DROPS Cotton Light

Ett svalt bomullsgarn för sommaren!

Innehåll: 50% Bomull, 50% Polyester
Garngrupp: B (20 - 22 masker) / 8 ply / DK / worsted
Vikt/längd: 50 g = ca. 105 meter
Rekommenderade stickor: 4 mm
Stickfasthet: 10 x 10 cm = 21 m x 28 v
Fintvätt 40°C / Torkas plant

DROPS Cotton Light är ett underbart och mjukt garn av 50% bomull och 50% micropolyester. Microfibrerna är tunnare än silketrådar och de drar inte åt sig fukt. Detta, kombinerat med bomullen, gör att både sommar- och vinterplagg andas, får en bra formstabilitet och blir slitstarka.

DROPS Cotton Light passar också bra till barnplagg eftersom det kan tvättas i maskin och har ett stort utbud av klara och livliga färger. Garnet är spunnet av flera trådar vilket ger en slät och fin maskbild.

Ska garnet användas till virkning så ber vi dig observera att garnets många trådar kan dela sig på grund av trådens släta och silkiga karaktär.

Made in EU

Detta garn har en Oeko-Tex® certifiering (certifikat nummer 951032), Standard 100, Class I. Detta innebär att det har testats och är helt fritt från skadliga kemikalier och säkert för användning. Class I är den högsta nivån vilket innebär att det även passar för bebisar 0-3 år.

Garnsort
Deals från
DROPS COTTON LIGHT UNI COLOUR
16.00 SEK
10.00 SEK

Butiker som säljer detta garn online

Klicka på Beställ knappen så kommer du direkt in på DROPS återförsäljarens egen wehshop, där du kan lägga din order.

Butiknamn Pris på nätet
Garnius.se
Webstore
10.00 SEK
50g
Beställ
Garnfeber.se
Webstore
12.00 SEK
50g
Beställ
Yllotyll.com
Webstore
13.00 SEK
50g
Beställ
GrimmGarn AB
Webstore
14.00 SEK
50g
Beställ
Fridas Fina AB
Webstore
14.00 SEK
50g
Beställ
Rito.se
Webstore
14.00 SEK
50g
Beställ
LindeHobby
Webstore
14.95 SEK
50g
Beställ
Deisy Design
Webstore
16.00 SEK
50g
Beställ
Dittgarn
Webstore
16.00 SEK
50g
Beställ
Eks Lilla Web-bod
Webstore
16.00 SEK
50g
Beställ
Fröknarnas garnbutik
Webstore
16.00 SEK
50g
Beställ
Garn&Barn
Webstore
16.00 SEK
50g
Beställ
Garnaffären
Webstore
16.00 SEK
50g
Beställ
Garnlagret
Webstore
16.00 SEK
50g
Beställ
Glittra
Webstore
16.00 SEK
50g
Beställ
Hemslöjden
Webstore
16.00 SEK
50g
Beställ
Skapamer.se
Webstore
16.00 SEK
50g
Beställ
Staken & Veken
Webstore
16.00 SEK
50g
Beställ
Torills Garnbod
Webstore
16.00 SEK
50g
Beställ

Se om din lokala återförsäljare har det här .

26 Färger i DROPS Cotton Light

vit
uni colour 02
natur
uni colour 01
pärlgrå
uni colour 31
mörk grå
uni colour 30
ljus beige
uni colour 21
brun
uni colour 22
gul
uni colour 28
senap
uni colour 36
rost
uni colour 35
mörk röd
uni colour 17
röd
uni colour 32
rosa
uni colour 18
ljus rosa
uni colour 05
ljus lila
uni colour 23
druva
uni colour 24
ljus syren
uni colour 25
violett
uni colour 13
jeansblå
uni colour 26
blåklocka
uni colour 33
ljus jeansblå
uni colour 34
isblå
uni colour 08
mint
uni colour 27
turkos
uni colour 14
grön
uni colour 11
khaki
uni colour 12
svart
uni colour 20
Vi påminner om att färgerna du ser här kan avvika något från skärm till skärm, på samma vis som färgpartierna ofta avviker lite grann från färgbad till färgbad.
(*) kommer snart, (#) utgår.

Hitta mönster för DROPS Cotton Light

+ Se mer

Lär dig mer om garnet

Hur tar jag hand om detta garn?

yarn wash

Fintvätt 40°C / Torkas plant

Vad betyder symbolerna?

Läs mer om tvätt av garn

Vill du se närmare på det?

Se närmare på garnet och se hur ett stickprov ser ut i denna video:

Behöver du hjälp?

1) Vilken typ av fibrer består DROPS garn av?

Garn kan göras av ett flera olika naturliga och syntetiska fibrer. DROPS har främst garn gjorda av ull, bomull, alpaca, lin, mohair och silke. Varje fiber har sina egna egenskaper och de blandas ofta för att ta fram det bästa ur varje fiber. Grövre garn har fördelen av att vara starkare och mer hållbara och finare fibrer är mjukare och bekvämare. Nedan följer lite information om de fibrer vi använder:

Alpaca:
Alpacaull är den naturliga fibern från alpacan och den har en liknande struktur som fibrer från fårull. Dess mjukhet beror på fiberns lilla diameter, i likhet med merino-ull. Det är en mjuk, hållbar, lyxig och silkeslen naturlig fiber. Alpacagarn tovas inte så lätt och blir inte så nopprig. Det kan vara lätt eller tungt beroende på hur det är spunnet. Den liknar ull från får men den är varmare, mindre irriterande och har ingen lanolin, vilket gör att den är hypoallergenisk. Alpacan finns i 22 naturliga färger, med fler än 300 nyanser från riktigt blå-svart till brun-svart, brun, vit, silver och grå.

Mohair:
Denna fiber kommer från angorageten och anses vara en lyxig fiber. Mohairgarn är varmt som ull, men väger mycket mindre; det är hållbart, fint att färgaoch svårt att tova. Mohair fibrer har också en speciell lyster som skapas av sättet det reflekterar ljus på. Trots att det är en ganska sträv fiber så spinns den till ett väldigt fluffig och mjukt garn som resulterar i luftiga och glansiga plagg.

Ull:
Ullfibrerna från får är relativt grova fibrer. Två utmärkande drag för denna fiber är dess värmande egenskaper och dess tovnings-egenskaper, vilka beror på fiberns yta. Utseendet på ullen kan variera beroende på fårens ras.
Ull från merinofår anses vara den finaste sortens ull, fibern är fint krusad och mycket mjuk. All merinoull i DROPS garner kommer från Sydamerika och djuren har inte utsatts för mulesing.
Ren, ny ull är ull som kommer direkt från djuren och som inte har återanvänts från existerande plagg. Ull som kan tvättas i maskin är kemiskt behandlad för att minimera det yttre luddiga skiktet på fibrerna, och kan då på grund av det tvättas i maskin (se Superwash).

Silke:
Silkesfibern är en fin sammanhängande fiber som tillverkas av de kokongtrådar som silkesfjärilens larver spinner in sig i. Silkeslarven odlas medan vildsilke eller tussahsilke fås genom ej uppodlade silkeskokonger. Silkesfiber är en av de starkaste naturliga fibrerna och skapar ett fantastiskt garn. Det blandar sig väldigt fint med andra fibrer, speciellt ull. Silkesfibern behåller värme, absorberar fukt och och väldigt stark och stabil när den stickas med och den varken krymper eller utvidgar sig. Silken blir väldigt fint när den färgas med naturliga färger.

Vegetabiliska fibrer:
Det finns flera sorters vegetabiliska fibrer i cellväggarna på plantor och grönsaker. Av alla sorter så finns det två som främst används vid stickning och textiltillverkning. Det är bomull och lin.
Bomull är den fiber som omger fröna på en bomullsplanta, och består av nästan ren cellulosa. Bomull är vanligtvis vit men det finns även gröna och bruna sorter. Bomullsfibern spinns ofta till garn eller tråd och används för att skapa en mjuk textil som andas och som är bra att använda till sommarkläder och tillbehör. Garnet är svagare än silke men starkare än ull.
Merceriserad bomull är bomull som har gått igenom en merceriserings behandling. Behandlingen gör att garnet blir mer glänsande än vanlig bomull. Det blir också starkare, lättare färga samt gör det mer motståndskraftigt mot mögel och minskar luddet. Det kan även göra att bomullen inte krymper eller förlorar sin form lika mycket som ”vanlig” bomull.
Lin är en fiber från stjälken av lin-växten. Linfibern är relativt mjuk, rak och glansig och blir finare med åren. Lin är behagligare än bomull att ha på sig när det är varmt på grund av dess förmåga att absorbera fukt och det torkar även fortare än bomull.

Andra material som används i våra garner innehåller konstgjorda fibrer som akryl, polyamid (nylon) och polyester. Dessa fibrer används mest för att ge ett slitstarkt garn (som vårt sockgarn, DROPS Fabel) eller en speciell struktur på garnet (som vårt blåsgarn, DROPS Air)

till toppen

2) Vad är polyamid?

Polyamid fibern, vanligen känd som nylon, är en väldigt stark, hållbar, lätt, lättskött (kan tvättas och torkas i maskin) och elastisk, vilket gör att den är perfekt att blanda med andra fibrer för att producera slitstarkt garn som t.ex. sockgarn.

Jämfört med polyester är polyamid mjukare och mer elastiskt, men det absorberar även mer vatten och torkar långsammare.

till toppen

3) Vilken information hittar jag på DROPS garn etiketter?

Alla DROPS garn etiketter innehåller information om fiber innehåll (ull, bomull osv), vikt i gram och ounces, längd i meter och yards, tvätt instruktioner och symboler (förklaringar här), färgnummer, färgbad och information om garngrupp.

till toppen

4) Vad är DROPS garngrupper?

Alla DROPS garn är uppdelade i 6 olika grupper efter tjocklek (A to F). Garn som tillhör samma garngrupp har liknande stickfasthet och kan därför användas till samma mönster; längden kan dock variera så när man byter ut ett garn i original-mönstret till ett annat i samma garngrupp måste man alltid beräkna hur många meter man behöver för att kunna beräkna garnåtgången på det andra garnet.

till toppen

5) Kan jag använda ett annat garn än det som uppges i mönstret?

Ja, så länge garnet har samma stickfasthet. Se alltid till att du får samma antal maskor på bredden och höjden som uppges i mönstret.

Kom ihåg att olika garn med olika struktur ger plagget olika utseende. Längden på garnet kan också skilja så när du byter ut ett garn måste du alltid beräkna hur många meter garn du behöver för att kunna beräkna riktig garnåtgång.

Läs mer om hur du räknar ut garnmängden med ett alternativt garn - och hur du ersättter 1 tråd av ett garn med 2 eller fler av ett annat garn, här.

till toppen

6) Vad innebär det när det står att garnet är “Superwash”?

En superwash ull är en speciell product som har behandlats eller bearbetats på ett sätt som gör att det kan tvättas i maskin. Många är rädda för att arbeta med ull eftersom det krymper så lätt (vissa krymper det dock med flit) och superwash ull gör att de kan arbeta med ull utan att oroa sig för det. (Läs mer här).

till toppen

7) Vad betyder “Oeko-Tex® certifierad”?

Oeko-Tex® Standard 100 introducerades i början av 1990-talet som ett svar på allmänhetens behov av textilier som inte var skadliga för hälsan. Oeko-Tex® Standard 100 är ett globalt enhetligt test-och certifierings-system för textilt råvaror, mellan- och slutprodukter i alla produktionsled. Testet för skadliga ämnen omfattar ämnen som är förbjudna eller reglerade av lagar, kemikalier som är skadliga för hälsan och parametrar som inkluderas som en försiktighetsåtgärd för att skydda hälsan.

För mer info,se www.oeko-tex.com.

till toppen

8) Var produceras DROPS garn?

Du kan läsa om var alla DROPS garn produceras på respektive garns färgkarta och på vår prislista.

till toppen

9) Varför är era garn så billiga?

Som norra Europas största varumärke för handstickningsgarn och design har vi unika möjligheter att arbeta med det bästa råmaterialet och göra besparingar som gynnar dig. Det är därför du kan köpa DROPS garn 20-30 % billigare än liknande produkter på marknaden!

till toppen

10) Hur exakta är färgerna på hemsidan?

När vi skapar bilder till färgkartorna gör vi vårt bästa för att uppnå så bra återgivning av färgerna som möjligt. Dessvärre så kan vi inte garantera hur bilderna kommer att se ut på din dataskärm. Varje skärm visar färger olikt, en del färger kan se mörkare ut än vad de är, och vissa färger kan bli mer mättade på en del skärmar. Om du upplever att många av garnfärgerna ser annorlunda ut på skärmen än vad de gör i verkligheten så kan du justera inställningarna på din skärm.

till toppen

11) Vad är micron? Vad innebär superfine / extra fine?

Finheten på fibrer mäts i micron (tusendels millimeter). Super fine alpaca-ull är 26-28 micron. Fine merino-ull är mindre än 21,5 micron och extra fine merino är under 19,5 micron. Lägre micron ger mjukare och finare garn och högre micron ger strävare garn.

Anledningen till att garnets fibrer är viktigt är för att garnet kommer bli något annat och mjukheten i garnet bestämmer vad vi vill använda det till. Det är därför vi rekommenderar de mjukaste garnen (som Baby Merino) till baby kläder, och vi rekommenderar ett grövre garn som DROPS Snow till sittunderlag eller tofflor.

till toppen

12) Varför är färgerna i mina nystan av print-garn olika?

Anledningen till att 2 nystan av samma print-garn kan se olika ut kan vara; 1) de har olika partinummer 2) de har färgats genom en teknik som kallas ”magic print” (som används i t.ex. DROPS Delight) vilken skapar unika mönster och jämna färgövergångar på alla nystan, vilket innebär att det även inom samma parti kan förekomma skillnader i nyanser. Detta är inget fel, utan en del av garnets karaktär.

till toppen

13) Min butik har inte den färgen jag vill ha, vad kan jag göra?

Om din DROPS butik inte har den färgen du vill ha så kan du kontakta en DROPS Super Store (de butikerna med ett guldmärken) – de har ett stort utbud av färger och även om de inte har färgen på lager så ser de till att få tag i den åt dig. Se en lista över alla DROPS butiker här.

till toppen

14) Hur hittar jag en specifik infärgning på ett nystan?

Prova alltid att ta kontakt med din DROPS återförsäljare först. Om de inte har den infärgning du vill ha, så rekommenderar vi att du tar kontakt med andre stickare och virkare i DROPS Workshop på Facebook eller på Ravelry, där många har olika infärgningar i gömmorna och gärna hjälper varandra genom att skicka till de som behöver.

till toppen

15) Varför fäller mitt garn?

Garn fäller för att det inte är spunnet tillräckligt för att hålla ihop fibrerna. Allt garn har överskott av fibrer (från produktionen) som kommer fälla mer eller mindre, beroende på hur garnet är spunnet. Borstade garn (och ”långhåriga” garn) som t.ex. DROPS Melody, har mer lösa fibrer än andra garn och fäller därför mer. Det beror också på vad man har på sig över och under sitt stickade plagg, om det är något plagg som drar ut fibrerna. Därför kan man aldrig garantera att ett garn inte kommer att fälla.

Nedanför har vi några tips om hur man får det bästa resultat, när man arbetar med långhåriga garn:

  • När plagget är färdigt (innan du tvättar det) ska det skakas ordentligt så att överskottsfibrerna ramlar av. OBS: Använd inte klädrulle eller borste, det kommer bara att dra ut ännu mer fibrer ur garnet.
  • Lägg plagget i en plastpåse och lägg det i frysen i några timmar - temperaturen kommer få fibrerna att glida från varandra och de lösa fibrerna kommer vara lättare att skaka bort efteråt.
  • Tvätta plagget enligt tvättråden på banderollen. Plagg som är gjorda i långhårigt garn, ska normalt alltid skakas efter tvätt, dels för att få fibrerna att resa sig igen men också för att få bort eventuella lösa fibrer.

till toppen

Kommentarer / Frågor (118)

Paula Filipe 20.02.2021 - 10:47:

Eu não encontro o esquema para poder fazer este modelo, e saber o quanto de fio vou usar para poder encomendar.

DROPS Design 25.02.2021 kl. 09:24:

Bom dia, Pode indicar o número do modelo? Basta ir ver as explicações do modelo e enviar a pergunta para a ajudarmos.

Marianne Edman 14.02.2021 - 19:15:

Hej Garn och mönster till att sticka disktrasor. NÅGOT ENKELT VILL JAG STICKA. OCH stickor. Vill ni ge förslag på vad jag ska köpa/beställa

DROPS Design 15.02.2021 kl. 09:13:

Hei Marianne. Vi har veldig mange oppskrifter på kluter. Søk på kluter og du får opp veldig mange forslag, også enkle. Om du vil strikke i DROPS Cotton Light kan du velge oppskrifter som er skrevet i garngruppe B. Bare husk å sjekke strikkefastheten som er oppgitt i oppskriften. Evnt ta en titt på klutene i DROPS 152-32. mvh DROPS design

Enza Danza 11.02.2021 - 10:27:

Hola hago bikini en crochet en fuerteventura , necesito bolsas de hilos en los colores blanco negro rojo amarillo y verde. De quanto ovillos son las bolsas y envían en Canarias graciad

DROPS Design 28.02.2021 kl. 16:27:

Hola Enza, está página solo se dedica a los patrones, no vendemos las lanas. Puedes consultar las tiendas con envío a España en el siguiente link: https://www.garnstudio.com/findastore.php?action=local&id=23&cid=23

Tosca 05.02.2021 - 18:42:

Ciao, volevo sapere se questi fili fanno bene per l'uncinetto da 2,75. mm. nelle istruzioni del lavoro che devo fare c'è scritto filato di grossezza DK o light worsted grazie mille

DROPS Design 05.02.2021 kl. 19:23:

Buonasera Tosca, per quel tipo di misura può provare con DROPS Safran. Buon lavoro!

Ester 02.02.2021 - 14:13:

Boa tarde enviam para a Alemanha e quais os portes de envio

DROPS Design 05.02.2021 kl. 13:35:

Bom dia, Pode contactar directamente as lojas DROPS na Alemanha. Abaico encontra o link com a lista das lojas. https://www.garnstudio.com/findastore.php?id=9&cid=9 Bons tricôs!

Janine 27.01.2021 - 15:36:

Ich würde gerne eine Temperatur-/ bzw Jahresdecke häkeln. Kann ich diese Wolle dafür nehmen (Drops Corona-Warn Light) ? Baumwolle pur wird ja evtl zu schwer....? Und wieviel Garn werde ich dafür wohl brauchen? Danke für die Hilfestellung

DROPS Design 28.01.2021 kl. 10:26:

Liebe Janine, hier können Sie alle unsere Modellen für Decke, mit einem Garn der Garngruppe B wie Cotton Light gehäkelt werden, davon können Sich sich sicher inspirieren lassen - gerne wird Ihnen Ihr DROPS Händler damit weiterhelfen - auch telefonisch oder per E-Mail. Viel Spaß beim häkeln!

Annica Andersson 04.01.2021 - 14:57:

Behöver komplettera! Söker Cotton light 21 675. Vet ni var jag kan få tag på det? Med vänlig hälsning, Annica

DROPS Design 11.01.2021 kl. 11:48:

Hei Annica. Ta kontakt med din butikk evnt. andre butikker og hør om de har. Ellers så anbefaler jeg deg å bruke sosiale medier for håndarbeid, der er det mange brukere som hjelper hverandre med etterlysning av garn og partinr. mvh DROPS design

Dominique Sillard 30.12.2020 - 17:08:

Comment est il possible de recevoir chez moi une commande Drops cotton light

DROPS Design 02.01.2021 kl. 20:03:

Bonjour Dominique! Vous trouverez ci-dessous une liste des boutiques en ligne: https://www.garnstudio.com/findastore.php?id=8&cid=17. Bon tricot!

Susanne 15.12.2020 - 13:59:

Liebes Drops Team, Ich habe jetzt zwei Pullover mit Cotton Light gestrickt. Leider sind diese beim Waschen (Wollwaschprogramm 30 Grad) sehr eingelaufen. Mache ich etwas falsch, oder liege es an der Wolle ? Es ist sehr schade für die ganze Arbeit..... Freundliche Grüße Susanne

DROPS Design 15.12.2020 kl. 16:19:

Liebe Susanne, DROPS Cotton Light kann in der Waschmaschine im Schonwaschgang, max. 40°C gewaschen werden - trocknen muss immer liegend entstehen. Hier lesen Sie mehr Pflegehinweise, gerne wird Ihnen Ihr DROPS Laden noch weiterhelfen - auch telefonisch oder per E-Mail. Viel Spaß beim stricken!

Farah 15.12.2020 - 02:22:

Dear Sir,\r\nDo you have scheepies cotton 8 yarns?\r\nI need the colours for Demelza designd by Catherine Blight.I have the list in case you have the SCHEEPIES cotton 8 brand.\r\n\r\nThank you \r\nFarah

DROPS Design 31.01.2021 kl. 20:06:

Dear Farah, this page is only dedicated to the publication of patterns for DROPS yarns.

Hur kan jag ersätta detta garn? Om du vill ersätta detta garn med ett annat DROPS garn kan du välja ett från samma garngrupp, eller prova vår konverterare!

Har du problem med ett DROPS garn du har köpt? När du beställer garn från färgkartorna eller mönster på vår sida så köper du inte direkt från DROPS, men från en av de hundratals DROPS butikerna runt om i världen. Det är därför viktigt att du tar kontakt med DROPS butiken du köpt garnet från, och att du tar vara på banderollerna till de nystan du köpt (de är din garanti). DROPS butiken du kontaktar kommer hjälpa dig och ta reklamationen vidare om det är nödvändigt. Se listan över DROPS butiker här.
Hittar du fortfarande inget svar på din fråga? Scrolla till längst ner på sidan och ställ din fråga här så kommer en av våra experter att hjälpa dig. Du får normalt svar inom 5-10 arbetsdagar.

Sänd en kommentar till DROPS Cotton Light

Vi vill gärna veta vad du har att säga om detta garn!

Om du har en fråga kring den, kom ihåg att välja rätt kategori i menyn under, så får du snabbare svar! Obligatoriska fält är markerade med *.

Från #dropsfan galleriet

Zackig

Sieglinde, Austria

Pockets Basket

The Garnet Leaf, Denmark

Se mer