DROPS 115-13 by DROPS Design

DROPS muts en handschoenen van ”Merino Extra Fine” met kabels.

DROPS design: Model nr. ME-015.
--------------------------------------------------------
Maat: Eén maat
Materiaal: DROPS MERINO EXTRA FINE
Kleur nr. 19, lichtgrijs/blauw:
MUTS: 150 gr.
HANDSCHOENEN: 100 gr.

DROPS BREINLD ZONDER KNOP voor de handschoenen en RONDBREINLD 3.5 mm (40 cm) voor de muts - of de maat die u nodig heeft voor een stekenverhouding van 22 st x 30 nld in tricotst = 10 x 10 cm.

-------------------------------------------------------

Stekenverhouding – Kijk hier hoe u deze moet opmeten en waarom
Alternatief garen – Bekijk hier hoe u een ander garen kiest
Garengroep A tot F – Bekijk hier hoe u hetzelfde patroon gebruikt met een ander garen
Garenverbruik als u een alternatief garen kiest – Gebruik onze garenvervanger

-------------------------------------------------------


100% wol
vanaf 3.30 € /50g
DROPS Merino Extra Fine uni colour DROPS Merino Extra Fine uni colour 3.30 € /50g
Breiwebshop
Bestel
DROPS Merino Extra Fine mix DROPS Merino Extra Fine mix 3.30 € /50g
Breiwebshop
Bestel
needles Naalden & Haaknaalden Bestel
Het garen om dit patroon van te maken kunt u vanaf 16.50€ krijgen. Lees meer.

Instructies voor het patroon

PATROON:
Zie telpatroon M.1 voor de MUTS en M.2, M.3 en M.4 voor de HANDSCHOENEN. Elk telpatroon geeft de goede kant kan van het werk weer en bevat 1 patroonherhaling.
TIP VOOR HET MEERDEREN (voor de duim op de handschoen):
Meerder aan iedere kant van de 2 duim st door 1 omsl te maken, brei de omsl in de volgende nld achter in de st om een gaatje te voorkomen. Meerder als volgt aan iedere kant van de 2 duim st en de reeds gemeerderde st - meerder de volgende 2 st aan iedere kant av, en meerder dan de laatste 2 gemeerderde st aan iedere kant recht. LET OP: Brei na 3 keer meerderen (duim st = 2 st av, 4 st recht, 2 st av) deze 8 duim st in M.3.
----------------------------------------------------------
----------------------------------------------------------

MUTS: Wordt in de rondte gebreid op de rondbreinld.
Zet 114 st op met rondbreinld 3.5 mm en Merino. Brei 1 nld recht en brei dan 3 nld als volgt: * 2 st av, 3 st recht, 1 st av *, herhaal van *-*. Brei de volgende nld als volgt: * 2 st av, 1 st recht, 1 omsl, 2 st recht, 1 omsl, 1 st av *, herhaal van *-* = 152 st. Brei nu de volgende nld als volgt: * 2 st av, 4 st recht, 2 st av *, herhaal van *-* - brei de omslagen van de vorige nld achter in de st om een gaatje te voorkomen. Ga verder in M.1a (= 19 herhalingen over de nld). Na M.1a staan er 228 st op de nld. Ga verder in M.1b tot het werk 18 cm meet. Minder in de volgende nld 1 st in alle av-delen door de laatste 2 st in ieder av-deel av samen te breien = 209 st. Herhaal dit minderen iedere 3e nld in totaal 7 keer, maar minder door 2 st av samen te breien afwisselend aan het begin en aan het einde van alle av-delen = 95 st op de nld. Brei 1 nld met recht boven recht en averecht boven averecht, brei TEGELIJKERTIJD 2 st recht samen over alle st van alle kabels = 57 st. Brei in de volgende nld opnieuw 2 st recht samen over alle st van alle kabels = 38 st. Brei nu 1 st recht/1 st av over de hele nld. Brei nu alle st 2 aan 2 recht samen op de nld = 19 st. Knip de draad af en haal deze door de overgebleven st, trek de draad aan en zet vast. De muts meet ongeveer 25 cm.
---------------------------------------------------------
RECHTER HANDSCHOEN: Wordt in de rondte gebreid op BREINLD ZONDER KNOP.
Zet 48 st op met BREINLD ZONDER KNOP 3.5 mm en Merino. Brei boordsteek als volgt: 2 st av,* 2 st recht, 4 st av *, herhaal van *-*, en eindig met 2 st recht en 2 st av.
Brei bij een hoogte van 10 cm de volgende nld als volgt: 2 st av, * 2 st recht in iedere van de volgende 2 st, 4 st av *, herhaal van *-* in totaal 3 keer, 2 st recht in iedere van de volgende 2 st, 2 st av, * 3 st recht, 2 st recht samen *, herhaal van *-* in totaal 4 keer, en eindig met 4 st recht = 52 st op de nld. Ga verder als volgt: M.2 over de eerste 32 st en tricotst over de laatste 20 st. Plaats een markeerdraad tussen de 2 eerste tricotst (deze 2 st = duim st). Meerder 4 nld na de boordsteek 1 st aan iedere kant van de 2 duim st – ZIE TIP VOOR HET MEERDEREN! Herhaal dit meerderen elke 3e nld in totaal 5 keer = 12 duim st. Zet bij een hoogte van 16 cm de 12 duim st op een hulpdraad, zet 2 nieuwe st op achter deze = 52 st en brei de 2 nieuwe st in tricotst. Ga verder in patroon en tricotst als hiervoor tot M.2 geheel gebreid is - het werk meet ongeveer 19 cm in totaal.
Hou nu de eerste 8 st op de nld, zet de volgende 40 st op een hulpdraad en hou de laatste 4 st op de nld.

PINK: = 12 st, zet 1 nieuwe st op in de richting van de st op de hulpdraad = 13 st. Ga verder in M.4 over de 8 st van de bovenkant van de vinger en tricotst over de 5 onderste st. Brei als de vinger 6 cm meet alle st 2 aan 2 recht samen. Knip de draad af, haal deze door de overgebleven st en zet vast.

HAND: Zet de st van de hulpdraad terug op de nld, neem 3 st op naast de pink = 43 st. Brei 2 nld met recht boven recht en averecht boven averecht.
Hou de 3 st naast de pink en 8 st van de bovenkant hand en 5 st van de handpalm op de nld en zet de overgebleven 27 st terug op de hulpdraad.

RINGVINGER = 16 st, zet 1 nieuwe st op naast de st op de hulpdraad = 17 st. Brei M.4 over de 8 st op de bovenkant van de vinger (zorg dat het patroon aansluit om het patroon op de hand, dus met 3 nld tricot tussen iedere kabelnld) en tricotst over de overige st. Brei als de vinger 7.5 cm meet alle st 2 aan 2 recht samen op de nld. Knip de draad af en haal deze door de overgebleven st en zet vast.

MIDDELVINGER: Zet 8 st van de bovenkant hand en 5 st van de handpalm terug op de nld, neem 3 st op naast de ringvinger en zet 1 nieuwe st op naast de st op de hulpdraad = 17 st. Brei M.3 over de 8 st op de bovenkant van de vinger en tricotst over de overige st. Brei als de vinger 8.5 cm meet alle st 2 aan 2 recht samen op de nld. Knip de draad af en haal deze door de overgebleven st en zet vast.

WIJSVINGER: Zet de overgebleven 14 st van de hulpdraad terug op de nld, neem 3 st op naast de middelvinger = 17 st. Brei M.3 over de 8 st op de bovenkant van de vinger en tricotst over de overige st. Brei als de vinger 7 cm meet alle st 2 aan 2 recht samen op de nld. Knip de draad af en haal deze door de overgebleven st en zet vast.

DUIM: Zet de duim st terug op de nld en neem 5 st op achter de duim st = 17 st. Brei M.3 over de middelste 8 st en tricotst over de overige st. Brei als de duim 6 cm meet alle st 2 aan 2 recht samen op de nld. Knip de draad af en haal deze door de overgebleven st en zet vast.

LINKER HANDSCHOEN: Als de rechter handschoen, maar in spiegelbeeld, dus meerder voor de duiminzet aan iedere kant van de laatste 2 tricotst op de nld. Brei M.4 over de duim in plaats van M.3.
Brei de pink als volgt: Zet de eerste 24 st op een hulpdraad (= bovenkant hand), hou de volgende 12 st op de nld en zet de laatste 16 st op een hulpdraad (palm van de hand).

Dit patroon is gecorrigeerd. .

Gewijzigd online: 11.09.2019
Nieuwe telpatroon M.1a

Telpatroon

symbols = Recht
symbols = Averecht
symbols = Zet 2 st op een kabelnld en hou deze voor het werk, 2 st av, 2 st recht van de kabelnld.
symbols = Zet 2 st op een kabelnld en hou deze achter het werk, 2 st recht, 2 st av van de kabelnld.
symbols = Zet 2 st op een kabelnld en hou deze achter het werk, 2 st recht, 2 st recht van de kabelnld
symbols = Zet 2 st op een kabelnld en hou deze voor het werk, 2 st recht, 2 st recht van de kabelnld.
symbols = 1 omsl tussen 2 st, brei in de volgende nld de omsl achter in de st om een gaatje te voorkomen.
diagram

Heeft u hulp nodig voor dit patroon?

Bedankt dat u een patroon van DROPS Design kiest. We zijn er trots op dat we patronen aanbieden die correct en makkelijk te volgen zijn. Alle patronen zijn uit het Noors vertaald en u kunt altijd het origineel patroon controleren (DROPS 115-13) voor de afmetingen en de berekiningen.

Heeft u moeite met het volgen van het patroon? Hieronder vindt u een lijst met bronnen die u kunnen helpen om uw project vlot af te maken - of om eenvoudig iets nieuws te leren.

signature-image signature

Heeft u moeite met het volgen van het patroon? Hieronder vindt u een lijst met bronnen die u kunnen helpen om uw project vlot af te maken - of om eenvoudig iets nieuws te leren.

Elk van onze patronen hebben specifieke instructievideo's om u te helpen.

We hebben tevens een stap-voor-stap uitleg voor verschillende technieken, welke u hier kunt vinden.

1) Waarom is de stekenverhouding zo belangrijk?

De stekenverhouding bepaalt de uiteindelijke afmetingen van uw werkstuk en wordt normaliter aangegeven in 10 x 10 cm. Het wordt als volgt aangegeven: het aantal steken in de breedte x het aantal naalden in de hoogte - dus: 19 steken x 26 naalden = 10 x 10 cm.

De stekenverhouding is heel erg individueel; sommige mensen breien/haken heel losjes, terwijl anderen vrij strak werken. De stekenverhouding past u aan met de naalddikte, wat de reden is waarom we slechts een suggestie voor de naalddikte geven! U moet deze aanpassen (naar boven of beneden) om ervoor te zorgen dat UW stekenverhouding overeenkomt met de stekenverhouding die aangegeven staat in het patroon. Als u met een andere stekenverhouding werkt dan staat aangegeven in het patroon, dan zal het garenverbruik anders zijn, en zal uw werkstuk andere afmetingen krijgen dan het patroon aangeeft.

De stekenverhouding geeft tevens aan welk garen als vervanging kan dienen. U kunt verschillende garens met elkaar vervangen, zolang de stekenverhouding maar hetzelfde is.

Bekijk de DROPS les: Hoe u de stekenverhouding opmeet

Bekijk de DROPS video: Hoe u een proeflapje maakt

naar boven

2) Wat zijn de garengroepen?

Al onze garens zijn ondergebracht in garengroepen (van A tot F) volgens dikte en stekenverhouding – groep A bevat de dunste garens en groep F de dikste. Dit maakt het makkelijker voor u om alternatieve garens te vinden voor onze patronen, indien u graag ander garen wilt gebruiken. Alle garens binnen dezelfde groep hebben ongeveer eenzelfde stekenverhouding en kunnen elkaar vervangen. Het is wel zo dat verschillende garenkwaliteiten verschillende structuren en eigenschappen hebben, wat het uiteindelijke werkstuk een unieke 'look en feel' geeft.

Klik hier voor een overzicht van de garens in elke garengroep

naar boven

3) Kan ik een ander garen gebruiken dan staat aangegeven in het patroon?

Bij het kiezen van een ander garen is het belangrijk dat de stekenverhouding hetzelfde blijft. De afmetingen van het uiteindelijke werk zijn dan hetzelfde als aangegeven in de tekening bij het patroon. Het is makkelijker om dezelfde stekenverhouding te krijgen als u garen gebruikt uit dezelfde garengroep. Het is ook mogelijk om meerdere draden van een dunner garen te gebruiken om de stekenverhouding van een dikker garen te krijgen. Probeer onze garenvervanger. We raden u aan om altijd een proeflapje te maken.

LET OP: als u een ander garen neemt, kan het kledingstuk een andere 'look en feel' krijgen dan het kledingstuk op de foto, vanwege individuele eigenschappen en kwaliteiten van elk garen.

Bekijk de DROPS les: Kan ik een ander garen gebruiken dan staat aangegeven in het patroon?

naar boven

4) Hoe gebruik ik de garenvervanger?

Bovenaan al onze patronen vindt u een link naar onze garenvervanger, welke handig kan zijn als u een ander garen wilt gebruiken dan staat aangegeven in het patroon. Door het garen in te vullen dat u wilt vervangen, de hoeveelheid (in uw maat) en het aantal draden, stelt de vervanger geschikte alternatieven voor met dezelfde stekenverhouding. Daarnaast wordt aangegeven hoeveel u nodig heeft in de nieuwe kwaliteiten en of u met meerdere draden moet werken. De meeste bollen zijn 50 gram (sommige zijn 25 gram of 100 gram).

Als het patroon met meerdere kleuren wordt gebreid/gehaakt, moet elke kleur apart worden vervangen. Dit geldt ook als het patroon met verschillende draden van verschillende garens wordt gemaakt (bijvoorbeeld 1 draad Alpaca en 1 draad Kid-Silk) dan zult u voor elk individueel alternatieven moeten vinden.

Klik hier voor de garenvervanger

naar boven

5) Waarom krijg ik de verkeerde stekenverhouding met de aangegeven naalddikte?

De naalddikte die aangegeven is in het patroon geldt slechts als een richtlijn, het is van belang dat de stekenverhouding klopt. En omdat de stekenverhouding per persoon nogal verschillend is, zult u de naalddikte aan moeten passen om ervoor te zorgen dat UW stekenverhouding hetzelfde is als in het patroon – misschien is het nodig dat u 1 of zelfs 2 naalddiktes naar beneden of naar boven moet om de juiste stekenverhouding te krijgen. Daarom raden we ook aan om een proeflapje te maken.

Als u met een andere stekenverhouding werkt dan staat aangegeven in het patroon, dan kunnen de afmetingen van het werkstuk afwijken van de afmetingen volgens de tekening.

Bekijk de DROPS les: Hoe meet u de stekenverhouding

Bekijk de DROPS video: Hoe maakt u een proeflapje voor de stekenverhouding

naar boven

6) Waarom wordt het patroon van boven naar beneden gereid?

Als u een kledingstuk van boven naar beneden breit, dan geeft dit meer flexibiliteit en mogelijkheden voor persoonlijke aanpassingen. Het is bijvoorbeeld makkelijker om het kledingstuk te passen terwijl u er mee bezig bent. U kunt ook makkelijker de lengte van de pas en de schouderkoppen aanpassen.

In de uitleg worden alle stappen zorgvuldig uitgelegd in de juiste volgorde. De telpatronen zijn aangepast aan de breirichting en worden zoals gebruikelijk gebreid.

naar boven

7) Waarom zijn de mouwen korter in de grotere maten?

De totale breedte van het kledingstuk (van pols tot pols) is groter in de grotere maten, ondanks dat de eigenlijke mouwen korter zijn. De grotere maten hebben langere mouwkoppen en bredere schouders, dus er is een goede pasvorm in alle maten.

naar boven

8) Wat is een herhaling?

Telpatronen worden vaak herhaald in de breedte op de naald en/of in de hoogte. 1 herhaling van het telpatroon is hoe het te zien is in het telpatroon. Als er staat dat u 5 herhalingen van A.1 op de naald moet breien, dan breit u het patroon in totaal 5 keer achter/na elkaar op de naald. Als er staat dat u 2 herhalingen van A.1 in de hoogte moet breien, dan breit u het hele telpatroon (dus alle naalden van het telpatroon) een keer en begint u opnieuw onderaan bij het begin en breit u het telpatroon nog een keer.

naar boven

9) Hoe brei ik volgens een telpatroon?

Het telpatroon laat alle naalden en elke steek zien vanaf de goede kant. Het wordt gelezen van onder naar boven, van rechts naar links. 1 vierkant = 1 steek.

Als u heen en weer breit, wordt elke andere naald aan de goede kant gebreid en elke andere naald wordt aan de verkeerde kant gebreid. Als u aan de verkeerde kant breit, moet u het telpatroon omgekeerd breien, dus van links naar rechts. rechte steken worden dan averecht gebreid en averechte steken recht, etc.

Als u in de rondte breit wordt elke naald aan de goede kant gebreid en het telpatroon wordt dan van rechts naar links gebreid op alle naalden.

Bekijk de DROPS les: Hoe lees ik de teltekening bij de patronen?

naar boven

10) Hoe haak ik volgens een telpatroon?

Het telpatroon laat alle toeren en elke steek zien vanaf de goede kant. Het wordt van onder naar boven gehaakt en van rechts naar links.

Als u heen en weer haakt, wordt elke andere toer aan de goede kant gehaakt: van rechts naar links en elke andere toer wordt aan de verkeerde kant gehaakt: vank links naar rechts.

Als u in de rondte haakt, wordt elke toer in het telpatroon aan de goede kant gehaakt, van rechts naar links.

Als u een cirkelvormig telpatroon haakt, dan begint u in het midden en haakt u naar buiten toe, tegen de klok in, toer na toer.

Meestal beginnen de toeren met een opgegeven aantal lossen (overeenkomend met de hoogte van de volgende steek), deze zijn of in het telpatroon opgenomen, of uitgelegd in het patroon.

Bekijk de DROPS les: Hoe lees je telpatronen voor haken

naar boven

11) Hoe brei/haak je verschillende telpatronen tegelijkertijd op dezelfde naald/toer

Instructies om verschillende telpatronen achter elkaar op dezelfde naald/toer te breien/haken, worden meestal als volgt beschreven: “brei/haak A.1, A.2, A.3 in totaal 0-0-2-3-4 keer". Dit betekent dat u A.1 een keer breit/haakt, daarna wordt A.2 een keer gebreid/gehaakt, en A.3 wordt het aantal aangegeven keren (in de breedte) in uw maat gebreid/gehaakt – in dit geval als volgt: S = 0 keer, M = 0 keer, L=2 keer, XL= 3 keer en XXL = 4 keer.

De telpatronen worden zoals gebruikelijk gebreid/gehaakt: begin met de eerste naald/toer in A.1, brei/haak dan de volgende naald/toer in A.2 etc.

Bekijk de DROPS les: Hoe u telpatronen voor breien leest

Bekijk de DROPS les: Hoe u telpatronen voor haken leest

naar boven

12) Waarom begint het werk met meer lossen dan waarmee gehaakt wordt?

Lossen zijn ietsje smaller dan andere steken en om te voorkomen dat de opzetrand te strak wordt, haken we eenvoudigweg meer lossen om mee te beginnen. Het aantal steken wordt in de volgende toer aangepast zodat het overeenkomt met het patroon en de afmetingen in de tekening.

naar boven

13) Waarom meerderen voor de boord als het werk van boven naar beneden gebreid wordt?

De rand in ribbelsteek is elastischer en zal ietwat samentrekken vergeleken met bijvoorbeeld tricotsteek. Door te meerderen voor de rand in ribbelsteek, voorkomt u een zichtbaar verschil in breedte tussen de rand in ribbelsteek en de rest van het lijf.

naar boven

14) Waarom meerderen in de afkantrand?

Het gebeurt vrij makkelijk dat u te strak afkant, en door omslagen te maken tijdens het afkanten (terwijl u deze tegelijkertijd afkant) voorkomt u dat de afkantrand te strak wordt.

Bekijk de DROPS video: Hoe kant u af met omslagen

naar boven

15) Hoe meerder/minder je afwisselend op elke 3e en 4e naald/toer?

Om gelijkmatig te meerderen (of te minderen) kunt u meerderen op, bijvoorbeeld: afwisselend elke 3e en 4e naald, als volgt: brei 2 naalden en meerder op de 3e naald, brei 3 naalden en meerder op de 4e naald. Herhaal dit tot het meerderen klaar is.

Bekijk de DROPS les: Meerder of minder 1 st afwisselend

naar boven

16) Waarom is het patroon een beetje anders dan wat ik op de foto zie?

Herhalingen van het patroon kunnen een beetje anders zijn in de verschillende maten, om de juiste verhoudingen te krijgen. Als u niet dezelfde maat maakt als het kledingstuk op de foto, wijkt uw werkstuk wellicht ietsje af. Dit is met zorg ontwikkeld en aangepaste zodat het totale beeld van het kledingstuk hetzelfde is in alle maten.

Zorg ervoor dat u de instructies en de telpatronen voor uw maat volgt!

naar boven

17) Hoe kan ik een vest in de rondte breien, in plaats van heen en weer?

Als u liever in de rondte breit dan heen en weer, dan kunt u natuurlijk het patroon aanpassen. U moet dan steken midden voor toevoegen (meestal 5 steken) en de instructies volgen. Als u normaal het werk keert en aan de verkeerde kant breit, breit u nu over de extra steken en gaat u verder in de rondte. Aan het einde knipt u het werk open. Neem steken op voor de biezen en werk de afgeknipte randen af.

Bekijk de DROPS video: Hoe breit u knipbiezen en openknippen

naar boven

18) Kan ik een trui heen en weer breien in plaats van in de rondte?

Als u liever heen en weer breit dan in de rondt, dan kunt u natuurlijk het patroon aanpassen zodat u de panden apart van elkaar breit en aan het eind aan elkaar naait. Deel de steken voor het lijf in tweeën en voeg 1 kantsteek toe aan elke kant (voor het in elkaar naaien) en brei het voor- en achterpand apart van elkaar.

Bekijk de DROPS les: Kan ik een patroon aanpassen van rondbreinaalden naar rechte naalden?

naar boven

19) Waarom staan er garens in de patronen die niet meer leverbaar zijn?

Omdat de verschillende garens verschillende kwaliteiten en verschillend texturen hebben, hebben we ervoor gekozen om het originele garen in het patroon te laten staan. Maar u kunt vrij makkelijk andere opties vinden tussen de beschikbare garenkwaliteiten door onze garenvervanger te gebruiken, of door een garen uit dezelfde garengroep uit te kiezen.

Het is mogelijk dat sommige verkooppunten nog bollen op voorraad hebben van garens die niet meer leverbaar zijn, of dat iemand thuis nog een paar bollen heeft liggen en hier een patroon bij zoekt.

Degarenvervanger laat alternatieve garens zien en de hoeveelheid die u nodig heeft in de nieuwe kwaliteit.

naar boven

20) Hoe verander ik een kledingstuk voor dames in eentje voor heren?

Als u een patroon heeft gevonden doe alleen beschikbaar is in damesmaten, dan hoeft het niet heel moeilijk te zijn om deze aan te passen naar een herenmaat. Het grootste verschil is de lengte van de mouwen en het lijf. Begin met breien in de damesmaat die overeenkomt met de borstwijdte. De lengte die erbij komt wordt namelijk gebreid voordat u begint met afkanten voor de armsgaten. Als het patroon van boven naar beneden wordt gebreid, kunt u lengte toevoegen vlak na de armsgaten of voor de eerste mindering op de mouw.

Wat betreft de extra hoeveelheid garen wat u nodig heeft: dit hangt heel erg af van hoeveel lengte u toevoegt, maar het is vaak meter dat u een bol te veel hebt dan te weinig.

naar boven

21) Hoe voorkom ik dat een harig kledingstuk gaat pillen of pluizen?

Alle garens hebben vezels die uitsteken (door de productie) waardoor een kledingstuk gaat pluizen of pillen. Geborstelde garens (dus meer harige garens) hebben meer van deze losse, uitstekende vezels waardoor het eerder gaat pluizen of pillen.

Hoewel het niet mogelijk is om te garanderen dat geborsteld garen 100% pluisvrij is, is het wel mogelijk om dit drastisch af te laten nemen, door de volgende stappen te ondernemen:

1. Als het kledingstuk klaar is (voordat u het gaat wassen) schudt u het kledingstuk flink uit, zodat de losse haartjes eruit komen. LET OP: gebruik GEEN roller, borstel of andere methode, waardoor aan het kledingstuk getrokken wordt

2. Plaats het kledingstuk in een plastic zak en leg het in de vriezer - de temperatuur zorgt ervoor dat de vezels minder aan elkaar blijven zitten, en uitstekende vezels komen makkelijker los.

3. Laat een paar uur in de vriezer liggen, voordat u het eruit haalt en schudt het kledingstuk dan opnieuw uit.

4. Was het kledingstuk volgens de instructies op het garenlabel.

naar boven

22) Waar op het kledingstuk wordt de lengte gemeten??

De tekening/ het schema met de afmetingen geeft informatie over de volledige lengte van het kledingstuk. Als het een trui of een vest betreft, dan wordt deze vanaf het hoogste punt op de schouder gemeten (meestal het dichtst bij de halslijn), en recht naar beneden tot de onderkant van het kledingstuk. Het wordt NIET gemeten vanaf de punt van de schouder. Op gelijke wijze wordt ook de lengte van de pas gemeten, vanaf het hoogste punt op de schouder en naar beneden tot waar de pas gesplitst wordt voor het lijf en de mouwen.

Op een vest worden de afmetingen nooit over de biezen genomen, tenzij anders aangegeven. Meet altijd binnen de biessteken als u de lengte opmeet.

Bekijk de DROPS les: Maattekeningen lezen

naar boven

23) Hoe weet ik hoeveel bollen ik nodig heb?

De benodigde hoeveelheid garen wordt aangegeven in grammen, dus bijvoorbeeld: 450 g. Om uit te rekenen hoeveel bollen u nodig heeft, moet u eerst weten hoeveel gram er in 1 bol gaat (25 g, 50 g, of 100 g). Deze informatie vindt u door op de individuele garenkwaliteit te klikken op onze site. Deel de hoeveelheid benodigde garen door de hoeveelheid per bol. Bijvoorbeeld, als de bollen 50 gram wegen (de meest gebruikelijke hoeveelheid), ziet de berekening er als volgt uit: 450 / 50 = 9 bollen.

naar boven

Heeft u DROPS garen besteld om dit patroon te maken? Dan heeft u recht op hulp van de winkel waar u het garen gekocht heeft. Vind hier een lijst van DROPS winkels!
Kunt u het antwoord op uw vraag nog steeds niet vinden? Scroll dan naar beneden en laat een vraag achter zodat een van onze experts kan proberen u te helpen. Dit wordt normaal tussen 5 tot 10 werkdagen gedaan.. In de tussentijd kunt u de vragen en antwoorden lezen die anderen bij dit patroon achter hebben gelaten of doe mee met de DROPS Workshop op Facebook om hulp te krijgen van mede breisters en haaksters!

Opmerkingen / Vragen (32)

country flag Ursula wrote:

Ma ei saa aru,millisel real tuleb teha esimene kasvatus pöidlakiilu jaoks.(pärast 4 ringi soonikut kasvata 1s mõlemal pool 2 pöidlasilmust)Kus see 4 rida soonikut on?

10.09.2019 - 16:41

DROPS Design answered:

Tere Ursula! Kasvatamist pöidla jaoks alustatakse 4 ringi pärast soonikut. Head kudumist!

12.09.2019 kl. 14:01

country flag Mija wrote:

I don't understand with pattern - Drops 115-13 = M1a = Row 7 and Row 19. I think I write Row 7 is slip 2 sts on cable needle and hold at back, k2, then k2 from cable needle, p4, k2 but there is only left 2 stitches and same as on Row 19.

04.09.2019 - 00:21

DROPS Design answered:

Dear Mija, to work the cable on 7th /19th row in M.1a, start this round 2 stitches before the beg of the round, make the cable with the last 2 sts on previous round + first 2 sts on next round, then work the last 2 sts in M.1a (= shown as K2 in diagram) tog with the first 2 sts next M.1a and so on. Happy knitting!

04.09.2019 kl. 09:18

country flag Marie wrote:

Hej igen, Jeg har læst udtagningstips, men det er den tekst jeg ikke forstår. Jeg forstår det med at tage ud med omslag, men det er teksten efter hvor den starter med "Videre tages der ud på ydersiden..." Hvor mange masker tages derud pr omgang? Tak for hurtig svar. Mvh. Marie

02.02.2015 - 15:17

DROPS Design answered:

Hej Marie. Du tager 1 m ud på hver side af de 2 tommelf-m (= 2 m per gang). I og med du tager ud kommer der flere masker paa hver side af tommelf-m, dvs, anden gang tager du ud paa hver side af de 2 tommelf-m + 1 ny maske paa hver side (= i alt 4) og derefter + 2, 3 osv indtil du har taget ud i alt 5 gange = 2 tommelf-m + 5 nye masker paa hver side = 12 m.

03.02.2015 kl. 15:24

country flag Marie wrote:

Hej, Jeg er gået igang med at strikke disse vanter, men kan simpelthen ikke forstå udtagning til tommelfingeren. Er det muligt i gider skære du ud i pap for mig? På forhånd tak. Mvh. Marie

01.02.2015 - 06:44

DROPS Design answered:

Hej Marie, Hvis du ser de 2 tommelfingermasker (med mærketråden imellem) som starten på en kile, tager ud på hver side af tommelfingermaskerne, så kilen bliver bredere og bredere, så forklarer vi øverst i opskriften (SE UDTAGNINGSTIPS) hvordan maskerne i kilen skal strikkes. Hver gang du tager ud til kile så tager du ud på ydersiden af de nye kilemasker. God fornøjelse!

02.02.2015 kl. 13:37

country flag Marion wrote:

Bonjour, Il semble qu'il manque une ligne dans la traduction en français de ce modèle : après la phrase "À 16 cm de hauteur totale, glisser en attente sur un arrêt de mailles les 12 m du pouce" : la version originale parle de monter ensuite 2 mailles afin de revenir à un total de 52 mailles. Faute de quoi on se retrouve, comme dans mon cas, avec seulement 50 mailles au moment de façonner les doigts, ce qui pose un problème. Cordialement.

06.11.2014 - 12:13

DROPS Design answered:

Bonjour Marion, c'est tout à fait exact, le texte a été corrigé, merci. Bon tricot!

06.11.2014 kl. 14:05

country flag Sonja wrote:

Bij de handschoen staat opzetten 48 st 10cm breien. maar bij regel 4 en 5 staat dat je 3st re 2 re samen breien 4x herhalen hoe kom ik dan op een totaal van 52 st ?? hoe kan dat als je moet samen breien en niet moet meerderen? ik snap dit niet helemaal wie kan mij helpen

05.11.2014 - 11:51

DROPS Design answered:

Hoi Sonja. Je moet 2 st in iedere van de volgende 2 st (dus meerderen). Er staat niet samen breien. Veel plezier

05.11.2014 kl. 14:03

country flag MC Cumps wrote:

Als ik M.2 met de handschoen op de foto vergelijk, heb ik de indruk dat het patroon op de foto 12 nld meer bevat dan de teltekening. Zou het kunnen dat de laatste 12 nld van M.2 nog eens herhaald moeten worden en M.2 dus uit 39 nld zou moeten bestaan ipv 27? Na M.2 zou het werk ongeveer 19 cm moeten meten, maar dat is bij mij nog lang niet het geval. Bovendien zit de duim naar mijn gevoel wat aan de hoge kant ten opzichte van de andere vingers.

25.02.2013 - 01:05

DROPS Design answered:

Het telpatroon is correct en klopt ook met de foto. Toevallig heb ik deze handschoenen zelf gebreid 3 jaar geleden en het patroon klopt. Controleer uw stekenverhouding in de hoogte als het werk niet lang genoeg wordt.

15.03.2013 kl. 08:16

country flag Ann Torill Solbakken wrote:

Ja jeg vet jo det. lånte disse fra forrige rapport også men oppskriften viser likevel 10 masker i denne runden. Hvis jeg skal følge oppskriften på rad nr 7 så blir hver rapport rundt hele runden på 10 masker. og det er det jeg har gjort. Skal det ikke være slik da ?

09.02.2011 - 11:46

country flag DROPS Design wrote:

Det blri ikke flere masker på 7. og 19 omg. De 2 første maskere blir "lånt" fra forige rapport).

09.02.2011 - 11:41

country flag Ann Torill Solbakken wrote:

Det er M1a. på lua. Etter rad nr sju i M1a er alt ødelagt. Det er frustrerende å sitte å se på at ingenting stemmer når det er så mye jobb med dette også. Det kunne vært morsomt men det er det ikke akkurat nå. I rad nr sju måtte jeg ta med 2 masker ekstra i mønsteret, altså 10 masker. Først 4 masker mønster, så 4 masker vrang så 2 masker rett. detter ødela alt.

09.02.2011 - 11:19

Laat een opmerking achter voor DROPS 115-13

Wij horen graag wat u vindt van dit patroon!

Wilt u een vraag stellen, kies dan de juiste categorie in het formulier hieronder om sneller een antwoord te krijgen. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *.