DROPS Bomull-Lin
DROPS Bomull-Lin
53% Bomull, 47% Lin
från 30.95 kr /50g
Garnet till detta mönstret kostar 155.00kr.

Garnkostnaden beräknas utifrån mönstrets minsta storlek och garnets billigaste variant. Letar du efter ett ännu bättre pris? Du kanske hittar det i DROPS Deals!

DROPS Super Sale

Daisy Daze Bag

Virkad väska i DROPS Bomull-Lin eller DROPS Paris. Arbetet virkas med rutor, stolpar och fastmaskor.

DROPS 238-12
DROPS Design: Modell l-165
Garngrupp C eller A + A
-------------------------------------------------------

STORLEK:
Bredd: ca 39 cm.
Höjd: ca 41 cm utan axelband.
1 ruta mäter ca 13 x 13 cm.

GARN:
DROPS BOMULL-LIN från Garnstudio (tillhör garngrupp C)
250 g färg 03, sand
50 g färg 02, natur

Eller använd:
DROPS PARIS från Garnstudio (tillhör garngrupp C)
250 g färg 67, vete
50 g färg 17, naturvit

VIRKNÅL:
DROPS VIRKNÅL NR 4.

VIRKFASTHET:
17 stolpar på bredden och 15 varv på höjden med växelvis 1 varv stolpar/ 1 varv fastmaskor = 10 x 10 cm.
OBS: Kom ihåg att nålnumret endast är rekommenderat. Får du för många maskor på 10 cm, byt till tjockare virknål. Får du för få maskor på 10 cm, byt till tunnare virknål.

-------------------------------------------------------

Alternativt garn – Se hur du kan byta garn här
Garngrupp A till F – Använd samma mönster och byt garn här
Garnåtgång vid alternativt garn – Använd vår garn-konverterare här

-------------------------------------------------------

DROPS Bomull-Lin
DROPS Bomull-Lin
53% Bomull, 47% Lin
från 30.95 kr /50g
Garnet till detta mönstret kostar 155.00kr.

Garnkostnaden beräknas utifrån mönstrets minsta storlek och garnets billigaste variant. Letar du efter ett ännu bättre pris? Du kanske hittar det i DROPS Deals!

Instruktioner

-------------------------------------------------------

FÖRKLARING TILL BESKRIVNINGEN:

-------------------------------------------------------

MÖNSTER:
Se diagram A.1.

LUFTMASKA:
Om du virkar ytterst på virknålen kommer luftmaskan ofta att bli för stram. 1 luftmaska vara lika lång som 1 fastmaska/stolpe/dubbelstolpe är bred.

VIRKINFORMATION (gäller själva väskan, inte rutorna):
I början av varje varv med fastmaskor virkas det 1 luftmaska, och varvet avslutas med 1 smygmaska i denna luftmaskan. Denna luftmaskan ersätter INTE första fastmaskan, utan kommer utöver. Vänd arbetet efter smygmaskan och virka nästa varv från rätsidan.
I början av varje varv med stolpar virkas det 3 luftmaskor, och varvet avslutas med 1 smygmaska i 3:e luftmaskan i början av varvet. Dessa 3 luftmaskorna ersätter INTE första stolpen, utan kommer utöver. Vänd arbetet efter smygmaskan och hela nästa varv från avigsidan.
När det virkas fram och tillbaka på sidstyckena och axelbandet, ersätts första stolpen på varvet med 3 luftmaskor och första fastmaskan på varvet med 1 luftmaska.

MINSKNINGSTIPS-1:
Minska 2 stolpar genom att virka 3 stolpar tillsammans så här: Börja 1 maska före maskan med markör, virka 1 stolpe i maskan före maskan med markör, men vänta med sista omslaget och genomdragningen, virka 1 stolpe i maskan med markör, men vänta med sista omslaget och genomdragningen, virka 1 stolpe i nästa stolpe, men nu dras sista omslaget genom alla 4 öglorna på nålen (= 2 stolpar minskade). Flytta markören överst på denna maskan.

MINSKNINGSTIPS-2:
Minska 2 stolpar genom att virka 3 stolpar tillsammans så här:
I BÖRJAN AV VARVET: Virka 1 stolpe i första stolpen, sedan virkas 3 stolpar tillsammans så här: virka 1 stolpe i nästa stolpe, men vänta med sista omslaget och genomdragningen, virka 1 stolpe i nästa stolpe, men vänta med sista omslaget och genomdragningen, virka 1 stolpe i nästa stolpe, men nu dras sista omslaget genom alla 4 öglorna på nålen.
I SLUTET AV VARVET:
Virka tills det återstår 4 stolpar på varvet, virka 1 stolpe i första stolpen, men vänta med sista omslaget och genomdragningen, virka 1 stolpe i nästa stolpe, men vänta med sista omslaget och genomdragningen, virka 1 stolpe i nästa stolpe, men nu dras sista omslaget genom alla 4 öglorna på nålen, virka 1 stolpe i sista stolpen.

MINSKNINGSTIPS-3:
Minska 1 stolpe genom att virka 2 stolpar tillsammans så här:
I BÖRJAN AV VARVET: Virka 1 stolpe i första stolpen, sedan virkas 2 stolpar tillsammans så här: virka 1 stolpe i nästa stolpe, men vänta med sista omslaget och genomdragningen, virka 1 stolpe i nästa stolpe, men nu dras sista omslaget genom alla 3 öglorna på nålen.
I SLUTET AV VARVET:
Virka tills det återstår 3 stolpar på varvet, virka 1 stolpe i första stolpen, men vänta med sista omslaget och genomdragningen, virka 1 stolpe i nästa stolpe, men nu dras sista omslaget genom alla 3 öglorna på nålen, virka 1 stolpe i sista stolpen.

-------------------------------------------------------

BÖRJA ARBETET HÄR:

-------------------------------------------------------

VÄSKA – KORT ÖVERSIKT ÖVER ARBETET:
Börja arbetet med att virka 6 rutor. Dessa rutorna sys tillsammans till ett band. Sedan virkas det runt längs den ena kanten av bandet, ned mot botten av väskan samtidigt som det minskas in till en botten. Väskan sys ihop mitt under.
Sedan virkas det runt längs den andra kanten av bandet, uppåt mot axelbandet. Det formas sidstycken på väskan. I den ena sidan fortsätter sidstycket till ett axelband. Axelbandet sys fast i den andra sidan av väskan.

RUTA:
Virka 4 luftmaskor med nål 4 med färgen natur i DROPS Bomull-Lin eller färgen naturvit i DROPS Paris, och sätt ihop dem till en ring med 1 smygmaska i första luftmaskan.
Virka MÖNSTER runt – läs förklaring ovan (varv 1 och 3 virkas i färgen natur Bomull-Lin eller i färgen naturvit Paris, varv 2, 4 och 5 virkas i färgen sand Bomull-Lin eller i färgen vete Paris).
Klipp av trådarna och fäst dem när A.1 är färdigvirkat. Virka totalt 6 likadana rutor. Sedan sys rutorna tillsammans två och två till ett långt band – sy med färgen sand/vete och se till att varvets början på varje ruta vänds åt samma håll och ingår i sömmen. Till slut sys första och sista rutan tillsammans så att det bildas en ring.

NEDERSTA DELEN:
Nu virkas det runt kanten längs den ena sidan av bandet med nål 4 med färgen sand i DROPS Bomull-Lin eller färgen vete i DROPS Paris.
Börja från rätsidan med 1 smygmaska om luftmaskbågen i hörnet på en ruta i sidan av väskan, virka 3 luftmaskor, sedan virkas det 1 stolpe i varje fastmaska från sista varvet på rutorna och 1 stolpe om varje luftmaskbåge i hörnen på rutorna = 22 stolpar längs varje ruta = 132 stolpar + 3 luftmaskor, avsluta varvet med 1 smygmaska i 3:e luftmaskan i början av varvet.
Läs VIRKINFORMATION och virka växelvis 1 varv fastmaskor från avigsidan och 1 varv stolpar från rätsidan med 1 maska i varje maska från föregående varv.
När det har virkats 7 cm med stolpar och fastmaskor efter bandet och sista varvet är ett varv med fastmaskor, virkas botten som förklarat nedan.

BOTTEN:
Lägg väskan platt, så att det är 3 rutor fram och 3 rutor bak på väskan – sätt 1 markör i varje sida = 66 maskor mellan markörerna.
Nu sätts det 4 markörer i arbetet som förklarat nedan – var och en av dessa markörerna sätts i 1 maska och markörerna ska användas när det ska minskas till botten.
Räkna 5 maskor ut på varje sida av båda markörerna, och sätt 1 markör i 6:e maskan på varje sida av båda markörerna (det är nu 4 markörer i arbetet med 10 maskor mellan maskorna med markör i längs kortsidorna och 54 maskor mellan maskorna med markör i längs långsidorna).
Virka runt fram och tillbaka som förut, med växelvis 1 varv stolpar och 1 varv fastmaskor, men på varje varv med stolpar minskas det 2 stolpar vid varje markör – läs MINSKNINGSTIPS-1 (8 stolpar minskade på varvet). Minska så på varje varv med stolpar totalt 4 gånger = 100 maskor. Klipp av tråden och drag den genom maskan. Lägg väskan flat och sy ihop botten mitt under med 1 stygn i var och en av de 50 maskorna – sy genom båda lagren.

ÖVERSTA DELEN:
Virka runt den andra kanten av bandet med nål 4 med färgen sand i DROPS Bomull-Lin eller färgen vete i DROPS Paris.
Börja från rätsidan med 1 smygmaska i sömmen mellan 2 rutor i sidan på väskan, virka 3 luftmaskor, sedan virkas det 1 stolpe i varje fastmaska från sista varvet på rutorna och 1 stolpe om varje luftmaskbåge i hörnen på rutorna = 22 stolpar längs varje ruta = 132 stolpar + 3 luftmaskor, avsluta varvet med 1 smygmaska i 3:e luftmaskan i början av varvet.
Kom ihåg VIRKINFORMATION och virka växelvis 1 varv fastmaskor från avigsidan och 1 varv stolpar från rätsidan med 1 maska i varje maska från föregående varv.
När det har virkats 5 cm med stolpar och fastmaskor efter bandet med rutor, och sista varvet är ett varv med fastmaskor, virkas sidstyckena som förklarat nedan.
Lägg väskan platt och markera sidorna på väskan med 1 markör i varje sida = 66 maskor mellan markörerna.
Det ska inte virkas över de mittersta 32 maskorna fram och bak på väskan, det vill säga att det ska virkas över de mittersta 34 maskorna i varje sida på väskan (markörerna som sattes sitter mitt i dessa 34 maskorna). Klipp av tråden.

DEL 1:
Börja 17 maskor före markören i den ena sidan av väskan med färgen sand/vete och virka 1 stolpe i var och en av de nästa 34 maskorna från föregående varv - SAMTIDIGT minskas det 2 stolpar i varje sida – läs MINSKNINGSTIPS-2.
Läs VIRKINFORMATION och fortsätt fram och tillbaka med växelvis 1 varv fastmaskor från avigsidan och 1 varv stolpar från rätsidan och minska 2 stolpar i varje sida på varje varv med stolpar totalt 5 gånger i varje sida (inklusive minskningarna på första varvet). Sedan minskas det 1 stolpe i varje sida på varje varv med stolpar totalt 3 gånger i varje sida - läs MINSKNINGSTIPS-3 = 8 maskor kvar. Klipp av tråden och fäst den.

DEL 2:
Virka på samma sätt i den andra sidan av väskan till det är 8 maskor kvar. Klipp inte av tråden, sätt 1 markör på varvet och fortsätt fram och tillbaka med växelvis 1 varv stolpar och 1 varv fastmaskor till axelbandet mäter ca 50 cm från markören, eller till önskad längd. Sy fast axelbandet i motsatt sida av väskan med 1 stygn i var och en av de 8 maskorna från del 1.

Diagram

symbols = Börja här – denna luftmaskringen är förklarad i beskrivningen. Fortsätt på symbolen över punkten på cirkeln och virka mot vänster
symbols = Virka 3 luftmaskor i början av varvet, avsluta varvet med 1 smygmaska i 3:e luftmaskan i början av varvet
symbols = Virka 1 luftmaska i början av varvet, avsluta varvet med 1 smygmaska i denna luftmaskan
symbols = Virka 2 luftmaskor i början av varvet, avsluta varvet med 1 smygmaska i 2:a luftmaskan i början av varvet
symbols = Virka 4 dubbelstolpar tillsammans i början av varvet så här: Virka 4 luftmaskor, virka 2 dubbelstolpar i första fastmaskan, men vänta med sista omslaget och genomdragningen på båda dessa dubbelstolparna, virka 1 dubbelstolpe i samma fastmaska, men nu dras sista omslaget genom alla 4 öglorna på nålen, avsluta varvet med 1 smygmaska i 4:e luftmaskan i början av varvet
symbols = 1 luftmaska - om du virkar ytterst på virknålen kommer luftmaskan ofta att bli för stram. 1 luftmaska ska vara lika lång som 1 fastmaska/stolpe/dubbelstolpe är bred
symbols = 1 fastmaska mellan 2 stolpar
symbols = 1 fastmaska i maskan under eller 1 fastmaska om luftmaskan
symbols = 1 halvstolpe om luftmaskbågen
symbols = 1 stolpe om luftmaskringen eller 1 stolpe om luftmaskbågen
symbols = 1 dubbelstolpe om luftmaskbågen
symbols = virka 4 dubbelstolpar tillsammans så här: Virka 3 dubbelstolpar i fastmaskan under, men vänta med sista omslaget och genomdragningen på var och en av dessa dubbelstolparna, virka 1 dubbelstolpe i samma fastmaska, men nu dras sista omslaget genom alla 5 öglorna på nålen
symbols = 4 luftmaskor
diagram
Har du en fråga? Se en lista på ofta ställda frågor (F&Q)

Stickfasthet är det som avgör de slutliga måtten på ditt arbetet, och mäts ofta per 10 x 10 cm. Det anges såhär: antal maskor på bredden x antal varv på höjden - till exempel: 19 maskr x 26 varv i slätstickning = 10 x 10 cm.

Stickfasthet är väldigt individuellt; vissa stickar löst och andra stickar stramt. Du justerar din stickfastheten med storleken på stickorna, det är därför som den storleken på stickor som uppges endast är vägledande! Du måste själv justera detta upp eller ner så att DIN stickfasthet stämmer överens med stickfastheten i mönstret. Om du stickar med en annan stickfasthet än den angivna så kommer du att få en annan garnåtgång och andra mått på ditt arbetet än det som står i mönstret.

Stickfasthet är också det som avgör vilka garn som kan bytas mot varandra: så länge du uppnår samma stickfasthet kan du utan problem byta garn.

Se DROPS leksjon: Så mäter du stickfastheten

Se DROPS video: Stickfasthet - provlapp

Garnåtgången uppges alltid i antal gram, t.ex. 450 g. För att räkna ut hur många nystan du behöver måste du först veta hur många gram det är i 1 nystan (25 g, 50 g eller 100 g). Du hittar information om vikten på varje nystan om du klickar dig in på varje garn. Sedan kan du dela antal gram du behöver på antal gram i varje nystan. T.ex.: Om du stickar med garn i 50 g-nystan (vilket är det vanligaste) tar du 450 / 50 = 9 nystan.

Det som är viktigt när man byter till ett annat garn är att stickfastheten hålls. Så länge du uppnår samma stickfasthet får du samma mått som står i måttskissen. Det är lättare att uppnå samma stickfasthet med garn från samma garngrupp. Du kan också använda fler trådar av ett tunnare garn för att uppnå samma stickfasthet som med ett tjockare garn.Här kan du prova vår konverterare. Vi rekommenderar att du alltid stickar en provlapp.

Var OBS på att vid byte av garn kan plagget få ett annat utseende än på bilden då olika garn ofta har olika struktur och egenskaper.

Se DROPS lektion: Kan jag använda ett annat garn än det som uppges i mönstret?

Alla våra garn är uppdelade i garngrupper (från A till F) efter tjocklek och stickfasthet – grupp A innehåller de tunnaste garnerna och grupp F de tjockaste. Detta gör det enklare för dig att hitta ett alternativt garn till våra mönster, om du skulle vilja det. Alla garner inom samma grupp har samma stickfasthet och kan enkelt ersätta varandra. Olika garn har dock olika struktur och egenskaper vilket kommer att ge slutresultatet ett unikt utseende och känsla.

Klicka här för en översikt över garnen i de olika garngrupperna

Längst upp på alla våra mönster hittar du en länk till vår konverterare, som är ett verktyg du kan använda om du vill använda ett annat garn än det som föreslås i mönstret. Genom att fylla i det garn som du önskar ersätta, antal gram (i din storlek) och antal trådar så får du fram alternativa garn med samma stickfasthet. Du får besked om hur mycket du behöver i de alternativa garnen och om du behöver använda fler trådar. De flesta nystan innehåller 50 g (vissa 25 g eller 100 g).

Om det är fler färger i mönstret så måste varje färg konverteras separat. Ifall mönstret stickas eller virkas med fler trådar av olika garner (t.ex. 1 tråd Alpaca och 1 tråd Kid-Silk) får du konvertera varje garn individuellt för att hitta alternativ.

Klicka här för att se vår konverterare

Eftersom de olika garnen har olika egenskaper och struktur har vi valt att behålla originalgarnet i våra mönster. Du kan enkelt hitta bra alternativ till varje mönster genom att antingen välja ett annat garn i samma garngrupp, eller använda vår garnkalkulator.

Det är också möjligt att garn som har utgått fortfarande finns kvar hos vissa återförsäljare, eller att någon har ett par nystan liggande som de gärna vill hitta ett mönster till.

Genom att använda vår garnkalkulator får du upp både alternativa garn, och mängd du behöver i den nya kvaliteten.

Om du tycker att det är svårt att bestämma vilken storlek du ska göra kan det vara en bra idé att mäta ett plagg du redan har och gillar storleken på. Jämför sedan måtten med måtten i mönstrets måttskiss och välj den storlek som passar bäst.

Du hittar måttskissen längst ner i mönstret.

Se DROPS-lektion: Så här läser du en måttskiss

Storleken på stickan som står uppgivet i mönstret är endast vägledande, det som är viktigt är att den uppgivna stickfastheten stämmer. Eftersom stickfasthet är väldigt individuellt så måste du själv justera storleken så att DIN stickfasthet stämmer överens med det som står i mönstret – kanske måste du avvika en eller två storlekar från det som står i mönstret, och det gör ingenting. Vi rekommenderar att du stickar provlappar.

Om du har fel stickfasthet så riskerar du att måtten på plagget inte stämmer överens med måtten på måttskissen.

Se DROPS lektion: Så mäter du stickfastheten

Se DROPS video: Hur kontrollerar man stickfastheten / gör provlapp

Att sticka ovanifrån och ner ger mer flexibilitet och plats för personliga justeringar. Det är också enklare att prova plagget under arbetets gång, samt att justera längden på fram- och bakstycke och ärmar.

Mönstret är noga förklarat i den ordning det stickas/virkas i. Om mönstret innehåller diagram är dessa i stickriktningen och ska läsas på vanligt sätt.

Ett stickdiagram visar varje varv och varje maska från rätsidan. Det ska stickas nerifrån och upp från höger till vänster. 1 ruta = 1 maska.

När man stickar fram och tillbaka, stickas vartannat varv i diagrammet från rätsidan och vartannat från avigsidan. När det stickas från avigsidan måste diagrammet stickas motsatt: alltså från vänster till höger, rätmaskor stickas avigt och avigmaskor stickas räta osv.

När det stickas runt på rundsticka/strumpsticka stickas varje varv i diagrammet från rätsidan (från höger till vänster).

Se DROPS lektion: Hur man läser stickdiagram

Det är enkelt att virka enligt diagram, varje symbol virkas i den ordning som det visas i diagrammet. Det virkas från vänster till höger, nedifrån och upp eller i cirkel från mitten och ut.

När man virkar fram och tillbaka virkas vartannat varv i diagrammet från rätsidan (från höger till vänster) och vartannat varv virkas från avigsidan (från vänster till höger).

När man virkar runt, virkas varje varv i diagrammet från rätsidan - alltså från höger till vänster.

När man virkar enligt ett cirkeldiagram börjar man i mitten av cirkeln och jobbar sig från höger till vänster, varv efter varv utåt.

Varven börjar gärna med x antal luftmaskor (som motsvarar höjden på nästa maska), detta är antingen inritat i diagrammet, eller så står det förklarat i mönstret.

Se DROPS lektion: Hur man läser virkdiagram

Om ett mönster har flera diagram som stickas efter varandra på bredden, kan det ofta vara skrivet på detta sätt: ”Sticka A.1, A.2, A.3 totalt 0-0-2-3-4 gånger”. Detta betyder att A.1 och A.2 stickas en gång i alla storlekar och A.3 stickas det antal gånger som står i varje storlek (S=0, M=0, L=2, XL=3, XXL=4 gånger).

Diagrammen läses som vanligt: börja med första varvet i A.1, sedan första varvet i A.2, första varvet i A.3 osv.

Se DROPS lektion: Hur läser man stickdiagram

Se DROPS lektion: Hur läser man virkdiagram

I de större storlekarna kommer den totala vidden (från handled till handled) att vara större än i de mindre storlekarna, även om själva ärmen är kortare. De större storlekarna har längre ärmkupa samt bredare axelvidd. Detta resulterar i en bra passform i alla storlekar.

Hela plaggets längd, som är uppgivet på måttskissen, mäts från innerst vid halskanten (på axeln) och ner till nederkanten på plagget. Det mäts alltså INTE från ytterst på axeln.

På en kofta mäts längden aldrig längs framkanten, om inte detta är tydligt förklarat. Mät alltid längden på insidan av framkantmaskorna.

Se DROPS lektion: Hur man läser en måttskiss

Diagram upprepas ofta både på bredden och på höjden. Ett diagram består ofta av 1 rapport. Om det står att A.1/rapporten ska upprepas 5 gånger på varvet så följer du A.1 och börjar från början igen totalt 5 gånger efter varandra. Om det står att det ska stickas 2 rapporter av A.1 på höjden så ska du sticka hela diagram A.1 färdigt och sedan börja på nytt och sticka hela diagrammet en gång till.

Luftmaskor fyller lite mindre än andra maskor, så för att uppläggningskanten inte ska bli för stram så gör vi fler luftmaskor i början av arbetet. Detta antal justeras redan på nästa varv.

Resår är mer elastiskt än slätstickning och drar därför ihop sig mer. Genom att öka maskor före resåren undviker man att det blir en markant skillnad på bredden på resåren jämfört med resten av fram- och bakstycket.

Det är lätt hänt att avmaska för stramt, och för att kompensera för detta lägger vi ofta in omslag som också avmaskas för att nederkanten inte ska bli för stram.

Se DROPS video: Hur man maskar av med omslag

För att få en jämn ökning kan det t.ex ökas på växelvis var 3:e och var 4:e varv så här: Sticka 2 varv och öka på det 3:e, sticka 3 varv och öka på det 4:e. Detta upprepas till ökningarna är färdiga.

Se DROPS leksjon: Öka/Minska växelvis på var 3:e och 4:e varv

Om du föredrar att sticka runt istället för att sticka fram och tillbaka kan du självklart göra det. Då måste du själv lägga in uppklippningsmaskor (vanligtvis 5 st) mitt fram, förutom det så kan du följa mönstret som vanligt. När du egentligen skulle ha vänt arbetet och stickat tillbaka, stickar du istället över uppklippningsmaskorna och fortsätter att sticka runt.

Se DROPS video: Hur man klipper upp för ärmhål

Om du föredrar att sticka tröjan fram och tillbaka i flera delar och sy ihop den till slut kan du göra det även om mönstret är skrivet för att sticka på rundsticka. Dela maskantalet på 2 och lägg till en kantmaska på varje sida som du kan sy ihop den i.

Se DROPS leksjon: Kan jag anpassa ett mönster för rundsticka så att jag kan sticka fram och tillbaka?

Mönsterrapporterna på plagget kan vara lite olika i de olika storlekarna pga. olika proportioner. Om du inte gör samma storlek som på bilden, kan det kanske avvika något – detta är noga övervägt och justerat så att det totala intrycket av plagget är samma i alla storlekar.

Följ mönster och diagram för din storlek!

Har du hittat ett mönster på en fin dammodell, så är de inte så svårt att göra om den till herrstorlek om du önskar det. Den största skillnaden är längden på ärmar och fram- och bakstycke. Välj den storlek i måttskissen som passar bäst över bröstet. Den extra längden stickas/virkas precis innan man maskar av till ärmkulle/ärmhål. Om arbetet är stickat/virkat ovanifrån och ned så stickas/virkas ärmen lite längre innan man gör den första minskningen på ärmen.

När det gäller extra garnåtgång så är detta väldigt individuellt, men köp hellre ett nystan för mycket än ett för lite.

Alla garner innehåller överskottsfibrer (från produktionen) som kommer att fälla eller ludda lite. Borstat garn har flera av dessa lösa överskottsfibrer, vilket ger dem större tendenser till att fälla.

Även om man naturligtvis inte kan garantera att borstade garner kan bli 100 % fria från överskottsfibrer så är det möjligt att få plagget att fälla mindre genom att följa dessa steg:

1. När plagget är färdigt (innan du tvättar det) kan du skaka det, så att alla lösa fibrer faller av. OBS: Använd ALDRIG en klädrulle, borste eller liknande som drar i garnet.

2. Lägg plagget i en plastpåse i frysen – temperaturen kommer att få fibrerna att hålla fast mindre i varandra, så de lösa fibrerna kommer att ramla av.

3. Låt det ligga i frysen några timmar innan du tar ut det och skakar det igen.

4. Tvätta plagget enligt tvättråden på banderollen.

Pilling/noppor är en naturlig process som händer även med de mest fina och exklusiva fibrerna. Det är ett naturligt tecken på användning och slitage som är svårt att undvika. Det är mest synligt i områden med hög friktion av ditt plagg som under ärmarna och på handlederna.

Du kan få ditt plagg att se ut som nytt genom att ta bort pilling/noppor med en elektrisk noppborttagare.

Hittar du fortfarande inte svar på din fråga? Scrolla då ner och ställ en fråga så att en av våra experter kan försöka hjälpa dig. Du får vanligtvis svar inom 5-10 dagar..
Under tiden kan du läsa tidigare frågor och svar till detta mönster eller gå med i DROPS Workshop på Facebook för att få hjälp av andra stickare/virkare!

Du kanske även tycker om...

Kommentér oppskrift DROPS 238-12

Vi vill gärna ha din åsikt om denna modell!

Om du har en fråga kring den, kom ihåg att välja rätt kategori i menyn under, så får du snabbare svar! Obligatoriska fält är markerade med *.

Kommentarer / Frågor (9)

country flag Ingrid Bjørnvik wrote:

Jeg kjøpte 50 g av drops Paris farge nr 27 og 250g av fargen 17 som det stod i oppskriften. Men ble skuffet da det ikke ble nok av garnet nr 27. jeg har kjøpt mange forskjellige farger av dere og har heklet dette mønsteret flere ganger men aldri opplevd at det har blitt for lite garn.

03.04.2024 - 21:25

country flag Angélique wrote:

Bonjour, pour le bas du sac, si un rang est fait à l'endroit et un sur l'envers, il va donc falloir faire une couture ou est-ce que je peux crocheter le long de la bande en rond ? Merci de votre réponse

11.03.2023 - 19:18

DROPS Design answered:

Bonjour Angélique, vous pouvez, mais on crochète ici en allers et retours en joignant à la fin de chaque tour pour crocheter alternativement sur l'endroit (brides) et sur l'envers (mailles serrées), si vous restez toujours sur l'endroit, le visuel sera automatiquement différent - vous n'aurez pas de couture car vous terminez chaque rang/tour par 1 maille coulée - cf INFO CROCHET. Bon crochet!

13.03.2023 - 09:39

country flag Marie Persson wrote:

Kan jag beställa detta möstret för jag har ingen möjlighet att skriva ut det? Mönster heter 238-12

25.02.2023 - 18:42

DROPS Design answered:

Hei Marie. Beklager, men en slik tjeneste har vi ikke. Men noe nettbutikker (muligens vanlige butikker) kan du få bestilt / skrevet ut oppskriften når du kjøper garn. mvh DROPS Design

27.02.2023 - 13:36

country flag Monica wrote:

Sacochique

20.01.2023 - 09:05

country flag Nina wrote:

Summer feeling

18.01.2023 - 18:38

country flag Clara wrote:

Margritli

18.01.2023 - 13:25

country flag Blandine wrote:

Vintage

18.01.2023 - 08:48

country flag Marie wrote:

Edelweiß

17.01.2023 - 21:48

country flag Teresa Curtis wrote:

Name Suggestion: Daisies

17.01.2023 - 16:52