DROPS Andes

Een zachte en dikke combinatie van alpaca en wol

 • Product image yarn Andes
 • Product image yarn Andes
 • Product image yarn Andes
 • Product image yarn Andes
 • Product image yarn Andes
 • Product image yarn Andes
 • Product image yarn Andes
 • Product image yarn Andes

DROPS Andes is gesponnen van 2 draden van de traditionele combinatie van 65% Peruvian Highland wol en 35% superfijne alpaca. Dit geeft het garen een zijdeachtig uiterlijk (van de alpacavezels) en goede vormstabiliteit (van de wol). De natuurlijke vezels zijn onbehandeld, wat betekent dat de wol alleen is gewassen en niet is blootgesteld aan chemische behandelingen voorafgaand aan het verven. Zo blijven de natuurlijke eigenschappen van het garen zichtbaar en heeft het garen een mooie vorm en structuur.

Heel makkelijk om met dikke brei- en haaknaalden te werken en ideaal voor vilten, DROPS Andes is perfect voor winterkledingstukken, accessoires en interieurpatronen.

Productinformatie

Samenstelling: 65% wol, 35% alpaca
Garencategorie: E (9 - 11 steken) / 14 ply / super bulky
Gewicht/looplengte: 100 g = ca 90 m
Aanbevolen naalddikte: 9 mm
Stekenverhouding: 10 x 10 cm = 10 steken x 14 naalden
Verzorging: Handwas, max 30°C / Plat laten drogen / Viltbaar (Zie meer)

Made in: Peru
Oorsprong ruwe materiaal: Alpaca en wol uit Zuid Amerika

Read more about our products' sustainability here


Meer informatie Hulp nodig? Afdrukken
Garen type
Deals vanaf
DROPS ANDES UNI COLOUR
5.30 EUR
3.75 EUR

Verkooppunten die dit garen online verkopen

Klik op de Bestelbutton zodat u doorgestuurd wordt naar de website van het DROPS verkooppunt om uw bestelling te plaatsen.

Winkel naam Online prijs
Wolplein.be
Webstore
3.75 EUR
100g
Bestel
WollyWonka
Webstore
5.00 EUR
100g
Bestel
Atelier Miete Confiete
Webstore
5.30 EUR
100g
Bestel
Better Yarn Store
Webstore
5.30 EUR
100g
Bestel
Bizzy Lizzy
Webstore
5.30 EUR
100g
Bestel
Gaarne
Webstore
5.30 EUR
100g
Bestel
Nanilaine
Webstore
5.30 EUR
100g
Bestel
Wolnut
Webstore
5.30 EUR
100g
Bestel

Kijk hier of je locale verkooppunt het in voorraad heeft

DROPS ANDES MIX
5.60 EUR
3.79 EUR

Verkooppunten die dit garen online verkopen

Klik op de Bestelbutton zodat u doorgestuurd wordt naar de website van het DROPS verkooppunt om uw bestelling te plaatsen.

Winkel naam Online prijs
Wolplein.be
Webstore
3.79 EUR
100g
Bestel
WollyWonka
Webstore
5.00 EUR
100g
Bestel
Atelier Miete Confiete
Webstore
5.60 EUR
100g
Bestel
Better Yarn Store
Webstore
5.60 EUR
100g
Bestel
Bizzy Lizzy
Webstore
5.60 EUR
100g
Bestel
Nanilaine
Webstore
5.60 EUR
100g
Bestel
Wolnut
Webstore
5.60 EUR
100g
Bestel

Kijk hier of je locale verkooppunt het in voorraad heeft

23 Kleuren in DROPS Andes

wit
uni colour 1101
naturel
uni colour 0100
lichtgrijs
mix 9020
grijs
mix 9015
donkergrijs
mix 0519
lichtbeige
mix 0206
beige
mix 0619
bruin
uni colour 5610
oranje
mix 2920
rood
uni colour 3946
uit het assortiment
amethist
mix 3410
poederroze
uni colour 3145
rozenkwarts
mix 4276
grijslila
uni colour 4010
ijsblauw
uni colour 8112
steengrijs
uni colour 8465
avondblauw
mix 6343
koningblauw
uni colour 6928
marineblauw
uni colour 6990
zeegroen
mix 7130
groen
uni colour 7820
mosgroen
uni colour 7810
zwart
uni colour 8903
Wij maken u erop attent dat de kleuren zoals u ze ziet op het beeldscherm af kunnen wijken van de werkelijke kleuren en dat kleuren licht kunnen variëren van verfbad tot verfbad

Vind patronen voor DROPS Andes

Meer informatie over dit garen

Hoe verzorg ik dit garen?

yarn wash

Handwas, max 30°C / Plat laten drogen

Wat betekent de symbolen?

Lees meer over het wassen van de garens

Wilt u het garen van dichter bij bekijken?

Bekijk het garen van dichtbij en bekijk hoe een gebreid proeflapje eruit ziet, in deze video:

Wilt u dit garen graag vilten?

Bekijk hoe dit garen er voor en na het vilten uitziet:

Voor
Na

Naalden: 9.00 mm
Voor: 10 steken x 14 naalden
Na: 13 steken x 26 naalden

Lees hier meer over vilten

Hulp nodig?

1) Welke type vezels bevatten de DROPS garens?

Garens kunnen worden gemaakt van vele soorten natuurlijke en synthetische vezels. DROPS heeft vooral garens gemaakt van wol, katoen, alpaca, linnen, mohair en zijde in het assortiment. Elke vezel heeft zijn eigen kwaliteiten en ze worden vaak gecombineerd om voordeel te hebben van de beste eigenschappen van alle kwaliteiten samen. Grove vezels heeft het voordeel dat het sterker is en slijtvast is en fijnere vezels bieden meer zachtheid en comfort. Hieronder volgt beknopte informatie over de voornaamste vezels die wij gebruiken:

Alpaca:
Alpaca is een natuurlijke vezel afkomstig van de alpaca en heeft een soortgelijke structuur als die van schapenwol. De vezel is zo zacht omdat hij een kleine diameter heeft, net als bij merinoswol. Alpaca is zacht, duurzaam, luxe en zijdeachtig. Garen van alpacavezels vilt en pilt niet zo snel en kan licht of zwaar zijn afhankelijk van hoe het gesponnen is. Hoewel het op schapenwol lijkt, is het warmer, prikt het niet en bevat het geen lanoline (wolvet) zodat alpaca van nature hypoallergeen is. Alpaca’s komen voor in 22 natuurlijke kleuren en met meer dan 300 tinten, van diep blauw tot bruinzwart en bruin en van wit en zilver tot roze-grijs.

Mohair:
Deze vezel is afkomstig van angorageiten en wordt beschouwd als een luxe vezel. Garen van mohair is net zo warm als wol, maar veel lichter; het is duurzaam, laat zich gemakkelijk verven en vilt niet snel. Mohairvezels glazen zacht door de manier waarop ze het licht weerkaatsen. Hoewel mohair een harde vezel is, wordt het meestal gesponnen tot een luchtig garen, zodat kledingstukken kan mohair luchtig en prachtig zijn.

Wol:
Wolvezels komen van de vacht van een schaap en wol is een relatief grove vezel. Twee in het oog springende eigenschappen van wol zijn het feit dat wol warmte vasthoud en dat wol kan vilten – dit komt door de schubben op het oppervlak van de vezels. Afhankelijk van het schapenras kan wol er zeer verschillend uitzien.
Wol van het merinosschaap wordt beschouwd als de fijnste wol, die zacht en krullend is. Alle merinoswol in DROPS garens komt uit Zuid Amerika en de schapen zijn niet blootgesteld aan mulesing.
Pure nieuwe wol is wol die direct gemaakt wordt van de schapenvacht en niet van gerecyclede wol uit kleding. Machinewasbare wol is wol die chemisch behandeld is zodat de buitenste laag van de vezel zo min mogelijk pluist, zodat de wol in de wasmachine gewassen kan worden op een wolwasprogramma (zie Superwash).

Zijde:
Zijde is een fijne en lange vezel die geproduceerd wordt uit de poppen van de motvlinder van zijderupsen. Hoewel de zijderups gecultiveerd is, wordt wilde of tussahzijde geproduceerd uit de poppen van de ongecultiveerde zijderupsen. De zijdevezel is een van de allersterkste natuurlijke vezels en geweldig om breigarens van te maken. Zijde laat zich ook erg goed mengen met andere vezels en vooral met wol. Zijde laat zich ook goed verven met natuurlijke verfstoffen.

Plantaardige vezels:
Er zijn allerlei plantaardige vezels die gewonnen worden uit de celwand van planten. Van alle varianten worden katoen en linnen het vaakst gebruikt voor breigarens.

Katoen
is de vezel die rond de kernen van de katoenplant wordt aangetroffen en het bestaat bijna volledig uit cellulose. Katoen is meestal wit van kleur, maar er zijn ook groene en bruine varianten. De katoenvezel wordt meestal tot (dun) garen gesponnen en er wordt zacht en ademende textiel van gemaakt dat zeer geschikt is voor zomerkleding en accessoires. Het is minder sterk dan zijde of linnen, maar sterker dan wol.

Gemerceriseerde katoen
is katoen die een speciale behandeling heeft ondergaan. Deze behandeling geeft katoen een prachtige glans zodat dit katoen een chiquere uitstaling heeft dan gewone katoen. Het is ook sterker, laat zich gemakkelijker verven en is beter bestand tegen meeldauw. Het is ook meer vormvast dan ‘reguliere’ katoen.

Linnen
is een vezel die gewonnen wordt uit de stelen van de vlasplant en hij is sterker dan de meeste andere vezels. De linnenvezel is relatief zacht, recht en glanzend en wordt steeds mooier als hij ouder wordt. Linnen is nog comfortabeler dan katoen bij hoge temperaturen omdat het vocht goed opneemt en snel weer droogt.

Andere materialen die gebruikt worden in onze garens zijn o.a. synthetische vezels zoals acryl, viscose en polyamide (nylon) en polyester. Deze vezels worden meestal gebruikt om extra sterkte te geven aan het garen (zoals ons sokkengaren DROPS Fabel) of een speciaal soort structuur (zoals ons "blown yarn", DROPS Air).

naar boven

2) Wat is polyamide?

De polyamidevezel, meer bekend onder de naam nylon, is heel sterk, duurzaam, licht en gemakkelijk in onderhoud (kan gewassen en gedroogd worden in de machine) en elastisch, zodat hij perfect combineert met andere vezels voor het maken van duurzame garens, zoals sokkengaren.

Vergeleken met polyester, is polyamide zachter en flexibeler, maar het neemt ook meer water op en droogt langzamer.

naar boven

3) Welke informatie vind ik op de garenwikkels van DROPS?

Alle DROPS garenwikkels bevatten informatie over de vezels die het garen bevat (wol, katoen, etc.), het gewicht in grammen en de lengte in meters en yards, wasvoorschriften en wassymbolen (deze worden hier uitgelegd), het kleurnummer, het verfbadnummer en de garengroep waartoe het garen behoort.

naar boven

4) Wat zijn de DROPS garencategorieën?

Alle DROPS garens zijn ingedeeld in een groep die de dikte aangeeft (A tot en met F). Garens in dezelfde groep hebben (bijna) dezelfde stekenverhouding en kunnen onderling gewisseld worden in de patronen; de looplengte kan wel variëren, dus als u een ander garen kiest, reken dan altijd uit hoeveel meters u nodig hebt om te zien hoeveel bollen u moet aanschaffen.

naar boven

5) Kan ik ook een ander garen gebruiken dan er wordt vermeld in het patroon?

Ja, dat is mogelijk, zolang het garen dezelfde stekenverhouding heeft. Brei daarom altijd een proeflapje en controleer dat u hetzelfde aantal steken in de breedte en naalden in de hoogte heeft als aangegeven staat in het patroon.

Denk erom dat verschillende garen verschillende eigenschappen hebben en het kledingstuk een andere structuur en uitstraling kunnen geven. De looplengte kan ook verschillen, dus reken dan altijd uit hoeveel meters u nodig hebt om te zien hoeveel bollen u moet aanschaffen.

lees hiermeer over hoe u de hoeveelheid van een alternatief garen berekent - en hoe u 1 draad van een garen vervangt door 2 of meer draden van een ander garen, .

naar boven

6) Wat betekent het dat een garen “Superwash” behandeld is?

Superwash wol is een wolproduct dat behandeld is zodat het machinewasbaar is. Veel mensen werken liever niet met wol omdat het kan krimpen bij het wassen (dit kunt u ook expres doen, dan vilt u de wol) en superwash wol kunt u gebruiken zonder deze zorgen. (Lees hier meer (Engelstalig))

naar boven

7) Wat betekent: “Oeko-Tex® gecertificeerd”?

De Oeko-Tex® Standard 100 is geïntroduceerd aan het begin van de jaren 90 in reactie op de vraag van het publiek naar textiel zonder gezondheidsrisico’s. De Oeko-Tex® Standard 100 is een uniforme en wereldwijde testmethode en certificering voor textielgrondstoffen, halffabricaten en eindproducten. De test op verboden middelen omvat middelen die verboden zijn bij wet en op chemicaliën die schadelijk zijn voor de gezondheid en andere zaken die de gezondheid kunnen schaden.

Voor meer informatie, ga naar www.oeko- tex.com

naar boven

8) Waar worden de DROPS garens geproduceerd?

U kunt lezen waar de DROPS garens zijn geproduceerd op elke kleurenkaart en op onze prijslijsten.

naar boven

9) Waarom zijn jullie garens zo goedkoop?

Als het grootste merk in breigarens en patronen van Noord-Europa hebben we de unieke kans om te werken met de beste ruwe materialen en zo kunnen we besparingen maken die u ten goede komen. Daarom kunt u DROPS garens gemiddeld 20-30% goedkoper kopen dan vergelijkbare producten!

naar boven

10) Hoe accuraat zijn de kleuren op de website?

Als we afbeeldingen selecteren voor de kleurenkaarten, doen we ons uiterste beste om de kleur zo goed mogelijk weer te geven. Helaas kunnen we niet garanderen dat de afbeeldingen op uw computerscherm volledig correct zijn. Elke monitor geeft kleuren anders weer; sommige kleuren zullen donkerder lijken dan in het echt of juist lichter en sommige kleuren zullen meer verzadigd lijken op bepaalde beeldschermen. Als u de ervaring heeft dat de kleuren in het echt vaak afwijken van die op uw beeldscherm, dan kunt u de instellingen van uw monitor aanpassen.

naar boven

11) Wat is micron? Wat betekent super fijn / extra fijn?

De dikte van garenvezels wordt in micron uitgedrukt (een duizendste van een millimeter). Super fijne alpaca wol is 26-28 micron. Fijne merinowol is minder dan 21,5 micron en extra fijne merinowol is minder dan 19,5 micron. Hoe minder micron des te zachter en fijner de kwaliteit zal zijn, hoe meer micron, hoe slijtvaster de kwaliteit zal zijn.

De reden dat het aantal micron in garenvezels belangrijk zijn, is omdat het garen uiteindelijk iets anders gaat worden en hoe delicaat of grof een garen is bepaalt voor een deel waarvoor we het gebruiken. Dat is de reden waarom we de zachtste garens (zoals DROPS Baby Merino) aanraden voor babykleding, of waarom we een meer korrelig, slijtvaster garen zoals DROPS Snow, voor zitmatjes en sloffen gebruiken.

naar boven

12) Waarom zijn de kleuren van mijn bollen of print verschillend?

De reden waarom twee bollen van hetzelfde garen er verschillend uit kunnen zien kan zijn 1) dat beide bollen van een verschillend kleurbad zijn; 2) dat de bollen met een andere techniek geverfd zijn, "magic print" genaamd (wat bijvoorbeeld toegepast wordt bij DROPS Delight), wat zorgt voor unieke patronen en zachte kleurovergangen voor elke bol, waar wat tevens inhoudt dat er binnen een verfbad lichtere en donkere variaties kunnen zijn. Dit is geen fout of defect, maar hoort bij het karakter van het garen.

naar boven

13) Mijn winkel heeft niet de kleur die ik wil hebben, wat kan ik doen?

Als uw DROPS winkel de kleur, die u graag wilt hebben, niet heeft, probeer dan contact op te nemen met een DROPS Super Store (degenen met de gouden badges) - zij zorgen ervoor om de kleur die graag wilt te regelen, zelfs als ze het zelf niet op voorraad hebben. Hier vindt u een lijst van alle DROPS winkels.

naar boven

14) Waar kan ik een specifiek verbad van een kleur vinden?

Neem altijd eerst contact op met uw DROPS winkel. Als zij niet het verbad hebben dat u wilt, raden we aan om andere breisters en haaksters te vragen in de DROPS Workshop op Facebook of Ravelry, deze hebben misschien het juiste verfbad en willen dit wellicht afstaan.

naar boven

15) Waarom pluist mijn garen?

Garen pluist omdat het niet genoeg in elkaar gedraaid is om alle vezels samen te houden. Alle garens hebben uitstekende vezels (van de productie) die naar buiten kunnen komen als een lint of door schuren, in verschillende gradaties afhankelijk van hoe het garen gesponnen is. Geborstelde garens (garens die "hariger" zijn) zoals DROPS Melody, hebben meer van deze losse vezels dan andere garens, en gaan daardoor makkelijker pluizen. Het pluizen is tevens afhankelijk van wat eronder gedragen wordt en of dit aan de vezels trekt. Het is daarom niet mogelijk om te garanderen dat het garen niet pluist.

Hieronder vindt u een aantal tips hoe u het beste resultaat krijgt als u met garens werkt die hariger zijn:

 • Als het kledingstuk klaar is (voordat u het wast) schudt u het flink uit, zodat de vezels eruit komen. LET OP: gebruik GEEN lint of roller, borstel of andere methode welke aan de garens trekt.
 • Doe het kledingstuk in een plastic tas en leg het in de vriezer - de temperatuur zorgt ervoor dat de vezels minder aan elkaar vast gaan zitten, en uitstekende vezels makkelijker los komen. Laat een paar uur in de vriezer liggen, voordat u het eruit haalt en opnieuw uitschudt.
 • Was het kledingstuk volgens de instructies op het label. Kledingstukken die met harigere garens zijn gemaakt, moeten meestal uitgeschud worden als ze droog zijn na het wassen, zodat de haren omhoog gaan staan en uitstekende vezels eruit kunnen komen.

naar boven

Opmerkingen / Vragen (121)

country flag Sirpa Lepistö wrote:

Hei! Kun en löydä sivuiltanne kohtaa, jossa voisi yleisesti antaa vinkkejä tai palautetta, niin toivottavasti menee perille tätä kautta. Ehdotan ohjeiden hakuehtoihin lisättäväksi, minkä kokokoisella puikolla neulotaan (ja vastaava virkkausohjeisiin). Pyydän vastausta sähköpostilla.

30.01.2022 - 14:57:

country flag Tima Priess wrote:

I started a favorites file but I can’t save Andes to it. I hit the heart button and it just asks me to keep starting a favorite s with an email which I’ve already done. Is there a favorites for yarn?

26.01.2022 - 16:41:

DROPS Design answered:

Dear Mrs Priess, not yet, but we take your request in consideration, for now you can only favorites patterns and video. Clicking on the heart at the top right of the window will give you the list of your favorites. Happy knitting!

27.01.2022 kl. 09:12:

country flag Mette Nielsen wrote:

Hej. har brug for opskrift til Drops andes pind 9 i størrelse 48/50. Brystmål 125/130cm. kan i hjælpe. En cardigan helt almindelig. Rito har henvist til jer. Købt garnet hos rito. Er meget ny i strikke verden. Mvh Mette.

20.01.2022 - 22:24:

DROPS Design answered:

Hej Mette. Kanske DROPS 226-44 kunde passa? Eller någon annan av dessa.. Mvh DROPS Design

21.01.2022 kl. 12:05:

country flag Karen Van Den Berg wrote:

Hello. I would like to knit a drops scarf pattern but cannot find some of the colours wool suggested: DROPS ANDES van Garnstudio, one of them being: Colour nr. 3755, cherry. Can you advise me as to where I can find/purchase this wool colour? Kind regards, Karen

10.01.2022 - 11:49:

DROPS Design answered:

Dear Karen, this color is discontinued; all available colors are shown on this page. Unfortunately, we don't have any information about the stock of discontinued yarns in the different retailers. Happy knitting!

10.01.2022 kl. 19:40:

country flag Maria Bonardi wrote:

What number of needles do you suggest using double Andes yarn? I have to work it in seeds stich for a blanket. Thanks for your answer

02.12.2021 - 23:23:

DROPS Design answered:

Dear Mrs Bonardi, this will depend on your own tension and on the desired fabric - you can take inspiration from our patterns in Polaris/group F which can replace 2 strands yarn group E such as Andes. Happy knitting!

03.12.2021 kl. 08:55:

country flag Lisa Adams wrote:

Is there a supplier in Australia or an online store that delivers to Australia?

02.12.2021 - 13:11:

DROPS Design answered:

Dear Mrs Adams, we currently have no DROPS stores in Australia, but you will find the list of DROPS Stores shipping there here. Happy knitting!

03.12.2021 kl. 08:58:

country flag Maria Bonardi wrote:

È possibile acquistare direttamente da voi 26 ANDES blu reale e 26 ANDES rosso Natale? I rivenditori che ho contattato in Italia non hanno disponibilità . Grazie

22.11.2021 - 23:52:

DROPS Design answered:

Buonasera Maria, i filati DROPS si acquistano direttamente dai rivenditori: provi a contattare i DROPS Superstore che hanno tutte le qualità in tutti i colori. Buon lavoro!

23.11.2021 kl. 18:24:

country flag Maria Bonardi wrote:

Hi! How many grams Do I need to make a seed knit stich blanket (120 cm X 160 cm) whith an i-cord edge using ANDES? Thank for the answer.

10.11.2021 - 18:51:

DROPS Design answered:

Dear Mrs Bonardi, this will depends on your tension etc.. please find all our patterns for blankets with yarn group E, such as Andes here - you are welcome to contact your DROPS store for any further assistance. Happy knitting!

11.11.2021 kl. 09:20:

country flag Emilija Kerpaitė wrote:

We are buying this yarn for production. Could you please specify, which certification do Andes yarn has (as example, OEKO TEX, GOTS, RWS, others). Thank you, Emilija UAB Mezgimo akademija

04.11.2021 - 13:16:

DROPS Design answered:

Dear Mrs Kerpaitė, our DROPS Andes has unfortunately not the Oeko-Tex certification, but in the same thickness DROPS Snow does - feel free to contact your DROPS store for any further assistance choosing the right yarn, they will help you even per mail or telephone. Happy knitting!

05.11.2021 kl. 07:18:

country flag Dorthe Hermansen wrote:

Er drops garner økologiske fremstillet, eller GOTS certificeret??

28.09.2021 - 11:24:

DROPS Design answered:

Hei Dorthe. De fleste av våre kvaliteter produsert i EU har en Oeko-Tex® sertifisering (sertifikat nummeret finner du under hver enkelt kvalitet). Kvaliteter produsert i Peru har samme strenger retningslinjer, men har dog ingen gots sertifisering. mvh DROPS Design

11.10.2021 kl. 09:06:

Hoe kan ik dit garen vervangen? Als u op zoek bent naar een vervanging van dit garen voor een ander DROPS garen, dan kunt u een ander garen gebruiken binnen dezelfde garengroep, of probeer onze garenvervanger!!

Heeft u een probleem met het bestelde DROPS garen? Als u garen besteld vanaf de kleurenkaart of de patronen op onze site dan koopt u niet rechtstreeks bij DROPS, maar van een van de honderden DROPS winkels over de hele wereld. Daarom is het van belang dat u contact opneemt met de DROPS winkel waar u het garen gekocht heeft, en dat u de garenlabels van alle bollen die u besteld heeft bewaard (want deze zijn uw garantie). TDe DROPSwinkel waar u contact mee opneemt zal u helpen om de klacht verder in te dienen, indien nodig. Hier vindt u een lijst met DROPS winkels.
Heeft u uw antwoord nog niet gevonden? Scroll dan naar beneden en laat een bericht achter, zodat een van onze experts kan proberen u te helpen. Dit wordt normaliter binnen 5 tot 10 werkdagen gedaan.

Stuur een opmerking over DROPS Andes

We would love to hear what you have to say about this yarn!

Wilt u een vraag stellen, kies dan de juiste categorie in het formulier hieronder om sneller een antwoord te krijgen. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *.

Van de #dropsfan gallery

Capuchon Hat

Zuzana, Czech Republic

Mittens and headband in DROPS Andes

Karolina Kitkowska, Poland

Loopy Puffy Cardi

Gillian Docherty, United Kingdom

Zie meer