DROPS / 93 / 15

DROPS 93-15 by DROPS Design

DROPS Kanten shawl met een gehaakte rand van “Vivaldi”.

Dit model heeft nog geen naam. Heeft u misschien een goede voorstel?

Afmetingen:
Lengte middenachter: ca 50 cm
Brede boven: ca 180 cm
Materialen: DROPS Vivaldi van Garnstudio,
50 gr nr. 02, bruin
50 gr nr. 13, beige
50 gr nr. 08, oudroze
50 gr nr. 06, naturel

DROPS Rondbreinld 5 mm, of de maat die u nodig heeft voor de juiste steekverhouding.
DROPS Haaknld 4 mm, of de maat die u nodig heeft voor de juiste steekverhouding.

Weet u niet zeker welke maat u moet kiezen? Dan is het misschien zinvol om te weten dat het model in de afbeelding ongeveer 170 cm is en maat S of M heeft. Wanneer u een trui, vest, jurk of vergelijkbaar kledingstuk maakt, dan kunt u onderaan het patroon een schema vinden met de afmetingen van het uiteindelijke kledingstuk (in cm).

(Ga verder naar het patroon...)

Tips & Hulp

Bedankt dat u voor DROPS Design kiest!

We doen ons best om ervoor te zorgen dat onze patronen makkelijk te volgen zijn.

Daarom heeft elk patroon een specifieke video met handleiding, welke u onderaan de pagina kunt vinden.

Tevens hebben we stap-voor-stap lessen om u te helpen met een aantal technieken die in het patronen gebruikt worden. U kunt ze hier vinden!

Steekverhouding: 17 st x 24 nld met breinld 5 mm in tricotst = 10 x 10 cm. Gebruik eventueel grotere of kleinere nld om de juiste steekverhouding te krijgen. Brei een proeflapje!

Ribbelst (heen en weer op de nld): Alle naalden recht breien.

Motief: Zie de teltekeningen M.1 t/m M.3. De teltekening geeft de goede kant van het werk weer. Zowel de heengaande als de teruggaande naalden zijn weergegeven.

Tip Meerderen: Meerder in het midden van de shawl in elke 2e nld tot de vereiste afmetingen als volgt:
Maak 1 omslag aan elke zijde van de merkdraad. De omsl worden op de goede kant van het werk gedaan. Brei de omsl in de volgende nld verdraait av. Zet tegelijkertijd 2 nieuwe st losjes op aan het eind van elke nld tot aan de vereiste afmetingen.

Shawl: wegens het grote aantal st, wordt deze sjaal heen en weer op een rondbreinld gebreid. De shawl wordt van boven naar beneden gebreid, en u begint meteen met het meerderen van de st. Lees Tip Meerderen.
Zet 5 st op met breinld 5 mm en Vivaldi naturel. Plaats 1 merkdraad in de middelste st (laat de merkdraad met de werk naar boven volgen). Brei tricotst, en meerder tegelijkertijd in het midden en aan de zijkanten van het werk - zie Tip Meerderen – tot aan de vereiste afmetingen.
Brei als 47 st op de breinld staan (de shawl heeft nu een hoogte van ca 7 cm) de volgende nld op de goede kant als volgt: 1 kantst, M.1 (= 14 st), 8 tricotst, 1 omsl, 1 r, 1 omsl (= meerderingen in het midden), 8 tricotst, M.1 in spiegelbeeld (op deze manier wordt het motief gelijk aan beide kanten), 1 kantst, en zet 2 nieuwe st op. Brei door in het motief op deze manier, en meerder tegelijkertijd steeds de st zoals beschreven – NB: brei alle de nieuwe st in tricotst totdat zij deel van het motief kunnen vormen.
Als de omslagdoek ongeveer 30 cm meet midden achter– pas aan na 3 naalden tricotsteek in patroon (laatste naald op de verkeerde kant) – brei dan 6 naalden ribbelsteek, ga verder met oudroze, brei 1 naald tricotsteek en ga verder in M2. – NB: 1e nld van M.2 = verkeerde kant. Begin met M.2 vlak na de kantst. Brei de st in het midden van de shawl av op de goede kant en r op de verkeerde kant, totdat zij deel van het motief kunnen vormen (dit geldt ook voor de nieuwe st aan de weerskanten. Vergeet niet om het motief na het midden in spiegelbeeld te breien.
Wissel bij een hoogte van ca 39 cm naar naturel en brei 6 nld tricotst. Wissel vervolgens naar beige (kleur 13). Brei door volgens teltekening M.3. Begin met M.3 vlak na de kantst. De st, die in de 1e nld van M.3, geen deel van het motief kunnen vormen in tricotst breien totdat ze wel een deel van motief kunnen vormen. Dit geldt natuurlijk ook voor de nieuwe st aan de weerskanten. Er moeten hetzelfde aantal tricotst zijn aan elke zijde van teltekening M.3.
Wissel bij een hoogte van ca 49 cm (na 4 herhalingen van M.3 in de hoogte) naar bruin (kleur 02). Brei volgens M.3 nog een keer (er staan nu ca 305 st op de breinld). Kant vervolgens losjes af – LET OP: De rand mag niet te strak worden – de rand moet zich gaan krullen. Brei daarom de 1e nld van teltekening M.3 tegelijkertijd met het afkanten.
Gehaakte randen: Haak met haaknld 4 mm en oudroze 1 tr van l-boogjes als volgt – haak in de middelste nld van ribbelst van teltekening M.2: 1 v in de eerste st, * 4 l, 2 st overslaan, 1 v in de volgende st*, herhaal steeds *-*.
Haak nog een rand op deze manier met naturel langs de bovenrand van de shawl. Haak vervolgens 2 randen met bruin langs de 2 zijranden van de shawl.

Telpatroon

= recht op de goede kant, averecht op de verkeerde kant
= averecht op de goede kant, recht op de verkeerde kant
= brei 3 st in 1 st als volgt: 1 r, 1 av en 1 r
= 1 omslag
= 2 st r samenbreien
= 2 st r samenbreien, 1 omslag
= 1 omslag, haal 1 st r van de nld af, 1 r, haal de afgeh st daarover
= 1 omslag, haal 1 st r van de nld af, 2 st r samenbreien, haal de afgeh st daarover, 1 omslag
= brei 3 st av samen, trek aan de draad

Heeft u hulp nodig? Hier zijn een paar instructievideo's die kunnen helpen!

Voor verdere hulp met een patroon, kunt u ook contact opnemen met het verkooppunt waar u het garen heeft gekocht. Heeft u DROPS garens gekocht, dan kunt u ook rekenen op vakkundige hulp en weet u dat de winkel kennis heeft van DROPS patronen.

De patronen worden zorgvuldig gecontroleerd, maar wij nemen een voorbehoud in acht voor eventuele fouten. De patronen zijn vertaald vanuit het Noors en u kunt ook altijd het originele patroon bekijken voor afmetingen en berekeningen.

Denkt u een fout te hebben gevonden in het patroon? Laat dan een opmerking of vraag achter in ons Opmerkingen gedeelte bovenaan het patroon. Ga naar het origineel patroon DROPS 93-15.