DROPS / 149 / 23

Herringbone by DROPS Design

Stickade DROPS sockor i ”Delight” med förskjutning. Stl 35 - 43

DROPS Design: Modell nr de-110
Garngrupp A
-----------------------------------------------------------
Storlek: 35/37 - 38/40 - 41/43
Fotens längd: ca 22 - 24 - 27 cm
Sockans höjd: ca 24 - 24 - 24 cm
Garnåtgång:
DROPS DELIGHT från Garnstudio
100-100-100 g nr 01, grå

DROPS STRUMPST NR 2,5 - eller det st.nr du måste använda för att få 26 m x 34 v slätst på 10 x 10 cm.
----------------------------------------------------------

Har du stickat/virkat detta mönster, eller några av våra andra designs? Dela dina bilder i sociala medier och använd taggen #dropsdesign så vi också kan se dem!

Vill du använda ett annat garn? Testa vår konverterare!
Är du osäker på vilken storlek du skall välja? Då kanske det kan hjälpa dig att veta, att modellen på bilden är ca 170 cm lång och använder storlek S eller M. Om du gör en tröja, kofta, klänning eller liknande, hittar du plaggets mått i måttskissen nederst i mönstret.

75% Ull, 25% Polyamid
från 35.00 kr /50g
DROPS Delight print DROPS Delight print 35.00 kr /50g
Garnaffären
Beställ 
Stickor och virknålar
Garnet till detta mönstret kostar 70kr. Läs mer.

Instruktioner

HÄLMINSKNING:
VARV 1 (= rätsidan): Sticka slätst tills det återstår 7-7-9 m, lyft nästa m som om den skulle stickas rät, 1 rm, drag den lyfta m över, vänd arb.
VARV 2 (= avigsidan): Sticka slätst tills det återstår 7-7-9 m, lyft nästa m som om den skulle stickas avig, 1 am, drag den lyfta m över, vänd arb.
VARV 3 (= rätsidan): Sticka slätst tills det återstår 6-6-8 m, lyft nästa m som om den skulle stickas rät, 1 rm, drag den lyfta m över, vänd arb.
VARV 4 (= avigsidan): Sticka slätst tills det återstår 6-6-8 m, lyft nästa m som om den skulle stickas avig, 1 am, drag den lyfta m över, vänd arb.
Fortsätt minskn på samma sätt genom att sticka tills det återstår 1 m mindre innan det lyfts 1 m tills det återstår 15 m på st.
----------------------------------------------------------

SOCKA:
Arb stickas runt på strumpst.
Lägg upp 68-68-72 m på strumpst 2,5 med Delight. Sticka 1 v rätt. Fortsätt sedan med resår (= 3 am,1 rm). KONTROLLERA STICKFASTHETEN! Sticka resår i 3 cm, sedan stickas det så här: Fortsätt med resår över de första 27-27-31 m (dvs det avslutas med 3 am), lyft 1 m som om den skulle stickas rät, 1 rm, drag den lyfta m över, fortsätt med resår över de nästa 18 m, 1 omslag, 1 m rätt, 1 omslag, resår över de nästa 18 m, sticka 2 m räta tills. Upprepa ökningarna och minskn på vartannat v, omslagen stickas räta (så att det blir hål), och de nya m stickas fortlöpande in i resåren. OBS! Maskantalet kommer hela tiden att vara konstant. När arb mäter 19 cm behålls de första 27-27-31 m på st till häl, de övriga 41 m sätts på 1 tråd = uppepå foten. Fortsätt fram och tillbaka med resår över häl-m i 5½ cm. Sätt 1 markör mitt på hälen - arb mäts sedan härifrån! Sedan minskas det till häl - se HÄLMINSKN! Efter hälminskn stickas det upp 13 m på varje sida av hälen och de 41 m uppepå foten sätts tillbaka på st = 82 m. Sätt 1 markör på varje sida av de 41 m uppepå foten. Sedan fortsätts det med resår med minskn och ökn uppepå foten och slätst under foten. SAMTIDIGT minskas det så här i varje sida: Sticka de 2 sista m före de 41 m uppepå foten vridet räta tills (dvs sticka i bakre maskbågarna i stället för i främre), och sticka de 2 första m efter de 41 m uppepå foten räta tills (= 2 m minskade). Minska så här på vartannat v 11 ggr till (= totalt 12 ggr) = 58 m. Sticka sedan vidare tills arb mäter 17-19-22 cm från markören på hälen (= 5 cm kvar). Sätt 1 markör i varje sida så att det blir 30 m uppepå foten och 28 m under foten. Fortsätt med slätst över alla m - SAMTIDIGT minskas det till tå på varje sida av båda markörerna genom att sticka så här: 2 m räta tills, 1 rm, markören, 1 rm och 2 m vridet räta tills (= 2 m minskade i varje sida). Upprepa minskn i varje sida på vartannat v 5 ggr till (= totalt 6 ggr) och sedan på varje v totalt 5 ggr = 14 m kvar på st. På nästa v stickas alla m räta tills 2 och 2 = 7 m. Klipp av tråden och drag den genom de resterande m, drag åt och fäst tråden noga.

Behöver du hjälp med mönstret?

Tack för att du väljer ett mönster från DROPS Design. Vi arbetar hårt för att ge ut mönster som är korrekta och enkla att förstå. Alla mönster är översatta från norska och du kan alltid se originalmönstret (DROPS 149-23) för mått och uträkningar.

Har du problem med att läsa mönstret? Se listan av alternativ som kan hjälpa dig att göra färdigt ditt projekt - eller varför inte lära dig något nytt.

Vi har också steg-för-steg guider för olika tekniker som du hittar här.

1) Varför är stickfasthet/virkfasthet viktig?

Stickfasthet är det som avgör de slutliga måtten på ditt arbetet, och mäts ofta per 10 x 10 cm. Det anges såhär: antal maskor på bredden x antal varv på höjden - till exempel: 19 maskr x 26 varv i slätstickning = 10 x 10 cm.

Stickfasthet är väldigt individuellt; vissa stickar löst och andra stickar stramt. Du justerar din stickfastheten med storleken på stickorna, det är därför som den storleken på stickor som uppges endast är vägledande! Du måste själv justera detta upp eller ner så att DIN stickfasthet stämmer överens med stickfastheten i mönstret. Om du stickar med en annan stickfasthet än den angivna så kommer du att få en annan garnåtgång och andra mått på ditt arbetet än det som står i mönstret.

Stickfasthet är också det som avgör vilka garn som kan bytas mot varandra: så länge du uppnår samma stickfasthet kan du utan problem byta garn.

Se DROPS leksjon: Så mäter du stickfastheten

Se DROPS video: Stickfasthet - provlapp

till toppen

2) Vad är garngrupper?

Alla våra garn är uppdelade i garngrupper (från A till F) efter tjocklek och stickfasthet – grupp A innehåller de tunnaste garnerna och grupp F de tjockaste. Detta gör det enklare för dig att hitta ett alternativt garn till våra mönster, om du skulle vilja det. Alla garner inom samma grupp har samma stickfasthet och kan enkelt ersätta varandra. Olika garn har dock olika struktur och egenskaper vilket kommer att ge slutresultatet ett unikt utseende och känsla.

Klicka här för en översikt över garnen i de olika garngrupperna

till toppen

3) Kan jag använda ett annat garn än det som uppges i mönstret?

Det som är viktigt när man byter till ett annat garn är att stickfastheten hålls. Så länge du uppnår samma stickfasthet får du samma mått som står i måttskissen. Det är lättare att uppnå samma stickfasthet med garn från samma garngrupp. Du kan också använda fler trådar av ett tunnare garn för att uppnå samma stickfasthet som med ett tjockare garn.Här kan du prova vår konverterare. Vi rekommenderar att du alltid stickar en provlapp.

Var OBS på att vid byte av garn kan plagget få ett annat utseende än på bilden då olika garn ofta har olika struktur och egenskaper.

Se DROPS lektion: Kan jag använda ett annat garn än det som uppges i mönstret?

till toppen

4) Hur använder man konverteraren för garn?

Längst upp på alla våra mönster hittar du en länk till vår konverterare, som är ett verktyg du kan använda om du vill använda ett annat garn än det som föreslås i mönstret. Genom att fylla i det garn som du önskar ersätta, antal gram (i din storlek) och antal trådar så får du fram alternativa garn med samma stickfasthet. Du får besked om hur mycket du behöver i de alternativa garnen och om du behöver använda fler trådar. De flesta nystan innehåller 50 g (vissa 25 g eller 100 g).

Om det är fler färger i mönstret så måste varje färg konverteras separat. Ifall mönstret stickas eller virkas med fler trådar av olika garner (t.ex. 1 tråd Alpaca och 1 tråd Kid-Silk) får du konvertera varje garn individuellt för att hitta alternativ.

Klicka här för att se vår konverterare

till toppen

5) Varför får jag fel stickfasthet med rekommenderad sticka?

Storleken på stickan som står uppgivet i mönstret är endast vägledande, det som är viktigt är att den uppgivna stickfastheten stämmer. Eftersom stickfasthet är väldigt individuellt så måste du själv justera storleken så att DIN stickfasthet stämmer överens med det som står i mönstret – kanske måste du avvika en eller två storlekar från det som står i mönstret, och det gör ingenting. Vi rekommenderar att du stickar provlappar.

Om du har fel stickfasthet så riskerar du att måtten på plagget inte stämmer överens med måtten på måttskissen.

Se DROPS lektion: Så mäter du stickfastheten

Se DROPS video: Hur kontrollerar man stickfastheten / gör provlapp

till toppen

6) Varför är arbetet skrivit uppifrån och ner?

Att sticka ovanifrån och ner ger mer flexibilitet och plats för personliga justeringar. Det är också enklare att prova plagget under arbetets gång, samt att justera längden på fram- och bakstycke och ärmar.

Mönstret är noga förklarat i den ordning det stickas/virkas i. Om mönstret innehåller diagram är dessa i stickriktningen och ska läsas på vanligt sätt.

till toppen

7) Varför är ärmarna kortare i större storlekar?

I de större storlekarna kommer den totala vidden (från handled till handled) att vara större än i de mindre storlekarna, även om själva ärmen är kortare. De större storlekarna har längre ärmkupa samt bredare axelvidd. Detta resulterar i en bra passform i alla storlekar.

till toppen

8) Vad är 1 rapport?

Diagram upprepas ofta både på bredden och på höjden. Ett diagram består ofta av 1 rapport. Om det står att A.1/rapporten ska upprepas 5 gånger på varvet så följer du A.1 och börjar från början igen totalt 5 gånger efter varandra. Om det står att det ska stickas 2 rapporter av A.1 på höjden så ska du sticka hela diagram A.1 färdigt och sedan börja på nytt och sticka hela diagrammet en gång till.

till toppen

9) Hur stickar man enligt ett stickdiagram?

Ett stickdiagram visar varje varv och varje maska från rätsidan. Det ska stickas nerifrån och upp från höger till vänster. 1 ruta = 1 maska.

När man stickar fram och tillbaka, stickas vartannat varv i diagrammet från rätsidan och vartannat från avigsidan. När det stickas från avigsidan måste diagrammet stickas motsatt: alltså från vänster till höger, rätmaskor stickas avigt och avigmaskor stickas räta osv.

När det stickas runt på rundsticka/strumpsticka stickas varje varv i diagrammet från rätsidan (från höger till vänster).

Se DROPS lektion: Hur man läser stickdiagram

till toppen

10) Hur virkar jag enligt ett virkdiagram?

Det är enkelt att virka enligt diagram, varje symbol virkas i den ordning som det visas i diagrammet. Det virkas från vänster till höger, nedifrån och upp eller i cirkel från mitten och ut.

När man virkar fram och tillbaka virkas vartannat varv i diagrammet från rätsidan (från höger till vänster) och vartannat varv virkas från avigsidan (från vänster till höger).

När man virkar runt, virkas varje varv i diagrammet från rätsidan - alltså från höger till vänster.

När man virkar enligt ett cirkeldiagram börjar man i mitten av cirkeln och jobbar sig från höger till vänster, varv efter varv utåt.

Varven börjar gärna med x antal luftmaskor (som motsvarar höjden på nästa maska), detta är antingen inritat i diagrammet, eller så står det förklarat i mönstret.

Se DROPS lektion: Hur man läser virkdiagram

till toppen

11) Hur stickas/virkas flera diagram efter varandra på ett varv?

Om ett mönster har flera diagram som stickas efter varandra på bredden, kan det ofta vara skrivet på detta sätt: ”Sticka A.1, A.2, A.3 totalt 0-0-2-3-4 gånger”. Detta betyder att A.1 och A.2 stickas en gång i alla storlekar och A.3 stickas det antal gånger som står i varje storlek (S=0, M=0, L=2, XL=3, XXL=4 gånger).

Diagrammen läses som vanligt: börja med första varvet i A.1, sedan första varvet i A.2, första varvet i A.3 osv.

Se DROPS lektion: Hur läser man stickdiagram

Se DROPS lektion: Hur läser man virkdiagram

till toppen

12) Varför börjar man med fler luftmaskor än det ska virkas med?

Luftmaskor fyller lite mindre än andra maskor, så för att uppläggningskanten inte ska bli för stram så gör vi fler luftmaskor i början av arbetet. Detta antal justeras redan på nästa varv.

till toppen

13) Varför ökas det maskor innan resåren när plagget stickas ovanifrån och ner?

Resår är mer elastiskt än slätstickning och drar därför ihop sig mer. Genom att öka maskor före resåren undviker man att det blir en markant skillnad på bredden på resåren jämfört med resten av fram- och bakstycket.

till toppen

14) Varför ökas det i avmaskningskanten?

Det är lätt hänt att avmaska för stramt, och för att kompensera för detta lägger vi ofta in omslag som också avmaskas för att nederkanten inte ska bli för stram.

Se DROPS video: Hur man maskar av med omslag

till toppen

15) Hur ökar man växelvis på var 3:e och 4:e varv?

För att få en jämn ökning kan det t.ex ökas på växelvis var 3:e och var 4:e varv så här: Sticka 2 varv och öka på det 3:e, sticka 3 varv och öka på det 4:e. Detta upprepas till ökningarna är färdiga.

Se DROPS leksjon: Öka/Minska växelvis på var 3:e och 4:e varv

till toppen

16) Varför är mönstret lite annorlunda än det man ser på bilden?

Mönsterrapporterna på plagget kan vara lite olika i de olika storlekarna pga. olika proportioner. Om du inte gör samma storlek som på bilden, kan det kanske avvika något – detta är noga övervägt och justerat så att det totala intrycket av plagget är samma i alla storlekar.

Följ mönster och diagram för din storlek!

till toppen

17) Hur kan jag sticka en kofta runt istället för fram och tillbaka?

Om du föredrar att sticka runt istället för att sticka fram och tillbaka kan du självklart göra det. Då måste du själv lägga in uppklippningsmaskor (vanligtvis 5 st) mitt fram, förutom det så kan du följa mönstret som vanligt. När du egentligen skulle ha vänt arbetet och stickat tillbaka, stickar du istället över uppklippningsmaskorna och fortsätter att sticka runt.

Se DROPS video: Hur man klipper upp för ärmhål

till toppen

18) Kan man sticka tröjan fram och tillbaka istället för att sticka runt?

Om du föredrar att sticka tröjan fram och tillbaka i flera delar och sy ihop den till slut kan du göra det även om mönstret är skrivet för att sticka på rundsticka. Dela maskantalet på 2 och lägg till en kantmaska på varje sida som du kan sy ihop den i.

Se DROPS leksjon: Kan jag anpassa ett mönster för rundsticka så att jag kan sticka fram och tillbaka?

till toppen

19) Varför visar ni garn i era mönster som har utgått?

Eftersom de olika garnen har olika egenskaper och struktur har vi valt att behålla originalgarnet i våra mönster. Du kan enkelt hitta bra alternativ till varje mönster genom att antingen välja ett annat garn i samma garngrupp, eller använda vår garnkalkulator.

Det är också möjligt att garn som har utgått fortfarande finns kvar hos vissa återförsäljare, eller att någon har ett par nystan liggande som de gärna vill hitta ett mönster till.

Genom att använda vår garnkalkulator får du upp både alternativa garn, och mängd du behöver i den nya kvaliteten.

till toppen

20) Hur gör jag om en damstorlek till en herrstorlek?

Har du hittat ett mönster på en fin dammodell, så är de inte så svårt att göra om den till herrstorlek om du önskar det. Den största skillnaden är längden på ärmar och fram- och bakstycke. Välj den storlek i måttskissen som passar bäst över bröstet. Den extra längden stickas/virkas precis innan man maskar av till ärmkulle/ärmhål. Om arbetet är stickat/virkat ovanifrån och ned så stickas/virkas ärmen lite längre innan man gör den första minskningen på ärmen.

När det gäller extra garnåtgång så är detta väldigt individuellt, men köp hellre ett nystan för mycket än ett för lite.

till toppen

21) Hur undviker jag att långhårigt garn fäller?

Alla garner innehåller överskottsfibrer (från produktionen) som kommer att fälla eller ludda lite. Borstat garn har flera av dessa lösa överskottsfibrer, vilket ger dem större tendenser till att fälla.

Även om man naturligtvis inte kan garantera att borstade garner kan bli 100 % fria från överskottsfibrer så är det möjligt att få plagget att fälla mindre genom att följa dessa steg:

1. När plagget är färdigt (innan du tvättar det) kan du skaka det, så att alla lösa fibrer faller av. OBS: Använd ALDRIG en klädrulle, borste eller liknande som drar i garnet.

2. Lägg plagget i en plastpåse i frysen – temperaturen kommer att få fibrerna att hålla fast mindre i varandra, så de lösa fibrerna kommer att ramla av.

3. Låt det ligga i frysen några timmar innan du tar ut det och skakar det igen.

4. Tvätta plagget enligt tvättråden på banderollen.

till toppen

22) Var på plagget mäts längden?

Hela plaggets längd, som är uppgivet på måttskissen, mäts från innerst vid halskanten (på axeln) och ner till nederkanten på plagget. Det mäts alltså INTE från ytterst på axeln.

På en kofta mäts längden aldrig längs framkanten, om inte detta är tydligt förklarat. Mät alltid längden på insidan av framkantmaskorna.

Se DROPS lektion: Hur man läser en måttskiss

till toppen

23) Hur vet jag hur många nystan jag behöver?

Garnåtgången uppges alltid i antal gram, t.ex. 450 g. För att räkna ut hur många nystan du behöver måste du först veta hur många gram det är i 1 nystan (25 g, 50 g eller 100 g). Du hittar information om vikten på varje nystan om du klickar dig in på varje garn. Sedan kan du dela antal gram du behöver på antal gram i varje nystan. T.ex.: Om du stickar med garn i 50 g-nystan (vilket är det vanligaste) tar du 450 / 50 = 9 nystan.

till toppen

Har du köpt DROPS garn för att göra detta mönster? Då kan du få hjälp av butiken där du köpte garnet. Hitta en lista på DROPS återförsäljare här!
Hittar du fortfarande inte svar på din fråga? Scrolla då ner och ställ en fråga så att en av våra experter kan försöka hjälpa dig. Du får vanligtvis svar inom 5-10 dagar.. Under tiden kan du läsa tidigare frågor och svar till detta mönster eller gå med i DROPS Workshop på Facebook för att få hjälp av andra stickare/virkare!

Kommentarer / Frågor (21)

Karoline 16.11.2018 - 10:07:

Vielleicht habe ich meine Frage ungünstig gestellt, ich wollte eigentlich wissen, ob es richtig ist, dass ich nach der Abnahme nur noch 17M für die Sohle habe und wie ich von denen zu den 28M komme, die ich bei dem Setzen der Markierung für die Sohle benötige

DROPS Design 16.11.2018 kl. 10:37:

Liebe Karoline, nach den Abnahmen für den Fuss haben Sie 58 M übrig = 17 M für die Sohle + die 41 M mit dem Muster - dann setzen Sie die Markierer für die Spitze und die Maschen so verteilen daß es 30 M oben für den Fuss un 28 M für die Sohle gibt, dh einige Maschen beidseitig vom Fuss werden jetzt zu den Sohlen "gehören". Viel Spaß beim stricken!

Karoline 15.11.2018 - 18:15:

Wie genau funktioniert die Abnahme nachdem die Ferse gestrickt wurde? Wenn jeweils vor und nach den 41 M (die mit dem Muster?) abgenommen wird, nehme ich doch nur an der Sohle ab und habe am Ende 41M oben und 17M für die Sohle und nicht 30 und 28

DROPS Design 16.11.2018 kl. 09:13:

Liebe Karoline, am Ende der Ferse haben Sie 15 M + 13 M werden an der Ferse aufgefasst: 15 + 2x13 + die stillgelegten 41 M = 82 M. Dann werden 2 Maschen auf beiden Seiten der 41 M abgenommen insgesamt 12 x = 82-24= 58 M bleiben. Viel Spaß beim stricken!

May-Brit Hjelén Isaksen 03.06.2017 - 14:53:

Jeg forstår ikke hvordan det kan bli vridning, mastetallet går jo opp i fire. Jeg får bare vanlig vrangbord nedover, altså 3 vr/1 r etter hverandre.

DROPS Design 05.06.2017 kl. 16:35:

Disse masker skal ikke vrides, de bliver forskudt og det sker automatisk når du tager ind i den ene side og ud i den anden. Lav en prøve først så du se hvordan mønsteret i opskriften fungerer. God fornøjelse!

May-Brit Hjelén Isaksen 03.06.2017 - 14:52:

Jeg forstår ikke hvordan det kan bli vridning, mastetallet går jo opp i fire. Jeg får bare vanlig vrangbord nedover, altså 3 vr/1 r etter hverandre.

Josée 04.09.2015 - 01:12:

Merci à vous, c'est tellement gentil de répondre! Bonjour du Québec!

Josée 03.09.2015 - 15:41:

Merci! pour être certaine: après (glis. 1m, 1m, passer la m. sur la 1ère), je devrais donc continuer avec 2 envers, 1 endroit et je continue ensuite les côtes. Les 3 dernières des 18 suivantes seraient donc 3 envers, et après 1 je, 1 m, 1 je, je repars avec 3 m. envers et continue les côtes? Merciii!

DROPS Design 03.09.2015 kl. 16:22:

Oui Josée, c'est exact, entre les diminutions et les jetés, tricotez les mailles en côtes comme avant = comme elles se présentent pour les continuer sur cette partie là. Au tour suivant, tricotez les jetés à l'end, puis intégrez les aux côtes (soit à l'end soit à l'env, pour toujours avoir les côtes comme avant 3 m env/1 m end). Bon tricot!

Josée 03.09.2015 - 03:48:

Pas sûre de comprendre... Une fois le 3 cm de côtes terminé, quand on débute les augmentations/diminutions, ça va pour les 27 premières mailles, et ensuite la diminution (glissée, tricotée, et passée par-dessus). Mais quand on dit de continuer avec les côtes, est-ce qu'on repart toujours avec 3 mailles envers? même questionnement après les deux mailles ensembles à l'endroit. Merci! Josée

DROPS Design 03.09.2015 kl. 09:41:

Bonjour Josée, on tricote les 18 m suivant la diminution comme avant, comme elles se présentent (= on continue les côtes comme aux rangs précédent: tricotez les m end à l'end et les m env à l'env), faites ensuite 1 jeté, tricotez 1 m end, 1 jeté et tricotez les 18 m suivantes en côtes comme avant (= les m end à l'end, les m env à l'env) puis tricotez 2 m ens à l'end. Bon tricot!

Peggy 25.06.2015 - 23:47:

I am not understanding toe decrease at same time hold the yarn- over down the middle of foot. Doesn't there need a decrease under foot as well as top of foot and do the same decrease to take care of yarn over.

DROPS Design 26.06.2015 kl. 08:50:

Dear Peggy, work toe in stocking st (30 sts on top of foot and 28 on under foot) and dec each side of foot, the toe is done as usual but due to the pattern will look a bit different on foot. Happy knitting!

Hanne 03.10.2013 - 21:16:

Har samlet masker op og skal til at tage ind før de 41 m.men kan ikke forstå hvordan jeg kommer ned på 30 m samtidig med jeg har ud og indtag ved de 41 masker.vh hanne

DROPS Design 04.10.2013 kl. 09:39:

Du har 58 m tilbage efter indtagningerne på hver side af de 41 m. Nu sætter du bare en ny mærketråd i hver side så du nu har 30 ovenpå foden (istedet for 41) og tager ind til tå ifølge opskriften.

Hanne 03.10.2013 - 21:15:

Har samlet masker op og skal til at tage ind før de 41 m.men kan ikke forstå hvordan jeg kommer ned på 30 m samtidig med jeg har ud og indtag ved de 41 masker.vh hanne

Kommentér oppskrift DROPS 149-23

Vi vill gärna ha din åsikt om denna modell!

Om du har en fråga kring den, kom ihåg att välja rätt kategori i menyn under, så får du snabbare svar! Obligatoriska fält är markerade med *.