Elvira by DROPS Design

Gehaakte DROPS top met gehaakte vierkantjes van “Belle”. Maat: S - XXL.

DROPS 168-11
DROPS design: Model nr. vs-025
Garengroep B
----------------------------------------------------------
Maat: XS/S - M/L - XL/XXL
Materiaal:
DROPS BELLE van Garnstudio
300-350-400 gr. kleur nr. 02, naturel

DROPS HAAKNLD 4 mm – of de maat die u nodig hebt voor een stekenverhouding van 18 stk x 9 toeren = 10 x 10 cm.
----------------------------------------------------------

-------------------------------------------------------

Alternatief garen – Bekijk hier hoe u een ander garen kiest
Garengroep A tot F – Bekijk hier hoe u hetzelfde patroon gebruikt met een ander garen
Garenverbruik als u een alternatief garen kiest – Gebruik onze garenvervanger

-------------------------------------------------------


53% katoen, 33% viscose, 14% linnen
vanaf 2.19 € /50g
DROPS Belle uni colour DROPS Belle uni colour 2.19 € /50g
Breiwebshop
Bestel
needles Naalden & Haaknaalden Bestel
Het garen om dit patroon van te maken kunt u vanaf 13.14€ krijgen. Lees meer.

Instructies voor het patroon

MAGISCHE CIRKEL:
Voorkom een gaatje in het midden van het werk met deze techniek:
Houd het draadeinde in de linkerhand en maak een lus om de linkerwijsvinger (van links naar rechts). Houd de lus vast met de linkerduim- en wijsvinger. Steek de haak door de lus, pak de draad op die van de bol afkomt en trek het garen door de lus. Maak 1 omslag en haal de omslag door de st op de haak = 1 v, haak 3 l, haak dan 11 stk om de lus, eindig met 1 hv in de derde l. Ga verder volgens het patroon – trek TEGELIJKERTIJD aan het draadeinde zodat het gaatje in het midden gesloten wordt.

INFORMATIE VOOR HET HAKEN:
Vervang de eerste v op de toer door 1 l. Eindig de toer met een hv in de eerste l.
Vervang het eerste stk op de toer met 3 l. Eindig de toer met een hv in de derde l.
Vervang het eerste dstk op de toer door 4 l. Eindig de toer met een hv in de vierde l.

PATROON:
Zie telpatronen A.1 tot en met A.3.

VIERDUBBEL STK:
Maak 4 omsl om de haak, steek de haak in het eerste stk op de toer en haal de draad door eerste stk, * 1 omsl om de haak, haal de draad door de volgende 2 lussen op de haak *, herhaal van *-* nog 4 keer = 1 lus op de haak.

----------------------------------------------------------

GEHAAKTE TOP:
De top bestaat uit twee delen die aan de zijkanten en op de schouders aan elkaar worden genaaid. Daarna wordt langs de onderkant een rand gehaakt.

VOORPAND:
Haak het voorpand in een cirkel en dan als een vierkant vanuit middenvoor. Maak een MAGISCHE CIRKEL met haaknld 4 mm en Belle – zie uitleg boven = 12 stk om de cirkel. Haak dan volgens A.1, haak A.1 3 keer om de magische cirkel. LET OP: de hv die te zien is aan het begin van A.1 wordt aan einde van de toer gehaakt. LEES INFORMATIE VOOR HET HAKEN! DENK OM DE STEKENVERHOUDING! Als A.1 een keer in de hoogte is gehaakt, zijn er 147 stk op de cirkel.

Ga verder en haak als volgt:
TOER 1: haak 1 stk in elk stk en meerder TEGELIJKERTIJD 1 stk = 148 stk.
TOER 2: haak *1 v in elke van de eerste 8 stk, 1 hstk in elke van de volgende 2 stk, 1 stk in elke van de volgende 2 stk, 1 dstk in elke van de volgende 3 stk, 1 driedubbel stk in elke van de volgende 3 stk, 1 vierdubbel stk – ZIE UITLEG BOVEN, in volgend stk, 5 l, 1 vierdubbel stk in volgend stk, 1 driedubbel stk in elke van de volgende 3 stk, 1 dstk in elke van de volgende 3 stk, 1 stk in elke van de volgende 2 stk, 1 hstk in elke van de volgende 2 stk, 1 v in elke van de volgende 7 stk *, herhaal van *-* nog 3 keer.
TOER 3: haak 1 stk in elke st, haak om l-lus in elke hoek: 3 stk en 3 l en 3 stk = 172 stk (= 43 stk aan elke kant). MAAT S/M: Het vierkant is nu klaar.
TOER 4: haak 1 stk in elke st, haak om l-lus in elke hoek: 3 stk en 3 l en 3 stk = 196 stk (= 49 stk aan elke kant). MAAT L/XL: Het vierkant is nu klaar.
TOER 5: haak 1 stk in elke st, haak om l-lus in elke hoek: 3 stk en 3 l en 3 stk = 220 stk (= 55 stk aan elke kant). MAAT XL/XXL: Het vierkant is nu klaar.
Het vierkant meet ongeveer 28-30-32 cm. Knip de draad af.

Haak nu langs kant 2, 3 en 4 van het vierkant (zie telpatroon). Begin in de tweede hoek op het vierkant, haak 3 stk om l-lus, haak 1 stk in elk stk tot volgende hoek, haak 3 stk en 3 l en 3 stk, haak 1 stk in elk stk tot volgende hoek, haak 3 stk en 3 l en 3 stk, haak 1 stk in elk stk tot laatste hoek, haak 3 stk om l-lus. Er zijn nu 49-55-61 stk aan elke van de 3 zijkanten. Haak heen en weer, Haak nu volgens A.2, eindig met 1 stk in laatste stk voor hoek, haak in elke van de twee hoeken: 3 stk en 3 l en 3 stk, haak de nieuwe st mee volgens A.2. Ga zo ongeveer 7-10-15 cm verder, het werk meet nu 42-50-62 cm van kant 2 tot kant 4 of pas aan de bovenwijdte/borstomvang aan. Haak dan een spie aan elke kant van de bovenkant als volgt: begin langs kant 2 als volgt (aan de goede kant). Haak 1 v in elk stk tot er 52 stk over zijn, haak 1 hstk in elke van de volgende 8 stk, 1 stk in elke van de volgende 8 stk, 1 dstk in elke van de volgende 12 stk, 1 driedubbel stk in elke van de volgende 12 stk, 1 vierdubbel stk in elke van de laatste 12 stk. Knip de draad af voor maat XS/S en M/L.
MAAT XL/XXL: keer en haak 1 vierdubbel stk in elk vierdubbel stk, 1 driedubbel stk in elk driedubbel stk, 1 dstk in elk dstk, 1 stk in elk stk, 1 hstk in elk hstk en 1 v in elke v. Knip de draad af.
Alle maten: haak een spie op dezelfde manier langs kant 4 (haak vanaf de bovenkant naar beneden = aan de verkeerde kant). Knip de draad af.

Haak dan heen en weer langs kant 1 van het vierkant als volgt - aan de goede kant:
Begin een toer voor het vierkant (dus in de eerste toer langs de andere 3 zijkanten), haak 3 stk om het buitenste stk op de toer, haak 3 stk om hoek op vierkant, 1 stk in elk stk, 3 stk om hoek op vierkant en 3 stk om het buitenste stk op de volgende toer = 55-61-67 stk. Haak dan heen en weer volgens A.2 (eindig met 1 stk).
Haak bij een hoogte van 7-9-11 cm alleen over de eerste 13 stk op de toer (= linkerschouder). Haak A.2 (eindig met 1 stk richting de hals) als hiervoor over deze st tot het werk 17-19-21 cm meet en hecht af. Haak nu over de laatste 13 stk op de toer (= rechterschouder), haak op dezelfde manier als op de linkerschouder. 29-35-41 stk in het midden = de halsopening.

ACHTERPAND:
Haak op dezelfde manier als het voorpand. Haak bij een hoogte van 15-17-19 cm alleen over de eerste 13 stk op de toer (= rechterschouder). Haak A.2 als hiervoor over deze st tot het werk 17-19-21 cm meet en hecht af. Haak nu over de laatste 13 stk op de toer (= linkerschouder), haak dezelfde manier als op de rechterschouder. 29-35-41 stk in het midden = de halsopening.

AFWERKING:
Naai de schoudernaden samen en naai de zijnaden samen

GEHAAKTE RAND AAN DE ONDERKANT VAN DE TOP:
Haak 1 hv in een hoek aan de onderkant van de top, haak 1 stk in elk stk langs de onderrand, haak om de vierdubbel stk aan de zijkanten 4 stk en pas TEGELIJKERTIJD het aantal st aan zodat het deelbaar is door 48.
Ga verder en haak als volgt: haak A.3A, herhaal A.3B tot er 12 stk over zijn, haak A.3C. Hecht af.

GEHAAKTE RAND LANGS DE ARMSGATEN:
Begin tussen armsgat en lijf. Haak 1 v,* sla ongeveer 2 cm over, haak 7 stk om volgend stk, sla ongeveer 2 cm over, haak 1 v om volgend stk *, herhaal van *-* en eindig met 1 hv aan het begin van de toer. Herhaal langs het andere armsgat.

GEHAAKTE RAND LANGS DE HALS:
Begin aan de zijkant van de hals op het achterpand. Haak 1 v, * 3 l, sla ongeveer 1 cm over, haak 1 v *, herhaal van *-* en eindig met 1 hv aan het begin van de toer.

Telpatroon

symbols = maak een MAGISCHE CIRKEL - zie uitleg boven.
symbols = l
symbols = hv
symbols = v in stk
symbols = v om l-lus
symbols = hstk
symbols = stk in stk
symbols = stk om l-lus
symbols = dstk in stk/om l-lus
symbols = 7 stk in hetzelfde stk
symbols = deze toer is al gehaakt
symbols = picot: haak 3 l, 1 stk in eerste l
diagram
diagram
diagram

Heeft u hulp nodig voor dit patroon?

Bedankt dat u een patroon van DROPS Design kiest. We zijn er trots op dat we patronen aanbieden die correct en makkelijk te volgen zijn. Alle patronen zijn uit het Noors vertaald en u kunt altijd het origineel patroon controleren (DROPS 168-11) voor de afmetingen en de berekiningen.

Heeft u moeite met het volgen van het patroon? Hieronder vindt u een lijst met bronnen die u kunnen helpen om uw project vlot af te maken - of om eenvoudig iets nieuws te leren.

signature-image signature

Heeft u moeite met het volgen van het patroon? Hieronder vindt u een lijst met bronnen die u kunnen helpen om uw project vlot af te maken - of om eenvoudig iets nieuws te leren.

We hebben tevens een stap-voor-stap uitleg voor verschillende technieken, welke u hier kunt vinden.

1) Waarom is de stekenverhouding zo belangrijk?

De stekenverhouding bepaalt de uiteindelijke afmetingen van uw werkstuk en wordt normaliter aangegeven in 10 x 10 cm. Het wordt als volgt aangegeven: het aantal steken in de breedte x het aantal naalden in de hoogte - dus: 19 steken x 26 naalden = 10 x 10 cm.

De stekenverhouding is heel erg individueel; sommige mensen breien/haken heel losjes, terwijl anderen vrij strak werken. De stekenverhouding past u aan met de naalddikte, wat de reden is waarom we slechts een suggestie voor de naalddikte geven! U moet deze aanpassen (naar boven of beneden) om ervoor te zorgen dat UW stekenverhouding overeenkomt met de stekenverhouding die aangegeven staat in het patroon. Als u met een andere stekenverhouding werkt dan staat aangegeven in het patroon, dan zal het garenverbruik anders zijn, en zal uw werkstuk andere afmetingen krijgen dan het patroon aangeeft.

De stekenverhouding geeft tevens aan welk garen als vervanging kan dienen. U kunt verschillende garens met elkaar vervangen, zolang de stekenverhouding maar hetzelfde is.

Bekijk de DROPS les: Hoe u de stekenverhouding opmeet

Bekijk de DROPS video: Hoe u een proeflapje maakt

naar boven

2) Wat zijn de garengroepen?

Al onze garens zijn ondergebracht in garengroepen (van A tot F) volgens dikte en stekenverhouding – groep A bevat de dunste garens en groep F de dikste. Dit maakt het makkelijker voor u om alternatieve garens te vinden voor onze patronen, indien u graag ander garen wilt gebruiken. Alle garens binnen dezelfde groep hebben ongeveer eenzelfde stekenverhouding en kunnen elkaar vervangen. Het is wel zo dat verschillende garenkwaliteiten verschillende structuren en eigenschappen hebben, wat het uiteindelijke werkstuk een unieke 'look en feel' geeft.

Klik hier voor een overzicht van de garens in elke garengroep

naar boven

3) Kan ik een ander garen gebruiken dan staat aangegeven in het patroon?

Bij het kiezen van een ander garen is het belangrijk dat de stekenverhouding hetzelfde blijft. De afmetingen van het uiteindelijke werk zijn dan hetzelfde als aangegeven in de tekening bij het patroon. Het is makkelijker om dezelfde stekenverhouding te krijgen als u garen gebruikt uit dezelfde garengroep. Het is ook mogelijk om meerdere draden van een dunner garen te gebruiken om de stekenverhouding van een dikker garen te krijgen. Probeer onze garenvervanger. We raden u aan om altijd een proeflapje te maken.

LET OP: als u een ander garen neemt, kan het kledingstuk een andere 'look en feel' krijgen dan het kledingstuk op de foto, vanwege individuele eigenschappen en kwaliteiten van elk garen.

Bekijk de DROPS les: Kan ik een ander garen gebruiken dan staat aangegeven in het patroon?

naar boven

4) Hoe gebruik ik de garenvervanger?

Bovenaan al onze patronen vindt u een link naar onze garenvervanger, welke handig kan zijn als u een ander garen wilt gebruiken dan staat aangegeven in het patroon. Door het garen in te vullen dat u wilt vervangen, de hoeveelheid (in uw maat) en het aantal draden, stelt de vervanger geschikte alternatieven voor met dezelfde stekenverhouding. Daarnaast wordt aangegeven hoeveel u nodig heeft in de nieuwe kwaliteiten en of u met meerdere draden moet werken. De meeste bollen zijn 50 gram (sommige zijn 25 gram of 100 gram).

Als het patroon met meerdere kleuren wordt gebreid/gehaakt, moet elke kleur apart worden vervangen. Dit geldt ook als het patroon met verschillende draden van verschillende garens wordt gemaakt (bijvoorbeeld 1 draad Alpaca en 1 draad Kid-Silk) dan zult u voor elk individueel alternatieven moeten vinden.

Klik hier voor de garenvervanger

naar boven

5) Waarom krijg ik de verkeerde stekenverhouding met de aangegeven naalddikte?

De naalddikte die aangegeven is in het patroon geldt slechts als een richtlijn, het is van belang dat de stekenverhouding klopt. En omdat de stekenverhouding per persoon nogal verschillend is, zult u de naalddikte aan moeten passen om ervoor te zorgen dat UW stekenverhouding hetzelfde is als in het patroon – misschien is het nodig dat u 1 of zelfs 2 naalddiktes naar beneden of naar boven moet om de juiste stekenverhouding te krijgen. Daarom raden we ook aan om een proeflapje te maken.

Als u met een andere stekenverhouding werkt dan staat aangegeven in het patroon, dan kunnen de afmetingen van het werkstuk afwijken van de afmetingen volgens de tekening.

Bekijk de DROPS les: Hoe meet u de stekenverhouding

Bekijk de DROPS video: Hoe maakt u een proeflapje voor de stekenverhouding

naar boven

6) Waarom wordt het patroon van boven naar beneden gereid?

Als u een kledingstuk van boven naar beneden breit, dan geeft dit meer flexibiliteit en mogelijkheden voor persoonlijke aanpassingen. Het is bijvoorbeeld makkelijker om het kledingstuk te passen terwijl u er mee bezig bent. U kunt ook makkelijker de lengte van de pas en de schouderkoppen aanpassen.

In de uitleg worden alle stappen zorgvuldig uitgelegd in de juiste volgorde. De telpatronen zijn aangepast aan de breirichting en worden zoals gebruikelijk gebreid.

naar boven

7) Waarom zijn de mouwen korter in de grotere maten?

De totale breedte van het kledingstuk (van pols tot pols) is groter in de grotere maten, ondanks dat de eigenlijke mouwen korter zijn. De grotere maten hebben langere mouwkoppen en bredere schouders, dus er is een goede pasvorm in alle maten.

naar boven

8) Wat is een herhaling?

Telpatronen worden vaak herhaald in de breedte op de naald en/of in de hoogte. 1 herhaling van het telpatroon is hoe het te zien is in het telpatroon. Als er staat dat u 5 herhalingen van A.1 op de naald moet breien, dan breit u het patroon in totaal 5 keer achter/na elkaar op de naald. Als er staat dat u 2 herhalingen van A.1 in de hoogte moet breien, dan breit u het hele telpatroon (dus alle naalden van het telpatroon) een keer en begint u opnieuw onderaan bij het begin en breit u het telpatroon nog een keer.

naar boven

9) Hoe brei ik volgens een telpatroon?

Het telpatroon laat alle naalden en elke steek zien vanaf de goede kant. Het wordt gelezen van onder naar boven, van rechts naar links. 1 vierkant = 1 steek.

Als u heen en weer breit, wordt elke andere naald aan de goede kant gebreid en elke andere naald wordt aan de verkeerde kant gebreid. Als u aan de verkeerde kant breit, moet u het telpatroon omgekeerd breien, dus van links naar rechts. rechte steken worden dan averecht gebreid en averechte steken recht, etc.

Als u in de rondte breit wordt elke naald aan de goede kant gebreid en het telpatroon wordt dan van rechts naar links gebreid op alle naalden.

Bekijk de DROPS les: Hoe lees ik de teltekening bij de patronen?

naar boven

10) Hoe haak ik volgens een telpatroon?

Het telpatroon laat alle toeren en elke steek zien vanaf de goede kant. Het wordt van onder naar boven gehaakt en van rechts naar links.

Als u heen en weer haakt, wordt elke andere toer aan de goede kant gehaakt: van rechts naar links en elke andere toer wordt aan de verkeerde kant gehaakt: vank links naar rechts.

Als u in de rondte haakt, wordt elke toer in het telpatroon aan de goede kant gehaakt, van rechts naar links.

Als u een cirkelvormig telpatroon haakt, dan begint u in het midden en haakt u naar buiten toe, tegen de klok in, toer na toer.

Meestal beginnen de toeren met een opgegeven aantal lossen (overeenkomend met de hoogte van de volgende steek), deze zijn of in het telpatroon opgenomen, of uitgelegd in het patroon.

Bekijk de DROPS les: Hoe lees je telpatronen voor haken

naar boven

11) Hoe brei/haak je verschillende telpatronen tegelijkertijd op dezelfde naald/toer

Instructies om verschillende telpatronen achter elkaar op dezelfde naald/toer te breien/haken, worden meestal als volgt beschreven: “brei/haak A.1, A.2, A.3 in totaal 0-0-2-3-4 keer". Dit betekent dat u A.1 een keer breit/haakt, daarna wordt A.2 een keer gebreid/gehaakt, en A.3 wordt het aantal aangegeven keren (in de breedte) in uw maat gebreid/gehaakt – in dit geval als volgt: S = 0 keer, M = 0 keer, L=2 keer, XL= 3 keer en XXL = 4 keer.

De telpatronen worden zoals gebruikelijk gebreid/gehaakt: begin met de eerste naald/toer in A.1, brei/haak dan de volgende naald/toer in A.2 etc.

Bekijk de DROPS les: Hoe u telpatronen voor breien leest

Bekijk de DROPS les: Hoe u telpatronen voor haken leest

naar boven

12) Waarom begint het werk met meer lossen dan waarmee gehaakt wordt?

Lossen zijn ietsje smaller dan andere steken en om te voorkomen dat de opzetrand te strak wordt, haken we eenvoudigweg meer lossen om mee te beginnen. Het aantal steken wordt in de volgende toer aangepast zodat het overeenkomt met het patroon en de afmetingen in de tekening.

naar boven

13) Waarom meerderen voor de boord als het werk van boven naar beneden gebreid wordt?

De rand in ribbelsteek is elastischer en zal ietwat samentrekken vergeleken met bijvoorbeeld tricotsteek. Door te meerderen voor de rand in ribbelsteek, voorkomt u een zichtbaar verschil in breedte tussen de rand in ribbelsteek en de rest van het lijf.

naar boven

14) Waarom meerderen in de afkantrand?

Het gebeurt vrij makkelijk dat u te strak afkant, en door omslagen te maken tijdens het afkanten (terwijl u deze tegelijkertijd afkant) voorkomt u dat de afkantrand te strak wordt.

Bekijk de DROPS video: Hoe kant u af met omslagen

naar boven

15) Hoe meerder/minder je afwisselend op elke 3e en 4e naald/toer?

Om gelijkmatig te meerderen (of te minderen) kunt u meerderen op, bijvoorbeeld: afwisselend elke 3e en 4e naald, als volgt: brei 2 naalden en meerder op de 3e naald, brei 3 naalden en meerder op de 4e naald. Herhaal dit tot het meerderen klaar is.

Bekijk de DROPS les: Meerder of minder 1 st afwisselend

naar boven

16) Waarom is het patroon een beetje anders dan wat ik op de foto zie?

Herhalingen van het patroon kunnen een beetje anders zijn in de verschillende maten, om de juiste verhoudingen te krijgen. Als u niet dezelfde maat maakt als het kledingstuk op de foto, wijkt uw werkstuk wellicht ietsje af. Dit is met zorg ontwikkeld en aangepaste zodat het totale beeld van het kledingstuk hetzelfde is in alle maten.

Zorg ervoor dat u de instructies en de telpatronen voor uw maat volgt!

naar boven

17) Hoe kan ik een vest in de rondte breien, in plaats van heen en weer?

Als u liever in de rondte breit dan heen en weer, dan kunt u natuurlijk het patroon aanpassen. U moet dan steken midden voor toevoegen (meestal 5 steken) en de instructies volgen. Als u normaal het werk keert en aan de verkeerde kant breit, breit u nu over de extra steken en gaat u verder in de rondte. Aan het einde knipt u het werk open. Neem steken op voor de biezen en werk de afgeknipte randen af.

Bekijk de DROPS video: Hoe breit u knipbiezen en openknippen

naar boven

18) Kan ik een trui heen en weer breien in plaats van in de rondte?

