Taffy by DROPS Design

Gehaakte DROPS sokken van 2 draden ”Fabel”.

Trefwoorden: kantpatroon, sokken
DROPS design: Model nr. FA-114.
--------------------------------------------------------
Maat: 35/37 - 38/40 - 41/43
Pijplengte: ongeveer 26 - 27 - 28 cm
Voetlengte: ongeveer 23 - 24 - 27 cm
Materiaal: DROPS FABEL van Garnstudio,
100-100-100 gr. kleur nr. 903, Geel/Roze mix
50-50-100 gr. kleur nr. 911, Fun Lila
50-50-100 gr. kleur nr. 910, Sea Mist

DROPS HAAKNLD 4.5 mm – of de maat die u nodig heeft voor een stekenverhouding van 14 stk x 9 stk/toeren = 10 x 10 cm.
--------------------------------------------------------

-------------------------------------------------------

Alternatief garen – Bekijk hier hoe u een ander garen kiest
Garengroep A tot F – Bekijk hier hoe u hetzelfde patroon gebruikt met een ander garen
Garenverbruik als u een alternatief garen kiest – Gebruik onze garenvervanger

-------------------------------------------------------


75% wol, 25% polyamide
vanaf 2.29 € /50g
DROPS Fabel uni colour DROPS Fabel uni colour 2.29 € /50g
Breiwebshop
Bestel
DROPS Fabel print DROPS Fabel print 2.45 € /50g
Breiwebshop
Bestel
DROPS Fabel long print DROPS Fabel long print 2.65 € /50g
Breiwebshop
Bestel
needles Naalden & Haaknaalden Bestel
Het garen om dit patroon van te maken kunt u vanaf 9.16€ krijgen. Lees meer.

Instructies voor het patroon

--------------------------------------------------------
STREPEN:
Haak iedere toer met 2 draden Fabel in strepen als volgt: * 2 toeren met 1 draad Fun Lila en 1 draad Geel/Roze mix, 2 toeren met 1 draad Sea Mist en 1 draad Geel/Roze mix *, herhaal van *-*.

TIP VOOR HET MINDEREN:
Minder 1 stk/v als volgt:
Haak 1 stk/v, maar wacht met de laatste doorhaling, haak het volgende stk/v, maar haal bij de laatste doorhaling de draad door alle st op de haak = 1 stk/v geminderd.
--------------------------------------------------------
--------------------------------------------------------

SOKKEN:
Haak van boven naar beneden.
Haak 42-44-47 l met haaknld 4.5 mm en 1 draad Sea Mist en 1 draad Geel/Roze mix en vorm een ring met 1 hv in de eerste l. Ga verder in de rondte als volgt:
Haak 3 l (= 1 stk), 1 stk in iedere van de eerste 1-3-1 l, *sla 1 l over, 1 stk in iedere van de volgende 4 l *, herhaal van *-* en eindig met 1 hv in de 3e l van het begin van de toer = 34-36-38 stk. Haak 1 toer met 1 stk in ieder stk.
Ga nu verder in STREPEN - zie boven - en als volgt:
TOER 3: 3 l (= 1 stk), 1 stk in iedere van de eerste 9 stk, * sla 1 stk over, 2 stk (= 1 stk-groep) in het volgende stk *, herhaal van *-* in totaal 7-8-9 keer, 1 stk in iedere van de laatste 10 stk en 1 hv in de 3e l van het begin van de toer.
Er zijn nu 20 stk en 7-8-9 stk-groepen op de toer.
TOER 4: 3 l (= 1 stk), 1 stk in iedere van de eerste 9 stk, 2 stk (= 1 stk-groep) tussen het laatste stk en de eerste stk-groep van de vorige toer, 1 stk-groep tussen alle stk-groepen (= 6-7-8 keer), 1 stk in iedere van de laatste 10 stk en 1 hv in de 3e l van het begin van de toer.
TOER 5: 3 l (= 1 stk), 1 stk in iedere van de eerste 9 stk, 1 stk-groep tussen alle stk-groepen van de vorige toer (6-7-8 keer), 1 stk-groep tussen de laatste stk-groep en het eerste stk van de vorige toer, 1 stk in iedere van de volgende 10 stk en 1 hv in de 3e l van het begin van de toer.
Herhaal toer 4 en 5. Minder TEGELIJKERTIJD in de 8e toer 1 stk aan iedere kant van 3 l middenachter - zie TIP VOOR HET MINDEREN! Er zijn nu 18 stk en 7-8-9 stk-groepen op de toer.
Herhaal dit minderen in de 18e toer. Er zijn nu 16 stk en 7-8-9 stk-groepen op de toer. Ga verder tot er 19-20-21 toeren gehaakt zijn. Het werk meet ongeveer 21-22-23 cm. Haak nu de hiel als volgt:

HIEL:
Haak de hiel met de 2 draden die u ook gebruikt heeft in de laatste toer voor de hiel.
Haak 1 l, dan 1 hv in de 3e l van de vorige toer en 1 hv in iedere van de eerste 7 stk. Keer het werk. Haak 1 v in iedere van de 8 hv, dan 1 v in iedere van de volgende 8 stk = 16 v (= hiel-st). Keer het werk (de volgende toer = aan de goede kant). Haak v heen en weer over de hiel-st, minder TEGELIJKERTIJD 1 v - zie TIP VOOR HET MINDEREN – aan iedere kant in elke toer tot er 8 v over zijn. Keer het werk (de volgende toer = aan de goede kant). Plaats een markeerdraad.
Haak 1 v in iedere v, haak TEGELIJKERTIJD aan het einde van iedere toer 2 nieuwe v langs de zijkant op de hiel. Minder TEGELIJKERTIJD aan het begin van iedere toer 1 v. Ga zo verder tot er weer 16 v zijn op de toer – u heeft nu alle toeren langs de zijkant van de hiel weer meegenomen in het werk. Ga verder in de rondte.

VOET:
Ga verder met Strepen als hiervoor.
Haak 4 v tussen de hiel-st en de laatste toer op de pijp voor de hiel. Haak dan 1 stk-groep tussen de hiel-st en de eerste stk-groep van de laatste toer voor de hiel. Haak 1 stk-groep tussen alle stk-groepen op de bovenkant van de voet (= 6-7-8 keer), 4 v tussen de stk-groep aan de bovenkant van de voet en de hiel-st, 1 hv in iedere van de volgende 8 v op de hiel en 1 hv in de volgende v. De toer begint vanaf nu hier = midden onderkant voet.
TOER 1: Haak 3 l (= 1 stk), 1 stk in iedere van de eerste 11 v, 1 stk-groep tussen alle stk-groepen van de vorige toer (= 6-7-8 stk-groepen), 1 stk-groep tussen de laatste stk-groep en de eerste v van de vorige toer en 1 stk in iedere van de laatste 12 v/hv. Er zijn nu 24 stk op de onderkant voet en 7-8-9 stk-groepen op de bovenkant voet.
TOER 2: Haak 3 l (= 1 stk), 1 stk in iedere van de eerste 9 stk, minder 1 stk, haak 1 stk-groep tussen het laatste stk en de eerste stk-groep van de vorige toer, dan 1 stk-groep tussen alle stk-groepen (= 6-7-8 keer), minder 1 stk, 1 stk in iedere van de volgende 10 stk en 1 hv in de 3e l van het begin van de toer. U heeft nu 1 stk geminderd aan iedere kant van de stk-groep op de bovenkant voet = 22 stk op de onderkant voet en 7-8-9 stk-groepen op de bovenkant voet.
TOER 3: Haak 3 l (= 1 stk), 1 stk in iedere van de eerste 10 stk, 1 stk-groep tussen iedere stk-groep van de vorige toer (= 6-7-8 stk-groepen), 1 stk-groep tussen de laatste stk-groep en het eerste stk van de vorige toer, 1 stk in iedere van de laatste 11 stk.
Herhaal TOER 2 en 3 in totaal 6-6-7 keer. Het werk meet nu ongeveer 19-19-22 cm vanaf de markeerdraad op de hiel en er zijn 12-12-10 stk op de onderkant voet en 7-8-9 stk-groepen op de bovenkant voet.

TEEN:
Haak de teen met de 2 draden die u ook gebruikt heeft op de laatste toer voor de teen.
Haak 1 l, dan 1 v in iedere st en eindig met 1 hv in de l van het begin van de toer = 26-28-28 v.
Plaats een markeerdraad aan iedere kant met 12-13-13 v voor de bovenkant voet en de onderkant voet. Ga verder in de rondte en minder TEGELIJKERTIJD 2 v aan iedere kant om de toer als volgt: Haak de toer tot 1 v voor de v met de markeerdraad, haak 1 v maar wacht met de laatste doorhaling (= 2 st op de haak), haak 1 v in de v met de markeerdraad maar wacht met de laatste doorhaling (= 3 st op de haak), haak 1 v in de volgende v, maar haal bij de laatste doorhaling de draad door alle st op haak = 2 v geminderd.
Minder zo aan iedere kant 3-4-4 keer = 14-12-12 v op de toer. Haak 1 toer met 1 v in iedere v. Knip de draad af. Leg de sokken plat en naai de teen samen. Zet de draden vast.

Dit patroon is gecorrigeerd. .

Gewijzigd online: 06.09.2016
Correctie SOKKEN: Zet op 42-44-47 l (niet 41-43-46 l).

Heeft u hulp nodig voor dit patroon?

Bedankt dat u een patroon van DROPS Design kiest. We zijn er trots op dat we patronen aanbieden die correct en makkelijk te volgen zijn. Alle patronen zijn uit het Noors vertaald en u kunt altijd het origineel patroon controleren (DROPS 120-34) voor de afmetingen en de berekiningen.

Heeft u moeite met het volgen van het patroon? Hieronder vindt u een lijst met bronnen die u kunnen helpen om uw project vlot af te maken - of om eenvoudig iets nieuws te leren.

signature-image signature

Heeft u moeite met het volgen van het patroon? Hieronder vindt u een lijst met bronnen die u kunnen helpen om uw project vlot af te maken - of om eenvoudig iets nieuws te leren.

We hebben tevens een stap-voor-stap uitleg voor verschillende technieken, welke u hier kunt vinden.

1) Waarom is de stekenverhouding zo belangrijk?

De stekenverhouding bepaalt de uiteindelijke afmetingen van uw werkstuk en wordt normaliter aangegeven in 10 x 10 cm. Het wordt als volgt aangegeven: het aantal steken in de breedte x het aantal naalden in de hoogte - dus: 19 steken x 26 naalden = 10 x 10 cm.

De stekenverhouding is heel erg individueel; sommige mensen breien/haken heel losjes, terwijl anderen vrij strak werken. De stekenverhouding past u aan met de naalddikte, wat de reden is waarom we slechts een suggestie voor de naalddikte geven! U moet deze aanpassen (naar boven of beneden) om ervoor te zorgen dat UW stekenverhouding overeenkomt met de stekenverhouding die aangegeven staat in het patroon. Als u met een andere stekenverhouding werkt dan staat aangegeven in het patroon, dan zal het garenverbruik anders zijn, en zal uw werkstuk andere afmetingen krijgen dan het patroon aangeeft.

De stekenverhouding geeft tevens aan welk garen als vervanging kan dienen. U kunt verschillende garens met elkaar vervangen, zolang de stekenverhouding maar hetzelfde is.

Bekijk de DROPS les: Hoe u de stekenverhouding opmeet

Bekijk de DROPS video: Hoe u een proeflapje maakt

naar boven

2) Wat zijn de garengroepen?

Al onze garens zijn ondergebracht in garengroepen (van A tot F) volgens dikte en stekenverhouding – groep A bevat de dunste garens en groep F de dikste. Dit maakt het makkelijker voor u om alternatieve garens te vinden voor onze patronen, indien u graag ander garen wilt gebruiken. Alle garens binnen dezelfde groep hebben ongeveer eenzelfde stekenverhouding en kunnen elkaar vervangen. Het is wel zo dat verschillende garenkwaliteiten verschillende structuren en eigenschappen hebben, wat het uiteindelijke werkstuk een unieke 'look en feel' geeft.

Klik hier voor een overzicht van de garens in elke garengroep

naar boven

3) Kan ik een ander garen gebruiken dan staat aangegeven in het patroon?

Bij het kiezen van een ander garen is het belangrijk dat de stekenverhouding hetzelfde blijft. De afmetingen van het uiteindelijke werk zijn dan hetzelfde als aangegeven in de tekening bij het patroon. Het is makkelijker om dezelfde stekenverhouding te krijgen als u garen gebruikt uit dezelfde garengroep. Het is ook mogelijk om meerdere draden van een dunner garen te gebruiken om de stekenverhouding van een dikker garen te krijgen. Probeer onze garenvervanger. We raden u aan om altijd een proeflapje te maken.

LET OP: als u een ander garen neemt, kan het kledingstuk een andere 'look en feel' krijgen dan het kledingstuk op de foto, vanwege individuele eigenschappen en kwaliteiten van elk garen.

Bekijk de DROPS les: Kan ik een ander garen gebruiken dan staat aangegeven in het patroon?

naar boven

4) Hoe gebruik ik de garenvervanger?

Bovenaan al onze patronen vindt u een link naar onze garenvervanger, welke handig kan zijn als u een ander garen wilt gebruiken dan staat aangegeven in het patroon. Door het garen in te vullen dat u wilt vervangen, de hoeveelheid (in uw maat) en het aantal draden, stelt de vervanger geschikte alternatieven voor met dezelfde stekenverhouding. Daarnaast wordt aangegeven hoeveel u nodig heeft in de nieuwe kwaliteiten en of u met meerdere draden moet werken. De meeste bollen zijn 50 gram (sommige zijn 25 gram of 100 gram).

Als het patroon met meerdere kleuren wordt gebreid/gehaakt, moet elke kleur apart worden vervangen. Dit geldt ook als het patroon met verschillende draden van verschillende garens wordt gemaakt (bijvoorbeeld 1 draad Alpaca en 1 draad Kid-Silk) dan zult u voor elk individueel alternatieven moeten vinden.

Klik hier voor de garenvervanger

naar boven

5) Waarom krijg ik de verkeerde stekenverhouding met de aangegeven naalddikte?

De naalddikte die aangegeven is in het patroon geldt slechts als een richtlijn, het is van belang dat de stekenverhouding klopt. En omdat de stekenverhouding per persoon nogal verschillend is, zult u de naalddikte aan moeten passen om ervoor te zorgen dat UW stekenverhouding hetzelfde is als in het patroon – misschien is het nodig dat u 1 of zelfs 2 naalddiktes naar beneden of naar boven moet om de juiste stekenverhouding te krijgen. Daarom raden we ook aan om een proeflapje te maken.

Als u met een andere stekenverhouding werkt dan staat aangegeven in het patroon, dan kunnen de afmetingen van het werkstuk afwijken van de afmetingen volgens de tekening.

Bekijk de DROPS les: Hoe meet u de stekenverhouding

Bekijk de DROPS video: Hoe maakt u een proeflapje voor de stekenverhouding

naar boven

6) Waarom wordt het patroon van boven naar beneden gereid?

Als u een kledingstuk van boven naar beneden breit, dan geeft dit meer flexibiliteit en mogelijkheden voor persoonlijke aanpassingen. Het is bijvoorbeeld makkelijker om het kledingstuk te passen terwijl u er mee bezig bent. U kunt ook makkelijker de lengte van de pas en de schouderkoppen aanpassen.

In de uitleg worden alle stappen zorgvuldig uitgelegd in de juiste volgorde. De telpatronen zijn aangepast aan de breirichting en worden zoals gebruikelijk gebreid.

naar boven

7) Waarom zijn de mouwen korter in de grotere maten?

De totale breedte van het kledingstuk (van pols tot pols) is groter in de grotere maten, ondanks dat de eigenlijke mouwen korter zijn. De grotere maten hebben langere mouwkoppen en bredere schouders, dus er is een goede pasvorm in alle maten.

naar boven

8) Wat is een herhaling?

Telpatronen worden vaak herhaald in de breedte op de naald en/of in de hoogte. 1 herhaling van het telpatroon is hoe het te zien is in het telpatroon. Als er staat dat u 5 herhalingen van A.1 op de naald moet breien, dan breit u het patroon in totaal 5 keer achter/na elkaar op de naald. Als er staat dat u 2 herhalingen van A.1 in de hoogte moet breien, dan breit u het hele telpatroon (dus alle naalden van het telpatroon) een keer en begint u opnieuw onderaan bij het begin en breit u het telpatroon nog een keer.

naar boven

9) Hoe brei ik volgens een telpatroon?

Het telpatroon laat alle naalden en elke steek zien vanaf de goede kant. Het wordt gelezen van onder naar boven, van rechts naar links. 1 vierkant = 1 steek.

Als u heen en weer breit, wordt elke andere naald aan de goede kant gebreid en elke andere naald wordt aan de verkeerde kant gebreid. Als u aan de verkeerde kant breit, moet u het telpatroon omgekeerd breien, dus van links naar rechts. rechte steken worden dan averecht gebreid en averechte steken recht, etc.

Als u in de rondte breit wordt elke naald aan de goede kant gebreid en het telpatroon wordt dan van rechts naar links gebreid op alle naalden.

Bekijk de DROPS les: Hoe lees ik de teltekening bij de patronen?

naar boven

10) Hoe haak ik volgens een telpatroon?

Het telpatroon laat alle toeren en elke steek zien vanaf de goede kant. Het wordt van onder naar boven gehaakt en van rechts naar links.

Als u heen en weer haakt, wordt elke andere toer aan de goede kant gehaakt: van rechts naar links en elke andere toer wordt aan de verkeerde kant gehaakt: vank links naar rechts.

Als u in de rondte haakt, wordt elke toer in het telpatroon aan de goede kant gehaakt, van rechts naar links.

Als u een cirkelvormig telpatroon haakt, dan begint u in het midden en haakt u naar buiten toe, tegen de klok in, toer na toer.

Meestal beginnen de toeren met een opgegeven aantal lossen (overeenkomend met de hoogte van de volgende steek), deze zijn of in het telpatroon opgenomen, of uitgelegd in het patroon.

Bekijk de DROPS les: Hoe lees je telpatronen voor haken

naar boven

11) Hoe brei/haak je verschillende telpatronen tegelijkertijd op dezelfde naald/toer

Instructies om verschillende telpatronen achter elkaar op dezelfde naald/toer te breien/haken, worden meestal als volgt beschreven: “brei/haak A.1, A.2, A.3 in totaal 0-0-2-3-4 keer". Dit betekent dat u A.1 een keer breit/haakt, daarna wordt A.2 een keer gebreid/gehaakt, en A.3 wordt het aantal aangegeven keren (in de breedte) in uw maat gebreid/gehaakt – in dit geval als volgt: S = 0 keer, M = 0 keer, L=2 keer, XL= 3 keer en XXL = 4 keer.

De telpatronen worden zoals gebruikelijk gebreid/gehaakt: begin met de eerste naald/toer in A.1, brei/haak dan de volgende naald/toer in A.2 etc.

Bekijk de DROPS les: Hoe u telpatronen voor breien leest

Bekijk de DROPS les: Hoe u telpatronen voor haken leest

naar boven

12) Waarom begint het werk met meer lossen dan waarmee gehaakt wordt?

Lossen zijn ietsje smaller dan andere steken en om te voorkomen dat de opzetrand te strak wordt, haken we eenvoudigweg meer lossen om mee te beginnen. Het aantal steken wordt in de volgende toer aangepast zodat het overeenkomt met het patroon en de afmetingen in de tekening.

naar boven

13) Waarom meerderen voor de boord als het werk van boven naar beneden gebreid wordt?

De rand in ribbelsteek is elastischer en zal ietwat samentrekken vergeleken met bijvoorbeeld tricotsteek. Door te meerderen voor de rand in ribbelsteek, voorkomt u een zichtbaar verschil in breedte tussen de rand in ribbelsteek en de rest van het lijf.

naar boven

14) Waarom meerderen in de afkantrand?

Het gebeurt vrij makkelijk dat u te strak afkant, en door omslagen te maken tijdens het afkanten (terwijl u deze tegelijkertijd afkant) voorkomt u dat de afkantrand te strak wordt.

Bekijk de DROPS video: Hoe kant u af met omslagen

naar boven

15) Hoe meerder/minder je afwisselend op elke 3e en 4e naald/toer?

Om gelijkmatig te meerderen (of te minderen) kunt u meerderen op, bijvoorbeeld: afwisselend elke 3e en 4e naald, als volgt: brei 2 naalden en meerder op de 3e naald, brei 3 naalden en meerder op de 4e naald. Herhaal dit tot het meerderen klaar is.

Bekijk de DROPS les: Meerder of minder 1 st afwisselend

naar boven

16) Waarom is het patroon een beetje anders dan wat ik op de foto zie?

Herhalingen van het patroon kunnen een beetje anders zijn in de verschillende maten, om de juiste verhoudingen te krijgen. Als u niet dezelfde maat maakt als het kledingstuk op de foto, wijkt uw werkstuk wellicht ietsje af. Dit is met zorg ontwikkeld en aangepaste zodat het totale beeld van het kledingstuk hetzelfde is in alle maten.

Zorg ervoor dat u de instructies en de telpatronen voor uw maat volgt!

naar boven

17) Hoe kan ik een vest in de rondte breien, in plaats van heen en weer?

Als u liever in de rondte breit dan heen en weer, dan kunt u natuurlijk het patroon aanpassen. U moet dan steken midden voor toevoegen (meestal 5 steken) en de instructies volgen. Als u normaal het werk keert en aan de verkeerde kant breit, breit u nu over de extra steken en gaat u verder in de rondte. Aan het einde knipt u het werk open. Neem steken op voor de biezen en werk de afgeknipte randen af.

Bekijk de DROPS video: Hoe breit u knipbiezen en openknippen

naar boven

18) Kan ik een trui heen en weer breien in plaats van in de rondte?

Als u liever heen en weer breit dan in de rondt, dan kunt u natuurlijk het patroon aanpassen zodat u de panden apart van elkaar breit en aan het eind aan elkaar naait. Deel de steken voor het lijf in tweeën en voeg 1 kantsteek toe aan elke kant (voor het in elkaar naaien) en brei het voor- en achterpand apart van elkaar.

Bekijk de DROPS les: Kan ik een patroon aanpassen van rondbreinaalden naar rechte naalden?

naar boven

19) Waarom staan er garens in de patronen die niet meer leverbaar zijn?

Omdat de verschillende garens verschillende kwaliteiten en verschillend texturen hebben, hebben we ervoor gekozen om het originele garen in het patroon te laten staan. Maar u kunt vrij makkelijk andere opties vinden tussen de beschikbare garenkwaliteiten door onze garenvervanger te gebruiken, of door een garen uit dezelfde garengroep uit te kiezen.

Het is mogelijk dat sommige verkooppunten nog bollen op voorraad hebben van garens die niet meer leverbaar zijn, of dat iemand thuis nog een paar bollen heeft liggen en hier een patroon bij zoekt.

Degarenvervanger laat alternatieve garens zien en de hoeveelheid die u nodig heeft in de nieuwe kwaliteit.

naar boven

20) Hoe verander ik een kledingstuk voor dames in eentje voor heren?

Als u een patroon heeft gevonden doe alleen beschikbaar is in damesmaten, dan hoeft het niet heel moeilijk te zijn om deze aan te passen naar een herenmaat. Het grootste verschil is de lengte van de mouwen en het lijf. Begin met breien in de damesmaat die overeenkomt met de borstwijdte. De lengte die erbij komt wordt namelijk gebreid voordat u begint met afkanten voor de armsgaten. Als het patroon van boven naar beneden wordt gebreid, kunt u lengte toevoegen vlak na de armsgaten of voor de eerste mindering op de mouw.

Wat betreft de extra hoeveelheid garen wat u nodig heeft: dit hangt heel erg af van hoeveel lengte u toevoegt, maar het is vaak meter dat u een bol te veel hebt dan te weinig.

naar boven

21) Hoe voorkom ik dat een harig kledingstuk gaat pillen of pluizen?

Alle garens hebben vezels die uitsteken (door de productie) waardoor een kledingstuk gaat pluizen of pillen. Geborstelde garens (dus meer harige garens) hebben meer van deze losse, uitstekende vezels waardoor het eerder gaat pluizen of pillen.

Hoewel het niet mogelijk is om te garanderen dat geborsteld garen 100% pluisvrij is, is het wel mogelijk om dit drastisch af te laten nemen, door de volgende stappen te ondernemen:

1. Als het kledingstuk klaar is (voordat u het gaat wassen) schudt u het kledingstuk flink uit, zodat de losse haartjes eruit komen. LET OP: gebruik GEEN roller, borstel of andere methode, waardoor aan het kledingstuk getrokken wordt

2. Plaats het kledingstuk in een plastic zak en leg het in de vriezer - de temperatuur zorgt ervoor dat de vezels minder aan elkaar blijven zitten, en uitstekende vezels komen makkelijker los.

3. Laat een paar uur in de vriezer liggen, voordat u het eruit haalt en schudt het kledingstuk dan opnieuw uit.

4. Was het kledingstuk volgens de instructies op het garenlabel.

naar boven

22) Waar op het kledingstuk wordt de lengte gemeten??

De tekening/ het schema met de afmetingen geeft informatie over de volledige lengte van het kledingstuk. Als het een trui of een vest betreft, dan wordt deze vanaf het hoogste punt op de schouder gemeten (meestal het dichtst bij de halslijn), en recht naar beneden tot de onderkant van het kledingstuk. Het wordt NIET gemeten vanaf de punt van de schouder. Op gelijke wijze wordt ook de lengte van de pas gemeten, vanaf het hoogste punt op de schouder en naar beneden tot waar de pas gesplitst wordt voor het lijf en de mouwen.

Op een vest worden de afmetingen nooit over de biezen genomen, tenzij anders aangegeven. Meet altijd binnen de biessteken als u de lengte opmeet.

Bekijk de DROPS les: Maattekeningen lezen

naar boven

23) Hoe weet ik hoeveel bollen ik nodig heb?

De benodigde hoeveelheid garen wordt aangegeven in grammen, dus bijvoorbeeld: 450 g. Om uit te rekenen hoeveel bollen u nodig heeft, moet u eerst weten hoeveel gram er in 1 bol gaat (25 g, 50 g, of 100 g). Deze informatie vindt u door op de individuele garenkwaliteit te klikken op onze site. Deel de hoeveelheid benodigde garen door de hoeveelheid per bol. Bijvoorbeeld, als de bollen 50 gram wegen (de meest gebruikelijke hoeveelheid), ziet de berekening er als volgt uit: 450 / 50 = 9 bollen.

naar boven

Heeft u DROPS garen besteld om dit patroon te maken? Dan heeft u recht op hulp van de winkel waar u het garen gekocht heeft. Vind hier een lijst van DROPS winkels!
Kunt u het antwoord op uw vraag nog steeds niet vinden? Scroll dan naar beneden en laat een vraag achter zodat een van onze experts kan proberen u te helpen. Dit wordt normaal tussen 5 tot 10 werkdagen gedaan.. In de tussentijd kunt u de vragen en antwoorden lezen die anderen bij dit patroon achter hebben gelaten of doe mee met de DROPS Workshop op Facebook om hulp te krijgen van mede breisters en haaksters!

Opmerkingen / Vragen (78)

country flag Zarah Pripsøe wrote:

Tak for svar. Omgang 4 har jeg ingen problemer med, det er omgang 5 der ikke passer. Opskriften siger, at jeg skal hækle 9 st og dernæst hækle den første st.gruppe imellem de 2 st.grupper fra forrige omg (altså fra omg.4). Men jeg har 2 masker for meget. Jeg har 11 st før jeg kommer til mellemrummet mellem de 2 st.grupper ... jeg forstår det ikke. Er der én fejl. Jeg har ialt de 36 masker jeg skal have, men tælling af masker passer ikke

10.05.2021 - 13:31

DROPS Design answered:

Hei Zarah. Siden 5. omgang ikke stemmer, er det mulig en feil i tidligere omgang som påvirker. I 3. omg hekler du 3 lm + 9 st + 8 st-gr (det hoppes over 1 lm, men husk at det ikke er likt på hver side av st-gr). I 4. omgang hekles en st-gr mellom siste st og første st-gr fra forrige omg, deretter 7 st-gr, du har nå 8 st-gr på omg. Så hekler du 5. omg slik: 3 lm + 1 st i de neste 9 st, hoppe over 2 st for å kunne hekle mellom st-gr fra forrige rad. Når du har heklet 7 st-gr, hoppe over 1 st-gr for så å hekle 1 st i hver av de neste 10 st og avslutt med 1 kj i 3.lm på begynnelsen av omg. Du skal nå ha 20 st + 7 st-gr. mvh DROPS design

10.05.2021 kl. 15:13

country flag Zarah Pripsøe wrote:

Jeg kan se, at en svensk pige, Lene fra d. 14.08.2016 har haft samme problem med str. 38/40, men hendes svar kan jeg ikke bruge. Opskriften er jo rettet, og det er den jeg hækler udefra....

10.05.2021 - 08:25

DROPS Design answered:

Hei Zarah. Se svaret som er gitt deg tidligere idag. mvh DROPS design

10.05.2021 kl. 13:24

country flag Zarah Pripsøe wrote:

Hej igen Jeg forstår forsat ikke omg. 5. Hækler jeg de 9 st. som opskriften siger, så får jeg herefter 2 masker i overskud, inden jeg skal hækle min første st.gr. Ifølge opskriften skal jeg hækle den første st.gr mellem de 2 første st.gr fra omg 4 ... og dette kommer kun til at passe, hvis jeg springer over de 2 omtalte masker. Gør jeg dette passer maskeantallet ikke ved afslutning af omg. 5. Så har jeg kun 35 masker fremfor de 36 masker. Jeg forstår ikke .....øv

10.05.2021 - 07:26

DROPS Design answered:

Hei Zarah. Når du heklet 4. omg, heklet du 1. st-gruppe mellom siste stav og første stavgruppe fra forrige omgang ( ikke mellom de 2 første stav gruppene) og deretter 1 stav-gruppe mellom hver stav-gruppene? Du hopper da over 1 stav før du skal hekle de 10 siste stavene på omgangen. mvh DROPS design

10.05.2021 kl. 12:22

country flag Zarah Pripsøe wrote:

Jeg kan få opskriften til at passe frem til omg 5, men i omg 5 kan jeg ikke få det til at gå op, så det passer med de 9 st. jeg skal starte med inden den første st.gr. Jeg har 11 st, og skal jeg hækle så det passer med omg 3, skal jeg hækle 9 st. - spring 1 st. over og dernæst hækle 1 st.gr. Gør jeg dette, er det 10 st., og så har jeg stadig 1 st. i overskud. Hvad gør jeg galt og hvordan kommer jeg på rette spor?? Jeg hækler midterste str.

01.05.2021 - 10:08

DROPS Design answered:

Hej Zarah, jo du hækler 1 st i hver af de 9 st fra omgang 4 (på samme måde som omgang 4). Du behøver ikke kigge på omgang 3 igen, det er kun omgang 4 og 5 som skal gentages. God fornøjelse'!

06.05.2021 kl. 11:35

country flag Araceli Flores wrote:

Es posible tener este maravilloso patrón en español? tengo muchas ganas de hacerlo, pero me es imposible.... si puedo acceder a el... por favor letme know

22.09.2020 - 04:40

DROPS Design answered:

Hola Araceli. Aquí tienes el link del patrón en español: https://www.garnstudio.com/pattern.php?id=4389&cid=23

27.09.2020 kl. 19:28

country flag Claucette wrote:

I do love these socks and have started to make my first pair. I have a problem in the very beginning . What does 1 dc in the each of the first 1-3-1 chain mean. I'm lost. Thank you for your help.

26.02.2019 - 15:46

DROPS Design answered:

Dear Claucette, depending on your size, you will crochet 1 dc in the first 1 chain (= 1st and 2nd size) and in the first 3 chains (=2nd size). Happy crocheting!

26.02.2019 kl. 15:53

country flag VÉRONIQUE wrote:

Comment faire au 3ème tour * sauter 1B,2B (=1groupe de B) dans la B suivante *

12.11.2017 - 15:33

DROPS Design answered:

Bonjour Véronique, après les 9 premières brides du tour, (sautez la bride suivante, et crochetez 2 brides dans la bride suivante), répétez de (à) 7-8-9 fois au total (cf taille), et terminez par 1 bride dans chacune des 10 dernières brides. Bon crochet!

13.11.2017 kl. 10:00

Christine wrote:

Hi, I am busy with the 5th round ..... where do I do the 1st tr group. It says between all the groups, but if I do that after the 9th tr, then there is a large gap from there to between the first 2 groups. If I do a tr group in the stitch directly after the 9 tr then I end up with too many groups?? Am I making sense .......??

14.07.2017 - 18:46

DROPS Design answered:

Dear Christine, work 1 tr-group between 1st tr-group and 2nd tr-group (the tr-group on row 5 will be straight above the tr-groups on row 3). Happy crocheting!

17.07.2017 kl. 08:09

country flag Maria wrote:

I have been crocheting for over 40 years and am having trouble with this pattern. After my initial chain and sl st, I am lost. What does 1dc in each of the first 1-3-1ch mean? I understand the double crochet, but what is 1-3-1ch?? I have tried several things, but keep having to rip out.

14.10.2016 - 20:44

DROPS Design answered:

Dear Maria, the different number means different sizes, so, for example, if you're working size 35/37, you've to crochet 42 ch and form a ring with 1 sl st in first ch. Then you've to continue in the round working 3 ch (= 1 dc), 1 dc in the first 1 ch, * skip 1 ch, 1 dc in each of the next 4 ch *, repeat from *-* and finish with 1 sl st in 3rd ch from beg of round = 34 dc. Happy crocheting!

16.10.2016 kl. 13:16

country flag Lena wrote:

Ursäkta, såg nu att jag fått svar 😊, tack!

29.09.2016 - 08:20

Laat een opmerking achter voor DROPS 120-34

Wij horen graag wat u vindt van dit patroon!

Wilt u een vraag stellen, kies dan de juiste categorie in het formulier hieronder om sneller een antwoord te krijgen. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *.