DROPS / 166 / 12

Frost Flowers by DROPS Design

Gehaakte DROPS omslagdoek met kantpatroon van ”Air”.

Trefwoorden: kantpatroon, omslagdoek, sjaal,
DROPS design: Model nr. ai-013
Garengroep C of A en A
----------------------------------------------------------
Maten:
Breedte aan de bovenkant: 156 cm
Lengte in het midden: ongeveer 48 cm
Materiaal:
DROPS AIR van Garnstudio
150 gr. kleur nr. 10, mist

DROPS HAAKNLD 6 mm - of de maat die u nodig hebt voor een stekenverhouding van 12 stk x 7 toer = 10 x 10 cm, of 1 herhaling van A.2 = 8 cm breed (A.X = ongeveer 5 cm hoog).
----------------------------------------------------------

Heeft u deze of een van onze andere ontwerpen gemaakt? Tag uw afbeeldingen in social media met #dropsdesign, zodat we ze kunnen zien!

Wilt u een ander garen gebruiken? Probeer de garenvervanger!
Weet u niet zeker welke maat u moet kiezen? Dan is het misschien zinvol om te weten dat het model in de afbeelding ongeveer 170 cm is en maat S of M heeft. Wanneer u een trui, vest, jurk of vergelijkbaar kledingstuk maakt, dan kunt u onderaan het patroon een schema vinden met de afmetingen van het uiteindelijke kledingstuk (in cm).

65% alpaca, 28% polyamide, 7% Wool
vanaf 5.04 € /50g
DROPS Air mix DROPS Air mix 5.04 € /50g
Wolplein.nl
Bestel
DROPS Air uni colour DROPS Air uni colour 5.04 € /50g
Wolplein.nl
Bestel
Naalden & Haaknaalden
Het garen om dit patroon van te maken kunt u vanaf 15.12€ krijgen. Lees meer.

Instructies voor het patroon

PATROON:
Zie telpatronen A.1 tot en met A.4.

HAAK 2 STK SAMEN (in stk):
Haak 1 stk in volgend stk maar wacht met de laatste doorhaling, haak nog 1 stk in hetzelfde stk, maar haal bij de laatste doorhaling de draad door alle lussen op de haak.

HAAK 2 STK SAMEN (om l):
Haak 1 stk om de middelste l in de stk-groep maar wacht met de laatste doorhaling, haak nog 1 stk op dezelfde l, maar haal bij de laatste doorhaling de draad door alle lussen op de haak.

VIJFDUBBEL STK:
Maak 5 omsl om de haak, steek haak in eerste stk/v op vorige toer en haal draad door, * 1 omsl om haak, haal draad door eerste 2 lussen op haak *, herhaal van *-* nog 5 keer = 1 st op de haak.

STK-GROEP:
* 1 stk om l-lus, 1 l *, herhaal van *-* nog 2 keer om dezelfde l-lus, 1 stk om dezelfde l-lus (= 4 stk om dezelfde l-lus).
----------------------------------------------------------

OMSLAGDOEK:
Wordt heen en weer gehaakt.

