DROPS / 117 / 4

Snow Pearls by DROPS Design

DROPS 117-4 a DROPS Design-tól Nemezelt DROPS táska bogyós mintával ESkimo fonalból. DROPS design: ee-247 jelű minta

Tagek: nemezelt, táskák,
DROPS design: ee-247 jelű minta

Méretek a nemezelés előtt:
Szélesség (az alján): körülbelül 49 cm
Magassága: kb 60 cm
Méretek nemezelés után:
Szélesség (az alján): körülbelül 34 cm
Magassága: kb 32 cm

Alapanyagok: DROPS SNOW a Garnstudiótól
550 gramm a 01 sz. törtfehér színből

DROPS egyenes KÖTŐTŰ, 8 mm-es - vagy olyan méret, amellyel 11 szem X 15 sor = 10 X 10 cm lustakötéses próbadarabot tudunk készíteni.

Elkészítette ezt, vagy egy másik mintánkat? Zegyen #dropsdesign taget a képekre a szoliális médiában, hogy mi is láthassuk.

Másik fonalat szeretne használni? Próbálja ki a fonal-átváltónkat!
Nem tudja melyik méretet válassza? Akkor segíthet, ha tudja, hogy a modell kb 170 cm magas és S vagy M méretet hordHa pulóvert, kardigánt, ruhát vagy hasonló darabot készít, a kész darab méreteit a minta alján találja.

100% gyapjú
minimum 781.00 Ft /50g
DROPS Snow uni colour DROPS Snow uni colour 781.00 Ft /50g
Nordfonal.hu
Rendelés
DROPS Snow mix DROPS Snow mix 905.00 Ft /50g
Nordfonal.hu
Rendelés
DROPS Snow print DROPS Snow print 976.00 Ft /50g
Nordfonal.hu
Rendelés
Kötőtűk & Horgolótűk
Ehhez a darabhoz, megvásárolhatja a fonalat már 8591Ft. Olvasson tovább.

Mintaleírás

MINTA: Lásd az M.1 és M.2 jelű mintát, a diagram a mintát a színe oldal felől mutatja.

TÁSKA: 2 darabban kötjük, amiket végül összevarrunk.

ELEJE: A kezdéshez szedjünk fel 54 szemet az Snow fonallal, és a 4.5 mm-es kötőtűvel. Kössünk harisnyakötéssel38 cm-ig. NE FELEDKEZZÜNK MEGA MEGFELELELŐ KÖTÉSPRÓBA BETARTÁSÁRÓL. A következő (színe oldali) sorban hajtást készítünk a következő módon: Kössünk 11 S szemet, majd az M.2 jelű mintát (= 32 szem, amit 16 szemre csökkentünk), 11 S szem. Most 38 szemünk van a kötőtűn. Kössünk 1 sort F szemekkel, majd folytassuk az M.1 jelű mintával, és mindkét oldalon 1.1 lustakötéssel kötött szélszemmel 20 cm-ig. A darabunk összesen kb 60 cm-es.

HÁTA: Úgy készítjük, mint az elejét.

ÖSSZEÁLLÍTÁS: Varrjuk össze a darab elejét és hétét a két oldalán és az alsó szélén - a szemek külső ívébe öltve.

VÁLLPÁNT: Lustakötéssel készítjük, vagyis minden sort sima szemekkel kötjük. Szedjünk fel 8 szemet a táska egyik oldalán (vagyis a varrás mindkét oldalán 4-4 szemet) a 8 mm vastag kötőtáre az Snow fonallal. Kössünk 2 sort, majd a köv sorban mindkét oldalon 2 szemet S összekötünk = 6 szem marad. Folyt, amíg a darabunk 80 cm-es lesz. A köv sorban mindkét oldalon a szélső szembe szembe 2 szemet kötünk = 8 szem. Kössünk 2 sort sima szemekkel, és lazán láncoljuk le a szemeket. Varrjuk a vállpántot a táska másik oldalára, a varrás mindkét oldalán 4-4 szem legyen.

NEMEZELÉS: Tegyük a táskát a mosógépbe enzym- és optikai fehérítő mentes mosószerrel. Mossuk 40 fokos programon, normál centrifugálással, előmosás nélkül. nedvesen igazítsuk a táskát formára, és vízszintes felületen fektetve szárítsuk meg.
Diagram

Diagram

= Sima a színe oldal felől, fordított a fonákoldal felől
= Bogyó: Kössünk egy szembe 5 szemet a következő módon: 1 S, 1 RH, 1 S, 1 RH, 1 S, Kössünk 6 sort harisnyakötéssel, a kötőtűn oda-vissza haladva ezen az 5 szemen. A következő sorban így haladjunk: Emeljük a jobboldali tűn a 2. szemet át az 1. szemen, a 3. szemet az 1. szemen, végül a 4., majd az 5. szemet az 1. szemen = 1 szem maradt.
= Csúsztassunk 8 szemet a segédtűre, tegyük a munka elé, * a segédtűn lévő 1. szemet összedolgozzuk a kötőtűn lévő 1. szemmel. * Ism a *-* közötti részt, összesen 8 alkalommal.
= Csúsztassunk 8 szemet a segédtűre, tegyük a munka mögé. * A segédtűn lévő 1. szemet összedolgozzuk a kötőtűn lévő 1. szemmel. * Ism a *-* közötti részt, összesen 8 alkalommal.

Segítségre van szüksége a mintával kapcsolatban?

Köszönjük, hogy a DROPS Design mintáját választotta! Sokat dolgozunk azért, hogy mintáink könnyen érthetőek és hibamentesek legyenek. Minden mintát Norvégból fordítunk, és a méreteket, számításokat mindig ellenőrizheti az eredeti mintán (DROPS 117-4) .

Gondja van a minta követésével? Az alábbiakban talál egy listát, olyan helyekről, amik segíthetenek abban, hogy a projektet hamr befjezze, vagy akár - miért ne?- tanuljon valami újat.

1) Why is the knitting/crochet tension so important?

Knitting tension is what determines the final measurements of your work, and is usually measured per 10 x 10 cm. It is provided like so: number of stitches in width x number of rows in height - eg: 19 stitches x 26 rows = 10 x 10 cm.

The knitting tension is very individual; some people knit/crochet loosely while others work tightly. You adjust the knitting tension with the needle size, which is why the suggested needle size only serve as a guide! You need to adjust this (up or down) to ensure that YOUR knitting tension matches the knitting tension provided in the pattern. If you work with a different knitting tension than provided you will have a different yarn consumption, and your work will have different measurements than what the pattern suggests.

The knitting tension also determines which yarns can replace each other. As long as you achieve the same knitting tension you can replace one yarn with another.

See DROPS lesson: How to measure your tension/gauge

See DROPS video: How to make a gauge tension swatch

fel

2) Fonalcsoportok - Mik ezek, és hogyan használjuk őket?

A fonalakat vastagságuk, és a velük elérhető kötéspróba szerint csoportokba rendeztük, így könnyebben találhat mintát a kedvenc fonalához. Vagy könnyebben találhat egy mintához fonal-alternatívákat. Az ugyanabban a fonalcsoportban levő fonalak hasonló kötéspróbát adnak, így egymással behelyettesíthetőek. Azonban, ettől függetlenül a minőségük, a struktúrájuk eltérő, így az elkészült darab különleges és egyedi lesz. Az egyes fonalcsoportok áttekintéséhez kattintson ide!.

A fonalcsoport = a csoporton belül minden fonallal 26 -23 szemet tudunk 10 cm-en kötni.

B fonalcsoport = a csoporton belül minden fonallal 22 -20 szemet tudunk 10 cm-en kötni.

C fonalcsoport = a csoporton belül minden fonallal 19 -16 szemet tudunk 10 cm-en kötni.

D fonalcsoport = a csoporton belül minden fonallal 15 -12 szemet tudunk 10 cm-en kötni.

E fonalcsoport = a csoporton belül minden fonallal 11 -9 szemet tudunk 10 cm-en kötni.

E fonalcsoport = a csoporton belül minden fonallal 8 -5,5 szemet tudunk 10 cm-en kötni.

Amennyiben több szál fonalat összefogva szeretne dolgozni, ehhez a következőket érdemes tudni: A C fonalcsoport 1 szálával hasonló kötéspróbát tudunk készíteni, mint az A. fonalcsoport 2 szálát összefogva, Az A fonalcsoportból tehát bármely fonalból 2 szálat, vagy bármely 2 fonalból 1-1 szálat összefogva megfelel a C fonal 1-1 szálának, ezt a mintákban így jeleztük: A + A = C.

