DROPS / 178 / 72

Vanina by DROPS Design

Bikiniöverdel med virkade rutor. Arbetet är virkat i DROPS Safran. Storlek S/M – XL/XXL.

  • Vanina / DROPS 178-72 - Bikiniöverdel med virkade rutor. Arbetet är virkat i DROPS Safran. Storlek S/M – XL/XXL.
DROPS Design: Modell e-249
Garngrupp A
-----------------------------------------------------------
Storlek: S/M - L – XL/XXL
Garnåtgång:
DROPS SAFRAN från Garnstudio (tillhör garngrupp A)
50 g av var och en av färgerna nedan:
färg 18, naturvit
färg 04, grön
färg 12, persika
färg 13, korall
färg 50, isblå
färg 11, klar gul

Arbetet kan också stickas med garn från:
"Alternativa garn (Garngrupp A)" – se länken nedan.

DROPS VIRKNÅL NR 2,5 – eller det nålnr du måste använda för att få 28 stolpar och 16 varv på 10 cm på bredden och 10 cm på höjden.
1 virkad ruta mäter 7½-8-8½ cm på bredden och höjden.
----------------------------------------------------------

-------------------------------------------------------
Alternativt garn – Se hur du kan byta garn här
Garngrupp A till F – Använd samma mönster och byt garn här
Garnåtgång vid alternativt garn – Använd vår garn-konverterare här
-------------------------------------------------------


100% Bomull
från 16.95 kr /50g
DROPS Safran uni colour DROPS Safran uni colour 16.95 kr /50g
LindeHobby
Beställ 
needles Stickor och virknålar Beställ 
Garnet till detta mönstret kostar 101.7kr. Läs mer.

Instruktioner

INFORMATION TILL MÖNSTER:

MÖNSTER:
Se diagram A.1. Välj diagram för din storlek.

FÄRGER:
FÄRG 1:
Uppläggning + VARV 1: grön
VARV 2: persika
VARV 3: korall
VARV 4-5: isblå

FÄRG 2:
Uppläggning + VARV 1: isblå
VARV 2: korall
VARV 3: persika
VARV 4-5: klar gul

FÄRG 3:
Uppläggning + VARV 1: klar gul
VARV 2: isblå
VARV 3: grön
VARV 4-5: persika

FÄRGBYTE:
För att få finast övergång vid färgbyte virkas sista maskan (= smygmaskan) på varvet så här: Stick in nålen i luftmaskan från början av varvet, gör ett omslag med den nya färgen och drag tråden genom maskan på nålen.

----------------------------------------------------------

BIKINIÖVERDEL:
Det virkas först 6 rutor som sys ihop till 2 bröstkupor. Sedan virkas det en kant runt varje bröstkupa innan de virkas tillsammans.

VIRKAD RUTA:
Börja med nål 2,5 och virka diagram A.1 och FÄRGER – läs MÖNSTER och FÄRGER ovan. Läs FÄRGBYTE för en fin övergång mellan färgerna.
KONTROLLERA VIRKFASTHETEN!
1 virkad ruta mäter 7½-8-8½ cm på bredden och höjden.
Virka totalt 6 rutor: 2 rutor med varje färg (dvs, FÄRG 1, FÄRG 2 och FÄRG 3).

MONTERING:
Monteringen görs med naturvit.
Sy 1 virkad ruta i varje färgkombination (= 3 rutor) tillsammans kant i kant så att de bildar en trekant. Sy maskorna en och en bortöver.
Sy ihop de 3 sista rutorna tillsammans på samma sätt, men spegelvänt, så att de två trekanterna på bikiniöverdelen blir symmetriska.

KANTER:
Kanterna virkas med naturvit.
Fäst tråden med 1 fastmaska i hörnet på den ena trekanten. Virka 1 fastmaska i varje maska/om varje luftmaska runt hela trekanten, men om luftmaskbågen i hörnen virkas det (1 fastmaska, 3 luftmaskor, 1 fastmaska). Klipp av tråden. Upprepa runt den andra trekanten.
Nu virkas de två trekanterna tillsammans längs nerkanten så här:
Fäst tråden med en fastmaska om luftmaskbågen i det ena hörnet på trekanten. Virka 1 fastmaska om samma luftmaskbåge, * 2 luftmaskor, hoppa över 2 maskor, 1 fastmaska i var och en av de nästa 2 maskorna *, upprepa *-* 4 ggr till. Virka 2 luftmaskor, hoppa över 1 maska, 2 fastmaskor om luftmaskbågen i hörnet. Virka 2 fastmaskor om luftmaskbågen i hörnet på den andra trekanten. Virka sedan på samma sätt längs nerkanten på denna trekanten (dvs virka *-* 4 ggr och avsluta med 2 luftmaskor och 2 fastmaskor om den sista luftmaskbågen). Vänd och virka tillbaka med 1 fastmaska i varje maska/om varje luftmaska. Klipp av tråden och fäst den.

TVINNAD SNODD:
Klipp 1 tråd klar gul, 1 tråd persika och 1 tråd korall (= 3 trådar) á 3 meter. Tvinna dem tillsammans till de gör motstånd. Lägg snodden dubbel och den kommer att tvinna sig igen. Knyt en knut i varje ände och klipp till tråden. Börja mitt fram på bikiniöverdelen och trä snodden upp och ner i hålvarvet. Snodden knyts mitt fram på bikiniöverdelen.
Klipp 1 tråd klar gul, 1 tråd persika och 1 tråd korall (= 3 trådar) á 1,5 meter. Tvinna dem tillsammans till de gör motstånd. Lägg snodden dubbel och den kommer att tvinna sig igen. Knyt en knut i varje ände och klipp till tråden. Fäst snodden i hörnet överst på bikiniöverdelen. Gör en snodd till och fäst den på samma sätt. Snoddarna knyts i nacken.

Diagram

symbols = Virka 4 luftmaskor och sätt ihop dem till en ring med 1 smygmaska i första luftmaskan
symbols = 1 luftmaska
symbols = Virka 2 stolpar tillsammans så här: Virka 1 stolpe, men vänta med sista omslaget och genomdragningen (= 2 öglor på nålen), virka sedan nästa stolpe, men vid sista genomdragningen dras tråden genom alla 3 öglorna på nålen
symbols = Virka 3 stolpar tillsammans så här: Virka 1 stolpe men vänta med sista omslaget och genomdragningen (= 2 öglor på nålen), virka en stolpe till på samma sätt (= 3 öglor på nålen), virka sedan nästa stolpe, men vid sista genomdragningen dras tråden genom alla de 4 öglorna på nålen
symbols = 1 stolpe om luftmaskbågen
symbols = 1 halvstolpe om luftmaskbågen
symbols = 1 fastmaska om luftmaskbågen
symbols = 1 fastmaska i maskan
symbols = Varvet börjar med 1 luftmaska och avslutas med 1 smygmaska i 1:a luftmaskan i början av varvet
symbols = Varvet börjar med 3 luftmaskor och avslutas med 1 smygmaska i 3:e luftmaskan i början av varvet
symbols = Varvet börjar med 1 luftmaska och avslutas med 1 smygmaska i 1:a luftmaskan i början av varvet, sedan virkas det 1 smygmaska i de 2 nästa maskorna i början av föregående varv. OBS: Färgbytet görs när den sista smygmaskan virkas!
symbols = Varvet börjar med 2 luftmaskor och avslutas med 1 smygmaska i 2:a luftmaskan i början av varvet
diagram
diagram
diagram
signature

Behöver du hjälp med mönstret?

Tack för att du väljer ett mönster från DROPS Design. Vi arbetar hårt för att ge ut mönster som är korrekta och enkla att förstå. Alla mönster är översatta från norska och du kan alltid se originalmönstret (DROPS 178-72) för mått och uträkningar.

Har du problem med att läsa mönstret? Se listan av alternativ som kan hjälpa dig att göra färdigt ditt projekt - eller varför inte lära dig något nytt.

1) Varför är stickfasthet/virkfasthet viktig?

Stickfasthet är det som avgör de slutliga måtten på ditt arbetet, och mäts ofta per 10 x 10 cm. Det anges såhär: antal maskor på bredden x antal varv på höjden - till exempel: 19 maskr x 26 varv i slätstickning = 10 x 10 cm.

Stickfasthet är väldigt individuellt; vissa stickar löst och andra stickar stramt. Du justerar din stickfastheten med storleken på stickorna, det är därför som den storleken på stickor som uppges endast är vägledande! Du måste själv justera detta upp eller ner så att DIN stickfasthet stämmer överens med stickfastheten i mönstret. Om du stickar med en annan stickfasthet än den angivna så kommer du att få en annan garnåtgång och andra mått på ditt arbetet än det som står i mönstret.

Stickfasthet är också det som avgör vilka garn som kan bytas mot varandra: så länge du uppnår samma stickfasthet kan du utan problem byta garn.

Se DROPS leksjon: Så mäter du stickfastheten

Se DROPS video: Stickfasthet - provlapp

till toppen

2) Vad är garngrupper?

Alla våra garn är uppdelade i garngrupper (från A till F) efter tjocklek och stickfasthet – grupp A innehåller de tunnaste garnerna och grupp F de tjockaste. Detta gör det enklare för dig att hitta ett alternativt garn till våra mönster, om du skulle vilja det. Alla garner inom samma grupp har samma stickfasthet och kan enkelt ersätta varandra. Olika garn har dock olika struktur och egenskaper vilket kommer att ge slutresultatet ett unikt utseende och känsla.

Klicka här för en översikt över garnen i de olika garngrupperna

till toppen

3) Kan jag använda ett annat garn än det som uppges i mönstret?

Det som är viktigt när man byter till ett annat garn är att stickfastheten hålls. Så länge du uppnår samma stickfasthet får du samma mått som står i måttskissen. Det är lättare att uppnå samma stickfasthet med garn från samma garngrupp. Du kan också använda fler trådar av ett tunnare garn för att uppnå samma stickfasthet som med ett tjockare garn.Här kan du prova vår konverterare. Vi rekommenderar att du alltid stickar en provlapp.

Var OBS på att vid byte av garn kan plagget få ett annat utseende än på bilden då olika garn ofta har olika struktur och egenskaper.

Se DROPS lektion: Kan jag använda ett annat garn än det som uppges i mönstret?

till toppen

4) Hur använder man konverteraren för garn?

Längst upp på alla våra mönster hittar du en länk till vår konverterare, som är ett verktyg du kan använda om du vill använda ett annat garn än det som föreslås i mönstret. Genom att fylla i det garn som du önskar ersätta, antal gram (i din storlek) och antal trådar så får du fram alternativa garn med samma stickfasthet. Du får besked om hur mycket du behöver i de alternativa garnen och om du behöver använda fler trådar. De flesta nystan innehåller 50 g (vissa 25 g eller 100 g).

Om det är fler färger i mönstret så måste varje färg konverteras separat. Ifall mönstret stickas eller virkas med fler trådar av olika garner (t.ex. 1 tråd Alpaca och 1 tråd Kid-Silk) får du konvertera varje garn individuellt för att hitta alternativ.

Klicka här för att se vår konverterare

till toppen

5) Varför får jag fel stickfasthet med rekommenderad sticka?

Storleken på stickan som står uppgivet i mönstret är endast vägledande, det som är viktigt är att den uppgivna stickfastheten stämmer. Eftersom stickfasthet är väldigt individuellt så måste du själv justera storleken så att DIN stickfasthet stämmer överens med det som står i mönstret – kanske måste du avvika en eller två storlekar från det som står i mönstret, och det gör ingenting. Vi rekommenderar att du stickar provlappar.

Om du har fel stickfasthet så riskerar du att måtten på plagget inte stämmer överens med måtten på måttskissen.

Se DROPS lektion: Så mäter du stickfastheten

Se DROPS video: Hur kontrollerar man stickfastheten / gör provlapp

till toppen

6) Varför är arbetet skrivit uppifrån och ner?

Att sticka ovanifrån och ner ger mer flexibilitet och plats för personliga justeringar. Det är också enklare att prova plagget under arbetets gång, samt att justera längden på fram- och bakstycke och ärmar.

Mönstret är noga förklarat i den ordning det stickas/virkas i. Om mönstret innehåller diagram är dessa i stickriktningen och ska läsas på vanligt sätt.

till toppen

7) Varför är ärmarna kortare i större storlekar?

I de större storlekarna kommer den totala vidden (från handled till handled) att vara större än i de mindre storlekarna, även om själva ärmen är kortare. De större storlekarna har längre ärmkupa samt bredare axelvidd. Detta resulterar i en bra passform i alla storlekar.

till toppen

8) Vad är 1 rapport?

Diagram upprepas ofta både på bredden och på höjden. Ett diagram består ofta av 1 rapport. Om det står att A.1/rapporten ska upprepas 5 gånger på varvet så följer du A.1 och börjar från början igen totalt 5 gånger efter varandra. Om det står att det ska stickas 2 rapporter av A.1 på höjden så ska du sticka hela diagram A.1 färdigt och sedan börja på nytt och sticka hela diagrammet en gång till.

till toppen

9) Hur stickar man enligt ett stickdiagram?

Ett stickdiagram visar varje varv och varje maska från rätsidan. Det ska stickas nerifrån och upp från höger till vänster. 1 ruta = 1 maska.

När man stickar fram och tillbaka, stickas vartannat varv i diagrammet från rätsidan och vartannat från avigsidan. När det stickas från avigsidan måste diagrammet stickas motsatt: alltså från vänster till höger, rätmaskor stickas avigt och avigmaskor stickas räta osv.

När det stickas runt på rundsticka/strumpsticka stickas varje varv i diagrammet från rätsidan (från höger till vänster).

Se DROPS lektion: Hur man läser stickdiagram

till toppen

10) Hur virkar jag enligt ett virkdiagram?

Det är enkelt att virka enligt diagram, varje symbol virkas i den ordning som det visas i diagrammet. Det virkas från vänster till höger, nedifrån och upp eller i cirkel från mitten och ut.

När man virkar fram och tillbaka virkas vartannat varv i diagrammet från rätsidan (från höger till vänster) och vartannat varv virkas från avigsidan (från vänster till höger).

När man virkar runt, virkas varje varv i diagrammet från rätsidan - alltså från höger till vänster.

När man virkar enligt ett cirkeldiagram börjar man i mitten av cirkeln och jobbar sig från höger till vänster, varv efter varv utåt.

Varven börjar gärna med x antal luftmaskor (som motsvarar höjden på nästa maska), detta är antingen inritat i diagrammet, eller så står det förklarat i mönstret.

Se DROPS lektion: Hur man läser virkdiagram

till toppen

11) Hur stickas/virkas flera diagram efter varandra på ett varv?

Om ett mönster har flera diagram som stickas efter varandra på bredden, kan det ofta vara skrivet på detta sätt: ”Sticka A.1, A.2, A.3 totalt 0-0-2-3-4 gånger”. Detta betyder att A.1 och A.2 stickas en gång i alla storlekar och A.3 stickas det antal gånger som står i varje storlek (S=0, M=0, L=2, XL=3, XXL=4 gånger).

Diagrammen läses som vanligt: börja med första varvet i A.1, sedan första varvet i A.2, första varvet i A.3 osv.

Se DROPS lektion: Hur läser man stickdiagram

Se DROPS lektion: Hur läser man virkdiagram

till toppen

12) Varför börjar man med fler luftmaskor än det ska virkas med?

Luftmaskor fyller lite mindre än andra maskor, så för att uppläggningskanten inte ska bli för stram så gör vi fler luftmaskor i början av arbetet. Detta antal justeras redan på nästa varv.

till toppen

13) Varför ökas det maskor innan resåren när plagget stickas ovanifrån och ner?

Resår är mer elastiskt än slätstickning och drar därför ihop sig mer. Genom att öka maskor före resåren undviker man att det blir en markant skillnad på bredden på resåren jämfört med resten av fram- och bakstycket.

till toppen

14) Varför ökas det i avmaskningskanten?

Det är lätt hänt att avmaska för stramt, och för att kompensera för detta lägger vi ofta in omslag som också avmaskas för att nederkanten inte ska bli för stram.

Se DROPS video: Hur man maskar av med omslag

till toppen

15) Hur ökar man växelvis på var 3:e och 4:e varv?

För att få en jämn ökning kan det t.ex ökas på växelvis var 3:e och var 4:e varv så här: Sticka 2 varv och öka på det 3:e, sticka 3 varv och öka på det 4:e. Detta upprepas till ökningarna är färdiga.

Se DROPS leksjon: Öka/Minska växelvis på var 3:e och 4:e varv

till toppen

16) Varför är mönstret lite annorlunda än det man ser på bilden?

Mönsterrapporterna på plagget kan vara lite olika i de olika storlekarna pga. olika proportioner. Om du inte gör samma storlek som på bilden, kan det kanske avvika något – detta är noga övervägt och justerat så att det totala intrycket av plagget är samma i alla storlekar.

Följ mönster och diagram för din storlek!

till toppen

17) Hur kan jag sticka en kofta runt istället för fram och tillbaka?

Om du föredrar att sticka runt istället för att sticka fram och tillbaka kan du självklart göra det. Då måste du själv lägga in uppklippningsmaskor (vanligtvis 5 st) mitt fram, förutom det så kan du följa mönstret som vanligt. När du egentligen skulle ha vänt arbetet och stickat tillbaka, stickar du istället över uppklippningsmaskorna och fortsätter att sticka runt.

Se DROPS video: Hur man klipper upp för ärmhål

till toppen

18) Kan man sticka tröjan fram och tillbaka istället för att sticka runt?

Om du föredrar att sticka tröjan fram och tillbaka i flera delar och sy ihop den till slut kan du göra det även om mönstret är skrivet för att sticka på rundsticka. Dela maskantalet på 2 och lägg till en kantmaska på varje sida som du kan sy ihop den i.

Se DROPS leksjon: Kan jag anpassa ett mönster för rundsticka så att jag kan sticka fram och tillbaka?

till toppen

19) Varför visar ni garn i era mönster som har utgått?

Eftersom de olika garnen har olika egenskaper och struktur har vi valt att behålla originalgarnet i våra mönster. Du kan enkelt hitta bra alternativ till varje mönster genom att antingen välja ett annat garn i samma garngrupp, eller använda vår garnkalkulator.

Det är också möjligt att garn som har utgått fortfarande finns kvar hos vissa återförsäljare, eller att någon har ett par nystan liggande som de gärna vill hitta ett mönster till.

Genom att använda vår garnkalkulator får du upp både alternativa garn, och mängd du behöver i den nya kvaliteten.

till toppen

20) Hur gör jag om en damstorlek till en herrstorlek?

Har du hittat ett mönster på en fin dammodell, så är de inte så svårt att göra om den till herrstorlek om du önskar det. Den största skillnaden är längden på ärmar och fram- och bakstycke. Välj den storlek i måttskissen som passar bäst över bröstet. Den extra längden stickas/virkas precis innan man maskar av till ärmkulle/ärmhål. Om arbetet är stickat/virkat ovanifrån och ned så stickas/virkas ärmen lite längre innan man gör den första minskningen på ärmen.

När det gäller extra garnåtgång så är detta väldigt individuellt, men köp hellre ett nystan för mycket än ett för lite.

till toppen

21) Hur undviker jag att långhårigt garn fäller?

Alla garner innehåller överskottsfibrer (från produktionen) som kommer att fälla eller ludda lite. Borstat garn har flera av dessa lösa överskottsfibrer, vilket ger dem större tendenser till att fälla.

Även om man naturligtvis inte kan garantera att borstade garner kan bli 100 % fria från överskottsfibrer så är det möjligt att få plagget att fälla mindre genom att följa dessa steg:

1. När plagget är färdigt (innan du tvättar det) kan du skaka det, så att alla lösa fibrer faller av. OBS: Använd ALDRIG en klädrulle, borste eller liknande som drar i garnet.

2. Lägg plagget i en plastpåse i frysen – temperaturen kommer att få fibrerna att hålla fast mindre i varandra, så de lösa fibrerna kommer att ramla av.

3. Låt det ligga i frysen några timmar innan du tar ut det och skakar det igen.

4. Tvätta plagget enligt tvättråden på banderollen.

till toppen

22) Var på plagget mäts längden?

Hela plaggets längd, som är uppgivet på måttskissen, mäts från innerst vid halskanten (på axeln) och ner till nederkanten på plagget. Det mäts alltså INTE från ytterst på axeln.

På en kofta mäts längden aldrig längs framkanten, om inte detta är tydligt förklarat. Mät alltid längden på insidan av framkantmaskorna.

Se DROPS lektion: Hur man läser en måttskiss

till toppen

23) Hur vet jag hur många nystan jag behöver?

Garnåtgången uppges alltid i antal gram, t.ex. 450 g. För att räkna ut hur många nystan du behöver måste du först veta hur många gram det är i 1 nystan (25 g, 50 g eller 100 g). Du hittar information om vikten på varje nystan om du klickar dig in på varje garn. Sedan kan du dela antal gram du behöver på antal gram i varje nystan. T.ex.: Om du stickar med garn i 50 g-nystan (vilket är det vanligaste) tar du 450 / 50 = 9 nystan.

till toppen

Har du köpt DROPS garn för att göra detta mönster? Då kan du få hjälp av butiken där du köpte garnet. Hitta en lista på DROPS återförsäljare här!
Hittar du fortfarande inte svar på din fråga? Scrolla då ner och ställ en fråga så att en av våra experter kan försöka hjälpa dig. Du får vanligtvis svar inom 5-10 dagar.. Under tiden kan du läsa tidigare frågor och svar till detta mönster eller gå med i DROPS Workshop på Facebook för att få hjälp av andra stickare/virkare!

Kommentarer / Frågor (5)

country flag Nadja Brolin 17.07.2021 - 09:38:

Hej Försöker göra detta mönster men jag tror ni har missat något i beskrivningen. När man syr ihop rutorna blir inte den vita randen så bred som enligt bilden. Har ni virkat runt rutorna med fasta maskor med vitt garn och sedan sytt i hop dem? I så fall borde ni uppdatera beskrivningen så att man förstår det. Det står nämligen ingenting om det. Förstår inte annars hur ni får den vita randen så bred bara med sömnad, inte ens om man följer er video.

country flag Kawsar 28.10.2020 - 13:25:

Hi, I am still awaiting a response for my question below. Thank you.

user icon DROPS Design 28.10.2020 kl. 15:32:

Dear Mrs Kawsar, your question has been forwarded to our design team - thanks for your patience.

country flag Kawsar 24.10.2020 - 02:35:

Thank you for your speedy response. I’ve followed the instructions in the video you mentioned but I do not get the defined white edge between the 2 squares. I am using the drops Safran off white but when sewed together in that way, the squares are too close together. Am I meant to make an off white edge around each square before sewing them together? And if so will it be a single or double crochet edge? (US crochet terms please) thank you for your help.

country flag Kawsar 22.10.2020 - 00:49:

Hi, could you please explain how to sew the squares together? Instructions not very clear. Thank you.

user icon DROPS Design 22.10.2020 kl. 10:27:

Dear Mrs Kawsar, you sew the squares together (see video so that you will get a triangle (see picture) - and sew 2nd cup the same way but place the colours so that they are mirrored (= symetrical). Hope this will help. Happy crocheting!

country flag Tiziana 21.07.2017 - 14:36:

Buongiorno volevo sapere se le coppe sono cucite insieme sul davanti o sono separate perche dalla spiegazione del bordo inferiore non riesco a capire bene . grazie

user icon DROPS Design 21.07.2017 kl. 15:35:

Buongiorno Tiziana, la confezione delle coppe è spiegata nella sezione bordi: dopo aver fatto i due triangoli, viene lavorato un bordo con il bianco e i triangoli vengono uniti; poi verrà fatto il cordino che si allaccerà sul davanti. Buon lavoro!

Kommentér oppskrift DROPS 178-72

Vi vill gärna ha din åsikt om denna modell!

Om du har en fråga kring den, kom ihåg att välja rätt kategori i menyn under, så får du snabbare svar! Obligatoriska fält är markerade med *.