Als u liever heen en weer breit dan in de rondt, dan kunt u natuurlijk het patroon aanpassen zodat u de panden apart van elkaar breit en aan het eind aan elkaar naait. Deel de steken voor het lijf in tweeën en voeg 1 kantsteek toe aan elke kant (voor het in elkaar naaien) en brei het voor- en achterpand apart van elkaar.

Bekijk de DROPS les: Kan ik een patroon aanpassen van rondbreinaalden naar rechte naalden?

naar boven

19) Waarom staan er garens in de patronen die niet meer leverbaar zijn?

Omdat de verschillende garens verschillende kwaliteiten en verschillend texturen hebben, hebben we ervoor gekozen om het originele garen in het patroon te laten staan. Maar u kunt vrij makkelijk andere opties vinden tussen de beschikbare garenkwaliteiten door onze garenvervanger te gebruiken, of door een garen uit dezelfde garengroep uit te kiezen.

Het is mogelijk dat sommige verkooppunten nog bollen op voorraad hebben van garens die niet meer leverbaar zijn, of dat iemand thuis nog een paar bollen heeft liggen en hier een patroon bij zoekt.

Degarenvervanger laat alternatieve garens zien en de hoeveelheid die u nodig heeft in de nieuwe kwaliteit.

naar boven

20) Hoe verander ik een kledingstuk voor dames in eentje voor heren?

Als u een patroon heeft gevonden doe alleen beschikbaar is in damesmaten, dan hoeft het niet heel moeilijk te zijn om deze aan te passen naar een herenmaat. Het grootste verschil is de lengte van de mouwen en het lijf. Begin met breien in de damesmaat die overeenkomt met de borstwijdte. De lengte die erbij komt wordt namelijk gebreid voordat u begint met afkanten voor de armsgaten. Als het patroon van boven naar beneden wordt gebreid, kunt u lengte toevoegen vlak na de armsgaten of voor de eerste mindering op de mouw.

Wat betreft de extra hoeveelheid garen wat u nodig heeft: dit hangt heel erg af van hoeveel lengte u toevoegt, maar het is vaak meter dat u een bol te veel hebt dan te weinig.

naar boven

21) Hoe voorkom ik dat een harig kledingstuk gaat pillen of pluizen?

Alle garens hebben vezels die uitsteken (door de productie) waardoor een kledingstuk gaat pluizen of pillen. Geborstelde garens (dus meer harige garens) hebben meer van deze losse, uitstekende vezels waardoor het eerder gaat pluizen of pillen.

Hoewel het niet mogelijk is om te garanderen dat geborsteld garen 100% pluisvrij is, is het wel mogelijk om dit drastisch af te laten nemen, door de volgende stappen te ondernemen:

1. Als het kledingstuk klaar is (voordat u het gaat wassen) schudt u het kledingstuk flink uit, zodat de losse haartjes eruit komen. LET OP: gebruik GEEN roller, borstel of andere methode, waardoor aan het kledingstuk getrokken wordt

2. Plaats het kledingstuk in een plastic zak en leg het in de vriezer - de temperatuur zorgt ervoor dat de vezels minder aan elkaar blijven zitten, en uitstekende vezels komen makkelijker los.

3. Laat een paar uur in de vriezer liggen, voordat u het eruit haalt en schudt het kledingstuk dan opnieuw uit.

4. Was het kledingstuk volgens de instructies op het garenlabel.

naar boven

22) Waar op het kledingstuk wordt de lengte gemeten??

De tekening/ het schema met de afmetingen geeft informatie over de volledige lengte van het kledingstuk. Als het een trui of een vest betreft, dan wordt deze vanaf het hoogste punt op de schouder gemeten (meestal het dichtst bij de halslijn), en recht naar beneden tot de onderkant van het kledingstuk. Het wordt NIET gemeten vanaf de punt van de schouder. Op gelijke wijze wordt ook de lengte van de pas gemeten, vanaf het hoogste punt op de schouder en naar beneden tot waar de pas gesplitst wordt voor het lijf en de mouwen.

Op een vest worden de afmetingen nooit over de biezen genomen, tenzij anders aangegeven. Meet altijd binnen de biessteken als u de lengte opmeet.

Bekijk de DROPS les: Maattekeningen lezen

naar boven

23) Hoe weet ik hoeveel bollen ik nodig heb?

De benodigde hoeveelheid garen wordt aangegeven in grammen, dus bijvoorbeeld: 450 g. Om uit te rekenen hoeveel bollen u nodig heeft, moet u eerst weten hoeveel gram er in 1 bol gaat (25 g, 50 g, of 100 g). Deze informatie vindt u door op de individuele garenkwaliteit te klikken op onze site. Deel de hoeveelheid benodigde garen door de hoeveelheid per bol. Bijvoorbeeld, als de bollen 50 gram wegen (de meest gebruikelijke hoeveelheid), ziet de berekening er als volgt uit: 450 / 50 = 9 bollen.

naar boven

Heeft u DROPS garen besteld om dit patroon te maken? Dan heeft u recht op hulp van de winkel waar u het garen gekocht heeft. Vind hier een lijst van DROPS winkels!
Kunt u het antwoord op uw vraag nog steeds niet vinden? Scroll dan naar beneden en laat een vraag achter zodat een van onze experts kan proberen u te helpen. Dit wordt normaal tussen 5 tot 10 werkdagen gedaan.. In de tussentijd kunt u de vragen en antwoorden lezen die anderen bij dit patroon achter hebben gelaten of doe mee met de DROPS Workshop op Facebook om hulp te krijgen van mede breisters en haaksters!

Opmerkingen / Vragen (45)

country flag Peggy wrote:

Bonjour, je dois crocheter les goussets des côtés 2 et 4 mais je ne comprends pas. Je n'ai que 52 B de chaque côté alors qu'il faut apparemment le double de chaque côté... Audepary il y avait 43B comment avoir plus du double fe brides en longueur apres A2 alors qu'on n'a pas crocheté le côté 1 pour l'instant? Je suis perdue Merci pour vos explications

21.05.2023 - 11:09

DROPS Design answered:

Bonjour Peggy, on crochète d'abord le long des 3 côtés: 2, 3 et 4, avec A.2 et en augmentant dans chaque coin, pendant 7 cm (en S/M), vous crochetez ensuite uniquement le côté 2 en ms jusqu'à ce qu'il reste 52 mailles et vous terminez comme indiqué, en S/M, vous aurez naturellement moins de mailles à crocheter avant les 52 dernières mailles que dans les autres tailles, adaptez le nombre de mailles en haut à partir de l'emmanchure vers le bas, et crochetez les 52 dernières mailles comme indiqué. Crochetez ensuite le côté-4 de la même façon, en commençant sur l'envers, en haut ôté emmanchure. Bon crochet!

22.05.2023 - 12:56

country flag Katie wrote:

I was confused as the directions under FRONT PIECE say to work \"A.1 3 times around the magic circle.\" However, then it says that \"once A1 has been worked once\" you\'re directed to follow the instructions for rounds 1-5, then cut the yarn. So, actually, you only work A1 once and not 3 times as indicted at the beginning? Thank you for the lovely pattern and all you do for the global knitting/crochet community!

17.05.2021 - 18:31

DROPS Design answered:

Dear Katie, "A.1 3 times around the magic circle" means that you do the pattern repeats beside each other three times, Later "once A1 has been worked once" means once the rows/rounds of A.1 patterns are worked once. I hope this helps. Happy Crafting!

17.05.2021 - 22:05

country flag Jellie wrote:

Hoi, hoe groot is de cirkel als je het schema hebt gehaakt? Dus als je de 147 stokjes hebt gehaakt? Mijn cirkel ziet er namelijk kleiner uit dan de foto. Bedankt, Jellie

07.07.2019 - 12:00

DROPS Design answered:

Dag Jellie,

Helaas weet ik niet hoe groot die cirkel precies is, maar als de stekenverhouding in de breedte en de hoogte klopt, dan zou het goed moeten komen. Het beeld op de foto kan altijd wat vertekend zijn vergeleken met je eigen haakwerk.

08.07.2019 - 09:59

country flag Pia Rasmussen wrote:

Jeg har hæklet denne top med glæde. God vejledning og diagrammer. Og jeg er meget tilfreds med det færdige udseende. MEN - jeg har hæklet i det anbefalede garn BELLE og mine mål har passet til opskriften og alligevel har jeg brugt 1,5 nøgler mere end der er oplyst. Det er jeg meget overrasket over og håber i vil rette opskriften til for fremtidige kunder. Tak for en god hjemmeside, som jeg ofte bruger.

04.07.2019 - 22:07

country flag Gwen Decloux wrote:

Toujours sur les gousets, doit on considérer les 3 ml de l'arceau du rang précédent comme des brides ? Merci

13.01.2019 - 22:55

DROPS Design answered:

Bonjour Mme Decloux, je compterai 2 quadruple-brides dans l'arceau du bas: 1 dans la bride et 1 dans l'arceau de 3 ml, vous pouvez éventuellement compter 2 dans l'arceau, et/ou ajuster la bordure du bas pour qu'elle soit jolie et bien nette. Bon crochet!

14.01.2019 - 12:42

country flag Gwen Decloux wrote:

Pour être sûre de bien comprendre concernant les goussets : les quadruple brides sont en bas du top des 2 côtés ? Merci

13.01.2019 - 22:40

DROPS Design answered:

Bonjour Mme Decloux, tout à fait, ce rang est crocheté pour former la forme trapèze du bas du top, en commençant par des ms en haut du côté 2 (emmanchure) on termine par des quadruples brides en bas du top, et pour le côté 4, on commence sur l'envers par des quadruples brides pour terminer par des ms côté emmanchure. Bon crochet!

14.01.2019 - 12:38

country flag Rosemarijn wrote:

Hallo, ik ben een beginnend haker en heb een vraag over het begin van het patroon. Bij de uitleg van de symbolen staat: ‘stokje in stokje’ betekent dat dat het aangegeven symbool meteen na de magic loop bestaat uit twee toeren stokjes? Omdat er daarboven nog een keer stokje in stokje staat, betekent dat dan in totaal vier rijen stokjes? O ja, we haken helemaal rond toch? Dus je haakt de toer steeds drie keer toch op de sluitsteek na dan. Thx, het is een prachtig patroon!

25.07.2018 - 11:28

DROPS Design answered:

Dag Rosemarijn, Stokje in stokje betekent dat je het stokje haakt in het stokje van de vorige toer. De stokjes van de eerste toer haak je om de lossenring. Je haakt de toer inderdaad helemaal in de rondte. Kijk bij 'INFORMATIE VOOR HET HAKEN' hoe je de toeren begint en eindigt.

06.08.2018 - 11:15

country flag Benedetta wrote:

Buongiorno, ho finito il diagramma A2 e devo lavorare un bordo ai due lati del top.Non capisco come continuare cioè devo lavorare il lato 2 ,taglio il filo e ripeto sul lato 4?

23.07.2018 - 16:21

DROPS Design answered:

Buongiorno Benedetta. Sì esatto, lavora prima sul lato 2 come indicato e a seconda della taglia. Taglia il filo e ripete sul lato 4. Buon lavoro!

23.07.2018 - 16:59

country flag Rosemarijn wrote:

Hallo, ik ben een beginnend haker en heb een vraag over het begin van het patroon. Bij de uitleg van de symbolen staat: ‘stokje in stokje’ betekent dat dat het aangegeven symbool meteen na de magic loop bestaat uit twee toeren stokjes? Omdat er daarboven nog een keer stokje in stokje staat, betekent dat dan in totaal vier rijen stokjes? O ja, we haken helemaal rond toch? Dus je haakt de toer steeds drie keer toch op de sluitsteek na dan. Thx, het is een prachtig patroon!

23.07.2018 - 12:19

DROPS Design answered:

Dag Rozemarijn, De stokjes op de eerste toer (dus de toer nadat je de lossenring hebt gemaakt) haak je inderdaad in de lossenlus. Daarna, als er stokje in stokje, haak je het stokje in het stokje van de vorige toer. Je haakt inderdaad in de rondte, dus je sluit steeds de toer (Zie hiervoor ook bij 'INFORMATIE VOOR HET HAKEN')

29.07.2018 - 10:55

Nicole wrote:

Goedendag. Tot mijn eigen verbazing is het mij, als beginnend haakster, gelukt om de cirkel te maken. En er daarna een vierkant van te maken. Ik ga nu beginnen aan het haken van de 3 zijde. Daarna staat er: haak heen en weer. En moet ik aan A2 beginnen. Nu ben ik de weg kwijt. Op de foto kan ik ook niet goed zien wat ik nu moet doen. Is er een foto van het voorpand waarbij het in zijn geheel te zien is? Groeten, Nicole

15.04.2018 - 14:54

DROPS Design answered:

Hallo Nicole, Nadat je de de eerste toer hebt gehaakt over de 3 zijden volgens de beschrijving, haak je volgens tepatroon A.2 over de 3 zijden (waarbij de eerste toer van A.2 dus al is gehaakt). In de beschrijving staat aangegeven hoe je de hoeken haakt. (Er is helaas geen foto van een 'los' voorpand.)

16.04.2018 - 09:15

Laat een opmerking achter voor DROPS 168-11

Wij horen graag wat u vindt van dit patroon!

Wilt u een vraag stellen, kies dan de juiste categorie in het formulier hieronder om sneller een antwoord te krijgen. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *.

Van de #dropsfan gallery

Elvira in DROPS Belle

Un Soldino Di Cacio, Italy

Elvira - top ad uncinetto

Maglia...ed altre piccole passioni, Italy