ska stickas från rätsidan), ökas det till RAGLAN – läs förklaring ovan (= 16 maskor ökade på ökningsvarvet).
Öka så på vart 8:e-8:e-8:e-8:e-6:e-6:e varv (dvs på vart 4:e-4:e-4:e-4:e-3:e-3:e varv med synliga patentmaskor på höjden) totalt 8-9-10-11-13-14 gånger på höjden.

V-HALS:
SAMTIDIGT när det ska ökas till raglan den 3:e-3:e-2:a-2:a-5:e-5:e gången på höjden, ökas det också till V-HALS i varje sida mot mitt fram – läs förklaring ovan. Öka till v-hals totalt 5-5-6-6-6-7 gånger på höjden (när ökningen till v-hals är färdig, återstår det 1-2-3-4-3-3 ökningar till raglan).

När alla ökningar till raglan och v-hals är färdiga, är det 213-231-257-273-305-325 maskor på varvet.
Fortsätt A.1/A.2 fram och tillbaka med 7 framkantsmaskor i varje sida mot mitt fram som förut.
När arbetet mäter 18-20-22-24-26-28 cm från markören som sattes vid halsen (arbetet mäter ca 22-24-26-28-30-32 cm från axeln), delas oket till fram- och bakstycke och ärmar. Dvs nästa varv stickas så här från avigsidan:
Sticka 34-36-40-42-46-50 maskor som förut (= framstycke), sätt de följande 45-49-55-59-67-69 maskorna på 1 tråd till ärm, lägg upp 5 nya maskor på stickan (= i sidan under ärmen), sticka 55-61-67-71-79-87 maskor som förut (= bakstycke), sätt de följande 45-49-55-59-67-69 maskorna på 1 tråd till ärm, lägg upp 5 nya maskor på stickan (= i sidan under ärmen), och sticka de resterande 34-36-40-42-46-50 maskorna som förut (= framstycke).
Fram- och bakstycke och ärmar stickas sedan var för sig. HÄRIFRÅN MÄTS ARBETET SEDAN!

FRAM- OCH BAKSTYCKE:
= 133-143-157-165-181-197 maskor. Sätt 1 markör i den mittersta av de 5 maskorna som lades upp under ärmen i varje sida. Låt markörerna följa med i arbetet, de ska användas lite senare när det ska minskas i sidorna på fram- och bakstycket.
Fortsätt fram och tillbaka med helpatent och 7 framkantsmaskor i varje sida mot mitt fram som förut.

MINSKNING I SIDORNA:
När arbetet mäter 8 cm från delningen, minskas det 2 maskor på varje framstycke genom att minska 2 maskor i patentmaskorna som ligger närmast avigmaskan med markör i sidorna – läs MINSKNINGSTIPS. Dvs på vänster framstycke (när plagget has på) minskas det 2 maskor till höger, och på höger framstycke minskas det 2 maskor mot vänster = 129-139-153-161-177-193 maskor.
När arbetet mäter 18 cm från delningen, minskas det på samma sätt på bakstycket (dvs det minskas 2 maskor mot vänster sticka i början av bakstycket, och 2 maskor mot höger i slutet av bakstycket) = 125-135-149-157-173-189 maskor.
Sticka vidare tills arbetet mäter 30 cm från delningen i alla storlekar (det återstår ca 4 cm till färdigt mått, prova eventuellt koftan på och sticka till önskad längd).
Byt till rundsticka 4. Sticka resår fram och tillbaka (= 1 rätmaska, 1 avigmaska) med 7 framkantsmaskor i varje sida som förut – på första varvet stickas omslagen räta tillsammans med rätmaskorna. När resåren mäter 4 cm, maskas det av löst med rätmaskor över rätmaskor och avigmaskor över avigmaskor – läs AVMASKNINGSTIPS! Koftan mäter ca 56-58-60-62-64-66 cm från axeln och ner.

ÄRM:
Sätt de 45-49-55-59-67-69 maskorna från tråden i den ena sidan av arbetet på strumpstickor eller kort rundsticka 5, och sticka dessutom upp 1 maska i var och en av de 5 maskorna som lades upp under ärmen = 50-54-60-64-72-74 maskor.
Sätt 1 markör i den mittersta av de 5 maskorna som lades upp under ärmen. Låt markören följa med i arbetet, den ska användas lite senare när det ska minskas mitt under ärmen.
Sticka A.1 runt. SAMTIDIGT på 8:e varvet (dvs på 4:e synliga varvet med patentmaskor), minskas det 4 maskor mitt under ärmen – läs MINSKNINGSTIPS (minska 2 maskor mot vänster efter maskan med markör i, och minska 2 maskor mot höger före maskan med markör i).
Minska så på vart 8:e-8:e-8:e-8:e-6:e-6:e varv (dvs på vart 4:e-4:e-4:e-4:e-3:e-3:e synliga varv med patentmaskor) totalt 3-3-4-5-5-5 gånger på höjden = 38-42-44-44-52-54 maskor.
Sticka vidare till ärmen mäter 41-40-38-37-36-35 cm från delningen (det återstår ca 4 cm till färdigt mått, prova eventuellt koftan på och sticka till önskad längd).
Byt till strumpstickor 4. Sticka resår runt (= 1 rätmaska, 1avigmaska) – på första varvet stickas omslagen räta tillsammans med rätmaskorna. När resåren mäter 4 cm, maskas det av med rätmaskor över rätmaskor och avigmaskor över avigmaskor – kom ihåg AVMASKNINGSTIPS! Ärmen mäter ca 45-44-42-41-40-39 cm från delningen. Sticka den andra ärmen på samma sätt.

MONTERING:
Sy ihop halskanten mitt bak så att sömmen vänds inåt. Sträck halskanten lätt och sy den till halsringningen bak i nacken. Sy i knapparna på vänster framkant.

Diagram

= gör 1 omslag om stickan, lyft 1 maska som om den skulle stickas avig
= sticka omslaget och den lyfta maskan räta tillsammans

Behöver du hjälp med mönstret?

Tack för att du väljer ett mönster från DROPS Design. Vi arbetar hårt för att ge ut mönster som är korrekta och enkla att förstå. Alla mönster är översatta från norska och du kan alltid se originalmönstret (DROPS 213-7) för mått och uträkningar.

Har du problem med att läsa mönstret? Se listan av alternativ som kan hjälpa dig att göra färdigt ditt projekt - eller varför inte lära dig något nytt.

1) Varför är stickfasthet/virkfasthet viktig?

Stickfasthet är det som avgör de slutliga måtten på ditt arbetet, och mäts ofta per 10 x 10 cm. Det anges såhär: antal maskor på bredden x antal varv på höjden - till exempel: 19 maskr x 26 varv i slätstickning = 10 x 10 cm.

Stickfasthet är väldigt individuellt; vissa stickar löst och andra stickar stramt. Du justerar din stickfastheten med storleken på stickorna, det är därför som den storleken på stickor som uppges endast är vägledande! Du måste själv justera detta upp eller ner så att DIN stickfasthet stämmer överens med stickfastheten i mönstret. Om du stickar med en annan stickfasthet än den angivna så kommer du att få en annan garnåtgång och andra mått på ditt arbetet än det som står i mönstret.

Stickfasthet är också det som avgör vilka garn som kan bytas mot varandra: så länge du uppnår samma stickfasthet kan du utan problem byta garn.

Se DROPS leksjon: Så mäter du stickfastheten

Se DROPS video: Stickfasthet - provlapp

till toppen

2) Vad är garngrupper?

Alla våra garn är uppdelade i garngrupper (från A till F) efter tjocklek och stickfasthet – grupp A innehåller de tunnaste garnerna och grupp F de tjockaste. Detta gör det enklare för dig att hitta ett alternativt garn till våra mönster, om du skulle vilja det. Alla garner inom samma grupp har samma stickfasthet och kan enkelt ersätta varandra. Olika garn har dock olika struktur och egenskaper vilket kommer att ge slutresultatet ett unikt utseende och känsla.

Klicka här för en översikt över garnen i de olika garngrupperna

till toppen

3) Kan jag använda ett annat garn än det som uppges i mönstret?

Det som är viktigt när man byter till ett annat garn är att stickfastheten hålls. Så länge du uppnår samma stickfasthet får du samma mått som står i måttskissen. Det är lättare att uppnå samma stickfasthet med garn från samma garngrupp. Du kan också använda fler trådar av ett tunnare garn för att uppnå samma stickfasthet som med ett tjockare garn.Här kan du prova vår konverterare. Vi rekommenderar att du alltid stickar en provlapp.

Var OBS på att vid byte av garn kan plagget få ett annat utseende än på bilden då olika garn ofta har olika struktur och egenskaper.

Se DROPS lektion: Kan jag använda ett annat garn än det som uppges i mönstret?

till toppen

4) Hur använder man konverteraren för garn?

Längst upp på alla våra mönster hittar du en länk till vår konverterare, som är ett verktyg du kan använda om du vill använda ett annat garn än det som föreslås i mönstret. Genom att fylla i det garn som du önskar ersätta, antal gram (i din storlek) och antal trådar så får du fram alternativa garn med samma stickfasthet. Du får besked om hur mycket du behöver i de alternativa garnen och om du behöver använda fler trådar. De flesta nystan innehåller 50 g (vissa 25 g eller 100 g).

Om det är fler färger i mönstret så måste varje färg konverteras separat. Ifall mönstret stickas eller virkas med fler trådar av olika garner (t.ex. 1 tråd Alpaca och 1 tråd Kid-Silk) får du konvertera varje garn individuellt för att hitta alternativ.

Klicka här för att se vår konverterare

till toppen

5) Varför får jag fel stickfasthet med rekommenderad sticka?

Storleken på stickan som står uppgivet i mönstret är endast vägledande, det som är viktigt är att den uppgivna stickfastheten stämmer. Eftersom stickfasthet är väldigt individuellt så måste du själv justera storleken så att DIN stickfasthet stämmer överens med det som står i mönstret – kanske måste du avvika en eller två storlekar från det som står i mönstret, och det gör ingenting. Vi rekommenderar att du stickar provlappar.

Om du har fel stickfasthet så riskerar du att måtten på plagget inte stämmer överens med måtten på måttskissen.

Se DROPS lektion: Så mäter du stickfastheten

Se DROPS video: Hur kontrollerar man stickfastheten / gör provlapp

till toppen

6) Varför är arbetet skrivit uppifrån och ner?

Att sticka ovanifrån och ner ger mer flexibilitet och plats för personliga justeringar. Det är också enklare att prova plagget under arbetets gång, samt att justera längden på fram- och bakstycke och ärmar.

Mönstret är noga förklarat i den ordning det stickas/virkas i. Om mönstret innehåller diagram är dessa i stickriktningen och ska läsas på vanligt sätt.

till toppen

7) Varför är ärmarna kortare i större storlekar?

I de större storlekarna kommer den totala vidden (från handled till handled) att vara större än i de mindre storlekarna, även om själva ärmen är kortare. De större storlekarna har längre ärmkupa samt bredare axelvidd. Detta resulterar i en bra passform i alla storlekar.

till toppen

8) Vad är 1 rapport?

Diagram upprepas ofta både på bredden och på höjden. Ett diagram består ofta av 1 rapport. Om det står att A.1/rapporten ska upprepas 5 gånger på varvet så följer du A.1 och börjar från början igen totalt 5 gånger efter varandra. Om det står att det ska stickas 2 rapporter av A.1 på höjden så ska du sticka hela diagram A.1 färdigt och sedan börja på nytt och sticka hela diagrammet en gång till.

till toppen

9) Hur stickar man enligt ett stickdiagram?

Ett stickdiagram visar varje varv och varje maska från rätsidan. Det ska stickas nerifrån och upp från höger till vänster. 1 ruta = 1 maska.

När man stickar fram och tillbaka, stickas vartannat varv i diagrammet från rätsidan och vartannat från avigsidan. När det stickas från avigsidan måste diagrammet stickas motsatt: alltså från vänster till höger, rätmaskor stickas avigt och avigmaskor stickas räta osv.

När det stickas runt på rundsticka/strumpsticka stickas varje varv i diagrammet från rätsidan (från höger till vänster).

Se DROPS lektion: Hur man läser stickdiagram

till toppen

10) Hur virkar jag enligt ett virkdiagram?

Det är enkelt att virka enligt diagram, varje symbol virkas i den ordning som det visas i diagrammet. Det virkas från vänster till höger, nedifrån och upp eller i cirkel från mitten och ut.

När man virkar fram och tillbaka virkas vartannat varv i diagrammet från rätsidan (från höger till vänster) och vartannat varv virkas från avigsidan (från vänster till höger).

När man virkar runt, virkas varje varv i diagrammet från rätsidan - alltså från höger till vänster.

När man virkar enligt ett cirkeldiagram börjar man i mitten av cirkeln och jobbar sig från höger till vänster, varv efter varv utåt.

Varven börjar gärna med x antal luftmaskor (som motsvarar höjden på nästa maska), detta är antingen inritat i diagrammet, eller så står det förklarat i mönstret.

Se DROPS lektion: Hur man läser virkdiagram

till toppen

11) Hur stickas/virkas flera diagram efter varandra på ett varv?

Om ett mönster har flera diagram som stickas efter varandra på bredden, kan det ofta vara skrivet på detta sätt: ”Sticka A.1, A.2, A.3 totalt 0-0-2-3-4 gånger”. Detta betyder att A.1 och A.2 stickas en gång i alla storlekar och A.3 stickas det antal gånger som står i varje storlek (S=0, M=0, L=2, XL=3, XXL=4 gånger).

Diagrammen läses som vanligt: börja med första varvet i A.1, sedan första varvet i A.2, första varvet i A.3 osv.

Se DROPS lektion: Hur läser man stickdiagram

Se DROPS lektion: Hur läser man virkdiagram

till toppen

12) Varför börjar man med fler luftmaskor än det ska virkas med?

Luftmaskor fyller lite mindre än andra maskor, så för att uppläggningskanten inte ska bli för stram så gör vi fler luftmaskor i början av arbetet. Detta antal justeras redan på nästa varv.

till toppen

13) Varför ökas det maskor innan resåren när plagget stickas ovanifrån och ner?

Resår är mer elastiskt än slätstickning och drar därför ihop sig mer. Genom att öka maskor före resåren undviker man att det blir en markant skillnad på bredden på resåren jämfört med resten av fram- och bakstycket.

till toppen

14) Varför ökas det i avmaskningskanten?

Det är lätt hänt att avmaska för stramt, och för att kompensera för detta lägger vi ofta in omslag som också avmaskas för att nederkanten inte ska bli för stram.

Se DROPS video: Hur man maskar av med omslag

till toppen

15) Hur ökar man växelvis på var 3:e och 4:e varv?

För att få en jämn ökning kan det t.ex ökas på växelvis var 3:e och var 4:e varv så här: Sticka 2 varv och öka på det 3:e, sticka 3 varv och öka på det 4:e. Detta upprepas till ökningarna är färdiga.

Se DROPS leksjon: Öka/Minska växelvis på var 3:e och 4:e varv

till toppen

16) Varför är mönstret lite annorlunda än det man ser på bilden?

Mönsterrapporterna på plagget kan vara lite olika i de olika storlekarna pga. olika proportioner. Om du inte gör samma storlek som på bilden, kan det kanske avvika något – detta är noga övervägt och justerat så att det totala intrycket av plagget är samma i alla storlekar.

Följ mönster och diagram för din storlek!

till toppen

17) Hur kan jag sticka en kofta runt istället för fram och tillbaka?

Om du föredrar att sticka runt istället för att sticka fram och tillbaka kan du självklart göra det. Då måste du själv lägga in uppklippningsmaskor (vanligtvis 5 st) mitt fram, förutom det så kan du följa mönstret som vanligt. När du egentligen skulle ha vänt arbetet och stickat tillbaka, stickar du istället över uppklippningsmaskorna och fortsätter att sticka runt.

Se DROPS video: Hur man klipper upp för ärmhål

till toppen

18) Kan man sticka tröjan fram och tillbaka istället för att sticka runt?

Om du föredrar att sticka tröjan fram och tillbaka i flera delar och sy ihop den till slut kan du göra det även om mönstret är skrivet för att sticka på rundsticka. Dela maskantalet på 2 och lägg till en kantmaska på varje sida som du kan sy ihop den i.

Se DROPS leksjon: Kan jag anpassa ett mönster för rundsticka så att jag kan sticka fram och tillbaka?

till toppen

19) Varför visar ni garn i era mönster som har utgått?

Eftersom de olika garnen har olika egenskaper och struktur har vi valt att behålla originalgarnet i våra mönster. Du kan enkelt hitta bra alternativ till varje mönster genom att antingen välja ett annat garn i samma garngrupp, eller använda vår garnkalkulator.

Det är också möjligt att garn som har utgått fortfarande finns kvar hos vissa återförsäljare, eller att någon har ett par nystan liggande som de gärna vill hitta ett mönster till.

Genom att använda vår garnkalkulator får du upp både alternativa garn, och mängd du behöver i den nya kvaliteten.

till toppen

20) Hur gör jag om en damstorlek till en herrstorlek?

Har du hittat ett mönster på en fin dammodell, så är de inte så svårt att göra om den till herrstorlek om du önskar det. Den största skillnaden är längden på ärmar och fram- och bakstycke. Välj den storlek i måttskissen som passar bäst över bröstet. Den extra längden stickas/virkas precis innan man maskar av till ärmkulle/ärmhål. Om arbetet är stickat/virkat ovanifrån och ned så stickas/virkas ärmen lite längre innan man gör den första minskningen på ärmen.

När det gäller extra garnåtgång så är detta väldigt individuellt, men köp hellre ett nystan för mycket än ett för lite.

till toppen

21) Hur undviker jag att långhårigt garn fäller?

Alla garner innehåller överskottsfibrer (från produktionen) som kommer att fälla eller ludda lite. Borstat garn har flera av dessa lösa överskottsfibrer, vilket ger dem större tendenser till att fälla.

Även om man naturligtvis inte kan garantera att borstade garner kan bli 100 % fria från överskottsfibrer så är det möjligt att få plagget att fälla mindre genom att följa dessa steg:

1. När plagget är färdigt (innan du tvättar det) kan du skaka det, så att alla lösa fibrer faller av. OBS: Använd ALDRIG en klädrulle, borste eller liknande som drar i garnet.

2. Lägg plagget i en plastpåse i frysen – temperaturen kommer att få fibrerna att hålla fast mindre i varandra, så de lösa fibrerna kommer att ramla av.

3. Låt det ligga i frysen några timmar innan du tar ut det och skakar det igen.

4. Tvätta plagget enligt tvättråden på banderollen.

till toppen

22) Var på plagget mäts längden?

Hela plaggets längd, som är uppgivet på måttskissen, mäts från innerst vid halskanten (på axeln) och ner till nederkanten på plagget. Det mäts alltså INTE från ytterst på axeln.

På en kofta mäts längden aldrig längs framkanten, om inte detta är tydligt förklarat. Mät alltid längden på insidan av framkantmaskorna.

Se DROPS lektion: Hur man läser en måttskiss

till toppen

23) Hur vet jag hur många nystan jag behöver?

Garnåtgången uppges alltid i antal gram, t.ex. 450 g. För att räkna ut hur många nystan du behöver måste du först veta hur många gram det är i 1 nystan (25 g, 50 g eller 100 g). Du hittar information om vikten på varje nystan om du klickar dig in på varje garn. Sedan kan du dela antal gram du behöver på antal gram i varje nystan. T.ex.: Om du stickar med garn i 50 g-nystan (vilket är det vanligaste) tar du 450 / 50 = 9 nystan.

till toppen

Har du köpt DROPS garn för att göra detta mönster? Då kan du få hjälp av butiken där du köpte garnet. Hitta en lista på DROPS återförsäljare här!
Hittar du fortfarande inte svar på din fråga? Scrolla då ner och ställ en fråga så att en av våra experter kan försöka hjälpa dig. Du får vanligtvis svar inom 5-10 dagar.. Under tiden kan du läsa tidigare frågor och svar till detta mönster eller gå med i DROPS Workshop på Facebook för att få hjälp av andra stickare/virkare!

Kommentarer / Frågor (41)

Katleen Hoing 06.07.2020 - 21:44:

Hallo, als ik deze vest in elkaar wil zetten, dan lijken de halsrandjes veel te kort om ze achteraan aan elkaar vast te naaien. Of is dat niet de bedoeling?

DROPS Design 20.07.2020 kl. 10:41:

Dag Katleen,

De halsrandjes moeten inderaad ietsje uitgerekt worden als je ze aan het pand naait, dus het klopt dat ze wat te kort zijn (anders gaat de halsrand omkrullen)

Camilla Åbrandt 25.06.2020 - 08:38:

Hej! Är det tänkt att man vid monteringen ska sy fast halskanternas långsidor längs med halsringningen så att dessa blir till en krage? Jag hoppas på snabbt svar. Mvh Camilla

DROPS Design 26.06.2020 kl. 10:23:

Hej Camilla. Du ska sy ihop halskanten mitt bak och sedan sy fast den vid halsringningen bak i nacken. Det ska inte sys så att det blir som en krage. Mvh DROPS Design

Layla Tree 16.06.2020 - 13:23:

Thank you for that, however where is 'the one increased stitch is knitted without a yarn over as there is no yarn over for this stitch." what do we do with this stitch?

DROPS Design 16.06.2020 kl. 13:47:

Dear Mrs Tree, you just work it as in the pattern, ie if this stitch should be worked (knit together stitch and yarn over), then knit the new stitch increased (just alone). Look at the video below, it shows 00:53 how to increase and then 2:29 how to work these stitches - just remember you have to increase only 2 stitches in this pattern and not as many as in the video, but the technique will be the same. Happy knitting!

Layla Tree 15.06.2020 - 20:42:

Could you please clarify what this means on the raglan : 'but be aware that on the first row after the increase the one increased stitch is knitted without a yarn over as there is no yarn over for this stitch"

DROPS Design 16.06.2020 kl. 09:00:

Dear Mrs Tree, on the same row you increase, you will slip some sts and make a yarn over on other stitches in the row, but on the new stitches increased there will be no yarn over, only new stitches that have to be then either knitted or purled instead of knitted/purled together with the yarn over since these stitches do not have any yarn overs. See for example the video below showing how to increase several stitches in 1 stitch. Happy knitting!

Aurélie Labrecqye 21.05.2020 - 02:26:

Bonjour! J’ai fait la première augmentation de l’encolure en V (au rang de la 3ème augmentation raglan). Ensuite doit-on augmenter encolure en V à chaque fois qu’on augmente le raglan? Merci!

DROPS Design 22.05.2020 kl. 09:27:

Bonjour Mme Labrecque, tout à fait, mais vous augmenterez moins de mailles pour l'encolure V que pour le raglan. Bon tricot!

Layla Tree 15.05.2020 - 14:21:

Could you please help: If you follow the instructions for the markers on the yoke (size xs) you would need 61 stitches +14 band stitches which is 10 more that what i have following the instructions. I see someone has already asked this in german but your reply doesnt make sense to me. Are the band stitches included in the 8?

DROPS Design 15.05.2020 kl. 16:20:

Dear Mrs Tree, in size XS there are 65 sts including the front band sts: count then: 8 sts, 1 st with a marker, 11 sts (sleeve), 1 stitch with a marker, 23 sts (back piece), 1 stitch with a marker, 11 sts (sleeve), 1 stitch with a marker, 8 sts = 8+1+11+1+23+1+11+1+8= 65 sts. The first and last 7 sts are the front band sts - the yarn overs worked over slipped stitches are not counted as a stitch since they belong to their stitch. Happy knitting!

Christina 15.05.2020 - 11:22:

Jeg forstår ikke dér, hvor arbejdet deles op. På pinden inden har man slået om for hver 3. maske og har derved flere masker på pinden? Jeg har slået 59 op + kanterne og har dermed oprindeligt 73, men med de ekstra 'slå om' er der 101 masker og jeg kan derfor ikke lave opdeling til raglan som beskrevet?

DROPS Design 22.05.2020 kl. 13:26:

Hej Christina, du skal ikke tælle omslagene med, det er dem du bruger når du strikker patent. Det vil sige at du tæller kun de 73 masker når du sætter mærkerne. God fornøjelse!

Martina 14.05.2020 - 14:34:

Hej! Jag fattar det som att man ska ha två olika garn efter denna beskrivning ” DROPS ALPACA från Garnstudio (tillhör garngrupp A) 200-250-250-300-300-350 g färg 4010, ljus lavendel Och använd: DROPS KID-SILK från Garnstudio (tillhör garngrupp A) 75-100-100-125-125-125 g färg 09, ljus lavendel” stämmer det? Måste man ha båda? Hur ska man tänka?

DROPS Design 18.05.2020 kl. 11:24:

Hej Ja det stämmer du ska sticka med en tråd DROPS Alpaca och en tråd DROPS Kidsilk, dvs 2 trådar under hela arbetet. Lycka till!

Aurélie Labrecque 08.05.2020 - 13:52:

Bonjour! Encore moi, je relis suite à ma dernière question et j’ai un doute; l’augmentation raglan doit-on la faire comme dans les vidéos d’augmentation de côtes anglaises que vous avez mis dans les vidéos pour nous aider, ou il faut les faire différemment? Merci!

DROPS Design 08.05.2020 kl. 15:40:

Bonjour Mme Labreque, vous devez augmenter pour le raglan en tricotant 3 fois la maille endroit et son jeté comme le montre cette vidéo (dans la vidéo on tricote 5 fois la même maille, ici on doit la tricoter 3 fois seulement): tricotez ensemble à l'endroit la maille et son jeté une première fois, faites 1 jeté sur l'aiguille droite et tricotez ensemble à l'endroit la maille endroit et son jeté une 2ème fois = vous avez maintenant 3 mailles sur l'aiguille droite. Bon tricot!

Aurélie Labrecque 07.05.2020 - 00:54:

Rebonjour, je suis rendue à faire la première augmentation pour l'encolure en v mais j'aimerais avoir des explications à savoir comment la faire et ou la faire puisque nous la faisons avec l'augmentation raglan. Merci!

DROPS Design 07.05.2020 kl. 09:56:

Bonjour Mme Labrecque, vous augmentez pour l'encolure en tricotant 3 fois la première maille endroit et son jeté après/avant les mailles de la bordure devant - augmentez comme pour le raglan - cv AUGMENTATIONS ENCOLURE V et AUGMENTATIONS RAGLAN. Bon tricot!

Kommentér oppskrift DROPS 213-7

Vi vill gärna ha din åsikt om denna modell!

Om du har en fråga kring den, kom ihåg att välja rätt kategori i menyn under, så får du snabbare svar! Obligatoriska fält är markerade med *.