Haak 216 l (incl. 3 l om mee te keren) met haaknld 6 mm en Air. Keer en haak 1 stk in 4e l vanaf haak (= 2 stk), haak dan 1 stk in elke van de volgende 2 l, * sla 1 l over, haak 1 stk in elke van de volgende 5 l *, herhaal van *-* nog 34 keer = 178 stk. Haak nu in PATROON - zie uitleg boven, als volgt:
TOER 1: 6 l, sla 2 stk over, haak in volgend stk 2 STK SAMEN (in stk) - zie uitleg boven, * haak 5 l, sla 2 stk over, 1 v in volgend stk, sla 2 stk over, 3 l, 1 v in volgend stk, 5 l, sla 2 stk over, haak 2 STK SAMEN (in stk) *, herhaal van *-* tot er 3 stk over zijn, sla 2 stk over, haak VIJFDUBBEL STK - zie uitleg boven - in laatste stk op toer.
TOER 2: keer en haak als volgt: 1 l, * 1 v in samengehaakt stk, 3 l, sla 1 l-lus over, haak STK -GROEP om volgende l-lus, 3 l, sla 1 l-lus over *, herhaal van *-* tot er 2 l-lussen over zijn, 1 v in samengehaakt stk.
TOER 3: 1 l, * haak 5 l, sla over tot stk-groep en haak 2 STK SAMEN (om l) - zie uitleg boven, haak 5 l, haak 1 v om volgende l-lus na stk-groep, 3 l, 1 v om volgende l-lus *, herhaal van *-* tot er 1 stk-groep overblijft, 5 l, haak 2 STK SAMEN (om l) in stk-groep, sla volgende l-lus over, haak VIJFDUBBEL STK.
TOER 4: haak 1 l, * 1 v in samengehaakt stk, 3 l, sla 1 l-lus over, 1 stk-groep om volgende l-lus, sla 1 l-lus over, 3 l *, herhaal van *-* tot 2 l-lussen over, 1 v in samengehaakt stk.
TOER 5: 1 l, * 5 l, haak 2 stk samen (om l-lus), 5 l, haak 1 v om volgende l-lus na stk-groep, 3 l, 1 v om volgende l-lus *, herhaal van *-* tot er 1 stk-groep overblijft, 5 l, haak 2 stk samen (om l), sla volgende l-lus over, haak VIJFDUBBEL STK.
DENK OM DE STEKENVERHOUDING!

Herhaal dan de 2e-5e toer (dus A.X), en ga verder met minderen aan elke kant volgens A.1 en A.3. Haak de punt tot slot volgens A.4. Het werk is ongeveer 48 cm hoog in het midden van de omslagdoek richting de punt gementen. Hecht af.

Telpatroon

= 1 stk
= 1 l
= 1 v in st
= haak 2 stk samen als volgt: haak 1 stk in volgend stk maar wacht met de laatste doorhaling, haak nog 1 stk in hetzelfde stk, maar haal bij de laatste doorhaling de draad door alle lussen op de haak.
= haak 2 stk samen als volgt: haak 1 stk om middelste l in stk-groep maar wacht met de laatste doorhaling, haak nog 1 stk om dezelfde l, maar haal bij de laatste doorhaling de draad door alle lussen op de haak.
= haak een stk-groep om de l-lus als volgt: haak * 1 stk, 1 l *, herhaal van *-* nog 2 keer om dezelfde l-lus, 1 stk om dezelfde l-lus.
= 1 v om l-lus.
= vijfdubbel stk: maak 5 omsl om de haak, steek haak in eerste stk/v op toer en haal draad door, * 1 omsl om haak, haal draad door eerste 2 lussen op haak *, herhaal van *-* nog 5 keer = 1 st op de haak.
= eindig toer hier

Heeft u hulp nodig voor dit patroon?

Bedankt dat u een patroon van DROPS Design kiest. We zijn er trots op dat we patronen aanbieden die correct en makkelijk te volgen zijn. Alle patronen zijn uit het Noors vertaald en u kunt altijd het origineel patroon controleren (DROPS 166-12) voor de afmetingen en de berekiningen.

Heeft u moeite met het volgen van het patroon? Hieronder vindt u een lijst met bronnen die u kunnen helpen om uw project vlot af te maken - of om eenvoudig iets nieuws te leren.

1) Waarom is de stekenverhouding zo belangrijk?

De stekenverhouding bepaalt de uiteindelijke afmetingen van uw werkstuk en wordt normaliter aangegeven in 10 x 10 cm. Het wordt als volgt aangegeven: het aantal steken in de breedte x het aantal naalden in de hoogte - dus: 19 steken x 26 naalden = 10 x 10 cm.

De stekenverhouding is heel erg individueel; sommige mensen breien/haken heel losjes, terwijl anderen vrij strak werken. De stekenverhouding past u aan met de naalddikte, wat de reden is waarom we slechts een suggestie voor de naalddikte geven! U moet deze aanpassen (naar boven of beneden) om ervoor te zorgen dat UW stekenverhouding overeenkomt met de stekenverhouding die aangegeven staat in het patroon. Als u met een andere stekenverhouding werkt dan staat aangegeven in het patroon, dan zal het garenverbruik anders zijn, en zal uw werkstuk andere afmetingen krijgen dan het patroon aangeeft.

De stekenverhouding geeft tevens aan welk garen als vervanging kan dienen. U kunt verschillende garens met elkaar vervangen, zolang de stekenverhouding maar hetzelfde is.

Bekijk de DROPS les: Hoe u de stekenverhouding opmeet

Bekijk de DROPS video: Hoe u een proeflapje maakt

naar boven

2) Wat zijn de garengroepen?

Al onze garens zijn ondergebracht in garengroepen (van A tot F) volgens dikte en stekenverhouding – groep A bevat de dunste garens en groep F de dikste. Dit maakt het makkelijker voor u om alternatieve garens te vinden voor onze patronen, indien u graag ander garen wilt gebruiken. Alle garens binnen dezelfde groep hebben ongeveer eenzelfde stekenverhouding en kunnen elkaar vervangen. Het is wel zo dat verschillende garenkwaliteiten verschillende structuren en eigenschappen hebben, wat het uiteindelijke werkstuk een unieke 'look en feel' geeft.

Klik hier voor een overzicht van de garens in elke garengroep

naar boven

3) Kan ik een ander garen gebruiken dan staat aangegeven in het patroon?

Bij het kiezen van een ander garen is het belangrijk dat de stekenverhouding hetzelfde blijft. De afmetingen van het uiteindelijke werk zijn dan hetzelfde als aangegeven in de tekening bij het patroon. Het is makkelijker om dezelfde stekenverhouding te krijgen als u garen gebruikt uit dezelfde garengroep. Het is ook mogelijk om meerdere draden van een dunner garen te gebruiken om de stekenverhouding van een dikker garen te krijgen. Probeer onze garenvervanger. We raden u aan om altijd een proeflapje te maken.

LET OP: als u een ander garen neemt, kan het kledingstuk een andere 'look en feel' krijgen dan het kledingstuk op de foto, vanwege individuele eigenschappen en kwaliteiten van elk garen.

Bekijk de DROPS les: Kan ik een ander garen gebruiken dan staat aangegeven in het patroon?

naar boven

4) Hoe gebruik ik de garenvervanger?

Bovenaan al onze patronen vindt u een link naar onze garenvervanger, welke handig kan zijn als u een ander garen wilt gebruiken dan staat aangegeven in het patroon. Door het garen in te vullen dat u wilt vervangen, de hoeveelheid (in uw maat) en het aantal draden, stelt de vervanger geschikte alternatieven voor met dezelfde stekenverhouding. Daarnaast wordt aangegeven hoeveel u nodig heeft in de nieuwe kwaliteiten en of u met meerdere draden moet werken. De meeste bollen zijn 50 gram (sommige zijn 25 gram of 100 gram).

Als het patroon met meerdere kleuren wordt gebreid/gehaakt, moet elke kleur apart worden vervangen. Dit geldt ook als het patroon met verschillende draden van verschillende garens wordt gemaakt (bijvoorbeeld 1 draad Alpaca en 1 draad Kid-Silk) dan zult u voor elk individueel alternatieven moeten vinden.

Klik hier voor de garenvervanger

naar boven

5) Waarom krijg ik de verkeerde stekenverhouding met de aangegeven naalddikte?

De naalddikte die aangegeven is in het patroon geldt slechts als een richtlijn, het is van belang dat de stekenverhouding klopt. En omdat de stekenverhouding per persoon nogal verschillend is, zult u de naalddikte aan moeten passen om ervoor te zorgen dat UW stekenverhouding hetzelfde is als in het patroon – misschien is het nodig dat u 1 of zelfs 2 naalddiktes naar beneden of naar boven moet om de juiste stekenverhouding te krijgen. Daarom raden we ook aan om een proeflapje te maken.

Als u met een andere stekenverhouding werkt dan staat aangegeven in het patroon, dan kunnen de afmetingen van het werkstuk afwijken van de afmetingen volgens de tekening.

Bekijk de DROPS les: Hoe meet u de stekenverhouding

Bekijk de DROPS video: Hoe maakt u een proeflapje voor de stekenverhouding

naar boven

6) Waarom wordt het patroon van boven naar beneden gereid?

Als u een kledingstuk van boven naar beneden breit, dan geeft dit meer flexibiliteit en mogelijkheden voor persoonlijke aanpassingen. Het is bijvoorbeeld makkelijker om het kledingstuk te passen terwijl u er mee bezig bent. U kunt ook makkelijker de lengte van de pas en de schouderkoppen aanpassen.

In de uitleg worden alle stappen zorgvuldig uitgelegd in de juiste volgorde. De telpatronen zijn aangepast aan de breirichting en worden zoals gebruikelijk gebreid.

naar boven

7) Waarom zijn de mouwen korter in de grotere maten?

De totale breedte van het kledingstuk (van pols tot pols) is groter in de grotere maten, ondanks dat de eigenlijke mouwen korter zijn. De grotere maten hebben langere mouwkoppen en bredere schouders, dus er is een goede pasvorm in alle maten.

naar boven

8) Wat is een herhaling?

Telpatronen worden vaak herhaald in de breedte op de naald en/of in de hoogte. 1 herhaling van het telpatroon is hoe het te zien is in het telpatroon. Als er staat dat u 5 herhalingen van A.1 op de naald moet breien, dan breit u het patroon in totaal 5 keer achter/na elkaar op de naald. Als er staat dat u 2 herhalingen van A.1 in de hoogte moet breien, dan breit u het hele telpatroon (dus alle naalden van het telpatroon) een keer en begint u opnieuw onderaan bij het begin en breit u het telpatroon nog een keer.

naar boven

9) Hoe brei ik volgens een telpatroon?

Het telpatroon laat alle naalden en elke steek zien vanaf de goede kant. Het wordt gelezen van onder naar boven, van rechts naar links. 1 vierkant = 1 steek.

Als u heen en weer breit, wordt elke andere naald aan de goede kant gebreid en elke andere naald wordt aan de verkeerde kant gebreid. Als u aan de verkeerde kant breit, moet u het telpatroon omgekeerd breien, dus van links naar rechts. rechte steken worden dan averecht gebreid en averechte steken recht, etc.

Als u in de rondte breit wordt elke naald aan de goede kant gebreid en het telpatroon wordt dan van rechts naar links gebreid op alle naalden.

Bekijk de DROPS les: Hoe lees ik de teltekening bij de patronen?

naar boven

10) Hoe haak ik volgens een telpatroon?

Het telpatroon laat alle toeren en elke steek zien vanaf de goede kant. Het wordt van onder naar boven gehaakt en van rechts naar links.

Als u heen en weer haakt, wordt elke andere toer aan de goede kant gehaakt: van rechts naar links en elke andere toer wordt aan de verkeerde kant gehaakt: vank links naar rechts.

Als u in de rondte haakt, wordt elke toer in het telpatroon aan de goede kant gehaakt, van rechts naar links.

Als u een cirkelvormig telpatroon haakt, dan begint u in het midden en haakt u naar buiten toe, tegen de klok in, toer na toer.

Meestal beginnen de toeren met een opgegeven aantal lossen (overeenkomend met de hoogte van de volgende steek), deze zijn of in het telpatroon opgenomen, of uitgelegd in het patroon.

Bekijk de DROPS les: Hoe lees je telpatronen voor haken

naar boven

11) Hoe brei/haak je verschillende telpatronen tegelijkertijd op dezelfde naald/toer

Instructies om verschillende telpatronen achter elkaar op dezelfde naald/toer te breien/haken, worden meestal als volgt beschreven: “brei/haak A.1, A.2, A.3 in totaal 0-0-2-3-4 keer". Dit betekent dat u A.1 een keer breit/haakt, daarna wordt A.2 een keer gebreid/gehaakt, en A.3 wordt het aantal aangegeven keren (in de breedte) in uw maat gebreid/gehaakt – in dit geval als volgt: S = 0 keer, M = 0 keer, L=2 keer, XL= 3 keer en XXL = 4 keer.

De telpatronen worden zoals gebruikelijk gebreid/gehaakt: begin met de eerste naald/toer in A.1, brei/haak dan de volgende naald/toer in A.2 etc.

Bekijk de DROPS les: Hoe u telpatronen voor breien leest

Bekijk de DROPS les: Hoe u telpatronen voor haken leest

naar boven

12) Waarom begint het werk met meer lossen dan waarmee gehaakt wordt?

Lossen zijn ietsje smaller dan andere steken en om te voorkomen dat de opzetrand te strak wordt, haken we eenvoudigweg meer lossen om mee te beginnen. Het aantal steken wordt in de volgende toer aangepast zodat het overeenkomt met het patroon en de afmetingen in de tekening.

naar boven

13) Waarom meerderen voor de boord als het werk van boven naar beneden gebreid wordt?

De rand in ribbelsteek is elastischer en zal ietwat samentrekken vergeleken met bijvoorbeeld tricotsteek. Door te meerderen voor de rand in ribbelsteek, voorkomt u een zichtbaar verschil in breedte tussen de rand in ribbelsteek en de rest van het lijf.

naar boven

14) Waarom meerderen in de afkantrand?

Het gebeurt vrij makkelijk dat u te strak afkant, en door omslagen te maken tijdens het afkanten (terwijl u deze tegelijkertijd afkant) voorkomt u dat de afkantrand te strak wordt.

Bekijk de DROPS video: Hoe kant u af met omslagen

naar boven

15) Hoe meerder/minder je afwisselend op elke 3e en 4e naald/toer?

Om gelijkmatig te meerderen (of te minderen) kunt u meerderen op, bijvoorbeeld: afwisselend elke 3e en 4e naald, als volgt: brei 2 naalden en meerder op de 3e naald, brei 3 naalden en meerder op de 4e naald. Herhaal dit tot het meerderen klaar is.

Bekijk de DROPS les: Meerder of minder 1 st afwisselend

naar boven

16) Waarom is het patroon een beetje anders dan wat ik op de foto zie?

Herhalingen van het patroon kunnen een beetje anders zijn in de verschillende maten, om de juiste verhoudingen te krijgen. Als u niet dezelfde maat maakt als het kledingstuk op de foto, wijkt uw werkstuk wellicht ietsje af. Dit is met zorg ontwikkeld en aangepaste zodat het totale beeld van het kledingstuk hetzelfde is in alle maten.

Zorg ervoor dat u de instructies en de telpatronen voor uw maat volgt!

naar boven

17) Hoe kan ik een vest in de rondte breien, in plaats van heen en weer?

Als u liever in de rondte breit dan heen en weer, dan kunt u natuurlijk het patroon aanpassen. U moet dan steken midden voor toevoegen (meestal 5 steken) en de instructies volgen. Als u normaal het werk keert en aan de verkeerde kant breit, breit u nu over de extra steken en gaat u verder in de rondte. Aan het einde knipt u het werk open. Neem steken op voor de biezen en werk de afgeknipte randen af.

Bekijk de DROPS video: Hoe breit u knipbiezen en openknippen

naar boven

18) Kan ik een trui heen en weer breien in plaats van in de rondte?

Als u liever heen en weer breit dan in de rondt, dan kunt u natuurlijk het patroon aanpassen zodat u de panden apart van elkaar breit en aan het eind aan elkaar naait. Deel de steken voor het lijf in tweeën en voeg 1 kantsteek toe aan elke kant (voor het in elkaar naaien) en brei het voor- en achterpand apart van elkaar.

Bekijk de DROPS les: Kan ik een patroon aanpassen van rondbreinaalden naar rechte naalden?

naar boven

19) Waarom staan er garens in de patronen die niet meer leverbaar zijn?

Omdat de verschillende garens verschillende kwaliteiten en verschillend texturen hebben, hebben we ervoor gekozen om het originele garen in het patroon te laten staan. Maar u kunt vrij makkelijk andere opties vinden tussen de beschikbare garenkwaliteiten door onze garenvervanger te gebruiken, of door een garen uit dezelfde garengroep uit te kiezen.

Het is mogelijk dat sommige verkooppunten nog bollen op voorraad hebben van garens die niet meer leverbaar zijn, of dat iemand thuis nog een paar bollen heeft liggen en hier een patroon bij zoekt.

Degarenvervanger laat alternatieve garens zien en de hoeveelheid die u nodig heeft in de nieuwe kwaliteit.

naar boven

20) Hoe verander ik een kledingstuk voor dames in eentje voor heren?

Als u een patroon heeft gevonden doe alleen beschikbaar is in damesmaten, dan hoeft het niet heel moeilijk te zijn om deze aan te passen naar een herenmaat. Het grootste verschil is de lengte van de mouwen en het lijf. Begin met breien in de damesmaat die overeenkomt met de borstwijdte. De lengte die erbij komt wordt namelijk gebreid voordat u begint met afkanten voor de armsgaten. Als het patroon van boven naar beneden wordt gebreid, kunt u lengte toevoegen vlak na de armsgaten of voor de eerste mindering op de mouw.

Wat betreft de extra hoeveelheid garen wat u nodig heeft: dit hangt heel erg af van hoeveel lengte u toevoegt, maar het is vaak meter dat u een bol te veel hebt dan te weinig.

naar boven

21) Hoe voorkom ik dat een harig kledingstuk gaat pillen of pluizen?

Alle garens hebben vezels die uitsteken (door de productie) waardoor een kledingstuk gaat pluizen of pillen. Geborstelde garens (dus meer harige garens) hebben meer van deze losse, uitstekende vezels waardoor het eerder gaat pluizen of pillen.

Hoewel het niet mogelijk is om te garanderen dat geborsteld garen 100% pluisvrij is, is het wel mogelijk om dit drastisch af te laten nemen, door de volgende stappen te ondernemen:

1. Als het kledingstuk klaar is (voordat u het gaat wassen) schudt u het kledingstuk flink uit, zodat de losse haartjes eruit komen. LET OP: gebruik GEEN roller, borstel of andere methode, waardoor aan het kledingstuk getrokken wordt

2. Plaats het kledingstuk in een plastic zak en leg het in de vriezer - de temperatuur zorgt ervoor dat de vezels minder aan elkaar blijven zitten, en uitstekende vezels komen makkelijker los.

3. Laat een paar uur in de vriezer liggen, voordat u het eruit haalt en schudt het kledingstuk dan opnieuw uit.

4. Was het kledingstuk volgens de instructies op het garenlabel.

naar boven

22) Waar op het kledingstuk wordt de lengte gemeten??

De tekening/ het schema met de afmetingen geeft informatie over de volledige lengte van het kledingstuk. Als het een trui of een vest betreft, dan wordt deze vanaf het hoogste punt op de schouder gemeten (meestal het dichtst bij de halslijn), en recht naar beneden tot de onderkant van het kledingstuk. Het wordt NIET gemeten vanaf de punt van de schouder. Op gelijke wijze wordt ook de lengte van de pas gemeten, vanaf het hoogste punt op de schouder en naar beneden tot waar de pas gesplitst wordt voor het lijf en de mouwen.

Op een vest worden de afmetingen nooit over de biezen genomen, tenzij anders aangegeven. Meet altijd binnen de biessteken als u de lengte opmeet.

Bekijk de DROPS les: Maattekeningen lezen

naar boven

23) Hoe weet ik hoeveel bollen ik nodig heb?

De benodigde hoeveelheid garen wordt aangegeven in grammen, dus bijvoorbeeld: 450 g. Om uit te rekenen hoeveel bollen u nodig heeft, moet u eerst weten hoeveel gram er in 1 bol gaat (25 g, 50 g, of 100 g). Deze informatie vindt u door op de individuele garenkwaliteit te klikken op onze site. Deel de hoeveelheid benodigde garen door de hoeveelheid per bol. Bijvoorbeeld, als de bollen 50 gram wegen (de meest gebruikelijke hoeveelheid), ziet de berekening er als volgt uit: 450 / 50 = 9 bollen.

naar boven

Heeft u DROPS garen besteld om dit patroon te maken? Dan heeft u recht op hulp van de winkel waar u het garen gekocht heeft. Vind hier een lijst van DROPS winkels!
Kunt u het antwoord op uw vraag nog steeds niet vinden? Scroll dan naar beneden en laat een vraag achter zodat een van onze experts kan proberen u te helpen. Dit wordt normaal tussen 5 tot 10 werkdagen gedaan.. In de tussentijd kunt u de vragen en antwoorden lezen die anderen bij dit patroon achter hebben gelaten of doe mee met de DROPS Workshop op Facebook om hulp te krijgen van mede breisters en haaksters!

Opmerkingen / Vragen (17)

Nourhan Osama 30.10.2018 - 16:44:

Hello,, you are write in the first step, work 216 ch did i make the double crochet in each of the all next chains in 215 ? Or u mean that i make 2dc then 2 dc then skip 1 ch then work dc in 5 ch then repeat 34 times? And why the first make 4 dc only but all the repeat work is dc in each of the next 5 ch ?!

DROPS Design 31.10.2018 kl. 08:05:

Dear Mrs Osama, to avoid the fundation chain being too tight you will crochet more chain stitches than you will have dc on the first row, work the 216 ch as follows: 1 dc in the 4th dc from hook (= the first 3 ch to turn with + 1 ch to work in), 1 dc in each of the next 2 ch, then *skip next ch, 1 dc in each of the next 5 ch*, repeat from *-* a total of 35 times . Happy crocheting!

Elaine Culver 20.10.2018 - 23:14:

I don't know the yardage, and I don't know how many balls of Air I should order. Can you help? Also, the instructions call for a total 4 dc, although the videos show many more dc in the dc group. ???

DROPS Design 22.10.2018 kl. 10:24:

Dear Mrs Culver, you will find required amount of yarn under the header, ie 150 g DROPS Air/50 g a ball Air = 3 balls are required for the shawl. Where do you read to work 4 dc, I cannot find these. Happy crocheting!

Lia 08.12.2017 - 19:54:

Dank voor het antwoord. Ik vraag me af of je een veelvoud van 9 extra steken moet opzetten. In de begintoer worden de steken van 216 verminderd naar 178. (En -/- 38 steken is geen veelvoud van 9.) Ik heb 36 steken (252) meer opgezet en ik kwam niet uit met het patroon in toer 1.

Lia 04.12.2017 - 22:16:

Als ik de sjaal groter wil maken, hoeveel lossen moet ik dan minimaal meer opzetten? Dit ivm het patroon in de sjaal? Groet Lia

DROPS Design 07.12.2017 kl. 12:37:

Hoi Lia, Het patroon (A.2) dat steeds herhaald wordt gaat over 9 steken, dus als je de sjaal groter wilt maken, moet je een meervoud van 9 steken extra opzetten.

Ana Gomes 05.10.2017 - 00:38:

I have used nearly 250g in this pattern. I did not use DROPS yarns, could that explain the discrepancy?

DROPS Design 05.10.2017 kl. 09:28:

Dear Mrs Gomez, you will find here relevant informations when using an alternative. Happy crocheting!

Hanneke 03.06.2016 - 13:40:

Het antwoord aan Yvonne beantwoord mijn vraag helaas niet... Als ik tel kom ik op 179 stokjes. Of tellen jullie de 3 lossen aan het begin hier niet in mee? Het gaat mij niet om het aantal lossen dat gebruikt wordt (zoals in het antwoord voor Yvonne gegeven wordt) maar in het totale aantal stokjes dat dit oplevert.

DROPS Design 03.06.2016 kl. 14:34:

Hoi Hanneke. Ja, dat is waar. Maar ik zou het eerste stk (de 3 l) hier niet meetellen. Het is puur om mee te keren zoals ik het ziet.

Hanneke 03.06.2016 - 11:42:

Ik sluit me aan bij de eerdere vraag van Yvonne. Als ik het rekensommetje maak kom ik ook op 179 stokjes en niet op 178. Ik geloof best dat als je het patroon volgt, je 216 lossen verder bent, maar 5*35 stokjes + 4 stokjes aan het begin is toch echt 179... Enige opheldering zou fijn zijn!

DROPS Design 03.06.2016 kl. 12:28:

Hoi Hanneke. Zie mijn antwoord aan Yvonne.

Pegah 02.05.2016 - 08:47:

Hi, I don't know if I am making it wrong. But it seems like I need more than 150 grams yarn to finish this project.do I? the spaces in your pattern seem very big, mine is very close.

DROPS Design 02.05.2016 kl. 10:28:

Dear Pegah, remember to check your tension, you should have 12 tr x 7 rows = 10 x 10 cm or A.2 = 8 cm in width approx. Happy crocheting!

Yvonne 18.02.2016 - 15:15:

Prachtig patroon maar ook ik zit al vast in eerste tour. Je hebt 216 lossen. In de 4e maak je een stokje, en de 2 daarop volgende lossen ook (dus in de 213e losse, 212 en 211e). Tot zo ver snap ik het. Je hebt dan al 4 stokjes want de 3 keerlossen tel je mee. Daarna maak je telkens 5 stokjes. Dan zou je 178 stokjes uitkomen maar bij mij is 35 groepjes van 5 lossen en die 4 in het begin van de tour toch echt 179 en dan kom ik niet uit met de 2e tour. Zie ik iets over het hoofd?

DROPS Design 25.02.2016 kl. 16:06:

Hoi Yvonne. Je haakt de eerste 4 stk (1 stk in de 4e l en 2 stk in 2 l). Je haakt dan: sla 1 l over, haak 1 stk in elke van de volgende 5 l (5 stk, 6 l gehaakt) en herhaalt deze werkwijz NOG 34 keer = 216 l gehaakt.

JoAn 01.11.2015 - 21:48:

Na de 216 steken moet je steeds groepjes van 5 stokjes haken en na het vijfde stokje een losse overslaan zonder er een losse tussen te haken. Zo trekt het haakwerk toch scheef?

DROPS Design 02.11.2015 kl. 14:32:

Hoi JoAn. Nee, wij doen dit om de opzetrand elastischer te maken, maar hij wordt niet scheef.

Laat een opmerking achter voor DROPS 166-12

Wij horen graag wat u vindt van dit patroon!

Wilt u een vraag stellen, kies dan de juiste categorie in het formulier hieronder om sneller een antwoord te krijgen. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *.