DROPS / 169 / 29

Sweet Leaves by DROPS Design

Gebreide DROPS omslagdoek met kantpatroon van ”BabyAlpaca Silk”.

  • Sweet Leaves / DROPS 169-29 - Gebreide DROPS omslagdoek met kantpatroon van ”BabyAlpaca Silk”.
  • Sweet Leaves / DROPS 169-29 - Gebreide DROPS omslagdoek met kantpatroon van ”BabyAlpaca Silk”.
  • Sweet Leaves / DROPS 169-29 - Gebreide DROPS omslagdoek met kantpatroon van ”BabyAlpaca Silk”.
DROPS design: Model nr. bs-095
Garengroep A
----------------------------------------------------------
Maten: ongeveer 75 cm hoog gemeten langs de middelste st, en ongeveer 150 cm breed aan de bovenkant.
Materiaal:
DROPS BABYALPACA SILK van Garnstudio
350 gr. kleur nr. 1306, poeder

DROPS RONDBREINLD (80 cm) 3,5 mm - of de maat die u nodig hebt voor een stekenverhouding van 23 st x 30 nld in tricotst = 10 x 10 cm.
----------------------------------------------------------

-------------------------------------------------------
Stekenverhouding – Kijk hier hoe u deze moet opmeten en waarom
Alternatief garen – Bekijk hier hoe u een ander garen kiest
Garengroep A tot F – Bekijk hier hoe u hetzelfde patroon gebruikt met een ander garen
Garenverbruik als u een alternatief garen kiest – Gebruik onze garenvervanger
-------------------------------------------------------


70% alpaca, 30% zijde
vanaf 5.40 € /50g
DROPS BabyAlpaca Silk uni colour DROPS BabyAlpaca Silk uni colour 5.40 € /50g
Breiwebshop
Bestel
needles Naalden & Haaknaalden Bestel
Het garen om dit patroon van te maken kunt u vanaf 37.80€ krijgen. Lees meer.

Instructies voor het patroon

RIBBELST (heen en weer gebreid):
Brei alle nld recht. 1 ribbel = 2 nld r.

PATROON:
Zie telpatronen A.1 tot en met A.12. De telpatronen laten het patroon aan de goede kant zien. Zowel de heengaande als de teruggaande naalden zijn weergegeven.
----------------------------------------------------------

OMSLAGDOEK:
Zet 3 st op met rondbreinld 3,5 mm en BabyAlpaca Silk.

NLD 1 (= goede kant): Brei alle st recht.
NLD 2 (= verkeerde kant): 2 st r in eerste st, 1 omsl, 1 r, 1 omsl, 2 st r in laatste st = 7 st.

Brei dan als volgt aan de goede kant: brei 2 st in ribbelst - zie uitleg boven, A.1 over de volgende st, 1 st in tricotst (= mid st, plaats 1 markeerder in deze st, dit is het midden van de omslagdoek), A.1 over de volgende st, eindig met 2 st in ribbelst. Ga zo verder in patroon. DENK OM DE STEKENVERHOUDING! Als telpatroon A.1 een keer in de hoogte is gebreid, staan er 119 st op de nld (dus 59 st aan elke kant van de mid st). Het werk meet ongeveer 15 cm gemeten langs de mid st. Brei dan als volgt aan de goede kant: 2 kant st in ribbelst, * A.2 over de volgende 9 st, herhaal A.3 over de volgende 36 st (= 2 keer in de breedte), A.4 over de volgende 12 st *, 1 st in tricotst (= mid st), herhaal van *-* nog 1 keer, eindig met 2 kant st in ribbelst. Als A.2 tot en met A.4 1 keer in de hoogte zijn gebreid, staan er 215 st op de nld (dus 107 st aan elke kant van de mid st). Het werk meet ongeveer 29 cm gemeten langs de mid st.

Brei dan als volgt aan de goede kant: * 2 kant st in ribbelst, A.5 over de volgende 2 st, herhaal A.6 tot er 1 st overblijft voor de mid st, A.7, 1 st in tricotst (= mid st), A.5 over de volgende 2 st, herhaal A.6 tot er 3 st over zijn, A.7 en eindig met 2 kant st in ribbelst. Brei 16 nld in tricotst en meerder met 1 omsl naast 2 kant st in ribbelst aan elke kant werk en 1 omsl aan elke kant van de mid st elke nld aan de goede kant (= 4 st gemeerderd elke nld aan de goede kant) *, herhaal het patroon van *-* (= 26 st gemeerderd aan elke kant van mid st per herhaling = 52 st gemeerderd in totaal). Na de eerste herhaling staan er 267 st op de nld (= 133 st aan elke kant van de mid st). Herhaal van *-* 3 keer in totaal = 371 st op de nld (= 185 st aan elke kant van de mid st). Het werk meet ongeveer 54 cm.

Brei de volgende nld als volgt aan de goede kant: brei 2 kant st in ribbelst, A.8, herhaal A.9 tot er 1 st overblijft voor de mid st, A.10, 1 st in tricotst (= mid st), A.8, herhaal A.9 tot er 3 st over zijn, A.10 en eindig met 2 kant st in ribbelst (= 6 st gemeerderd aan elke kant van de mid st per herhaling = 12 st gemeerderd). Als A.8 tot en met A.10 6 keer in totaal in de hoogte zijn gebreid, staan er 443 st op de nld (dus 221 st aan elke kant van de mid st). Het werk meet ongeveer 66 cm. Dan brei 1 nld recht aan de goede kant als volgt: Brei 2 kant st in ribbelst, 1 omsl (= 1 st gemeerderd), 1 r, brei tot er 1 st overblijft voor de mid st, 1 omsl, 1 r, 1 omsl (= 2 st gemeerderd), 1 r (= mid st), * 1 omsl, 1 r *, herhaal van *-* nog 2 keer (= 3 st gemeerderd), brei in tricotst tot er 3 st over zijn op de nld, 1 omsl, 1 r, 1 omsl (= 2 st gemeerderd), eindig met 2 kant st in ribbelst (= 8 st gemeerderd in totaal) = 451 st op de nld. Brei 1 nld recht aan de verkeerde kant, brei de omsl van de vorige nld gedraaid om gaatjes te voorkomen. Brei dan de rand van de omslagdoek.

RAND:
Keer het werk NIET, maar zet 15 nieuwe st op voor de rand van de omslagdoek aan de verkeerde kant.
Keer het werk, brei 1 nld recht over de 15 nieuwe st. Keer het werk. Brei dan volgens telpatroon A.11 over deze st aan de verkeerde kant (1e nld = verkeerde kant). Brei de rand samen met de omslagdoek elke nld aan de goede kant. Haal elke nld aan de verkeerde kant de 1e st af zoals wanneer u deze averecht zou breien. Herhaal A.11 tot er 8 st over zijn voor de mid st op de omslagdoek (= 18 keer in totaal). Brei dan A.12 (1e nld = verkeerde kant). Als alle st voor de mid st met de sjaal samen gebreid zijn, brei dan verkorte toeren, dus brei 1 st minder elke nld aan de goede kant. Brei de 2 nld met de pijl in het telpatroon. Brei dan verkorte toeren, dus brei 1 st meer elke nld aan de goede kant tot alle st van de rand gebreid zijn. Als A.12 helemaal gebreid is (dus 10 st voorbij de mid st), herhaal dan A.11 tot alle st op de omslagdoek samen gebreid zijn met de rand (= 18 keer) = 38 blaadjes langs de kant. Brei 1 nld recht aan de verkeerde kant. Kant losjes alle st af.

Telpatroon

symbols = recht aan de goede kant, averecht aan de verkeerde kant
symbols = averecht aan de goede kant, recht aan de verkeerde kant
symbols = 2 r samen
symbols = 1 r afh, 1 r, afgeh st overh
symbols = 1 dubbele omsl tussen 2 st; laat in de volgende nld een omsl van de nld glijden en brei de andere omslag NIET gedraaid, er moet een gaatje ontstaan
symbols = 1 omsl tussen 2 st, brei de omsl NIET gedraaid, er moet een gaatje ontstaan
symbols = 1 r afh, 2 r samen, afgeh st overh
symbols = 1 omsl tussen 2 st, brei de omsl gedraaid recht in de volgende nld, er moet GEEN gaatje ontstaan
symbols = brei op deze nld de rand samen met de mid st
symbols = picot: 1 r afh, 1 r, afgeh st overh, 1 r, haal de buitenste st op de rechternaald over de voorste st
symbols = brei 2 st in dezelfde st
symbols = brei de laatste st van de rand (aan de goede kant) recht samen met de 2 volgende beschikbare st van de omslagdoek
symbols = brei de laatste st van de rand (aan de goede kant) recht samen met de volgende beschikbare st van de omslagdoek
symbols = 1 av afh
diagram
diagram
diagram
diagram
signature

Heeft u hulp nodig voor dit patroon?

Bedankt dat u een patroon van DROPS Design kiest. We zijn er trots op dat we patronen aanbieden die correct en makkelijk te volgen zijn. Alle patronen zijn uit het Noors vertaald en u kunt altijd het origineel patroon controleren (DROPS 169-29) voor de afmetingen en de berekiningen.

Heeft u moeite met het volgen van het patroon? Hieronder vindt u een lijst met bronnen die u kunnen helpen om uw project vlot af te maken - of om eenvoudig iets nieuws te leren.

1) Waarom is de stekenverhouding zo belangrijk?

De stekenverhouding bepaalt de uiteindelijke afmetingen van uw werkstuk en wordt normaliter aangegeven in 10 x 10 cm. Het wordt als volgt aangegeven: het aantal steken in de breedte x het aantal naalden in de hoogte - dus: 19 steken x 26 naalden = 10 x 10 cm.

De stekenverhouding is heel erg individueel; sommige mensen breien/haken heel losjes, terwijl anderen vrij strak werken. De stekenverhouding past u aan met de naalddikte, wat de reden is waarom we slechts een suggestie voor de naalddikte geven! U moet deze aanpassen (naar boven of beneden) om ervoor te zorgen dat UW stekenverhouding overeenkomt met de stekenverhouding die aangegeven staat in het patroon. Als u met een andere stekenverhouding werkt dan staat aangegeven in het patroon, dan zal het garenverbruik anders zijn, en zal uw werkstuk andere afmetingen krijgen dan het patroon aangeeft.

De stekenverhouding geeft tevens aan welk garen als vervanging kan dienen. U kunt verschillende garens met elkaar vervangen, zolang de stekenverhouding maar hetzelfde is.

Bekijk de DROPS les: Hoe u de stekenverhouding opmeet

Bekijk de DROPS video: Hoe u een proeflapje maakt

naar boven

2) Wat zijn de garengroepen?

Al onze garens zijn ondergebracht in garengroepen (van A tot F) volgens dikte en stekenverhouding – groep A bevat de dunste garens en groep F de dikste. Dit maakt het makkelijker voor u om alternatieve garens te vinden voor onze patronen, indien u graag ander garen wilt gebruiken. Alle garens binnen dezelfde groep hebben ongeveer eenzelfde stekenverhouding en kunnen elkaar vervangen. Het is wel zo dat verschillende garenkwaliteiten verschillende structuren en eigenschappen hebben, wat het uiteindelijke werkstuk een unieke 'look en feel' geeft.

Klik hier voor een overzicht van de garens in elke garengroep

naar boven

3) Kan ik een ander garen gebruiken dan staat aangegeven in het patroon?

Bij het kiezen van een ander garen is het belangrijk dat de stekenverhouding hetzelfde blijft. De afmetingen van het uiteindelijke werk zijn dan hetzelfde als aangegeven in de tekening bij het patroon. Het is makkelijker om dezelfde stekenverhouding te krijgen als u garen gebruikt uit dezelfde garengroep. Het is ook mogelijk om meerdere draden van een dunner garen te gebruiken om de stekenverhouding van een dikker garen te krijgen. Probeer onze garenvervanger. We raden u aan om altijd een proeflapje te maken.

LET OP: als u een ander garen neemt, kan het kledingstuk een andere 'look en feel' krijgen dan het kledingstuk op de foto, vanwege individuele eigenschappen en kwaliteiten van elk garen.

Bekijk de DROPS les: Kan ik een ander garen gebruiken dan staat aangegeven in het patroon?

naar boven

4) Hoe gebruik ik de garenvervanger?

Bovenaan al onze patronen vindt u een link naar onze garenvervanger, welke handig kan zijn als u een ander garen wilt gebruiken dan staat aangegeven in het patroon. Door het garen in te vullen dat u wilt vervangen, de hoeveelheid (in uw maat) en het aantal draden, stelt de vervanger geschikte alternatieven voor met dezelfde stekenverhouding. Daarnaast wordt aangegeven hoeveel u nodig heeft in de nieuwe kwaliteiten en of u met meerdere draden moet werken. De meeste bollen zijn 50 gram (sommige zijn 25 gram of 100 gram).

