DROPS / 167 / 22

Rhapsody in Rose by DROPS Design

Gehaakte DROPS poncho met kantpatroon in vierkanten van 2 draden ”Belle”. Één-maat

Trefwoorden: kantpatroon, ponchos, vierkant,
DROPS design: Model nr. vs-026
Garengroep B en B
----------------------------------------------------------
Maat: één maat
Materiaal:
DROPS BELLE van Garnstudio
650 gr. kleur nr. 16, mauve

DROPS HAAKNLD 8 mm – of de maat die u nodig hebt voor een stekenverhouding van 10 stk x 5 toeren = 10 x 10 cm met 2 draden. Na toer 10 meet een vierkant ongeveer 31 x 31 cm.
----------------------------------------------------------

Heeft u deze of een van onze andere ontwerpen gemaakt? Tag uw afbeeldingen in social media met #dropsdesign, zodat we ze kunnen zien!

Wilt u een ander garen gebruiken? Probeer de garenvervanger!
Weet u niet zeker welke maat u moet kiezen? Dan is het misschien zinvol om te weten dat het model in de afbeelding ongeveer 170 cm is en maat S of M heeft. Wanneer u een trui, vest, jurk of vergelijkbaar kledingstuk maakt, dan kunt u onderaan het patroon een schema vinden met de afmetingen van het uiteindelijke kledingstuk (in cm).

53% katoen, 33% viscose, 14% linnen
vanaf 2.15 € /50g
DROPS Belle uni colour DROPS Belle uni colour 2.15 € /50g
Breiwebshop
Bestel
Naalden & Haaknaalden Bestel
Het garen om dit patroon van te maken kunt u vanaf 27.95€ krijgen. Lees meer.

Instructies voor het patroon

PATROON:
Zie telpatronen A.1 en A.2. A.1 laat het hele vierkant zien op de 1e-4e toer, daarna is 1 kant met 2 hoeken afgebeeld.

INFORMATIE VOOR HET HAKEN:
Vervang het eerste stk elke toer door 3 l. Eindig de toer met 1 hv in 3e l aan het begin van de toer.
----------------------------------------------------------

PONCHO:
Haak 4 grote vierkanten zoals onder beschreven staat. Haak dan de vierkanten aan elkaar tot een poncho. Eindig met een halsrand en een rand langs de onderkant en maak tot slot franjes aan de onderkant langs de hele poncho. Haak de hele poncho met 2 draden.

Haak A.1 als volgt:
Haak 4 l met haaknld 8 mm en 2 draden Belle en vorm een ring met 1 hv in eerste l.
TOER 1: 1 l, 8 v in l-ring, eindig met 1 hv in eerste v.
TOER 2: haak 6 l (= 1 stk en 3 l) - LEES INFORMATIE VOOR HET HAKEN, * 1 stk in volgende v, 3 l *, herhaal van *-* in totaal 7 keer en eindig met 1 hv in 3e l van het begin van de toer = 8 stk met 3 l tussen elke.
TOER 3: 1 l, haak dan als volgt in elke l-lus: 1 v, 1 hstk, 3 stk, 1 hstk en 1 v, eindig de toer met 1 hv in l van het begin van de toer = 8 blaadjes. DENK OM DE STEKENVERHOUDING!
TOER 4: haak 7 l, * 1 v tussen de volgende 2 blaadjes, 6 l *, herhaal van *-* in totaal 7 keer, eindig de toer met 1 hv in 1e l van het begin van de toer = 8 l-lussen.
TOER 5: 1 l, haak dan als volgt in elke l-lus: 1 v, 1 hstk, 5 stk, 1 hstk en 1 v, eindig de toer met 1 hv in l van het begin van de toer = 8 blaadjes.
TOER 6: haak 10 l, * 1 v tussen de volgende 2 blaadjes, 9 l *, herhaal van *-* in totaal 7 keer, eindig de toer met 1 hv in 1e l van het begin van de toer = 8 l-lussen.
TOER 7: 1 l, haak dan als volgt in elke l-lus: 1 v, 1 hstk, 1 stk, 5 dstk, 1 stk, 1 hstk en 1 v, eindig de toer met 1 hv in l van het begin van de toer = 8 blaadjes.
TOER 8: haak hv tot eerste dstk op eerste blaadje, 3 l (= 1 stk), * 8 l (= hoek), sla 3 dstk over, 1 v in laatste dstk op hetzelfde blaadje, 5 l, 1 v in eerste dstk op volgende blaadje, 5 l, sla 3 dstk over, 1 v in laatste dstk op hetzelfde blaadje, 5 l, 1 stk in eerste dstk op volgende blaadje *, herhaal van *-* in totaal 4 keer maar eindig met 1 hv in 3e l van het begin van de toer (in plaats van 1 stk in 1e dstk op volgende blaadje).
TOER 9: 1 hv in 8-l-lus, * 4 stk en 4 l en 4 stk in l-lus in de hoek, (4 l, 1 stk in volgende l-lus), herhaal van (-) in totaal 3 keer, 4 l *, herhaal van *-* in totaal 4 keer, eindig met 1 hv in eerste stk (= 3e l) van het begin van de toer.
TOER 10: * 1 stk in elke van de eerste 4 stk, haak in l-lus in de hoek: 3 stk en 2 l en 3 stk, 1 stk in elke van de volgende 4 stk, 4 stk in elke van de volgende 4 l-lussen *, herhaal van *-* in totaal 4 keer, eindig de toer met 1 hv in eerste stk (= 3e l) van het begin van de toer. Er zijn nu 30 stk langs elke kant en 2 l in elke hoek. Haak hv tot l in eerste hoek.

Haak dan volgens A.2 langs de zijkanten op vierkant en haak om de l in de hoeken: 3 stk en 2 l en 3 stk. Ga verder volgens A.2 tot het vierkant ongeveer 38 x 38 cm meet – pas zo aan dat het na een toer met stk is. LET OP: als u een grotere poncho wilt, ga dan verder volgens A.2 tot de gewenste maten. Hecht af.

AFWERKING:
Plaats de vierkanten zoals op de tekening te zien is. Begin aan de onderkant en werk naar de hals en ga dan weer naar beneden vanuit het middelste vierkant als volgt: plaats 2 vierkanten met de verkeerde kant op elkaar en haak ze samen met 2 draden als volgt: ** haak 1 v om l-lus in hoek op 1e vierkant, 1 l, 1 v om l-lus in hoek op 2e vierkant, * 3 l, 1 v tussen 2 stk-groepen op 1e vierkant, 1 l, 1 v tussen 2 stk-groepen op 2e vierkant *, herhaal van *-* tot volgende hoek, eindig met 3 l voor overgang naar volgende vierkant **, herhaal van **-** naar beneden langs andere kant van middelste vierkant en volgende vierkant. Knip de draad af en haak op dezelfde manier aan de andere kant van de poncho.

HALSRAND:
Haak een afwerkrand van 2 toeren langs de hals met haaknld 8 mm als volgt: ga verder volgens A.2 - denk om INFORMATIE VOOR HET HAKEN. - maar pas de rand aan de hoeken middenvoor en middenachter aan, zodat de rand mooi plat blijft. Hecht af.

RAND LANGS DE ONDERKANT VAN DE PONCHO:
Haak een afwerkkant van 2 toeren aan de onderkant langs de poncho met haaknld 8 mm en 2 draden als volgt: ga verder volgens telpatroon A.2. LET OP: voor mooie punten op de vierkanten middenvoor en middenachter gaat u door met meerderen hier zoals eerder, dus haak in de middelste l-lus middenvoor en middenachter: 3 stk en 2 l en 3 stk elke toer.
Hecht af als de rand klaar is.


FRANJES:
1 franje = 6 draden van ongeveer 40 cm. Vouw de draden dubbele, rijg de lus door de opening tussen 2 stk-groepen en haal de draadeindes door de lus (zodat er 12 draden zijn in elke franje). Begin met 1 franje in l-lus in de punt middenvoor en middenachter en verdeel de franjes dan langs de rand, om en om tussen de helft van de stk-groepen

Telpatroon

= 1 l
= 1 v in st
= 1 v om l-lus
= 1 v tussen 2 stk-groepen
= 1 hstk om l-lus
= 1 stk in st
= 1 stk om l-lus
= 1 stk tussen 2 stk-groepen
= 1 dstk om l-lus
= (1 v, 1 hstk, 5 stk, 1 hstk, 1 v) om l-lus
= (1 v, 1 hstk, 3 stk, 1 hstk, 1 v) om l-lus
= 4 l, 1 hv in eerste l (toer begin bij stip)
= haak hv tot 1e dstk en begin toer hier
= haak 1 hv om 8-l-lus
= begin toer met 1 l en eindig met 1 hv in eerste v
= begin toer met 1 l en eindig met 1 hv in eerste l
= begin toer met 3 l en eindig met 1 hv in 3e l
= vervang eerste stk elke toer door 3 l.


Heeft u hulp nodig voor dit patroon?

Bedankt dat u een patroon van DROPS Design kiest. We zijn er trots op dat we patronen aanbieden die correct en makkelijk te volgen zijn. Alle patronen zijn uit het Noors vertaald en u kunt altijd het origineel patroon controleren (DROPS 167-22) voor de afmetingen en de berekiningen.

Heeft u moeite met het volgen van het patroon? Hieronder vindt u een lijst met bronnen die u kunnen helpen om uw project vlot af te maken - of om eenvoudig iets nieuws te leren.

1) Waarom is de stekenverhouding zo belangrijk?

De stekenverhouding bepaalt de uiteindelijke afmetingen van uw werkstuk en wordt normaliter aangegeven in 10 x 10 cm. Het wordt als volgt aangegeven: het aantal steken in de breedte x het aantal naalden in de hoogte - dus: 19 steken x 26 naalden = 10 x 10 cm.

De stekenverhouding is heel erg individueel; sommige mensen breien/haken heel losjes, terwijl anderen vrij strak werken. De stekenverhouding past u aan met de naalddikte, wat de reden is waarom we slechts een suggestie voor de naalddikte geven! U moet deze aanpassen (naar boven of beneden) om ervoor te zorgen dat UW stekenverhouding overeenkomt met de stekenverhouding die aangegeven staat in het patroon. Als u met een andere stekenverhouding werkt dan staat aangegeven in het patroon, dan zal het garenverbruik anders zijn, en zal uw werkstuk andere afmetingen krijgen dan het patroon aangeeft.

De stekenverhouding geeft tevens aan welk garen als vervanging kan dienen. U kunt verschillende garens met elkaar vervangen, zolang de stekenverhouding maar hetzelfde is.

Bekijk de DROPS les: Hoe u de stekenverhouding opmeet

Bekijk de DROPS video: Hoe u een proeflapje maakt

naar boven

2) Wat zijn de garengroepen?

Al onze garens zijn ondergebracht in garengroepen (van A tot F) volgens dikte en stekenverhouding – groep A bevat de dunste garens en groep F de dikste. Dit maakt het makkelijker voor u om alternatieve garens te vinden voor onze patronen, indien u graag ander garen wilt gebruiken. Alle garens binnen dezelfde groep hebben ongeveer eenzelfde stekenverhouding en kunnen elkaar vervangen. Het is wel zo dat verschillende garenkwaliteiten verschillende structuren en eigenschappen hebben, wat het uiteindelijke werkstuk een unieke 'look en feel' geeft.

Klik hier voor een overzicht van de garens in elke garengroep

naar boven

3) Kan ik een ander garen gebruiken dan staat aangegeven in het patroon?

Bij het kiezen van een ander garen is het belangrijk dat de stekenverhouding hetzelfde blijft. De afmetingen van het uiteindelijke werk zijn dan hetzelfde als aangegeven in de tekening bij het patroon. Het is makkelijker om dezelfde stekenverhouding te krijgen als u garen gebruikt uit dezelfde garengroep. Het is ook mogelijk om meerdere draden van een dunner garen te gebruiken om de stekenverhouding van een dikker garen te krijgen. Probeer onze garenvervanger. We raden u aan om altijd een proeflapje te maken.

LET OP: als u een ander garen neemt, kan het kledingstuk een andere 'look en feel' krijgen dan het kledingstuk op de foto, vanwege individuele eigenschappen en kwaliteiten van elk garen.

Bekijk de DROPS les: Kan ik een ander garen gebruiken dan staat aangegeven in het patroon?

naar boven

4) Hoe gebruik ik de garenvervanger?

Bovenaan al onze patronen vindt u een link naar onze garenvervanger, welke handig kan zijn als u een ander garen wilt gebruiken dan staat aangegeven in het patroon. Door het garen in te vullen dat u wilt vervangen, de hoeveelheid (in uw maat) en het aantal draden, stelt de vervanger geschikte alternatieven voor met dezelfde stekenverhouding. Daarnaast wordt aangegeven hoeveel u nodig heeft in de nieuwe kwaliteiten en of u met meerdere draden moet werken. De meeste bollen zijn 50 gram (sommige zijn 25 gram of 100 gram).

Als het patroon met meerdere kleuren wordt gebreid/gehaakt, moet elke kleur apart worden vervangen. Dit geldt ook als het patroon met verschillende draden van verschillende garens wordt gemaakt (bijvoorbeeld 1 draad Alpaca en 1 draad Kid-Silk) dan zult u voor elk individueel alternatieven moeten vinden.

Klik hier voor de garenvervanger

naar boven

5) Waarom krijg ik de verkeerde stekenverhouding met de aangegeven naalddikte?

De naalddikte die aangegeven is in het patroon geldt slechts als een richtlijn, het is van belang dat de stekenverhouding klopt. En omdat de stekenverhouding per persoon nogal verschillend is, zult u de naalddikte aan moeten passen om ervoor te zorgen dat UW stekenverhouding hetzelfde is als in het patroon – misschien is het nodig dat u 1 of zelfs 2 naalddiktes naar beneden of naar boven moet om de juiste stekenverhouding te krijgen. Daarom raden we ook aan om een proeflapje te maken.

Als u met een andere stekenverhouding werkt dan staat aangegeven in het patroon, dan kunnen de afmetingen van het werkstuk afwijken van de afmetingen volgens de tekening.

Bekijk de DROPS les: Hoe meet u de stekenverhouding

Bekijk de DROPS video: Hoe maakt u een proeflapje voor de stekenverhouding

naar boven

6) Waarom wordt het patroon van boven naar beneden gereid?

Als u een kledingstuk van boven naar beneden breit, dan geeft dit meer flexibiliteit en mogelijkheden voor persoonlijke aanpassingen. Het is bijvoorbeeld makkelijker om het kledingstuk te passen terwijl u er mee bezig bent. U kunt ook makkelijker de lengte van de pas en de schouderkoppen aanpassen.

In de uitleg worden alle stappen zorgvuldig uitgelegd in de juiste volgorde. De telpatronen zijn aangepast aan de breirichting en worden zoals gebruikelijk gebreid.

naar boven

7) Waarom zijn de mouwen korter in de grotere maten?

De totale breedte van het kledingstuk (van pols tot pols) is groter in de grotere maten, ondanks dat de eigenlijke mouwen korter zijn. De grotere maten hebben langere mouwkoppen en bredere schouders, dus er is een goede pasvorm in alle maten.

naar boven

8) Wat is een herhaling?

Telpatronen worden vaak herhaald in de breedte op de naald en/of in de hoogte. 1 herhaling van het telpatroon is hoe het te zien is in het telpatroon. Als er staat dat u 5 herhalingen van A.1 op de naald moet breien, dan breit u het patroon in totaal 5 keer achter/na elkaar op de naald. Als er staat dat u 2 herhalingen van A.1 in de hoogte moet breien, dan breit u het hele telpatroon (dus alle naalden van het telpatroon) een keer en begint u opnieuw onderaan bij het begin en breit u het telpatroon nog een keer.

naar boven

9) Hoe brei ik volgens een telpatroon?

Het telpatroon laat alle naalden en elke steek zien vanaf de goede kant. Het wordt gelezen van onder naar boven, van rechts naar links. 1 vierkant = 1 steek.

Als u heen en weer breit, wordt elke andere naald aan de goede kant gebreid en elke andere naald wordt aan de verkeerde kant gebreid. Als u aan de verkeerde kant breit, moet u het telpatroon omgekeerd breien, dus van links naar rechts. rechte steken worden dan averecht gebreid en averechte steken recht, etc.

Als u in de rondte breit wordt elke naald aan de goede kant gebreid en het telpatroon wordt dan van rechts naar links gebreid op alle naalden.

Bekijk de DROPS les: Hoe lees ik de teltekening bij de patronen?

naar boven

10) Hoe haak ik volgens een telpatroon?

Het telpatroon laat alle toeren en elke steek zien vanaf de goede kant. Het wordt van onder naar boven gehaakt en van rechts naar links.

Als u heen en weer haakt, wordt elke andere toer aan de goede kant gehaakt: van rechts naar links en elke andere toer wordt aan de verkeerde kant gehaakt: vank links naar rechts.

Als u in de rondte haakt, wordt elke toer in het telpatroon aan de goede kant gehaakt, van rechts naar links.

Als u een cirkelvormig telpatroon haakt, dan begint u in het midden en haakt u naar buiten toe, tegen de klok in, toer na toer.

Meestal beginnen de toeren met een opgegeven aantal lossen (overeenkomend met de hoogte van de volgende steek), deze zijn of in het telpatroon opgenomen, of uitgelegd in het patroon.

Bekijk de DROPS les: Hoe lees je telpatronen voor haken

naar boven

11) Hoe brei/haak je verschillende telpatronen tegelijkertijd op dezelfde naald/toer

Instructies om verschillende telpatronen achter elkaar op dezelfde naald/toer te breien/haken, worden meestal als volgt beschreven: “brei/haak A.1, A.2, A.3 in totaal 0-0-2-3-4 keer". Dit betekent dat u A.1 een keer breit/haakt, daarna wordt A.2 een keer gebreid/gehaakt, en A.3 wordt het aantal aangegeven keren (in de breedte) in uw maat gebreid/gehaakt – in dit geval als volgt: S = 0 keer, M = 0 keer, L=2 keer, XL= 3 keer en XXL = 4 keer.

De telpatronen worden zoals gebruikelijk gebreid/gehaakt: begin met de eerste naald/toer in A.1, brei/haak dan de volgende naald/toer in A.2 etc.

Bekijk de DROPS les: Hoe u telpatronen voor breien leest

Bekijk de DROPS les: Hoe u telpatronen voor haken leest

naar boven

12) Waarom begint het werk met meer lossen dan waarmee gehaakt wordt?

Lossen zijn ietsje smaller dan andere steken en om te voorkomen dat de opzetrand te strak wordt, haken we eenvoudigweg meer lossen om mee te beginnen. Het aantal steken wordt in de volgende toer aangepast zodat het overeenkomt met het patroon en de afmetingen in de tekening.

naar boven

13) Waarom meerderen voor de boord als het werk van boven naar beneden gebreid wordt?

De rand in ribbelsteek is elastischer en zal ietwat samentrekken vergeleken met bijvoorbeeld tricotsteek. Door te meerderen voor de rand in ribbelsteek, voorkomt u een zichtbaar verschil in breedte tussen de rand in ribbelsteek en de rest van het lijf.

naar boven

14) Waarom meerderen in de afkantrand?

Het gebeurt vrij makkelijk dat u te strak afkant, en door omslagen te maken tijdens het afkanten (terwijl u deze tegelijkertijd afkant) voorkomt u dat de afkantrand te strak wordt.

Bekijk de DROPS video: Hoe kant u af met omslagen

naar boven

15) Hoe meerder/minder je afwisselend op elke 3e en 4e naald/toer?

Om gelijkmatig te meerderen (of te minderen) kunt u meerderen op, bijvoorbeeld: afwisselend elke 3e en 4e naald, als volgt: brei 2 naalden en meerder op de 3e naald, brei 3 naalden en meerder op de 4e naald. Herhaal dit tot het meerderen klaar is.

Bekijk de DROPS les: Meerder of minder 1 st afwisselend

naar boven

16) Waarom is het patroon een beetje anders dan wat ik op de foto zie?

Herhalingen van het patroon kunnen een beetje anders zijn in de verschillende maten, om de juiste verhoudingen te krijgen. Als u niet dezelfde maat maakt als het kledingstuk op de foto, wijkt uw werkstuk wellicht ietsje af. Dit is met zorg ontwikkeld en aangepaste zodat het totale beeld van het kledingstuk hetzelfde is in alle maten.

Zorg ervoor dat u de instructies en de telpatronen voor uw maat volgt!

naar boven

17) Hoe kan ik een vest in de rondte breien, in plaats van heen en weer?

Als u liever in de rondte breit dan heen en weer, dan kunt u natuurlijk het patroon aanpassen. U moet dan steken midden voor toevoegen (meestal 5 steken) en de instructies volgen. Als u normaal het werk keert en aan de verkeerde kant breit, breit u nu over de extra steken en gaat u verder in de rondte. Aan het einde knipt u het werk open. Neem steken op voor de biezen en werk de afgeknipte randen af.

Bekijk de DROPS video: Hoe breit u knipbiezen en openknippen

naar boven

18) Kan ik een trui heen en weer breien in plaats van in de rondte?

Als u liever heen en weer breit dan in de rondt, dan kunt u natuurlijk het patroon aanpassen zodat u de panden apart van elkaar breit en aan het eind aan elkaar naait. Deel de steken voor het lijf in tweeën en voeg 1 kantsteek toe aan elke kant (voor het in elkaar naaien) en brei het voor- en achterpand apart van elkaar.

Bekijk de DROPS les: Kan ik een patroon aanpassen van rondbreinaalden naar rechte naalden?

naar boven

19) Waarom staan er garens in de patronen die niet meer leverbaar zijn?

Omdat de verschillende garens verschillende kwaliteiten en verschillend texturen hebben, hebben we ervoor gekozen om het originele garen in het patroon te laten staan. Maar u kunt vrij makkelijk andere opties vinden tussen de beschikbare garenkwaliteiten door onze garenvervanger te gebruiken, of door een garen uit dezelfde garengroep uit te kiezen.

Het is mogelijk dat sommige verkooppunten nog bollen op voorraad hebben van garens die niet meer leverbaar zijn, of dat iemand thuis nog een paar bollen heeft liggen en hier een patroon bij zoekt.

Degarenvervanger laat alternatieve garens zien en de hoeveelheid die u nodig heeft in de nieuwe kwaliteit.

naar boven

20) Hoe verander ik een kledingstuk voor dames in eentje voor heren?

Als u een patroon heeft gevonden doe alleen beschikbaar is in damesmaten, dan hoeft het niet heel moeilijk te zijn om deze aan te passen naar een herenmaat. Het grootste verschil is de lengte van de mouwen en het lijf. Begin met breien in de damesmaat die overeenkomt met de borstwijdte. De lengte die erbij komt wordt namelijk gebreid voordat u begint met afkanten voor de armsgaten. Als het patroon van boven naar beneden wordt gebreid, kunt u lengte toevoegen vlak na de armsgaten of voor de eerste mindering op de mouw.

Wat betreft de extra hoeveelheid garen wat u nodig heeft: dit hangt heel erg af van hoeveel lengte u toevoegt, maar het is vaak meter dat u een bol te veel hebt dan te weinig.

naar boven

21) Hoe voorkom ik dat een harig kledingstuk gaat pillen of pluizen?

Alle garens hebben vezels die uitsteken (door de productie) waardoor een kledingstuk gaat pluizen of pillen. Geborstelde garens (dus meer harige garens) hebben meer van deze losse, uitstekende vezels waardoor het eerder gaat pluizen of pillen.

Hoewel het niet mogelijk is om te garanderen dat geborsteld garen 100% pluisvrij is, is het wel mogelijk om dit drastisch af te laten nemen, door de volgende stappen te ondernemen:

1. Als het kledingstuk klaar is (voordat u het gaat wassen) schudt u het kledingstuk flink uit, zodat de losse haartjes eruit komen. LET OP: gebruik GEEN roller, borstel of andere methode, waardoor aan het kledingstuk getrokken wordt

2. Plaats het kledingstuk in een plastic zak en leg het in de vriezer - de temperatuur zorgt ervoor dat de vezels minder aan elkaar blijven zitten, en uitstekende vezels komen makkelijker los.

3. Laat een paar uur in de vriezer liggen, voordat u het eruit haalt en schudt het kledingstuk dan opnieuw uit.

4. Was het kledingstuk volgens de instructies op het garenlabel.

naar boven

22) Waar op het kledingstuk wordt de lengte gemeten??

De tekening/ het schema met de afmetingen geeft informatie over de volledige lengte van het kledingstuk. Als het een trui of een vest betreft, dan wordt deze vanaf het hoogste punt op de schouder gemeten (meestal het dichtst bij de halslijn), en recht naar beneden tot de onderkant van het kledingstuk. Het wordt NIET gemeten vanaf de punt van de schouder. Op gelijke wijze wordt ook de lengte van de pas gemeten, vanaf het hoogste punt op de schouder en naar beneden tot waar de pas gesplitst wordt voor het lijf en de mouwen.

Op een vest worden de afmetingen nooit over de biezen genomen, tenzij anders aangegeven. Meet altijd binnen de biessteken als u de lengte opmeet.

Bekijk de DROPS les: Maattekeningen lezen

naar boven

23) Hoe weet ik hoeveel bollen ik nodig heb?

De benodigde hoeveelheid garen wordt aangegeven in grammen, dus bijvoorbeeld: 450 g. Om uit te rekenen hoeveel bollen u nodig heeft, moet u eerst weten hoeveel gram er in 1 bol gaat (25 g, 50 g, of 100 g). Deze informatie vindt u door op de individuele garenkwaliteit te klikken op onze site. Deel de hoeveelheid benodigde garen door de hoeveelheid per bol. Bijvoorbeeld, als de bollen 50 gram wegen (de meest gebruikelijke hoeveelheid), ziet de berekening er als volgt uit: 450 / 50 = 9 bollen.

naar boven

Heeft u DROPS garen besteld om dit patroon te maken? Dan heeft u recht op hulp van de winkel waar u het garen gekocht heeft. Vind hier een lijst van DROPS winkels!
Kunt u het antwoord op uw vraag nog steeds niet vinden? Scroll dan naar beneden en laat een vraag achter zodat een van onze experts kan proberen u te helpen. Dit wordt normaal tussen 5 tot 10 werkdagen gedaan.. In de tussentijd kunt u de vragen en antwoorden lezen die anderen bij dit patroon achter hebben gelaten of doe mee met de DROPS Workshop op Facebook om hulp te krijgen van mede breisters en haaksters!

Opmerkingen / Vragen (39)

Paulette Foster Digiorgio 01.02.2019 - 14:15:

I love this poncho, my problem is I’m not very good reading patterns. I do so much better with videos, have you made a video of this. My daughter asked if I would make this for her, she wants to wear it on her vacation at the end of next week. I would be happy to pay for it. Can you help me out. Thanks Paulette

DROPS Design 01.02.2019 kl. 15:20:

Dear Paulette, you will have here to follow diagram and written pattern at the same time. Each symbol in diagram represent 1 stitch/group of stitch. Read A.1 in the round from the small circle and every round from the right towards the left (see beg of round). Read A.2 from the bottom corner on the right side towards the left on every round. Should you need any further assistance reading diagram you are welcome to contact your DROPS store, even per mail or telephone. Happy crocheting!

Paddy Balsdon 22.12.2018 - 17:04:

Rubbish!

Karina Braeckman 19.08.2018 - 11:48:

Ik begrijp niet hoe je de vierkanten legt? Heb er twee aan elkaar maar waar begin ik met de derde? En wat bedoel je met “ haak op dezelfde manier aan de andere kant ? Gr Karina

DROPS Design 20.08.2018 kl. 08:08:

Dag Karina, Op de onderste tekening zie je een vierkant in zijn geheel op de voorkant. De andere twee vierkantend die op de voorkant zichtbaar zijn, zijn voor de helft omgevouwen bij de schouder (waar het getal 48 bij staat). En dan is er dus nog een vierkant aan de achterkant.

Karina 12.08.2018 - 22:36:

Ik begrijp niet hoe je de vierkanten legt? Heb er twee aan elkaar maar waar begin ik met de derde? En wat bedoel je met “ haak op dezelfde manier aan de andere kant ? Gr Karina

Karina Braeckman 12.08.2018 - 16:38:

Hallo, enkele jaren terug kocht ik het garen voor dit patroon. heb het deze zomer pas gemaakt. is gekocht via jullie website. maar ik geraak er echt niet aan uit hoe je de poncho nu in elkaar moet zetten. heb dus vier vierkanten en zit maar te sukkelen. kunnen jullie mij helpen aub ? Dank u. Groetjes Karina

DROPS Design 12.08.2018 kl. 16:54:

Dag Karina, Bij de paragraaf 'AFWERKING' staat precies omschreven hoe je de vierkanten aan elkaar haakt. Je legt ze met de verkeerde kanten op elkaar en dan volg je de instructies welke steken je waar precies moet haken. Ik neem aan dat je dit al geprobeerd hebt? Waar loop je precies tegenaan?

Shirley Purvis 28.07.2018 - 17:48:

My question is how many balls of yarn do I need?

DROPS Design 29.07.2018 kl. 10:08:

Dear Shirley, you can find yarn amount in the tab next to the picture. For this poncho you'll need 650 g of DROPS Belle. Happy crocheting!

Sandra 02.05.2017 - 03:11:

Pff toer 8 klopt niet jullie patronen zijn soms echt slecht sorry

DROPS Design 03.05.2017 kl. 09:41:

Hallo Sandra, Toer 8 heb ik gecontroleerd en zou moeten kloppen. Kijk evt zowel in de tekst als op de teltekening en controleer evt. of je misschien iets over het hoofd hebt gezien.

Sue Sukach 24.04.2017 - 17:34:

I finished round 10, which says on the sides of the square you are doing 4dc in each of the next 4 ch-spaces, with a repeat of that until you get back to the corner. This all made sense. Now that I'm starting to use the A.2 diagram, I was expecting to see 4 dc symbols on round 10, instead there are only 3 dc symbols. Is that an error? If no, how do I go from 4 dc in round 10 to 3dc so I can follow the A.2 diagram? Thank you for your help.

DROPS Design 25.04.2017 kl. 11:56:

Dear Sue, after row 10, there is 30 stitches of each side of the square, so when you start pattern A.1 that uses multiples of three stitches, it will fit to the number of stitches you already have. I hope this helps, Happy crocheting!

Sel 07.03.2017 - 00:04:

Could you please show a diagram on how to join the four squares? Showing three is not clear. I have looked at the link you supplied in an earlier comment but it only shows the three. Where does the forth one go without creating a big square?

DROPS Design 07.03.2017 kl. 08:55:

Dear Mrs Sel, chart is showing one large square for mid front and half of the 2 squares for shoulders. You will crochet the large square for mid back the same way, between the squares on shoulders. Happy crocheting!

Yvon 04.12.2016 - 15:34:

Wat Wies al aanhaalt. Bij het geschreven patroon staat een V ipv St. Het telpatroon geeft aan dat een hoek begint met een stokje, 8l en eindigt met weer stokje. Het geschreven patroon heeft 1 st(die welke voor de * staat. Dan ga ik herhalen en begin vooraan bij *8l en dan staat er 1v. En die vaste moet een stokje zijn. Groetjes Yvon

Laat een opmerking achter voor DROPS 167-22

Wij horen graag wat u vindt van dit patroon!

Wilt u een vraag stellen, kies dan de juiste categorie in het formulier hieronder om sneller een antwoord te krijgen. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *.