Hogyan olvassuk a horgolás mintarajzait?

Egy horgolt diagram szimbólumokból áll. 1szimbólum / jel = 1 szem (vagy a szemek egy csoportja).- a szimbólum jelmagyarázata mondja el, milyen szemrõl van szó, hogyan kell az adott szemet elkészítenünk. A diagraok a szemeket mindig a darab színe oldala felõl mutatják (kivéve, ha azt a szövegben másképp jelezzük).

Egy átlagos diagram így néz ki:

1.: 1. Az A.1 jel a diagram jele, és az egész diagramra vonatkozik (a szögletes zárójelekben) A szögletes zárójelben minden a doagram 1 ismétlése.
2.: 2. Ez a szimbólum jelmagyarázata, ami elmondja, hogyan horgoljuk az adott szimbólum által jelölt szemet.
Kék Nyilak: A szimbólumot közvetlenül a jelölt szem alatti szemköré öltjük. Elõfordul, hogy ugyanazon szem köré több szemet horgolunk.
Lila ovális formák és nyilak: Nem mindig horgolunk minden szembe, elõfordul például, hogy láncszemeket horgolunk, és az alattuk levõ szemeket kihagyjuk.

A diagramokat a normális olvasással ellentétes irányban olvassuk: jobbról balra, lentrõl felfelé haladva. Más szóval: a jobb alsó sarokban található szimbólummal kezdünk, és onnan balra és felfelé haladunk tovább (figyeljük a piros jelet az alábbi diagramban).

Ha a diagramból több ismétlést kell elkészítenünk (vagyis a körben / sorban többször ismételjük), horgoljunk a diagram sorának végéig, majd kezdjük újra a sor elsõ szimbólumával.

Oda-vissza haladva:

Amikor oda-vissza haladva horgolunk,, minden második sort a jobb oldalról kezdünk, és minden második sort a bal oldalról (vagyis egy sort jobbról, a következõ sort balról, egy sort jobbról, stb.) Amikor a darabunk fonákoldalán dolgozunk, a diagramot az ellentétes irányba haladva olvassuk: vagyis balról jobbra = figyeljük meg az alábbi ábrán a piros nyilat a SZO felõl, és a kék nyilat a FO felõl)

A sor általában adott számú lsz-bõl álló lsz-sorral kezdõdik (a szám általában megfelel a következõ sor szemének magasságának), és azért készítjük, hogy a sort a szemek tetejétõl kezdjük =figyeljük meg a zöld körüket alább). Ha a lsz-meket a diagram ábrázolja (mint pl ebben a diagrambban), minden szemet pont úgy készítünk, ahogy az ábrán megjelennek. Idõnként egy-egy mintaleírásban találhatunk "TANÁCSOT A HORGOLÁSHOZ" vagy "MAGYARÁZAT A HORGOLÁSHOZ", A minta tetején, ami elmondja, hány szemet kell a sorok elején horgolnunk, és, hogy ezek a szemek helyettesítik-e az elsõ szemet, vagy sem (vagyis benne vannak-e a megadott szemszámban, vagy azokhoz hozzá kell adnunk). Amennyiben ezeket a láncszemeket NEM tartalmazza a diagram, kövessük a TANÁCS A HORGOLÁSHOZ utasításait.

Körben haladva:

Amikor körben haladunk, minden kört a SZO felõl készítünk: balról jobbra haladva (figyeljük meg a piros nyilat alább). Gyakran külön diagram mutatja meg, hogyan kezdõdnek (s esetleg hogyan fejezõdnek be) a sorok 6 körök (Figyeljük meg az A.2 jelû mintán alább a zöld négyzetet. Ahhoz hasonlóan, amikor oda-vissza haladva dolgozunk, a kör az adott számú lsz-mel kezdõdik a körben használt szem típusának megfelelõen. A kör végén általában az kör elején horgolt lsz-mekközül az utolsóba öltött kúszemmel zárjuk a kört (figyeljük meg a kékkel jelölt négyzetet alább). Más szóval az A.2 jelû mintában a láncszemek = a kör eleje, ugyanakkor, az A.2 jelû minta kúszószeme = a kör vége.

Ha a diagramból (A.1) több ismétlést kell horgolnunk (vagyis a körben többször ismételjük egymás mellett), horgoljunk az utolsó szemig, mahd az A.1 jelû minta ugyanabban a sorában kezdjük újra az 1. szemtõl. MEGJEGYZÉS: Ebben a példában csak az A.1 jelû mintát ismételjük, az A.2 jelû minta azt mondtatja a teljes kör hogyan kezdõdik és fejezõdik be.

Több, eltérõ diagramot kell horgolnunk egymás után a sorban / körben:

Ha a sorban / körbene gymás után több, különbözõ diagramot kell horgolunk, a következõ módon haladjunk: Horgoljuk az 1. diagram 1. sorát, folytassuk a 2. diagram 1. sorával, majd a 3. diagram 1. sorával, stb. NE FELEDKEZZÜNK MEG ARRÓL, hogy ha oda-vissza haladva horgolunk, a Fo sorait ellentétes irányba (balról jobbra kell olvasni), és a körben is a 3. diagrammal kezdünk, folytatjuk a 2. diagrammal, és utoljára a 3. diagrammal fejezzük be a sort. Vagyis a szokásostól ellentétes sorrendben készítjük õket.

Kör alakú diagramok:

Amikor körben haladva dolgozunk, vagyis a darab közepén kezdünk, és onnan kifelé haadunk, ezt gyakran ábrázoljuk a diagramokban. A diagram ábrázolhatja a teljes kört (ebben az esetben minden szimbólumot pontosan úgy készítünk el, ahogy az ábrázolásmutatja, de az is elõfordulhat, hogy a siagram a körnek csak az egyik részét mutatja, amit a leírásban megadott számú alkalommal ismételünk, hogy teljes kört kapjunk.

Teljes kör:

A teljes kör készítésénél a kör közepén levõ diagrammal kezdünk: általában egy kis kör jelzi az adott számú lsz-t, ezt egy kúszószemmel körrézárjuk (figyeljük meg a vörös kört alább). Ugyanígy, amikor körben haladva dolgozunk, a kört az adott számú lsz-mel kezdjük (a következõ szimbólum szemének magasságának megfelelõen), és ezek közül a lsz-mek közül az utolsóba öltött kúszószemmel ér véget: vagyis a korábbi példánk A.2 mintájának megfelelõen (figyeljük meg a kék négyzetet). MEGJEGYZÉS: Abban az esetben, ha a lsz-meket a diagram ábrázolja, ezek nem helyettesítik egyik másik szimbólum által jelölts zemet sem, minden szimbólumot úgy horgolunk, ahogy a diagramban megjelennek. Ha a láncszemek más szemeket HELYETTESÍTENEK. akkor a diagramban nem mutatjuk meg õket.

Az óra járásával ellentétes irányban haladunk, balról jobbra, az egyik szímbõlumot a másik után elkészítbe (figyeljük meg a piros nyilat alább). Az elsõ kör szemeit általában a láncszemgyûrû KÖRÉ öltjük, vagyus a horgolótût a lsz-gyûrû közepébe öltjük, majd felvesszük a szálat sés a lsz-gyûrû közepén át húzzuk fel (majd a szokásos módon horgoljuk a szemet), em öltünk egyik lsz-be sem, hanem csak a lsz-gyûrû szemei köré öltünk. A kör végén a kör elejét és végét kúszószemmel zárjuk össze, és innen keudjük a második kört, vagyis a diagram közepéhez esõ második legközelebbi kört.

Töredék kör (körcikkely):

Ha a kör csak a kör egy részét ábrázolja, akkor ezt a részt a megadott számú alkalommal ismételjük a körben, hogy megkapjuk a teljeskört. Az alsó szimbólumnál kezdünk (figyeljük meg a piros kört), és ugyanúgy haladjunk, mint a TELJES KÖRBEN, de az A.2 jelû mintát ismételjük a megadott számú alkalommal a körben. Ahhoz hasonlóan, mint amikor körben dolgozunk, általában egy külön diagramon ábrázoljuk a körök hogyan kezdõdnek, és hogyan fejezõdnek be (figyeljük meg az A.1 jelû diagramot, a kék négyzet alább). A diagramot az alsó lsz-gyûrûhöz legközelebb esõ sorral kezdjük. Horgoljuk a lsz-meket az A.1 jelû mintában, majd az A.2 jelû diagram szimbólum(a)i által jelölt szem(ek)et (az 1. sorban ez csak 1. szimbólum), és isméteéjük az A.2 jelû minta szimbõlumait a mintában megadott számú alkalommal.

A kör végén az A.1 jelû mintában 1 ksz-mel zárjuk a kört, Amikor az elsõ körrel elkészültünk, folytassuk a következõ körrel,: a lsz-gyûrûhöz legközelebbe sõ második körrel (figyeljük meg a zöld nyilat alább).

A négyzet alakú diagramok / színes diagramok:

Bizonyos horgolt mintákat négyzet alakú diagrammal ábrázolunk, ahol 1 négyzet = 1 szem. Általában a mintában magyarázzuk el, milyen típisú szemmel készítjük a mintát, ugyanakor a diagram célja azt megmutatni, hogy ilyen színekkel készítjük el a szemeket (figyeljük meg a piros kört= a szimbólum / jel magyarázata.

A fenti magyarázatok szerint haladunk, attól függõen, hogy oda-vissza haladva, körben, vagy kör alakú diagram szerint haladunk-e.

Megjegyzések (93)

Connie Pilgaard wrote:

Jeg antager at jeres beskrivelse af diagrammer er gældende for højrehånd? Derfor fra højre mod venstre fra start. Er det ikke muligt at kunne udskrive diagrammer til venstre hånd?

24.08.2022 - 17:03:

DROPS Design answered:

Hei Connie. Man leser et strikkediagram motsatt av slik man normalt leser: Fra høyre mot venstre, nedenfra og opp. Du begynner altså nederst i det høyre hjørnet, og jobber deg mot venstre og oppover. Vi har dessverre ingen mulighet på nåværende tidspunkt å lage diagram for venstre hånd. mvh DROPS Design

29.08.2022 - 07:43:

Volbabe wrote:

It\'s so confusing, have read about the diagrams a lot of times, but it really give sense and my brain don\'t get it. Now it's impossible for me to make what i like because those diagrams are everywhere. So sad.

28.07.2022 - 12:22:

Lori wrote:

I cannot find how to start the row after I did the c5 and join together. I read the entire pattern from beginning to end. please help

26.07.2022 - 02:55:

DROPS Design answered:

Dear Lori, could you specify which pattern you are referring to? This is a lesson for all crochet patterns with diagrams.

31.07.2022 - 22:59:

Lori wrote:

I cannot find how to start the row after I c5 and join together. I read the entire pattern from beginning to end. please help

25.07.2022 - 18:46:

DROPS Design answered:

Dear Lori, could you specify which pattern you are referring to?

31.07.2022 - 23:02:

Annette Mccollough wrote:

HELL0, for the chains I am doing for small 304, but how do i decrease the chains as I go

09.07.2022 - 15:23:

May wrote:

Hvordan leser man heklediagrammet til en genser når det står A1 i klamme på den ene siden av diagrammet og A1a på den andre? Hvilke deler skal man da hekle når det står A1? Hvor går grensen mellom A1 og A1a?

06.07.2022 - 20:13:

DROPS Design answered:

Hej May. Vilken opskrift gäller det? Mvh DROPS Design

13.07.2022 - 14:54:

Ida Van Der Poel wrote:

Ik snap niet hoe 1stok om l-lus moet gehakt worden aub

23.06.2022 - 10:41:

DROPS Design answered:

Dag Ida,

Als je om een steek moet haken, dan steek je de haaknaald niet in de steek, maar er omheen.

24.09.2022 - 12:41:

Valérie PASCAL wrote:

Bonjour, pour le modèle de gilet 170-31 j'ai du mal à suivre votre diagramme pour le début du dos. Pouvez-vous m'aider s'il vous plait?

14.06.2022 - 17:05:

DROPS Design answered:

Bonjour Mme Pascal, lisez les diagrammes A.4-A.6 à partir du rang avec la flèche (endroit) ainsi: 1 bride (= 3 ml), sautez 1 b, 1b+1ml+1 B dans la m suivante, sautez 1 b (A.4a), *sautez 1 b (soit 2 au total), 1 b+1 ml+1b dans l b suivante, sautez 1 b*, répétez de *-* 5 à 9 fois selon la taille et terminez par 1 b dans chacune des 2 dernières b. Au rang suivant = sur l'envers, lisez de gauche à droite: A.6, répétez A.5 at terminez par A.4. Bon crochet!

15.06.2022 - 09:34:

Margot wrote:

Hi, mir ist nicht klar wie man von der Jacke in den Ärmel kommt. Bei mir sieht es so aus, als ob ich das Armloch zugespielt habe.

22.04.2022 - 13:40:

DROPS Design answered:

Liebe Margot, könnten Sie uns bitte sagen, welches Modell Sie gerade häkeln? So kann mann Ihnen am besten helfen - Gerne können Sie Ihre Frage direkt an dieses Modell schreiben. Danke im voraus für Ihr Verständnis!

22.04.2022 - 14:06:

Lise- Lotte Lindgren wrote:

Varför står det på engelska i de små rutorna bredvid symbolerna. Vet ni var jag kan få ett helt mönster översatt från engelska till svenska. Har hittat och köpt ett mönster från usa på en poncho. Skall göra den till min sonhustru. Men jag går bet på att läsa mönstret. Hoppas på svar. Jag har använt mej av era mönster flera gånger. Nu hittar jag inget mönster på en poncho hos er som passar riktigt. Mvh Lise-Lotte Lindgren

12.04.2022 - 20:25:

DROPS Design answered:

Hei Lise-Lotte. Dette er et bilde som er det samme bilde på alle våre sider (og da bruker vi engelsk). Du finner også en ordliste på vår side, gå til "TIPS & HJÂLP", deretter til "Ordlista" under "Andra Resurser". Den kan hjelpe deg til å oversette ord fra engelsk til svensk, har ikke en side som oversetter en hel oppskrift fra et språk til et annet. mvh DROPS Design

19.04.2022 - 07:42:

Jaye Hubarth wrote:

I'm working on the hat of Baby29-3 and am having trouble with reading the diagram for rows 5 and 6. The picture show 3 rows with double crochet groups and I only have 2.

10.04.2022 - 23:08:

DROPS Design answered:

Dear Mrs Hubarth, make sure you have the correct number of stitches in A.3 from the beginning: 12 dc after round 1; (sc,hdc,dc,ch, dc,hdc, sc)x6 on 2nd round, (3dc,ch,3dc)x6 on 3rd round and (3 dc, ch, 4 dc)x 6 on 5th round; so that there will be a total of 12 ch-spaces on 6th round. Hope it will help. Happy crocheting!

19.04.2022 - 13:27:

Lisen Hillestad wrote:

Hei Monica! Ad ditt spm fra februar i år: De 10 luftmaskene blir "fanget opp" og holdt på plass av dobbeltstavene som hekles i buen og faktisk også ser ut til å skulle hekles sammen med dobbeltstaven i omgangen foran. 😊Hilsen Lisen

07.04.2022 - 14:39:

Roberta wrote:

One my prior question you said just what I did and it was still very twisted. I then did a single crochet in each stitch, The next row I did the double crochet chain 3 and skipped one stitch and it worked out great. I got 32 spaces to finish the shawl.

28.02.2022 - 20:06:

PAUWELS RITA wrote:

Telpatroon Dropshot 175-24. Moet ik bij dit patroon altijd van rechts naar links lezen of moet ik heen en weer lezen? Bij voorbaat dank!

28.02.2022 - 11:57:

Roberta wrote:

The beginning row it says to do 1 dc ch2 all around for 31 more times ( but not into a chain stitch), When I get to the end of the row, the chain is so twisted, I can't do the slip stitch in the first Ch 3. Is there a way to do the stitches in the chain row? This is on pattern 147-1.

26.02.2022 - 23:03:

DROPS Design answered:

Dear Roberta, you start with a founding chain stitch row, which is joined with a slip stitch. It's important that this row is not twisted so that you can continue working correctly. When working the first ch5 (which replaces 1dc, ch2), place a marker in the 3rd ch, to make it easier to join. Happy crocheting!

27.02.2022 - 16:15:

Roberta wrote:

The beginning row it says to do 1 dc ch2 all around for 31 more times ( but not into a chain stitch), When I get to the end of the row, the chain is so twisted, I can't do the slip stitch in the first Ch 3. Is there a way to do the stitches in the chain row?

26.02.2022 - 23:01:

DROPS Design answered:

Dear Roberta, please see answer above.

27.02.2022 - 16:16:

Chantal Garcès wrote:

Bonjour, Pouvez vous m'écrire le schéma A.1 et A.2 du modèle DROPS Baby 29-3 car je ne les comprends pas. Mer i beaucoup.

21.02.2022 - 15:57:

DROPS Design answered:

Bonjour Mme Garcès, vous trouverez la légende de chaque symbole juste au-dessus des diagrammes, commencez par le rang numéroté 1. (celui avec l'étoile montre juste les mailles du rang précédent) et crochetez tous les tours de droite à gauche; commencez le tour par A.1A et répétez A.1B (le trait vertical délimite 1 motif à répéter, le diagramme montre 2 fois A.1B en largeur). De même pour A.2, commencez le tour par A.2A et répétez A.2B (la partie encadrée par les traits de chaque côté). Bon crochet!

22.02.2022 - 10:14:

Cécile Rousseau wrote:

Dans DROPS 211-28 Eco Tote by DROPS Design\r\nSac crocheté en point ajouré et groupes de brides en DROPS Bomull-Lin ou DROPS Paris.\r\nJe ne comprends pas le diagramme A.2\r\nSerait-il possible de me l\'écrire en texte.\r\nJe vous remercie pour votre aide.

13.02.2022 - 23:14:

DROPS Design answered:

Le diagramme A.2 se crochète sur 4 brides: au 1er tour (et tous les tours impairs), crochetez: *4 mailles en l'air (=2ème symbole), puis sautez 3 brides et crochetez 1 bride dans la bride suivante/autour de la maille en l'air suivante (à partir du tour 3)*, répétez de *-* tout le tour. Au 2ème tour (et tous les tours pairs), crochetez *3 brides dans l'arceau, 1 maille en l'air*, répétez de *-* tout le tour - commencez et terminez les tours comme indiqué dans A.1 = 5ème symbole. Bon crochet!

14.02.2022 - 11:29:

Lauren wrote:

Hello! I was wondering if the "how to read crochet diagrams" is written in British English or American English? I just want to make sure since I'm following your "Evening in Paris" pattern in American English and I want to make sure I'm following the diagram key correctly.

12.02.2022 - 03:00:

DROPS Design answered:

Dear Lauren, the lesson is written for both languages. In any case, if you are following a pattern, you have the key for the symbols in the diagram in whichever language you have chosen, so you will be able to follow the pattern correctly. Happy crochetting!

13.02.2022 - 18:13:

Monica Hedén wrote:

Hej! Ska virka sjalen Lampone modell fl-004. På första varvet i A2 ser det ut som att 10 luftmaskor hänger i luften. ska de inte bindas ihop med varvet före? mvh Monica

08.02.2022 - 09:45:

DROPS Design answered:

Hej Monica, skica gärna frågan inne på mönstret, så ser vi hur det ser ut och det blir lättare att hjälpa dig :)

09.02.2022 - 13:30:

Hagyjon megjegyzést vagy kérdést ehhez a leckéhez

Az e-mail címét nem tesszük nyilvánossá. A kötelező mezőket *-al jelöltük.