Als het patroon met meerdere kleuren wordt gebreid/gehaakt, moet elke kleur apart worden vervangen. Dit geldt ook als het patroon met verschillende draden van verschillende garens wordt gemaakt (bijvoorbeeld 1 draad Alpaca en 1 draad Kid-Silk) dan zult u voor elk individueel alternatieven moeten vinden.

Klik hier voor de garenvervanger

naar boven

5) Waarom krijg ik de verkeerde stekenverhouding met de aangegeven naalddikte?

De naalddikte die aangegeven is in het patroon geldt slechts als een richtlijn, het is van belang dat de stekenverhouding klopt. En omdat de stekenverhouding per persoon nogal verschillend is, zult u de naalddikte aan moeten passen om ervoor te zorgen dat UW stekenverhouding hetzelfde is als in het patroon – misschien is het nodig dat u 1 of zelfs 2 naalddiktes naar beneden of naar boven moet om de juiste stekenverhouding te krijgen. Daarom raden we ook aan om een proeflapje te maken.

Als u met een andere stekenverhouding werkt dan staat aangegeven in het patroon, dan kunnen de afmetingen van het werkstuk afwijken van de afmetingen volgens de tekening.

Bekijk de DROPS les: Hoe meet u de stekenverhouding

Bekijk de DROPS video: Hoe maakt u een proeflapje voor de stekenverhouding

naar boven

6) Waarom wordt het patroon van boven naar beneden gereid?

Als u een kledingstuk van boven naar beneden breit, dan geeft dit meer flexibiliteit en mogelijkheden voor persoonlijke aanpassingen. Het is bijvoorbeeld makkelijker om het kledingstuk te passen terwijl u er mee bezig bent. U kunt ook makkelijker de lengte van de pas en de schouderkoppen aanpassen.

In de uitleg worden alle stappen zorgvuldig uitgelegd in de juiste volgorde. De telpatronen zijn aangepast aan de breirichting en worden zoals gebruikelijk gebreid.

naar boven

7) Waarom zijn de mouwen korter in de grotere maten?

De totale breedte van het kledingstuk (van pols tot pols) is groter in de grotere maten, ondanks dat de eigenlijke mouwen korter zijn. De grotere maten hebben langere mouwkoppen en bredere schouders, dus er is een goede pasvorm in alle maten.

naar boven

8) Wat is een herhaling?

Telpatronen worden vaak herhaald in de breedte op de naald en/of in de hoogte. 1 herhaling van het telpatroon is hoe het te zien is in het telpatroon. Als er staat dat u 5 herhalingen van A.1 op de naald moet breien, dan breit u het patroon in totaal 5 keer achter/na elkaar op de naald. Als er staat dat u 2 herhalingen van A.1 in de hoogte moet breien, dan breit u het hele telpatroon (dus alle naalden van het telpatroon) een keer en begint u opnieuw onderaan bij het begin en breit u het telpatroon nog een keer.

naar boven

9) Hoe brei ik volgens een telpatroon?

Het telpatroon laat alle naalden en elke steek zien vanaf de goede kant. Het wordt gelezen van onder naar boven, van rechts naar links. 1 vierkant = 1 steek.

Als u heen en weer breit, wordt elke andere naald aan de goede kant gebreid en elke andere naald wordt aan de verkeerde kant gebreid. Als u aan de verkeerde kant breit, moet u het telpatroon omgekeerd breien, dus van links naar rechts. rechte steken worden dan averecht gebreid en averechte steken recht, etc.

Als u in de rondte breit wordt elke naald aan de goede kant gebreid en het telpatroon wordt dan van rechts naar links gebreid op alle naalden.

Bekijk de DROPS les: Hoe lees ik de teltekening bij de patronen?

naar boven

10) Hoe haak ik volgens een telpatroon?

Het telpatroon laat alle toeren en elke steek zien vanaf de goede kant. Het wordt van onder naar boven gehaakt en van rechts naar links.

Als u heen en weer haakt, wordt elke andere toer aan de goede kant gehaakt: van rechts naar links en elke andere toer wordt aan de verkeerde kant gehaakt: vank links naar rechts.

Als u in de rondte haakt, wordt elke toer in het telpatroon aan de goede kant gehaakt, van rechts naar links.

Als u een cirkelvormig telpatroon haakt, dan begint u in het midden en haakt u naar buiten toe, tegen de klok in, toer na toer.

Meestal beginnen de toeren met een opgegeven aantal lossen (overeenkomend met de hoogte van de volgende steek), deze zijn of in het telpatroon opgenomen, of uitgelegd in het patroon.

Bekijk de DROPS les: Hoe lees je telpatronen voor haken

naar boven

11) Hoe brei/haak je verschillende telpatronen tegelijkertijd op dezelfde naald/toer

Instructies om verschillende telpatronen achter elkaar op dezelfde naald/toer te breien/haken, worden meestal als volgt beschreven: “brei/haak A.1, A.2, A.3 in totaal 0-0-2-3-4 keer". Dit betekent dat u A.1 een keer breit/haakt, daarna wordt A.2 een keer gebreid/gehaakt, en A.3 wordt het aantal aangegeven keren (in de breedte) in uw maat gebreid/gehaakt – in dit geval als volgt: S = 0 keer, M = 0 keer, L=2 keer, XL= 3 keer en XXL = 4 keer.

De telpatronen worden zoals gebruikelijk gebreid/gehaakt: begin met de eerste naald/toer in A.1, brei/haak dan de volgende naald/toer in A.2 etc.

Bekijk de DROPS les: Hoe u telpatronen voor breien leest

Bekijk de DROPS les: Hoe u telpatronen voor haken leest

naar boven

12) Waarom begint het werk met meer lossen dan waarmee gehaakt wordt?

Lossen zijn ietsje smaller dan andere steken en om te voorkomen dat de opzetrand te strak wordt, haken we eenvoudigweg meer lossen om mee te beginnen. Het aantal steken wordt in de volgende toer aangepast zodat het overeenkomt met het patroon en de afmetingen in de tekening.

naar boven

13) Waarom meerderen voor de boord als het werk van boven naar beneden gebreid wordt?

De rand in ribbelsteek is elastischer en zal ietwat samentrekken vergeleken met bijvoorbeeld tricotsteek. Door te meerderen voor de rand in ribbelsteek, voorkomt u een zichtbaar verschil in breedte tussen de rand in ribbelsteek en de rest van het lijf.

naar boven

14) Waarom meerderen in de afkantrand?

Het gebeurt vrij makkelijk dat u te strak afkant, en door omslagen te maken tijdens het afkanten (terwijl u deze tegelijkertijd afkant) voorkomt u dat de afkantrand te strak wordt.

Bekijk de DROPS video: Hoe kant u af met omslagen

naar boven

15) Hoe meerder/minder je afwisselend op elke 3e en 4e naald/toer?

Om gelijkmatig te meerderen (of te minderen) kunt u meerderen op, bijvoorbeeld: afwisselend elke 3e en 4e naald, als volgt: brei 2 naalden en meerder op de 3e naald, brei 3 naalden en meerder op de 4e naald. Herhaal dit tot het meerderen klaar is.

Bekijk de DROPS les: Meerder of minder 1 st afwisselend

naar boven

16) Waarom is het patroon een beetje anders dan wat ik op de foto zie?

Herhalingen van het patroon kunnen een beetje anders zijn in de verschillende maten, om de juiste verhoudingen te krijgen. Als u niet dezelfde maat maakt als het kledingstuk op de foto, wijkt uw werkstuk wellicht ietsje af. Dit is met zorg ontwikkeld en aangepaste zodat het totale beeld van het kledingstuk hetzelfde is in alle maten.

Zorg ervoor dat u de instructies en de telpatronen voor uw maat volgt!

naar boven

17) Hoe kan ik een vest in de rondte breien, in plaats van heen en weer?

Als u liever in de rondte breit dan heen en weer, dan kunt u natuurlijk het patroon aanpassen. U moet dan steken midden voor toevoegen (meestal 5 steken) en de instructies volgen. Als u normaal het werk keert en aan de verkeerde kant breit, breit u nu over de extra steken en gaat u verder in de rondte. Aan het einde knipt u het werk open. Neem steken op voor de biezen en werk de afgeknipte randen af.

Bekijk de DROPS video: Hoe breit u knipbiezen en openknippen

naar boven

18) Kan ik een trui heen en weer breien in plaats van in de rondte?

Als u liever heen en weer breit dan in de rondt, dan kunt u natuurlijk het patroon aanpassen zodat u de panden apart van elkaar breit en aan het eind aan elkaar naait. Deel de steken voor het lijf in tweeën en voeg 1 kantsteek toe aan elke kant (voor het in elkaar naaien) en brei het voor- en achterpand apart van elkaar.

Bekijk de DROPS les: Kan ik een patroon aanpassen van rondbreinaalden naar rechte naalden?

naar boven

19) Waarom staan er garens in de patronen die niet meer leverbaar zijn?

Omdat de verschillende garens verschillende kwaliteiten en verschillend texturen hebben, hebben we ervoor gekozen om het originele garen in het patroon te laten staan. Maar u kunt vrij makkelijk andere opties vinden tussen de beschikbare garenkwaliteiten door onze garenvervanger te gebruiken, of door een garen uit dezelfde garengroep uit te kiezen.

Het is mogelijk dat sommige verkooppunten nog bollen op voorraad hebben van garens die niet meer leverbaar zijn, of dat iemand thuis nog een paar bollen heeft liggen en hier een patroon bij zoekt.

Degarenvervanger laat alternatieve garens zien en de hoeveelheid die u nodig heeft in de nieuwe kwaliteit.

naar boven

20) Hoe verander ik een kledingstuk voor dames in eentje voor heren?

Als u een patroon heeft gevonden doe alleen beschikbaar is in damesmaten, dan hoeft het niet heel moeilijk te zijn om deze aan te passen naar een herenmaat. Het grootste verschil is de lengte van de mouwen en het lijf. Begin met breien in de damesmaat die overeenkomt met de borstwijdte. De lengte die erbij komt wordt namelijk gebreid voordat u begint met afkanten voor de armsgaten. Als het patroon van boven naar beneden wordt gebreid, kunt u lengte toevoegen vlak na de armsgaten of voor de eerste mindering op de mouw.

Wat betreft de extra hoeveelheid garen wat u nodig heeft: dit hangt heel erg af van hoeveel lengte u toevoegt, maar het is vaak meter dat u een bol te veel hebt dan te weinig.

naar boven

21) Hoe voorkom ik dat een harig kledingstuk gaat pillen of pluizen?

Alle garens hebben vezels die uitsteken (door de productie) waardoor een kledingstuk gaat pluizen of pillen. Geborstelde garens (dus meer harige garens) hebben meer van deze losse, uitstekende vezels waardoor het eerder gaat pluizen of pillen.

Hoewel het niet mogelijk is om te garanderen dat geborsteld garen 100% pluisvrij is, is het wel mogelijk om dit drastisch af te laten nemen, door de volgende stappen te ondernemen:

1. Als het kledingstuk klaar is (voordat u het gaat wassen) schudt u het kledingstuk flink uit, zodat de losse haartjes eruit komen. LET OP: gebruik GEEN roller, borstel of andere methode, waardoor aan het kledingstuk getrokken wordt

2. Plaats het kledingstuk in een plastic zak en leg het in de vriezer - de temperatuur zorgt ervoor dat de vezels minder aan elkaar blijven zitten, en uitstekende vezels komen makkelijker los.

3. Laat een paar uur in de vriezer liggen, voordat u het eruit haalt en schudt het kledingstuk dan opnieuw uit.

4. Was het kledingstuk volgens de instructies op het garenlabel.

naar boven

22) Waar op het kledingstuk wordt de lengte gemeten??

De tekening/ het schema met de afmetingen geeft informatie over de volledige lengte van het kledingstuk. Als het een trui of een vest betreft, dan wordt deze vanaf het hoogste punt op de schouder gemeten (meestal het dichtst bij de halslijn), en recht naar beneden tot de onderkant van het kledingstuk. Het wordt NIET gemeten vanaf de punt van de schouder. Op gelijke wijze wordt ook de lengte van de pas gemeten, vanaf het hoogste punt op de schouder en naar beneden tot waar de pas gesplitst wordt voor het lijf en de mouwen.

Op een vest worden de afmetingen nooit over de biezen genomen, tenzij anders aangegeven. Meet altijd binnen de biessteken als u de lengte opmeet.

Bekijk de DROPS les: Maattekeningen lezen

naar boven

23) Hoe weet ik hoeveel bollen ik nodig heb?

De benodigde hoeveelheid garen wordt aangegeven in grammen, dus bijvoorbeeld: 450 g. Om uit te rekenen hoeveel bollen u nodig heeft, moet u eerst weten hoeveel gram er in 1 bol gaat (25 g, 50 g, of 100 g). Deze informatie vindt u door op de individuele garenkwaliteit te klikken op onze site. Deel de hoeveelheid benodigde garen door de hoeveelheid per bol. Bijvoorbeeld, als de bollen 50 gram wegen (de meest gebruikelijke hoeveelheid), ziet de berekening er als volgt uit: 450 / 50 = 9 bollen.

naar boven

Heeft u DROPS garen besteld om dit patroon te maken? Dan heeft u recht op hulp van de winkel waar u het garen gekocht heeft. Vind hier een lijst van DROPS winkels!
Kunt u het antwoord op uw vraag nog steeds niet vinden? Scroll dan naar beneden en laat een vraag achter zodat een van onze experts kan proberen u te helpen. Dit wordt normaal tussen 5 tot 10 werkdagen gedaan.. In de tussentijd kunt u de vragen en antwoorden lezen die anderen bij dit patroon achter hebben gelaten of doe mee met de DROPS Workshop op Facebook om hulp te krijgen van mede breisters en haaksters!

Opmerkingen / Vragen (49)

country flag Ellenor Wäverstam 15.03.2021 - 08:51:

Hej! 169-29, jag undrar om det är fel eller skall vara så på diagram A2 varv 22 att det inte är 2 räta som det är på de andra varven, men i slutet av v är det 2? Får det inte att stämma! Med vänlig hälsning, Ellenor Wäverstam

user icon DROPS Design 08.04.2021 kl. 09:12:

Hej Ellenor, jeg tror du har ret i at der skal være 2 ret fra vrangsiden i A.2, som der også er i den anden side. Vi skal få lavet en rettelse :)

country flag Jeanet 12.10.2020 - 00:34:

Hej. Hvad har jeg lavet galt når jeg efter A1 kun har 61 m incl kantmasker og der i opskriften står jeg burde have 119 m?

user icon DROPS Design 12.10.2020 kl. 15:07:

Hei Jeanet. Har du fått med deg alle kastene? A.1 strikkes på hver side av en midtmaske og når A.1 er ferdig strikket i høyden skal du ha 59 masker på hver side av midt masken. mvh DROPS design.

country flag Melanie 29.06.2020 - 09:47:

Bonjour est il possible de m’expliquer cette partie que je n’ai pas très bien comprise: Tricoter ensuite ainsi sur l'endroit: *2 m point mousse, A.5 sur les 2 m suivantes, répéter A.6 jusqu'à ce qu'il reste 1 m avant la m centrale, A.7, 1 m jersey (= m centrale), A.5 sur les 2 m suivantes, répéter A.6 jusqu'à ce qu'il reste 3 m, A.7, terminer par 2 m point mousse. Tricoter 16 rangs jersey et augmenter tous les rangs sur l'endroit

user icon DROPS Design 29.06.2020 kl. 14:03:

Bonjour Mélanie, tricotez ainsi: 2 m point mousse, A.5 (= 2 m au 1er rang), A.6 (= 2 m) jusqu'à ce qu'il reste 1 m avant l m centrale, A.7 (= 1 m au 1er rang), 1 m centrale en jersey, A.5 (= 2 m), A.6 jusqu'à ce qu'il reste 3 m, A.7 (= 1 m au 1er rang) et 2 m point mousse. Quand les diagrammes sont terminés, tricotez 16 rangs jersey en augmentant 4 m tous les rangs sur l'endroit comme avant. Répétez cette séquence (= les diagrammes A.5-A.7 et 16 rangs jersey) encore 2 autres fois (3 fois au total). Bon tricot!

country flag Melanie 23.06.2020 - 19:13:

Bonjour, est ce que c’est possible d’avoir plus d’explication pour la partie du châle avec les digramme de A5 à A7 , voire à la limite une vidéo? Merci

user icon DROPS Design 24.06.2020 kl. 07:23:

Bonjour Melanie, tricotez A.5 sur 2 mailes au 1er rang (vous ferez: 1 jeté, 2 m end = vous avez augmenté 1 m). Répétez A.6 (= 2 m) jusqu'à ce qu'il reste 1 m avant la m centrale la 1ère fois et 3 m avant la fin du rang de l'autre côté. Tricotez ensuite A.7 (= 1 m au 1er rang soit 1 m end, 1 jeté). Au rang suivant (sur l'envers), tricotez toutes ces mailles à l'endroit. Continuez les diagrammes ainsi, tous les 2 rangs vous augmentez dans A.5 et A.7. Mettez des marqueurs pour délimiter les diagrammes, c'est souvent très pratique. Bon tricot!

country flag Fanhihi 15.06.2020 - 15:08:

Corriger le dernier rang du schéma A12 : 2 diminutions de moins pour que la ligne soit la même que la dernière ligne de A11 pour pouvoir enchainer ensuite avec les répétitions de A11 (sinon il manque 2 mailles).

country flag Smita Ghan 28.12.2019 - 07:06:

I need help on the edge of the shawl. Is their a video of the entire edge? Also, what does "Knit edge tog with shawl on every row from RS" mean?? What exactly is to be done after casting 15 sts more and completing A11?

user icon DROPS Design 02.01.2020 kl. 12:20:

Dear Mrs Ghan, this video shows how to work A.11, ie how to work the diagram one time in height, you then just have to repeat the same way in height, and work A.2 after A.1. Happy knitting!

country flag Lene Lund 25.08.2019 - 22:46:

Når jeg har strikket A1 har jeg ikke 119 m , hvis man tæller maskerne på diagrammet er der 57 m efter at have strikket A1 en gang, hvordan hænger det sammen. Alle udtagningers ifølge diagram er fulgt.

user icon DROPS Design 27.08.2019 kl. 09:03:

Hej. Det är 57 maskor på A.1 på sista pinnen. Du ska då alltså ha 2 m (=kantm) + 57 m (=A.1) + 1 m (=mittmaska) + 57 m (=A.1) + 2 m (=kantm) = 119 m totalt. Lycka till!

country flag Pernilla 12.01.2019 - 15:33:

Hej Jag undra om antalet maskor på stig kan innan kanten görs. Jag har 225 m längs ena sidan. Jag ska upprepa mönster A11 18 ggr, det blir (18*10) 180 + 8 =188 m på ena sidan. Har jag räknat fel?

user icon DROPS Design 16.01.2019 kl. 13:15:

Hei Pernilla. På omgang 10 og 20 i A.11 ser du det siste symbolet går over 3 isteden for 2 masker, og symbolforklaringen lyder som følger: siste m fra kanten (fra retten) strikkes rett sammen med de 2 neste ledige m fra sjalet. dvs at på disse 2 omgangen strikker du over 2 av maskene fra sjalet, ikke 1 som du gjør alle andre omganger fra retten. Hver rapport av A.11 festes derfor i 12 (ikke 10) av maskene langs sjalet. 12 x 18 = 216, så du har 8 masker igjen til midtmasken. God fornøyelse.

country flag Beate 05.08.2018 - 06:51:

Hallo, bisher hat mit dem Tuch alles super geklappt, aber bei der Borde habe ich Probleme. Das Muster 11 geht über 10 Hinreihen, so dass ich pro Muster auch 10 Maschen vom Tuch mit der Borde zusammen stricke. Also 180 mal das Ganze bei angegebenen 18 Mustern. Doch was ist mit den restlichen 45 Maschen vor der Mitte? Ich habe wie in der Anleitung geschrieben 225 Maschen auf jeder Seite von der Mitte. Kann es sein, dass dem Muster 11 zwei Reihen fehlen oder mache ich einen Denkfehler?

user icon DROPS Design 06.08.2018 kl. 09:16:

Liebe Beate, bei jedem A.11 werden entweder 1 M oder 2 M des Tuchs gestrickt = 12 M des Tuchs sind für jedem A.11 in der Höhe gestrickt (und nicht 10 M). A.11 wiederholen bis 8 M vor dem mitleren M bleiben. Viel Spaß beim stricken!

country flag Annelies Lutz 18.06.2018 - 08:41:

Als ik A1 helemaal gebreid heb, heb ik inderdaad 59 stk. aan iedere kant van de middensteek. Als ik dan A2, 3 en 4 brei kom ik uit op 61 stk. aan elke kant. Dit zouden er 63 moeten zijn. Waar zit de fout?

user icon DROPS Design 20.06.2018 kl. 10:58:

Dag Annelies. Na A.1 brei je 2 ribbelsteken, A.2 (= 9 steken), 2 maal A.3 (= 2 x 18 steken) en A.4 (= 12 steken). 2+9+18+18+12=59 In de eerste naald van A.2 maak je 2 meerderingen (in de vorm van omslagen) en kom je op 61, niet 63. Waar staat dat het er 63 zouden moeten zijn?

Laat een opmerking achter voor DROPS 169-29

Wij horen graag wat u vindt van dit patroon!

Wilt u een vraag stellen, kies dan de juiste categorie in het formulier hieronder om sneller een antwoord te krijgen. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *.