DROPS / 195 / 5

Nordic Romance by DROPS Design

Kötött kendő DROPS Nord fonalból. A darabot fentről lefelé irányban készítjük, csíkokkal és mozaik- és hullámmintával-

DROPS design: no-014 jelű minta
A fonalcsoport
-------------------------------------------------------

Méretek: Magasság a közepén: kb 64 cm. Szélesség a felső szélén: kb 190 cm.
Alapanyagok:
DROPS NORD fonal a Garnstudiótól (az A fonalcsoporthoz tartozik)
150 gramm a 05 sz. szürke színből
150 gramm a 01 sz. törtfehér színből
50 gramm a 03 sz. gyöngyszürke színből
50 gramm a 06-as sötétszürke színből.
50 gramm a 18 sz. aranyvessző színből

-------------------------------------------------------
KELLÉKEK:

A KÖTÉSPRÓBA:
23 szem egymás mellett és 45 sor egymás fölött a lustakötéssel és a mozaikmintával = kb 10 x 10 cm.

KÖTŐTŰ:
DROPS körkötőtű (80 cm hosszú), 3,5 mm vastag.
Ne feledkezzünk meg arról, hogy a megadott tű-méretek csak javaslatok, mindig készítsünk próbadarabot! Ha a 10 cm-n túl sok szemünk van, váltsunk nagyobb kötőtűre. Ha a 10 cm-n túl kevés szemünk van, váltsunk kisebb kötőtűre.

-------------------------------------------------------

Elkészítette ezt, vagy egy másik mintánkat? Zegyen #dropsdesign taget a képekre a szoliális médiában, hogy mi is láthassuk.

Másik fonalat szeretne használni? Próbálja ki a fonal-átváltónkat!
Nem tudja melyik méretet válassza? Akkor segíthet, ha tudja, hogy a modell kb 170 cm magas és S vagy M méretet hordHa pulóvert, kardigánt, ruhát vagy hasonló darabot készít, a kész darab méreteit a minta alján találja.

45% Alpaka, 30% Poliamid, 25% Gyapjú
minimum 923.00 Ft /50g
DROPS Nord uni colour DROPS Nord uni colour 923.00 Ft /50g
Nordfonal.hu
Rendelés
DROPS Nord mix DROPS Nord mix 941.00 Ft /50g
Nordfonal.hu
Rendelés
Kötőtűk & Horgolótűk
Ehhez a darabhoz, megvásárolhatja a fonalat már 8307Ft. Olvasson tovább.

Mintaleírás

TANÁCSOK A MINTA ELKÉSZÍTÉSÉHEZ:

-------------------------------------------------------

BORDA / LUSTAKÖTÉS (oda-vissza haladva - síkban - kötve).
1 borda= 2 sima szemekkel kötött sor.

A SZAPOÍRTÁSOKAT AZ EGY SZÍNNEL KÖTÖTT SOROKBAN KÉSZÍTSÜK:
Lásd az A.1 és A.2 jelű ábrát A diagram egy-egy sora egy-egy megkötött sornak felel meg. A diagramok a minták minden sorát a színe oldal felől mutatják.

TANÁCS A SZAPORÍTÁSHOZ (egyenletesen elosztva elhelyezett szaporításokhoz):
Úgy számítjuk ki, hogy hol kell az egyenletesen elosztott fogyasztásokat / szaporításokat elkészíteni, hogy az összes szem számát a körben (ebben a példában 261 szem) ki kell vonni a középső szemet (= 1 szem) és a megmaradt szemek számát el kell osztani azzal, 2-vel = 130 szem a középső szem mindkét oldalán. Ezután osszuk el a 130 szemet annyival, ahány fogyasztást kell készítenünk a középső szem előtt / után (vagyis 3) = 43,3
Ebben a példában tehát, 1 rh-t készítve szaporítunk, kb minden 43. szem után. A középső szem után ugyanígy készítsünk szaporítást. A következő sorban/körben a ráhajtást csavartan kötjük, így a helyükön nem keletkezik lyuk.

TANÁCS A LELÁNCOLÁSHOZ:
A leláncolt szélünk nem lesz túl szoros, ha a leláncolás közben, rh-sokat készítünk. Ezeket a rh-sokat az előző sorban készített rh-sok fölött készítjük, és S szemként láncoljuk le. Ügyeljünk arra, hogy leláncolás közben a szálat ne húzzuk meg túl szorosan.
Ha a leláncolt szélünk még mindig túl szoros, nagyobb (vastagabb) kötőtűvel láncoljuk le a szemeket.

MOZAIK MINTA:
Lásd az A.3- A.11 jelű diagramok mintáig.
A diagram egy-egy sora 2 megkötött sornak felel meg. Vagyis a diagram SZO-a felől jobbról-balra haladunk, a diagramban ábrázolt szaporításokkal, és a FO felől ugyanezt a sort kötjük, balról jobbra haladva, a szaporítások nélkül (vagyis a szaporításokat csak a SZO-n készítjük).

Minden SZO sorban, tartsuk a szálat a munka mögött (vagyis a fonákoldalon), amikor szemet emelünk át (lekötés nélkül)
Minden F O sorban, tartsuk a szálat a munka előtt (vagyis a fonákoldalon), amikor szemet emelünk át (lekötés nélkül)
Ügyeljünk arra, hogy ezek a FO-n elvezetett, nem használt szálak ne legyenek túl szorosak.

Könnyebb követni, hogy hol tartunk a mintában, ha az A.4B / A.5B minta minden ismétlése közé jelölőt teszünk a darabba.

Az A.3, A.6 és A.9 jelű minta = kezdő-szem és záró-szem- Ezt a szemet a szimbólum által jelölt színnel kötjük, UGYANAKKOR, a szimbólum megmutatja, hogy az A.x, A.y és A. diagramban hogyan kötjük a mintát.
Az A.X, az A.Y és az A.Z jelű diagramok szakaszok, amik a azokat a sorokat mutatják, ahol a mozaik mintát kötjük.
Az A.4 / A.5, A.7 / A.8 és az A.10 / A.11 jelű minták többi sorában (vagyis az 1 színnel kötött sorokban), kössünk 1 bordányit oda-vissza haladva minden szemen a szemek leemelése nélkül (a középső szemet mindig harisnyakötéssel kötjük.

Az A.X szakasz:
Az A.3 jelű minta inden sorában amelyiken kis fekete négyzet van (vagyis az A szín), az A.4 és A.5 jelű mintában minden szemet az A színnel kötünk, és minden B színnel kötött szemet leemelünk.
Az A.3 jelű minta inden sorában, amelyiken üres csillag van (vagyis a B szín), minden szemet a B színnel kötünk, és az A.4 és A.5 jelű mintában minden szemet a B színnel, S kötünk, és minden A színnel kötött szemet leemelünk.

Az A.Y szakasz:
Az A.6 jelű minta inden sorában amelyiken kis fekete rombusz van (vagyis a C szín), az A.7 és A.8 jelű mintában minden szemet a C színnel kötünk, és minden D színnel kötött szemet leemelünk.
Az A.6 jelű minta inden sorában amelyiken kis fekete vízszintes vonal van (vagyis a D szín), az A.7 és A.8 jelű mintában minden szemet a D színnel kötünk, és minden C színnel kötött szemet leemelünk.

A.Z szakasz:
Az A.9 jelű minta ebben a sorában amelyiken kis fekete átlós vonal van (vagyis az E szín), az A.10 és A.11 jelű mintában minden szemet a E színnel kötünk, és minden A színnel kötött szemet leemelünk.

Hullámminta:
Lásd az A.12 és A.13 jelű ábrát A diagram egy-egy sora 1 megkötött sornak felel meg. A diagramok a minták minden sorát a színe oldal felől mutatják.

-------------------------------------------------------

A MINTALEÍRÁS ITT KEZDŐDIK:

-------------------------------------------------------

KENDŐ: RÖVID ÖSSZEFOGLALÓ
A darabot oda-vissza kötjük körkötőtűn, fentről lefelé haladva, hogy legyen elég hely a szemeknek.
Mindig szap 1 szemet a középső szem mindkét oldalán, és 2 szemet minden sor mindkét oldalán a SZO felől, a szövegben leírt módon (= minden szaporításokkal kötött sorban 6 szemet szaporítunk).
A kendő elején egy szakaszt egy színnel kötött lustakötéssel készítünk. Ezután a mozaik mintával kötünk tovább, Végül, befejezésként, hullámmintás szegélyt kötünk a kendőre, a teljes takaró körül szegélyt készítünk.
Fontos, hogy a diagramokat pontosan kövessük.
A mozaik mintát magát lustakötéssel kötjük, de a mintát nem normál lustakötéssel, hanem leemelt szemekkel alakítjuk ki. Mielőtt a mozaik mintához fognánk olvassuk el a teljes magyarázatot, és ha lehet, próbáljuk ki egy kisebb mintadarabon. Ne feledkezzünk meg arról, hogy a mozaik minták minden sorában a diagramok (A.3- A.11) 1 bordának (vagyis 2 sornak felelnek meg. A többi diagramban (A.1, A.2, A.12 és A.13), a diagram 1 sora = 1 megkötött sor.

KENDŐ:
A kezdéshez szedjünk fel 5 szemet a 3,5 mm vastag körkötőtűre a szürke színű fonalból. Az első 2 sorban így haladjunk:
1. sor (= SZO): Kössünk 1 szélszemet LUSTAKÖTÉSSEL - olvassuk el a fenti magyarázatot, 1 rh, 1 szem harisnyakötéssel, 1 rh, 1 szem harisnyakötéssel, 1 rh, 1 szem harisnyakötéssel, 1 rh, és 1 szélszem lustakötéssel.
2. sor (= FO): 2 szélszem lustakötéssel, F szemekkel kötünk, amíg 2 szem marad a sorban, 2 szélszem lustakötéssel = 9 szemünk lesz a kötőtűn a sorban.
Készítsük az A.1 és A.2 jelű mintát a következő módon: Kössük az A.1 jelű diagram mintáját az első 4 szemen, 1 szem harisnyakötéssel (= ez a középső szem - ezt a szemet végig harisnyakötéssel kötjük). Kössünk az A.2 jelű mintával az utolsó 4 szemen. NE FELEDKEZZÜNK MEG A MEGFELELŐ KÖTÉSPRÓBA BETARTÁSÁRÓL!
Folytassuk a kötést és a szaporítást az A.1 és A.2 jelű diagramok szerint, amíg összesen 43 bordányit kötöttünk (= 86 sort) a kezdősortól = 261 szem a kötőtűn. Kössünk még 1 bordányit a szürke színnel, és szaporítsunk mindkét oldalon és a kendő közepén a korábbiaknak megfelelően. Szaporítsunk további 6 szemet a sorban egyenletesen elosztva, vagyis szaporítsunk 3 szemet a középső szem előtt és 3 szemet a középső szem után. OLVASSUK EL A FENTI TANÁCSOT A SZAPORÍTÁSOK ELHELYEZÉSÉNEK KISZÁMOLÁSÁHOZ. Mostanra összesen 44 bordányit kötöttünk, és 273 szemünk van a kötőtűn. A darabunk kb 19 cm-es a közepétől kifelé, a kötésirányában mérve.
Folytassuk a MOZAIK mintával - olvassuk el a fenti magyarázatot- vagyis az 1. sort a SZO felől a következő módon kötjük: Kössük az A.3 jelű mintát (= 1 szem), az A.4A jelű mintát 2 szemen, az A.4B jelű mintét a következő 132 szemen (= 33 ismétlés a 4 szemes mintaegységből). Kössük az A.4C jelű mintát 1 szemen, 1 szem harisnyakötéssel (= a középső szem- ezt a szemet kötjük az adott csík háttér színével/ (az alapszínnel). Kössük az A.5A jelű mintát 1 szemen, az A.5B jelű mintát a következő 132 szemen (= 33 ismétlés a 4 szemes mintaegységből), kössük az A.5C jelű mintát 2 szemen, és az A.3 jelű mintával fejezzük be a sort (= 1 szem).
Folytassuk a fenti mintával, és ne feledkezzünk meg arról, hogy ezekben a diagramokban minden sor 1 bordányinak (= 2 lustakötéssel kötött sornak) felel meg. Ügyeljünk arra, hogy a vezetett szálakat ne húzzuk meg túl szorosan.
Amikor az A.3, A.4 és A.5 jelű diagram mintájának minden sorát elkészítettük egyszer, 363 szemünk van az utolsó sorban.
A következő sorban így haladjunk a SZO felől: Kössük az A.6 jelű mintát (= 1 szem), az A.7A jelű mintát 2 szemen, az A.7B jelű mintát a következő 174 szemen (= 29 ismétlés a 6 szemes mintaegységből). Kössük az A.7C jelű mintát 4 szemen, 1 szem harisnyakötéssel (= a középső szem- ezt a szemet kötjük az adott csík háttér színével/ (az alapszínnel). Kössük az A.8A jelű mintát 4 szemen, az A.85B jelű mintát a következő 174 szemen (= 29 ismétlés a 6 szemes mintaegységből), kössük az A.8C jelű mintát 2 szemen, és az A.6 jelű mintával fejezzük be a sort (= 1 szem). Amikor az A.6, A.7 és A.8 jelű diagram mintájának minden sorát elkészítettük egyszer, 465 szemünk van az utolsó sorban.
A következő sorban így haladjunk a SZO felől: Kössük az A.9 jelű mintát (= 1 szem), az A.410A jelű mintát 2 szemen, az A.10B jelű mintét a következő 228 szemen (= 114 ismétlés a 2 szemes mintaegységből). Kössük az A.10C jelű mintát 1 szemen, 1 szem harisnyakötéssel (= a középső szem- ezt a szemet kötjük az adott csík háttér színével/ (az alapszínnel). Kössük az A.11A jelű mintát 1 szemen, az A.11B jelű mintát a következő 228 szemen (= 114 ismétlés a 2 szemes mintaegységből), kössük az A.115C jelű mintát 2 szemen, és az A.9 jelű mintával fejezzük be a sort (= 1 szem). Amikor az A.96, A.10 és A.11 jelű diagram mintájának minden sorát elkészítettük egyszer, 519 szemünk van a kötőtűn a sorban.
Folytassuk a gyöngyszürke színnel, és kössünk 2 sort, ahol az 1. sorban egyenletesen elosztva szaporítunk 16 szemet, vagyis folytatjuk a szaporításokat a kendő közepén és két oldalán a korábbiak szerint, valamit egyenletesen elosztva szaporítsunk a középső szem előtt és után = összesen 541 szemünk van a kötőtűn a sorban.
Váltsunk a törtfehér színre, és kössük a hullámmintát - olvassuk el a fenti magyarázatot- vagyis az 1. sort a következő módon készítjük a SZO felől: Kössük az A.12A jelű mintát 4 szemen, az A.12B jelű mintát a következő 260 szemen (= 20 ismétlés a 13 szemes mintaegységből). Kössük az A.12C jelű mintát 6 szemen, az A.12B jelű mintát a következő 260 szemen (= 20 ismétlés a 13 szemes mintaegységből és az utolsó 4 szemen az A.13C jelű mintával fejezzük be a sort. Miután hullámmintát elkészítettünk, 773 szem marad a kötőtűn a sorban.
Kössünk 2 bordányit oda-vissza haladva minden szemen a szaporításokkal mindkét oldalon, és a középső szem két oldalán a korábbiaknak megfelelően = 785 szem a sorban. Olvassuk el a fenti tanácsot a szemek leláncolásához, majd S szemekkel a SZO felől láncoljuk le a szemeket. Vágjuk el a fonalat, és dolgozzuk el a szálat.

BLOKKOLÁS:
Nedvesítsük be a darabot, és formára / méretve igazítva tűzzük ki. Hagyjuk a darabot teljesen megszáradni. Ismételjük meg az eljárást, amikor a darabot kimossuk.

Diagram

= sima a színe oldalon, fordított a fonákoldalon
= sima a fonákoldal (FO) felől.
= 2 szem között 2 RH, a következő sorban az egyik rh-t S vagy F kötjük le, a másikat pedig leengedjük a kötőtűről.
= 2 szem között 1 RH, a következő sorban az egyik rh-t a diagramon ábrázoltak szerint csavart S vagy F kötjük le, a másikat pedig leengedjük a kötőtűről.
= 2 szemet simán összekötünk
= 1 szemet simán leemelünk, 1 sima, majd a leemelt szemet a lekötött szemen áthúzzuk.
= Ez a négyzet nem jelöl szemet (itt nincs szem), ugorjunk a diagramban közvetlenül a következő szemre.
= A szín: sötétszürke
= B szín: aranyvessző
= C szín: törtfehér
= D szín: szürke
= E szín: gyöngyszürke
Segítségre van szüksége a mintával kapcsolatban?

Köszönjük, hogy a DROPS Design mintáját választotta! Sokat dolgozunk azért, hogy mintáink könnyen érthetőek és hibamentesek legyenek. Minden mintát Norvégból fordítunk, és a méreteket, számításokat mindig ellenőrizheti az eredeti mintán (DROPS 195-5) .

Gondja van a minta követésével? Az alábbiakban talál egy listát, olyan helyekről, amik segíthetenek abban, hogy a projektet hamr befjezze, vagy akár - miért ne?- tanuljon valami újat.

1) Why is the knitting/crochet tension so important?

Knitting tension is what determines the final measurements of your work, and is usually measured per 10 x 10 cm. It is provided like so: number of stitches in width x number of rows in height - eg: 19 stitches x 26 rows = 10 x 10 cm.

The knitting tension is very individual; some people knit/crochet loosely while others work tightly. You adjust the knitting tension with the needle size, which is why the suggested needle size only serve as a guide! You need to adjust this (up or down) to ensure that YOUR knitting tension matches the knitting tension provided in the pattern. If you work with a different knitting tension than provided you will have a different yarn consumption, and your work will have different measurements than what the pattern suggests.

The knitting tension also determines which yarns can replace each other. As long as you achieve the same knitting tension you can replace one yarn with another.

See DROPS lesson: How to measure your tension/gauge

See DROPS video: How to make a gauge tension swatch

fel

2) Fonalcsoportok - Mik ezek, és hogyan használjuk őket?

A fonalakat vastagságuk, és a velük elérhető kötéspróba szerint csoportokba rendeztük, így könnyebben találhat mintát a kedvenc fonalához. Vagy könnyebben találhat egy mintához fonal-alternatívákat. Az ugyanabban a fonalcsoportban levő fonalak hasonló kötéspróbát adnak, így egymással behelyettesíthetőek. Azonban, ettől függetlenül a minőségük, a struktúrájuk eltérő, így az elkészült darab különleges és egyedi lesz. Az egyes fonalcsoportok áttekintéséhez kattintson ide!.

A fonalcsoport = a csoporton belül minden fonallal 26 -23 szemet tudunk 10 cm-en kötni.

B fonalcsoport = a csoporton belül minden fonallal 22 -20 szemet tudunk 10 cm-en kötni.

C fonalcsoport = a csoporton belül minden fonallal 19 -16 szemet tudunk 10 cm-en kötni.

D fonalcsoport = a csoporton belül minden fonallal 15 -12 szemet tudunk 10 cm-en kötni.

E fonalcsoport = a csoporton belül minden fonallal 11 -9 szemet tudunk 10 cm-en kötni.

E fonalcsoport = a csoporton belül minden fonallal 8 -5,5 szemet tudunk 10 cm-en kötni.

Amennyiben több szál fonalat összefogva szeretne dolgozni, ehhez a következőket érdemes tudni: A C fonalcsoport 1 szálával hasonló kötéspróbát tudunk készíteni, mint az A. fonalcsoport 2 szálát összefogva, Az A fonalcsoportból tehát bármely fonalból 2 szálat, vagy bármely 2 fonalból 1-1 szálat összefogva megfelel a C fonal 1-1 szálának, ezt a mintákban így jeleztük: A + A = C.

Az alábbiakban áttekintjük, hogyan működnek a fonalaink, ha 1 szálnál többel dolgozunk:

2 szál az A fonalcsoportból megfelel a C fonalcsoport 1 szálának. Ezt a mintában így jeleztük: A + A = C

3 szál az A fonalcsoportból megfelel a D fonalcsoport 1 szálának. Ezt a mintában így jeleztük: A+A+A = D

4 szál az A fonalcsoportból megfelel az E fonalcsoport 1 szálának. Ezt a mintában így jeleztük: A + A+A+A = D

8 szál az A fonalcsoportból megfelel az F fonalcsoport 1 szálának. Ezt a mintában így jeleztük: A+A+A+A +A+A+A+A = F

2 szál az B fonalcsoportból megfelel a D fonalcsoport 1 szálának. Ezt a mintában így jeleztük: B+B =D

2 szál a C fonalcsoportból megfelel az E fonalcsoport 1 szálának. Ezt a mintában így jeleztük: C+C = E

4 szál a C fonalcsoportból megfelel az F fonalcsoport 1 szálának. Ezt a mintában így jeleztük: C+C+C+C = F

2 szál az E fonalcsoportból megfelel az F fonalcsoport 1 szálának. Ezt a mintában így jeleztük: E+E= F

A fonalak ilyen cseréjével új minőségeket, új struktúrákat érhetünk el, a választott kombinációktól függően. Kifejlesztettünk egy fonal-kalkulátort, amivel kiszámolhatja, mennyi fonalra van szüksége, ha 1 szál fonal helyett 2 vagy több szál kombinációját választja. A kalkulátorhoz a linket minden minta oldalán megtalálja. Ne feledje, hogy a megadott kötéspróba határozza meg, melyik fonalakat használhatjuk. Feltétlenül készítsünk próbadarabot a választott fonalkombinációval, és ellenőrizzük, hogy be tudjuk-e tartani a megfelelő kötéspróbát.

fel

3) Can I use a different yarn than what the pattern suggests?

The important thing when changing from one yarn to another is that the knitting/crochet tension remains the same. This is so that the measurements of the finished piece will be the same as on the sketch provided. It is easier to achieve the same knitting tension using yarns from the same yarn group. It is also possible to work with multiple strands of a thinner yarn to achieve the knitting tension of a thicker one. Please try our yarn converter. We recommend you to always work a test swatch.

Please NOTE: when changing yarn the garment might have a different look and feel to the garment in the photo, due to individual properties and qualities of each yarn.

See DROPS lesson: Can I use a different yarn than the one mentioned in the pattern?

fel

4) How do I use the yarn converter?

At the top of all our patterns you’ll find a link to our yarn converter, which is a helpful tool should you wish to use a different yarn than suggested. By filling in the yarn quality you wish to replace, the amount (in your size) and number of strands, the converter will present good alternative yarns with the same knitting tension. Additionally it will tell you how much you’ll require in the new qualities and whether you’ll need to work with multiple strands. Most skeins are 50g (some are 25g or 100g).

If the pattern is worked with multiple colours, every colour will have to be converted separately. Similarly, if the pattern is worked with several strands of different yarns (for example 1 strand Alpaca and 1 strand Kid-Silk) you will have to find alternatives for each, individually.

Click here to see our yarn converter

fel

5) Why do I get the wrong knitting tension with the suggested needle size?

The needle size provided in the pattern serves only as a guide, the important thing is to follow the knitting tension. And since knitting tension is very individual, you will have to adjust the needle size to ensure that YOUR tension is the same as in the pattern – maybe you’ll have to adjust 1, or even 2 needle sizes, up or down to achieve the correct tension. For this, we recommend that you work test swatches.

Should you work with a different knitting tension than the one provided, the measurements of the finished garment might deviate from the measurement sketch.

See DROPS lesson: How to measure your tension/gauge

See DROPS video: How to make a gauge tension swatch

fel

6) Why is the pattern worked top-down?

Working a garment top-down provides more flexibility and room for personal adjustment. For example it is easier to try the garment on while working, as well as making adjustments to length of yoke and shoulder caps.

The instructions are carefully explaining every step, in the correct order. Diagrams are adjusted to the knitting direction and are worked as usual.

fel

7) Why are the sleeves shorter in larger sizes?

The total width of the garment (from wrist-to-wrist) will be larger in the larger sizes, despite the actual sleeves being shorter. The larger sizes have longer sleeve caps and wider shoulders, so there will be a good fit in all sizes.

fel

8) What is a repeat?

Diagrams are often repeated on the round or in height. 1 repeat is the diagram the way it appears in the pattern. If it says to work 5 repeats of A.1 in the round, then you work A.1 a total of 5 times after/next to each other in the round. If it says to work 2 repeats of A.1 vertically/in height you work the entire diagram once, then begin again at the start and work the entire diagram one more time.

fel

9) How do I work according to a knitting diagram?

The diagram depicts all rows/rounds, and every stitch seen from the right side. It is read from bottom to top, from right to left. 1 square = 1 stitch.

When working back and forth, every other row is worked from the right side and every other row is worked from the wrong side. When working from the wrong side, the diagram will have to be worked reversed: from left to right, knit stitches are purled, purl stitches are knit etc.

When working in the round every round is worked from the right side and the diagram are worked from right to left on all rounds.

See DROPS lesson: How to read knitting diagrams

fel

10) How do I work according to a crochet diagram?

The diagram depicts all rows/rounds, and every stitch seen from the right side. It is worked from bottom to top, from right to left.

When working back and forth every other row is worked from the right side: from right to left and every other row is worked from the wrong side: from left to right.

When working in the round, every row in the diagram are worked from the right side, from right to left.

When working a circular diagram you start in the middle and work your way outwards, counter clockwise, row by row.

The rows usually start with a given number of chain stitches (equivalent to the height of the following stitch), this will either be depicted in the diagram or explained in the pattern.

See DROPS lesson: How to read crochet diagrams

fel

11) How do I work several diagrams simultaneously on the same row/round?

Instructions for working several diagrams after each other on the same row/round, will often be written like so: “work A.1, A.2, A.3 a total of 0-0-2-3-4 times". This means you work A.1 once, then A.2 is worked once, and A.3 is repeated (in width) the number of times provided for your size – in this case like so: S = 0 times, M = 0 times, L=2 times, XL= 3 times and XXL = 4 times.

The diagrams are worked as usual: begin with the first row in A.1, then work the first row in A.2 etc.

See DROPS lesson: How to read knitting diagrams

See DROPS lesson: How to read crochet diagrams

fel

12) Why does the piece start with more chain stitches than it’s worked with?

Chain stitches are slightly narrower than other stitches and to avoid working the cast-on edge too tight, we simply chain more stitches to begin with. The stitch count will be adjusted on the following row to fit the pattern and measurement sketch.

fel

13) Why increase before the rib edge when the piece is worked top-down?

The rib edge is more elastic and will contract slightly compared to, for example, stocking stitch. By increasing before the rib edge, you avoid a visible difference in width between the rib edge and the rest of the body.

fel

14) Why increase in the cast-off edge?

It’s very easy to cast off too tightly, and by making yarn overs while casting off (and simultaneously casting these off) you avoid a too tight cast off edge.

See DROPS video: How to bind off with yarn overs (yo)

fel

15) How do I increase/decrease on every 3rd and 4th row/round alternately?

To achieve an even increase (or decrease) you can increase on, for example: every 3rd and 4th row alternately, like so: work 2 rows and increase on the 3rd row, work 3 rows and increase on the 4th. Repeat this until the increase is complete.

See DROPS lesson: Increase or decrease 1 st on every 3rd and 4th row alternately

fel

16) Why is the pattern slightly different than what I see in the photo?

Pattern repeats can vary slightly in the different sizes, in order to get the correct proportions. If you’re not working the exact same size as the garment in the photo, yours might deviate slightly. This has been carefully developed and adjusted so that the complete impression of the garment is the same in all sizes.

Make sure to follow instructions and diagrams for your size!

fel

17) How can I work a jacket in the round instead of back and forth?

Should you prefer to work in the round instead of back and forth, you may of course adjust the pattern. You’ll need to add steeks mid-front (usually 5 stitches), and follow the instructions. When you would normally turn and work from the wrong side, simply work across the steek and continue in the round. At the end you’ll cut the piece open, pick up stitches to work bands, and cover the cut edges.

See DROPS video: How to knit steeks and cut open

fel

18) Can I work a jumper back and forth instead of in the round?

Should you prefer to work back and forth instead of in the round, you may of course adjust the pattern so you work the pieces separately and then assemble them at the end. Divide the stitches for the body in 2, add 1 edge stitch in each side (for sewing) and work the front and back pieces separately.

See DROPS lesson: Can I adapt a pattern for circular needles into straight needles?

fel

19) Why do you show discontinued yarns in the patterns?

Since different yarns have different qualities and textures we have chosen to keep the original yarn in our patterns. However, you can easily find options among our available qualities by using our yarn converter, or simply pick a yarn from the same yarn group.

It is possible that some retailers still have discontinued yarns in stock, or that someone has a few skeins at home that they would like to find patterns for.

The yarn converter will provide both alternative yarn as well as required amount in the new quality.

fel

20) How do I make a women’s size garment into a men’s size one?

If you have found a pattern you like which is available in women’s size it’s not very difficult to convert it to men’s size. The biggest difference will be the length of sleeves and body. Start working on the women size that you think would fit across the chest. The additional length will be worked right before you cast off for the armhole/sleeve cap. If the pattern is worked top-down you can add the length right after the armhole or before the first decrease on sleeve.

Regarding additional yarn amount, this will depend on how much length you add, but it is better with a skein too many than too few.

fel

21) How do I prevent a hairy garment from shedding?

All yarns will have excess fibres (from production) that might come off as lint or shedding. Brushed yarns (ie hairier yarns) have more of these loose, excess fibres, causing more shedding.

Shedding also depends on what is worn under or over the garment, and whether this pulls at the yarn fibres. It’s therefore not possible to guarantee that there will be no shedding

Below are some tips on how to get the best result when working with hairier yarns:

1. When the garment is finished (before you wash it) shake it vigorously so the looser hairs come off. NOTE: do NOT use a lint roller, brush or any method that pulls at the yarn.

2. Place the garment in a plastic bag and put it in your freezer - the temperature will cause the fibres to become less attached to each other, and excess fibres will come off easier.

3. Leave in the freezer for a few hours before taking it out and shaking it again.

4. Wash the garment according to the instructions on the yarn label.

fel

22) Where on the garment is the length measured?

The measurement sketch/schematic drawing provides information regarding the full length of the garment. If it’s a jumper or a jacket the length is measured from the highest point on the shoulder closest to the neckline, and straight down to the bottom of the garment. It is NOT measured from the tip of shoulder. Similarly, the length of yoke is measured from the highest point on the shoulder and down to where yoke is split into body and sleeves.

On a jacket measures are never taken along bands, unless specifically stated. Always measure inside band stitches when measuring the length.

See DROPS lesson: How to read a schematic drawing

fel

23) How do I know how many balls of yarn I need?

The required amount of yarn is provided in grams, eg: 450 g. To calculate how many balls you’ll need you first need to know how many grams are in 1 ball (25g, 50g or 100g). This information is available if you click on the individual yarn quality on our pages. Divide the amount required with the amount of each ball. For example, if each ball is 50g (the most common amount), the calculation will be as follows: 450 / 50 = 9 balls.

fel

DROPS fonalat vásárolt a minta elkészítéséhez? akkor, abban a boltban, ahol a fonalat vásárolta, joga van segítséget kérni és kapni. A DROPS üzletek listáját ITT találja!
Még mindig nem találta meg a választ, amire szüksége van? Görgessen lejjebb, és tegye fel kérdését, és szakembereink megpróbálnak segíteni. Ez általában 5-10 munkanapon beül megtörténik.. Addig is elolvashatja a korábban, mások által feltett kérdéseket és a válaszokat, vagy csatlakozhat a Facebook-on a DROPS Workshophoz, hogy kézimunkázó társaitól kaphasson segítséget.

Megjegyzések / Kérdések (48)

Mariann 26.08.2020 - 15:17:

Stemmer det at det på retten hele veien økes tilsammen 6 masker? To på midten og to i hver ende? Jeg ender opp m altfor mange masker på denne måten

DROPS Design 31.08.2020 kl. 14:14:

Hei Mariann. Usikker på hvorfor du får for mange masker, men ja, det skal økes 6 masker på hver rad fra retten. Om du ser på diagram A.1 og A.2 starter du med 9 masker (A.1/4 masker + 3 kast + 1 midtmasken + A.2/4 masker + 3 kast = 15 masker), økt med 6 masker. Teller du 3. rad i diagrammene har du 7 masker + 3 kast + 1 midtmaske + 7 masker + 3 kast = 21 masker. I 5. rad er det 10 masker + 3 kast + 1 midtmaske + 10 masker + 3 kast = 27 masker osv. God Fornøyelse!

Nina Almeland 12.06.2020 - 11:36:

I oppskrift 195-5 så er det veldig dårlig forklart og uoversiktlige diagrammer. I A3, 4 og 5 omg 6 skal en strikke de mørke grå, og løfte av de i oker. Fra rettsiden skal det økes og ikke fra vrangen. På denne omgangen fra retten starter det med oker, hva skal en da strikke de økningene med? Løfte de av, eller strikkes med mørk grå? Dette burde vært forklart bedre under A. X. Sitter og har mest lyst å gi opp hele sjalet, men har lovet min mor dette.....

DROPS Design 22.06.2020 kl. 08:36:

Hei Nina. Har du sett videoen om mosaikkmønster? Husk at når du strikker mosaikkmønster etter diagram viser en rad i diagrammet 2 pinner. Slik at du skal strikker 2 pinner av 4. pinne i A.3 - fra retten med grå og økninger, fra vrangen strikker du fremdeles med grått og økningen strikkes. På.5. pinne strikkes det med oker og økninger fra retten og fra vrangen fremdeles med øker og økningen strikkes. Økningene / kastene strikkes vridd rett slik at det ikke blir hull. God Fornøyelse!

Erik Andersen 01.04.2020 - 18:48:

Mønster A.X ,3. pind skal der løftes 3 grå masker løst af men der er kun en grå fra sidste pind. Hvad gør jeg?

DROPS Design 16.04.2020 kl. 16:09:

Hej Erik, har du set videoen med mosaikmønster Hvordan strikkes et mosaikmønster

Bodil Nordjore 19.03.2020 - 13:52:

Rapport A7 - A8

Bodil Nordjore 16.03.2020 - 14:06:

I sjal som heiter nordic, er det vrongt å forstå samanhengen i framdrifta med so mykje bokstavar og mønsterrapportar - litt klønete forklara. so undrar eg på korleis de meiner eg skal strikke mønsterrapp, med laus tråd framfor og likeeins rette og vrange. er det slik at tråden lyt fylgje laus på vronga med den seiste borden? veldig små og uoversiktelege mønster.mønster

DROPS Design 19.03.2020 kl. 13:48:

Hej Bodil. Hvilken mønster rapport er det du ikke forstår, så skal vi prøve at forklare. God fornøjelse!

Jacqueline 13.01.2020 - 20:04:

Bonsoir, lorsque j’ai terminé les 43 côtes de mousse, j’ai un total de 271 mailles et non de 261 mailles..... Je l’ai refait et je suis encore arrivée au même nombre de mailles..... Merci de votre aide. Jacqueline

DROPS Design 14.01.2020 kl. 07:47:

Bonjour Jacqueline, avant de commencer les diagrammes vous avez 9 mailles, vous augmentez ensuite 42 fois (= 42 côtes mousse) 6 mailles soit 252 mailles au total + les 9 mailles du début = 261 mailles. Bon tricot!

Hava Gülmez 18.12.2019 - 22:09:

Hallo, ich wollte mal fragen wie man die Zunahmen im Mosaikmuster strickt?Mit welcher Farbe in der jeweiligen Reihe.Am Rand passt es bei mir mit dem Mosaikmuster nicht.Wenn ich z.B. mit Natur anfange,und alle Naturfarben rechts stricken muss und die grauen abhebe,mit welcher Farbe nehme ich zu bzw.stricke ich dann in der Rückreihe.Ich hoffe ich konnte meine Frage verdeutlichen.

DROPS Design 19.12.2019 kl. 07:55:

Liebe Frau Gülmez, die Zunahmen stricken Sie mit der Farben von der Randmaschen (= A.3, A.6, A.9), bei Hinreihen sowie Rückreihen stricken Sie nur die Quadraten mit der Farben von 1. Masche - siehe MOSAIKMUSTER. Haben Sie dieses Video geschaut? Das gestrickte Diagram ist für ein anderes Modell aber Technik ist dieselbe. Viel Spaß beim stricken!

Patricia THIOT 18.10.2019 - 07:56:

Bonjour et merci pour votre réponse rapide mais cependant je rencontre encore un point d'interrogation... Si la 1ere maille est grise j'ai bien compris que les mailles jaunes seront glissées mais comment je dois faire lorsqu'il y a des jetées dans les jaunes sur ce même rang pareil sur le milieu et à la fin du rang ? Puisque je dois normalement ne prendre que le fils gris pour tricoter les mailles grises...

DROPS Design 18.10.2019 kl. 09:10:

Bonjour Mme Thiot, chacun des rangs du diagramme correspond à 2 rangs tricotés (= 1 côte mousse), sur l'endroit vous tricotez les mailles + les jetés avec la couleur de A.3, sur l'envers, vous tricotez les mailles + les jetés avec la même couleur (le rang sur l'envers se fait de la même façon, en glissant les mêmes mailles que sur l'endroit). Avez-vous regardé la vidéo proposée dans la réponse précédente? N'hésitez pas à vous entraîner sur un échantillon avant de commencer le diagramme sur le châle. Bon tricot!

Patricia THIOT 16.10.2019 - 14:11:

Si je comprends bien les mailles existantes jaunes doivent juste être bascules sur l'autre aiguille et ne tricoter que les mailles gris foncé... Si les jetées doivent être jaunes il faut que je passe le fils jaune tout du long de mon rang...? Merci d'avance...

DROPS Design 17.10.2019 kl. 09:17:

Bonjour Mme Thiot, tout à fait, quand on doit tricoter en gris foncé, on va glisser les mailles avec une étoile dans le diagramme sans les tricoter, on ne fait les jetés que là où ils sont indiqués dans le diagramme, quand on fait glisser des mailles sans les tricoter, on doit bien veiller que le fil de la couleur tricotée soit sur l'envers (pas trop serré pour éviter de serrer l'ouvrage, comme dans un jacquard). Regardez la vidéo ci-dessous, même avec un diagramme différent, elle devrait vous permettre de comprendre la technique. Bon tricot!

Patricia THIOT 16.10.2019 - 14:07:

J'ai oublié un mot dans ma question 🤔 j'ai fais aussi les 2 rangs en jaune et je dois intégrer le gris foncé... Je suis sur le devant de l'ouvrage...

DROPS Design 17.10.2019 kl. 09:15:

Bonjour Mme Thiot, cette vidéo montre pour un autre modèle et donc un autre diagramme, comment on doit tricoter les mailles dans un point mosaïque sur l'endroit et sur l'envers (sans les augmentations, faites-les dans la couleur des mailles du rang). Bon tricot!

Post a comment to pattern DROPS 195-5

Szívesen vesszük, ha megosztja velünk gondolatait erről a mintáról.

Ha kérdést szeretne feltenni, ügyeljen arra, hogy a megfelelő kategóriát válassza ki, így fegyorsíthatja a válaszadás folyamatát. Það verður að merkja við svæði merktri með *.

#dropsfan gallery

Nordic Romance

Therese Lundberg, Sweden