DROPS Nepal
DROPS Nepal
65% wol, 35% alpaca
vanaf 2.75 € /50g
Het garen om dit patroon van te maken kunt u vanaf 5.50€ krijgen.

De garenkosten worden berekend op basis van het benodigde materiaal voor de kleinste maat en het goedkoopste producttype. Op zoek naar nog een scherpere prijs? Deze vindt u wellicht bij de DROPS Deals!

DROPS SS24
DROPS Extra 0-1012 / Stel een naam voor
DROPS design: model nr. ne-146
Garengroep C
-----------------------------------------------------------
Maat: 3/5 jaar - 6/9 jaar - 10/12 jaar - dames - heren
Hoofdomtrek: 50/52 - 53/54 - 55/56 - 56/58 - 59/60 cm.

Materiaal: DROPS Nepal van Garnstudio
50 gr voor alle maten in kleur nr. 0100, naturel (voor alle landen)
50 gr voor alle maten van de volgende kleuren:

Kleur nr. 3620 rood (Noorwegen, Tsjechië, Denemarken, Duitsland, Verenigd Koninkrijk, Verenigde Staten, Spanje, Frankrijk, IJsland, Italie, Hongarije, Nederland, Polen, Portugal,)

Kleur nr. 6790 koningsblauw (Noorwegen, Tsjechië, Verenigd Koninkrijk, Estland, Verenigde Staten, Frankrijk, IJsland, Finland, Zweden, Nederland)

Kleur nr. 2923 oker (Duitsland, Spanje, Zweden)

kleur nr. 8903 zwart (Duitsland, Estland)

kleur nr. 7238 olijfgroen (Italië, Hongarije, Portugal)

DROPS HAAKNLD 4.5 mm – of de maat die u nodig hebt voor een stekenverhouding van 16 v x 18 toeren = 10 x 10 cm.
---------------------------------------------------------

-------------------------------------------------------

Alternatief garen – Bekijk hier hoe u een ander garen kiest
Garengroep A tot F – Bekijk hier hoe u hetzelfde patroon gebruikt met een ander garen
Garenverbruik als u een alternatief garen kiest – Gebruik onze garenvervanger

-------------------------------------------------------

DROPS Nepal
DROPS Nepal
65% wol, 35% alpaca
vanaf 2.75 € /50g
Het garen om dit patroon van te maken kunt u vanaf 5.50€ krijgen.

De garenkosten worden berekend op basis van het benodigde materiaal voor de kleinste maat en het goedkoopste producttype. Op zoek naar nog een scherpere prijs? Deze vindt u wellicht bij de DROPS Deals!

Instructies voor het patroon

TIP VOOR HET HAKEN 1:
Vervang de eerste v aan het begin van de toer door 1 l.

TIP VOOR HET HAKEN 2:
Als u van kleur wisselt: haak de laatste st met de oude kleur, wacht met de laatste doorhaling, haal dan de laatste keer door met de nieuwe kleur.

TIP VOOR HET HAKEN 3:
Voorkom dat u veel draadjes weg moet werken aan het einde: houd de losse draadjes aan de achterkant langs het werk en haak eromheen.

TIP VOOR HET HAKEN 4:
Wikkel de nieuwe kleur om de oude zodat de oude kleur meeloopt en u hem later weer kunt gebruiken (indien nodig).

INFORMATIE VOOR HET HAKEN (alleen voor Portugal):
Begin voor een mooie overgang elke toer met 1 l. Eindig elke toer met 1 hv in de eerste v.

STREPEN (alleen voor de Verenigde Staten):
3/5 - 6/9 jaar: * 2 v toeren naturel, 2 v toeren rood *, herhaal van *-* 2 keer in totaal.
10/12 jaar: * 2 v toeren naturel, 2 v toeren rood *, herhaal van *-* 2 keer in totaal en haak 2 v toeren met naturel.
Dames - heren: * 2 v toeren naturel, 2 v toeren rood *, herhaal van *-* 3 keer in totaal.

FRANSE KNOOP (Verenigde Staten):
Gebruik een naald en steek hem door het werk van onderen naar boven. Leg de naald plat tegen het werk en wikkel de draad 2 keer strak om naald. Trek de naald door het garen en houd het omwikkelde garen tegen het werk aan zodat een knoopje ontstaat. Steek de naald weer naar onderen op dezelfde plek. Steek de naald weer naar boven op de volgende plek waar u een knoopje wilt maken.
--------------------------------------------------------

HOOFDBAND (alle landen behalve de Verenigde Staten):
Haak 13-13-16-19-19 l (incl. 1 l om mee te keren) met haaknld 4.5 mm en naturel. Haak 1 v in de tweede l vanaf haak. Haak dan 1 v in elke l = 12-12-15-18-18 v. Haak dan 1 v in elke v – LEES TIP VOOR HET HAKEN 1 - tot het werk meet ongeveer 22-22-23-24-24 cm meet en er 1 st overblijft op de toer. LEES TIP VOOR HET HAKEN 2 en zie VLAG onder voor het patroon en de kleur voor uw vlag.

VLAG:

NOORWEGEN/IJSLAND:
Haak 3 toeren met rood (Noorwegen)/koningsblauw (IJsland) - LEES TIP VOOR HET HAKEN 3 en 4 – en haak op de eerste toer met rood (Noorwegen)/koningsblauw (IJsland) om de naturel draad zodat deze meeloopt naar de andere kant). Ga verder met naturel (Noorwegen/IJsland) en haak 2 toeren v (haak op de eerste toer met naturel haak om de draad rood/koningsblauw zodat deze meeloopt naar de andere kant). Ga verder met koningsblauw (Noorwegen)/rood (IJsland) en haak 1 toer v, haak om naturel draad zodat deze meeloopt naar de andere kant, ga verder met naturel (Noorwegen/IJsland) en haak 2 toeren v, ga verder met rood (Noorwegen)/koningsblauw (IJsland) en haak 3 toeren v (haak op eerste toer met rood/koningsblauw om draad naturel heen zodat deze meeloopt naar de andere kant) = 11 toeren. Ga verder met naturel - zie onder bij vervolg hoofdband.

ZWEDEN/DENEMARKEN/FINLAND:
LEES TIP VOOR HET HAKEN 4.
Haak 4 toeren v met koningsblauw (Zweden)/rood (Denemarken)/koningsblauw (Finland), ga verder met oker (Zweden)/naturel (Denemarken)/naturel (Finland) en haak 2 toeren v, ga verder met koningsblauw (Zweden)/rood(Denemarken)/koningsblauw (Finland) en haak 4 toeren v = 10 toeren. Ga verder met naturel - zie onder bij vervolg hoofdband.

DUITSLAND/NEDERLAND/ESTLAND/HONGARIJE:
Haak met meerdere kleuren op dezelfde toer.
Haak 4-4-5-6-6 v met zwart (Duitsland)/rood (Nederland)/koningsblauw (Estland)/rood (Hongarije), wissel van kleur - LEES TIP VOOR HET HAKEN 2 - naar rood (Duitsland)/naturel (Nederland)/zwart (Estland)/naturel (Hongarije) en haak 4-4-5-6-6 v, wissel van kleur naar oker (Duitsland)/koningsblauw (Nederland)/naturel (Estland)/olijfgroen (Hongarije) en haak de rest van de toer, keer het werk en haak v toeren in dezelfde kleuren; haak 12 toeren in totaal. Ga verder met naturel - zie onder bij vervolg hoofdband.

SPANJE:
Haak met meerdere kleuren op dezelfde toer.
Haak 3-3-4-5-5 v met rood, ga verder met oker - LEES TIP VOOR HET HAKEN 2 en 3, en haak 6-6-7-8-8 v, ga verder met rood en haak 3-3-4-5-5 v, keer het werk en haak v toeren in dezelfde kleuren; haak 12 toeren in totaal. Ga verder met naturel - zie onder bij vervolg hoofdband.

FRANKRIJK/ITALIE:
Haak 4 toeren v met koningsblauw (Frankrijk)/olijfgroen (Italie), ga verder met naturel (Frankrijk/Italie) en haak 4 toeren met v, ga verder met rood (Frankrijk)/rood (Italie) en haak 4 toeren met v = 12 toeren. Ga verder met naturel - zie onder bij vervolg hoofdband.

POLEN:
Haak 6-6-7-9-9 v met naturel, LEES TIP VOOR HET HAKEN 2, ga verder met rood (houd een draadeinde van ongeveer 30 cm lang aan het begin) en haak 6-6-8-9-9 v, keer het werk en haak v toeren met dezelfde kleuren, 12 toeren in totaal. Knip de rode draad af op 30 cm lengte. Maak als de hoofdband klaar is met de draadeindes kleine steken langs de rand van het naturel deel van de vlag om dit te omlijsten. Ga verder met naturel - zie onder bij vervolg hoofdband.

PORTUGAL:
Lees TIP VOOR HET HAKEN 4 (laat het draadeinde meelopen langs de zijkant tot het weer gebruikt wordt). Ga verder met olijfgroen, haak 5 toeren v, knip de draad af, ga verder met rood en haak 7 toeren v. Knip de draad af en ga verder met naturel.
Haak een cirkel als volgt en naai deze vervolgens op de vlag aan het einde:
Haak 4 l met haaknld 4.5 mm en naturel en vorm een ring met 1 hv in de eerste l.
TOER 1: haak 1 l, 6 v in de ring, eindig met 1 hv in de eerste v. Lees INFORMATIE VOOR HET HAKEN!
TOER 2: ga verder met rood en haak 2 v in elke v = 12 v, eindig met 1 hv in de eerste v.
TOER 3: ga verder met oker en haak * 1 v in volgende v, 2 v in volgende v *, herhaal van *-* en eindig met 1 hv in eerste v = 18 st. Hecht af. Naai de cirkel op de vlag midden op de overgang van de kleuren.

TSJECHIE:
Haak 1 toer v met koningsblauw, keer en haak 11-11-14-17-17 v, ga verder met naturel en haak 1 v – LEES TIP VOOR HET HAKEN 2, keer en haak 2 v, ga verder met koningsblauw, haak tot er 2 v over zijn op de toer, ga verder met rood en haak 2 v, keer en haak 3 v, ga verder met koningsblauw (zorg dat de draden aan dezelfde kant zijn), haak tot er 3 st over zijn en ga verder met naturel. Haak de rest van de toer. Ga verder met toeren van v met 1 st meer in rood en naturel tot rood en naturel elkaar tegenkomen in het midden. Knip de koningsblauwe draad af. Ga verder en haak v toeren met rood en naturel en wissel steeds in het midden, tot in totaal 12 toeren gehaakt zijn. Knip de rode draad af op 30 cm lengte. Maak als de hoofdband klaar is met de draadeindes kleine steken langs het deel in naturel van de vlag om dit te omlijsten. Ga verder met naturel - zie onder bij vervolg hoofdband.

VERENIGD KONINKRIJK:
Haak 5-5-6-7-7 v met koningsblauw, ga verder met rood en haak 2-2-3-4-4 v, haak TEGELIJKERTIJD om de koningsblauwe draad heen, ga verder met koningsblauw en haak 5-5-6-7-7 v, keer. Haak dezelfde kleuren nog 3 toeren = 4 toeren in totaal maar neem de rode draad mee aan de zijkant . Haak 2 toeren v met rood, haak dan 5-5-6-7-7 v met koningsblauw (laat de rode draad volgen), ga verder met rood en haak 2-2-3-4-4 v, haak TEGELIJKERTIJD om de koningsblauwe draad, ga verder met koningsblauw en haak 5-5-6-7-7 v, keer. Haak dezelfde kleuren nog 3 toeren v = 4 toeren in totaal. Ga verder met naturel.
Decoreer de vlag met hv op de hoofdband aan het einde als volgt:
Steek de haak door het werk aan de zijkant in een hoek op een van de blauwe delen, haal het rode garen vanaf de onderkant door het werk, maak een omslag om de haak. * Steek de haak door het werk, haal de draad door en haal de draad door de steek op de haak *, herhaal van *-* diagonaal tot het rode kruis. Haak zo vanuit alle vier hoeken en haak op dezelfde manier met naturel links van de rode hv. Hecht af.

VERVOLG HOOFDBAND (voor alle landen behalve de Verenigde Staten):
Ga verder heen en weer met 1 v in elke v tot het werk ongeveer 42-44-46-48-50 cm meet of tot de gewenste lengte. Knip de draad en naai met de draadeinden de band samen middenachter, naai met de zijkanten tegen elkaar om een dikke naad te voorkomen.

HOOFDBAND Verenigde Staten:
Begin met de vlag, haak dan de rest van hoofdband.

VLAG:
Haak 10 l (incl. 1 l om mee te keren) met haaknld 4.5 mm en rood. Haak 1 v in de 2e l vanaf de haak. Haak dan 1 v in elke l de hele toer = 9 v. LEES TIP VOOR HET HAKEN 2, 3 en 4, ga verder met naturel en haak STREPEN - zie uitleg boven. 9-9-11-13-13 toeren zijn nu gehaakt. Ga verder met koningsblauw, haak 1 v in elke van de volgende 4 v - haak om zowel de rode als de naturel draad heen. Ga verder met naturel of rood over de laatste 5 v (pas zo aan dat het patroon altijd 2 toeren per kleur is). Haak zo nog 4-4-6-8-8 toeren. Er zijn 14-14-18-22-22 toeren op de vlag. Borduur kleine FRANSE KNOPEN met naturel – zie uitleg boven, op het deel in koningsblauw. Hecht af.

HOOFDBAND:
Haak 13-13-16-19-19 v aan de rechterkant en haak heen en weer met v - Lees TIP VOOR HET HAKEN 1, tot het werk (incl. vlag) ongeveer 22-22-23-24-24 cm meet. Neem 13-13-16-19-19 st op aan de linkerkant en haak heen en weer met v tot het hele het werk ongeveer 42-44-46-48-50 cm meet of tot de gewenste lengte. Knip de draad en naai met de draadeinden de band samen middenachter, naai met de zijkanten tegen elkaar om een dikke naad te voorkomen.
Heeft u een vraag? Bekijk een lijst met vaak gestelde vragen (FAQ)

De stekenverhouding bepaalt de uiteindelijke afmetingen van uw werkstuk en wordt normaliter aangegeven in 10 x 10 cm. Het wordt als volgt aangegeven: het aantal steken in de breedte x het aantal naalden in de hoogte - dus: 19 steken x 26 naalden = 10 x 10 cm.

De stekenverhouding is heel erg individueel; sommige mensen breien/haken heel losjes, terwijl anderen vrij strak werken. De stekenverhouding past u aan met de naalddikte, wat de reden is waarom we slechts een suggestie voor de naalddikte geven! U moet deze aanpassen (naar boven of beneden) om ervoor te zorgen dat UW stekenverhouding overeenkomt met de stekenverhouding die aangegeven staat in het patroon. Als u met een andere stekenverhouding werkt dan staat aangegeven in het patroon, dan zal het garenverbruik anders zijn, en zal uw werkstuk andere afmetingen krijgen dan het patroon aangeeft.

De stekenverhouding geeft tevens aan welk garen als vervanging kan dienen. U kunt verschillende garens met elkaar vervangen, zolang de stekenverhouding maar hetzelfde is.

Bekijk de DROPS les: Hoe u de stekenverhouding opmeet

Bekijk de DROPS video: Hoe u een proeflapje maakt

De benodigde hoeveelheid garen wordt aangegeven in grammen, dus bijvoorbeeld: 450 g. Om uit te rekenen hoeveel bollen u nodig heeft, moet u eerst weten hoeveel gram er in 1 bol gaat (25 g, 50 g, of 100 g). Deze informatie vindt u door op de individuele garenkwaliteit te klikken op onze site. Deel de hoeveelheid benodigde garen door de hoeveelheid per bol. Bijvoorbeeld, als de bollen 50 gram wegen (de meest gebruikelijke hoeveelheid), ziet de berekening er als volgt uit: 450 / 50 = 9 bollen.

Bij het kiezen van een ander garen is het belangrijk dat de stekenverhouding hetzelfde blijft. De afmetingen van het uiteindelijke werk zijn dan hetzelfde als aangegeven in de tekening bij het patroon. Het is makkelijker om dezelfde stekenverhouding te krijgen als u garen gebruikt uit dezelfde garengroep. Het is ook mogelijk om meerdere draden van een dunner garen te gebruiken om de stekenverhouding van een dikker garen te krijgen. Probeer onze garenvervanger. We raden u aan om altijd een proeflapje te maken.

LET OP: als u een ander garen neemt, kan het kledingstuk een andere 'look en feel' krijgen dan het kledingstuk op de foto, vanwege individuele eigenschappen en kwaliteiten van elk garen.

Bekijk de DROPS les: Kan ik een ander garen gebruiken dan staat aangegeven in het patroon?

Al onze garens zijn ondergebracht in garengroepen (van A tot F) volgens dikte en stekenverhouding – groep A bevat de dunste garens en groep F de dikste. Dit maakt het makkelijker voor u om alternatieve garens te vinden voor onze patronen, indien u graag ander garen wilt gebruiken. Alle garens binnen dezelfde groep hebben ongeveer eenzelfde stekenverhouding en kunnen elkaar vervangen. Het is wel zo dat verschillende garenkwaliteiten verschillende structuren en eigenschappen hebben, wat het uiteindelijke werkstuk een unieke 'look en feel' geeft.

Klik hier voor een overzicht van de garens in elke garengroep

Bovenaan al onze patronen vindt u een link naar onze garenvervanger, welke handig kan zijn als u een ander garen wilt gebruiken dan staat aangegeven in het patroon. Door het garen in te vullen dat u wilt vervangen, de hoeveelheid (in uw maat) en het aantal draden, stelt de vervanger geschikte alternatieven voor met dezelfde stekenverhouding. Daarnaast wordt aangegeven hoeveel u nodig heeft in de nieuwe kwaliteiten en of u met meerdere draden moet werken. De meeste bollen zijn 50 gram (sommige zijn 25 gram of 100 gram).

Als het patroon met meerdere kleuren wordt gebreid/gehaakt, moet elke kleur apart worden vervangen. Dit geldt ook als het patroon met verschillende draden van verschillende garens wordt gemaakt (bijvoorbeeld 1 draad Alpaca en 1 draad Kid-Silk) dan zult u voor elk individueel alternatieven moeten vinden.

Klik hier voor de garenvervanger

Omdat de verschillende garens verschillende kwaliteiten en verschillend texturen hebben, hebben we ervoor gekozen om het originele garen in het patroon te laten staan. Maar u kunt vrij makkelijk andere opties vinden tussen de beschikbare garenkwaliteiten door onze garenvervanger te gebruiken, of door een garen uit dezelfde garengroep uit te kiezen.

Het is mogelijk dat sommige verkooppunten nog bollen op voorraad hebben van garens die niet meer leverbaar zijn, of dat iemand thuis nog een paar bollen heeft liggen en hier een patroon bij zoekt.

Degarenvervanger laat alternatieve garens zien en de hoeveelheid die u nodig heeft in de nieuwe kwaliteit.

Als u het lastig vindt om te bepalen welke maat u moet maken, dan is het wellicht een goed idee om een bestaand kledingstuk dat goed zit, op te meten. Vervolgens kunt u de maat kiezen door de afmetingen te vergelijken met de afmetingen in de maattekening bij het patroon.

U kunt de maattekening onderaan het patroon vinden.

Bekijk DROPS les: Maattekeningen lezen

De naalddikte die aangegeven is in het patroon geldt slechts als een richtlijn, het is van belang dat de stekenverhouding klopt. En omdat de stekenverhouding per persoon nogal verschillend is, zult u de naalddikte aan moeten passen om ervoor te zorgen dat UW stekenverhouding hetzelfde is als in het patroon – misschien is het nodig dat u 1 of zelfs 2 naalddiktes naar beneden of naar boven moet om de juiste stekenverhouding te krijgen. Daarom raden we ook aan om een proeflapje te maken.

Als u met een andere stekenverhouding werkt dan staat aangegeven in het patroon, dan kunnen de afmetingen van het werkstuk afwijken van de afmetingen volgens de tekening.

Bekijk de DROPS les: Hoe meet u de stekenverhouding

Bekijk de DROPS video: Hoe maakt u een proeflapje voor de stekenverhouding

Als u een kledingstuk van boven naar beneden breit, dan geeft dit meer flexibiliteit en mogelijkheden voor persoonlijke aanpassingen. Het is bijvoorbeeld makkelijker om het kledingstuk te passen terwijl u er mee bezig bent. U kunt ook makkelijker de lengte van de pas en de schouderkoppen aanpassen.

In de uitleg worden alle stappen zorgvuldig uitgelegd in de juiste volgorde. De telpatronen zijn aangepast aan de breirichting en worden zoals gebruikelijk gebreid.

Het telpatroon laat alle naalden en elke steek zien vanaf de goede kant. Het wordt gelezen van onder naar boven, van rechts naar links. 1 vierkant = 1 steek.

Als u heen en weer breit, wordt elke andere naald aan de goede kant gebreid en elke andere naald wordt aan de verkeerde kant gebreid. Als u aan de verkeerde kant breit, moet u het telpatroon omgekeerd breien, dus van links naar rechts. rechte steken worden dan averecht gebreid en averechte steken recht, etc.

Als u in de rondte breit wordt elke naald aan de goede kant gebreid en het telpatroon wordt dan van rechts naar links gebreid op alle naalden.

Bekijk de DROPS les: Hoe lees ik de teltekening bij de patronen?

Het telpatroon laat alle toeren en elke steek zien vanaf de goede kant. Het wordt van onder naar boven gehaakt en van rechts naar links.

Als u heen en weer haakt, wordt elke andere toer aan de goede kant gehaakt: van rechts naar links en elke andere toer wordt aan de verkeerde kant gehaakt: vank links naar rechts.

Als u in de rondte haakt, wordt elke toer in het telpatroon aan de goede kant gehaakt, van rechts naar links.

Als u een cirkelvormig telpatroon haakt, dan begint u in het midden en haakt u naar buiten toe, tegen de klok in, toer na toer.

Meestal beginnen de toeren met een opgegeven aantal lossen (overeenkomend met de hoogte van de volgende steek), deze zijn of in het telpatroon opgenomen, of uitgelegd in het patroon.

Bekijk de DROPS les: Hoe lees je telpatronen voor haken

Instructies om verschillende telpatronen achter elkaar op dezelfde naald/toer te breien/haken, worden meestal als volgt beschreven: “brei/haak A.1, A.2, A.3 in totaal 0-0-2-3-4 keer". Dit betekent dat u A.1 een keer breit/haakt, daarna wordt A.2 een keer gebreid/gehaakt, en A.3 wordt het aantal aangegeven keren (in de breedte) in uw maat gebreid/gehaakt – in dit geval als volgt: S = 0 keer, M = 0 keer, L=2 keer, XL= 3 keer en XXL = 4 keer.

De telpatronen worden zoals gebruikelijk gebreid/gehaakt: begin met de eerste naald/toer in A.1, brei/haak dan de volgende naald/toer in A.2 etc.

Bekijk de DROPS les: Hoe u telpatronen voor breien leest

Bekijk de DROPS les: Hoe u telpatronen voor haken leest

De totale breedte van het kledingstuk (van pols tot pols) is groter in de grotere maten, ondanks dat de eigenlijke mouwen korter zijn. De grotere maten hebben langere mouwkoppen en bredere schouders, dus er is een goede pasvorm in alle maten.

De tekening/ het schema met de afmetingen geeft informatie over de volledige lengte van het kledingstuk. Als het een trui of een vest betreft, dan wordt deze vanaf het hoogste punt op de schouder gemeten (meestal het dichtst bij de halslijn), en recht naar beneden tot de onderkant van het kledingstuk. Het wordt NIET gemeten vanaf de punt van de schouder. Op gelijke wijze wordt ook de lengte van de pas gemeten, vanaf het hoogste punt op de schouder en naar beneden tot waar de pas gesplitst wordt voor het lijf en de mouwen.

Op een vest worden de afmetingen nooit over de biezen genomen, tenzij anders aangegeven. Meet altijd binnen de biessteken als u de lengte opmeet.

Bekijk de DROPS les: Maattekeningen lezen

Telpatronen worden vaak herhaald in de breedte op de naald en/of in de hoogte. 1 herhaling van het telpatroon is hoe het te zien is in het telpatroon. Als er staat dat u 5 herhalingen van A.1 op de naald moet breien, dan breit u het patroon in totaal 5 keer achter/na elkaar op de naald. Als er staat dat u 2 herhalingen van A.1 in de hoogte moet breien, dan breit u het hele telpatroon (dus alle naalden van het telpatroon) een keer en begint u opnieuw onderaan bij het begin en breit u het telpatroon nog een keer.

Lossen zijn ietsje smaller dan andere steken en om te voorkomen dat de opzetrand te strak wordt, haken we eenvoudigweg meer lossen om mee te beginnen. Het aantal steken wordt in de volgende toer aangepast zodat het overeenkomt met het patroon en de afmetingen in de tekening.

De rand in ribbelsteek is elastischer en zal ietwat samentrekken vergeleken met bijvoorbeeld tricotsteek. Door te meerderen voor de rand in ribbelsteek, voorkomt u een zichtbaar verschil in breedte tussen de rand in ribbelsteek en de rest van het lijf.

Het gebeurt vrij makkelijk dat u te strak afkant, en door omslagen te maken tijdens het afkanten (terwijl u deze tegelijkertijd afkant) voorkomt u dat de afkantrand te strak wordt.

Bekijk de DROPS video: Hoe kant u af met omslagen

Om gelijkmatig te meerderen (of te minderen) kunt u meerderen op, bijvoorbeeld: afwisselend elke 3e en 4e naald, als volgt: brei 2 naalden en meerder op de 3e naald, brei 3 naalden en meerder op de 4e naald. Herhaal dit tot het meerderen klaar is.

Bekijk de DROPS les: Meerder of minder 1 st afwisselend

Als u liever in de rondte breit dan heen en weer, dan kunt u natuurlijk het patroon aanpassen. U moet dan steken midden voor toevoegen (meestal 5 steken) en de instructies volgen. Als u normaal het werk keert en aan de verkeerde kant breit, breit u nu over de extra steken en gaat u verder in de rondte. Aan het einde knipt u het werk open. Neem steken op voor de biezen en werk de afgeknipte randen af.

Bekijk de DROPS video: Hoe breit u knipbiezen en openknippen

Als u liever heen en weer breit dan in de rondt, dan kunt u natuurlijk het patroon aanpassen zodat u de panden apart van elkaar breit en aan het eind aan elkaar naait. Deel de steken voor het lijf in tweeën en voeg 1 kantsteek toe aan elke kant (voor het in elkaar naaien) en brei het voor- en achterpand apart van elkaar.

Bekijk de DROPS les: Kan ik een patroon aanpassen van rondbreinaalden naar rechte naalden?

Herhalingen van het patroon kunnen een beetje anders zijn in de verschillende maten, om de juiste verhoudingen te krijgen. Als u niet dezelfde maat maakt als het kledingstuk op de foto, wijkt uw werkstuk wellicht ietsje af. Dit is met zorg ontwikkeld en aangepaste zodat het totale beeld van het kledingstuk hetzelfde is in alle maten.

Zorg ervoor dat u de instructies en de telpatronen voor uw maat volgt!

Als u een patroon heeft gevonden doe alleen beschikbaar is in damesmaten, dan hoeft het niet heel moeilijk te zijn om deze aan te passen naar een herenmaat. Het grootste verschil is de lengte van de mouwen en het lijf. Begin met breien in de damesmaat die overeenkomt met de borstwijdte. De lengte die erbij komt wordt namelijk gebreid voordat u begint met afkanten voor de armsgaten. Als het patroon van boven naar beneden wordt gebreid, kunt u lengte toevoegen vlak na de armsgaten of voor de eerste mindering op de mouw.

Wat betreft de extra hoeveelheid garen wat u nodig heeft: dit hangt heel erg af van hoeveel lengte u toevoegt, maar het is vaak meter dat u een bol te veel hebt dan te weinig.

Alle garens hebben vezels die uitsteken (door de productie) waardoor een kledingstuk gaat pluizen of pillen. Geborstelde garens (dus meer harige garens) hebben meer van deze losse, uitstekende vezels waardoor het eerder gaat pluizen of pillen.

Hoewel het niet mogelijk is om te garanderen dat geborsteld garen 100% pluisvrij is, is het wel mogelijk om dit drastisch af te laten nemen, door de volgende stappen te ondernemen:

1. Als het kledingstuk klaar is (voordat u het gaat wassen) schudt u het kledingstuk flink uit, zodat de losse haartjes eruit komen. LET OP: gebruik GEEN roller, borstel of andere methode, waardoor aan het kledingstuk getrokken wordt

2. Plaats het kledingstuk in een plastic zak en leg het in de vriezer - de temperatuur zorgt ervoor dat de vezels minder aan elkaar blijven zitten, en uitstekende vezels komen makkelijker los.

3. Laat een paar uur in de vriezer liggen, voordat u het eruit haalt en schudt het kledingstuk dan opnieuw uit.

4. Was het kledingstuk volgens de instructies op het garenlabel.

Pillen is een natuurlijk proces dat zelfs bij de meest exclusieve vezels voorkomt. Het is een natuurlijk teken van dragen dat lastig is te voorkomen en het meest zichtbaar is in gebieden waar de meeste wrijving optreedt, zoals bij de mouwen en de manchetten.

U kunt uw kledingstuk er als nieuw uit laten zien door het pillen te verwijderen met een pluizenkam of pillenverwijderaar.

Kunt u het antwoord op uw vraag nog steeds niet vinden? Scroll dan naar beneden en laat een vraag achter zodat een van onze experts kan proberen u te helpen. Dit wordt normaal tussen 5 tot 10 werkdagen gedaan..
In de tussentijd kunt u de vragen en antwoorden lezen die anderen bij dit patroon achter hebben gelaten of doe mee met de DROPS Workshop op Facebook om hulp te krijgen van mede breisters en haaksters!

Misschien vindt u deze ook leuk...

Laat een opmerking achter voor DROPS Extra 0-1012

Wij horen graag wat u vindt van dit patroon!

Wilt u een vraag stellen, kies dan de juiste categorie in het formulier hieronder om sneller een antwoord te krijgen. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *.

Opmerkingen / Vragen (5)

country flag Diamond Debbie schreef:

Country Pride headband or Around the World headband. I see there isn't one for Canada. :(

09.08.2017 - 01:48

country flag Barb Dowdy schreef:

How about Patriot or Patriotic Headgear?

10.05.2017 - 20:31

country flag Paola schreef:

Buongiorno devo realizzare ai ferri una sciarpa con inserto bandiera dell'Inghilterra. Mi può dare istruzioni dettagliate?

01.03.2014 - 16:17

DROPS Design antwoorde:

Buongiorno Paola, i modelli DROPS sono quelli che trova sul sito, non possiamo fare modelli su misura; in questo caso può prendere spunto dalla fascia e utilizzare il motivo della bandiera dell'Inghilterra per realizzare la sciarpa. Buon lavoro!!

02.03.2014 - 13:32

country flag Catlady schreef:

Not all countries are represented... :(

11.02.2014 - 16:52

country flag Judy schreef:

Do you have any knit patterns for theOlympics. I love the headbands with the flags but would like to knit them.

11.02.2014 - 01:54

DROPS Design antwoorde:

Dear Judy, you will find here some knitted patterns that could inspire you. Happy knitting!

11.02.2014 - 09:32