DROPS / 197 / 30

Alberta Autumn by DROPS Design

Virkad sjal i DROPS Delight. Arbetet är virkat uppifrån och ner med hålmönster och solfjädrar

DROPS Design: Modell de-185
Garngrupp A
-------------------------------------------------------

Mått:
Bredd överst: ca 148 cm. Längd mitt på: ca 59 cm.
Garnåtgång:
DROPS DELIGHT Från Garnstudio (tillhör garngrupp A)
300 g färg 18, höstskog

-------------------------------------------------------
TILLBEHÖR TILL ARBETET:

VIRKFASTHET:
22 stolpar på bredden och 12 varv på höjden = 10 x 10 cm.

VIRKNÅL:
DROPS VIRKNÅL NR 3,5.
Nålnumret är endast rekommenderat. Får du för många maskor på 10 cm, byt till tjockare virknål. Får du för få maskor på 10 cm, byt till tunnare virknål.

Har du stickat/virkat detta mönster, eller några av våra andra designs? Dela dina bilder i sociala medier och använd taggen #dropsdesign så vi också kan se dem!

Vill du använda ett annat garn? Testa vår konverterare!
Är du osäker på vilken storlek du skall välja? Då kanske det kan hjälpa dig att veta, att modellen på bilden är ca 170 cm lång och använder storlek S eller M. Om du gör en tröja, kofta, klänning eller liknande, hittar du plaggets mått i måttskissen nederst i mönstret.

75% Ull, 25% Polyamid
från 38.00 kr /50g
DROPS Delight print DROPS Delight print 38.00 kr /50g
LindeHobby
Beställ 
Stickor och virknålar
Garnet till detta mönstret kostar 228kr. Läs mer.

Instruktioner

-------------------------------------------------------

FÖRKLARING TILL BESKRIVNINGEN:

-------------------------------------------------------

MÖNSTER:
Se diagram A.1 till A.6.
A.5a, och A.6a visar hur varvet börjar. OBS: Början på varven är tecknade över varandra i samma diagram även om de virkas i växelvis höger och vänster sida av sjalen och inte över varandra.

-------------------------------------------------------

BÖRJA ARBETET HÄR:

-------------------------------------------------------

SJAL - KORT ÖVERSIKT ÖVER ARBETET:
Arbetet virkas fram och tillbaka uppifrån och ner.

Virka 5 luftmaskor med nål 3,5 med Delight och slut dem till en ring med 1 smygmaska i första luftmaskan som virkades. Börja på varvet med stjärna och virka mönster efter diagram A.1 fram och tillbaka. När diagrammet är färdigvirkat, virkas det vidare så här: A.2a, A.2b och A.2c. När diagrammen är färdigvirkade på höjden är det 17 luftmaskbågar på varvet. Arbetet mäter ca 8 cm från den första luftmaskringen och ner mitt på sjalen. KONTROLLERA VIRKFASTHETEN!
Nu virkas det mönster från rätsidan så här: Virka A.3a om första luftmaskbågen, A.3b om var och en av de nästa 7 luftmaskbågarna, A.3c om nästa luftmaskbåge (= den mittersta luftmaskbågen på sjalen), A.3b om var och en av de nästa 7 luftmaskbågarna, A.3d om den sista luftmaskbågen. När A.3a till A.3d är färdigvirkade på höjden repeteras de sista 4 varven i diagrammen 3 ggr till på höjden. Arbetet mäter ca 37 cm från början och ner mitt på sjalen. Nu virkas det ett varv med luftmaskbågar från avigsidan så här: Virka A.4a över A.3a, A.4b över A.3b, A.4c över A.3c, A.4d över A.3d. Det är nu 84 luftmaskbågar på varvet.
Nu sätts det 12 markörer i arbetet. Detta görs så att det blir enklare att öka maskor jämnt fördelat. Sätt markörerna i arbetet så här: sätt första markören i stolpen efter 4 luftmaskbågar, * hoppa över 7 luftmaskbågar och sätt nästa markör i nästa stolpe *, upprepa *-* totalt 11 ggr, det återstår nu 3 luftmaskbågar på varvet.
Virka sedan med mönster A.5b (A.5a visar hur varje varv börjar och virkas i tillägg till maskorna i A.5b), SAMTIDIGT på varven med pil ökas det maskor jämnt fördelat så här:
PIL-1: Öka 2 fastmaskor på varje sida av markörerna genom att virka 1 extra fastmaska om var och en av de 2 luftmaskbågarna före och efter markörerna (= 48 maskor ökade) = 300 fastmaskor.
PIL-2: Öka 1 fastmaska på varje sida av markörerna genom att virka 2 fastmaskor i en maska (= 24 maskor ökade) = 324 fastmaskor.
PIL-3: Öka 1 stolpe på varje sida av markörerna genom att virka 2 stolpar i en maska (= 24 maskor ökade) = 348 stolpar.
PIL-4: Öka 2 stolpar på varje sida av markörerna genom att virka 1 extra stolpe om var och en av de 2 luftmaskbågarna före och efter markörerna (= 48 maskor ökade) = 396 stolpar.
Virka de resterande varven i diagrammen.
Arbetet mäter ca 51 cm från början och ner mitt på sjalen. Det är nu 66 solfjädrar (= 33 rapporter A.5b) på varvet.
Vik ned sista varvet i A.5a/A.5b så att rätsida ligger mot rätsida och virka från avigsidan om varvet med svart fyrkant i A.5b (= varvet med: 1 halvstolpe, 3 luftmaskor, osv) så här: Virka första varvet i A.6b så här (A.6a visar hur varvet börjar och virkas i tillägg till A.6b): 4 luftmaskor, 1 fastmaska om första halvstolpen, virka (3 luftmaskor, 1 fastmaska om nästa halvstolpe), virka så längs hela sjalen SAMTIDIGT ökas det 2 luftmaskbågar på varje sida av markörerna genom att virka 1 extra luftmaskbåge i var och en av de 2 luftmaskbågarna före och efter varje markör (= 48 lmaskbågar ökade) = 180 luftmaskbågar. Fortsätt fram och tillbaka med A.6a och A.6b till hela diagrammet är färdigvirkat på höjden och avsluta med 1 stolpe i yttersta maskan på föregående varv. När hela A.6a och A.6b är färdigvirkade på höjden är det 90 solfjädrar på varvet. Sjalen mäter ca 60 cm från början och ner mitt på sjalet. Klipp av och fäst trådarna.

Diagram

= virka 5 luftmaskor och slut dem till en ring med 1 smygmaska i första luftmaskan som virkades. Svart prick är början på varvet
= 1 luftmaska
= 3 luftmaskor
= 1 fastmaska om luftmaskringen/luftmaskbågen/luftmaskan
= från rätsidan: 1 fastmaska i bakre maskbågen. Från avigsidan: 1 fastmaska i främre maskbågen
= 1 halvstolpe om luftmaskbågen
= 1 stolpe om luftmaskan/luftmaskbågen
= från rätsidan: 1 stolpe i bakre maskbågen. Från avigsidan: 1 stolpe i främre maskbågen
= 1 dubbelstolpe om luftmaskan/luftmaskbågen
= virka en musch om luftmaskbågen så här: virka 1 stolpe, men vänta med sista omslaget och genomdragningen, virka 3 dubbelstolpar om samma luftmaskbåge, men vänta med sista omslaget och genomdragningen på var och en av stolparna, virka 1 stolpe om samma luftmaskbåge, men vid sista genomdragningen, dras tråden genom alla öglorna på nålen.
= om denna luftmaskbågen ökas det 1 luftmaskbåge genom att virka 2 luftmaskbågar som visat i diagrammet
= börja på detta varv (föregående varv är redan virkat - gäller A.3 och A.5)
= på varven med pil ökas det på varje sida av markören - läs förklaring i beskrivningen
= i början av varvet virkas det 3 luftmaskor. Avsluta varvet med 1 stolpe i sista maskan
= i början av varvet virkas det 1 luftmaska. Avsluta varvet med 1 fastmaska i sista maskan
= i början av varvet virkas det 4 luftmaskor. Avsluta varvet med 1 dubbelstolpe i sista maskan
= i början av varvet virkas det 2 luftmaskor
= det virkas om detta varv när A.6a och A.6b ska virkas - läs förklaring i beskrivningen

Behöver du hjälp med mönstret?

Tack för att du väljer ett mönster från DROPS Design. Vi arbetar hårt för att ge ut mönster som är korrekta och enkla att förstå. Alla mönster är översatta från norska och du kan alltid se originalmönstret (DROPS 197-30) för mått och uträkningar.

Har du problem med att läsa mönstret? Se listan av alternativ som kan hjälpa dig att göra färdigt ditt projekt - eller varför inte lära dig något nytt.

1) Varför är stickfasthet/virkfasthet viktig?

Stickfasthet är det som avgör de slutliga måtten på ditt arbetet, och mäts ofta per 10 x 10 cm. Det anges såhär: antal maskor på bredden x antal varv på höjden - till exempel: 19 maskr x 26 varv i slätstickning = 10 x 10 cm.

Stickfasthet är väldigt individuellt; vissa stickar löst och andra stickar stramt. Du justerar din stickfastheten med storleken på stickorna, det är därför som den storleken på stickor som uppges endast är vägledande! Du måste själv justera detta upp eller ner så att DIN stickfasthet stämmer överens med stickfastheten i mönstret. Om du stickar med en annan stickfasthet än den angivna så kommer du att få en annan garnåtgång och andra mått på ditt arbetet än det som står i mönstret.

Stickfasthet är också det som avgör vilka garn som kan bytas mot varandra: så länge du uppnår samma stickfasthet kan du utan problem byta garn.

Se DROPS leksjon: Så mäter du stickfastheten

Se DROPS video: Stickfasthet - provlapp

till toppen

2) Vad är garngrupper?

Alla våra garn är uppdelade i garngrupper (från A till F) efter tjocklek och stickfasthet – grupp A innehåller de tunnaste garnerna och grupp F de tjockaste. Detta gör det enklare för dig att hitta ett alternativt garn till våra mönster, om du skulle vilja det. Alla garner inom samma grupp har samma stickfasthet och kan enkelt ersätta varandra. Olika garn har dock olika struktur och egenskaper vilket kommer att ge slutresultatet ett unikt utseende och känsla.

Klicka här för en översikt över garnen i de olika garngrupperna

till toppen

3) Kan jag använda ett annat garn än det som uppges i mönstret?

Det som är viktigt när man byter till ett annat garn är att stickfastheten hålls. Så länge du uppnår samma stickfasthet får du samma mått som står i måttskissen. Det är lättare att uppnå samma stickfasthet med garn från samma garngrupp. Du kan också använda fler trådar av ett tunnare garn för att uppnå samma stickfasthet som med ett tjockare garn.Här kan du prova vår konverterare. Vi rekommenderar att du alltid stickar en provlapp.

Var OBS på att vid byte av garn kan plagget få ett annat utseende än på bilden då olika garn ofta har olika struktur och egenskaper.

Se DROPS lektion: Kan jag använda ett annat garn än det som uppges i mönstret?

till toppen

4) Hur använder man konverteraren för garn?

Längst upp på alla våra mönster hittar du en länk till vår konverterare, som är ett verktyg du kan använda om du vill använda ett annat garn än det som föreslås i mönstret. Genom att fylla i det garn som du önskar ersätta, antal gram (i din storlek) och antal trådar så får du fram alternativa garn med samma stickfasthet. Du får besked om hur mycket du behöver i de alternativa garnen och om du behöver använda fler trådar. De flesta nystan innehåller 50 g (vissa 25 g eller 100 g).

Om det är fler färger i mönstret så måste varje färg konverteras separat. Ifall mönstret stickas eller virkas med fler trådar av olika garner (t.ex. 1 tråd Alpaca och 1 tråd Kid-Silk) får du konvertera varje garn individuellt för att hitta alternativ.

Klicka här för att se vår konverterare

till toppen

5) Varför får jag fel stickfasthet med rekommenderad sticka?

Storleken på stickan som står uppgivet i mönstret är endast vägledande, det som är viktigt är att den uppgivna stickfastheten stämmer. Eftersom stickfasthet är väldigt individuellt så måste du själv justera storleken så att DIN stickfasthet stämmer överens med det som står i mönstret – kanske måste du avvika en eller två storlekar från det som står i mönstret, och det gör ingenting. Vi rekommenderar att du stickar provlappar.

Om du har fel stickfasthet så riskerar du att måtten på plagget inte stämmer överens med måtten på måttskissen.

Se DROPS lektion: Så mäter du stickfastheten

Se DROPS video: Hur kontrollerar man stickfastheten / gör provlapp

till toppen

6) Varför är arbetet skrivit uppifrån och ner?

Att sticka ovanifrån och ner ger mer flexibilitet och plats för personliga justeringar. Det är också enklare att prova plagget under arbetets gång, samt att justera längden på fram- och bakstycke och ärmar.

Mönstret är noga förklarat i den ordning det stickas/virkas i. Om mönstret innehåller diagram är dessa i stickriktningen och ska läsas på vanligt sätt.

till toppen

7) Varför är ärmarna kortare i större storlekar?

I de större storlekarna kommer den totala vidden (från handled till handled) att vara större än i de mindre storlekarna, även om själva ärmen är kortare. De större storlekarna har längre ärmkupa samt bredare axelvidd. Detta resulterar i en bra passform i alla storlekar.

till toppen

8) Vad är 1 rapport?

Diagram upprepas ofta både på bredden och på höjden. Ett diagram består ofta av 1 rapport. Om det står att A.1/rapporten ska upprepas 5 gånger på varvet så följer du A.1 och börjar från början igen totalt 5 gånger efter varandra. Om det står att det ska stickas 2 rapporter av A.1 på höjden så ska du sticka hela diagram A.1 färdigt och sedan börja på nytt och sticka hela diagrammet en gång till.

till toppen

9) Hur stickar man enligt ett stickdiagram?

Ett stickdiagram visar varje varv och varje maska från rätsidan. Det ska stickas nerifrån och upp från höger till vänster. 1 ruta = 1 maska.

När man stickar fram och tillbaka, stickas vartannat varv i diagrammet från rätsidan och vartannat från avigsidan. När det stickas från avigsidan måste diagrammet stickas motsatt: alltså från vänster till höger, rätmaskor stickas avigt och avigmaskor stickas räta osv.

När det stickas runt på rundsticka/strumpsticka stickas varje varv i diagrammet från rätsidan (från höger till vänster).

Se DROPS lektion: Hur man läser stickdiagram

till toppen

10) Hur virkar jag enligt ett virkdiagram?

Det är enkelt att virka enligt diagram, varje symbol virkas i den ordning som det visas i diagrammet. Det virkas från vänster till höger, nedifrån och upp eller i cirkel från mitten och ut.

När man virkar fram och tillbaka virkas vartannat varv i diagrammet från rätsidan (från höger till vänster) och vartannat varv virkas från avigsidan (från vänster till höger).

När man virkar runt, virkas varje varv i diagrammet från rätsidan - alltså från höger till vänster.

När man virkar enligt ett cirkeldiagram börjar man i mitten av cirkeln och jobbar sig från höger till vänster, varv efter varv utåt.

Varven börjar gärna med x antal luftmaskor (som motsvarar höjden på nästa maska), detta är antingen inritat i diagrammet, eller så står det förklarat i mönstret.

Se DROPS lektion: Hur man läser virkdiagram

till toppen

11) Hur stickas/virkas flera diagram efter varandra på ett varv?

Om ett mönster har flera diagram som stickas efter varandra på bredden, kan det ofta vara skrivet på detta sätt: ”Sticka A.1, A.2, A.3 totalt 0-0-2-3-4 gånger”. Detta betyder att A.1 och A.2 stickas en gång i alla storlekar och A.3 stickas det antal gånger som står i varje storlek (S=0, M=0, L=2, XL=3, XXL=4 gånger).

Diagrammen läses som vanligt: börja med första varvet i A.1, sedan första varvet i A.2, första varvet i A.3 osv.

Se DROPS lektion: Hur läser man stickdiagram

Se DROPS lektion: Hur läser man virkdiagram

till toppen

12) Varför börjar man med fler luftmaskor än det ska virkas med?

Luftmaskor fyller lite mindre än andra maskor, så för att uppläggningskanten inte ska bli för stram så gör vi fler luftmaskor i början av arbetet. Detta antal justeras redan på nästa varv.

till toppen

13) Varför ökas det maskor innan resåren när plagget stickas ovanifrån och ner?

Resår är mer elastiskt än slätstickning och drar därför ihop sig mer. Genom att öka maskor före resåren undviker man att det blir en markant skillnad på bredden på resåren jämfört med resten av fram- och bakstycket.

till toppen

14) Varför ökas det i avmaskningskanten?

Det är lätt hänt att avmaska för stramt, och för att kompensera för detta lägger vi ofta in omslag som också avmaskas för att nederkanten inte ska bli för stram.

Se DROPS video: Hur man maskar av med omslag

till toppen

15) Hur ökar man växelvis på var 3:e och 4:e varv?

För att få en jämn ökning kan det t.ex ökas på växelvis var 3:e och var 4:e varv så här: Sticka 2 varv och öka på det 3:e, sticka 3 varv och öka på det 4:e. Detta upprepas till ökningarna är färdiga.

Se DROPS leksjon: Öka/Minska växelvis på var 3:e och 4:e varv

till toppen

16) Varför är mönstret lite annorlunda än det man ser på bilden?

Mönsterrapporterna på plagget kan vara lite olika i de olika storlekarna pga. olika proportioner. Om du inte gör samma storlek som på bilden, kan det kanske avvika något – detta är noga övervägt och justerat så att det totala intrycket av plagget är samma i alla storlekar.

Följ mönster och diagram för din storlek!

till toppen

17) Hur kan jag sticka en kofta runt istället för fram och tillbaka?

Om du föredrar att sticka runt istället för att sticka fram och tillbaka kan du självklart göra det. Då måste du själv lägga in uppklippningsmaskor (vanligtvis 5 st) mitt fram, förutom det så kan du följa mönstret som vanligt. När du egentligen skulle ha vänt arbetet och stickat tillbaka, stickar du istället över uppklippningsmaskorna och fortsätter att sticka runt.

Se DROPS video: Hur man klipper upp för ärmhål

till toppen

18) Kan man sticka tröjan fram och tillbaka istället för att sticka runt?

Om du föredrar att sticka tröjan fram och tillbaka i flera delar och sy ihop den till slut kan du göra det även om mönstret är skrivet för att sticka på rundsticka. Dela maskantalet på 2 och lägg till en kantmaska på varje sida som du kan sy ihop den i.

Se DROPS leksjon: Kan jag anpassa ett mönster för rundsticka så att jag kan sticka fram och tillbaka?

till toppen

19) Varför visar ni garn i era mönster som har utgått?

Eftersom de olika garnen har olika egenskaper och struktur har vi valt att behålla originalgarnet i våra mönster. Du kan enkelt hitta bra alternativ till varje mönster genom att antingen välja ett annat garn i samma garngrupp, eller använda vår garnkalkulator.

Det är också möjligt att garn som har utgått fortfarande finns kvar hos vissa återförsäljare, eller att någon har ett par nystan liggande som de gärna vill hitta ett mönster till.

Genom att använda vår garnkalkulator får du upp både alternativa garn, och mängd du behöver i den nya kvaliteten.

till toppen

20) Hur gör jag om en damstorlek till en herrstorlek?

Har du hittat ett mönster på en fin dammodell, så är de inte så svårt att göra om den till herrstorlek om du önskar det. Den största skillnaden är längden på ärmar och fram- och bakstycke. Välj den storlek i måttskissen som passar bäst över bröstet. Den extra längden stickas/virkas precis innan man maskar av till ärmkulle/ärmhål. Om arbetet är stickat/virkat ovanifrån och ned så stickas/virkas ärmen lite längre innan man gör den första minskningen på ärmen.

När det gäller extra garnåtgång så är detta väldigt individuellt, men köp hellre ett nystan för mycket än ett för lite.

till toppen

21) Hur undviker jag att långhårigt garn fäller?

Alla garner innehåller överskottsfibrer (från produktionen) som kommer att fälla eller ludda lite. Borstat garn har flera av dessa lösa överskottsfibrer, vilket ger dem större tendenser till att fälla.

Även om man naturligtvis inte kan garantera att borstade garner kan bli 100 % fria från överskottsfibrer så är det möjligt att få plagget att fälla mindre genom att följa dessa steg:

1. När plagget är färdigt (innan du tvättar det) kan du skaka det, så att alla lösa fibrer faller av. OBS: Använd ALDRIG en klädrulle, borste eller liknande som drar i garnet.

2. Lägg plagget i en plastpåse i frysen – temperaturen kommer att få fibrerna att hålla fast mindre i varandra, så de lösa fibrerna kommer att ramla av.

3. Låt det ligga i frysen några timmar innan du tar ut det och skakar det igen.

4. Tvätta plagget enligt tvättråden på banderollen.

till toppen

22) Var på plagget mäts längden?

Hela plaggets längd, som är uppgivet på måttskissen, mäts från innerst vid halskanten (på axeln) och ner till nederkanten på plagget. Det mäts alltså INTE från ytterst på axeln.

På en kofta mäts längden aldrig längs framkanten, om inte detta är tydligt förklarat. Mät alltid längden på insidan av framkantmaskorna.

Se DROPS lektion: Hur man läser en måttskiss

till toppen

23) Hur vet jag hur många nystan jag behöver?

Garnåtgången uppges alltid i antal gram, t.ex. 450 g. För att räkna ut hur många nystan du behöver måste du först veta hur många gram det är i 1 nystan (25 g, 50 g eller 100 g). Du hittar information om vikten på varje nystan om du klickar dig in på varje garn. Sedan kan du dela antal gram du behöver på antal gram i varje nystan. T.ex.: Om du stickar med garn i 50 g-nystan (vilket är det vanligaste) tar du 450 / 50 = 9 nystan.

till toppen

Har du köpt DROPS garn för att göra detta mönster? Då kan du få hjälp av butiken där du köpte garnet. Hitta en lista på DROPS återförsäljare här!
Hittar du fortfarande inte svar på din fråga? Scrolla då ner och ställ en fråga så att en av våra experter kan försöka hjälpa dig. Du får vanligtvis svar inom 5-10 dagar.. Under tiden kan du läsa tidigare frågor och svar till detta mönster eller gå med i DROPS Workshop på Facebook för att få hjälp av andra stickare/virkare!

Kommentarer / Frågor (30)

Ula 15.05.2020 - 19:27:

Witam. Mam pytanie takie samo jak Beena. Otoz, mam 84 łuki, a ściślej: pół-łuki, mam markery umieszczone zgodnie z instrukcją, czyli pierwszy w za 4tym łukiem w pierwszy słupek. Dalej, w każdy słupek po kazdym 7-mym łuku. I mam 10 markerów a nie 12. Przy czym, po ostatnim markerze mam 7 łuków. Proszę o pomoc. Pozdrawiam serdecznie

DROPS Design 19.05.2020 kl. 09:01:

Witaj Ulu, wzór musi być skorygowany, ponieważ jak będziemy umieszczać markery co 7 łuków, to marker raz trafi w słupek, a raz w oczko ścisłe. Omiń 4 łuki i umieść marker w oś, dalej odliczaj po 7 łuków i umieszczaj markery raz w słupek (2-gi marker), a raz w oś (3-ci marker) itd. Na końcu zostanie 3 łuki za ostatnim 12-tym markerem. Dziękujemy z twoją wiadomość i pozdrawiamy!

Beena 08.04.2020 - 16:59:

Hi, In row 4 there r total of 84 chain spaces. After skipping 7 chain spaces and placing marker in next double chrochet I'm able to place only 11 markers (I notice stitches are being 'missed' in order to place after next double chrochet) Kindly assist, Thank you

DROPS Design 09.04.2020 kl. 16:57:

Dear Beena, you should insert the markers as explained in the text below: Insert first marker thread in double crochet after 4 chain spaces, * skip 7 chain spaces and insert next marker thread in next double crochet *, repeat from *-* 11 times in total, 3 chain spaces remain on row. there are then: 4 chain spaces, 1 marker, (7 ch-spaces, 1 marker) x 11 (= 77 ch-sp in total, 3 ch-spaces = 84 ch-spaces. Happy crocheting!

Mette 31.12.2019 - 10:39:

Hvordan er kvaliteten på garnet? Er det blødt og lækkert? Fnugger det eller sætter der sig fibre på feks sort tøj.

DROPS Design 20.01.2020 kl. 11:45:

Hei Mette. Vi syns garnet er både bløtt og lekkert, men alle har sin personlig mening. Det vil alltid være litt overskuddsfirbre på garn, så da kan sette seg igjen hos f.eks sort tøy. Men har ikke fått noen klager på dette garnet. God Fornøyelse!

Sandy 16.12.2019 - 03:40:

I’m unclear about the row just after the 4th increase arrow row in A.5b. Is the front-loop double crochet (“x”) in the first treble of 3 (or 4 - increase set), then 3 chains, then where does the next double crochet “x” go? How are the subsequent sets worked regarding which treble stitches gets the double crochets? It looks in the diagram as if the double crochet is in the space between the trebles below, but then you can’t put the double crochet in the front look. Thanks!

DROPS Design 16.12.2019 kl. 09:21:

Dear Sandy, on row after arrow-4 in A.5b work the dc as shown in diagram so that there are (1 dc, 3 chains)x 4 (= 4 dc and 4 ch-spaces) over a set of 12 trebles. Happy crocheting!

Blanca 25.11.2019 - 20:29:

Buenas tardes, no entiendo dónde tengo que aplicar el diagrama A.6a y A.6b. Gracias

DROPS Design 30.11.2019 kl. 19:55:

Hola Blanca. Los diagramas A.6a y A.6b se trabajan alrededor de la anteúltima fila de A.5 (por el lado revés). De modo que la última fila de A.5 estará sobre la primera fila de A.6.

Adelaide Marino 10.11.2019 - 18:46:

Buonasera. Modello stupendo, ma non mi è chiara una cosa. Nella prima riga di A. 5b si finisce facendo tre catenelle prima dell'ultima maglia alta? Grazie

DROPS Design 11.11.2019 kl. 09:51:

Buongiorno Adelaide. Inizia a lavorare il diagramma A.5b dalla riga con la stella sulla destra, quindi dalla seconda riga che trova nel diagramma. La prima riga del diagramma indica come si presentano le maglie della riga precedente ed è già stata lavorata. Buon lavoro!

Claire 05.11.2019 - 10:32:

Bonjour,\r\nJ’arrive à la fin du diagramme où je suis sensée avoir 84 arceaux, seul hic, je crois que j’en ai beaucoup plus. Ou alors je compte mal les arceaux, à quoi correspond un arceau pour ce modèle s’il vous plaît ?\r\nCombien y aurait-il d’arceau après avoir crocheter les 4 derniers rangs deux fois ? (J’ai défait les 4 derniers rangs de la troisième répétition et j’aimerais vérifier que je ne me suis pas trompée jusque là). Merci pour votre reponse

DROPS Design 05.11.2019 kl. 15:02:

Bonjour Claire, dans A.4, 1 arceau = 3 mailles en l'air dans le diagramme, on doit avoir un total de 84 fois ces 3 mailles en l'air (avec soit 1 maille serrée, soit 1 bride), soit 7 dans A.4d, 2 dans chaque A.4b, 6 dans chaque A.4c et 7 dan,s A.4a. Bon crochet!

Laurence 07.10.2019 - 14:31:

Je me suis mal exprimée, je ne comprends pas comment faire le premier rang de a6 : crocheter 1 arceau supplémentaire dans chacun des 2 arceaux avant et après tous chaque fil marqueur (= on augmente 48 arceaux) = 180 arceaux. Or on ne pique pas dans des arceaux mais on entoure la demi bride. Je ne vois donc pas comment faire des arceaux complémentaires. Merci

DROPS Design 07.10.2019 kl. 15:04:

Bonjour Laurence, vous augmentez dans A.6b comme vous avez fait auparavant dans A.5b aux flèches: crochetez 3 ml, 1 ms autour de la demi-bride, 3 ml, 1 ms autour de la même demi-bride pour augmenter 1 arceau. Bon crochet!

Laurence 06.10.2019 - 22:48:

Bonjour, pouvez-vous expliquer comment on augmente le nombre d’arceaux en passant de a5b à a6b, je ne vois pas où piquer mon crochet pour faire les arceaux complémentaires. Merci

DROPS Design 07.10.2019 kl. 10:12:

Bonjour Laurence, on augmente aux flèches 1 à 4 dans A.5b: 48 m au rang avec la flèche-1, 24 m aux rangs avec la flèche-2 et -3 et 48 m au rang avec la flèche-4. Augmentez aux fils marqueurs placés juste au début de A.5b. Bon crochet!

Menalys 23.09.2019 - 19:20:

Bonjour, merci pour votre réponse rapide. Cependant je n'y arrive toujours pas. Même quand je lis le diagramme après 4 arceaux le premier point sur lequel on tombe c'est une maille serrée et non une bride donc ça coince. Pouvez-vous de nouveau m'expliquer? Merci bien.

DROPS Design 24.09.2019 kl. 10:22:

Bonjour Mme Menalys, il se peut effectivement que vous ayez une maille serrée, mettez alors le marqueur dans cette maille serrée, ce qui compte ici, c'est bien le nombre d'arceaux entre les fils marqueurs. Bon crochet!

Kommentér oppskrift DROPS 197-30

Vi vill gärna ha din åsikt om denna modell!

Om du har en fråga kring den, kom ihåg att välja rätt kategori i menyn under, så får du snabbare svar! Obligatoriska fält är markerade med *.