DROPS 93-15 by DROPS Design

Spets-stickad DROPS trekants-schal i ”Vivaldi”

Mått:
Längd mitt bak: ca 50 cm
Bredd överst: ca 180 cm
Garnåtgång: DROPS Vivaldi från Garnstudio
50 gr nr 02, brun
50 gr nr 13, beige
50 gr nr 08, gammalrosa
50 gr nr 06, natur
DROPS Rundst nr 5.
DROPS Virknål nr 4.

-------------------------------------------------------

Stickfasthet – Se hur och varför du mäter här
Alternativt garn – Se hur du kan byta garn här
Garngrupp A till F – Använd samma mönster och byt garn här
Garnåtgång vid alternativt garn – Använd vår garn-konverterare här

-------------------------------------------------------

DROPS Vivaldi DROPS Vivaldi
56% Mohair, 30% Polyamid, 14% Ull
Utgått
se alternativ
needles Stickor och virknålar Beställ 

Instruktioner

Stickfasthet: St.nr är bara rekommenderad!
17 m x 24 v på st 5 och slätst = 10 x 10 cm

Rätst (fram och tillbaka på st):
varv 1: Räta, varv 2: Räta

Mönster: Se diagram M.1 till M.3.
Diagr visar mönstret sett från rätsidan.

Ökningstips: Öka mitt på schalen på vartannat v till färdigt mått genom att göra
1 omslag på varje sida om m med märktråd (omslagen görs på rätsidan av arb och stickas aviga på nästa v). Samtidigt läggs det upp 2 nya m löst i slutet på varje v till färdigt mått.

Schal: Pga antalet m stickas arb fram och tillbaka på en rundst - det startas överst och stickas neråt/utåt. Läs Ökningstips ovan!
Lägg upp 5 m på st 5 med natur Vivaldi och sätt 1 märktråd i den mittersta m (låt tråden följa med uppöver). Sticka slätst - samtidigt ökas det mitt i arb och i varje sida - se ökningstips ovan - till färdigt mått.
När det är 47 m på st (arb mäter ca 7 cm mätt mitt i arb) stickas nästa v så här från rätsidan: 1 kantm, M.1 (= 14 m), 8 m slätst,
1 omslag, 1 rm, 1 omslag (= ökningen mitt i arb), 8 m slätst, M.1 spegelvänt (så att mönstret blir lika i varje sida mot mitt bak),
1 kantm, och lägg upp 2 nya m. Fortsätt mönstret så samtidigt som det ökas mitt i arb och i varje sida som innan - Obs: de ökade m både i varje sida och mitt bak slätstickas tills de går upp i mönstret.

När arb mäter ca 30 cm (mätt mitt bak) - avpassa så att det är stickat minst 3 v slätst efter ett hålmönster (avsluta med ett varv från avigan) - stickas det 6 v rätst, byt till gammalrosa, sticka 1 v slätst och fortsätt med M.2 - Obs: 1:a v i M.2 = avigsidan, starta M.2 innanför 1 kantm, de m som inte går upp i mönstret mot mitt bak stickas aviga från rätsidan/räta från avigsidan tills de går upp i mönstret (gäller också ut mot varje sida efterhand som det ökas), kom ihåg att spegelvända mönstret mitt bak, dvs att diagr stickas från vänster mot höger efter mitten. När arb mäter ca 39 cm byts det till natur och det stickas 6 v rätst. Sedan byts det till beige. Nu stickas M.3 - starta M.3 innanför 1 kantm, de m på 1:a v i M.3 som inte går upp i mönstret mot mitt bak slätstickas tills de går upp i mönstret (gäller också ut mot varje sida efterhand som det ökas), kom ihåg att det ska vara lika många slätst m i varje sida mot mitt bak av M.3.
När arb mäter ca 49 cm (M.3 ska vara stickad 4 ggr på höjden), byts det till brun. Sticka M.3 en gång till (det är nu ca 305 m på st) och maska sedan av löst - Obs: för att avm.kanten inte ska strama och att mönstret ska våga sig stickas 1:a v i M.3 samtidigt som det maskas av löst.

Virkade kanter: Virka 1 varv med lm-bågar med nål 4 och gammalrosa så här - virka i den mittersta rätst randen över M.2 (sett nerifrån): 1 fm i första m, * 4 lm, hoppa över 2 m, 1 fm i nästa m *, upprepa *-*.
Virka en motsvarande kant med naturvit överst längs den bredaste kanten på schalen. Sedan virkas det på samma sätt med brunt längs de 2 andra sidorna.

Detta mönster har uppdaterats. .

Uppdaterad online: 10.10.2017
När arb mäter ca 30 cm (mätt mitt bak) - avpassa så att det är stickat minst 3 v slätst efter ett hålmönster (avsluta med ett varv från avigan) - stickas det 6 v rätst, byt till gammalrosa, sticka 1 v slätst och fortsätt med M.2

Diagram

symbols = rm från rätsidan, am från avigsidan
symbols = am från rätsidan, rm från avigsidan
symbols = sticka 3 m i m så här: 1 rm,
1 am och 1 rm
symbols = 1 omslag
symbols = 2 rm tills
symbols = 2 rm tills, 1 omslag
symbols = 1 omslag, lyft 1 m som om
den skulle stickas rät, 1 rm,
drag den lyfta m över
symbols = 1 omslag, lyft 1 m som om
den skulle stickas rät, 2 rm
tills, drag den lyfta m över,
1 omslag
symbols = sticka 3 am tills, strama tråden
diagram

Behöver du hjälp med mönstret?

Tack för att du väljer ett mönster från DROPS Design. Vi arbetar hårt för att ge ut mönster som är korrekta och enkla att förstå. Alla mönster är översatta från norska och du kan alltid se originalmönstret (DROPS 93-15) för mått och uträkningar.

Har du problem med att läsa mönstret? Se listan av alternativ som kan hjälpa dig att göra färdigt ditt projekt - eller varför inte lära dig något nytt.

signature-image signature

Har du problem med att läsa mönstret? Se listan av alternativ som kan hjälpa dig att göra färdigt ditt projekt - eller varför inte lära dig något nytt.

Vi har också steg-för-steg guider för olika tekniker som du hittar här.

1) Varför är stickfasthet/virkfasthet viktig?

Stickfasthet är det som avgör de slutliga måtten på ditt arbetet, och mäts ofta per 10 x 10 cm. Det anges såhär: antal maskor på bredden x antal varv på höjden - till exempel: 19 maskr x 26 varv i slätstickning = 10 x 10 cm.

Stickfasthet är väldigt individuellt; vissa stickar löst och andra stickar stramt. Du justerar din stickfastheten med storleken på stickorna, det är därför som den storleken på stickor som uppges endast är vägledande! Du måste själv justera detta upp eller ner så att DIN stickfasthet stämmer överens med stickfastheten i mönstret. Om du stickar med en annan stickfasthet än den angivna så kommer du att få en annan garnåtgång och andra mått på ditt arbetet än det som står i mönstret.

Stickfasthet är också det som avgör vilka garn som kan bytas mot varandra: så länge du uppnår samma stickfasthet kan du utan problem byta garn.

Se DROPS leksjon: Så mäter du stickfastheten

Se DROPS video: Stickfasthet - provlapp

till toppen

2) Vad är garngrupper?

Alla våra garn är uppdelade i garngrupper (från A till F) efter tjocklek och stickfasthet – grupp A innehåller de tunnaste garnerna och grupp F de tjockaste. Detta gör det enklare för dig att hitta ett alternativt garn till våra mönster, om du skulle vilja det. Alla garner inom samma grupp har samma stickfasthet och kan enkelt ersätta varandra. Olika garn har dock olika struktur och egenskaper vilket kommer att ge slutresultatet ett unikt utseende och känsla.

Klicka här för en översikt över garnen i de olika garngrupperna

till toppen

3) Kan jag använda ett annat garn än det som uppges i mönstret?

Det som är viktigt när man byter till ett annat garn är att stickfastheten hålls. Så länge du uppnår samma stickfasthet får du samma mått som står i måttskissen. Det är lättare att uppnå samma stickfasthet med garn från samma garngrupp. Du kan också använda fler trådar av ett tunnare garn för att uppnå samma stickfasthet som med ett tjockare garn.Här kan du prova vår konverterare. Vi rekommenderar att du alltid stickar en provlapp.

Var OBS på att vid byte av garn kan plagget få ett annat utseende än på bilden då olika garn ofta har olika struktur och egenskaper.

Se DROPS lektion: Kan jag använda ett annat garn än det som uppges i mönstret?

till toppen

4) Hur använder man konverteraren för garn?

Längst upp på alla våra mönster hittar du en länk till vår konverterare, som är ett verktyg du kan använda om du vill använda ett annat garn än det som föreslås i mönstret. Genom att fylla i det garn som du önskar ersätta, antal gram (i din storlek) och antal trådar så får du fram alternativa garn med samma stickfasthet. Du får besked om hur mycket du behöver i de alternativa garnen och om du behöver använda fler trådar. De flesta nystan innehåller 50 g (vissa 25 g eller 100 g).

Om det är fler färger i mönstret så måste varje färg konverteras separat. Ifall mönstret stickas eller virkas med fler trådar av olika garner (t.ex. 1 tråd Alpaca och 1 tråd Kid-Silk) får du konvertera varje garn individuellt för att hitta alternativ.

Klicka här för att se vår konverterare

till toppen

5) Varför får jag fel stickfasthet med rekommenderad sticka?

Storleken på stickan som står uppgivet i mönstret är endast vägledande, det som är viktigt är att den uppgivna stickfastheten stämmer. Eftersom stickfasthet är väldigt individuellt så måste du själv justera storleken så att DIN stickfasthet stämmer överens med det som står i mönstret – kanske måste du avvika en eller två storlekar från det som står i mönstret, och det gör ingenting. Vi rekommenderar att du stickar provlappar.

Om du har fel stickfasthet så riskerar du att måtten på plagget inte stämmer överens med måtten på måttskissen.

Se DROPS lektion: Så mäter du stickfastheten

Se DROPS video: Hur kontrollerar man stickfastheten / gör provlapp

till toppen

6) Varför är arbetet skrivit uppifrån och ner?

Att sticka ovanifrån och ner ger mer flexibilitet och plats för personliga justeringar. Det är också enklare att prova plagget under arbetets gång, samt att justera längden på fram- och bakstycke och ärmar.

Mönstret är noga förklarat i den ordning det stickas/virkas i. Om mönstret innehåller diagram är dessa i stickriktningen och ska läsas på vanligt sätt.

till toppen

7) Varför är ärmarna kortare i större storlekar?

I de större storlekarna kommer den totala vidden (från handled till handled) att vara större än i de mindre storlekarna, även om själva ärmen är kortare. De större storlekarna har längre ärmkupa samt bredare axelvidd. Detta resulterar i en bra passform i alla storlekar.

till toppen

8) Vad är 1 rapport?

Diagram upprepas ofta både på bredden och på höjden. Ett diagram består ofta av 1 rapport. Om det står att A.1/rapporten ska upprepas 5 gånger på varvet så följer du A.1 och börjar från början igen totalt 5 gånger efter varandra. Om det står att det ska stickas 2 rapporter av A.1 på höjden så ska du sticka hela diagram A.1 färdigt och sedan börja på nytt och sticka hela diagrammet en gång till.

till toppen

9) Hur stickar man enligt ett stickdiagram?

Ett stickdiagram visar varje varv och varje maska från rätsidan. Det ska stickas nerifrån och upp från höger till vänster. 1 ruta = 1 maska.

När man stickar fram och tillbaka, stickas vartannat varv i diagrammet från rätsidan och vartannat från avigsidan. När det stickas från avigsidan måste diagrammet stickas motsatt: alltså från vänster till höger, rätmaskor stickas avigt och avigmaskor stickas räta osv.

