DROPS / 182 / 12

Annely by DROPS Design

A szett a következőkből áll: Kötött DROPS fejpánt, és csuklómelegítő csavartmintával "Karisma" fonalból. A darabot DROPS Flora fonalból készítjük.

DROPS design: fl-015 jelű minta
A fonalcsoport
-----------------------------------------------------------

FEJPÁNT:
Méretek: S/M – L/XL
A fej kerülete: körülbelül 54/56 - 58/60 cm
Alapanyagok:
DROPS FLORA fonal a Garnstudiótól (az A fonalcsoporthoz tartozik)
Mindkét mérethez 50 gramm az 03 sz. világos szürke színből

A darabot elkészíthetjük még:
"Az A fonalcsoportból választható más fonalakból"

DROPS KÖTŐTŰ, 2,5 mm vastag, vagy olyan méret, amellyel 26 szem és 34 sor = 10 cm széles és 10 cm magas próbadarabot tudunk készíteni lustakötéssel.

DROPS segédtű a csavartmintához
-----------------------------------------------------------

Elkészítette ezt, vagy egy másik mintánkat? Zegyen #dropsdesign taget a képekre a szoliális médiában, hogy mi is láthassuk.

Másik fonalat szeretne használni? Próbálja ki a fonal-átváltónkat!
Nem tudja melyik méretet válassza? Akkor segíthet, ha tudja, hogy a modell kb 170 cm magas és S vagy M méretet hordHa pulóvert, kardigánt, ruhát vagy hasonló darabot készít, a kész darab méreteit a minta alján találja.

65% Gyapjú, 35% Alpaka
minimum 888.00 Ft /50g
DROPS Flora uni colour DROPS Flora uni colour 888.00 Ft /50g
Nordfonal.hu
Rendelés
DROPS Flora mix DROPS Flora mix 941.00 Ft /50g
Nordfonal.hu
Rendelés
Kötőtűk & Horgolótűk
Ehhez a darabhoz, megvásárolhatja a fonalat már 1776Ft. Olvasson tovább.

Mintaleírás

-----------------------------------------------------------

CSUKLÓMELEGÍTŐ:
Méretek: S/M – L/XL
Hossza: kb 25-26 cm
Alapanyagok:
DROPS FLORA fonal a Garnstudiótól (az A fonalcsoporthoz tartozik)
Mindkét mérethez 50 gramm az 03 sz. világos szürke színből

DROPS KÉTHEGYŰ KÖTŐTŰ KÉSZLET, 2,5 mm vastag, vagy olyan méret, amellyel 26 szem és 34 sor = 10 cm széles és 10 cm magas próbadarabot tudunk készíteni harisnyakötéssel.

DROPS segédtű a csavartmintához
----------------------------------------------------------

TANÁCSOK A MINTA ELKÉSZÍTÉSÉHEZ:

BORDA / LUSTAKÖTÉS (oda-vissza haladva - síkban - kötve).
1 borda= 2 sima szemekkel kötött sor.

MINTA:
FEJPÁNT: Lásd az A.1 és A.2-es ábrát
CSUKLÓMELEGÍTŐ: Lásd az A.2 - A.4 jelű diagramokat
A diagramok a minták minden sorát a színe oldal felől mutatják.

TANÁCS A FOGYASZTÁSHOZ (a homlokpánthoz):
Úgy számítjuk ki, hogy hol kell az egyenletesen elosztott fogyasztásokat / szaporításokat elkészíteni, hogy az összes szem számát a körben (ebben a példában 54 szem) ki kell vonni a szélszemek számát (ebben a példában 6 szem) és a megmaradt szemek számát el kell osztani azzal, ahány fogyasztást/szaporítást kell a körben készítenünk (ebben a példában. 12) = 4. Ebben a példában tehát, minden 3. és 4. szemet kell összekötnünk, de a szélszemeken nem készítünk fogyasztásokat.

1. TANÁCS A SZAPORÍTÁSHOZ (a csuklómelegítőn, a nagyujjbetéthez).
1 rh, 1 sima, 1 rh (= 2 szemet szaporítottunk). A következő sorban/körben a ráhajtást csavartan kötjük, így a helyükön nem keletkezik lyuk.
Folytassuk a szaporításokat, a szaporított szemek mindkét oldalán, úgy, hogy egy elnyújtott háromszög alakú betétet kapjunk.

2. tanács a szaporításhoz (a csuklómelegítőhöz):
Úgy számítjuk ki, hogy hol kell az egyenletesen elosztott fogyasztásokat / szaporításokat elkészíteni, hogy az összes szem számát a körben (ebben a példában 50 szem) ki kell vonni azoknak a szemeknek a számán, amelyeken nem szaporítunk, (ebben a példában 22 szem) és a megmaradt szemek számát el kell osztani azzal, ahány fogyasztást/szaporítást kell a körben készítenünk (ebben a példában. 14) = 2. Ebben a példában tehát kb minden 2. szem után szaporítunk. 1 szem szaporításához 1 rh-t készítünk, a következő sorban ezeket a ráhajtásokat csavartan kötjük le, így nem keletkeznek lyukak.
----------------------------------------------------------

FEJPÁNT:
A darabot a kötőtűn oda-vissza haladva kötjük.
A kezdéshez szedjünk fel 42 szemet az 2,5 mm-es körkötőtűre a Flora fonalból. Kössünk 2 bordányit lustakötéssel - olvassuk el a fenti magyarázatot! A következő sorban így haladjunk a SZO felől: Kössünk 3 szélszemet. * 3 sima, 1 rh.* Ismételjük a *-* közötti részt, amíg 3 szem marad a sorban, 3 szélszemmel fejezzük be a kört. Kössünk 1 sort F szemekkel a FO felől,(a 3 szélszemet mindkét oldalon lustakötéssel kötjük, a RH-sokat pedig csavartan kötjük le, így nem keletkezik lyuk a helyükön. Folytassuk a munkát az A.1 jelű minta kötésével (= 54 szem), amíg a darabunk kb 48 - 54 cm-es lesz - és az A.1 jelű minta 6. sora után járunk - ezzel a minta ugyanúgy kezdődik és végződik. Kössünk 1 sort S szemekkel a SZO felől, miközben, UGYANAKKOR, egyenletesen elosztva a sorban 12 szemet fogyasztunk - OLVASSUK EL A FENTI TANÁCSOT A SZAPORÍTÁSHOZ = 42 szem a kötőtűn. Kössünk 5 sort, majd S szemekkel a SZO felől láncoljuk le a szemeket.

PÁNT:
A darabot a kötőtűn oda-vissza haladva kötjük.
A kezdéshez szedjünk fel 14 szemet az 2,5 mm-es körkötőtűre, és kössünk 1 bordányit.(7 2 sort lustakötéssel.) A következő sorban így haladjunk a SZO felől: 1 szélszem lustakötéssel, az A.2 minta a következő 12 szemen (= 3 ismétlés a 4 szemes mintaegységből), és 1 szélszem lustakötéssel. Folytassuk a fentiek szerint, a mintával, amíg a darabunk kb 10 cm hosszú lesz. Kössünk 1 bordányit (= 2 sor lustakötéssel), majd S szemekkel a SZO felől láncoljuk le a szemeket.
Vágjuk el a fonalat. A pántból gyűrűt formálva, minden szembe 1 öltéssel, varrjuk a leláncolt szélt a kezdőszélhez.

A fejpántot húzzuk át a gyűrűn. Az eleje közepén varrjuk össze a fejpántot -, minden szembe 1 öltéssel, varrjuk a leláncolt szélt a kezdőszélhez. A kisebb pántot helyezzük úgy az eleje közepére, hogy eltakarja a varrást.
----------------------------------------------------------

BAL CSUKLÓMELEGÍTŐ:
A darabot körben kötjük a kéthegyű kötőtűkön.
A kezdéshez szedjünk fel 64-72 szemet az 2,5 mm-es kéthegyű kötőtűkészletre, a Flora fonalból. Kössünk 1 kört S szemekkel. Ezután kössük a mintát körben az A.2 jelű diagram szerint = 16-18 ismétlés a 4 szemes mintaegységből.) Amikor a darabunk 5-6 cm-es, minden csavartmintán kettesével kössük össze a szemeket (a többi szemet F kötjük le.= 48-54 szem. Folytassuk, a sima szemeken simával, a fordított szemeken fordítottal, amíg a bordás mintánk 10 -11 cm-es lesz. NE FELEDKEZZÜNK MEG A MEGFELELŐ KÖTÉSPRÓBA BETARTÁSÁRÓL!
A következő körben így haladjunk:
S/M méretben: 2 sima, 9 F, 1-1 sima a következő 2 szem első és hátsó szálába egyaránt (= 2 szemet szaporítottunk), 9 F, 26 S szem = 50 szem.
L/XL méretben: 3 sima, 9 F, 1-1 sima a következő 2 szem első és hátsó szálába egyaránt (= 2 szemet szaporítottunk), 9 F, 31 S szem, UGYANAKKOR, ezen a 31 szemen 2 szemet fogyasztunk = 54 szem.
A KÖVETKEZŐ KÖRBEN MINDEN MÉRETNÉL HALADJUNK A KÖVETKEZŐ MÓDON: 2-3 szem harisnyakötéssel, kössük az A.3 jelű mintát (= 22 szem), és 26 - 29 szem harisnyakötéssel. Folytassuk a mintát a fentiek szerint.
Amikor a darabunk 14 -15 cm-es, kezdjük el a nagyujjbetét szaporítását. A kör utolsó előtti szemének mindkét oldalán szap 1 szemet (vagyis a tenyér felé) LÁSD A FENTI 1. TANÁCSOT A SZAPORÍTÁSHOZ! Ismételjük meg a szaporítást a fentiek szerint, az utolsó szaporított szem mindkét oldalán minden 3. körben, összesen 6-7 alkalommal = 13-15 szem a nagyujjhoz, összesen 62-68 szem.
Amikor a darabunk 19-21 cm-es, csúsztassuk a nagyujj szemeit + ezek mindkét oldalán 1-1 szemet egy szemtartóra (= összesen 15-17 szem a szemtartón). A következő körben szedjünk fel 3 új szemet a kötőtűre a szemtartóra félretett szemek fölött = 50 - 54 szem.
Folytassuk harisnyakötéssel és az A.3 jelű mintával, a korábbiak szerint, amíg a darabunk 21-22 cm-es lesz. Kössünk 1 kört S szemekkel, ugyanakkor, mindkét méretben, egyenletesen elosztva szaporítsunk 14 szemet - olvassuk el a fenti 2. tanácsot a szaporításhoz (az A.3 minta 22 szemén nem készítünk szaporításokat = 64-68 szem. Folytassuk az A.2 jelű mintával, körben. MEGJEGYZÉS: Az A.4 jelű minta azt mutatja, az A.2 jelű minta hogyan illeszkedik az A.3 jelű minta szemeire - a teljes körben 2 / 2 csavartmintás szemnek kell lennie.
Miután 10 kört kötöttünk az A.2 jelű mintával a teljes csuklómelegítő kb 24 - 25 cm-es. Lazán láncoljuk le a szemeket, a sima szemeket simán, a fordított szemeket fordítottan.

NAGYUJJ:
Tegyük a nagyujjbetét szemtartóra félretett 15 -17 szemét a 2,5 mm-es kötőtűre, és szedjünk fel 9 -7 új szemet a nagyujj mögött a világos szürke fonallal (vagyis szedjünk fel 1 szemet a 3 leláncolt szem mindegyikébe, és 3 - 2 szemet ennek a 3 szemnek mind a két oldalán) = 24 - 2424 szem a kötőtűn a körben. Kössünk harisnyakötéssel körben 3-5 kört. Ezután kössünk 6 kört az A.2 jelű mintával, majd lazán láncoljuk le a szemeket, a S szemeket simán, a F szemeket fordítottan.

JOBB CSUKLÓMELEGÍTŐ:
A kezdéshez szedjünk fel 64-72 szemet az 2,5 mm-es kéthegyű kötőtűkészletre. Kössünk 1 kört S szemekkel. Ezután kössük a mintát körben az A.2 jelű diagram szerint = 16-18 ismétlés a 4 szemes mintaegységből.) Amikor a darabunk 5-6 cm-es, minden csavartmintán kettesével kössük össze a szemeket (a többi szemet F kötjük le.= 48-54 szem. Folytassuk, a sima szemeken simával, a fordított szemeken fordítottal, amíg a bordás mintánk 10 -11 cm-es lesz.
A következő körben így haladjunk:
S/M méretben: 26 sima, 9 F, 1-1 sima a következő 2 szem első és hátsó szálába egyaránt (= 2 szemet szaporítottunk), 9 F, 2 S szem = 50 szem.
L/XL méretben: 31 sima, ugyanakkor, ezen a 31 szemen, egyenletesen elosztva fogyasztunk 2 szemet, 9 F, 1-1 sima a következő 2 szem első és hátsó szálába egyaránt (= 2 szemet szaporítottunk), 9 F, 3 S szem = 54 szem.
A KÖVETKEZŐ KÖRBEN MINDEN MÉRETNÉL HALADJUNK A KÖVETKEZŐ MÓDON: 26-29 szem harisnyakötéssel, kössük az A.3 jelű mintát (= 22 szem), és 2 - 3 szem harisnyakötéssel. Folytassuk a mintát a fentiek szerint.
Amikor a darabunk 14 -15 cm-es, kezdjük el a nagyujjbetét szaporítását. A kör 2. szemének mindkét oldalán szap 1 szemet (vagyis a tenyér felé) LÁSD A FENTI 1. TANÁCSOT A SZAPORÍTÁSHOZ! Ismételjük meg a szaporítást a fentiek szerint, az utolsó szaporított szem mindkét oldalán minden 3. körben, összesen 6-7 alkalommal = 13-15 szem a nagyujjhoz, összesen 62-68 szem.
Amikor a darabunk 19-21 cm-es, csúsztassuk a nagyujj szemeit + ezek mindkét oldalán 1-1 szemet egy szemtartóra (= összesen 15-17 szem a szemtartón). A következő körben szedjünk fel 3 új szemet a kötőtűre a szemtartóra félretett szemek fölött = 50 - 54 szem.
Folytassuk harisnyakötéssel és az A.3 jelű mintával, a korábbiak szerint, amíg a darabunk 21-22 cm-es lesz. Kössünk 1 kört S szemekkel, ugyanakkor, mindkét méretben, egyenletesen elosztva szaporítsunk 14 szemet - olvassuk el a fenti 2. tanácsot a szaporításhoz (az A.3 minta 22 szemén nem készítünk szaporításokat = 64-68 szem. Folytassuk a munkát az A.2 jelű mintával, körben. MEGJEGYZÉS: Az A.4 jelű minta azt mutatja, az A.2 jelű minta hogyan illeszkedik az A.3 jelű minta szemeire - a teljes körben 2 / 2 csavartmintás szemnek kell lennie.
Miután 10 kört kötöttünk az A.2 jelű mintával a teljes csuklómelegítő kb 24 - 25 cm-es. Lazán láncoljuk le a szemeket, a sima szemeket simán, a fordított szemeket fordítottan.
Kössük a kesztyű nagyujját ugyanúgy, mint a bal csuklómelegítőjét.

Diagram

= sima a színe oldalon, fordított a fonákoldalon
= fordított a színe oldalon, sima a fonákoldalon
= 2 szemet simán összekötünk
= csúsztassunk 1 szemet a segédtűre, tegyünk a munkadarabunk mögé- 1 sima, majd S lekötjük a szemet a segédtűről.
= csúsztassunk 1 szemet a segédtűre, tegyünk a munkadarabunk mögé- 2 sima, majd F lekötjük a szemet a segédtűről.
= csúsztassunk 2 szemet a segédtűre, és tegyük a munkadarabunk elé- 1 F, majd 2 sima szemet kötünk a segédtűről.
= csúsztassunk 2 szemet a segédtűre, és tegyünk a munkadarabunk mögé - 2 sima, majd 2 sima szemet kötünk a segédtűről.
= csúsztassunk 2 szemet a segédtűre, és tegyük a munkadarabunk elé- 2 S, majd 2 sima szemet kötünk a segédtűről.

Segítségre van szüksége a mintával kapcsolatban?

Köszönjük, hogy a DROPS Design mintáját választotta! Sokat dolgozunk azért, hogy mintáink könnyen érthetőek és hibamentesek legyenek. Minden mintát Norvégból fordítunk, és a méreteket, számításokat mindig ellenőrizheti az eredeti mintán (DROPS 182-12) .

Gondja van a minta követésével? Az alábbiakban talál egy listát, olyan helyekről, amik segíthetenek abban, hogy a projektet hamr befjezze, vagy akár - miért ne?- tanuljon valami újat.

1) Why is the knitting/crochet tension so important?

Knitting tension is what determines the final measurements of your work, and is usually measured per 10 x 10 cm. It is provided like so: number of stitches in width x number of rows in height - eg: 19 stitches x 26 rows = 10 x 10 cm.

The knitting tension is very individual; some people knit/crochet loosely while others work tightly. You adjust the knitting tension with the needle size, which is why the suggested needle size only serve as a guide! You need to adjust this (up or down) to ensure that YOUR knitting tension matches the knitting tension provided in the pattern. If you work with a different knitting tension than provided you will have a different yarn consumption, and your work will have different measurements than what the pattern suggests.

The knitting tension also determines which yarns can replace each other. As long as you achieve the same knitting tension you can replace one yarn with another.

See DROPS lesson: How to measure your tension/gauge

See DROPS video: How to make a gauge tension swatch

fel

2) Fonalcsoportok - Mik ezek, és hogyan használjuk őket?

A fonalakat vastagságuk, és a velük elérhető kötéspróba szerint csoportokba rendeztük, így könnyebben találhat mintát a kedvenc fonalához. Vagy könnyebben találhat egy mintához fonal-alternatívákat. Az ugyanabban a fonalcsoportban levő fonalak hasonló kötéspróbát adnak, így egymással behelyettesíthetőek. Azonban, ettől függetlenül a minőségük, a struktúrájuk eltérő, így az elkészült darab különleges és egyedi lesz. Az egyes fonalcsoportok áttekintéséhez kattintson ide!.

A fonalcsoport = a csoporton belül minden fonallal 26 -23 szemet tudunk 10 cm-en kötni.

B fonalcsoport = a csoporton belül minden fonallal 22 -20 szemet tudunk 10 cm-en kötni.

C fonalcsoport = a csoporton belül minden fonallal 19 -16 szemet tudunk 10 cm-en kötni.

D fonalcsoport = a csoporton belül minden fonallal 15 -12 szemet tudunk 10 cm-en kötni.

E fonalcsoport = a csoporton belül minden fonallal 11 -9 szemet tudunk 10 cm-en kötni.

E fonalcsoport = a csoporton belül minden fonallal 8 -5,5 szemet tudunk 10 cm-en kötni.

Amennyiben több szál fonalat összefogva szeretne dolgozni, ehhez a következőket érdemes tudni: A C fonalcsoport 1 szálával hasonló kötéspróbát tudunk készíteni, mint az A. fonalcsoport 2 szálát összefogva, Az A fonalcsoportból tehát bármely fonalból 2 szálat, vagy bármely 2 fonalból 1-1 szálat összefogva megfelel a C fonal 1-1 szálának, ezt a mintákban így jeleztük: A + A = C.

Az alábbiakban áttekintjük, hogyan működnek a fonalaink, ha 1 szálnál többel dolgozunk:

2 szál az A fonalcsoportból megfelel a C fonalcsoport 1 szálának. Ezt a mintában így jeleztük: A + A = C

3 szál az A fonalcsoportból megfelel a D fonalcsoport 1 szálának. Ezt a mintában így jeleztük: A+A+A = D

4 szál az A fonalcsoportból megfelel az E fonalcsoport 1 szálának. Ezt a mintában így jeleztük: A + A+A+A = D

8 szál az A fonalcsoportból megfelel az F fonalcsoport 1 szálának. Ezt a mintában így jeleztük: A+A+A+A +A+A+A+A = F

2 szál az B fonalcsoportból megfelel a D fonalcsoport 1 szálának. Ezt a mintában így jeleztük: B+B =D

2 szál a C fonalcsoportból megfelel az E fonalcsoport 1 szálának. Ezt a mintában így jeleztük: C+C = E

4 szál a C fonalcsoportból megfelel az F fonalcsoport 1 szálának. Ezt a mintában így jeleztük: C+C+C+C = F

2 szál az E fonalcsoportból megfelel az F fonalcsoport 1 szálának. Ezt a mintában így jeleztük: E+E= F

A fonalak ilyen cseréjével új minőségeket, új struktúrákat érhetünk el, a választott kombinációktól függően. Kifejlesztettünk egy fonal-kalkulátort, amivel kiszámolhatja, mennyi fonalra van szüksége, ha 1 szál fonal helyett 2 vagy több szál kombinációját választja. A kalkulátorhoz a linket minden minta oldalán megtalálja. Ne feledje, hogy a megadott kötéspróba határozza meg, melyik fonalakat használhatjuk. Feltétlenül készítsünk próbadarabot a választott fonalkombinációval, és ellenőrizzük, hogy be tudjuk-e tartani a megfelelő kötéspróbát.

fel

3) Can I use a different yarn than what the pattern suggests?

The important thing when changing from one yarn to another is that the knitting/crochet tension remains the same. This is so that the measurements of the finished piece will be the same as on the sketch provided. It is easier to achieve the same knitting tension using yarns from the same yarn group. It is also possible to work with multiple strands of a thinner yarn to achieve the knitting tension of a thicker one. Please try our yarn converter. We recommend you to always work a test swatch.

Please NOTE: when changing yarn the garment might have a different look and feel to the garment in the photo, due to individual properties and qualities of each yarn.

See DROPS lesson: Can I use a different yarn than the one mentioned in the pattern?

fel

4) How do I use the yarn converter?

At the top of all our patterns you’ll find a link to our yarn converter, which is a helpful tool should you wish to use a different yarn than suggested. By filling in the yarn quality you wish to replace, the amount (in your size) and number of strands, the converter will present good alternative yarns with the same knitting tension. Additionally it will tell you how much you’ll require in the new qualities and whether you’ll need to work with multiple strands. Most skeins are 50g (some are 25g or 100g).

If the pattern is worked with multiple colours, every colour will have to be converted separately. Similarly, if the pattern is worked with several strands of different yarns (for example 1 strand Alpaca and 1 strand Kid-Silk) you will have to find alternatives for each, individually.

Click here to see our yarn converter

fel

5) Why do I get the wrong knitting tension with the suggested needle size?

The needle size provided in the pattern serves only as a guide, the important thing is to follow the knitting tension. And since knitting tension is very individual, you will have to adjust the needle size to ensure that YOUR tension is the same as in the pattern – maybe you’ll have to adjust 1, or even 2 needle sizes, up or down to achieve the correct tension. For this, we recommend that you work test swatches.

Should you work with a different knitting tension than the one provided, the measurements of the finished garment might deviate from the measurement sketch.

See DROPS lesson: How to measure your tension/gauge

See DROPS video: How to make a gauge tension swatch

fel

6) Why is the pattern worked top-down?

Working a garment top-down provides more flexibility and room for personal adjustment. For example it is easier to try the garment on while working, as well as making adjustments to length of yoke and shoulder caps.

The instructions are carefully explaining every step, in the correct order. Diagrams are adjusted to the knitting direction and are worked as usual.

fel

7) Why are the sleeves shorter in larger sizes?

The total width of the garment (from wrist-to-wrist) will be larger in the larger sizes, despite the actual sleeves being shorter. The larger sizes have longer sleeve caps and wider shoulders, so there will be a good fit in all sizes.

fel

8) What is a repeat?

Diagrams are often repeated on the round or in height. 1 repeat is the diagram the way it appears in the pattern. If it says to work 5 repeats of A.1 in the round, then you work A.1 a total of 5 times after/next to each other in the round. If it says to work 2 repeats of A.1 vertically/in height you work the entire diagram once, then begin again at the start and work the entire diagram one more time.

fel

9) How do I work according to a knitting diagram?

The diagram depicts all rows/rounds, and every stitch seen from the right side. It is read from bottom to top, from right to left. 1 square = 1 stitch.

When working back and forth, every other row is worked from the right side and every other row is worked from the wrong side. When working from the wrong side, the diagram will have to be worked reversed: from left to right, knit stitches are purled, purl stitches are knit etc.

When working in the round every round is worked from the right side and the diagram are worked from right to left on all rounds.

See DROPS lesson: How to read knitting diagrams

fel

10) How do I work according to a crochet diagram?

The diagram depicts all rows/rounds, and every stitch seen from the right side. It is worked from bottom to top, from right to left.

When working back and forth every other row is worked from the right side: from right to left and every other row is worked from the wrong side: from left to right.

When working in the round, every row in the diagram are worked from the right side, from right to left.

When working a circular diagram you start in the middle and work your way outwards, counter clockwise, row by row.

The rows usually start with a given number of chain stitches (equivalent to the height of the following stitch), this will either be depicted in the diagram or explained in the pattern.

See DROPS lesson: How to read crochet diagrams

fel

11) How do I work several diagrams simultaneously on the same row/round?

Instructions for working several diagrams after each other on the same row/round, will often be written like so: “work A.1, A.2, A.3 a total of 0-0-2-3-4 times". This means you work A.1 once, then A.2 is worked once, and A.3 is repeated (in width) the number of times provided for your size – in this case like so: S = 0 times, M = 0 times, L=2 times, XL= 3 times and XXL = 4 times.

The diagrams are worked as usual: begin with the first row in A.1, then work the first row in A.2 etc.

See DROPS lesson: How to read knitting diagrams

See DROPS lesson: How to read crochet diagrams

fel

12) Why does the piece start with more chain stitches than it’s worked with?

Chain stitches are slightly narrower than other stitches and to avoid working the cast-on edge too tight, we simply chain more stitches to begin with. The stitch count will be adjusted on the following row to fit the pattern and measurement sketch.

fel

13) Why increase before the rib edge when the piece is worked top-down?

The rib edge is more elastic and will contract slightly compared to, for example, stocking stitch. By increasing before the rib edge, you avoid a visible difference in width between the rib edge and the rest of the body.

fel

14) Why increase in the cast-off edge?

It’s very easy to cast off too tightly, and by making yarn overs while casting off (and simultaneously casting these off) you avoid a too tight cast off edge.

See DROPS video: How to bind off with yarn overs (yo)

fel

15) How do I increase/decrease on every 3rd and 4th row/round alternately?

To achieve an even increase (or decrease) you can increase on, for example: every 3rd and 4th row alternately, like so: work 2 rows and increase on the 3rd row, work 3 rows and increase on the 4th. Repeat this until the increase is complete.

See DROPS lesson: Increase or decrease 1 st on every 3rd and 4th row alternately

fel

16) Why is the pattern slightly different than what I see in the photo?

Pattern repeats can vary slightly in the different sizes, in order to get the correct proportions. If you’re not working the exact same size as the garment in the photo, yours might deviate slightly. This has been carefully developed and adjusted so that the complete impression of the garment is the same in all sizes.

Make sure to follow instructions and diagrams for your size!

fel

17) How can I work a jacket in the round instead of back and forth?

Should you prefer to work in the round instead of back and forth, you may of course adjust the pattern. You’ll need to add steeks mid-front (usually 5 stitches), and follow the instructions. When you would normally turn and work from the wrong side, simply work across the steek and continue in the round. At the end you’ll cut the piece open, pick up stitches to work bands, and cover the cut edges.

See DROPS video: How to knit steeks and cut open

fel

18) Can I work a jumper back and forth instead of in the round?

Should you prefer to work back and forth instead of in the round, you may of course adjust the pattern so you work the pieces separately and then assemble them at the end. Divide the stitches for the body in 2, add 1 edge stitch in each side (for sewing) and work the front and back pieces separately.

See DROPS lesson: Can I adapt a pattern for circular needles into straight needles?

fel

19) Why do you show discontinued yarns in the patterns?

Since different yarns have different qualities and textures we have chosen to keep the original yarn in our patterns. However, you can easily find options among our available qualities by using our yarn converter, or simply pick a yarn from the same yarn group.

It is possible that some retailers still have discontinued yarns in stock, or that someone has a few skeins at home that they would like to find patterns for.

The yarn converter will provide both alternative yarn as well as required amount in the new quality.

fel

20) How do I make a women’s size garment into a men’s size one?

If you have found a pattern you like which is available in women’s size it’s not very difficult to convert it to men’s size. The biggest difference will be the length of sleeves and body. Start working on the women size that you think would fit across the chest. The additional length will be worked right before you cast off for the armhole/sleeve cap. If the pattern is worked top-down you can add the length right after the armhole or before the first decrease on sleeve.

Regarding additional yarn amount, this will depend on how much length you add, but it is better with a skein too many than too few.

fel

21) How do I prevent a hairy garment from shedding?

All yarns will have excess fibres (from production) that might come off as lint or shedding. Brushed yarns (ie hairier yarns) have more of these loose, excess fibres, causing more shedding.

Shedding also depends on what is worn under or over the garment, and whether this pulls at the yarn fibres. It’s therefore not possible to guarantee that there will be no shedding

Below are some tips on how to get the best result when working with hairier yarns:

1. When the garment is finished (before you wash it) shake it vigorously so the looser hairs come off. NOTE: do NOT use a lint roller, brush or any method that pulls at the yarn.

2. Place the garment in a plastic bag and put it in your freezer - the temperature will cause the fibres to become less attached to each other, and excess fibres will come off easier.

3. Leave in the freezer for a few hours before taking it out and shaking it again.

4. Wash the garment according to the instructions on the yarn label.

fel

22) Where on the garment is the length measured?

The measurement sketch/schematic drawing provides information regarding the full length of the garment. If it’s a jumper or a jacket the length is measured from the highest point on the shoulder closest to the neckline, and straight down to the bottom of the garment. It is NOT measured from the tip of shoulder. Similarly, the length of yoke is measured from the highest point on the shoulder and down to where yoke is split into body and sleeves.

On a jacket measures are never taken along bands, unless specifically stated. Always measure inside band stitches when measuring the length.

See DROPS lesson: How to read a schematic drawing

fel

23) How do I know how many balls of yarn I need?

The required amount of yarn is provided in grams, eg: 450 g. To calculate how many balls you’ll need you first need to know how many grams are in 1 ball (25g, 50g or 100g). This information is available if you click on the individual yarn quality on our pages. Divide the amount required with the amount of each ball. For example, if each ball is 50g (the most common amount), the calculation will be as follows: 450 / 50 = 9 balls.

fel

DROPS fonalat vásárolt a minta elkészítéséhez? akkor, abban a boltban, ahol a fonalat vásárolta, joga van segítséget kérni és kapni. A DROPS üzletek listáját ITT találja!
Még mindig nem találta meg a választ, amire szüksége van? Görgessen lejjebb, és tegye fel kérdését, és szakembereink megpróbálnak segíteni. Ez általában 5-10 munkanapon beül megtörténik.. Addig is elolvashatja a korábban, mások által feltett kérdéseket és a válaszokat, vagy csatlakozhat a Facebook-on a DROPS Workshophoz, hogy kézimunkázó társaitól kaphasson segítséget.

Megjegyzések / Kérdések (8)

Kari Bjerknes 28.12.2019 - 15:40:

Prøver å skrive ut mønsteret/oppskriften på pulsvanter. Det står at det er gratismønster og jeg kan ikke ha på mobilen hele tiden....... Kan dere hjelpe meg🥰

DROPS Design 20.01.2020 kl. 11:06:

Hei Kari. Da er det bare å klikke på skriver ikonet, nedenfor bildet eller til høyre. Får du ikke skrevet ut, sjekk dine skriver innstillinger på din printer/telefon/PC. God Fornøyelse!

Pia Dupont 17.01.2019 - 18:59:

Jeg har gemt en del opskrifter på favoritter også denne opskrift som jeg er i gang med. Men nu er der ikke mulighed for at komme ind på favoritterne. Kommer det igen? Jeg bruger den rigtig meget

DROPS Design 23.01.2019 kl. 15:16:

Hei Pia. Favorittfunksjonen har vært nede for oppdatering, men nå er den oppe å kjøre igjen som vanlig. God fornøyelse.

M. Verhoeven 14.11.2018 - 16:52:

Wat betekenen de paar blokjes bovenaan het patroon a1? (2 x 4).

DROPS Design 13.12.2018 kl. 09:18:

Dag M. Verhoeven,

Over dit gedeelte van het telpatroon herhaalt het patroon zich over een ander aantal naalden in de hoogte, de rest van het patroon begint daar weer bij naald 1.

Renee Skogli 05.10.2018 - 12:30:

Prøver å skrive ut Annely pannebånd,men halve oppskriften og tegnforklaringene vises ikke da det på en side \"trekkes et strek\" fra høyre hjørne oppe og ned til venstre side nede,der det som er over blir blankt,mens det under vises. Hvorfor??????? Har ikke hatt det problemet på andre mønster.

Annette 22.03.2018 - 16:53:

Hej. Jeg forsøger at strikke pandebåndet, men kommer i tvivl om, hvordan jeg kommer videre efter de første 20 pinde i mønster A1. Hvorfor er der de to videreførte mønsterrækker med de yderste snoninger? Hvordan skal de ikke tegnede masker strikkes? Vh Annette

DROPS Design 26.04.2018 kl. 11:46:

Hej Annette, det er fordi du fortsætter med de brede snoninger på hver 6.pind og alle de andre masker ifølge diagrammet. God fornøjelse!

Derusse 07.03.2018 - 12:10:

Bonjour, Qu'elle doit être la largeur du bandeau, il n'y a que la longueur de précisé. Merci pour votre réponse Cordialement

DROPS Design 07.03.2018 kl. 12:56:

Bonjour Mme Derusse, nous n'avons malheureusement plus le modèle, toutefois, si votre échantillon est juste, vous obtiendrez la même largeur que l'on voit sur la photo. Bon tricot!

Karin Århäll 26.02.2018 - 14:02:

Hej! Jag ska sticka Annely, pannbandet. Det står att det finns två storlekar men i mönstret står bara ett antal maskor för uppläggning. Hur gör jag då? Jag ska sticka deb större storleken. Med vänlig hälsning, Karin

DROPS Design 26.02.2018 kl. 14:21:

Hej Karin, du lägger upp samma antal maskor, men följer mönstret till arb mäter 54 cm (istället för 48 cm) Lycka till!

Anne Villaume 13.11.2017 - 22:29:

N'y a t'il pas une erreur au niveau des diagrammes des torsades ( torsades 4 mailles centrales ?

DROPS Design 14.11.2017 kl. 09:14:

Bonjour Mme Villaume, le diagramme A.3 semble correct, que pensez-vous avoir vu comme erreur, pouvez-vous nous en dire plus? Merci d'avance.

Post a comment to pattern DROPS 182-12

Szívesen vesszük, ha megosztja velünk gondolatait erről a mintáról.

Ha kérdést szeretne feltenni, ügyeljen arra, hogy a megfelelő kategóriát válassza ki, így fegyorsíthatja a válaszadás folyamatát. Það verður að merkja við svæði merktri með *.