Kitchen Wiz by DROPS Design

De set bevat: gehaakte DROPS pannenlap met bloem van “Paris” en pannenlap met regenboog strepen van “Paris”.

Trefwoorden: bloem, keuken, pannenlap, vierkant
DROPS design: Model nr. W-443
Garengroep C
--------------------------------------------------------
PANNENLAP MET BLOEM:
Maten: Ongeveer 22 keer 22 cm
Materiaal: DROPS PARIS van Garnstudio
100 gr. kleur nr. 11, opaalgroen
50 gr. kleur nr. 39, pistache
50 gr. kleur nr. 14, geel
50 gr. kleur nr. 33, roze
50 gr. kleur nr. 06, pink

PANNENLAP MET STREPEN:
Maten: Ongeveer 22 keer 22 cm
Materiaal: DROPS PARIS van Garnstudio
50 gr. kleur nr. 45, warm oranje
50 gr. kleur nr. 14, geel
50 gr. kleur nr. 39, pistache
50 gr. kleur nr. 02, licht turkoois
50 gr. kleur nr. 30, denimblauw
50 gr. kleur nr. 05, lichtpaars
50 gr. kleur nr. 33, roze
50 gr. kleur nr. 06, pink

DROPS HAAKNLD 5 mm – of de maat die u nodig heeft voor een stekenverhouding van 14 stk x 8 toer = 10 x 10 cm. Ieder vierkant meet ongeveer 22 x 22 cm.
--------------------------------------------------------

-------------------------------------------------------

Alternatief garen – Bekijk hier hoe u een ander garen kiest
Garengroep A tot F – Bekijk hier hoe u hetzelfde patroon gebruikt met een ander garen
Garenverbruik als u een alternatief garen kiest – Gebruik onze garenvervanger

-------------------------------------------------------


100% katoen
vanaf 1.15 € /50g
DROPS Paris uni colour DROPS Paris uni colour 1.27 € /50g
Breiwebshop
Bestel
DROPS Paris recycled denim DROPS Paris recycled denim 1.15 € /50g
Breiwebshop
Bestel
needles Naalden & Haaknaalden Bestel
Het garen om dit patroon van te maken kunt u vanaf 16.10€ krijgen. Lees meer.

Instructies voor het patroon

TIP VOOR HET HAKEN:
Zet de draden vast na iedere kleurwisseling. Verwerk de draadeinden van de vorige toer in het werk voor u de uiteinden afknipt (haak een paar cm om de draadeindes heen.)
--------------------------------------------------------

PANNENLAP MET BLOEM:
De pannenlap bestaat uit 2 verschillende vierkantjes die op elkaar worden geplaatst en die vervolgens samen gehaakt worden rondom.

BLOEM VIERKANT:
Haak 4 l met haaknld 5 mm met geel en vorm een ring met 1 hv in de eerste l.
TOER 1: 1 l, 8 v in de l-ring, eindig met 1 hv in de eerste v. LEES TIP VOOR HET HAKEN!
TOER 2: Ga verder met roze. Haak 6 l (= 1 stk en 3 l), * 1 stk in de volgende v, 3 l *, herhaal van *-* in totaal 7 keer en eindig met 1 hv in de 3e l van het begin van de toer = 8 stk met 3 l tussen iedere.
TOER 3: 1 l, haak dan als volgt in iedere l-lus: 1 v, 1 hstk, 3 stk, 1 hstk en 1 v, eindig de toer met 1 hv in de l van het begin van de toer = 8 blaadjes.
TOER 4: Ga verder met pink. Haak 7 l, * 1 v tussen de volgende 2 blaadjes, 6 l *, herhaal van *-* in totaal 7 keer, eindig de toer met 1 hv in 1e l van het begin van de toer = 8 l-lussen.
TOER 5: 1 l, haak dan als volgt in iedere l-lus: 1 v, 1 hstk, 5 stk, 1 hstk en 1 v, eindig de toer met 1 hv in de l van het begin van de toer = 8 blaadjes.
TOER 6: Haak 10 l, * 1 v tussen de volgende 2 blaadjes, 9 l *, herhaal van *-* in totaal 7 keer, eindig de toer met 1 hv in de 1e l van het begin van de toer = 8 l-lussen.
TOER 7: 1 l, haak dan als volgt in iedere l-lus: 1 v, 1 hstk, 1 stk, 5 dstk, 1 stk, 1 hstk en 1 v, eindig de toer met 1 hv in de l van het begin van de toer = 8 blaadjes. Knip de draad af en haal deze door de st op de haak.
TOER 8: Ga verder met pistache en start met 1 v in het eerste dstk op het eerste blaadje, 3 l, * 8 l (= hoek), sla 3 dstk over, 1 stk in het laatste dstk op hetzelfde blaadje, 5 l, 1 v in het eerste dstk op het volgende blaadje, 5 l, sla 3 dstk over, 1 v in het laatste dstk op hetzelfde blaadje, 5 l, 1 stk in het eerste dstk op het volgende blaadje *, herhaal van *-* in totaal 4 keer maar eindig met 1 hv in de 3e l van het begin van de toer (in plaats van 1 stk in het 1e dstk op het volgende blaadje).
TOER 9: 1 hv in de 8-l-lus, * 4 stk en 4 l en 4 stk in de l-lus in de hoek, (4 l, 1 stk in de volgende l-lus), herhaal van (-) in totaal 3 keer, 4 l *, herhaal van *-* in totaal 4 keer, eindig met 1 hv in het eerste stk van het begin van de toer.
TOER 10: Ga verder met opaalgroen. * 1 stk in iedere van de eerste 4 stk, haak in de l-lus in de hoek 3 stk en 2 l en 3 stk, 1 stk in iedere van de volgende 4 stk, 4 stk in de volgende l lus, 3 stk in de volgende l-lus, 1 stk in dezelfde l-lus maar wacht met de laatste doorhaling, haak 1 stk in de volgende l-lus maar wacht met de laatste doorhaling, haal de draad door beide st. Haak 3 stk in dezelfde l-lus, 4 stk in de volgende l-lus *, herhaal van *-* in totaal 4 keer, eindig de toer met 1 hv in het eerste stk van het begin van de toer. Er zijn nu 29 stk langs iedere kant en 2 l in iedere hoek. Knip de draad af.

VIERKANT 2:
EFFEN VIERKANT:
Haak 4 l met haaknld 5 mm en opaalgroen en vorm een ring met 1 hv in de eerste l. Ga verder en haak als volgt:

TOER 1: 3 l (= 1 stk), 2 stk in de l-ring, 3 l, * 3 stk in de l-ring, 3 l *, herhaal van *-* in totaal 3 keer en eindig met 1 hv in de 3e l van het begin van de toer.
TOER 2: Haak 3 l in het 1e stk, 1 stk in ieder stk tot de volgende l-lus, * haak in de l-lus 3 stk, 2 l en 3 stk, haak 1 stk in ieder stk tot de volgende l-lus *, herhaal van *-* en eindig met 1 hv in het eerste stk = 4 l-lussen en 9 stk tussen iedere.
TOER 3: Haak 3 l in het 1e stk, 1 stk in ieder stk tot de volgende l-lus, * haak in de l-lus 1 stk, 2 l en 1 stk, haak 1 stk in ieder stk tot de volgende l-lus *, herhaal van *-*, haak 1 stk in ieder stk en eindig met 1 hv in de 3e l van het begin van de toer = 4 l-lussen en 11 stk tussen iedere.
TOER 4: Als de 3e TOER = 4 l-lussen en 13 stk tussen ieder.
TOER 5: Haak 3 l in het 1e stk, 1 stk in ieder stk tot de volgende l-lus, * haak in de l-lus 2 stk, 2 l en 2 stk, haak 1 stk in ieder stk tot de volgende l-lus *, herhaal van *-*, haak 1 stk in ieder stk en eindig met 1 hv in de 3e l van het begin van de toer. = 4 l-lussen en 17 stk tussen iedere.
TOER 6-7: Herhaal de 5e TOER. Meerder elke toer de zijkanten van het vierkant met 4 stk tussen iedere l-lus = 4 l-lussen en 25 stk tussen iedere.
TOER 8: Haak 3 l in het 1e stk, 1 stk in ieder stk tot de volgende l-lus, * haak in de l-lus 2 stk, 2 l en 2 stk, haak 1 stk in ieder stk tot de volgende l-lus *, herhaal van *-*, haak 1 stk in ieder stk en eindig met 1 hv in de 3e l van het begin van de toer. = 4 l-lussen en 29 stk tussen iedere. LET OP! Vervang op een van de vierkantjes een van de l-lussen door een ophanglus in een van de hoeken. Haak die als volgt: 2 stk, 12 l, 2 stk. Zet vast en knip de draad af.

GEHAAKTE RAND:
Plaats de vierkantjes op elkaar en zorg dat de mooiste kant van de bloem buiten ligt. Haak langs beide pannenlappen met geel en haaknld 5 mm. Haak in alle stk als volgt: Steek de haak door beide lussen van beide st in beide vierkantjes, haak 1 v in ieder stk rondom het vierkant, haak in iedere hoek in beide l-lussen: 2 v, 2 l, 2 v. haak in de hoek waar de ophanglus is gemaakt 1 v in beide l-lussen, haak dan 16 v om de ophanglus (= de 12 l van de vorige toer), 1 v in beide l-lussen. Ga verder met v rondom het vierkant als hiervoor en eindig met 1 hv in de eerste v op de toer.
--------------------------------------------------------

PANNENLAP MET STREPEN:

STREPEN:
Haak 1 toer in iedere van de volgende kleuren:
Begin en 1 toer: pink
Toer 2: roze
Toer 3: lichtpaars
Toer 4: denimblauw
Toer 5: licht turkoois
Toer 6: pistache
Toer 7: geel
Toer 8: warm oranje

--------------------------------------------------------

Haak het vierkant in de rondte en wissel elke toer van kleur. Begin om de kleurovergangen mooi te maken iedere nieuwe toer in een hoek, zorg dat u altijd aan dezelfde kant van het vierkant haakt. De pannenlap bestaat uit twee delen die later samen gehaakt worden rondom.

VIERKANT MET STREPEN:
Haak 4 l met haaknld 5 mm en pink en vorm een ring met 1 hv in de eerste l. Ga verder en haak als volgt:

TOER 1: 3 l (= 1 stk), 4 stk in de l-ring, 3 l, * 5 stk in de l-ring, 3 l *, herhaal van *-* in totaal 3 keer en eindig met 1 hv in de 3e l van het begin van de toer. LEES STREPEN en TIP VOOR HET HAKEN BOVEN.
TOER 2: Wissel van kleur en begin in een hoek. Haak * 3 l (= 1 stk), 2 l en 1 stk. Haak 1 stk in ieder stk tot de volgende l-lus *. Herhaal van *-* de hele toer. Eindig met 1 hv in het 1e stk van het begin van de toer = 4 l-lussen met 7 stk tussen iedere.
TOER 3: Als de 2e TOER = 4 l-lussen en 9 stk tussen iedere.
TOER 4: Wissel van kleur en begin in een hoek. Haak * 3 l (= 1 stk), 1 stk, 2 l en 2 stk. Haak 1 stk in ieder stk tot de volgende l-lus *. Herhaal van *-* de hele toer. Eindig met 1 hv in het 1e stk van het begin van de toer = 4 l-lussen met 13 stk tussen iedere.
TOER 5-7: Herhaal de 4e TOER. Meerder elke toer aan de zijkanten van het vierkant 4 stk tussen iedere l-lus = 4 l-lussen en 25 stk tussen iedere.
TOER 8: Wissel van kleur en begin in een hoek. * 3 l (= 1 stk), 1 stk, 2 l en 2 stk. Haak 1 stk in ieder stk tot de volgende l-lus *. Herhaal van *-* de hele toer en eindig met 1 hv in de eerste st op de toer. LET OP! Vervang op een van de vierkantjes een van de l-lussen door een ophanglus in een van de hoeken. Haak die als volgt: 2 stk, 12 l, 2 stk. Zet vast en knip de draad af.

GEHAAKTE RAND:
Plaats de vierkantjes op elkaar. Haak langs beide pannenlappen met pink en haaknld 5 mm. Haak in alle stk als volgt: Steek de haak door beide lussen van beide st in beide vierkantjes, haak 1 v in ieder stk rondom het vierkant, haak in iedere hoek in beide l-lussen: 2 v, 2 l, 2 v. haak in de hoek waar de ophanglus is gemaakt 1 v in beide l-lussen, haak dan 16 v om de ophanglus (= de 12 l van de vorige toer), 1 v in beide l-lussen. Ga verder met v rondom het vierkant als hiervoor en eindig met 1 hv in de eerste v op de toer.

Heeft u hulp nodig voor dit patroon?

Bedankt dat u een patroon van DROPS Design kiest. We zijn er trots op dat we patronen aanbieden die correct en makkelijk te volgen zijn. Alle patronen zijn uit het Noors vertaald en u kunt altijd het origineel patroon controleren (DROPS 139-35) voor de afmetingen en de berekiningen.

Heeft u moeite met het volgen van het patroon? Hieronder vindt u een lijst met bronnen die u kunnen helpen om uw project vlot af te maken - of om eenvoudig iets nieuws te leren.

signature-image signature

Heeft u moeite met het volgen van het patroon? Hieronder vindt u een lijst met bronnen die u kunnen helpen om uw project vlot af te maken - of om eenvoudig iets nieuws te leren.

We hebben tevens een stap-voor-stap uitleg voor verschillende technieken, welke u hier kunt vinden.

1) Waarom is de stekenverhouding zo belangrijk?

De stekenverhouding bepaalt de uiteindelijke afmetingen van uw werkstuk en wordt normaliter aangegeven in 10 x 10 cm. Het wordt als volgt aangegeven: het aantal steken in de breedte x het aantal naalden in de hoogte - dus: 19 steken x 26 naalden = 10 x 10 cm.

De stekenverhouding is heel erg individueel; sommige mensen breien/haken heel losjes, terwijl anderen vrij strak werken. De stekenverhouding past u aan met de naalddikte, wat de reden is waarom we slechts een suggestie voor de naalddikte geven! U moet deze aanpassen (naar boven of beneden) om ervoor te zorgen dat UW stekenverhouding overeenkomt met de stekenverhouding die aangegeven staat in het patroon. Als u met een andere stekenverhouding werkt dan staat aangegeven in het patroon, dan zal het garenverbruik anders zijn, en zal uw werkstuk andere afmetingen krijgen dan het patroon aangeeft.

De stekenverhouding geeft tevens aan welk garen als vervanging kan dienen. U kunt verschillende garens met elkaar vervangen, zolang de stekenverhouding maar hetzelfde is.

Bekijk de DROPS les: Hoe u de stekenverhouding opmeet

Bekijk de DROPS video: Hoe u een proeflapje maakt

naar boven

2) Wat zijn de garengroepen?

Al onze garens zijn ondergebracht in garengroepen (van A tot F) volgens dikte en stekenverhouding – groep A bevat de dunste garens en groep F de dikste. Dit maakt het makkelijker voor u om alternatieve garens te vinden voor onze patronen, indien u graag ander garen wilt gebruiken. Alle garens binnen dezelfde groep hebben ongeveer eenzelfde stekenverhouding en kunnen elkaar vervangen. Het is wel zo dat verschillende garenkwaliteiten verschillende structuren en eigenschappen hebben, wat het uiteindelijke werkstuk een unieke 'look en feel' geeft.

Klik hier voor een overzicht van de garens in elke garengroep

naar boven

3) Kan ik een ander garen gebruiken dan staat aangegeven in het patroon?

Bij het kiezen van een ander garen is het belangrijk dat de stekenverhouding hetzelfde blijft. De afmetingen van het uiteindelijke werk zijn dan hetzelfde als aangegeven in de tekening bij het patroon. Het is makkelijker om dezelfde stekenverhouding te krijgen als u garen gebruikt uit dezelfde garengroep. Het is ook mogelijk om meerdere draden van een dunner garen te gebruiken om de stekenverhouding van een dikker garen te krijgen. Probeer onze garenvervanger. We raden u aan om altijd een proeflapje te maken.

LET OP: als u een ander garen neemt, kan het kledingstuk een andere 'look en feel' krijgen dan het kledingstuk op de foto, vanwege individuele eigenschappen en kwaliteiten van elk garen.

Bekijk de DROPS les: Kan ik een ander garen gebruiken dan staat aangegeven in het patroon?

naar boven

4) Hoe gebruik ik de garenvervanger?

Bovenaan al onze patronen vindt u een link naar onze garenvervanger, welke handig kan zijn als u een ander garen wilt gebruiken dan staat aangegeven in het patroon. Door het garen in te vullen dat u wilt vervangen, de hoeveelheid (in uw maat) en het aantal draden, stelt de vervanger geschikte alternatieven voor met dezelfde stekenverhouding. Daarnaast wordt aangegeven hoeveel u nodig heeft in de nieuwe kwaliteiten en of u met meerdere draden moet werken. De meeste bollen zijn 50 gram (sommige zijn 25 gram of 100 gram).

Als het patroon met meerdere kleuren wordt gebreid/gehaakt, moet elke kleur apart worden vervangen. Dit geldt ook als het patroon met verschillende draden van verschillende garens wordt gemaakt (bijvoorbeeld 1 draad Alpaca en 1 draad Kid-Silk) dan zult u voor elk individueel alternatieven moeten vinden.

Klik hier voor de garenvervanger

naar boven

5) Waarom krijg ik de verkeerde stekenverhouding met de aangegeven naalddikte?

De naalddikte die aangegeven is in het patroon geldt slechts als een richtlijn, het is van belang dat de stekenverhouding klopt. En omdat de stekenverhouding per persoon nogal verschillend is, zult u de naalddikte aan moeten passen om ervoor te zorgen dat UW stekenverhouding hetzelfde is als in het patroon – misschien is het nodig dat u 1 of zelfs 2 naalddiktes naar beneden of naar boven moet om de juiste stekenverhouding te krijgen. Daarom raden we ook aan om een proeflapje te maken.

Als u met een andere stekenverhouding werkt dan staat aangegeven in het patroon, dan kunnen de afmetingen van het werkstuk afwijken van de afmetingen volgens de tekening.

Bekijk de DROPS les: Hoe meet u de stekenverhouding

Bekijk de DROPS video: Hoe maakt u een proeflapje voor de stekenverhouding

naar boven

6) Waarom wordt het patroon van boven naar beneden gereid?

Als u een kledingstuk van boven naar beneden breit, dan geeft dit meer flexibiliteit en mogelijkheden voor persoonlijke aanpassingen. Het is bijvoorbeeld makkelijker om het kledingstuk te passen terwijl u er mee bezig bent. U kunt ook makkelijker de lengte van de pas en de schouderkoppen aanpassen.

In de uitleg worden alle stappen zorgvuldig uitgelegd in de juiste volgorde. De telpatronen zijn aangepast aan de breirichting en worden zoals gebruikelijk gebreid.

naar boven

7) Waarom zijn de mouwen korter in de grotere maten?

De totale breedte van het kledingstuk (van pols tot pols) is groter in de grotere maten, ondanks dat de eigenlijke mouwen korter zijn. De grotere maten hebben langere mouwkoppen en bredere schouders, dus er is een goede pasvorm in alle maten.

naar boven

8) Wat is een herhaling?

Telpatronen worden vaak herhaald in de breedte op de naald en/of in de hoogte. 1 herhaling van het telpatroon is hoe het te zien is in het telpatroon. Als er staat dat u 5 herhalingen van A.1 op de naald moet breien, dan breit u het patroon in totaal 5 keer achter/na elkaar op de naald. Als er staat dat u 2 herhalingen van A.1 in de hoogte moet breien, dan breit u het hele telpatroon (dus alle naalden van het telpatroon) een keer en begint u opnieuw onderaan bij het begin en breit u het telpatroon nog een keer.

naar boven

9) Hoe brei ik volgens een telpatroon?

Het telpatroon laat alle naalden en elke steek zien vanaf de goede kant. Het wordt gelezen van onder naar boven, van rechts naar links. 1 vierkant = 1 steek.

Als u heen en weer breit, wordt elke andere naald aan de goede kant gebreid en elke andere naald wordt aan de verkeerde kant gebreid. Als u aan de verkeerde kant breit, moet u het telpatroon omgekeerd breien, dus van links naar rechts. rechte steken worden dan averecht gebreid en averechte steken recht, etc.

Als u in de rondte breit wordt elke naald aan de goede kant gebreid en het telpatroon wordt dan van rechts naar links gebreid op alle naalden.

Bekijk de DROPS les: Hoe lees ik de teltekening bij de patronen?

naar boven

10) Hoe haak ik volgens een telpatroon?

Het telpatroon laat alle toeren en elke steek zien vanaf de goede kant. Het wordt van onder naar boven gehaakt en van rechts naar links.

Als u heen en weer haakt, wordt elke andere toer aan de goede kant gehaakt: van rechts naar links en elke andere toer wordt aan de verkeerde kant gehaakt: vank links naar rechts.

Als u in de rondte haakt, wordt elke toer in het telpatroon aan de goede kant gehaakt, van rechts naar links.

Als u een cirkelvormig telpatroon haakt, dan begint u in het midden en haakt u naar buiten toe, tegen de klok in, toer na toer.

Meestal beginnen de toeren met een opgegeven aantal lossen (overeenkomend met de hoogte van de volgende steek), deze zijn of in het telpatroon opgenomen, of uitgelegd in het patroon.

Bekijk de DROPS les: Hoe lees je telpatronen voor haken

naar boven

11) Hoe brei/haak je verschillende telpatronen tegelijkertijd op dezelfde naald/toer

Instructies om verschillende telpatronen achter elkaar op dezelfde naald/toer te breien/haken, worden meestal als volgt beschreven: “brei/haak A.1, A.2, A.3 in totaal 0-0-2-3-4 keer". Dit betekent dat u A.1 een keer breit/haakt, daarna wordt A.2 een keer gebreid/gehaakt, en A.3 wordt het aantal aangegeven keren (in de breedte) in uw maat gebreid/gehaakt – in dit geval als volgt: S = 0 keer, M = 0 keer, L=2 keer, XL= 3 keer en XXL = 4 keer.

De telpatronen worden zoals gebruikelijk gebreid/gehaakt: begin met de eerste naald/toer in A.1, brei/haak dan de volgende naald/toer in A.2 etc.

Bekijk de DROPS les: Hoe u telpatronen voor breien leest

Bekijk de DROPS les: Hoe u telpatronen voor haken leest

naar boven

12) Waarom begint het werk met meer lossen dan waarmee gehaakt wordt?

Lossen zijn ietsje smaller dan andere steken en om te voorkomen dat de opzetrand te strak wordt, haken we eenvoudigweg meer lossen om mee te beginnen. Het aantal steken wordt in de volgende toer aangepast zodat het overeenkomt met het patroon en de afmetingen in de tekening.

naar boven

13) Waarom meerderen voor de boord als het werk van boven naar beneden gebreid wordt?

De rand in ribbelsteek is elastischer en zal ietwat samentrekken vergeleken met bijvoorbeeld tricotsteek. Door te meerderen voor de rand in ribbelsteek, voorkomt u een zichtbaar verschil in breedte tussen de rand in ribbelsteek en de rest van het lijf.

naar boven

14) Waarom meerderen in de afkantrand?

Het gebeurt vrij makkelijk dat u te strak afkant, en door omslagen te maken tijdens het afkanten (terwijl u deze tegelijkertijd afkant) voorkomt u dat de afkantrand te strak wordt.

Bekijk de DROPS video: Hoe kant u af met omslagen

naar boven

15) Hoe meerder/minder je afwisselend op elke 3e en 4e naald/toer?

Om gelijkmatig te meerderen (of te minderen) kunt u meerderen op, bijvoorbeeld: afwisselend elke 3e en 4e naald, als volgt: brei 2 naalden en meerder op de 3e naald, brei 3 naalden en meerder op de 4e naald. Herhaal dit tot het meerderen klaar is.

Bekijk de DROPS les: Meerder of minder 1 st afwisselend

naar boven

16) Waarom is het patroon een beetje anders dan wat ik op de foto zie?

Herhalingen van het patroon kunnen een beetje anders zijn in de verschillende maten, om de juiste verhoudingen te krijgen. Als u niet dezelfde maat maakt als het kledingstuk op de foto, wijkt uw werkstuk wellicht ietsje af. Dit is met zorg ontwikkeld en aangepaste zodat het totale beeld van het kledingstuk hetzelfde is in alle maten.

Zorg ervoor dat u de instructies en de telpatronen voor uw maat volgt!

naar boven

17) Hoe kan ik een vest in de rondte breien, in plaats van heen en weer?

Als u liever in de rondte breit dan heen en weer, dan kunt u natuurlijk het patroon aanpassen. U moet dan steken midden voor toevoegen (meestal 5 steken) en de instructies volgen. Als u normaal het werk keert en aan de verkeerde kant breit, breit u nu over de extra steken en gaat u verder in de rondte. Aan het einde knipt u het werk open. Neem steken op voor de biezen en werk de afgeknipte randen af.

Bekijk de DROPS video: Hoe breit u knipbiezen en openknippen

naar boven

18) Kan ik een trui heen en weer breien in plaats van in de rondte?

Als u liever heen en weer breit dan in de rondt, dan kunt u natuurlijk het patroon aanpassen zodat u de panden apart van elkaar breit en aan het eind aan elkaar naait. Deel de steken voor het lijf in tweeën en voeg 1 kantsteek toe aan elke kant (voor het in elkaar naaien) en brei het voor- en achterpand apart van elkaar.

Bekijk de DROPS les: Kan ik een patroon aanpassen van rondbreinaalden naar rechte naalden?

naar boven

19) Waarom staan er garens in de patronen die niet meer leverbaar zijn?

Omdat de verschillende garens verschillende kwaliteiten en verschillend texturen hebben, hebben we ervoor gekozen om het originele garen in het patroon te laten staan. Maar u kunt vrij makkelijk andere opties vinden tussen de beschikbare garenkwaliteiten door onze garenvervanger te gebruiken, of door een garen uit dezelfde garengroep uit te kiezen.

Het is mogelijk dat sommige verkooppunten nog bollen op voorraad hebben van garens die niet meer leverbaar zijn, of dat iemand thuis nog een paar bollen heeft liggen en hier een patroon bij zoekt.

Degarenvervanger laat alternatieve garens zien en de hoeveelheid die u nodig heeft in de nieuwe kwaliteit.

naar boven

20) Hoe verander ik een kledingstuk voor dames in eentje voor heren?

Als u een patroon heeft gevonden doe alleen beschikbaar is in damesmaten, dan hoeft het niet heel moeilijk te zijn om deze aan te passen naar een herenmaat. Het grootste verschil is de lengte van de mouwen en het lijf. Begin met breien in de damesmaat die overeenkomt met de borstwijdte. De lengte die erbij komt wordt namelijk gebreid voordat u begint met afkanten voor de armsgaten. Als het patroon van boven naar beneden wordt gebreid, kunt u lengte toevoegen vlak na de armsgaten of voor de eerste mindering op de mouw.

Wat betreft de extra hoeveelheid garen wat u nodig heeft: dit hangt heel erg af van hoeveel lengte u toevoegt, maar het is vaak meter dat u een bol te veel hebt dan te weinig.

naar boven

21) Hoe voorkom ik dat een harig kledingstuk gaat pillen of pluizen?

Alle garens hebben vezels die uitsteken (door de productie) waardoor een kledingstuk gaat pluizen of pillen. Geborstelde garens (dus meer harige garens) hebben meer van deze losse, uitstekende vezels waardoor het eerder gaat pluizen of pillen.

Hoewel het niet mogelijk is om te garanderen dat geborsteld garen 100% pluisvrij is, is het wel mogelijk om dit drastisch af te laten nemen, door de volgende stappen te ondernemen:

1. Als het kledingstuk klaar is (voordat u het gaat wassen) schudt u het kledingstuk flink uit, zodat de losse haartjes eruit komen. LET OP: gebruik GEEN roller, borstel of andere methode, waardoor aan het kledingstuk getrokken wordt

2. Plaats het kledingstuk in een plastic zak en leg het in de vriezer - de temperatuur zorgt ervoor dat de vezels minder aan elkaar blijven zitten, en uitstekende vezels komen makkelijker los.

3. Laat een paar uur in de vriezer liggen, voordat u het eruit haalt en schudt het kledingstuk dan opnieuw uit.

4. Was het kledingstuk volgens de instructies op het garenlabel.

naar boven

22) Waar op het kledingstuk wordt de lengte gemeten??

De tekening/ het schema met de afmetingen geeft informatie over de volledige lengte van het kledingstuk. Als het een trui of een vest betreft, dan wordt deze vanaf het hoogste punt op de schouder gemeten (meestal het dichtst bij de halslijn), en recht naar beneden tot de onderkant van het kledingstuk. Het wordt NIET gemeten vanaf de punt van de schouder. Op gelijke wijze wordt ook de lengte van de pas gemeten, vanaf het hoogste punt op de schouder en naar beneden tot waar de pas gesplitst wordt voor het lijf en de mouwen.

Op een vest worden de afmetingen nooit over de biezen genomen, tenzij anders aangegeven. Meet altijd binnen de biessteken als u de lengte opmeet.

Bekijk de DROPS les: Maattekeningen lezen

naar boven

23) Hoe weet ik hoeveel bollen ik nodig heb?

De benodigde hoeveelheid garen wordt aangegeven in grammen, dus bijvoorbeeld: 450 g. Om uit te rekenen hoeveel bollen u nodig heeft, moet u eerst weten hoeveel gram er in 1 bol gaat (25 g, 50 g, of 100 g). Deze informatie vindt u door op de individuele garenkwaliteit te klikken op onze site. Deel de hoeveelheid benodigde garen door de hoeveelheid per bol. Bijvoorbeeld, als de bollen 50 gram wegen (de meest gebruikelijke hoeveelheid), ziet de berekening er als volgt uit: 450 / 50 = 9 bollen.

naar boven

Heeft u DROPS garen besteld om dit patroon te maken? Dan heeft u recht op hulp van de winkel waar u het garen gekocht heeft. Vind hier een lijst van DROPS winkels!
Kunt u het antwoord op uw vraag nog steeds niet vinden? Scroll dan naar beneden en laat een vraag achter zodat een van onze experts kan proberen u te helpen. Dit wordt normaal tussen 5 tot 10 werkdagen gedaan.. In de tussentijd kunt u de vragen en antwoorden lezen die anderen bij dit patroon achter hebben gelaten of doe mee met de DROPS Workshop op Facebook om hulp te krijgen van mede breisters en haaksters!

Opmerkingen / Vragen (23)

country flag Inger Johanne wrote:

Prøvde meg på den med striper, men er det no feil med 1omgang? Jeg får problemer når jeg skal begynne på 2omgang med første luftbue.

05.04.2020 - 16:33

DROPS Design answered:

Hej Inger, Her ser du hvordan man hækler en rude med staver

How to crochet an easy square in trebles from Garnstudio Drops design on Vimeo.

21.04.2020 kl. 12:18

country flag Sabrins wrote:

Ich verstehe die 6-7 Runde von dem Blumen Topflappen nicht, es heißt ich muss wie runde 5 häkeln nur mit je 4 Stäbchen mehr im Luftmaschenbogen. Ergibt 25 Stäbchen und 4 luftmascchenbogen. Aber doch nur bei einer Runde oder liege ich da jetzt falsch? 17 stäbchen + 4 Stäbchen recht + 4 Stäbchen links macht 25 Stäbchen im Runde 6. noch eine Runde ergibt bei mir 33 Stäbchen??? Oder liege ich jetzt falsch?

17.03.2015 - 15:02

DROPS Design answered:

Die zusätzlichen Stb ergeben sich automatisch, da das, was Sie in die Lm-Bögen in den Ecken häkeln, die 4 Zunahmen sind. Sie müssen nicht noch zusätzlich weitere Stb häkeln. Sie häkeln die 6. und 7. Rd also einfach so: um jeden Lm 2 Stb + 2 Lm + 2 Stb und dazwischen in jedes Stb 1 Stb.

19.03.2015 kl. 10:53

country flag Gerda wrote:

Hallo, Als ik de hoeveelheden garen koop die in de beschrijving staat vd pannenlap met strepen. Kan ik er dan 1 maken of 2 stuks? Vriendelijke groeten, Gerda

06.06.2014 - 13:11

DROPS Design answered:

Hoi Gerda. Je kan een setje van maken - dus 2 stuks

10.06.2014 kl. 16:30

country flag Laura wrote:

In welcher Lm muss ich beim Streifen-Topflappen anfangen, wenn es heisst "in einer Ecke"? Beim Wiederholen von *-* in Rd.2, habe ich an der 2., 3. und 4. Ecke je 5 Lm, aber an der 1. Ecke nur 2 Lm. Ausserdem weiss ich nicht, in welche Lm der Ecke von Rd.1 ich fuer das Stb. einstechen muss, bevor es wieder mit den Stb. in die Stb. von Rd. 1 weitergeht. Werden grundsaetzlich bei den folgenden Runden an den Ecken Lm der Vorrunde uebersprungen?

06.08.2013 - 22:42

DROPS Design answered:

Liebe Laura, Sie beginnen in einer der Ecken in einem 3-Lm-Bogen. Die 2. Rd müssen Sie sich nochmal gut durchlesen: Sie haben immer nur 2 Lm in den Ecken, die 3 ersten Lm ersetzen nur das 1. Stb. Und zu Ihrer weiteren Frage: die Stb in den Ecken werden in die Lm-Bogen gehäkelt.

07.08.2013 kl. 10:56

country flag Knöpfchen wrote:

OK, danke....dann sollte das aber in der Anleitung geändert werden, weil da steht "total 3 mal", das heißt bei mir soviel wie insgesamt. Vielleicht irre ich mich auch, aber bei mir kommt das so an. Danke und liebe Grüße

02.02.2013 - 01:07

country flag Knöpfchen wrote:

Hallo! Ich versuche grad den Streifen-Topflappen nachzuhäkeln. Aber irgendwie komme ich nicht ganz klar. In der ersten Runde muß ich 3 mal die Folge stricken, in der zweiten Rd. soll ich dann 4 Bögen mit je. 7 Stb. dazwischen haben, das kommt irgendwie nicht hin. Irgendwie hab ich nur 3 Seiten, anstatt 4. Könnten Sie bitte für mich nochmal nachlesen, ob da vielleicht ein Fehler in der Anleitung ist. Ich sitze da jetzt seit 2 Tagen dran. Aber es klappt einfach nicht. Danke und VG Knöpfchen

31.01.2013 - 22:24

DROPS Design answered:

Hallo Knöpfchen, der erste Teil vor den * ist die erste Seite, dann wird von *-* 3 x gehäkelt, das sind die anderen 3 Seiten, also haben Sie insgesamt 4 Seiten. Gutes Gelingen!

01.02.2013 kl. 23:02

country flag Claudia Antonia Hofer wrote:

10. RUNDE:... jedoch mit dem letzten Durchziehen warten, ein weiteres Stb um den nächsten Lm-Bogen jedoch mit dem letzten Durchziehen warten,... DA MÜSSTE ES DOCH HEISSEN, DASS BEIDE STB ZUSAMMEN ABGEMASCHT WERDEN, oder?

21.01.2013 - 17:34

DROPS Design answered:

Liebe Frau Hofer, ja da hat unsere Übersetzerin einen Teil vergessen. Danke für den Hinweis, ich habe nun ergänzt.

22.01.2013 kl. 09:01

country flag DROPS Design Deutschland wrote:

Hallo Miriam, beim Nachhäkeln habe ich noch einen Fehler in der 4. Runde gefunden - ist jetzt korrigiert.

02.10.2012 - 14:16

country flag Miriam Rabanus wrote:

Guten Tag, ich verstehe beim Topflappen mit Streifen die 2. Runde nicht: lt. Anleitung müsste ich 5 Lm hintereinander + 1 Stb häkeln. Aber wo soll ich reinstechen? Ich hätte dann ein ziemlich großes Eckloch und die Stb.zahl erhöht sich nicht pro Runde. Herzlichen Dank

28.09.2012 - 12:02

DROPS Design answered:

Liebe Miriam. Sie beginnen wie beschrieben in der Ecke. Es gibt kein grosses Loch (nur die 2 Lm), denn die ersten 3 Lm werden beim Beenden der Rd. mit 1 Kettm in die 3. Lm quasi zum ersten Stb. Es entsteht auch in dieser Rd eine Zunahme: in der vorherigen Rd waren 5 Stb, und in dieser R sind 7 Stb. Wichtig ist, dass Sie die Runde IN der Ecke beginnen, nicht danach.

01.10.2012 kl. 15:35

country flag Mariska wrote:

Waar kan ik een schematekening vinden van de pannenlap? ik ben een beginner en kom er niet helemaal uit, met name de hoeken.

14.07.2012 - 14:51

DROPS Design answered:

Wij hebben geen schematekening voor dit patroon. De werkwijze is beschreven per toer. U moet de geschreven beschrijving volgen of u kunt hulp vragen in een brei/haakgroep of bij uw verkooppunt.

16.07.2012 kl. 10:44

Laat een opmerking achter voor DROPS 139-35

Wij horen graag wat u vindt van dit patroon!

Wilt u een vraag stellen, kies dan de juiste categorie in het formulier hieronder om sneller een antwoord te krijgen. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *.