DROPS / 203 / 17

December Dunes by DROPS Design

Kötött kendő DROPS Lace fonalból. A darabot fentről lefelé irányban készítjük, lustakötéssel, lyuksorokkal és hullámmintával.

DROPS design: la-041 jelű minta
A fonalcsoport
----------------------------------------------------------

MÉRET
Magasság: Magassága a közepén mérve: kb 39 cm.
Szélesség: A felső szélén a két csúcsa között = 162 cm.

Alapanyagok:
DROPS LACE fonal a Garnstudiótól (az A fonalcsoporthoz tartozik)
100 gramm a 2020 számú világos teve színből

A KÖTÉSPRÓBA:
23 szem egymás mellett és 45 sor egymás fölött a harisnyakötéssel = kb 10 x 10 cm.

KÖTŐTŰ:
DROPS körkötőtű: 3,5 mm vastag. Hossza: 80 cm.
Ne feledkezzünk meg arról, hogy a megadott tűméret csak ajánlás. Készítsünk kötéspróbát! Ha a 10 cm-n túl sok szemünk van, váltsunk nagyobb kötőtűre. Ha a 10 cm-n túl kevés szemünk van, váltsunk kisebb kötőtűre.

Elkészítette ezt, vagy egy másik mintánkat? Zegyen #dropsdesign taget a képekre a szoliális médiában, hogy mi is láthassuk.

Másik fonalat szeretne használni? Próbálja ki a fonal-átváltónkat!
Nem tudja melyik méretet válassza? Akkor segíthet, ha tudja, hogy a modell kb 170 cm magas és S vagy M méretet hordHa pulóvert, kardigánt, ruhát vagy hasonló darabot készít, a kész darab méreteit a minta alján találja.

100% alpaka
minimum 1296.00 Ft /50g
DROPS Alpaca uni colour DROPS Alpaca uni colour 1296.00 Ft /50g
Nordfonal.hu
Rendelés
DROPS Alpaca mix DROPS Alpaca mix 1367.00 Ft /50g
Nordfonal.hu
Rendelés
Kötőtűk & Horgolótűk
Ehhez a darabhoz, megvásárolhatja a fonalat már 6480Ft. Olvasson tovább.

Mintaleírás

----------------------------------------------------------

TANÁCSOK A MINTA ELKÉSZÍTÉSÉHEZ:

----------------------------------------------------------

LUSTAKÖTÉS (oda-vissza haladva):
Minden sorban sima szemekkel kötünk. 2 sor = 1 borda

LYUKSOR:
Amikor a lyuksort kötjük, mindkét oldalon szaporítsunk a korábbiak szerint,
A következő módon dolgozzunk:
1. sor: kössünk tovább, és szaporítsunk a korábbiak szerint az első 3 szemen. * Kössünk 2 szemet S össze, 2 rh. Ism a *-* közötti részt, amíg 3 szem marad a sorban, kössük és szaporítsunk az utolsó 3 szemen a korábbiak szerint.
2. sor: Kössünk tovább és szaporítsunk a korábbiak szerint, minden szemen.

1-ES TANÁCS A SZAPORÍTÁSHOZ (egyenletesen elosztva):
Úgy számoljuk ki, hogy az egyenletesen elosztott szaporításokhoz hol kell a sorban szemeket összekötnünk, hogy vesszük a kötőtűn lévő szemek számát (vagyis ebben a példában 33 szemet), és a szemek számát elosztjuk azzal a számmal, ahány szemet kell szaporítanunk, (ebben a példában 12) = 2,7.
Ebben a példában tehát, 1 rh-t készítve szaporítunk, felváltva minden 2. és 3. szem után (kb). A következő sorban/körben a ráhajtást csavartan kötjük, hogy a helyükön ne keletkezzen lyuk.

2-ES TANÁCS A SZAPORÍTÁSHOZ:
Ha nem az előírt kötéspróbával dolgozunk, és a megadottnál több vagy kevesebb sort kötünk a megfelelő mérethez, előfordulhat, hogy nem a megfelelő számú szem lesz a kötőtűnkön. Ezt a hibát a következő szaporításokkal kötött bordánál kijavíthatjuk. Ha túl szorosan kötünk, vagyis a 6 cm-ben nem a minta szerinti 15 sorunk van, hanem pl 16 szem, így 2-vel vagy 4-gyel több szemünk lesz a kötőtűn (attól függően, hogy a 3. szaporításokkal kötött borda előtt vagy után járunk). Ha túl lazán kötünk, túl kevés szemünk lesz a kötőtűn, mire a megadott méretet elérjük cm-ben. Ezt a következő szaporításokkal kötött bordánál tudjuk kiigazítani, hogy a szaporítások után a megfelelő számú szemünk legyen a kötőtűn.

MINTA:
Lásd az A.1 jelű diagramot. A diagramok a minták minden sorát a színe oldal felől mutatják.

BLOKKOLÁS:
Tegyük a kendőt kézmeleg vízbe, és hagyjuk ázni, amíg alaposan be nem szívja a vizet. Óvatosan nyomkodjuk ki a vizet, ne csavarjuk! Csavarjuk a kendőt egy vastag törölközőbe és így nyomkodjunk ki belőle még több vizet. A darab most már alig vizes. Tegyük a kendőt szőnyegre, vagy matracra, és óvatosan húzzuk ki a méretére, majd feszítsük meg, és tűzzük le a sarkokat/csúcsokat gombostűkkel. Ismételjük meg az eljárást, amikor a darabot kimossuk.

----------------------------------------------------------

A MINTALEÍRÁS ITT KEZDŐDIK:

----------------------------------------------------------

KENDŐ: RÖVID ÖSSZEFOGLALÓ
Oda-vissza kötjük körkötőtűn, hogy legyen elég hely a szemeknek. A kendő nagy részét lustakötéssel kötjük - olvassuk el a fenti magyarázatot, az alsó szélén a szegélyt hullámmintával kötjük.

KENDŐ:
A kezdéshez szedjünk fel 13 szemet az 3,5 mm vastag körkötőtűre, a Lace fonallal. 1 sort kötünk sima szemekkel a fonákoldal felől.
Folytassuk a következő módon:
1. sor (= SZO): Készítsünk 1 rh-t, 1 sima, 1 rh, sima a sor végéig = 2 szemet szaporítottunk.
2. sor (= FO): Készítsünk 1 rh-t, 1 sima, 1 rh, sima a sor végéig = 2 szemet szaporítottunk.

Kössünk tovább lustakötéssel, és folytassuk a 2 szem szaporítását minden sor elején, amíg 4 bordányit kötöttünk a kezdéstől (= 4 szemet szaporítunk bordánként) = 29 szem.

Kössünk egy lyuksort - olvassuk el a fenti magyarázatot (= 4 szemet szaporítottunk) = 33 szem.
NE FELEDKEZZÜNK MEG A MEGFELELŐ KÖTÉSPRÓBA BETARTÁSÁRÓL!

1. SZAPORÍTÁSOKKAL KÖTÖTT BORDA:
Kössünk 1 sort sima szemekkel a SZO felől, miközben, UGYANAKKOR, egyenletesen elosztva szap 12 szemet (OLVASSUK EL A FENTI 1.TANÁCSOT A fogy/ szap elhelyezésének kiszámításához). A köv sorban S szemekkel kötünk, a rh-sokat csavartan kössük le.

Kössünk tovább lustakötéssel, és folytassuk a 2 szem szaporítását minden sor elején, amíg 3 bordányit kötöttünk a kezdéstől (= 4 szemet szaporítunk bordánként) = 53 szem.

*Kössünk 1 lyuksort. Kössünk tovább lustakötéssel, és folytassuk a 2 szem szaporítását minden sor elején, amíg 3 bordányit kötöttünk a lyuksor után. * Ismételjük a *-* közötti részt, összesen 2 alkalommal (= 4 szemet szaporítunk bordánként/ lyuksoronként) = 85 szem.

Kössünk egy lyuksort - (= 4 szemet szaporítottunk) = 89 szem.

2. SZAPORÍTÁSOKKAL KÖTÖTT BORDA:
Kössünk 1 sort sima szemekkel a SZO felől, miközben, UGYANAKKOR, egyenletesen elosztva szaporítunk 21 szemet. A köv sorban S szemekkel kötünk, a rh-sokat csavartan kössük le.

Kössünk tovább lustakötéssel, és folytassuk a 2 szem szaporítását minden sor elején, a darabunk kb 6 cm-es az előző lyuksortólmérve (ez kb 15 bordányi, az előző szaporításokkal kötött bordával együtt) (= 4 szemet szaporítunk bordánként) = 166 szem. Ha a szemek száma eltér, a következő szaporításokkal kötött bordában igazítsuk ki - olvassuk el a fenti 2. tanácsot a szaporításhoz.

3. SZAPORÍTÁSOKKAL KÖTÖTT BORDA:
Kössünk 1 sort sima szemekkel a SZO felől, miközben, UGYANAKKOR, egyenletesen elosztva szaporítunk 63 szemet. Most 229 szemünk van a kötőtűn. A következő sort S szemekkel kötjük, a rh-sokat csavartan.

MEGJEGYZÉS: Most a szaporítás az oldalánál 4 szemről 2 szemre csökken (a lyuksorban os csak 1 szemet fogyasztunk az oldalán, minden sorban); szaporítsunk és kössünk a következő sorban:

1. sor (= SZO): 1 S, készítsünk 1 rh-t, sima a sor végéig = 1 szemet szaporítottunk.
2. sor (= FO): 1 S, készítsünk 1 rh-t, sima a sor végéig = 1 szemet szaporítottunk.

Kössünk tovább lustakötéssel, és szaporítsunk az oldalakon a fentiek szerint, amíg összesen 3 bordányit kötöttünk az előző lyuksor után (= 2 szemet szaporítottunk bordánként (= 235 szem).

* Kössünk 1 lyuksort- olvassuk el a fenti magyarázatot. Kössünk tovább lustakötéssel, és folytassuk a 1 szem szaporítását minden sor elején, amíg 2 bordányit kötöttünk a lyuksor után. * Ismételjük a *-* közötti részt, összesen 3 alkalommal (= 2 szemet szaporítunk bordánként/ lyuksoronként) = 253 szem.

Kössünk egy lyuksort - (= 2 szemet szaporítottunk) = 255 szem.

Kössünk tovább lustakötéssel, és folytassuk a 1 szem szaporítását minden sor elején, a darabunk kb 3 cm-es az előző lyuksortól mérve (ez kb 7 bordányi, az előző szaporításokkal kötött bordával együtt) (= 2 szemet szaporítunk bordánként) = 269 szem. Ha a szemek száma eltér, a következő szaporításokkal kötött bordában igazítsuk ki - olvassuk el a fenti 2. tanácsot a szaporításhoz.

Kössünk egy lyuksort - (= 2 szemet szaporítottunk) = 271 szem.

4. SZAPORÍTÁSOKKAL KÖTÖTT BORDA:
Kössünk 1 sort sima szemekkel a SZO felől, miközben, UGYANAKKOR, egyenletesen elosztva szaporítunk 64 szemet. Most 335 szemünk van a kötőtűn. A következő sort S szemekkel kötjük, a rh-sokat csavartan.

Kössünk tovább lustakötéssel, és folytassuk a 1 szem szaporítását minden sor elején, a darabunk kb 3 cm-es az előző lyuksortól mérve (ez kb 7 bordányi, az előző szaporításokkal kötött bordával együtt) (= 2 szemet szaporítunk bordánként) = 349 szem. A darabunk most 25 cm-es fentről lefelé, a közepén mérve. Most a minta miatt fontos, hogy a megfelelő számú szemünk legyen a kötőtűn. Szükség esetén, ha a szemszám nem megfelelő, kössünk még 1 bordányit.

Ezután haladjunk az A.1-es diagram mintája szerint a köv. módon: 2 szélszem lustakötéssel, az A.1 jelű minta (= 15 szem), amíg 2 szem marad a sorban (az A.1 jelű mintát 23 alkalommal ismételjük egymás mellett), és 1 lustakötéses szélszemmel fejezzük be a sort. Kössük a diagramok minden sorát egyszer.

LELÁNCOLÁS:
Elkerülhetjük, hogy a leláncolásunk túl szoros legyen, ha a SZO felől, a leláncoláskor a köv módon rh-sokat készítünk: Azok fölött a szemek fölött, amik a mintában is rh-sok voltak, készítsünk rh-sokat és S szemként láncoljuk le. Ügyeljünk arra, hogy a munka közben ne húzzuk meg a fonalat szorosra. Ha a leláncolt szélünk még mindig túl szoros, használjunk a korábbinál vastagabb kötőtűt a leláncoláshoz. Vágjuk el a fonalat, és varrjuk el a szálat. Amikor a kendővel elkészültünk, mossuk ki és blokkoljuk - olvassuk el a fenti magyarázatot.

Diagram

= sima a színe oldalon, fordított a fonákoldalon
= sima a fonákoldal (FO) felől.
= 1 szemet simán leemelünk, 1 sima, a leemelt szemet a lekötött szemen átemeljük.
= 2 szemet simán összekötünk
= 2 szem között 1 rh-t készítünk. A következő körben a rh-t csavartan kötjük le. A helyükön nem szabad lyuknak keletkeznie.
= a nyíl azt mutatja, hány szem van minden ismétlésben a diagramnak ebben a sorában
= 2 szem kötött 1 rh-t készítünk. A következő körben a rh-t S kötjük le (nem csavartan). A helyükön lyuknak kell keletkezniük.

Segítségre van szüksége a mintával kapcsolatban?

Köszönjük, hogy a DROPS Design mintáját választotta! Sokat dolgozunk azért, hogy mintáink könnyen érthetőek és hibamentesek legyenek. Minden mintát Norvégból fordítunk, és a méreteket, számításokat mindig ellenőrizheti az eredeti mintán (DROPS 203-17) .

Gondja van a minta követésével? Az alábbiakban talál egy listát, olyan helyekről, amik segíthetenek abban, hogy a projektet hamr befjezze, vagy akár - miért ne?- tanuljon valami újat.

1) Why is the knitting/crochet tension so important?

Knitting tension is what determines the final measurements of your work, and is usually measured per 10 x 10 cm. It is provided like so: number of stitches in width x number of rows in height - eg: 19 stitches x 26 rows = 10 x 10 cm.

The knitting tension is very individual; some people knit/crochet loosely while others work tightly. You adjust the knitting tension with the needle size, which is why the suggested needle size only serve as a guide! You need to adjust this (up or down) to ensure that YOUR knitting tension matches the knitting tension provided in the pattern. If you work with a different knitting tension than provided you will have a different yarn consumption, and your work will have different measurements than what the pattern suggests.

The knitting tension also determines which yarns can replace each other. As long as you achieve the same knitting tension you can replace one yarn with another.

See DROPS lesson: How to measure your tension/gauge

See DROPS video: How to make a gauge tension swatch

fel

2) Fonalcsoportok - Mik ezek, és hogyan használjuk őket?

A fonalakat vastagságuk, és a velük elérhető kötéspróba szerint csoportokba rendeztük, így könnyebben találhat mintát a kedvenc fonalához. Vagy könnyebben találhat egy mintához fonal-alternatívákat. Az ugyanabban a fonalcsoportban levő fonalak hasonló kötéspróbát adnak, így egymással behelyettesíthetőek. Azonban, ettől függetlenül a minőségük, a struktúrájuk eltérő, így az elkészült darab különleges és egyedi lesz. Az egyes fonalcsoportok áttekintéséhez kattintson ide!.

A fonalcsoport = a csoporton belül minden fonallal 26 -23 szemet tudunk 10 cm-en kötni.

B fonalcsoport = a csoporton belül minden fonallal 22 -20 szemet tudunk 10 cm-en kötni.

C fonalcsoport = a csoporton belül minden fonallal 19 -16 szemet tudunk 10 cm-en kötni.

D fonalcsoport = a csoporton belül minden fonallal 15 -12 szemet tudunk 10 cm-en kötni.

E fonalcsoport = a csoporton belül minden fonallal 11 -9 szemet tudunk 10 cm-en kötni.

E fonalcsoport = a csoporton belül minden fonallal 8 -5,5 szemet tudunk 10 cm-en kötni.

Amennyiben több szál fonalat összefogva szeretne dolgozni, ehhez a következőket érdemes tudni: A C fonalcsoport 1 szálával hasonló kötéspróbát tudunk készíteni, mint az A. fonalcsoport 2 szálát összefogva, Az A fonalcsoportból tehát bármely fonalból 2 szálat, vagy bármely 2 fonalból 1-1 szálat összefogva megfelel a C fonal 1-1 szálának, ezt a mintákban így jeleztük: A + A = C.

Az alábbiakban áttekintjük, hogyan működnek a fonalaink, ha 1 szálnál többel dolgozunk:

2 szál az A fonalcsoportból megfelel a C fonalcsoport 1 szálának. Ezt a mintában így jeleztük: A + A = C

3 szál az A fonalcsoportból megfelel a D fonalcsoport 1 szálának. Ezt a mintában így jeleztük: A+A+A = D

4 szál az A fonalcsoportból megfelel az E fonalcsoport 1 szálának. Ezt a mintában így jeleztük: A + A+A+A = D

8 szál az A fonalcsoportból megfelel az F fonalcsoport 1 szálának. Ezt a mintában így jeleztük: A+A+A+A +A+A+A+A = F

2 szál az B fonalcsoportból megfelel a D fonalcsoport 1 szálának. Ezt a mintában így jeleztük: B+B =D

2 szál a C fonalcsoportból megfelel az E fonalcsoport 1 szálának. Ezt a mintában így jeleztük: C+C = E

4 szál a C fonalcsoportból megfelel az F fonalcsoport 1 szálának. Ezt a mintában így jeleztük: C+C+C+C = F

2 szál az E fonalcsoportból megfelel az F fonalcsoport 1 szálának. Ezt a mintában így jeleztük: E+E= F

A fonalak ilyen cseréjével új minőségeket, új struktúrákat érhetünk el, a választott kombinációktól függően. Kifejlesztettünk egy fonal-kalkulátort, amivel kiszámolhatja, mennyi fonalra van szüksége, ha 1 szál fonal helyett 2 vagy több szál kombinációját választja. A kalkulátorhoz a linket minden minta oldalán megtalálja. Ne feledje, hogy a megadott kötéspróba határozza meg, melyik fonalakat használhatjuk. Feltétlenül készítsünk próbadarabot a választott fonalkombinációval, és ellenőrizzük, hogy be tudjuk-e tartani a megfelelő kötéspróbát.

fel

3) Can I use a different yarn than what the pattern suggests?

The important thing when changing from one yarn to another is that the knitting/crochet tension remains the same. This is so that the measurements of the finished piece will be the same as on the sketch provided. It is easier to achieve the same knitting tension using yarns from the same yarn group. It is also possible to work with multiple strands of a thinner yarn to achieve the knitting tension of a thicker one. Please try our yarn converter. We recommend you to always work a test swatch.

Please NOTE: when changing yarn the garment might have a different look and feel to the garment in the photo, due to individual properties and qualities of each yarn.

See DROPS lesson: Can I use a different yarn than the one mentioned in the pattern?

fel

4) How do I use the yarn converter?

At the top of all our patterns you’ll find a link to our yarn converter, which is a helpful tool should you wish to use a different yarn than suggested. By filling in the yarn quality you wish to replace, the amount (in your size) and number of strands, the converter will present good alternative yarns with the same knitting tension. Additionally it will tell you how much you’ll require in the new qualities and whether you’ll need to work with multiple strands. Most skeins are 50g (some are 25g or 100g).

If the pattern is worked with multiple colours, every colour will have to be converted separately. Similarly, if the pattern is worked with several strands of different yarns (for example 1 strand Alpaca and 1 strand Kid-Silk) you will have to find alternatives for each, individually.

Click here to see our yarn converter

fel

5) Why do I get the wrong knitting tension with the suggested needle size?

The needle size provided in the pattern serves only as a guide, the important thing is to follow the knitting tension. And since knitting tension is very individual, you will have to adjust the needle size to ensure that YOUR tension is the same as in the pattern – maybe you’ll have to adjust 1, or even 2 needle sizes, up or down to achieve the correct tension. For this, we recommend that you work test swatches.

Should you work with a different knitting tension than the one provided, the measurements of the finished garment might deviate from the measurement sketch.

See DROPS lesson: How to measure your tension/gauge

See DROPS video: How to make a gauge tension swatch

fel

6) Why is the pattern worked top-down?

Working a garment top-down provides more flexibility and room for personal adjustment. For example it is easier to try the garment on while working, as well as making adjustments to length of yoke and shoulder caps.

The instructions are carefully explaining every step, in the correct order. Diagrams are adjusted to the knitting direction and are worked as usual.

fel

7) Why are the sleeves shorter in larger sizes?

The total width of the garment (from wrist-to-wrist) will be larger in the larger sizes, despite the actual sleeves being shorter. The larger sizes have longer sleeve caps and wider shoulders, so there will be a good fit in all sizes.

fel

8) What is a repeat?

Diagrams are often repeated on the round or in height. 1 repeat is the diagram the way it appears in the pattern. If it says to work 5 repeats of A.1 in the round, then you work A.1 a total of 5 times after/next to each other in the round. If it says to work 2 repeats of A.1 vertically/in height you work the entire diagram once, then begin again at the start and work the entire diagram one more time.

fel

9) How do I work according to a knitting diagram?

The diagram depicts all rows/rounds, and every stitch seen from the right side. It is read from bottom to top, from right to left. 1 square = 1 stitch.

When working back and forth, every other row is worked from the right side and every other row is worked from the wrong side. When working from the wrong side, the diagram will have to be worked reversed: from left to right, knit stitches are purled, purl stitches are knit etc.

When working in the round every round is worked from the right side and the diagram are worked from right to left on all rounds.

See DROPS lesson: How to read knitting diagrams

fel

10) How do I work according to a crochet diagram?

The diagram depicts all rows/rounds, and every stitch seen from the right side. It is worked from bottom to top, from right to left.

When working back and forth every other row is worked from the right side: from right to left and every other row is worked from the wrong side: from left to right.

When working in the round, every row in the diagram are worked from the right side, from right to left.

When working a circular diagram you start in the middle and work your way outwards, counter clockwise, row by row.

The rows usually start with a given number of chain stitches (equivalent to the height of the following stitch), this will either be depicted in the diagram or explained in the pattern.

See DROPS lesson: How to read crochet diagrams

fel

11) How do I work several diagrams simultaneously on the same row/round?

Instructions for working several diagrams after each other on the same row/round, will often be written like so: “work A.1, A.2, A.3 a total of 0-0-2-3-4 times". This means you work A.1 once, then A.2 is worked once, and A.3 is repeated (in width) the number of times provided for your size – in this case like so: S = 0 times, M = 0 times, L=2 times, XL= 3 times and XXL = 4 times.

The diagrams are worked as usual: begin with the first row in A.1, then work the first row in A.2 etc.

See DROPS lesson: How to read knitting diagrams

See DROPS lesson: How to read crochet diagrams

fel

12) Why does the piece start with more chain stitches than it’s worked with?

Chain stitches are slightly narrower than other stitches and to avoid working the cast-on edge too tight, we simply chain more stitches to begin with. The stitch count will be adjusted on the following row to fit the pattern and measurement sketch.

fel

13) Why increase before the rib edge when the piece is worked top-down?

The rib edge is more elastic and will contract slightly compared to, for example, stocking stitch. By increasing before the rib edge, you avoid a visible difference in width between the rib edge and the rest of the body.

fel

14) Why increase in the cast-off edge?

It’s very easy to cast off too tightly, and by making yarn overs while casting off (and simultaneously casting these off) you avoid a too tight cast off edge.

See DROPS video: How to bind off with yarn overs (yo)

fel

15) How do I increase/decrease on every 3rd and 4th row/round alternately?

To achieve an even increase (or decrease) you can increase on, for example: every 3rd and 4th row alternately, like so: work 2 rows and increase on the 3rd row, work 3 rows and increase on the 4th. Repeat this until the increase is complete.

See DROPS lesson: Increase or decrease 1 st on every 3rd and 4th row alternately

fel

16) Why is the pattern slightly different than what I see in the photo?

Pattern repeats can vary slightly in the different sizes, in order to get the correct proportions. If you’re not working the exact same size as the garment in the photo, yours might deviate slightly. This has been carefully developed and adjusted so that the complete impression of the garment is the same in all sizes.

Make sure to follow instructions and diagrams for your size!

fel

17) How can I work a jacket in the round instead of back and forth?

Should you prefer to work in the round instead of back and forth, you may of course adjust the pattern. You’ll need to add steeks mid-front (usually 5 stitches), and follow the instructions. When you would normally turn and work from the wrong side, simply work across the steek and continue in the round. At the end you’ll cut the piece open, pick up stitches to work bands, and cover the cut edges.

See DROPS video: How to knit steeks and cut open

fel

18) Can I work a jumper back and forth instead of in the round?

Should you prefer to work back and forth instead of in the round, you may of course adjust the pattern so you work the pieces separately and then assemble them at the end. Divide the stitches for the body in 2, add 1 edge stitch in each side (for sewing) and work the front and back pieces separately.

See DROPS lesson: Can I adapt a pattern for circular needles into straight needles?

fel

19) Why do you show discontinued yarns in the patterns?

Since different yarns have different qualities and textures we have chosen to keep the original yarn in our patterns. However, you can easily find options among our available qualities by using our yarn converter, or simply pick a yarn from the same yarn group.

It is possible that some retailers still have discontinued yarns in stock, or that someone has a few skeins at home that they would like to find patterns for.

The yarn converter will provide both alternative yarn as well as required amount in the new quality.

fel

20) How do I make a women’s size garment into a men’s size one?

If you have found a pattern you like which is available in women’s size it’s not very difficult to convert it to men’s size. The biggest difference will be the length of sleeves and body. Start working on the women size that you think would fit across the chest. The additional length will be worked right before you cast off for the armhole/sleeve cap. If the pattern is worked top-down you can add the length right after the armhole or before the first decrease on sleeve.

Regarding additional yarn amount, this will depend on how much length you add, but it is better with a skein too many than too few.

fel

21) How do I prevent a hairy garment from shedding?

All yarns will have excess fibres (from production) that might come off as lint or shedding. Brushed yarns (ie hairier yarns) have more of these loose, excess fibres, causing more shedding.

Shedding also depends on what is worn under or over the garment, and whether this pulls at the yarn fibres. It’s therefore not possible to guarantee that there will be no shedding

Below are some tips on how to get the best result when working with hairier yarns:

1. When the garment is finished (before you wash it) shake it vigorously so the looser hairs come off. NOTE: do NOT use a lint roller, brush or any method that pulls at the yarn.

2. Place the garment in a plastic bag and put it in your freezer - the temperature will cause the fibres to become less attached to each other, and excess fibres will come off easier.

3. Leave in the freezer for a few hours before taking it out and shaking it again.

4. Wash the garment according to the instructions on the yarn label.

fel

22) Where on the garment is the length measured?

The measurement sketch/schematic drawing provides information regarding the full length of the garment. If it’s a jumper or a jacket the length is measured from the highest point on the shoulder closest to the neckline, and straight down to the bottom of the garment. It is NOT measured from the tip of shoulder. Similarly, the length of yoke is measured from the highest point on the shoulder and down to where yoke is split into body and sleeves.

On a jacket measures are never taken along bands, unless specifically stated. Always measure inside band stitches when measuring the length.

See DROPS lesson: How to read a schematic drawing

fel

23) How do I know how many balls of yarn I need?

The required amount of yarn is provided in grams, eg: 450 g. To calculate how many balls you’ll need you first need to know how many grams are in 1 ball (25g, 50g or 100g). This information is available if you click on the individual yarn quality on our pages. Divide the amount required with the amount of each ball. For example, if each ball is 50g (the most common amount), the calculation will be as follows: 450 / 50 = 9 balls.

fel

DROPS fonalat vásárolt a minta elkészítéséhez? akkor, abban a boltban, ahol a fonalat vásárolta, joga van segítséget kérni és kapni. A DROPS üzletek listáját ITT találja!
Még mindig nem találta meg a választ, amire szüksége van? Görgessen lejjebb, és tegye fel kérdését, és szakembereink megpróbálnak segíteni. Ez általában 5-10 munkanapon beül megtörténik.. Addig is elolvashatja a korábban, mások által feltett kérdéseket és a válaszokat, vagy csatlakozhat a Facebook-on a DROPS Workshophoz, hogy kézimunkázó társaitól kaphasson segítséget.

Megjegyzések / Kérdések (23)

Hauchecorne Nathalie 23.11.2020 - 10:21:

Bonjour , j aimerais savoir si ce chale je peux le faire au point de jersey au lieu du point mousse ? Et si le nombre de pelote changera ? Merci de votre réponse. Bonne journée

DROPS Design 23.11.2020 kl. 10:41:

Bonjour Mme Hauchecorne, ce modèle a été créé et calculé sur la base d'un point mousse, comme la hauteur point mousse/jersey est différente, il est recommandé de bien suivre les explications comme indiqué, si vous préférez tricoter un châle en jersey, essayez d'en trouver un qui vous plait parmi tous nos modèles de châles - filtrez si besoin. Bon tricot!

Leslie Rifkin 27.09.2020 - 02:32:

Confused how to follow the diagram a.1 vertically???? how does it make a scalloped edge- thanks - leslie

DROPS Design 28.09.2020 kl. 09:59:

Dear Mrs Rifkin, the scalloped edge will be made of the pattern worked as shown in diagram. This lesson<:a> explains how to read knitting diagrams. Happy knitting!

Ellie 03.03.2020 - 10:05:

I am having trouble following this pattern. After the initial setup rows, I have 29 sts. For the eyelet row, it says to 'knit and inc over the first 3 stitches' ie. YO, K, YO, K etc..(technically not 3 stitches, it is only 1 until the stitches are made). If I follow the eyelet pattern, with a YO, K, YO followed by the "..*knit 2 tog, 1 yarn over*...until 3 stitches remain", I don't end up with 3 stitches, I end up with 2. Am I misunderstanding or is there an error? Thanks.

Torill 21.12.2019 - 18:54:

Hei! Skal det ikke økes i starten av hver omgang, mens man strikker bølgemønsteret? Da blir det i såfall ikke den samme "skråen" i sidene som resten av sjalet...

DROPS Design 15.01.2020 kl. 14:07:

Hej Torill, nej det går ikke, du må følge økningen i bølgemønsteret som det vises i diagrammet. God fornøjelse!

Ly 06.12.2019 - 04:13:

J’aime beaucoup vos patron mais celui la j’ai bien des problèmes à comprendre le patron La section entre 53 mailles *tricoter 1 rang ajouré je ne comprend pas comment arriver à 85 mailles Et après ont dit 1 rang ajouré ( on augmente 4 mailles ) =89 mailles J’ai besoin des explications

DROPS Design 30.12.2019 kl. 10:26:

Bonjour Ly, vous augmnetez 4 mailles par chaque côte mousse (2 rangs endroit) et 4 mailles par chaque RANG AJOURE (2 rangs pour etre precis). Au debut il y a 53 m. Vous tricotez 1 rang ajoure (4 mailles augmentees, 2 au debut du 1er rang, 2 au debur du 2me rang), 3 cotes mousse (12 mailles augmentees), 1 rang ajoure (4 mailles augmentees), 3 cotes mousse (12 mailles augmentees)> 53+32=85 mailles. Ensuite 1 rang ajouré ( on augmente 4 mailles ) =89 mailles.

Ly 06.12.2019 - 03:43:

Bonjour, vous mentionnez 1rang ajouré =on augmente 4 mailles Dit moi ont augmenté au debout et à la fin du rang j’ai besoin explication

DROPS Design 30.12.2019 kl. 10:33:

Bonjour Ly, vous augmentez 2 mailles au debut du 1er rang, 2 au debut du 2me rang: RANG 1 (= sur l'endroit): Faire 1 jeté, 1 maille endroit, 1 jeté, tricoter à l'endroit les mailles restantes (= on augmente 2 mailles). RANG 2 (= sur l'envers): Faire 1 jeté, 1 maille endroit, 1 jeté, tricoter à l'endroit les mailles restantes (= on augmente 2 mailles). Bon tricot!

Lise Naud 22.11.2019 - 14:14:

Comment faire le point de vagues SVP avez-vous une vidéo qui démontre comment faire. le modele est 203-17.

DROPS Design 22.11.2019 kl. 14:41:

Bonjour Mme Naud, vous trouverez
ici comment lire un diagramme, le 1er rang se tricote sur l'endroit (lisez de droite à gauche sur l'endroit et de gauche à droite sur l'envers). N'hésitez pas à ajouter des marqueurs entre chaque diagramme pour bien vérifier votre nombre de mailles à chaque fois. Bon tricot!

Eva 21.11.2019 - 15:58:

Guten Tag, habe das Tuch aus Drops Alpaca gestrickt, obwohl ich etwa 8 cm ( ein Rapport ) breiter gestrickt habe, habe nicht ganz 200 gr Wolle bei Nadel Nr 3 gebraucht.Stricke normal,-weder fest noch zu locker.

DROPS Design 22.11.2019 kl. 09:13:

Liebe Eva, stimmt Ihre Maschenprobe? Sie sollen 23 M x 45 Reihe krausrechts = 10 x 10 cm haben. hier lesen Sie mehr. Viel Spaß beim stricken!

Brigitte Lahm 25.10.2019 - 16:33:

Danke für die schnelle Antwort. Auf dem Bild ist zwischen dem jeweiligen Rapport von A1 eine Lochreihe, die sich nach oben fortsetzt. Wenn ich bei Reihe 5 19 Maschen habe und bei Reihe 6 nur 17 Maschen, dann verschiebt sich doch das ganze Muster. Muss ich zwischen den einzelnen Rapporten A1 rechte Maschen stricken und wie muss ich die senkrechte Lochreihe beginnen. Ich bin eine sehr geübte Strickerin, aber hier passt etwas nicht oder kapiere ich nichts mehr?

DROPS Design 25.10.2019 kl. 16:39:

Liebe Frau Lahm, die kleine Löcher, die man zwischen den Diagrammen im Foto sieht, kommen sicher aus der Abnahmen am Anfang/Ende von den Diagrammen. Bei der 1. Reihe nehmen Sie 2 M zu = 17 M. Bei der 3. Reihe nehmen Sie 2 M zu = 19 M. Das heißt die Maschenanzahl im Diagram ändert je nach der Reihe (deshalb wird es daneben beschrieben), aber die Diagramme werden immer 23 Mal in der Breite wiederholt (= die Maschenanzahl wird dann je nach der Reihe unterschiedlich sein). Viel Spaß beim stricken!

Brigitte Lahm 25.10.2019 - 11:26:

Was muss ich zwischen den einzelnen Diagrammen stricken? Auf der Abbildung ist da eine Lochreihe nach oben zu sehen. Und wenn die Maschenzahl nach oben weniger wird, verschiebt sich doch da das Muster.Ich habe nun schon x mal aufgetrennt, weil es einfach nicht stimmt.

DROPS Design 25.10.2019 kl. 13:42:

Liebe Frau Lahm, A.1 stricken Sie hintereinander, dh: 2 M kraus rechts, dann 23 x die 15 Maschen in A.1 stricken und mit 2 M kraus rechts enden = 2 + 23x15 - 2 = 349 M. Oder vielleicht mißverstehen ich Ihre Frage?

Post a comment to pattern DROPS 203-17

Szívesen vesszük, ha megosztja velünk gondolatait erről a mintáról.

Ha kérdést szeretne feltenni, ügyeljen arra, hogy a megfelelő kategóriát válassza ki, így fegyorsíthatja a válaszadás folyamatát. Það verður að merkja við svæði merktri með *.