DROPS Bomull-Lin
DROPS Bomull-Lin
53% Bomull, 47% Lin
från 30.95 kr /50g
Garnet till detta mönstret kostar 155.00kr.

Garnkostnaden beräknas utifrån mönstrets minsta storlek och garnets billigaste variant. Letar du efter ett ännu bättre pris? Du kanske hittar det i DROPS Deals!

DROPS SS24
DROPS 200-4
DROPS Design: Modell l-150
Garngrupp C eller A + A
-------------------------------------------------------

STORLEK:
Mått: Omkrets: ca 80 cm. Höjd (utan axelband): ca 32 cm.

GARNÅTGÅNG:
DROPS BOMULL-LIN från Garnstudio (tillhör garngrupp C)
200 g färg 03, ljus beige
50 g färg 05, brun
Eller använd:
DROPS PARIS från Garnstudio (tillhör garngrupp C)
200 g färg 26, beige
50 g färg 44, brun

STICKFASTHET:
17 maskor på bredden och 22 varv på höjden med slätstickning = 10 x 10 cm.
Ca 16 maskor på bredden och 20 varv på höjden med hålmönster = 10 x 10 cm.

STICKOR:
DROPS RUNDSTICKA NR 5: längd på 60 eller 80 cm.
Sticknumret är endast rekommenderat. Får du för många maskor på 10 cm, byt till tjockare stickor. Får du för få maskor på 10 cm, byt till tunnare stickor.

-------------------------------------------------------

Alternativt garn – Se hur du kan byta garn här
Garngrupp A till F – Använd samma mönster och byt garn här
Garnåtgång vid alternativt garn – Använd vår garn-konverterare här

-------------------------------------------------------

DROPS Bomull-Lin
DROPS Bomull-Lin
53% Bomull, 47% Lin
från 30.95 kr /50g
Garnet till detta mönstret kostar 155.00kr.

Garnkostnaden beräknas utifrån mönstrets minsta storlek och garnets billigaste variant. Letar du efter ett ännu bättre pris? Du kanske hittar det i DROPS Deals!

Instruktioner

-------------------------------------------------------

FÖRKLARING TILL BESKRIVNINGEN:

-------------------------------------------------------

RÄTSTICKNING (stickas runt):
Sticka *1 varv rätt och 1 varv avigt*, upprepa *-*.

RÄTSTICKNING (stickas fram och tillbaka):
Alla varv stickas räta.

HÅLMÖNSTER:
VARV 1: * gör 1 omslag om stickan, 2 maskor räta tillsammans *, sticka från *-*.
VARV 2: Stickas rätt.
Upprepa varv 1 och 2.

ÖKNINGSTIPS:
Sticka fram till 1 maska före markören, gör 1 omslag om stickan, 2 rätmaskor (markören sitter mitt emellan dessa 2 maskorna), 1 omslag om stickan. Upprepa i den andra sidan. På nästa varv stickas omslagen vridet räta så att det inte blir hål.

-------------------------------------------------------

BÖRJA ARBETET HÄR:

-------------------------------------------------------

KASSE - KORT ÖVERSIKT ÖVER ARBETET:
Arbetet stickas runt på rundsticka.

KASSE:
Lägg upp 116 maskor på rundsticka 5 med ljus beige Bomull-Lin eller beige Paris. Sätt en markör i början av varvet och 1 markör efter 58 maskor (= 1 markör i varje sida). Sticka slätstickning runt, samtidigt på första varvet ökas det 1 maska på varje sida av markörerna - läs ÖKNINGSTIPS (= 4 maskor ökade). Öka så här på vart 4:e varv totalt 3 ggr = 128 maskor. När alla ökningarna är färdiga och det har stickats 12 varv slätstickning stickas det HÅLMÖNSTER – läs förklaring ovan. KONTROLLERA STICKFASTHETEN! Fortsätt runt med hålmönster till arbetet mäter 29 cm. Nu stickas det en kant i RÄTSTICKNING - läs förklaring ovan, så här:
Sticka 8 varv rätstickning, SAMTIDIGT på varv 3 (= ett varv med rätmaskor) maskas det av 4 hål på varvet till att trä axelbanden igenom: * Sticka 15 rätmaskor, sticka de nästa 2 maskorna räta tillsammans och gör 1 omslag om stickan, sticka 30 rätmaskor, sticka 2 maskor räta tillsammans och gör 1 omslag om stickan, sticka 15 rätmaskor *, sticka från *-* 1 gång till på varvet (= 4 hål). Sticka 1 varv avigt. Sedan stickas det 4 varv rätstickning till. Maska av. Se till att avmaskningskanten inte stramar arbetet, byt eventuellt till 1 större sticknummer.

AXELBAND:
Lägg upp 224 maskor med brun Bomull-Lin eller brun Paris. Sticka 2 varv rätstickning. Maska av. Se till att avmaskningskanten inte stramar arbetet, byt eventuellt till 1 större sticknummer.
Lägg kassen platt framför dig så att den ligger i 2 lager med 2 och 2 hål på varandra. Trä snodden från dig genom 2 av hålen så att snodden kommer på den andra sidan av kassen. Drag lite i snodden så att du kan trä den genom de 2 andra hålene från baksidan och mot dig. Knyt ihop de 2 ändarna.

MONTERING:
Sy ihop botten på kassen med maskstygn. Klipp av tråden och fäst den noga.
Har du en fråga? Se en lista på ofta ställda frågor (F&Q)

Stickfasthet är det som avgör de slutliga måtten på ditt arbetet, och mäts ofta per 10 x 10 cm. Det anges såhär: antal maskor på bredden x antal varv på höjden - till exempel: 19 maskr x 26 varv i slätstickning = 10 x 10 cm.

Stickfasthet är väldigt individuellt; vissa stickar löst och andra stickar stramt. Du justerar din stickfastheten med storleken på stickorna, det är därför som den storleken på stickor som uppges endast är vägledande! Du måste själv justera detta upp eller ner så att DIN stickfasthet stämmer överens med stickfastheten i mönstret. Om du stickar med en annan stickfasthet än den angivna så kommer du att få en annan garnåtgång och andra mått på ditt arbetet än det som står i mönstret.

Stickfasthet är också det som avgör vilka garn som kan bytas mot varandra: så länge du uppnår samma stickfasthet kan du utan problem byta garn.

Se DROPS leksjon: Så mäter du stickfastheten

Se DROPS video: Stickfasthet - provlapp

Garnåtgången uppges alltid i antal gram, t.ex. 450 g. För att räkna ut hur många nystan du behöver måste du först veta hur många gram det är i 1 nystan (25 g, 50 g eller 100 g). Du hittar information om vikten på varje nystan om du klickar dig in på varje garn. Sedan kan du dela antal gram du behöver på antal gram i varje nystan. T.ex.: Om du stickar med garn i 50 g-nystan (vilket är det vanligaste) tar du 450 / 50 = 9 nystan.

Det som är viktigt när man byter till ett annat garn är att stickfastheten hålls. Så länge du uppnår samma stickfasthet får du samma mått som står i måttskissen. Det är lättare att uppnå samma stickfasthet med garn från samma garngrupp. Du kan också använda fler trådar av ett tunnare garn för att uppnå samma stickfasthet som med ett tjockare garn.Här kan du prova vår konverterare. Vi rekommenderar att du alltid stickar en provlapp.

Var OBS på att vid byte av garn kan plagget få ett annat utseende än på bilden då olika garn ofta har olika struktur och egenskaper.

Se DROPS lektion: Kan jag använda ett annat garn än det som uppges i mönstret?

Alla våra garn är uppdelade i garngrupper (från A till F) efter tjocklek och stickfasthet – grupp A innehåller de tunnaste garnerna och grupp F de tjockaste. Detta gör det enklare för dig att hitta ett alternativt garn till våra mönster, om du skulle vilja det. Alla garner inom samma grupp har samma stickfasthet och kan enkelt ersätta varandra. Olika garn har dock olika struktur och egenskaper vilket kommer att ge slutresultatet ett unikt utseende och känsla.

Klicka här för en översikt över garnen i de olika garngrupperna

Längst upp på alla våra mönster hittar du en länk till vår konverterare, som är ett verktyg du kan använda om du vill använda ett annat garn än det som föreslås i mönstret. Genom att fylla i det garn som du önskar ersätta, antal gram (i din storlek) och antal trådar så får du fram alternativa garn med samma stickfasthet. Du får besked om hur mycket du behöver i de alternativa garnen och om du behöver använda fler trådar. De flesta nystan innehåller 50 g (vissa 25 g eller 100 g).

Om det är fler färger i mönstret så måste varje färg konverteras separat. Ifall mönstret stickas eller virkas med fler trådar av olika garner (t.ex. 1 tråd Alpaca och 1 tråd Kid-Silk) får du konvertera varje garn individuellt för att hitta alternativ.

Klicka här för att se vår konverterare

Eftersom de olika garnen har olika egenskaper och struktur har vi valt att behålla originalgarnet i våra mönster. Du kan enkelt hitta bra alternativ till varje mönster genom att antingen välja ett annat garn i samma garngrupp, eller använda vår garnkalkulator.

Det är också möjligt att garn som har utgått fortfarande finns kvar hos vissa återförsäljare, eller att någon har ett par nystan liggande som de gärna vill hitta ett mönster till.

Genom att använda vår garnkalkulator får du upp både alternativa garn, och mängd du behöver i den nya kvaliteten.

Om du tycker att det är svårt att bestämma vilken storlek du ska göra kan det vara en bra idé att mäta ett plagg du redan har och gillar storleken på. Jämför sedan måtten med måtten i mönstrets måttskiss och välj den storlek som passar bäst.

Du hittar måttskissen längst ner i mönstret.

Se DROPS-lektion: Så här läser du en måttskiss

Storleken på stickan som står uppgivet i mönstret är endast vägledande, det som är viktigt är att den uppgivna stickfastheten stämmer. Eftersom stickfasthet är väldigt individuellt så måste du själv justera storleken så att DIN stickfasthet stämmer överens med det som står i mönstret – kanske måste du avvika en eller två storlekar från det som står i mönstret, och det gör ingenting. Vi rekommenderar att du stickar provlappar.

Om du har fel stickfasthet så riskerar du att måtten på plagget inte stämmer överens med måtten på måttskissen.

Se DROPS lektion: Så mäter du stickfastheten

Se DROPS video: Hur kontrollerar man stickfastheten / gör provlapp

Att sticka ovanifrån och ner ger mer flexibilitet och plats för personliga justeringar. Det är också enklare att prova plagget under arbetets gång, samt att justera längden på fram- och bakstycke och ärmar.

Mönstret är noga förklarat i den ordning det stickas/virkas i. Om mönstret innehåller diagram är dessa i stickriktningen och ska läsas på vanligt sätt.

Ett stickdiagram visar varje varv och varje maska från rätsidan. Det ska stickas nerifrån och upp från höger till vänster. 1 ruta = 1 maska.

När man stickar fram och tillbaka, stickas vartannat varv i diagrammet från rätsidan och vartannat från avigsidan. När det stickas från avigsidan måste diagrammet stickas motsatt: alltså från vänster till höger, rätmaskor stickas avigt och avigmaskor stickas räta osv.

När det stickas runt på rundsticka/strumpsticka stickas varje varv i diagrammet från rätsidan (från höger till vänster).

Se DROPS lektion: Hur man läser stickdiagram

Det är enkelt att virka enligt diagram, varje symbol virkas i den ordning som det visas i diagrammet. Det virkas från vänster till höger, nedifrån och upp eller i cirkel från mitten och ut.

När man virkar fram och tillbaka virkas vartannat varv i diagrammet från rätsidan (från höger till vänster) och vartannat varv virkas från avigsidan (från vänster till höger).

När man virkar runt, virkas varje varv i diagrammet från rätsidan - alltså från höger till vänster.

När man virkar enligt ett cirkeldiagram börjar man i mitten av cirkeln och jobbar sig från höger till vänster, varv efter varv utåt.

Varven börjar gärna med x antal luftmaskor (som motsvarar höjden på nästa maska), detta är antingen inritat i diagrammet, eller så står det förklarat i mönstret.

Se DROPS lektion: Hur man läser virkdiagram

Om ett mönster har flera diagram som stickas efter varandra på bredden, kan det ofta vara skrivet på detta sätt: ”Sticka A.1, A.2, A.3 totalt 0-0-2-3-4 gånger”. Detta betyder att A.1 och A.2 stickas en gång i alla storlekar och A.3 stickas det antal gånger som står i varje storlek (S=0, M=0, L=2, XL=3, XXL=4 gånger).

Diagrammen läses som vanligt: börja med första varvet i A.1, sedan första varvet i A.2, första varvet i A.3 osv.

Se DROPS lektion: Hur läser man stickdiagram

Se DROPS lektion: Hur läser man virkdiagram

I de större storlekarna kommer den totala vidden (från handled till handled) att vara större än i de mindre storlekarna, även om själva ärmen är kortare. De större storlekarna har längre ärmkupa samt bredare axelvidd. Detta resulterar i en bra passform i alla storlekar.

Hela plaggets längd, som är uppgivet på måttskissen, mäts från innerst vid halskanten (på axeln) och ner till nederkanten på plagget. Det mäts alltså INTE från ytterst på axeln.

På en kofta mäts längden aldrig längs framkanten, om inte detta är tydligt förklarat. Mät alltid längden på insidan av framkantmaskorna.

Se DROPS lektion: Hur man läser en måttskiss

Diagram upprepas ofta både på bredden och på höjden. Ett diagram består ofta av 1 rapport. Om det står att A.1/rapporten ska upprepas 5 gånger på varvet så följer du A.1 och börjar från början igen totalt 5 gånger efter varandra. Om det står att det ska stickas 2 rapporter av A.1 på höjden så ska du sticka hela diagram A.1 färdigt och sedan börja på nytt och sticka hela diagrammet en gång till.

Luftmaskor fyller lite mindre än andra maskor, så för att uppläggningskanten inte ska bli för stram så gör vi fler luftmaskor i början av arbetet. Detta antal justeras redan på nästa varv.

Resår är mer elastiskt än slätstickning och drar därför ihop sig mer. Genom att öka maskor före resåren undviker man att det blir en markant skillnad på bredden på resåren jämfört med resten av fram- och bakstycket.

Det är lätt hänt att avmaska för stramt, och för att kompensera för detta lägger vi ofta in omslag som också avmaskas för att nederkanten inte ska bli för stram.

Se DROPS video: Hur man maskar av med omslag

För att få en jämn ökning kan det t.ex ökas på växelvis var 3:e och var 4:e varv så här: Sticka 2 varv och öka på det 3:e, sticka 3 varv och öka på det 4:e. Detta upprepas till ökningarna är färdiga.

Se DROPS leksjon: Öka/Minska växelvis på var 3:e och 4:e varv

Om du föredrar att sticka runt istället för att sticka fram och tillbaka kan du självklart göra det. Då måste du själv lägga in uppklippningsmaskor (vanligtvis 5 st) mitt fram, förutom det så kan du följa mönstret som vanligt. När du egentligen skulle ha vänt arbetet och stickat tillbaka, stickar du istället över uppklippningsmaskorna och fortsätter att sticka runt.

Se DROPS video: Hur man klipper upp för ärmhål

Om du föredrar att sticka tröjan fram och tillbaka i flera delar och sy ihop den till slut kan du göra det även om mönstret är skrivet för att sticka på rundsticka. Dela maskantalet på 2 och lägg till en kantmaska på varje sida som du kan sy ihop den i.

Se DROPS leksjon: Kan jag anpassa ett mönster för rundsticka så att jag kan sticka fram och tillbaka?

Mönsterrapporterna på plagget kan vara lite olika i de olika storlekarna pga. olika proportioner. Om du inte gör samma storlek som på bilden, kan det kanske avvika något – detta är noga övervägt och justerat så att det totala intrycket av plagget är samma i alla storlekar.

Följ mönster och diagram för din storlek!

Har du hittat ett mönster på en fin dammodell, så är de inte så svårt att göra om den till herrstorlek om du önskar det. Den största skillnaden är längden på ärmar och fram- och bakstycke. Välj den storlek i måttskissen som passar bäst över bröstet. Den extra längden stickas/virkas precis innan man maskar av till ärmkulle/ärmhål. Om arbetet är stickat/virkat ovanifrån och ned så stickas/virkas ärmen lite längre innan man gör den första minskningen på ärmen.

När det gäller extra garnåtgång så är detta väldigt individuellt, men köp hellre ett nystan för mycket än ett för lite.

Alla garner innehåller överskottsfibrer (från produktionen) som kommer att fälla eller ludda lite. Borstat garn har flera av dessa lösa överskottsfibrer, vilket ger dem större tendenser till att fälla.

Även om man naturligtvis inte kan garantera att borstade garner kan bli 100 % fria från överskottsfibrer så är det möjligt att få plagget att fälla mindre genom att följa dessa steg:

1. När plagget är färdigt (innan du tvättar det) kan du skaka det, så att alla lösa fibrer faller av. OBS: Använd ALDRIG en klädrulle, borste eller liknande som drar i garnet.

2. Lägg plagget i en plastpåse i frysen – temperaturen kommer att få fibrerna att hålla fast mindre i varandra, så de lösa fibrerna kommer att ramla av.

3. Låt det ligga i frysen några timmar innan du tar ut det och skakar det igen.

4. Tvätta plagget enligt tvättråden på banderollen.

Pilling/noppor är en naturlig process som händer även med de mest fina och exklusiva fibrerna. Det är ett naturligt tecken på användning och slitage som är svårt att undvika. Det är mest synligt i områden med hög friktion av ditt plagg som under ärmarna och på handlederna.

Du kan få ditt plagg att se ut som nytt genom att ta bort pilling/noppor med en elektrisk noppborttagare.

Hittar du fortfarande inte svar på din fråga? Scrolla då ner och ställ en fråga så att en av våra experter kan försöka hjälpa dig. Du får vanligtvis svar inom 5-10 dagar..
Under tiden kan du läsa tidigare frågor och svar till detta mönster eller gå med i DROPS Workshop på Facebook för att få hjälp av andra stickare/virkare!

Du kanske även tycker om...

Seaside Life

@ramoka_strikk, Norway

200-4 Seaside Life

Janni, Denmark

Kommentér oppskrift DROPS 200-4

Vi vill gärna ha din åsikt om denna modell!

Om du har en fråga kring den, kom ihåg att välja rätt kategori i menyn under, så får du snabbare svar! Obligatoriska fält är markerade med *.

Kommentarer / Frågor (15)

country flag Rene Gould skrev:

The four holes that are made for the strap I can’t understand how you bring these holes together because I did the holes at the beginning of the pattern as it says an then at the top ene I did another 4holes on each side but you can’t put the bottom holes with the top hole as it work can you please explain about where an how you make your holes cos mine are working right now thank you

13.02.2023 - 19:13

DROPS Design svarede:

Dear Mrs Gould, the 4 holes should be worked on the same round , starting the round on one side of bag work as follows: *knit 15, K2 tog, YO, knit 30, K2 tog, YO, knit 15*, repeat from *-* one more time to the end of the round - there are a total of 4 holes on this round. Happy knitting!

14.02.2023 - 13:39

country flag Bain skrev:

Merci pour vos explications . Je n'avais vu que la vidéo du grafting avec les mailles encore sur les aiguilles et non sur des mailles rabattues .

22.04.2022 - 10:23

country flag Blain skrev:

Bonjour, j' ai deux questions pour ce modèle. faut il tricoter une maille torse sur le jeté ou comme le fil se présente le tour suivant ? Et enfin je vois qu\'il faut coudre le fond du sac en grafting mais je regarde les vidéos mais elles montrent que les mailles doivent êtres sur les aiguilles ce qui n\'est pas le cas Je ne comprends pas cette méthode . Merci

21.04.2022 - 19:34

DROPS Design svarede:

Bonjour Mme Blain, lorsque vous augmentez les 4 mailles par tour, les jetés se tricotent torse (cf AUGMENTATIONS, mais lorsque vous tricotez le point ajouré ensuite, les jetés se tricotent normalement. Vous pouvez utiliser cette vidéo pour l'assemblage du fond. Bon tricot!

22.04.2022 - 07:37

country flag Cecilia skrev:

Muchísimas gracias por este patrón. No lo he hecho igual. He modificado el punto y lo he hecho con punto de arroz. También le he puesto forro. Ha quedado genial

24.06.2021 - 13:53

country flag Monica skrev:

Non mi è chiaro come inserire la tracolla...

25.05.2020 - 10:18

DROPS Design svarede:

Buongiorno Monica. Deve far passare una estremità della tracolla attraverso due fori coincidenti (uno sul davanti e uno sul dietro della borsa), poi passa la stessa estremità attraverso gli altri due fori , sull'altro lato della borsa. Annoda poi le estremità della tracolla. Buon lavoro!

25.05.2020 - 12:32

country flag Suzy skrev:

Bonjour, 32 cm, la hauteur total du sac je trouve que c'est trop court, étant donné que vous donnez 200grs de laine. J'ai utilisé que 3 pelotes. Merci

26.07.2019 - 16:21

DROPS Design svarede:

Bonjour Suzy! Cela peut dependre de la tension de votre ouvrage. Si vous voulez avoir un sac plus long, continuez a la hauteur souhaitee. Bon tricot!

26.07.2019 - 23:47

country flag Charlotte skrev:

I jeres udtagningstips står der at man skal slå om, strikke to ret og slå om igen. Næste runde strikker man så drejet ret så der ikke kommer hul... Mit problem er at det skulle være glat strik, så to runder i træk kan da ikke være ret - og hvis jeg kun strikker det drejede ret i ret og resten af runden i vrang kan det vel ses?

13.07.2019 - 17:28

DROPS Design svarede:

Hej Charlotte, da strikker du drejet vrang, så det bliver ret fra retsiden. God fornøjelse!

30.09.2019 - 08:35

country flag Sharron skrev:

I love the seaside life pattern but don't know how to download or print it off my phone or from Facebook.

13.07.2019 - 07:51

DROPS Design svarede:

Dear Sharron, you can only print our patterns, but choosing a virtual printer may allow you to save them as a .PDF file. Happy knitting!

15.07.2019 - 11:53

country flag Sylvie skrev:

Bonjour, Avez vous le pull en patron ? je trouve le dos magnifique

21.03.2019 - 11:13

DROPS Design svarede:

Bonjour Sylvie, le haut porté par le modèle sur la photo n'est pas un modèle tricoté, désolée. Bon tricot!

21.03.2019 - 11:45

country flag Bogusia skrev:

Tu nie chodzi o rezultat. Chodzi o to, że przede wszystkim osoby niedoświadczone wprowadzacie w błąd używając niewłaściwych określeń. Bo chociaż efekt jest ten sam to to, co jest widoczne na filmie nie jest graftingiem.

18.02.2019 - 08:24

DROPS Design svarede:

Witaj ponownie Bogusiu, bardzo dziękujemy za twoje uwagi. Mam nadzieję, że jak tylko torba będzie gotowa zobaczymy ją na DROPS Workshop na naszym facebooku. Pozdrawiamy!

18.02.2019 - 08:33