DROPS / 172 / 22

Comfort Chronicles by DROPS Design

Gebreide DROPS poncho met mouwen, splitten, vierkantjes in kabels en structuurpatroon van ”Nepal”. Één-maat

DROPS design: Model nr. ne-221
Garengroep C of A en A
----------------------------------------------------------
Maat: één maat
Materiaal:
DROPS NEPAL van Garnstudio
1200 gr. kleur nr. 0100, naturel

DROPS RONDBREINLD (40 en 60 cm) 5 mm - of de maat die u nodig hebt voor een stekenverhouding van 17 st x 22 nld in tricotst = 10 x 10 cm.
DROPS KABELNLD - voor de kabels.
----------------------------------------------------------

Heeft u deze of een van onze andere ontwerpen gemaakt? Tag uw afbeeldingen in social media met #dropsdesign, zodat we ze kunnen zien!

Wilt u een ander garen gebruiken? Probeer de garenvervanger!
Weet u niet zeker welke maat u moet kiezen? Dan is het misschien zinvol om te weten dat het model in de afbeelding ongeveer 170 cm is en maat S of M heeft. Wanneer u een trui, vest, jurk of vergelijkbaar kledingstuk maakt, dan kunt u onderaan het patroon een schema vinden met de afmetingen van het uiteindelijke kledingstuk (in cm).

65% wol, 35% alpaca
vanaf 2.39 € /50g
DROPS Nepal uni colour DROPS Nepal uni colour 2.39 € /50g
Breiwebshop
Bestel
DROPS Nepal mix DROPS Nepal mix 2.57 € /50g
Breiwebshop
Bestel
Naalden & Haaknaalden Bestel
Het garen om dit patroon van te maken kunt u vanaf 57.36€ krijgen. Lees meer.

Instructies voor het patroon

RIBBELST (heen en weer gebreid):
Brei alle nld recht. 1 ribbel = 2 nld r.

RIBBELST (in de rondte gebreid):
1 ribbel = 2 nld. * brei 1 nld recht en brei 1 nld av *, herhaal van *-*.

PATROON:
Zie telpatronen A.1 tot en met A.5. De telpatronen laten het patroon aan de goede kant zien. Zowel de heengaande als de teruggaande naalden zijn weergegeven.


STROKEN:
Strook 1: vierkant 1, 2, en 3.
Strook 2: vierkant 3, 1, en 4 (= mindering voor de hals).
Strook 3: vierkant 2, 3, en 1.

VIERKANTJES:

Eerste vierkant op een strook: Zet 38 st op met rondbreinld 5 mm en Nepal. Brei 1 nld recht aan de goede kant en brei 1 nld recht aan de verkeerde kant. Brei het vierkant zoals staat uitgelegd. Eindig met 1 nld r aan de verkeerde kant.

Tweede vierkant op een strook: brei 1 nld recht aan de goede kant en brei 1 nld recht aan de verkeerde kant. Brei het vierkant zoals staat uitgelegd. Eindig met 1 nld r aan de verkeerde kant.

Laatste vierkant op een strook: brei 1 nld recht aan de goede kant en brei 1 nld recht aan de verkeerde kant. Brei het vierkant zoals staat uitgelegd. Eindig met brei 1 nld recht aan de verkeerde kant en brei 1 nld recht aan de goede kant. Kant af aan de verkeerde kant met r over alle st.
----------------------------------------------------------

PONCHO:
Brei voorpand en achterpand als 2 gelijke delen, behalve vierkant 4 waarop geminderd wordt voor de hals. Brei voor elk deel 3 stroken met 3 verschillende vierkantjes. Er zijn 4 verschillende vierkantjes in totaal. Naai de stroken aan elkaar in de breedte. LEES STROKEN en VIERKANTJES, zie telpatroon. Brei stroken heen en weer op de rondbreinld. DENK OM DE STEKENVERHOUDING

VIERKANT 1:
Brei 1 nld recht aan de goede kant en meerder TEGELIJKERTIJD 12 st gelijkmatig (meerder niet over de 2 buitenste st aan elke kant) = 50 st. Brei 1 nld av aan de verkeerde kant. Brei A.1a. Brei dan A.1b 2 keer in totaal in de hoogte, eindig met A.1c. Brei vervolgens 1 nld recht aan de goede kant en minder TEGELIJKERTIJD 12 st gelijkmatig (minder niet over de 2 buitenste st aan elke kant) = 38 st. Brei 1 nld recht aan de verkeerde kant en brei 1 nld recht aan de goede kant.

VIERKANT 2:
Brei 1 nld recht aan de goede kant en neerder TEGELIJKERTIJD 7 st gelijkmatig (meerder niet over de 2 buitenste st aan elke kant) = 45 st. Brei 1 nld av aan de verkeerde kant. Brei dan A.2a, A.2b 9 keer in totaal in de breedte en eindig met A.2c. Herhaal A.2 in de hoogte tot het vierkant ongeveer 1 cm korter is dan het afgewerkte VIERKANT 1 (pas zo aan dat het na nld aan de verkeerde kant is). Brei nu 1 nld recht aan de goede kant en minder TEGELIJKERTIJD 7 st gelijkmatig (minder niet over de 2 buitenste st aan elke kant) = 38 st. Brei 1 nld recht aan de verkeerde kant en brei 1 nld recht aan de goede kant.

VIERKANT 3:
Brei 1 nld recht aan de goede kant en meerder TEGELIJKERTIJD 18 st gelijkmatig (meerder niet over de 2 buitenste st aan elke kant) = 56 st. Brei 1 nld av aan de verkeerde kant. Brei dan A.3a, A.3b 3 keer in totaal in de breedte en eindig met A.3c. Ga zo verder en herhaal A.3 in de hoogte tot het vierkant ongeveer 1 cm korter is dan het afgewerkte VIERKANT 1 (pas zo aan dat er 3 nld zijn gebreid na de laatste kabel). Brei nu 1 nld recht aan de goede kant en minder TEGELIJKERTIJD 18 st gelijkmatig (minder niet over de 2 buitenste st aan elke kant) = 38 st. Brei 1 nld recht aan de verkeerde kant en brei 1 nld recht aan de goede kant.

VIERKANT 4 - ACHTERPAND:
Brei 1 nld recht aan de goede kant en meerder TEGELIJKERTIJD 2 st gelijkmatig (meerder niet over de 2 buitenste st aan elke kant) = 40 st. Brei 1 nld av aan de verkeerde kant. Brei dan A.4 met 2 st in RIBBELST - zie uitleg boven - aan elke kant. Herhaal A.4 in de breedte en in de hoogte - TEGELIJKERTIJD Brei tot een hoogte van 20 cm, kant dan af voor de hals als volgt, begin aan de goede kant: brei de eerste 7 st, kant de volgende 26 st af, brei de overgebleven 7 st als hiervoor. LET OP: 1 kant st richting de hals wordt in ribbelst gebreid vanaf nu. Eindig dan elke schouder apart als volgt: Kant in de volgende nld langs de hals 1 st af = 6 st over voor de schouder. Ga zo verder tot het vierkant ongeveer 1 cm korter is dan het afgewerkte VIERKANT 1 (pas zo aan dat het na een halve of hele herhaling in de hoogte is). Brei nu 1 nld recht aan de goede kant, brei 1 nld recht aan de verkeerde kant en brei 1 nld recht aan de goede kant. Kant af en brei dan de andere schouder op dezelfde manier.

VIERKANT 4 - VOORPAND:
Brei 1 nld recht aan de goede kant en neerder TEGELIJKERTIJD 2 st gelijkmatig (meerder niet over de 2 buitenste st aan elke kant) = 40 st. Brei 1 nld av aan de verkeerde kant. Brei dan A.4 met 2 st in RIBBELST - zie uitleg boven - in elke kant. Herhaal A.4 in de breedte en in de hoogte – brei TEGELIJKERTIJD tot een hoogte van 18 cm (pas zo aan dat het na een hele of halve herhaling in de hoogte is) en kant dan af voor de hals als volgt, begin aan de goede kant: brei de eerste 12 st in patroon als hiervoor, zet de volgende 16 st op een hulpdraad voor de hals, en brei de overgebleven 12 st als hiervoor. Kant dan af voor de hals elke nld langs de hals als volgt: 1 keer 3 st, 1 keer 2 st en 1 keer 1 st = 6 st over voor de schouder. Ga zo verder tot het vierkant ongeveer 1 cm korter is dan het afgewerkte VIERKANT 1 (en pas aan het VIERKANT 4 op het achterpand aan). Brei nu 1 nld recht aan de goede kant, brei 1 nld recht aan de verkeerde kant en brei 1 nld recht aan de goede kant. Kant af en brei dan de andere schouder op dezelfde manier.

AFWERKING:
Naai de stroken samen zoals op de tekening te zien is - naai in de buitenste lusjes van de kant st om een dikke naad te voorkomen. Naai de schoudernaden samen.

HALS:
Wordt in de rondte gebreid op een korte rondbreinld.
Begin aan de goede kant met Nepal en rondbreinld 5 mm midden op een schouder en neem 96 st op (incl. de 16 st van de hulpdraad op het voorpand). Brei 1 nld av. Brei nu in RIBBELST - zie uitleg boven. Ga zo verder tot de hals 13 cm meet. Kant af met * 1 r, 1 av *, herhaal van *-* tot alle st zijn afgekant (dit is om een strakke afkantrand te voorkomen). Vouw de halsboord om naar beneden.

MOUW:
Wordt in de rondte gebreid op een korte rondbreinld.
Zet 106 st op met rondbreinld 5 mm en Nepal. Brei 4 ribbels. Brei 1 nld recht en meerder TEGELIJKERTIJD 6 st gelijkmatig = 112 st. Brei dan A.5a over alle st (= 14 patroonherhalingen op de nld). Als A.5a klaar is in de hoogte, brei dan A.5b. Herhaal dan A.5b in de hoogte tot het werk 19 cm meet. Kant alle st af. Brei de andere mouw op dezelfde manier.

AFWERKING:
Zet de mouw vast tot ongeveer 33 cm vanaf de schouder, de overgebleven 39 cm = split. Zet de andere mouw vast aan de andere kant op dezelfde manier.

Dit patroon is gecorrigeerd. .

Gewijzigd online: 17.10.2016
Correctie: telpatroon A.1b aangepast

Telpatroon

= recht aan de goede kant, averecht aan de verkeerde kant
= averecht aan de goede kant, recht aan de verkeerde kant
= zet 3 st op een kabelnld en houd deze achter het werk, 3 r, 3 r van de kabelnld
= zet 1 st op een kabelnld en houd deze achter het werk, 3 r, 1 av van de kabelnld
= zet 3 st op een kabelnld en houd deze voor het werk, 1 av, 3 r van de kabelnld
= breirichtingHeeft u hulp nodig voor dit patroon?

Bedankt dat u een patroon van DROPS Design kiest. We zijn er trots op dat we patronen aanbieden die correct en makkelijk te volgen zijn. Alle patronen zijn uit het Noors vertaald en u kunt altijd het origineel patroon controleren (DROPS 172-22) voor de afmetingen en de berekiningen.

Heeft u moeite met het volgen van het patroon? Hieronder vindt u een lijst met bronnen die u kunnen helpen om uw project vlot af te maken - of om eenvoudig iets nieuws te leren.

1) Waarom is de stekenverhouding zo belangrijk?

De stekenverhouding bepaalt de uiteindelijke afmetingen van uw werkstuk en wordt normaliter aangegeven in 10 x 10 cm. Het wordt als volgt aangegeven: het aantal steken in de breedte x het aantal naalden in de hoogte - dus: 19 steken x 26 naalden = 10 x 10 cm.

De stekenverhouding is heel erg individueel; sommige mensen breien/haken heel losjes, terwijl anderen vrij strak werken. De stekenverhouding past u aan met de naalddikte, wat de reden is waarom we slechts een suggestie voor de naalddikte geven! U moet deze aanpassen (naar boven of beneden) om ervoor te zorgen dat UW stekenverhouding overeenkomt met de stekenverhouding die aangegeven staat in het patroon. Als u met een andere stekenverhouding werkt dan staat aangegeven in het patroon, dan zal het garenverbruik anders zijn, en zal uw werkstuk andere afmetingen krijgen dan het patroon aangeeft.

De stekenverhouding geeft tevens aan welk garen als vervanging kan dienen. U kunt verschillende garens met elkaar vervangen, zolang de stekenverhouding maar hetzelfde is.

Bekijk de DROPS les: Hoe u de stekenverhouding opmeet

Bekijk de DROPS video: Hoe u een proeflapje maakt

naar boven

2) Wat zijn de garengroepen?

Al onze garens zijn ondergebracht in garengroepen (van A tot F) volgens dikte en stekenverhouding – groep A bevat de dunste garens en groep F de dikste. Dit maakt het makkelijker voor u om alternatieve garens te vinden voor onze patronen, indien u graag ander garen wilt gebruiken. Alle garens binnen dezelfde groep hebben ongeveer eenzelfde stekenverhouding en kunnen elkaar vervangen. Het is wel zo dat verschillende garenkwaliteiten verschillende structuren en eigenschappen hebben, wat het uiteindelijke werkstuk een unieke 'look en feel' geeft.

Klik hier voor een overzicht van de garens in elke garengroep

naar boven

3) Kan ik een ander garen gebruiken dan staat aangegeven in het patroon?

Bij het kiezen van een ander garen is het belangrijk dat de stekenverhouding hetzelfde blijft. De afmetingen van het uiteindelijke werk zijn dan hetzelfde als aangegeven in de tekening bij het patroon. Het is makkelijker om dezelfde stekenverhouding te krijgen als u garen gebruikt uit dezelfde garengroep. Het is ook mogelijk om meerdere draden van een dunner garen te gebruiken om de stekenverhouding van een dikker garen te krijgen. Probeer onze garenvervanger. We raden u aan om altijd een proeflapje te maken.

LET OP: als u een ander garen neemt, kan het kledingstuk een andere 'look en feel' krijgen dan het kledingstuk op de foto, vanwege individuele eigenschappen en kwaliteiten van elk garen.

Bekijk de DROPS les: Kan ik een ander garen gebruiken dan staat aangegeven in het patroon?

naar boven

4) Hoe gebruik ik de garenvervanger?

Bovenaan al onze patronen vindt u een link naar onze garenvervanger, welke handig kan zijn als u een ander garen wilt gebruiken dan staat aangegeven in het patroon. Door het garen in te vullen dat u wilt vervangen, de hoeveelheid (in uw maat) en het aantal draden, stelt de vervanger geschikte alternatieven voor met dezelfde stekenverhouding. Daarnaast wordt aangegeven hoeveel u nodig heeft in de nieuwe kwaliteiten en of u met meerdere draden moet werken. De meeste bollen zijn 50 gram (sommige zijn 25 gram of 100 gram).

Als het patroon met meerdere kleuren wordt gebreid/gehaakt, moet elke kleur apart worden vervangen. Dit geldt ook als het patroon met verschillende draden van verschillende garens wordt gemaakt (bijvoorbeeld 1 draad Alpaca en 1 draad Kid-Silk) dan zult u voor elk individueel alternatieven moeten vinden.

Klik hier voor de garenvervanger

naar boven

5) Waarom krijg ik de verkeerde stekenverhouding met de aangegeven naalddikte?

De naalddikte die aangegeven is in het patroon geldt slechts als een richtlijn, het is van belang dat de stekenverhouding klopt. En omdat de stekenverhouding per persoon nogal verschillend is, zult u de naalddikte aan moeten passen om ervoor te zorgen dat UW stekenverhouding hetzelfde is als in het patroon – misschien is het nodig dat u 1 of zelfs 2 naalddiktes naar beneden of naar boven moet om de juiste stekenverhouding te krijgen. Daarom raden we ook aan om een proeflapje te maken.

Als u met een andere stekenverhouding werkt dan staat aangegeven in het patroon, dan kunnen de afmetingen van het werkstuk afwijken van de afmetingen volgens de tekening.

Bekijk de DROPS les: Hoe meet u de stekenverhouding

Bekijk de DROPS video: Hoe maakt u een proeflapje voor de stekenverhouding

naar boven

6) Waarom wordt het patroon van boven naar beneden gereid?

Als u een kledingstuk van boven naar beneden breit, dan geeft dit meer flexibiliteit en mogelijkheden voor persoonlijke aanpassingen. Het is bijvoorbeeld makkelijker om het kledingstuk te passen terwijl u er mee bezig bent. U kunt ook makkelijker de lengte van de pas en de schouderkoppen aanpassen.

In de uitleg worden alle stappen zorgvuldig uitgelegd in de juiste volgorde. De telpatronen zijn aangepast aan de breirichting en worden zoals gebruikelijk gebreid.

naar boven

7) Waarom zijn de mouwen korter in de grotere maten?

De totale breedte van het kledingstuk (van pols tot pols) is groter in de grotere maten, ondanks dat de eigenlijke mouwen korter zijn. De grotere maten hebben langere mouwkoppen en bredere schouders, dus er is een goede pasvorm in alle maten.

naar boven

8) Wat is een herhaling?

Telpatronen worden vaak herhaald in de breedte op de naald en/of in de hoogte. 1 herhaling van het telpatroon is hoe het te zien is in het telpatroon. Als er staat dat u 5 herhalingen van A.1 op de naald moet breien, dan breit u het patroon in totaal 5 keer achter/na elkaar op de naald. Als er staat dat u 2 herhalingen van A.1 in de hoogte moet breien, dan breit u het hele telpatroon (dus alle naalden van het telpatroon) een keer en begint u opnieuw onderaan bij het begin en breit u het telpatroon nog een keer.

naar boven

9) Hoe brei ik volgens een telpatroon?

Het telpatroon laat alle naalden en elke steek zien vanaf de goede kant. Het wordt gelezen van onder naar boven, van rechts naar links. 1 vierkant = 1 steek.

Als u heen en weer breit, wordt elke andere naald aan de goede kant gebreid en elke andere naald wordt aan de verkeerde kant gebreid. Als u aan de verkeerde kant breit, moet u het telpatroon omgekeerd breien, dus van links naar rechts. rechte steken worden dan averecht gebreid en averechte steken recht, etc.

Als u in de rondte breit wordt elke naald aan de goede kant gebreid en het telpatroon wordt dan van rechts naar links gebreid op alle naalden.

Bekijk de DROPS les: Hoe lees ik de teltekening bij de patronen?

naar boven

10) Hoe haak ik volgens een telpatroon?

Het telpatroon laat alle toeren en elke steek zien vanaf de goede kant. Het wordt van onder naar boven gehaakt en van rechts naar links.

Als u heen en weer haakt, wordt elke andere toer aan de goede kant gehaakt: van rechts naar links en elke andere toer wordt aan de verkeerde kant gehaakt: vank links naar rechts.

Als u in de rondte haakt, wordt elke toer in het telpatroon aan de goede kant gehaakt, van rechts naar links.

Als u een cirkelvormig telpatroon haakt, dan begint u in het midden en haakt u naar buiten toe, tegen de klok in, toer na toer.

Meestal beginnen de toeren met een opgegeven aantal lossen (overeenkomend met de hoogte van de volgende steek), deze zijn of in het telpatroon opgenomen, of uitgelegd in het patroon.

Bekijk de DROPS les: Hoe lees je telpatronen voor haken

naar boven

11) Hoe brei/haak je verschillende telpatronen tegelijkertijd op dezelfde naald/toer

Instructies om verschillende telpatronen achter elkaar op dezelfde naald/toer te breien/haken, worden meestal als volgt beschreven: “brei/haak A.1, A.2, A.3 in totaal 0-0-2-3-4 keer". Dit betekent dat u A.1 een keer breit/haakt, daarna wordt A.2 een keer gebreid/gehaakt, en A.3 wordt het aantal aangegeven keren (in de breedte) in uw maat gebreid/gehaakt – in dit geval als volgt: S = 0 keer, M = 0 keer, L=2 keer, XL= 3 keer en XXL = 4 keer.

De telpatronen worden zoals gebruikelijk gebreid/gehaakt: begin met de eerste naald/toer in A.1, brei/haak dan de volgende naald/toer in A.2 etc.

Bekijk de DROPS les: Hoe u telpatronen voor breien leest

Bekijk de DROPS les: Hoe u telpatronen voor haken leest

naar boven

12) Waarom begint het werk met meer lossen dan waarmee gehaakt wordt?

Lossen zijn ietsje smaller dan andere steken en om te voorkomen dat de opzetrand te strak wordt, haken we eenvoudigweg meer lossen om mee te beginnen. Het aantal steken wordt in de volgende toer aangepast zodat het overeenkomt met het patroon en de afmetingen in de tekening.

naar boven

13) Waarom meerderen voor de boord als het werk van boven naar beneden gebreid wordt?

De rand in ribbelsteek is elastischer en zal ietwat samentrekken vergeleken met bijvoorbeeld tricotsteek. Door te meerderen voor de rand in ribbelsteek, voorkomt u een zichtbaar verschil in breedte tussen de rand in ribbelsteek en de rest van het lijf.

naar boven

14) Waarom meerderen in de afkantrand?

Het gebeurt vrij makkelijk dat u te strak afkant, en door omslagen te maken tijdens het afkanten (terwijl u deze tegelijkertijd afkant) voorkomt u dat de afkantrand te strak wordt.

Bekijk de DROPS video: Hoe kant u af met omslagen

naar boven

15) Hoe meerder/minder je afwisselend op elke 3e en 4e naald/toer?

Om gelijkmatig te meerderen (of te minderen) kunt u meerderen op, bijvoorbeeld: afwisselend elke 3e en 4e naald, als volgt: brei 2 naalden en meerder op de 3e naald, brei 3 naalden en meerder op de 4e naald. Herhaal dit tot het meerderen klaar is.

Bekijk de DROPS les: Meerder of minder 1 st afwisselend

naar boven

16) Waarom is het patroon een beetje anders dan wat ik op de foto zie?

Herhalingen van het patroon kunnen een beetje anders zijn in de verschillende maten, om de juiste verhoudingen te krijgen. Als u niet dezelfde maat maakt als het kledingstuk op de foto, wijkt uw werkstuk wellicht ietsje af. Dit is met zorg ontwikkeld en aangepaste zodat het totale beeld van het kledingstuk hetzelfde is in alle maten.

Zorg ervoor dat u de instructies en de telpatronen voor uw maat volgt!

naar boven

17) Hoe kan ik een vest in de rondte breien, in plaats van heen en weer?

Als u liever in de rondte breit dan heen en weer, dan kunt u natuurlijk het patroon aanpassen. U moet dan steken midden voor toevoegen (meestal 5 steken) en de instructies volgen. Als u normaal het werk keert en aan de verkeerde kant breit, breit u nu over de extra steken en gaat u verder in de rondte. Aan het einde knipt u het werk open. Neem steken op voor de biezen en werk de afgeknipte randen af.

Bekijk de DROPS video: Hoe breit u knipbiezen en openknippen

naar boven

18) Kan ik een trui heen en weer breien in plaats van in de rondte?

Als u liever heen en weer breit dan in de rondt, dan kunt u natuurlijk het patroon aanpassen zodat u de panden apart van elkaar breit en aan het eind aan elkaar naait. Deel de steken voor het lijf in tweeën en voeg 1 kantsteek toe aan elke kant (voor het in elkaar naaien) en brei het voor- en achterpand apart van elkaar.

Bekijk de DROPS les: Kan ik een patroon aanpassen van rondbreinaalden naar rechte naalden?

naar boven

19) Waarom staan er garens in de patronen die niet meer leverbaar zijn?

Omdat de verschillende garens verschillende kwaliteiten en verschillend texturen hebben, hebben we ervoor gekozen om het originele garen in het patroon te laten staan. Maar u kunt vrij makkelijk andere opties vinden tussen de beschikbare garenkwaliteiten door onze garenvervanger te gebruiken, of door een garen uit dezelfde garengroep uit te kiezen.

Het is mogelijk dat sommige verkooppunten nog bollen op voorraad hebben van garens die niet meer leverbaar zijn, of dat iemand thuis nog een paar bollen heeft liggen en hier een patroon bij zoekt.

Degarenvervanger laat alternatieve garens zien en de hoeveelheid die u nodig heeft in de nieuwe kwaliteit.

naar boven

20) Hoe verander ik een kledingstuk voor dames in eentje voor heren?

Als u een patroon heeft gevonden doe alleen beschikbaar is in damesmaten, dan hoeft het niet heel moeilijk te zijn om deze aan te passen naar een herenmaat. Het grootste verschil is de lengte van de mouwen en het lijf. Begin met breien in de damesmaat die overeenkomt met de borstwijdte. De lengte die erbij komt wordt namelijk gebreid voordat u begint met afkanten voor de armsgaten. Als het patroon van boven naar beneden wordt gebreid, kunt u lengte toevoegen vlak na de armsgaten of voor de eerste mindering op de mouw.

Wat betreft de extra hoeveelheid garen wat u nodig heeft: dit hangt heel erg af van hoeveel lengte u toevoegt, maar het is vaak meter dat u een bol te veel hebt dan te weinig.

naar boven

21) Hoe voorkom ik dat een harig kledingstuk gaat pillen of pluizen?

Alle garens hebben vezels die uitsteken (door de productie) waardoor een kledingstuk gaat pluizen of pillen. Geborstelde garens (dus meer harige garens) hebben meer van deze losse, uitstekende vezels waardoor het eerder gaat pluizen of pillen.

Hoewel het niet mogelijk is om te garanderen dat geborsteld garen 100% pluisvrij is, is het wel mogelijk om dit drastisch af te laten nemen, door de volgende stappen te ondernemen:

1. Als het kledingstuk klaar is (voordat u het gaat wassen) schudt u het kledingstuk flink uit, zodat de losse haartjes eruit komen. LET OP: gebruik GEEN roller, borstel of andere methode, waardoor aan het kledingstuk getrokken wordt

2. Plaats het kledingstuk in een plastic zak en leg het in de vriezer - de temperatuur zorgt ervoor dat de vezels minder aan elkaar blijven zitten, en uitstekende vezels komen makkelijker los.

3. Laat een paar uur in de vriezer liggen, voordat u het eruit haalt en schudt het kledingstuk dan opnieuw uit.

4. Was het kledingstuk volgens de instructies op het garenlabel.

naar boven

22) Waar op het kledingstuk wordt de lengte gemeten??

De tekening/ het schema met de afmetingen geeft informatie over de volledige lengte van het kledingstuk. Als het een trui of een vest betreft, dan wordt deze vanaf het hoogste punt op de schouder gemeten (meestal het dichtst bij de halslijn), en recht naar beneden tot de onderkant van het kledingstuk. Het wordt NIET gemeten vanaf de punt van de schouder. Op gelijke wijze wordt ook de lengte van de pas gemeten, vanaf het hoogste punt op de schouder en naar beneden tot waar de pas gesplitst wordt voor het lijf en de mouwen.

Op een vest worden de afmetingen nooit over de biezen genomen, tenzij anders aangegeven. Meet altijd binnen de biessteken als u de lengte opmeet.

Bekijk de DROPS les: Maattekeningen lezen

naar boven

23) Hoe weet ik hoeveel bollen ik nodig heb?

De benodigde hoeveelheid garen wordt aangegeven in grammen, dus bijvoorbeeld: 450 g. Om uit te rekenen hoeveel bollen u nodig heeft, moet u eerst weten hoeveel gram er in 1 bol gaat (25 g, 50 g, of 100 g). Deze informatie vindt u door op de individuele garenkwaliteit te klikken op onze site. Deel de hoeveelheid benodigde garen door de hoeveelheid per bol. Bijvoorbeeld, als de bollen 50 gram wegen (de meest gebruikelijke hoeveelheid), ziet de berekening er als volgt uit: 450 / 50 = 9 bollen.

naar boven

Heeft u DROPS garen besteld om dit patroon te maken? Dan heeft u recht op hulp van de winkel waar u het garen gekocht heeft. Vind hier een lijst van DROPS winkels!
Kunt u het antwoord op uw vraag nog steeds niet vinden? Scroll dan naar beneden en laat een vraag achter zodat een van onze experts kan proberen u te helpen. Dit wordt normaal tussen 5 tot 10 werkdagen gedaan.. In de tussentijd kunt u de vragen en antwoorden lezen die anderen bij dit patroon achter hebben gelaten of doe mee met de DROPS Workshop op Facebook om hulp te krijgen van mede breisters en haaksters!

Opmerkingen / Vragen (17)

Diane Caron 13.02.2021 - 17:57:

Does anyone know how to knit square 1 flat and achieve the cable. Very confused here.

Diane Caron 13.02.2021 - 17:56:

How is it possible to net square 1 flat and still achieve the cable?

DROPS Design 15.02.2021 kl. 08:24:

Dear Mrs Caron, at the end of square, you will first decrease evenly 12 stitches then knit2 rows over the 38 stitches. The decreases should compensate the stitches incraesed at the beginning for the cables, and that way you should have same height at the top as at the bottom. Happy knitting!

Ann-Kristin 27.06.2019 - 15:05:

Hvorfor skal man legge opp 38 masker for så å ta ut til 50, så felle til 38på rute 1, for så øke til 45 igjen på rute 2,og så felle til 38,for så å legge ut til 56 og felle til 38 på rute 3.forstår ikke alle disse inn og ut leggene. Skal ikke rutene være kvadratiske?

DROPS Design 28.06.2019 kl. 14:42:

Hei Ann-Kristin. Jo, rutene skal være kvadratiske og like store. Fordi det er ulike strukturer og mønster på de ulike rutene må du legge til/trekke fra masker for å få dem til å bli like store. En flette trekker seg sammen, og trenger derfor fler masker for å oppnå samme størrelse som feks glattstrikk. Det er derfor vanlig å øke rett før du begynner å strikke flette, og felle det samme antall masker når fletten er ferdig. Andre strukturer med rett og vrang oppfører seg også ulikt i forhold til både fletter og glattstrikk. Det er derfor det økes og felles ulikt for hver rute. God fornøyelse

Vincent 22.01.2019 - 22:36:

Bonjour, sur le carré 4 devant, je ne comprends pas comment faire concrètement \"Tricoter les 12 premières m comme avant, glisser les 16 m suivantes sur un arrêt de mailles pour l\'encolure, et tricoter les 12 dernières m comme avant\", car si je mets de côté 16 mailles de coté, puis je tricote les 12 mailles suivantes à la suite, cela fait un \"pli\". Auriez-vous une vidéo de ce passage? Merci beaucoup

DROPS Design 23.01.2019 kl. 10:06:

Bonjour Vincent, tricotez les 16 mailles de l'encolure avant de les glisser en attente, ainsi vous n'avez pas à couper le fil, et vous n'avez pas de pli. Bon tricot!

Birgit Mehl 18.01.2019 - 15:04:

Hej Kan man ikke strikke de 3 ruder til henholdsvis forstykke og bagstykke, således man er fri for at sy dem sammen? Det er jo et spørgsmål om, der er samme antal pinden hver rude. Mvh Birgit

DROPS Design 25.01.2019 kl. 14:24:

Hei Birgit. Rutene er omtrent like store, så du kan gjerne strikke dem i ett stykke om du ønsker det. God fornøyelse.

Nicole 03.12.2017 - 20:42:

Hallo Würden Sie bitte noch ein Video einstellen wie man am besten die Streifen zusammen fügt damit die Naht flach bleibt. Vielen Dank vorab. Liebe Grüße

DROPS Design 04.12.2017 kl. 10:27:

Liebe Nicole, dieses Video zeigt wie man die Streifen (mit Krausmaschen auf beiden Seiten) zusammennähen wird. Viel Spaß beim fertigstellen!

Nicole 16.03.2017 - 22:37:

Ist doch sehr anspruchsvoll. Ich entschuldige mich schon vorab fürs nerven 😬

Nicole 16.03.2017 - 22:36:

Außerdem hab ich das Q. 1 angefangen und was überlesen. Ich habe die Rückreihen gestrickt wie sie erscheinen. Also wäre das doppelt so lang. Ist ist mir aufgefallen das ganz oben steht dir Rückreihen werden im Diagramm auch angezeigt. Dann wären die RM aber nicht kraus sondern glatt???

DROPS Design 17.03.2017 kl. 08:44:

Liebe Nicole, die Rückreihe lesen Sie von links nach rechts im Diagram, jede ungerade Reihe ist eine Hin-R (= 1., 3., 5. usw R, diese werden rechts nach links gelesen) und jede gerade Reihe ist eine Rück-R (= 2., 4., 6. usw R, die werden links nach rechts gelesen) . Viel Spaß beim stricken!

Nicole 16.03.2017 - 22:29:

Hallo nochmal. Das Quadrat 1 endet mit nur der Hinreihe aber sowohl oben bei "Quadrat eines Streifens" als auch "Quadrat 2" beginnen beide jeweils mit dem Hinweis "Hinreihe". Da passt doch was nicht, oder seh ich das falsch. Wo ist die Rückreihen abgeblieben. So ist es übrigens bei allen Q. Am oberen Ende zum abketten verstehe ich es ja aber mittendrin?

DROPS Design 17.03.2017 kl. 08:42:

Liebe Nicole, wenn Sie das erste Quadrat eines Streifens stricken, sollen Sie mit 1 Hin-R re und 1 Rück-R re stricken, dann mit 1 Rück-R re enden, siehe "QUADRATE". Dazwischen sollen Sie das Quadrat wie beschrieben stricken. Viel Spaß beim stricken!

Nicole 15.03.2017 - 20:42:

Hallo, wie werden die Randmaschen hier gestrickt? Lt. dem Video müsste ich es Kraus rechts Stricken. Also genau so wie im Diagramm angezeigt? Da zählen somit die Randmaschen wie ganz normale Maschen?

DROPS Design 16.03.2017 kl. 08:50:

Liebe Nicole, die Randmaschen werden gestrickt, wie im Diagram gezeigt, dh es gibt 2 M Krausrechts auf beiden Seiten. Viel Spaß beim stricken!

Laat een opmerking achter voor DROPS 172-22

Wij horen graag wat u vindt van dit patroon!

Wilt u een vraag stellen, kies dan de juiste categorie in het formulier hieronder om sneller een antwoord te krijgen. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *.