DROPS / 213 / 27

Spring Fuzz Jacket by DROPS Design

Kötött DROPS kardigán raglán szabással DROPS Melody fonalból. A darabot fentről lefelé irányban készítjük, V nyakkivágással XS-XXL méretben

DROPS design: ml-049 jelű minta
D fonalcsoport
----------------------------------------------------------

Méretek:
XS - S - M - L - XL-XXL

ALAPANYAGOK:
DROPS MELODY fonal a Garnstudiótól (a D fonalcsoporthoz tartozik)
200-200-250-250-300-300 gramm a 01 sz. törtfehér színből

A KÖTÉSPRÓBA:
12 szem egymás mellett és 14 sor egymás fölött a harisnyakötéssel = kb 10 x 10 cm.

KÖTŐTŰK:
DROPS KÉTHEGYŰ KÖTŐTŰ KÉSZLET: 8 MM VASTAG
DROPS KÖTŐTŰ: 8 MM VASTAG 40 és 80 cm hosszú a harisnyakötéshez.
DROPS KÉTHEGYŰ KÖTŐTŰ KÉSZLET: 6 MM VASTAG
DROPS KÖTŐTŰ: 6 MM VASTAG 80 cm hosszú, a bord mintához.
Ne feledkezzünk meg arról, hogy a kötőtű mérete csak ajánlás. Mindig készítsünk, és ellenőrizzük a kötéspróbát. Ha a 10 cm-n túl sok szemünk van, váltsunk nagyobb kötőtűre. Ha a 10 cm-n túl kevés szemünk van, váltsunk kisebb kötőtűre.

DROPS FAGOMBOK 501 sz. tölgy: Minden mérethez 4 darab.

Elkészítette ezt, vagy egy másik mintánkat? Zegyen #dropsdesign taget a képekre a szoliális médiában, hogy mi is láthassuk.

Másik fonalat szeretne használni? Próbálja ki a fonal-átváltónkat!
Nem tudja melyik méretet válassza? Akkor segíthet, ha tudja, hogy a modell kb 170 cm magas és S vagy M méretet hordHa pulóvert, kardigánt, ruhát vagy hasonló darabot készít, a kész darab méreteit a minta alján találja.

71% Alpaka, 25% Gyapjú, 4% Poliamid
minimum 1704.00 Ft /50g
DROPS Melody uni colour DROPS Melody uni colour 1704.00 Ft /50g
Nordfonal.hu
Rendelés
Kötőtűk & Horgolótűk
Ehhez a darabhoz, megvásárolhatja a fonalat már 6816Ft. Olvasson tovább.

Mintaleírás

----------------------------------------------------------

TANÁCSOK A MINTA ELKÉSZÍTÉSÉHEZ:

----------------------------------------------------------

MINTA:
Lásd az A.1 és A.2 jelű ábrát A diagramok a minták minden sorát a színe oldal felől mutatják.

1. RÖVIDÍTETT SOROK (az első nyakrészhez, vagyis a nyakkivágás jobb oldalán).
A SZO felől kezdjük, és a következő módon haladunk. * Kössünk oda-vissza haladva a korábbiak szerint az első 5 szemen, majd kössünk oda-vissza haladva a korábbiak szerint mind a 7 szemen. * Ismételjük a *-* közötti részt, összesen 2 alkalommal.

2. RÖVIDÍTETT SOROK (a második nyakrészhez, vagyis a nyakkivágás jobb oldalán).
A FO felől kezdjük, és a következő módon haladunk. * Kössünk a korábbiak szerint oda-vissza haladva az első 5 szemen, majd kössünk oda-vissza haladva a korábbiak szerint mind a 7 szemen. * Ismételjük a *-* közötti részt összesen 2 alkalommal, majd kössünk 1 sort a FO felől, mind a 7 szemen.

TANÁCS A FOGYASZTÁSHOZ / SZAPORÍTÁSHOZ (egyenletesen elosztva elhelyezett szaporításokhoz):
Úgy számítjuk ki, hogy hol kell az egyenletesen elosztott fogyasztásokat / szaporításokat elkészíteni, hogy az összes szem számát a körben (ebben a példában 54 szem) ki kell vonni a pánt szemeinek számát (ebben a példában 14 szem) és a megmaradt szemek számát el kell osztani azzal, ahány fogyasztást /szaporítást kell a körben készítenünk (ebben a példában. 4) = 10. Ebben a példában tehát, 1 rh-t készítve szaporítunk, kb minden 10. szem után. A következő sorban/körben a ráhajtást csavartan kötjük, így a helyükön nem keletkezik lyuk. Fogyasztáskor, ebben a példában, minden 9. és 10. szemet kell összedolgoznunk.

TANÁCS A KÖTÉSHEZ:
Fontos, hogy a gomb pántunk úgy lesz szép és egyenletes, ha a két oldalon, a szélső 7 szemen kötés közben jobban meghúzzuk a fonalat, szorosabban kötünk.

A V NYAKKIVÁGÁS:
Minden szaporítást a színe oldal felől készítünk.
Szaporítsunk 1 szemet a pánt 7 szeme + 1 S szem (= 8 szem) mellett. A szaporításhoz 1 rh-t készítünk, a sor elején az 8 szem után, a sor végén az 8 szem előtt,
A következő sorban (= FO) a ráhajtást csavartan kötjük, így a helyükön nem keletkezik lyuk. A szaporított szemeket harisnyakötéssel kötjük.

RAGLÁN:
Minden szaporítást a színe oldal felől készítünk.
A raglánvonal kialakításához a szemeket a testrészek és az ujjak közötti átmeneteknél szaporítunk a 4 jelölő mindkét oldalán, a következő módon: Kössünk, amíg 1 szem van a jelölő előtt, készítsünk 1 rh-t, 2 sima (a jelölő a 2 szem közepénél van),1 RH (= 2 szemet szaporítottunk). Ismételjük meg mind a 4 jelölőnél.
A következő sorban (= FO) a ráhajtást csavartan kötjük, így a helyükön nem keletkezik lyuk. A szaporított szemeket harisnyakötéssel kötjük.

TANÁCS A FOGYASZTÁSHOZ (az ujjánál):
Minden jelölő mindkét oldalán a következő módon fogyasztunk 1 szemet: Kössünk, amíg 3 szem marad a jelölő előtt, 2 szemet simán összekötünk, 2 sima szemet kötünk (a jelölő a 2 szem között van), 1 szemet simán leemelünk, 1 sima, majd a leemelt szemet a lekötött szemen átemeljük.

Gomblyukak:
A gomblyukakat a jobboldali gomb pánton készítjük el (a kardigánt felvéve.) A SZO felől készítjük a gomblyukat, amikor 5 szem maradt a sorból, a következő módon: 1 rh, a következő 2 szemet S összekötjük, és kössük az utolsó szemet S szemként. A következő sorban (= FO) a ráhajtást fordítottan (nem csavartan!) kötjük, így a helyükön lyuk keletkezik.
Az 1. gomblyukat a testrész 1. sorában készítjük. A többi 3 gomblyukat egymástól kb 8-8½-8½-8½-8½-8½ cm távolságra készítjük.

TANÁCS A LELÁNCOLÁSHOZ:
A leláncolt szélünk nem lesz túl szoros, ha nagyobb (vastagabb) kötőtűvel láncoljuk le a szemeket.

----------------------------------------------------------

A MINTALEÍRÁS ITT KEZDŐDIK:

----------------------------------------------------------

KARDIGÁN: RÖVID ÖSSZEFOGLALÓ
Először a 2 laza szegélyt készítünk a nyakkivágáshoz. Ezeket utána egy körkötőtűre tesszük, szemeket szedünk fel a nyakkivágás kialakításához a szövegben leírtak szerint (a nyakkivágás szegélyét később összevarrjuk a háta közepén, és a nyakkivágásra varrjuk.
Majd a teljes darabon folytatjuk, fentről lefelé haladva. A vállrészt oda-vissza haladva kötjük a körkötőtűn, az eleje közepén kezdve, válltól lefelé irányban, miközben a nyakkivágás és a raglánvonalak kialakításához szemeket szaporítunk. A szemeket most szétválasztjuk a testrészhez és a két ujjához. Majd a darab testét az eleje közepétől oda-vissza haladva kötjük. A két ujját körben kötjük a kéthegyű kötőtűkészleten és/vagy rövid körkötőtűn.

A NYAKKIVÁGÁS:
A nyakkivágás jobboldali szegélye:
A kezdéshez szedjünk fel 7 szemet a 6 mm vastag körkötőtűre, a Melody fonallal, és kössük az A.1 jelű mintát (= 7 szem) oda-vissza haladva (az 1. sor = a SZO). Amikor a nyakkivágás szegélye 4-4-5-5-6-6 cm-es, kössük az 1. röv sorokat - olvassuk el a fenti magyarázatot. Amikor elkészültünk a rövidített sorokkal, folytassuk az A.1 jelű mintával, minden szemen, amíg a darabunk kb 12-12-13-13-14-14 cm-es a nyakkivágás külső szélén (vagyis a hosszabbik szélén), és egy FO sor után járunk. Vágjuk el a fonalat, és tegyük félre a darabot.
A nyakkivágás baloldali szegélye:
A kezdéshez szedjünk fel 7 szemet a 6 mm vastag körkötőtűre, a Melody fonallal, és kössük az A.2 jelű mintát (= 7 szem) oda-vissza haladva. Amikor a nyakkivágás szegélye 4-4-5-5-6-6 cm-es, kössük a 2. röv sorokat - olvassuk el a fenti magyarázatot. Amikor elkészültünk a rövidített sorokkal, folytassuk az A.2 jelű mintával, minden szemen, amíg a darabunk kb 12-12-13-13-14-14 cm-es a nyakkivágás külső szélén (vagyis a hosszabbik szélén), és egy FO sor után járunk.
Most a következő módon folytatjuk a munkát:
1. sor (= SZO) Ne vágjuk el a fonalat, de a nyakkivágás baloldali szegélyét (a SZO felől nézve), szedjünk fel 40-42-43-44-45-46 szemet, ugyanarra a körkötőtűre közvetlenül a nyakkivágás szegélye után, és haladjunk a korábbiak szerint a nyakkivágás jobboldali szegélyének 7 szemén = 54-56-57-58-59-60 szemünk lesz a kötőtűn a sorban.
2. sor: Kössünk 1 sort F szemekkel a FO felől (a két oldalon pántok szemeit a korábbiak szerint kötjük).
3. sor: Kössünk 1 sort S szemekkel a SZO felől (a gomb pántok szemeit a korábbiak szerint folytatjuk), miközben a sorban egyenletesen elosztva szaporítsunk 4-8-10-10-11-13 szemet -olvassuk el a fenti tanácsot a fogyasztások / szaporítások helyének kiszámításához = 58-64-137-68-137-73 szem.
4. sor: Kössünk 1 sort F szemekkel a FO felől (a két oldalon pántok szemeit a korábbiak szerint kötjük).
Tegyünk jelölőt a darabba, az A.1 jelű minta 7 szeme mellé. A darabot ettől a jelölőtől mérjük. Váltsunk a 8 mm vastag körkötőtűre, és az alábbiakban elmagyarázott módon folytassuk a vállrésszel:

VÁLLRÉSZ:
Most tegyünk 4 jelölőt a darabba a következő módon (a szemeket nem kötjük le):
Tegyünk 1-1 jelölőt mindkét szélétől 10 szemnyire (= az ujjak és a két eleje közötti átmenetek, a következő 2 jelölőt ezektől a jelölőktől további 10-10 szemnyire (= az ujjak és a háta közötti átmenetek). Most 18-24-27-28-30-33 szem maradt az hátán az utolsó 2jelölő között.
Kössünk tovább harisnyakötéssel, és a gomb pántok szemein a korábbiak szerint - olvassuk el a fenti tanácsot a kötéshez. UGYANAKKOR, az első SZO sorban, azután, hogy a jelölőket beletettük a kötésbe, kezdjük el a szaporításokat a V nyakkivágás és a raglánvonal kialakításához - olvassuk el a fenti magyarázatot! NE FELEDKEZZÜNK MEG A MEGFELELŐ KÖTÉSPRÓBA BETARTÁSÁRÓL!
Szaporítsunk a raglánvonal kialakításához, minden 2. sorban, összesen 14-14-15-16-18-20 alkalommal, és szaporítsunk a V nyakkivágás kialakításához, minden 2. sorban, 6-7-7-8-9-9 alkalommal, majd minden 6. sorban, 1 alkalommal, minden méretben. Miután minden szaporítást elkészítettünk a raglánvonal s a V nyakkivágás kialakításához, 184-192-203-214-234-253 szem marad a kötőtűn a sorban. Folytassuk harisnyakötéssel, és a gomb pánt 7-7 szemét mindkét oldalon a korábbiak szerint kötjük, amíg a darabunk 20-20-22-24-26-29 cm-es lesz a jelölőtől mérve. Most válasszuk szét a testrészek és az ujjak szemeit. A testrészek és az ujjak közötti átmenetet úgy toljuk el, hogy mindkét ujjából 2-1-1-1-1-1 szemet most az eleje és a háta darabbal kötjük tovább. Folytassuk a következő sorban, a fonák oldal felől a következő módon haladjunk:
Kössük le az első 33-33-34-36-39-41 szemet (= eleje). A következő 34-36-38-40-44-488 szemet tegyük szemtartóra az ujjához, szedjünk fel 8-8-8-10-10-10 új szemet az ujja alatt, folytassuk a következő 50-54-59-62-68-75 szemmel (= háta), csúsztassuk a következő 34-36-38-40-44-48 szemet szemtartóra a másik ujjához, szedjünk fel 8-8-8-10-10-10 új szemet az ujja alatt. Kössük le a maradék 33-33-34-36-39-41 szemet (= eleje).
A testrész és az ujjak szemeit külön-külön kötjük tovább. A DARABOT EZENTÚL ETTŐL A PONTTÓL MÉRJÜK!

TESTRÉSZ:
= 132-136-143-154-166-177 szem. Folytassuk harisnyakötéssel és az A.1 / A.2 jelű mintával mindkét szélén a korábbiak szerint - ne feledkezzünk meg a gomblyukakról- olvassuk el a magyarázatot fentebb.
Amikor a darabunk 24-26-26-26-26-25 cm-es a kezdőszéltől, a következő körben egyenletesen elosztva szaporítsunk 19-19-20-23-25-26 szemet = 151-155-163-177-191-203 szem. Váltsunk a 6 mm-es körkötőtűre, és a következő módon folytassuk bordás mintával: Kössük az A.2 mintát a korábbiak szerint az első 7 szemen (gomb pánt),. * 1 sima, 1. fordított. * Ismételjük a *-* közötti részt, amíg 8 szem marad a sorban, 1 sima, és a gomb pánt 7 szemén az A.1 jelű mintát kötjük. Folytassuk ezzel a bordás mintával 4 cm-ig, majd lazán láncoljuk le a szemeket, a S szemeket simán, a F szemeket fordítottan. OLVASSUK EL A FENTI TANÁCSOT A SZEMEK LELÁNCOLÁSÁHOZ. A teljes kardigán kb 52-54-56-58-60-62 cm-es a vállrésztől lefelé mérve.

UJJAK:
Csúsztassuk vissza az egyik ujjához szemtartóra félretett 34-36-38-40-44-48 szemet a 8 mm- vastag kéthegyű kötőtűkészletre / rövidebb körkötőtűre. Szedjünk fel 1-1 új szemet az ujjak alatt felszedett 8-8-8-10-10-10 szem mindegyikébe a = 42-44-46-50-54-58 szem van a kötőtűnkön.
A különböző méreteknél különböző módon folytatjuk a munkát a következő módon:

XS, S és M méretben:
Kössünk harisnyakötéssel körben, amíg a darabunk kb 43-43-42 cm hosszú lesz.

L , XL, és XXL méretben
Tegyünk jelölőt a 10-10-10 új szem közepére, mindkét ujja alatt. A jelölőt a kötéssel együtt mozdítsuk. Amikor az ujja kb 5 cm-es a jelölő mindkét oldalán fogyasszunk egy-egy szemet OLVASSUK EL A FENTI TANÁCSOT A FOGYASZTÁSHOZ! Ismételjük meg a fogyasztást. amikor az ujja12 cm hosszú lesz = 46-50-54 szem. Folytassuk a fentiek szerint, harisnyakötéssel, amíg a darabunk 40-39-36 cm-es lesz. A következő körben így haladjunk:

MINDEN MÉRETBEN:
Kössünk 1 kört sima szemekkel (harisnyakötéssel), UGYANAKKOR, egyenletesen elosztva a körben 14-14-14-14-14-16 szemet fogyasztunk a körben = 28-30-32-32-36-38 szem. Váltsunk a 6 mm vastag körkötőtűre. Kössünk bordás mintával körben haladva = 1 sima/ 1 fordított, kb 7 cm-t, majd, lazán láncoljuk le a szemeket a sima szemeket simán, a fordítottakat fordítottan. OLVASSUK EL A FENTI TANÁCSOT A SZEMEK LELÁNCOLÁSÁHOZ! Az ujja most körülbelül 50-50-49-47-46-43 cm hosszú lesz.
Készítsük el ugyanilyen módon a másik ujját.

ÖSSZEÁLLÍTÁS:
Varrjuk össze a nyakkivágás szegélyét a háta közepén, a FO felől). A nyakkivágás szegélyét kissé megnyújtva varjuk a nyakkivágásra. Varrjuk fel a gombokat a bal elejére.

Diagram

= sima a színe oldalon, fordított a fonákoldalon
= fordított a színe oldalon, sima a fonákoldalon

Segítségre van szüksége a mintával kapcsolatban?

Köszönjük, hogy a DROPS Design mintáját választotta! Sokat dolgozunk azért, hogy mintáink könnyen érthetőek és hibamentesek legyenek. Minden mintát Norvégból fordítunk, és a méreteket, számításokat mindig ellenőrizheti az eredeti mintán (DROPS 213-27) .

Gondja van a minta követésével? Az alábbiakban talál egy listát, olyan helyekről, amik segíthetenek abban, hogy a projektet hamr befjezze, vagy akár - miért ne?- tanuljon valami újat.

1) Why is the knitting/crochet tension so important?

Knitting tension is what determines the final measurements of your work, and is usually measured per 10 x 10 cm. It is provided like so: number of stitches in width x number of rows in height - eg: 19 stitches x 26 rows = 10 x 10 cm.

The knitting tension is very individual; some people knit/crochet loosely while others work tightly. You adjust the knitting tension with the needle size, which is why the suggested needle size only serve as a guide! You need to adjust this (up or down) to ensure that YOUR knitting tension matches the knitting tension provided in the pattern. If you work with a different knitting tension than provided you will have a different yarn consumption, and your work will have different measurements than what the pattern suggests.

The knitting tension also determines which yarns can replace each other. As long as you achieve the same knitting tension you can replace one yarn with another.

See DROPS lesson: How to measure your tension/gauge

See DROPS video: How to make a gauge tension swatch

fel

2) Fonalcsoportok - Mik ezek, és hogyan használjuk őket?

A fonalakat vastagságuk, és a velük elérhető kötéspróba szerint csoportokba rendeztük, így könnyebben találhat mintát a kedvenc fonalához. Vagy könnyebben találhat egy mintához fonal-alternatívákat. Az ugyanabban a fonalcsoportban levő fonalak hasonló kötéspróbát adnak, így egymással behelyettesíthetőek. Azonban, ettől függetlenül a minőségük, a struktúrájuk eltérő, így az elkészült darab különleges és egyedi lesz. Az egyes fonalcsoportok áttekintéséhez kattintson ide!.

A fonalcsoport = a csoporton belül minden fonallal 26 -23 szemet tudunk 10 cm-en kötni.

B fonalcsoport = a csoporton belül minden fonallal 22 -20 szemet tudunk 10 cm-en kötni.

C fonalcsoport = a csoporton belül minden fonallal 19 -16 szemet tudunk 10 cm-en kötni.

D fonalcsoport = a csoporton belül minden fonallal 15 -12 szemet tudunk 10 cm-en kötni.

E fonalcsoport = a csoporton belül minden fonallal 11 -9 szemet tudunk 10 cm-en kötni.

E fonalcsoport = a csoporton belül minden fonallal 8 -5,5 szemet tudunk 10 cm-en kötni.

Amennyiben több szál fonalat összefogva szeretne dolgozni, ehhez a következőket érdemes tudni: A C fonalcsoport 1 szálával hasonló kötéspróbát tudunk készíteni, mint az A. fonalcsoport 2 szálát összefogva, Az A fonalcsoportból tehát bármely fonalból 2 szálat, vagy bármely 2 fonalból 1-1 szálat összefogva megfelel a C fonal 1-1 szálának, ezt a mintákban így jeleztük: A + A = C.

Az alábbiakban áttekintjük, hogyan működnek a fonalaink, ha 1 szálnál többel dolgozunk:

2 szál az A fonalcsoportból megfelel a C fonalcsoport 1 szálának. Ezt a mintában így jeleztük: A + A = C

3 szál az A fonalcsoportból megfelel a D fonalcsoport 1 szálának. Ezt a mintában így jeleztük: A+A+A = D

4 szál az A fonalcsoportból megfelel az E fonalcsoport 1 szálának. Ezt a mintában így jeleztük: A + A+A+A = D

8 szál az A fonalcsoportból megfelel az F fonalcsoport 1 szálának. Ezt a mintában így jeleztük: A+A+A+A +A+A+A+A = F

2 szál az B fonalcsoportból megfelel a D fonalcsoport 1 szálának. Ezt a mintában így jeleztük: B+B =D

2 szál a C fonalcsoportból megfelel az E fonalcsoport 1 szálának. Ezt a mintában így jeleztük: C+C = E

4 szál a C fonalcsoportból megfelel az F fonalcsoport 1 szálának. Ezt a mintában így jeleztük: C+C+C+C = F

2 szál az E fonalcsoportból megfelel az F fonalcsoport 1 szálának. Ezt a mintában így jeleztük: E+E= F

A fonalak ilyen cseréjével új minőségeket, új struktúrákat érhetünk el, a választott kombinációktól függően. Kifejlesztettünk egy fonal-kalkulátort, amivel kiszámolhatja, mennyi fonalra van szüksége, ha 1 szál fonal helyett 2 vagy több szál kombinációját választja. A kalkulátorhoz a linket minden minta oldalán megtalálja. Ne feledje, hogy a megadott kötéspróba határozza meg, melyik fonalakat használhatjuk. Feltétlenül készítsünk próbadarabot a választott fonalkombinációval, és ellenőrizzük, hogy be tudjuk-e tartani a megfelelő kötéspróbát.

fel

3) Can I use a different yarn than what the pattern suggests?

The important thing when changing from one yarn to another is that the knitting/crochet tension remains the same. This is so that the measurements of the finished piece will be the same as on the sketch provided. It is easier to achieve the same knitting tension using yarns from the same yarn group. It is also possible to work with multiple strands of a thinner yarn to achieve the knitting tension of a thicker one. Please try our yarn converter. We recommend you to always work a test swatch.

Please NOTE: when changing yarn the garment might have a different look and feel to the garment in the photo, due to individual properties and qualities of each yarn.

See DROPS lesson: Can I use a different yarn than the one mentioned in the pattern?

fel

4) How do I use the yarn converter?

At the top of all our patterns you’ll find a link to our yarn converter, which is a helpful tool should you wish to use a different yarn than suggested. By filling in the yarn quality you wish to replace, the amount (in your size) and number of strands, the converter will present good alternative yarns with the same knitting tension. Additionally it will tell you how much you’ll require in the new qualities and whether you’ll need to work with multiple strands. Most skeins are 50g (some are 25g or 100g).

If the pattern is worked with multiple colours, every colour will have to be converted separately. Similarly, if the pattern is worked with several strands of different yarns (for example 1 strand Alpaca and 1 strand Kid-Silk) you will have to find alternatives for each, individually.

Click here to see our yarn converter

fel

5) Why do I get the wrong knitting tension with the suggested needle size?

The needle size provided in the pattern serves only as a guide, the important thing is to follow the knitting tension. And since knitting tension is very individual, you will have to adjust the needle size to ensure that YOUR tension is the same as in the pattern – maybe you’ll have to adjust 1, or even 2 needle sizes, up or down to achieve the correct tension. For this, we recommend that you work test swatches.

Should you work with a different knitting tension than the one provided, the measurements of the finished garment might deviate from the measurement sketch.

See DROPS lesson: How to measure your tension/gauge

See DROPS video: How to make a gauge tension swatch

fel

6) Why is the pattern worked top-down?

Working a garment top-down provides more flexibility and room for personal adjustment. For example it is easier to try the garment on while working, as well as making adjustments to length of yoke and shoulder caps.

The instructions are carefully explaining every step, in the correct order. Diagrams are adjusted to the knitting direction and are worked as usual.

fel

7) Why are the sleeves shorter in larger sizes?

The total width of the garment (from wrist-to-wrist) will be larger in the larger sizes, despite the actual sleeves being shorter. The larger sizes have longer sleeve caps and wider shoulders, so there will be a good fit in all sizes.

fel

8) What is a repeat?

Diagrams are often repeated on the round or in height. 1 repeat is the diagram the way it appears in the pattern. If it says to work 5 repeats of A.1 in the round, then you work A.1 a total of 5 times after/next to each other in the round. If it says to work 2 repeats of A.1 vertically/in height you work the entire diagram once, then begin again at the start and work the entire diagram one more time.

fel

9) How do I work according to a knitting diagram?

The diagram depicts all rows/rounds, and every stitch seen from the right side. It is read from bottom to top, from right to left. 1 square = 1 stitch.

When working back and forth, every other row is worked from the right side and every other row is worked from the wrong side. When working from the wrong side, the diagram will have to be worked reversed: from left to right, knit stitches are purled, purl stitches are knit etc.

When working in the round every round is worked from the right side and the diagram are worked from right to left on all rounds.

See DROPS lesson: How to read knitting diagrams

fel

10) How do I work according to a crochet diagram?

The diagram depicts all rows/rounds, and every stitch seen from the right side. It is worked from bottom to top, from right to left.

When working back and forth every other row is worked from the right side: from right to left and every other row is worked from the wrong side: from left to right.

When working in the round, every row in the diagram are worked from the right side, from right to left.

When working a circular diagram you start in the middle and work your way outwards, counter clockwise, row by row.

The rows usually start with a given number of chain stitches (equivalent to the height of the following stitch), this will either be depicted in the diagram or explained in the pattern.

See DROPS lesson: How to read crochet diagrams

fel

11) How do I work several diagrams simultaneously on the same row/round?

Instructions for working several diagrams after each other on the same row/round, will often be written like so: “work A.1, A.2, A.3 a total of 0-0-2-3-4 times". This means you work A.1 once, then A.2 is worked once, and A.3 is repeated (in width) the number of times provided for your size – in this case like so: S = 0 times, M = 0 times, L=2 times, XL= 3 times and XXL = 4 times.

The diagrams are worked as usual: begin with the first row in A.1, then work the first row in A.2 etc.

See DROPS lesson: How to read knitting diagrams

See DROPS lesson: How to read crochet diagrams

fel

12) Why does the piece start with more chain stitches than it’s worked with?

Chain stitches are slightly narrower than other stitches and to avoid working the cast-on edge too tight, we simply chain more stitches to begin with. The stitch count will be adjusted on the following row to fit the pattern and measurement sketch.

fel

13) Why increase before the rib edge when the piece is worked top-down?

The rib edge is more elastic and will contract slightly compared to, for example, stocking stitch. By increasing before the rib edge, you avoid a visible difference in width between the rib edge and the rest of the body.

fel

14) Why increase in the cast-off edge?

It’s very easy to cast off too tightly, and by making yarn overs while casting off (and simultaneously casting these off) you avoid a too tight cast off edge.

See DROPS video: How to bind off with yarn overs (yo)

fel

15) How do I increase/decrease on every 3rd and 4th row/round alternately?

To achieve an even increase (or decrease) you can increase on, for example: every 3rd and 4th row alternately, like so: work 2 rows and increase on the 3rd row, work 3 rows and increase on the 4th. Repeat this until the increase is complete.

See DROPS lesson: Increase or decrease 1 st on every 3rd and 4th row alternately

fel

16) Why is the pattern slightly different than what I see in the photo?

Pattern repeats can vary slightly in the different sizes, in order to get the correct proportions. If you’re not working the exact same size as the garment in the photo, yours might deviate slightly. This has been carefully developed and adjusted so that the complete impression of the garment is the same in all sizes.

Make sure to follow instructions and diagrams for your size!

fel

17) How can I work a jacket in the round instead of back and forth?

Should you prefer to work in the round instead of back and forth, you may of course adjust the pattern. You’ll need to add steeks mid-front (usually 5 stitches), and follow the instructions. When you would normally turn and work from the wrong side, simply work across the steek and continue in the round. At the end you’ll cut the piece open, pick up stitches to work bands, and cover the cut edges.

See DROPS video: How to knit steeks and cut open

fel

18) Can I work a jumper back and forth instead of in the round?

Should you prefer to work back and forth instead of in the round, you may of course adjust the pattern so you work the pieces separately and then assemble them at the end. Divide the stitches for the body in 2, add 1 edge stitch in each side (for sewing) and work the front and back pieces separately.

See DROPS lesson: Can I adapt a pattern for circular needles into straight needles?

fel

19) Why do you show discontinued yarns in the patterns?

Since different yarns have different qualities and textures we have chosen to keep the original yarn in our patterns. However, you can easily find options among our available qualities by using our yarn converter, or simply pick a yarn from the same yarn group.

It is possible that some retailers still have discontinued yarns in stock, or that someone has a few skeins at home that they would like to find patterns for.

The yarn converter will provide both alternative yarn as well as required amount in the new quality.

fel

20) How do I make a women’s size garment into a men’s size one?

If you have found a pattern you like which is available in women’s size it’s not very difficult to convert it to men’s size. The biggest difference will be the length of sleeves and body. Start working on the women size that you think would fit across the chest. The additional length will be worked right before you cast off for the armhole/sleeve cap. If the pattern is worked top-down you can add the length right after the armhole or before the first decrease on sleeve.

Regarding additional yarn amount, this will depend on how much length you add, but it is better with a skein too many than too few.

fel

21) How do I prevent a hairy garment from shedding?

All yarns will have excess fibres (from production) that might come off as lint or shedding. Brushed yarns (ie hairier yarns) have more of these loose, excess fibres, causing more shedding.

Shedding also depends on what is worn under or over the garment, and whether this pulls at the yarn fibres. It’s therefore not possible to guarantee that there will be no shedding

Below are some tips on how to get the best result when working with hairier yarns:

1. When the garment is finished (before you wash it) shake it vigorously so the looser hairs come off. NOTE: do NOT use a lint roller, brush or any method that pulls at the yarn.

2. Place the garment in a plastic bag and put it in your freezer - the temperature will cause the fibres to become less attached to each other, and excess fibres will come off easier.

3. Leave in the freezer for a few hours before taking it out and shaking it again.

4. Wash the garment according to the instructions on the yarn label.

fel

22) Where on the garment is the length measured?

The measurement sketch/schematic drawing provides information regarding the full length of the garment. If it’s a jumper or a jacket the length is measured from the highest point on the shoulder closest to the neckline, and straight down to the bottom of the garment. It is NOT measured from the tip of shoulder. Similarly, the length of yoke is measured from the highest point on the shoulder and down to where yoke is split into body and sleeves.

On a jacket measures are never taken along bands, unless specifically stated. Always measure inside band stitches when measuring the length.

See DROPS lesson: How to read a schematic drawing

fel

23) How do I know how many balls of yarn I need?

The required amount of yarn is provided in grams, eg: 450 g. To calculate how many balls you’ll need you first need to know how many grams are in 1 ball (25g, 50g or 100g). This information is available if you click on the individual yarn quality on our pages. Divide the amount required with the amount of each ball. For example, if each ball is 50g (the most common amount), the calculation will be as follows: 450 / 50 = 9 balls.

fel

DROPS fonalat vásárolt a minta elkészítéséhez? akkor, abban a boltban, ahol a fonalat vásárolta, joga van segítséget kérni és kapni. A DROPS üzletek listáját ITT találja!
Még mindig nem találta meg a választ, amire szüksége van? Görgessen lejjebb, és tegye fel kérdését, és szakembereink megpróbálnak segíteni. Ez általában 5-10 munkanapon beül megtörténik.. Addig is elolvashatja a korábban, mások által feltett kérdéseket és a válaszokat, vagy csatlakozhat a Facebook-on a DROPS Workshophoz, hogy kézimunkázó társaitól kaphasson segítséget.

Megjegyzések / Kérdések (7)

Andrea Ambech Nedenskov 30.03.2020 - 18:34:

Hejsa, vil det være muligt at strikke den i dobbelt tråd melody hvis der ønskes en ekstra tyk og vamset cardigan? :D

DROPS Design 31.03.2020 kl. 07:25:

Hej Om du stickar den i dubbel tråd så kommer det inte stämma med stickfastheten i oppskriften så det fungerar dessvärre inte eftersom måtten kommer bli felaktiga. Mvh DROPS Design

Michèle 11.01.2020 - 18:03:

Mon style ....j'aime

Barbro Öberg 21.12.2019 - 22:41:

Gillar koftan , snygg i vardagen

Cocky Besemer 15.12.2019 - 15:26:

Fijn basis vestje voor de kille avonden.

Monica 15.12.2019 - 02:30:

Cozy cloud cardigan

Mieke 12.12.2019 - 17:54:

Leuk en lekker licht vest

Elena 11.12.2019 - 01:31:

Simple mais douillet

Post a comment to pattern DROPS 213-27

Szívesen vesszük, ha megosztja velünk gondolatait erről a mintáról.

Ha kérdést szeretne feltenni, ügyeljen arra, hogy a megfelelő kategóriát válassza ki, így fegyorsíthatja a válaszadás folyamatát. Það verður að merkja við svæði merktri með *.