DROPS Melody

En lyxig blandning av merinoull och borstad alpaca

 • Product image yarn Melody
 • Product image yarn Melody
 • Product image yarn Melody
 • Product image yarn Melody
 • Product image yarn Melody
 • Product image yarn Melody
 • Product image yarn Melody
 • Product image yarn Melody

DROPS Melody är ett mjukt och lyxigt garn av superfin alpaca och merinoull. Det är varmt, ger en mohaireffekt och kommer i sofistikerade färger från ljus beige och gråa toner till härligt rött och lila. Ett bra val till mönster i Garngrupp D och det passar utmärkt till design gjord i garnet DROPS Vienna (som nu har utgått).

Det mjuka och lätta garnet är perfekt för oversize plagg och tillbehör, det är lättstickat på stora stickor utan att det blir för tungt. Använd det gärna tillsammans med andra garnkvaliteter för att göra plagget mjukt och för att ge det extra volym.

Produktinformation

Innehåll: 71% Alpacka, 25% Ull, 4% Polyamid
Garngrupp: D (12 - 15 masker) / 12 ply / chunky
Vikt/längd: 50 g = ca. 140 meter
Rekommenderade stickor: 8 mm
Stickfasthet: 10 x 10 cm = 12 m x 14 v
Tvättinstruktioner: Handtvätt, max 30°C / Torkas plant / Kan tovas (Se mer)

Made in: Peru
Råvarans ursprung: Alpacka och ull från Sydamerika, polyamid från Tyskland

Läs mer om vårat arbete med hållbarhet här


Mer information Behöver du hjälp? Skriv ut
Garnsort
Deals från
DROPS MELODY UNI COLOUR
57.00 SEK
34.00 SEK

Butiker som säljer detta garn online

Klicka på Beställ knappen så kommer du direkt in på DROPS återförsäljarens egen wehshop, där du kan lägga din order.

Butiknamn Pris på nätet
Garnfeber.se
Webstore
34.00 SEK
50g
Beställ
GrimmGarn AB
Webstore
34.00 SEK
50g
Beställ
Garn&Barn
Töckfors
40.00 SEK
50g
Beställ
Garnius.se
Webstore
43.00 SEK
50g
Beställ
LindeHobby
Webstore
43.95 SEK
50g
Beställ
Hetanystan.se
Webstore
51.00 SEK
50g
Beställ
Hemslöjden
Lidköping
52.00 SEK
50g
Beställ
Adlibris AB
Webstore
57.00 SEK
50g
Beställ
Deisy Design
Webstore
57.00 SEK
50g
Beställ
Eks Lilla Bod
Webstore
57.00 SEK
50g
Beställ
Favoritgarner
Webstore
57.00 SEK
50g
Beställ
Fridas Fina AB
Webstore
57.00 SEK
50g
Beställ
Garnaffären
Webstore
57.00 SEK
50g
Beställ
Glittra
Webstore
57.00 SEK
50g
Beställ
Skapamer.se
Webstore
57.00 SEK
50g
Beställ
Staken & Veken
Webstore
57.00 SEK
50g
Beställ
Torills Garnbod
Webstore
57.00 SEK
50g
Beställ

Se om din lokala återförsäljare har det här .

17 Färger i DROPS Melody

natur
uni colour 01
beige
uni colour 15
pärlgrå
uni colour 03
grå
uni colour 04
vaniljgul
uni colour 14
senap
uni colour 18
tegelsten
uni colour 19
druva
uni colour 20
stark rosa
uni colour 17
puder rosa
uni colour 06
new
ljusblå
uni colour 21
dimma
uni colour 02
mörk jeansblå
uni colour 07
petrol
uni colour 08
utgår
turkos
uni colour 16
ljus sjögrön
uni colour 09
svart
uni colour 05
Vi påminner om att färgerna du ser här kan avvika något från skärm till skärm, på samma vis som färgpartierna ofta avviker lite grann från färgbad till färgbad.

Hitta mönster för DROPS Melody

Lär dig mer om garnet

Hur tar jag hand om detta garn?

yarn wash

Handtvätt, max 30°C / Torkas plant

Det är alltid lite lösa fibrer i garn och speciellt i garn där tråden är borstad (alltså långhårigt garn). Med andra ord: garnet kan fälla. Detta sker i större eller mindre utsträckning, allt efter hur garnet är spunnet.

Garn kan även fälla om det bärs under eller över ett annat plagg som drar i fibrerna, det er därför inte möjligt att garantera att ett plagg blir helt fritt från att fälla.

Här är ett par tips om hur du lättast får ett bra resultat vid användning av garn med lite mer lösa fibrer:

 • Innan du börjar använda det färdiga plagget så kan du skaka det ordentligt. OBS-Använd INTE klädrulle eller andra metoder som rycker ut fibrerna.
 • Om det fortfarande finns mycket lösa fibrer efter att plagget har skakats, så kan man lägga det i en plastpåse i frysen i ett par timmar – genom att utsätta plagget för frost så kommer fibrerna inte längre sitta ihop lika bra och lösa fibrer släpper lättare taget. Skaka därefter plagget igen.
 • Kom ihåg att alltid tvätta plagget enligt tvättråd. Plagg i långhårigt garn behöver ofta skakas på nytt när det är torrt så att håren reser sig och eventuella lösa fibrer faller av.

Vad betyder symbolerna?

Läs mer om tvätt av garn

Vill du se närmare på det?

Se närmare på garnet och se hur ett stickprov ser ut i denna video:

Vilka andra garn kan jag kombinera med detta garn?

Många av våra garn kan kombineras för att få en annan stickfasthet, struktur och uttryck. Här är några idéer på kombinationer som kan inspirera dig.

DROPS Big Delight 07, soluppgång + DROPS Melody 15, beige
DROPS Melody 15, beige + DROPS Nord 7, ljus beige

Vill du tova detta garn?

Se hur garnet ser ut före och efter det är tovat:

Före
Efter

Stickor: 7.00 mm
Före: 13 m x 15 v
Efter: 18 m x 30 v

Läs mer om att tova här

Behöver du hjälp?

1) Vilken typ av fibrer består DROPS garn av?

Garn kan göras av ett flera olika naturliga och syntetiska fibrer. DROPS har främst garn gjorda av ull, bomull, alpaca, lin, mohair och silke. Varje fiber har sina egna egenskaper och de blandas ofta för att ta fram det bästa ur varje fiber. Grövre garn har fördelen av att vara starkare och mer hållbara och finare fibrer är mjukare och bekvämare. Nedan följer lite information om de fibrer vi använder:

Alpaca:
Alpacaull är den naturliga fibern från alpacan och den har en liknande struktur som fibrer från fårull. Dess mjukhet beror på fiberns lilla diameter, i likhet med merino-ull. Det är en mjuk, hållbar, lyxig och silkeslen naturlig fiber. Alpacagarn tovas inte så lätt och blir inte så nopprig. Det kan vara lätt eller tungt beroende på hur det är spunnet. Den liknar ull från får men den är varmare, mindre irriterande och har ingen lanolin, vilket gör att den är hypoallergenisk. Alpacan finns i 22 naturliga färger, med fler än 300 nyanser från riktigt blå-svart till brun-svart, brun, vit, silver och grå.

Mohair:
Denna fiber kommer från angorageten och anses vara en lyxig fiber. Mohairgarn är varmt som ull, men väger mycket mindre; det är hållbart, fint att färgaoch svårt att tova. Mohair fibrer har också en speciell lyster som skapas av sättet det reflekterar ljus på. Trots att det är en ganska sträv fiber så spinns den till ett väldigt fluffig och mjukt garn som resulterar i luftiga och glansiga plagg.

Ull:
Ullfibrerna från får är relativt grova fibrer. Två utmärkande drag för denna fiber är dess värmande egenskaper och dess tovnings-egenskaper, vilka beror på fiberns yta. Utseendet på ullen kan variera beroende på fårens ras.
Ull från merinofår anses vara den finaste sortens ull, fibern är fint krusad och mycket mjuk. All merinoull i DROPS garner kommer från Sydamerika och djuren har inte utsatts för mulesing.
Ren, ny ull är ull som kommer direkt från djuren och som inte har återanvänts från existerande plagg. Ull som kan tvättas i maskin är kemiskt behandlad för att minimera det yttre luddiga skiktet på fibrerna, och kan då på grund av det tvättas i maskin (se Superwash).

Silke:
Silkesfibern är en fin sammanhängande fiber som tillverkas av de kokongtrådar som silkesfjärilens larver spinner in sig i. Silkeslarven odlas medan vildsilke eller tussahsilke fås genom ej uppodlade silkeskokonger. Silkesfiber är en av de starkaste naturliga fibrerna och skapar ett fantastiskt garn. Det blandar sig väldigt fint med andra fibrer, speciellt ull. Silkesfibern behåller värme, absorberar fukt och och väldigt stark och stabil när den stickas med och den varken krymper eller utvidgar sig. Silken blir väldigt fint när den färgas med naturliga färger.

Vegetabiliska fibrer:
Det finns flera sorters vegetabiliska fibrer i cellväggarna på plantor och grönsaker. Av alla sorter så finns det två som främst används vid stickning och textiltillverkning. Det är bomull och lin.
Bomull är den fiber som omger fröna på en bomullsplanta, och består av nästan ren cellulosa. Bomull är vanligtvis vit men det finns även gröna och bruna sorter. Bomullsfibern spinns ofta till garn eller tråd och används för att skapa en mjuk textil som andas och som är bra att använda till sommarkläder och tillbehör. Garnet är svagare än silke men starkare än ull.
Merceriserad bomull är bomull som har gått igenom en merceriserings behandling. Behandlingen gör att garnet blir mer glänsande än vanlig bomull. Det blir också starkare, lättare färga samt gör det mer motståndskraftigt mot mögel och minskar luddet. Det kan även göra att bomullen inte krymper eller förlorar sin form lika mycket som ”vanlig” bomull.
Lin är en fiber från stjälken av lin-växten. Linfibern är relativt mjuk, rak och glansig och blir finare med åren. Lin är behagligare än bomull att ha på sig när det är varmt på grund av dess förmåga att absorbera fukt och det torkar även fortare än bomull.

Andra material som används i våra garner innehåller konstgjorda fibrer som akryl, polyamid (nylon) och polyester. Dessa fibrer används mest för att ge ett slitstarkt garn (som vårt sockgarn, DROPS Fabel) eller en speciell struktur på garnet (som vårt blåsgarn, DROPS Air)

till toppen

2) Vad är polyamid?

Polyamid fibern, vanligen känd som nylon, är en väldigt stark, hållbar, lätt, lättskött (kan tvättas och torkas i maskin) och elastisk, vilket gör att den är perfekt att blanda med andra fibrer för att producera slitstarkt garn som t.ex. sockgarn.

Jämfört med polyester är polyamid mjukare och mer elastiskt, men det absorberar även mer vatten och torkar långsammare.

till toppen

3) Vilken information hittar jag på DROPS garn etiketter?

Alla DROPS garn etiketter innehåller information om fiber innehåll (ull, bomull osv), vikt i gram och ounces, längd i meter och yards, tvätt instruktioner och symboler (förklaringar här), färgnummer, färgbad och information om garngrupp.

till toppen

4) Vad är DROPS garngrupper?

Alla DROPS garn är uppdelade i 6 olika grupper efter tjocklek (A to F). Garn som tillhör samma garngrupp har liknande stickfasthet och kan därför användas till samma mönster; längden kan dock variera så när man byter ut ett garn i original-mönstret till ett annat i samma garngrupp måste man alltid beräkna hur många meter man behöver för att kunna beräkna garnåtgången på det andra garnet.

till toppen

5) Kan jag använda ett annat garn än det som uppges i mönstret?

Ja, så länge garnet har samma stickfasthet. Se alltid till att du får samma antal maskor på bredden och höjden som uppges i mönstret.

Kom ihåg att olika garn med olika struktur ger plagget olika utseende. Längden på garnet kan också skilja så när du byter ut ett garn måste du alltid beräkna hur många meter garn du behöver för att kunna beräkna riktig garnåtgång.

Läs mer om hur du räknar ut garnmängden med ett alternativt garn - och hur du ersättter 1 tråd av ett garn med 2 eller fler av ett annat garn, här.

till toppen

6) Vad innebär det när det står att garnet är “Superwash”?

En superwash ull är en speciell product som har behandlats eller bearbetats på ett sätt som gör att det kan tvättas i maskin. Många är rädda för att arbeta med ull eftersom det krymper så lätt (vissa krymper det dock med flit) och superwash ull gör att de kan arbeta med ull utan att oroa sig för det. (Läs mer här).

till toppen

7) Vad betyder “Oeko-Tex® certifierad”?

Oeko-Tex® Standard 100 introducerades i början av 1990-talet som ett svar på allmänhetens behov av textilier som inte var skadliga för hälsan. Oeko-Tex® Standard 100 är ett globalt enhetligt test-och certifierings-system för textilt råvaror, mellan- och slutprodukter i alla produktionsled. Testet för skadliga ämnen omfattar ämnen som är förbjudna eller reglerade av lagar, kemikalier som är skadliga för hälsan och parametrar som inkluderas som en försiktighetsåtgärd för att skydda hälsan.

För mer info,se www.oeko-tex.com.

till toppen

8) Var produceras DROPS garn?

Du kan läsa om var alla DROPS garn produceras på respektive garns färgkarta och på vår prislista.

till toppen

9) Varför är era garn så billiga?

Som norra Europas största varumärke för handstickningsgarn och design har vi unika möjligheter att arbeta med det bästa råmaterialet och göra besparingar som gynnar dig. Det är därför du kan köpa DROPS garn 20-30 % billigare än liknande produkter på marknaden!

till toppen

10) Hur exakta är färgerna på hemsidan?

När vi skapar bilder till färgkartorna gör vi vårt bästa för att uppnå så bra återgivning av färgerna som möjligt. Dessvärre så kan vi inte garantera hur bilderna kommer att se ut på din dataskärm. Varje skärm visar färger olikt, en del färger kan se mörkare ut än vad de är, och vissa färger kan bli mer mättade på en del skärmar. Om du upplever att många av garnfärgerna ser annorlunda ut på skärmen än vad de gör i verkligheten så kan du justera inställningarna på din skärm.

till toppen

11) Vad är micron? Vad innebär superfine / extra fine?

Finheten på fibrer mäts i micron (tusendels millimeter). Super fine alpaca-ull är 26-28 micron. Fine merino-ull är mindre än 21,5 micron och extra fine merino är under 19,5 micron. Lägre micron ger mjukare och finare garn och högre micron ger strävare garn.

Anledningen till att garnets fibrer är viktigt är för att garnet kommer bli något annat och mjukheten i garnet bestämmer vad vi vill använda det till. Det är därför vi rekommenderar de mjukaste garnen (som Baby Merino) till baby kläder, och vi rekommenderar ett grövre garn som DROPS Snow till sittunderlag eller tofflor.

till toppen

12) Varför är färgerna i mina nystan av print-garn olika?

Anledningen till att 2 nystan av samma print-garn kan se olika ut kan vara; 1) de har olika partinummer 2) de har färgats genom en teknik som kallas ”magic print” (som används i t.ex. DROPS Delight) vilken skapar unika mönster och jämna färgövergångar på alla nystan, vilket innebär att det även inom samma parti kan förekomma skillnader i nyanser. Detta är inget fel, utan en del av garnets karaktär.

till toppen

13) Min butik har inte den färgen jag vill ha, vad kan jag göra?

Om din DROPS butik inte har den färgen du vill ha så kan du kontakta en DROPS Super Store (de butikerna med ett guldmärken) – de har ett stort utbud av färger och även om de inte har färgen på lager så ser de till att få tag i den åt dig. Se en lista över alla DROPS butiker här.

till toppen

14) Hur hittar jag en specifik infärgning på ett nystan?

Prova alltid att ta kontakt med din DROPS återförsäljare först. Om de inte har den infärgning du vill ha, så rekommenderar vi att du tar kontakt med andre stickare och virkare i DROPS Workshop på Facebook eller på Ravelry, där många har olika infärgningar i gömmorna och gärna hjälper varandra genom att skicka till de som behöver.

till toppen

15) Varför fäller mitt garn?

Garn fäller för att det inte är spunnet tillräckligt för att hålla ihop fibrerna. Allt garn har överskott av fibrer (från produktionen) som kommer fälla mer eller mindre, beroende på hur garnet är spunnet. Borstade garn (och ”långhåriga” garn) som t.ex. DROPS Melody, har mer lösa fibrer än andra garn och fäller därför mer. Det beror också på vad man har på sig över och under sitt stickade plagg, om det är något plagg som drar ut fibrerna. Därför kan man aldrig garantera att ett garn inte kommer att fälla.

Nedanför har vi några tips om hur man får det bästa resultat, när man arbetar med långhåriga garn:

 • När plagget är färdigt (innan du tvättar det) ska det skakas ordentligt så att överskottsfibrerna ramlar av. OBS: Använd inte klädrulle eller borste, det kommer bara att dra ut ännu mer fibrer ur garnet.
 • Lägg plagget i en plastpåse och lägg det i frysen i några timmar - temperaturen kommer få fibrerna att glida från varandra och de lösa fibrerna kommer vara lättare att skaka bort efteråt.
 • Tvätta plagget enligt tvättråden på banderollen. Plagg som är gjorda i långhårigt garn, ska normalt alltid skakas efter tvätt, dels för att få fibrerna att resa sig igen men också för att få bort eventuella lösa fibrer.

till toppen

Kommentarer / Frågor (127)

country flag Yaqeen Sheikh wrote:

Hi, I'm just wondering when your next stock within Oceania is arriving or that if you ship to Australia?

25.05.2022 - 03:45:

DROPS Design answered:

Dear Mrs Sheikh, we do not have stores in Australia yet, but you will find the list of DROPS stores shipping worldwide here. Happy knitting!

25.05.2022 kl. 07:56:

country flag Stephanie Førre wrote:

Hei Jeg har for lite garn til å bli ferdig med en genser jeg kjøpte som stikkepakke på deres nettside. Jeg trenger 2 nøst av Drops Melody farge 19 partinummer 278314. Har dere fargen igjen fra samme partinummeret? Med vennlig hilsen Stephanie Førre

09.05.2022 - 10:15:

DROPS Design answered:

Hei Stephanie. Om du bestilte via vår nettsiden, kom du til en annen siden før du la inn bestilligen. Ta kontakt med den nettbutikken og hør om de har dette partiet inne. Se på ordrebekreftlsen din og se hvilken butikk det er. Vi selger hverken strikkepakker eller garn til privatpersoner, kun garn til butikker. mvh DROPS Design

09.05.2022 kl. 13:46:

country flag Natasha Scicluna wrote:

Hi, I need to do a test knit in drops melody for kutovakika, however we do not have it in my country. Do you ship to Malta?

25.04.2022 - 15:48:

DROPS Design answered:

Dear Natasha, you can check the DROPS stores that ship worldwide at the following link: https://www.garnstudio.com/findastore.php?id=19&w=1&cid=19 Happy knitting!

25.04.2022 kl. 21:32:

country flag Line wrote:

Hej! Hvornår forventes den lyse blå at komme, og hvor vil den blive forhandlet? Mange tak :0)

05.04.2022 - 10:46:

DROPS Design answered:

Hej Line, den er på lager, prøv hos vores Superstores som Yarnliving eller Rito :)

08.04.2022 kl. 09:20:

country flag Susanne wrote:

Hej. Jeg kunne godt tænke mig at strikke i Melody garnet, men har overvejet at stikke det dobbelt. Hvilken strikkefasthed giver det og hvilken størrelse pinde skal jeg i givet fald strikke det i? På forhånd stor tak. Mvh Susanne

25.03.2022 - 17:58:

DROPS Design answered:

Hej Susanne, her har vi søgt på DROPS Melody DROPS Melody - 8 maske De som har strikkefasthed på 8 masker er strikket i 2 tråde DROPS Melody :)

13.05.2022 kl. 13:52:

country flag Margherita wrote:

Buonasera, devo terminare un progetto con il filato Melody colore nebbia unicolor 2 ma è da parecchio tempo che non è disponibile, è possibile avere una previsione dei tempi? Grazie

24.02.2022 - 20:39:

DROPS Design answered:

Buonasera Margherita, purtroppo la pandemia ha impattato anche sulle consegne di merci da parte dei fornitori. A questa pagina può trovare l'elenco dei rivenditori italiani dei filati DROPS: può contattarli per chiedere informazioni. Buon lavoro!

25.02.2022 kl. 20:55:

country flag Stephanie Peterson wrote:

Hello! I was wondering if I could hand dye this yarn? I was planning on getting the off-white yarn color and dying it to my preferred color. Thank you!

11.02.2022 - 01:20:

DROPS Design answered:

Dear Mrs Peterson, this might be possible, but just consider that the off white colour has been dyed before. You might have a try and check if it could work. Happy knitting!

11.02.2022 kl. 13:14:

country flag Marjan Schilders wrote:

Beste, ik ben op zoek naar beige melody garen maar kan nergens 10 bollen vinden. Gaat deze uit stock? Zou ik erg jammer vinden zo een prachtig garen..,

07.01.2022 - 01:44:

DROPS Design answered:

Dag Marjan,

Deze kleur is nog steeds in het assortiment, maar was tijdelijk uitverkocht. De verwachting is dat deze rond de derde week van januari weer op voorraad is en daarna ook weer via de verkooppunten op leverbaar is.

16.01.2022 kl. 14:58:

country flag Tuula Suutaru wrote:

Olisin halunnut tilata lankaa, miksi ei pysty tilaamaan?

29.12.2021 - 17:45:

country flag Anjali Saini wrote:

Can you show its price in Indian currency

29.12.2021 - 08:32:

DROPS Design answered:

Dear Anjali, unfortunately, we can't show the price in Indian currency.

31.12.2021 kl. 19:04:

Hur kan jag ersätta detta garn? Om du vill ersätta detta garn med ett annat DROPS garn kan du välja ett från samma garngrupp, eller prova vår konverterare!

Har du problem med ett DROPS garn du har köpt? När du beställer garn från färgkartorna eller mönster på vår sida så köper du inte direkt från DROPS, men från en av de hundratals DROPS butikerna runt om i världen. Det är därför viktigt att du tar kontakt med DROPS butiken du köpt garnet från, och att du tar vara på banderollerna till de nystan du köpt (de är din garanti). DROPS butiken du kontaktar kommer hjälpa dig och ta reklamationen vidare om det är nödvändigt. Se listan över DROPS butiker här.
Hittar du fortfarande inget svar på din fråga? Scrolla till längst ner på sidan och ställ din fråga här så kommer en av våra experter att hjälpa dig. Du får normalt svar inom 5-10 arbetsdagar.

Sänd en kommentar till DROPS Melody

Vi vill gärna veta vad du har att säga om detta garn!

Om du har en fråga kring den, kom ihåg att välja rätt kategori i menyn under, så får du snabbare svar! Obligatoriska fält är markerade med *.

Från #dropsfan galleriet

Sweet Melody

Sarah Hess, United States

Nordic cardigan in neutrals

@redi_knits, United Kingdom

Milky Way

Zsófi, Hungary

Se mer