När det stickas runt på rundsticka/strumpsticka stickas varje varv i diagrammet från rätsidan (från höger till vänster).

Se DROPS lektion: Hur man läser stickdiagram

till toppen

10) Hur virkar jag enligt ett virkdiagram?

Det är enkelt att virka enligt diagram, varje symbol virkas i den ordning som det visas i diagrammet. Det virkas från vänster till höger, nedifrån och upp eller i cirkel från mitten och ut.

När man virkar fram och tillbaka virkas vartannat varv i diagrammet från rätsidan (från höger till vänster) och vartannat varv virkas från avigsidan (från vänster till höger).

När man virkar runt, virkas varje varv i diagrammet från rätsidan - alltså från höger till vänster.

När man virkar enligt ett cirkeldiagram börjar man i mitten av cirkeln och jobbar sig från höger till vänster, varv efter varv utåt.

Varven börjar gärna med x antal luftmaskor (som motsvarar höjden på nästa maska), detta är antingen inritat i diagrammet, eller så står det förklarat i mönstret.

Se DROPS lektion: Hur man läser virkdiagram

till toppen

11) Hur stickas/virkas flera diagram efter varandra på ett varv?

Om ett mönster har flera diagram som stickas efter varandra på bredden, kan det ofta vara skrivet på detta sätt: ”Sticka A.1, A.2, A.3 totalt 0-0-2-3-4 gånger”. Detta betyder att A.1 och A.2 stickas en gång i alla storlekar och A.3 stickas det antal gånger som står i varje storlek (S=0, M=0, L=2, XL=3, XXL=4 gånger).

Diagrammen läses som vanligt: börja med första varvet i A.1, sedan första varvet i A.2, första varvet i A.3 osv.

Se DROPS lektion: Hur läser man stickdiagram

Se DROPS lektion: Hur läser man virkdiagram

till toppen

12) Varför börjar man med fler luftmaskor än det ska virkas med?

Luftmaskor fyller lite mindre än andra maskor, så för att uppläggningskanten inte ska bli för stram så gör vi fler luftmaskor i början av arbetet. Detta antal justeras redan på nästa varv.

till toppen

13) Varför ökas det maskor innan resåren när plagget stickas ovanifrån och ner?

Resår är mer elastiskt än slätstickning och drar därför ihop sig mer. Genom att öka maskor före resåren undviker man att det blir en markant skillnad på bredden på resåren jämfört med resten av fram- och bakstycket.

till toppen

14) Varför ökas det i avmaskningskanten?

Det är lätt hänt att avmaska för stramt, och för att kompensera för detta lägger vi ofta in omslag som också avmaskas för att nederkanten inte ska bli för stram.

Se DROPS video: Hur man maskar av med omslag

till toppen

15) Hur ökar man växelvis på var 3:e och 4:e varv?

För att få en jämn ökning kan det t.ex ökas på växelvis var 3:e och var 4:e varv så här: Sticka 2 varv och öka på det 3:e, sticka 3 varv och öka på det 4:e. Detta upprepas till ökningarna är färdiga.

Se DROPS leksjon: Öka/Minska växelvis på var 3:e och 4:e varv

till toppen

16) Varför är mönstret lite annorlunda än det man ser på bilden?

Mönsterrapporterna på plagget kan vara lite olika i de olika storlekarna pga. olika proportioner. Om du inte gör samma storlek som på bilden, kan det kanske avvika något – detta är noga övervägt och justerat så att det totala intrycket av plagget är samma i alla storlekar.

Följ mönster och diagram för din storlek!

till toppen

17) Hur kan jag sticka en kofta runt istället för fram och tillbaka?

Om du föredrar att sticka runt istället för att sticka fram och tillbaka kan du självklart göra det. Då måste du själv lägga in uppklippningsmaskor (vanligtvis 5 st) mitt fram, förutom det så kan du följa mönstret som vanligt. När du egentligen skulle ha vänt arbetet och stickat tillbaka, stickar du istället över uppklippningsmaskorna och fortsätter att sticka runt.

Se DROPS video: Hur man klipper upp för ärmhål

till toppen

18) Kan man sticka tröjan fram och tillbaka istället för att sticka runt?

Om du föredrar att sticka tröjan fram och tillbaka i flera delar och sy ihop den till slut kan du göra det även om mönstret är skrivet för att sticka på rundsticka. Dela maskantalet på 2 och lägg till en kantmaska på varje sida som du kan sy ihop den i.

Se DROPS leksjon: Kan jag anpassa ett mönster för rundsticka så att jag kan sticka fram och tillbaka?

till toppen

19) Varför visar ni garn i era mönster som har utgått?

Eftersom de olika garnen har olika egenskaper och struktur har vi valt att behålla originalgarnet i våra mönster. Du kan enkelt hitta bra alternativ till varje mönster genom att antingen välja ett annat garn i samma garngrupp, eller använda vår garnkalkulator.

Det är också möjligt att garn som har utgått fortfarande finns kvar hos vissa återförsäljare, eller att någon har ett par nystan liggande som de gärna vill hitta ett mönster till.

Genom att använda vår garnkalkulator får du upp både alternativa garn, och mängd du behöver i den nya kvaliteten.

till toppen

20) Hur gör jag om en damstorlek till en herrstorlek?

Har du hittat ett mönster på en fin dammodell, så är de inte så svårt att göra om den till herrstorlek om du önskar det. Den största skillnaden är längden på ärmar och fram- och bakstycke. Välj den storlek i måttskissen som passar bäst över bröstet. Den extra längden stickas/virkas precis innan man maskar av till ärmkulle/ärmhål. Om arbetet är stickat/virkat ovanifrån och ned så stickas/virkas ärmen lite längre innan man gör den första minskningen på ärmen.

När det gäller extra garnåtgång så är detta väldigt individuellt, men köp hellre ett nystan för mycket än ett för lite.

till toppen

21) Hur undviker jag att långhårigt garn fäller?

Alla garner innehåller överskottsfibrer (från produktionen) som kommer att fälla eller ludda lite. Borstat garn har flera av dessa lösa överskottsfibrer, vilket ger dem större tendenser till att fälla.

Även om man naturligtvis inte kan garantera att borstade garner kan bli 100 % fria från överskottsfibrer så är det möjligt att få plagget att fälla mindre genom att följa dessa steg:

1. När plagget är färdigt (innan du tvättar det) kan du skaka det, så att alla lösa fibrer faller av. OBS: Använd ALDRIG en klädrulle, borste eller liknande som drar i garnet.

2. Lägg plagget i en plastpåse i frysen – temperaturen kommer att få fibrerna att hålla fast mindre i varandra, så de lösa fibrerna kommer att ramla av.

3. Låt det ligga i frysen några timmar innan du tar ut det och skakar det igen.

4. Tvätta plagget enligt tvättråden på banderollen.

till toppen

22) Var på plagget mäts längden?

Hela plaggets längd, som är uppgivet på måttskissen, mäts från innerst vid halskanten (på axeln) och ner till nederkanten på plagget. Det mäts alltså INTE från ytterst på axeln.

På en kofta mäts längden aldrig längs framkanten, om inte detta är tydligt förklarat. Mät alltid längden på insidan av framkantmaskorna.

Se DROPS lektion: Hur man läser en måttskiss

till toppen

23) Hur vet jag hur många nystan jag behöver?

Garnåtgången uppges alltid i antal gram, t.ex. 450 g. För att räkna ut hur många nystan du behöver måste du först veta hur många gram det är i 1 nystan (25 g, 50 g eller 100 g). Du hittar information om vikten på varje nystan om du klickar dig in på varje garn. Sedan kan du dela antal gram du behöver på antal gram i varje nystan. T.ex.: Om du stickar med garn i 50 g-nystan (vilket är det vanligaste) tar du 450 / 50 = 9 nystan.

till toppen

Har du köpt DROPS garn för att göra detta mönster? Då kan du få hjälp av butiken där du köpte garnet. Hitta en lista på DROPS återförsäljare här!
Hittar du fortfarande inte svar på din fråga? Scrolla då ner och ställ en fråga så att en av våra experter kan försöka hjälpa dig. Du får vanligtvis svar inom 5-10 dagar.. Under tiden kan du läsa tidigare frågor och svar till detta mönster eller gå med i DROPS Workshop på Facebook för att få hjälp av andra stickare/virkare!

Kommentarer / Frågor (9)

country flag Ann Rönnberg wrote:

Hej! Kan jag ta det bruna garnet i Droos Air men de andra färgerna i Brushed Alpaca Silk? Mvh Ann

04.02.2019 - 11:20

DROPS Design answered:

Hej Ann, Ja det kan du absolut gøre, men sørg for at holde samme strikkefasthed. Det vil sige at du muligvis skal strikke en af kvaliteterne med en lidt tykkere eller tyndere pind for at få 17 m på 10 cm. God fornøjelse!

07.02.2019 kl. 16:03

country flag Catarina wrote:

Hej! Nu har jag stickat och repat i två där... får inte till hålmönstret! Det måste vara fel på beskrivningen..? Eller är det jag som är helt dum i huvudet... hahaha Blir så frustrerad när det inte fungerar som jag vill... Kanske det är fler som haft samma problem Mvh Catarina

22.08.2016 - 16:06

DROPS Design answered:

Hej Catarina. Der skulle ikke vaere fejl i mönstret. Men du strikker ikke omslag drejet sammen eller for stramt?

24.08.2016 kl. 12:03

country flag Agnes wrote:

Heeft u ook een foto van het patroon in zijn geheel? Ben een beginnend breister en kom er niet helemaal uit vanaf de voorbeeld foto. Vr. groet, agnes.

22.03.2015 - 15:57

DROPS Design answered:

Hoi Agnes. Nee, wij hebben helaas niet een andere foto van deze.

23.03.2015 kl. 14:48

country flag Clara Silva wrote:

Obrigada pela resposta.Clara Silva

11.03.2015 - 21:46

country flag Clara Silva wrote:

Boa noite queiram desculpar mas julgo que o diagrama M.1 tem em falta uma malha entre as laçadas, logo no início do desenho. Se os diagramas mostram o trabalho pelo direito, como são tricotadas as voltas do avesso? Obrigada, Clara Silva

10.03.2015 - 20:45

DROPS Design answered:

Bom dia, Quase não se nota no diagrama, mas há um quadrado que indica uma malha meia, entre as laçadas. Nas voltas do avesso, tricotam-se as malhas e as laçadas como elas se apresentam (ou seja, em liga). Bom Tricô!

11.03.2015 kl. 11:40

country flag Agnes wrote:

Hallo, klopt het dan dat ik de merkdraad steeds tussen de omslagen heb? Of moet je eerst een omslag doen, 1 steek breien en weer een omslag?

10.02.2015 - 16:49

DROPS Design answered:

Hoi Agnes. Je hebt de merkdraad in de middelste steek zitten. Je meerdert aan beide kanten van deze steek: 1 omslag, steek met merkdraad, 1 omslag

19.02.2015 kl. 16:30

country flag Elisabeth Throndsen wrote:

Hvis jeg skal strikke sjalet i bare 1 farge, hvor mange nøster trenger jeg da?

25.11.2014 - 17:47

DROPS Design answered:

Hej Elisabeth, Så kan du muligvis klare dig med 3 nøgler. God fornøjelse!

26.11.2014 kl. 15:17

country flag Vaness'Addict wrote:

Ce modèle me plaît beaucoup!Je l'essaierai c'est sûr!!!

08.10.2011 - 15:31

country flag Judy wrote:

The chart is in norweigen. Can I find it translated in English anywhere? Can I still purchase Vivaldi? Didn't see it on this web site's store...thanks

20.02.2007 - 03:40

Kommentér oppskrift DROPS 93-15

Vi vill gärna ha din åsikt om denna modell!

Om du har en fråga kring den, kom ihåg att välja rätt kategori i menyn under, så får du snabbare svar! Obligatoriska fält är markerade med *.