Az alábbiakban áttekintjük, hogyan működnek a fonalaink, ha 1 szálnál többel dolgozunk:

2 szál az A fonalcsoportból megfelel a C fonalcsoport 1 szálának. Ezt a mintában így jeleztük: A + A = C

3 szál az A fonalcsoportból megfelel a D fonalcsoport 1 szálának. Ezt a mintában így jeleztük: A+A+A = D

4 szál az A fonalcsoportból megfelel az E fonalcsoport 1 szálának. Ezt a mintában így jeleztük: A + A+A+A = D

8 szál az A fonalcsoportból megfelel az F fonalcsoport 1 szálának. Ezt a mintában így jeleztük: A+A+A+A +A+A+A+A = F

2 szál az B fonalcsoportból megfelel a D fonalcsoport 1 szálának. Ezt a mintában így jeleztük: B+B =D

2 szál a C fonalcsoportból megfelel az E fonalcsoport 1 szálának. Ezt a mintában így jeleztük: C+C = E

4 szál a C fonalcsoportból megfelel az F fonalcsoport 1 szálának. Ezt a mintában így jeleztük: C+C+C+C = F

2 szál az E fonalcsoportból megfelel az F fonalcsoport 1 szálának. Ezt a mintában így jeleztük: E+E= F

A fonalak ilyen cseréjével új minőségeket, új struktúrákat érhetünk el, a választott kombinációktól függően. Kifejlesztettünk egy fonal-kalkulátort, amivel kiszámolhatja, mennyi fonalra van szüksége, ha 1 szál fonal helyett 2 vagy több szál kombinációját választja. A kalkulátorhoz a linket minden minta oldalán megtalálja. Ne feledje, hogy a megadott kötéspróba határozza meg, melyik fonalakat használhatjuk. Feltétlenül készítsünk próbadarabot a választott fonalkombinációval, és ellenőrizzük, hogy be tudjuk-e tartani a megfelelő kötéspróbát.

fel

3) Can I use a different yarn than what the pattern suggests?

The important thing when changing from one yarn to another is that the knitting/crochet tension remains the same. This is so that the measurements of the finished piece will be the same as on the sketch provided. It is easier to achieve the same knitting tension using yarns from the same yarn group. It is also possible to work with multiple strands of a thinner yarn to achieve the knitting tension of a thicker one. Please try our yarn converter. We recommend you to always work a test swatch.

Please NOTE: when changing yarn the garment might have a different look and feel to the garment in the photo, due to individual properties and qualities of each yarn.

See DROPS lesson: Can I use a different yarn than the one mentioned in the pattern?

fel

4) How do I use the yarn converter?

At the top of all our patterns you’ll find a link to our yarn converter, which is a helpful tool should you wish to use a different yarn than suggested. By filling in the yarn quality you wish to replace, the amount (in your size) and number of strands, the converter will present good alternative yarns with the same knitting tension. Additionally it will tell you how much you’ll require in the new qualities and whether you’ll need to work with multiple strands. Most skeins are 50g (some are 25g or 100g).

If the pattern is worked with multiple colours, every colour will have to be converted separately. Similarly, if the pattern is worked with several strands of different yarns (for example 1 strand Alpaca and 1 strand Kid-Silk) you will have to find alternatives for each, individually.

Click here to see our yarn converter

fel

5) Why do I get the wrong knitting tension with the suggested needle size?

The needle size provided in the pattern serves only as a guide, the important thing is to follow the knitting tension. And since knitting tension is very individual, you will have to adjust the needle size to ensure that YOUR tension is the same as in the pattern – maybe you’ll have to adjust 1, or even 2 needle sizes, up or down to achieve the correct tension. For this, we recommend that you work test swatches.

Should you work with a different knitting tension than the one provided, the measurements of the finished garment might deviate from the measurement sketch.

See DROPS lesson: How to measure your tension/gauge

See DROPS video: How to make a gauge tension swatch

fel

6) Why is the pattern worked top-down?

Working a garment top-down provides more flexibility and room for personal adjustment. For example it is easier to try the garment on while working, as well as making adjustments to length of yoke and shoulder caps.

The instructions are carefully explaining every step, in the correct order. Diagrams are adjusted to the knitting direction and are worked as usual.

fel

7) Why are the sleeves shorter in larger sizes?

The total width of the garment (from wrist-to-wrist) will be larger in the larger sizes, despite the actual sleeves being shorter. The larger sizes have longer sleeve caps and wider shoulders, so there will be a good fit in all sizes.

fel

8) What is a repeat?

Diagrams are often repeated on the round or in height. 1 repeat is the diagram the way it appears in the pattern. If it says to work 5 repeats of A.1 in the round, then you work A.1 a total of 5 times after/next to each other in the round. If it says to work 2 repeats of A.1 vertically/in height you work the entire diagram once, then begin again at the start and work the entire diagram one more time.

fel

9) How do I work according to a knitting diagram?

The diagram depicts all rows/rounds, and every stitch seen from the right side. It is read from bottom to top, from right to left. 1 square = 1 stitch.

When working back and forth, every other row is worked from the right side and every other row is worked from the wrong side. When working from the wrong side, the diagram will have to be worked reversed: from left to right, knit stitches are purled, purl stitches are knit etc.

When working in the round every round is worked from the right side and the diagram are worked from right to left on all rounds.

See DROPS lesson: How to read knitting diagrams

fel

10) How do I work according to a crochet diagram?

The diagram depicts all rows/rounds, and every stitch seen from the right side. It is worked from bottom to top, from right to left.

When working back and forth every other row is worked from the right side: from right to left and every other row is worked from the wrong side: from left to right.

When working in the round, every row in the diagram are worked from the right side, from right to left.

When working a circular diagram you start in the middle and work your way outwards, counter clockwise, row by row.

The rows usually start with a given number of chain stitches (equivalent to the height of the following stitch), this will either be depicted in the diagram or explained in the pattern.

See DROPS lesson: How to read crochet diagrams

fel

11) How do I work several diagrams simultaneously on the same row/round?

Instructions for working several diagrams after each other on the same row/round, will often be written like so: “work A.1, A.2, A.3 a total of 0-0-2-3-4 times". This means you work A.1 once, then A.2 is worked once, and A.3 is repeated (in width) the number of times provided for your size – in this case like so: S = 0 times, M = 0 times, L=2 times, XL= 3 times and XXL = 4 times.

The diagrams are worked as usual: begin with the first row in A.1, then work the first row in A.2 etc.

See DROPS lesson: How to read knitting diagrams

See DROPS lesson: How to read crochet diagrams

fel

12) Why does the piece start with more chain stitches than it’s worked with?

Chain stitches are slightly narrower than other stitches and to avoid working the cast-on edge too tight, we simply chain more stitches to begin with. The stitch count will be adjusted on the following row to fit the pattern and measurement sketch.

fel

13) Why increase before the rib edge when the piece is worked top-down?

The rib edge is more elastic and will contract slightly compared to, for example, stocking stitch. By increasing before the rib edge, you avoid a visible difference in width between the rib edge and the rest of the body.

fel

14) Why increase in the cast-off edge?

It’s very easy to cast off too tightly, and by making yarn overs while casting off (and simultaneously casting these off) you avoid a too tight cast off edge.

See DROPS video: How to bind off with yarn overs (yo)

fel

15) How do I increase/decrease on every 3rd and 4th row/round alternately?

To achieve an even increase (or decrease) you can increase on, for example: every 3rd and 4th row alternately, like so: work 2 rows and increase on the 3rd row, work 3 rows and increase on the 4th. Repeat this until the increase is complete.

See DROPS lesson: Increase or decrease 1 st on every 3rd and 4th row alternately

fel

16) Why is the pattern slightly different than what I see in the photo?

Pattern repeats can vary slightly in the different sizes, in order to get the correct proportions. If you’re not working the exact same size as the garment in the photo, yours might deviate slightly. This has been carefully developed and adjusted so that the complete impression of the garment is the same in all sizes.

Make sure to follow instructions and diagrams for your size!

fel

17) How can I work a jacket in the round instead of back and forth?

Should you prefer to work in the round instead of back and forth, you may of course adjust the pattern. You’ll need to add steeks mid-front (usually 5 stitches), and follow the instructions. When you would normally turn and work from the wrong side, simply work across the steek and continue in the round. At the end you’ll cut the piece open, pick up stitches to work bands, and cover the cut edges.

See DROPS video: How to knit steeks and cut open

fel

18) Can I work a jumper back and forth instead of in the round?

Should you prefer to work back and forth instead of in the round, you may of course adjust the pattern so you work the pieces separately and then assemble them at the end. Divide the stitches for the body in 2, add 1 edge stitch in each side (for sewing) and work the front and back pieces separately.

See DROPS lesson: Can I adapt a pattern for circular needles into straight needles?

fel

19) Why do you show discontinued yarns in the patterns?

Since different yarns have different qualities and textures we have chosen to keep the original yarn in our patterns. However, you can easily find options among our available qualities by using our yarn converter, or simply pick a yarn from the same yarn group.

It is possible that some retailers still have discontinued yarns in stock, or that someone has a few skeins at home that they would like to find patterns for.

The yarn converter will provide both alternative yarn as well as required amount in the new quality.

fel

20) How do I make a women’s size garment into a men’s size one?

If you have found a pattern you like which is available in women’s size it’s not very difficult to convert it to men’s size. The biggest difference will be the length of sleeves and body. Start working on the women size that you think would fit across the chest. The additional length will be worked right before you cast off for the armhole/sleeve cap. If the pattern is worked top-down you can add the length right after the armhole or before the first decrease on sleeve.

Regarding additional yarn amount, this will depend on how much length you add, but it is better with a skein too many than too few.

fel

21) How do I prevent a hairy garment from shedding?

All yarns will have excess fibres (from production) that might come off as lint or shedding. Brushed yarns (ie hairier yarns) have more of these loose, excess fibres, causing more shedding.

Shedding also depends on what is worn under or over the garment, and whether this pulls at the yarn fibres. It’s therefore not possible to guarantee that there will be no shedding

Below are some tips on how to get the best result when working with hairier yarns:

1. When the garment is finished (before you wash it) shake it vigorously so the looser hairs come off. NOTE: do NOT use a lint roller, brush or any method that pulls at the yarn.

2. Place the garment in a plastic bag and put it in your freezer - the temperature will cause the fibres to become less attached to each other, and excess fibres will come off easier.

3. Leave in the freezer for a few hours before taking it out and shaking it again.

4. Wash the garment according to the instructions on the yarn label.

fel

22) Where on the garment is the length measured?

The measurement sketch/schematic drawing provides information regarding the full length of the garment. If it’s a jumper or a jacket the length is measured from the highest point on the shoulder closest to the neckline, and straight down to the bottom of the garment. It is NOT measured from the tip of shoulder. Similarly, the length of yoke is measured from the highest point on the shoulder and down to where yoke is split into body and sleeves.

On a jacket measures are never taken along bands, unless specifically stated. Always measure inside band stitches when measuring the length.

See DROPS lesson: How to read a schematic drawing

fel

23) How do I know how many balls of yarn I need?

The required amount of yarn is provided in grams, eg: 450 g. To calculate how many balls you’ll need you first need to know how many grams are in 1 ball (25g, 50g or 100g). This information is available if you click on the individual yarn quality on our pages. Divide the amount required with the amount of each ball. For example, if each ball is 50g (the most common amount), the calculation will be as follows: 450 / 50 = 9 balls.

fel

DROPS fonalat vásárolt a minta elkészítéséhez? akkor, abban a boltban, ahol a fonalat vásárolta, joga van segítséget kérni és kapni. A DROPS üzletek listáját ITT találja!
Még mindig nem találta meg a választ, amire szüksége van? Görgessen lejjebb, és tegye fel kérdését, és szakembereink megpróbálnak segíteni. Ez általában 5-10 munkanapon beül megtörténik.. Addig is elolvashatja a korábban, mások által feltett kérdéseket és a válaszokat, vagy csatlakozhat a Facebook-on a DROPS Workshophoz, hogy kézimunkázó társaitól kaphasson segítséget.

Megjegyzések / Kérdések (30)

Daniela 18.02.2016 - 08:46:

Tolle Tasche - mein erster Versuch mit Filzwolle - ein voller Erfolg! Habe noch einen Magnetknopf als Verschluss eingenäht. Danke für die Inspiration.

Stefanie 08.02.2015 - 14:09:

Ich hänge dort, wo es mit Diagramm M1 weitergeht. Es sind noch 38 Maschen auf der Nadel. 1 Reihe links auf der Rückseite stricken. Und dann heißt es: "Danach mit M1 und je 1 Randmasche auf beiden Seiten weiterfahren ..." Wenn ich 38 Maschen habe, komme ich mit dem Diagramm M.1 (=8 Maschen) nicht hin. 38 Maschen abzüglich 2 Randmaschen = 36 Maschen. 36 Maschen : 8 Maschen (M.1) = 4,5 ??? Wie muss ich verfahren ... oder handelt es sich hierbei um einen Fehler?

DROPS Design 17.02.2015 kl. 11:42:

Entschuldigen Sie die späte Rückmeldung. Es besteht kein Fehler, weder in Ihrer Rechnung noch in der Anleitung. Sie können M.1 einfach 4,5 x stricken - das Muster lässt sich problemlos nach der Hälfte beenden. Es besteht sozusagen aus 2 x 4 M, denn die fünfte bis achte Masche sind identisch mit der ersten bis vierten Masche.

Irina 18.02.2013 - 13:53:

Pitääkö laukku muovittaa ennen pesua, ettei se huovu kiinni?

DROPS Design 22.02.2013 kl. 13:13:

Laukkua ei tarvitse muovittaa. Voit tietysti halutessasi tehdä niin.

Irina 18.02.2013 - 11:25:

Lankamäärä ei riitä millään. Kannattaa tilata 2-3 kerää ylimääräistä.

Maura 04.02.2013 - 14:04:

Buongiorno il modello e' davvero stupendo. Ho solo una domanda per la tracolla: riprendo 8 - 10 maglie e le lavoro per quanti cm? 80 - 90 cm? Grazie mille x la vostra risposta Maura

DROPS Design 14.02.2013 kl. 13:09:

Buongiorno, effettivamente nella traduzione italiana mancava una parte, ora abbiamo corretto: la tracolla va lavorata per 80 cm.

Maria 29.11.2012 - 18:28:

Liebes DROPS-Team, vielen Dank für Ihre Antwort, Sie haben mir schnell und gut geholfen!

Maria 28.11.2012 - 14:40:

In der Anleitung für diese wunderschöne Tasche fehlt in der Beschreibung des Trägers der Hinweis, dass er kraus rechts gestrickt wird. Das kann man auf dem Foto erkennen. - Vielen Dank für dieses schöne Modell!

DROPS Design 29.11.2012 kl. 10:59:

Liebe Maria, Danke für den Hinweis, ich habe es in der Anleitung ergänzt.

Maria 28.11.2012 - 14:36:

Der Träger soll nur 80 cm lang gestrickt werden. Wie lang ist er nach dem Filzen? Bleibt er so lang, dass man die Tasche bequem über der Schulter tragen kann? Ich wäre dankbar für eine Antwort.

DROPS Design 29.11.2012 kl. 11:02:

Liebe Maria, nach unserer Anleitung wird der Träger wie auf dem Foto abgebildet. Wenn Sie ihn länger möchten (z.B. über einen Wintermantel tragen) finden Sie auf der Seite „Filzschule“ Angaben zu Eskimo vor und nach dem Filzen. Dann können Sie sich ausrechnen, wie lange Sie den Träger für die gewünschte Länge stricken müssen.

Annika 07.03.2010 - 20:55:

Wonderful bag, I've knitted it two times now. Thank you drops for this lovely pattern! But the amount of yarn was not enough for me either, even though the measurements were correct. So just a heads up for those who wants to do this bag: you might want to buy some extra yarn.

Pirve 17.02.2010 - 19:39:

Ohjeen lankamäärä ei riittänyt. Sama tapahtui siskolleni hänen neuloessa lasten villatakkia. Onko ohjeiden lankamäärä laskettu aina näin tiukille? The amount of yarn/wool was not enough! The same happened to my sister when she knitted a children jacket with your instructions.

Post a comment to pattern DROPS 117-4

Szívesen vesszük, ha megosztja velünk gondolatait erről a mintáról.

Ha kérdést szeretne feltenni, ügyeljen arra, hogy a megfelelő kategóriát válassza ki, így fegyorsíthatja a válaszadás folyamatát. Það verður að merkja við svæði merktri með *.