Europeaanse schouder (mouw)

In deze les laten we stap-voor-stap zien hoe u steken opneemt voor de mouwen, verkorte naalden breit voor de mouwkop en hoe u mindert onder de mouw. We volgen het patroon van een kindertrui: Sweet Peppermint (DROPS Children 47-12) in de maat 2 jaar, maar let erop dat u het aantal steken/meerderingen etc, volgt zoals aangegeven in uw maat.

Onderaan de pagina vindt u een video die behulpzaam kan zijn, evenals een formulier waarmee u, indien nodig, een vraag kunt insturen, zodat onze experts u kunnen helpen.

Laten we beginnen!

We hebben het lijf al gebreid en we zijn nu aan de mouwen toe.

We breien met 2 garenkwaliteiten, DROPS Lima kleur nr. 9029, saliegroen en DROPS Kid-Silk kleur nr 45, soft mint, met naald 5 mm. We gebruiken 1 draad van elke kwaliteit, of het garen en aantal steken zoals aangegeven in het patroon waaraan u werkt.

Leg het werk plat neer en voeg 1 markeerdraad in aan de onderkant van het armsgat (LET OP! Dit is niet waar steken opgenomen zijn voor het voorpand, maar ongeveer 3 cm naar beneden op het voorpand, dus de bovenkant van de schouder). De afbeelding toont het achterpand.

Gebruik een rondbreinaald maat 5 mm en 1 draad van elke kwaliteit, begin in het midden van de opgezette steken onder de linker mouw en neem 42 steken op rondom het armsgat – zorg ervoor dat er een gelijk aantal steken zijn aan elke kant van de markeerdraad.

Brei tricotsteek heen en weer met verkorte naalden over de mouwkop. Dit geeft de mouw een betere pasvorm. Naald 1 (goede kant): Brei tot 4 steken voorbij de markeerdraad, keer het werk.

Naald 2 (verkeerde kant): Brei 4 steken voorbij de markeerdraad, keer het werk.

Naald 3 (goede kant): Brei 8 steken voorbij de markeerdraad, keer het werk.

Naald 4 (verkeerde kant): Brei 8 steken voorbij de markeerdraad, keer het werk.

Naald 5 (goede kant): Brei 12 steken voorbij de markeerdraad, keer het werk.

Naald 6 (verkeerde kant): Brei 12 steken voorbij de markeerdraad, keer het werk.

Naald 7 (goede kant): Brei tot het begin van de toer.

De paarse markeerders laten zien waar er gekeerd wordt na elke verkorte toer (behalve de bovenste).

Ga verder met tricotsteek in de rondte over alle steken. Voeg 1 markeerdraad in aan het begin van de naald (midden onder de mouw) en neem de markeerdraad mee tijdens het breien in de hoogte.

Begin bij de markeerdraad en brei tricotsteek. Als de mouw 5 cm meet vanaf de opgenomen steken, minder dan 2 steken onder de mouw – lees TIP VOOR HET MINDEREN hieronder. Minder zo elke 3 cm in totaal 5 keer = 32 steken.

TIP VOOR HET MINDEREN:
Minder 1 steek aan elke kant van de markeerdraad als volgt: Brei tot er 3 steken over zijn voor de markeerdraad, brei 2 recht samen, 2 recht (de markeerdraad zit tussen deze 2 steken), haal 1 steek recht af, 1 recht en haal de afgehaalde steek over de gebreide steek.

Ga verder tot de mouw ongeveer 20 cm meet vanaf de opgenomen steken. Er is ongeveer 6 cm over tot de gewenste lengte; pas de trui en brei tot de gewenste lengte voor de boord.

Brei 1 naald recht en meerder 8 steken verdeeld = 40 steken. Op deze manier meerderen voordat u met de boord begint, zorgt voor een mooie overgang van de mouw naar de boord.
Ga verder met naald 3.5 mm.

Brei boordsteek (2 recht, 2 averecht) voor 6 cm. Kant ietwat losjes af in boordsteek. De mouw meet ongeveer 26 cm vanaf de markeerdraad.

RECHTER MOUW:
Brei op dezelfde manier als de linker mouw.

De trui is nu bijna klaar!

De laatste stap is het breien van de hals. Zie hoe u dit doet in de volgende les: Europeaanse schouder (hals).

Heeft u hulp nodig?

Als u meer informatie nodig heeft over de verschillende steken of techtnieken, dan vindt u hieronder een lijst met video's en lessen, die behulpzaam kunnen zijn.

Laat een opmerking achter of stel een vraag over deze les

Uw e-mailadres wordt niet openbaar gemaakt. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *