DROPS Alaska
DROPS Alaska
100% Ull
från 17.00 kr /50g
Garnet till detta mönstret kostar 68.00kr.

Garnkostnaden beräknas utifrån mönstrets minsta storlek och garnets billigaste variant. Letar du efter ett ännu bättre pris? Du kanske hittar det i DROPS Deals!

DROPS Super Sale
DROPS 149-21
DROPS Design: Modell nr x-398
Garngrupp C
-----------------------------------------------------------
Storlek: 35/37 - 38/40 - 41/43
Fotens längd: 22 - 24 - 27 cm
Garnåtgång:
DROPS ALASKA från Garnstudio
200-200-250 g nr 04, grå

DROPS VIRKNÅL NR 3,5 – eller det nålnr du måste använda för att få 18 fm på bredden och ca 20 v på höjden på 10 x 10 cm.
----------------------------------------------------------

-------------------------------------------------------

Alternativt garn – Se hur du kan byta garn här
Garngrupp A till F – Använd samma mönster och byt garn här
Garnåtgång vid alternativt garn – Använd vår garn-konverterare här

-------------------------------------------------------

DROPS Alaska
DROPS Alaska
100% Ull
från 17.00 kr /50g
Garnet till detta mönstret kostar 68.00kr.

Garnkostnaden beräknas utifrån mönstrets minsta storlek och garnets billigaste variant. Letar du efter ett ännu bättre pris? Du kanske hittar det i DROPS Deals!

Instruktioner

VIRKA RUNT I CIRKEL:
Efter den sista fmv, fortsätt till nästa v med 1 fm i nästa fm (= 1:a fm från föregående v). OBS: Markera början av v med en markör mellan sista fm på v och 1:a fm på nästa v, låt markören följa med i arb.

VIRKINFO:
I början på varje v med fm, ersätts första fm med 1 lm. V avslutas med 1 sm i lm från början av föregående v.

MINSKNINGSTIPS:
Virka 1 fm, men vänta med sista genomdragningen (= 2 m på nålen), virka sedan nästa fm, men när sista genomdragningen görs dras tråden genom alla m på nålen - det är nu 1 fm minskad.
----------------------------------------------------------

SOCKA:
Arb virkas runt från tån och bak till vristen, sedan virkas det fram och tillbaka till mitt bak på hälen. Till slut virkas skaftet sidledes och virkas på sockan.

Virka 4 lm med nål 3,5 med Alaska och slut dem till 1 ring med 1 sm i 1:a lm.
VARV 1: Virka 6-6-5 fm om ringen - LÄS VIRKA RUNT I CIRKEL!
VARV 2: Virka 2 fm i varje fm = 12-12-10 fm.
VARV 3 (och sedan vartannat v): Virka 1 fm i varje fm.
VARV 4: * 1 fm i första fm, 2 fm i nästa fm *, upprepa *-* totalt 6-6-5 ggr = 18-18-15 fm.
VARV 6: * 1 fm i var och en av de 2 första fm, 2 fm i nästa fm *, upprepa *-* totalt 6-6-5 ggr = 24-24-20 fm.
VARV 8: * 1 fm i var och en av de 3 första fm, 2 fm i nästa fm *, upprepa *-* totalt 6-6-5 ggr = 30-30-25 fm.
VARV 10: * 1 fm i var och en av de 4 första fm, 2 fm i nästa fm *, upprepa *-* totalt 6-6-5 ggr = 36-36-30 fm. Ökningarna är nu färdiga i stl 35/37.
VARV 12: * 1 fm i var och en av de 5 första fm, 2 fm i nästa fm *, upprepa *-* totalt 6-5 ggr = 42-35 fm. Ökningarna är nu färdiga i stl 38/40.
VARV 14: * 1 fm i var och en av de 6 första fm, 2 fm i nästa fm *, upprepa *-* totalt 5 ggr = 40 fm.
VARV 16: * 1 fm i var och en av de 7 första fm, 2 fm i nästa fm *, upprepa *-* totalt 5 ggr = 45 fm. Ökningarna är nu färdiga i stl 41/43.

ALLA STL:
= 36-42-45 fm på v. Virka runt med 1 fm i varje fm tills arb mäter 14-16-18 cm. Sedan virkas det fm fram och tillbaka över de första 24-30-32 fm (dvs det virkas inte över de sista 12-12-13 fm på v) - läs VIRKINFO! När sockan mäter 20-22-25 cm (dvs ca 6-6-7 cm från delningen) sätts det 1 markör mitt i arb (= 12-15-16 fm på varje sida av markören). På nästa v minskas det 1 fm på varje sida av markören, dvs börja 2 m före markören och virka de 4 nästa fm tills 2 och 2 – LÄS MINSKNTIPS (= 2 fm minskade). Virka 1 v utan minskn. Upprepa minskn på nästa v (= 2 fm minskade) = 20-26-28 m kvar på v. Virka 1 v utan minskn, sockan mäter nu ca 22-24-27 cm från tå till häl. Lägg arb åt sidan.

SKAFT:
Skaftet virkas så här: Virka 33 lösa lm med Alaska med nål 3,5. Virka 1 fm i 2:a lm från nålen, sedan 1 fm i varje lm v ut = 32 fm. Virka fram och tillbaka med fm i endast de bakre maskbågarna tills arb mäter 16-16-18 cm, avpassa så att den ena långsidan passar med öppningen på sockan. Lägg skaftet och sockans öppning mot varandra och virka ihop från avigsidan med ett v sm genom båda lagren, OBS – öppningen på skaftet ska vara mitt bak på sockan.

MONTERING:
Vänd sockan, lägg den dubbel och virka ihop baksidan från avigsidan med ett v sm genom båda lagren. Klipp av och fäst tråden.
Har du en fråga? Se en lista på ofta ställda frågor (F&Q)

Stickfasthet är det som avgör de slutliga måtten på ditt arbetet, och mäts ofta per 10 x 10 cm. Det anges såhär: antal maskor på bredden x antal varv på höjden - till exempel: 19 maskr x 26 varv i slätstickning = 10 x 10 cm.

Stickfasthet är väldigt individuellt; vissa stickar löst och andra stickar stramt. Du justerar din stickfastheten med storleken på stickorna, det är därför som den storleken på stickor som uppges endast är vägledande! Du måste själv justera detta upp eller ner så att DIN stickfasthet stämmer överens med stickfastheten i mönstret. Om du stickar med en annan stickfasthet än den angivna så kommer du att få en annan garnåtgång och andra mått på ditt arbetet än det som står i mönstret.

Stickfasthet är också det som avgör vilka garn som kan bytas mot varandra: så länge du uppnår samma stickfasthet kan du utan problem byta garn.

Se DROPS leksjon: Så mäter du stickfastheten

Se DROPS video: Stickfasthet - provlapp

Garnåtgången uppges alltid i antal gram, t.ex. 450 g. För att räkna ut hur många nystan du behöver måste du först veta hur många gram det är i 1 nystan (25 g, 50 g eller 100 g). Du hittar information om vikten på varje nystan om du klickar dig in på varje garn. Sedan kan du dela antal gram du behöver på antal gram i varje nystan. T.ex.: Om du stickar med garn i 50 g-nystan (vilket är det vanligaste) tar du 450 / 50 = 9 nystan.

Det som är viktigt när man byter till ett annat garn är att stickfastheten hålls. Så länge du uppnår samma stickfasthet får du samma mått som står i måttskissen. Det är lättare att uppnå samma stickfasthet med garn från samma garngrupp. Du kan också använda fler trådar av ett tunnare garn för att uppnå samma stickfasthet som med ett tjockare garn.Här kan du prova vår konverterare. Vi rekommenderar att du alltid stickar en provlapp.

Var OBS på att vid byte av garn kan plagget få ett annat utseende än på bilden då olika garn ofta har olika struktur och egenskaper.

Se DROPS lektion: Kan jag använda ett annat garn än det som uppges i mönstret?

Alla våra garn är uppdelade i garngrupper (från A till F) efter tjocklek och stickfasthet – grupp A innehåller de tunnaste garnerna och grupp F de tjockaste. Detta gör det enklare för dig att hitta ett alternativt garn till våra mönster, om du skulle vilja det. Alla garner inom samma grupp har samma stickfasthet och kan enkelt ersätta varandra. Olika garn har dock olika struktur och egenskaper vilket kommer att ge slutresultatet ett unikt utseende och känsla.

Klicka här för en översikt över garnen i de olika garngrupperna

Längst upp på alla våra mönster hittar du en länk till vår konverterare, som är ett verktyg du kan använda om du vill använda ett annat garn än det som föreslås i mönstret. Genom att fylla i det garn som du önskar ersätta, antal gram (i din storlek) och antal trådar så får du fram alternativa garn med samma stickfasthet. Du får besked om hur mycket du behöver i de alternativa garnen och om du behöver använda fler trådar. De flesta nystan innehåller 50 g (vissa 25 g eller 100 g).

Om det är fler färger i mönstret så måste varje färg konverteras separat. Ifall mönstret stickas eller virkas med fler trådar av olika garner (t.ex. 1 tråd Alpaca och 1 tråd Kid-Silk) får du konvertera varje garn individuellt för att hitta alternativ.

Klicka här för att se vår konverterare

Eftersom de olika garnen har olika egenskaper och struktur har vi valt att behålla originalgarnet i våra mönster. Du kan enkelt hitta bra alternativ till varje mönster genom att antingen välja ett annat garn i samma garngrupp, eller använda vår garnkalkulator.

Det är också möjligt att garn som har utgått fortfarande finns kvar hos vissa återförsäljare, eller att någon har ett par nystan liggande som de gärna vill hitta ett mönster till.

Genom att använda vår garnkalkulator får du upp både alternativa garn, och mängd du behöver i den nya kvaliteten.

Om du tycker att det är svårt att bestämma vilken storlek du ska göra kan det vara en bra idé att mäta ett plagg du redan har och gillar storleken på. Jämför sedan måtten med måtten i mönstrets måttskiss och välj den storlek som passar bäst.

Du hittar måttskissen längst ner i mönstret.

Se DROPS-lektion: Så här läser du en måttskiss

Storleken på stickan som står uppgivet i mönstret är endast vägledande, det som är viktigt är att den uppgivna stickfastheten stämmer. Eftersom stickfasthet är väldigt individuellt så måste du själv justera storleken så att DIN stickfasthet stämmer överens med det som står i mönstret – kanske måste du avvika en eller två storlekar från det som står i mönstret, och det gör ingenting. Vi rekommenderar att du stickar provlappar.

Om du har fel stickfasthet så riskerar du att måtten på plagget inte stämmer överens med måtten på måttskissen.

Se DROPS lektion: Så mäter du stickfastheten

Se DROPS video: Hur kontrollerar man stickfastheten / gör provlapp

Att sticka ovanifrån och ner ger mer flexibilitet och plats för personliga justeringar. Det är också enklare att prova plagget under arbetets gång, samt att justera längden på fram- och bakstycke och ärmar.

Mönstret är noga förklarat i den ordning det stickas/virkas i. Om mönstret innehåller diagram är dessa i stickriktningen och ska läsas på vanligt sätt.

Ett stickdiagram visar varje varv och varje maska från rätsidan. Det ska stickas nerifrån och upp från höger till vänster. 1 ruta = 1 maska.

När man stickar fram och tillbaka, stickas vartannat varv i diagrammet från rätsidan och vartannat från avigsidan. När det stickas från avigsidan måste diagrammet stickas motsatt: alltså från vänster till höger, rätmaskor stickas avigt och avigmaskor stickas räta osv.

När det stickas runt på rundsticka/strumpsticka stickas varje varv i diagrammet från rätsidan (från höger till vänster).

Se DROPS lektion: Hur man läser stickdiagram

Det är enkelt att virka enligt diagram, varje symbol virkas i den ordning som det visas i diagrammet. Det virkas från vänster till höger, nedifrån och upp eller i cirkel från mitten och ut.

När man virkar fram och tillbaka virkas vartannat varv i diagrammet från rätsidan (från höger till vänster) och vartannat varv virkas från avigsidan (från vänster till höger).

När man virkar runt, virkas varje varv i diagrammet från rätsidan - alltså från höger till vänster.

När man virkar enligt ett cirkeldiagram börjar man i mitten av cirkeln och jobbar sig från höger till vänster, varv efter varv utåt.

Varven börjar gärna med x antal luftmaskor (som motsvarar höjden på nästa maska), detta är antingen inritat i diagrammet, eller så står det förklarat i mönstret.

Se DROPS lektion: Hur man läser virkdiagram

Om ett mönster har flera diagram som stickas efter varandra på bredden, kan det ofta vara skrivet på detta sätt: ”Sticka A.1, A.2, A.3 totalt 0-0-2-3-4 gånger”. Detta betyder att A.1 och A.2 stickas en gång i alla storlekar och A.3 stickas det antal gånger som står i varje storlek (S=0, M=0, L=2, XL=3, XXL=4 gånger).

Diagrammen läses som vanligt: börja med första varvet i A.1, sedan första varvet i A.2, första varvet i A.3 osv.

Se DROPS lektion: Hur läser man stickdiagram

Se DROPS lektion: Hur läser man virkdiagram

I de större storlekarna kommer den totala vidden (från handled till handled) att vara större än i de mindre storlekarna, även om själva ärmen är kortare. De större storlekarna har längre ärmkupa samt bredare axelvidd. Detta resulterar i en bra passform i alla storlekar.

Hela plaggets längd, som är uppgivet på måttskissen, mäts från innerst vid halskanten (på axeln) och ner till nederkanten på plagget. Det mäts alltså INTE från ytterst på axeln.

På en kofta mäts längden aldrig längs framkanten, om inte detta är tydligt förklarat. Mät alltid längden på insidan av framkantmaskorna.

Se DROPS lektion: Hur man läser en måttskiss

Diagram upprepas ofta både på bredden och på höjden. Ett diagram består ofta av 1 rapport. Om det står att A.1/rapporten ska upprepas 5 gånger på varvet så följer du A.1 och börjar från början igen totalt 5 gånger efter varandra. Om det står att det ska stickas 2 rapporter av A.1 på höjden så ska du sticka hela diagram A.1 färdigt och sedan börja på nytt och sticka hela diagrammet en gång till.

Luftmaskor fyller lite mindre än andra maskor, så för att uppläggningskanten inte ska bli för stram så gör vi fler luftmaskor i början av arbetet. Detta antal justeras redan på nästa varv.

Resår är mer elastiskt än slätstickning och drar därför ihop sig mer. Genom att öka maskor före resåren undviker man att det blir en markant skillnad på bredden på resåren jämfört med resten av fram- och bakstycket.

Det är lätt hänt att avmaska för stramt, och för att kompensera för detta lägger vi ofta in omslag som också avmaskas för att nederkanten inte ska bli för stram.

Se DROPS video: Hur man maskar av med omslag

För att få en jämn ökning kan det t.ex ökas på växelvis var 3:e och var 4:e varv så här: Sticka 2 varv och öka på det 3:e, sticka 3 varv och öka på det 4:e. Detta upprepas till ökningarna är färdiga.

Se DROPS leksjon: Öka/Minska växelvis på var 3:e och 4:e varv

Om du föredrar att sticka runt istället för att sticka fram och tillbaka kan du självklart göra det. Då måste du själv lägga in uppklippningsmaskor (vanligtvis 5 st) mitt fram, förutom det så kan du följa mönstret som vanligt. När du egentligen skulle ha vänt arbetet och stickat tillbaka, stickar du istället över uppklippningsmaskorna och fortsätter att sticka runt.

Se DROPS video: Hur man klipper upp för ärmhål

Om du föredrar att sticka tröjan fram och tillbaka i flera delar och sy ihop den till slut kan du göra det även om mönstret är skrivet för att sticka på rundsticka. Dela maskantalet på 2 och lägg till en kantmaska på varje sida som du kan sy ihop den i.

Se DROPS leksjon: Kan jag anpassa ett mönster för rundsticka så att jag kan sticka fram och tillbaka?

Mönsterrapporterna på plagget kan vara lite olika i de olika storlekarna pga. olika proportioner. Om du inte gör samma storlek som på bilden, kan det kanske avvika något – detta är noga övervägt och justerat så att det totala intrycket av plagget är samma i alla storlekar.

Följ mönster och diagram för din storlek!

Har du hittat ett mönster på en fin dammodell, så är de inte så svårt att göra om den till herrstorlek om du önskar det. Den största skillnaden är längden på ärmar och fram- och bakstycke. Välj den storlek i måttskissen som passar bäst över bröstet. Den extra längden stickas/virkas precis innan man maskar av till ärmkulle/ärmhål. Om arbetet är stickat/virkat ovanifrån och ned så stickas/virkas ärmen lite längre innan man gör den första minskningen på ärmen.

När det gäller extra garnåtgång så är detta väldigt individuellt, men köp hellre ett nystan för mycket än ett för lite.

Alla garner innehåller överskottsfibrer (från produktionen) som kommer att fälla eller ludda lite. Borstat garn har flera av dessa lösa överskottsfibrer, vilket ger dem större tendenser till att fälla.

Även om man naturligtvis inte kan garantera att borstade garner kan bli 100 % fria från överskottsfibrer så är det möjligt att få plagget att fälla mindre genom att följa dessa steg:

1. När plagget är färdigt (innan du tvättar det) kan du skaka det, så att alla lösa fibrer faller av. OBS: Använd ALDRIG en klädrulle, borste eller liknande som drar i garnet.

2. Lägg plagget i en plastpåse i frysen – temperaturen kommer att få fibrerna att hålla fast mindre i varandra, så de lösa fibrerna kommer att ramla av.

3. Låt det ligga i frysen några timmar innan du tar ut det och skakar det igen.

4. Tvätta plagget enligt tvättråden på banderollen.

Pilling/noppor är en naturlig process som händer även med de mest fina och exklusiva fibrerna. Det är ett naturligt tecken på användning och slitage som är svårt att undvika. Det är mest synligt i områden med hög friktion av ditt plagg som under ärmarna och på handlederna.

Du kan få ditt plagg att se ut som nytt genom att ta bort pilling/noppor med en elektrisk noppborttagare.

Hittar du fortfarande inte svar på din fråga? Scrolla då ner och ställ en fråga så att en av våra experter kan försöka hjälpa dig. Du får vanligtvis svar inom 5-10 dagar..
Under tiden kan du läsa tidigare frågor och svar till detta mönster eller gå med i DROPS Workshop på Facebook för att få hjälp av andra stickare/virkare!

Du kanske även tycker om...

Kommentér oppskrift DROPS 149-21

Vi vill gärna ha din åsikt om denna modell!

Om du har en fråga kring den, kom ihåg att välja rätt kategori i menyn under, så får du snabbare svar! Obligatoriska fält är markerade med *.

Kommentarer / Frågor (62)

country flag Lilith wrote:

Moin, Ich weiß nicht ob die Frage blöd ist aber ich häkel noch nicht so lange. Wenn ich die 4 LM zu einem Ring gemacht habe und dann nach der ersten Runde 5 haben soll müsste ich doch einen Increase machen oder sehe ich das falsch? Vielleicht verstehe ich auch etwas falsch xD Danke achonmal für die hilfe

29.12.2023 - 00:50

DROPS Design answered:

Liebe Lillith, es wird ab 2. Runde und jede 2. Runde zugenommen, so nach 2. Runde sind es 12-12-10 fM, nach 4. Runde 18-18-15 fM. Jede ungerade Runde häkeln Sie einfach ohne Zunahme. Viel Spaß beim häkeln!

02.01.2024 - 10:13

country flag Zizzi wrote:

Hej! Ska skaftet monsteras från mitt bak. på hällappens ena sida, över vristdelen på foten och sist över hällappens andra sida? OM då räcker skaftets 16 cm ( Enl mönstret) inte till. Når bara över ena sidan hällapp + vristdel. Ska jag lägga till maskor (många?) eller har jag förstått fel? Finns det någon monteringsanvisning, som klart och tydligt visar hur fot och skaft ska monsteras? (inte hur man virkar ihop 2 stycken). Tacksam för svar Zizzi

14.10.2023 - 14:57

DROPS Design answered:

Hei Zizzi. Skaftet er heklet som en vrangbord og er ganske elastisk, så når du skal hekle skaftet og sokkens åpning sammen, dra litt i skaftet. Vi har dessverre ingen video på hvordan det gjøres, men håper vi kan få laget en i nær fremtid. mvh DROPS Design

23.10.2023 - 11:13

country flag Erik wrote:

So i am at the "all sizes" part. and i am supposed to place a marker with 15 sc on each side of it. but there is not one stitch that i can place them in. Because there is 30 sts. so im supposed to put the marker between st. 15 and 16? Then it says 1 sc dec on each side of marker. but how do i travel from one side of the marker to the other?

26.09.2023 - 15:08

DROPS Design answered:

Dear Erik, if you have 30 sc, you should insert the marker after the 15th stitch and then, crochet 2 sc together on each side of this marker: work 1 sc in each sc until 2 sts remain before marker, crochet 2 sc together, (marker), crochet 2 sc together, work to the end of the row. = you have decreased 2 sts. Work 1 row without decreasing and repeat the decrease row one more time the same way. Happy crocheting!

26.09.2023 - 15:22

country flag Simone wrote:

Hej igen. Det jeg mente med mit spørgsmål, var ikke hvordan man hækler sammen, men hvordan skal skaftet side på selve foden? Kan ikke få det til at se rigtigt ud.

12.09.2023 - 11:09

DROPS Design answered:

Hei Simone. Jo, når du har heklet ferdig skaftet har det en form som et det rektangel. Åpningen på skaftet skal være midt bak på sokken/hælen. Avpass slik at den ene langsiden på skaftet passer med åpningen bak på sokken/hælen. Legg skaftet og sokkens/hælens åpning mot hverandre og hekle sammen fra vrangen med en rad kjedemaske gjennom begge lag (både skaftet og sokken). Åpningen på skaftet skal være midt bak på sokken. mvh DROPS Design

18.09.2023 - 11:32

country flag Simone wrote:

Hej.. Jeg forstår ikke hvordan jeg skal sætte skaftet på hele sokken?

06.08.2023 - 13:07

DROPS Design answered:

Hej Simone, se videoen nederst i opskriften hvordan man hækler dele sammen :)

10.08.2023 - 14:04

country flag Yiqi Huang wrote:

Dear Drops Team, I think there must be something wrong with the leg design. If done according to the instructions, the piece would measure 16x17 cm, but neither side would fit the opening on the sock or anyone’s calf… I see that many people already raised this question, please review your instructions and correct it so no more people will be confused. Thanks for the great pattern otherwise!

16.07.2022 - 16:06

DROPS Design answered:

Dear Mrs Huang, the leg is worked sideways, you crochet for 16-16-18 cm (around leg) - adjust if necessary this length so that it fits the foot, but remember, it should be somewhat tighten around the leg to fit. Happy crocheting!

01.08.2022 - 10:16

country flag Vicky wrote:

Eg slite litt med å forstå at denne oppskrifta tilsvare det som visast på biletet. Og for ein nybegynnar så ser eg no at denne oppskrifta i grunn er veldig vanskeleg. Når eg heklar no så bli ikkje hæl-delen det slag det same som visast på biletet. Kva er grunn til at de ikkje har betre videoar evt bilete som visar denne oppskrifta. Har funne oppskrift andre stader og det er forklaring og bilete veldig mykje betre enn det eg har erfart her.

27.03.2022 - 21:44

DROPS Design answered:

Hej Vicky, dejligt at høre at du har fundet ud af opskriften ved hjælp af andre videoer. Vi skriver en video af denne på ønskelisten til en anden gang. God fornøjelse!

30.03.2022 - 15:04

country flag Heilie Steeneveld wrote:

Ik heb deze sokken met wol besteld maar ik heb wol tekort . Kan ik dit bij bestellen? En de kleur is grijs/ blauw. Ik hoop dat u kunt achterhalen welke wol het was

09.10.2021 - 13:34

DROPS Design answered:

Dag Heilie,

Voor vragen over het bestellen van bollen garens in specifieke kleurnummers en verfbaden kun je het beste terecht bij je verkooppunt. Zij kunnen je wellicht verder helpen om het juiste kleurbad te vinden.

16.10.2021 - 13:52

country flag Anne wrote:

Je veux débuter un de vos patron et je ne comprend pas votre expressions pour 6-6-5 mailles serrer dans le rond pour travailler en spirale pouvez vous m’aider

09.02.2021 - 23:52

DROPS Design answered:

Bonjour Anne, vous crochetez au 1er tour soit 6 ms soit 5 ms selon la taille, puis, avant de commencer le 2ème tour, mettez un fil marqueur après la dernière maille serrée du tour 1 et donc juste avant la première maille du tour 2 et crochetez ensuite 2 ms dans chaque ms, à la fin de chaque tour, mettez bien le marqueur entre la dernière m du tour et la première du tour suivant pour bien repérer le début des tours. Bon crochet!

10.02.2021 - 07:00

country flag Miriam De Bie wrote:

Waarom haak je 4 lossen in het begin en dan 6 v in lossenring? Op welk gedeelte van patroon heeft dit betrekking: INFORMATIE VOOR HET HAKEN: Vervang eerste v aan het begin van elke v toer door 1 l. Eindig elke toer met 1 hv in l van het begin van de toer?

08.02.2021 - 20:22

DROPS Design answered:

Dag Miriam,

De vier lossen in het begin haak je samen tot een ring en in de lossenring haak je dan weer de 6 vasten. De 4 lossen heb je dus nodig als basis om de vasten in te haken. De informatie voor het haken heeft betrekking op elke toer, dus in plaats van een vaste in de eerste vaste te haken, haak je een losse en sla je de eerste vaste over. Je sluit de toer af door een halve vaste in die eerste vaste te haken.

23.02.2021 - 14:07