DROPS Paris
DROPS Paris
100% Bomull
från 14.95 kr /50g
Garnet till detta mönstret kostar 105.00kr.

Garnkostnaden beräknas utifrån mönstrets minsta storlek och garnets billigaste variant. Letar du efter ett ännu bättre pris? Du kanske hittar det i DROPS Deals!

DROPS Super Sale
DROPS 238-9
DROPS Design: Modell w-901
Garngrupp C eller A + A
-------------------------------------------------------

STORLEK:
Höjd (utan axelband): ca 21 cm.
Bredd: ca 21 cm.
Längd på axelbandet färdigt på väskan: ca 50 cm.

GARN:
DROPS PARIS från Garnstudio (tillhör garngrupp C)
100 g 17, naturvit
50 g 30, jeansblå
50 g 29, isblå
50 g 67, vete
50 g 68, mandel
50 g 44, brun

VIRKNÅL:
DROPS VIRKNÅL NR 5.

VIRKFASTHET:
14 stolpar på bredden och 8,5 varv på höjden = 10 x 10 cm.
OBS: Kom ihåg att nålnumret endast är rekommenderat. Får du för många maskor på 10 cm, byt till tjockare virknål. Får du för få maskor på 10 cm, byt till tunnare virknål.

-------------------------------------------------------

Alternativt garn – Se hur du kan byta garn här
Garngrupp A till F – Använd samma mönster och byt garn här
Garnåtgång vid alternativt garn – Använd vår garn-konverterare här

-------------------------------------------------------

DROPS Paris
DROPS Paris
100% Bomull
från 14.95 kr /50g
Garnet till detta mönstret kostar 105.00kr.

Garnkostnaden beräknas utifrån mönstrets minsta storlek och garnets billigaste variant. Letar du efter ett ännu bättre pris? Du kanske hittar det i DROPS Deals!

Instruktioner

-------------------------------------------------------

FÖRKLARING TILL BESKRIVNINGEN:

-------------------------------------------------------

MÖNSTER:
Se diagram A.1.

FÄRGER:
VARV 1 och UPPLÄGGNING: färgen jeansblå
VARV 2: färgen isblå
VARV 3: färgen naturvit
VARV 4: färgen vete
VARV 5: färgen mandel
VARV 6: färgen brun
VARV 7: färgen naturvit
FASTMASKRADER virkat fram och tillbaka längs 3 av sidorna på rutorna: färgen naturvit

FÄRGBYTE:
När det ska bytas färg på nästa varv, är det finast att byta färg innan den sista smygmaskan på varvet virkas - då blir det en finare övergång till ny färg.

LUFTMASKA:
Om du virkar ytterst på virknålen kommer luftmaskan ofta att bli för stram.
1 luftmaska ska vara lika lång som 1 fastmaska/stolpe/dubbelstolpe är bred.

-------------------------------------------------------

BÖRJA ARBETET HÄR:

-------------------------------------------------------

VÄSKA - KORT ÖVERSIKT ÖVER ARBETET:
Först virkas 2 lika rutor - läs förklaring under RUTA. Sedan virkas det en kant på den ena rutan innan rutorna virkas tillsammans. Till sist virkas det en kant runt toppen av väskan och det görs 1 axelband som fästs i varje sida.

RUTORNA:
Virka 4 luftmaskor med nål 5 med DROPS Paris i färgen jeansblå och sätt ihop dem till en ring med 1 smygmaska i den första luftmaskan som virkades.
Virka A.1 - läs MÖNSTER, FÄRGER och FÄRGBYTE. Efter A.1 klipps trådarna av och fästs. Virka 1 ruta till på samma sätt.

Använd färgen naturvit och börja i ett av hörnen på den ena av rutorna och virka så här:
VARV 1: Fäst tråden med 1 smygmaska i den mittersta av luftmaskorna i hörnet, virka 1 luftmaska (ersätter 1:a fastmaskan) och virka 1 fastmaska i nästa luftmaska i hörnet (= 2 fastmaskor i hörnet), sedan virkas det 1 fastmaska i varje stolpe och 1 fastmaska i varje luftmaska till det har virkats fastmaskor längs 3 av sidorna på väskan, och avsluta så att det virkas 1 fastmaska i var och en av de 2 första luftmaskorna i det sista hörnet. Vänd arbetet.
VARV 2: Virka 1 luftmaska (ersätter första fastmaskan), virka 1 fastmaska i varje fastmaska varvet ut. Vänd arbetet.
Upprepa varv 2 till det har virkats totalt 7 varv med fastmaskor, klipp inte av tråden. Nu ska rutorna virkas tillsammans från avigsidan. Virka 1 luftmaska att vända med.

HOPVIRKNING:
Lägg rutorna på varandra rätsida mot rätsida. Nu ska rutorna virkas tillsammans längs de 3 sidorna som det virkades på den sista rutan tillsammans med den första rutan. Virka genom båda rutorna, virka 1 fastmaska i varje fastmaska/maska. Nu har rutorna virkats fast till varandra. Klipp av tråden och fäst den. Nu virkas det ett varv med stolpar längs öppningen av väskan så här:

KANT:
Använd färgen naturvit och fäst tråden med 1 smygmaska om en av fastmasksraderna i sidan av väskan. Virka 3 luftmaskor (ersätter 1:a stolpen), virka 1 stolpe om varje varv i sidan av väskan och virka 1 stolpe i varje stolpe och 1 stolpe i varje luftmaska längs rutorna. Virka så varvet runt, och avsluta med 1 smygmaska i den 3:e luftmaskan från början av varvet. Klipp av trådarna och fäst dem.
Väskan mäter ca 21 x 21 cm.

AXELBAND:
Använd färgen naturvit och virka en luftmaskrad på ca 110 cm, klipp av tråden. Virka totalt 3 sådana luftmaskrader.
Knyt de 3 luftmaskraderna tillsammans i den ena änden och fläta ihop dem till en lite stram fläta = ca 100 cm färdigflätat, sedan knyts den andra änden tillsammans.
Drag in flätan genom stolparna i varje sida av väskan och knyt sedan ändarna av flätan tillsammans.

Diagram

symbols = Börja här - denna luftmaskringen är förklarat i beskrivningen. Fortsätt på symbolen över punkten på cirkeln och virka mot vänster
symbols = 1 LUFTMASKA - läs förklaring i beskrivningen
symbols = 1 smygmaska i 3:e luftmaskan i början av varvet
symbols = 1 stolpe om luftmaskringen / luftmaskbågen
symbols = 1 smygmaska i 3:e luftmaskan i början av varvet, klipp av tråden, nästa varv börjar i hörnet på rutan vid pilen
symbols = Börja här, detta varvet virkas från avigsidan
symbols = 1 fastmaska i maskan under, virka i främre maskbågen
diagram
Har du en fråga? Se en lista på ofta ställda frågor (F&Q)

Stickfasthet är det som avgör de slutliga måtten på ditt arbetet, och mäts ofta per 10 x 10 cm. Det anges såhär: antal maskor på bredden x antal varv på höjden - till exempel: 19 maskr x 26 varv i slätstickning = 10 x 10 cm.

Stickfasthet är väldigt individuellt; vissa stickar löst och andra stickar stramt. Du justerar din stickfastheten med storleken på stickorna, det är därför som den storleken på stickor som uppges endast är vägledande! Du måste själv justera detta upp eller ner så att DIN stickfasthet stämmer överens med stickfastheten i mönstret. Om du stickar med en annan stickfasthet än den angivna så kommer du att få en annan garnåtgång och andra mått på ditt arbetet än det som står i mönstret.

Stickfasthet är också det som avgör vilka garn som kan bytas mot varandra: så länge du uppnår samma stickfasthet kan du utan problem byta garn.

Se DROPS leksjon: Så mäter du stickfastheten

Se DROPS video: Stickfasthet - provlapp

Garnåtgången uppges alltid i antal gram, t.ex. 450 g. För att räkna ut hur många nystan du behöver måste du först veta hur många gram det är i 1 nystan (25 g, 50 g eller 100 g). Du hittar information om vikten på varje nystan om du klickar dig in på varje garn. Sedan kan du dela antal gram du behöver på antal gram i varje nystan. T.ex.: Om du stickar med garn i 50 g-nystan (vilket är det vanligaste) tar du 450 / 50 = 9 nystan.

Det som är viktigt när man byter till ett annat garn är att stickfastheten hålls. Så länge du uppnår samma stickfasthet får du samma mått som står i måttskissen. Det är lättare att uppnå samma stickfasthet med garn från samma garngrupp. Du kan också använda fler trådar av ett tunnare garn för att uppnå samma stickfasthet som med ett tjockare garn.Här kan du prova vår konverterare. Vi rekommenderar att du alltid stickar en provlapp.

Var OBS på att vid byte av garn kan plagget få ett annat utseende än på bilden då olika garn ofta har olika struktur och egenskaper.

Se DROPS lektion: Kan jag använda ett annat garn än det som uppges i mönstret?

Alla våra garn är uppdelade i garngrupper (från A till F) efter tjocklek och stickfasthet – grupp A innehåller de tunnaste garnerna och grupp F de tjockaste. Detta gör det enklare för dig att hitta ett alternativt garn till våra mönster, om du skulle vilja det. Alla garner inom samma grupp har samma stickfasthet och kan enkelt ersätta varandra. Olika garn har dock olika struktur och egenskaper vilket kommer att ge slutresultatet ett unikt utseende och känsla.

Klicka här för en översikt över garnen i de olika garngrupperna

Längst upp på alla våra mönster hittar du en länk till vår konverterare, som är ett verktyg du kan använda om du vill använda ett annat garn än det som föreslås i mönstret. Genom att fylla i det garn som du önskar ersätta, antal gram (i din storlek) och antal trådar så får du fram alternativa garn med samma stickfasthet. Du får besked om hur mycket du behöver i de alternativa garnen och om du behöver använda fler trådar. De flesta nystan innehåller 50 g (vissa 25 g eller 100 g).

Om det är fler färger i mönstret så måste varje färg konverteras separat. Ifall mönstret stickas eller virkas med fler trådar av olika garner (t.ex. 1 tråd Alpaca och 1 tråd Kid-Silk) får du konvertera varje garn individuellt för att hitta alternativ.

Klicka här för att se vår konverterare

Eftersom de olika garnen har olika egenskaper och struktur har vi valt att behålla originalgarnet i våra mönster. Du kan enkelt hitta bra alternativ till varje mönster genom att antingen välja ett annat garn i samma garngrupp, eller använda vår garnkalkulator.

Det är också möjligt att garn som har utgått fortfarande finns kvar hos vissa återförsäljare, eller att någon har ett par nystan liggande som de gärna vill hitta ett mönster till.

Genom att använda vår garnkalkulator får du upp både alternativa garn, och mängd du behöver i den nya kvaliteten.

Om du tycker att det är svårt att bestämma vilken storlek du ska göra kan det vara en bra idé att mäta ett plagg du redan har och gillar storleken på. Jämför sedan måtten med måtten i mönstrets måttskiss och välj den storlek som passar bäst.

Du hittar måttskissen längst ner i mönstret.

Se DROPS-lektion: Så här läser du en måttskiss

Storleken på stickan som står uppgivet i mönstret är endast vägledande, det som är viktigt är att den uppgivna stickfastheten stämmer. Eftersom stickfasthet är väldigt individuellt så måste du själv justera storleken så att DIN stickfasthet stämmer överens med det som står i mönstret – kanske måste du avvika en eller två storlekar från det som står i mönstret, och det gör ingenting. Vi rekommenderar att du stickar provlappar.

Om du har fel stickfasthet så riskerar du att måtten på plagget inte stämmer överens med måtten på måttskissen.

Se DROPS lektion: Så mäter du stickfastheten

Se DROPS video: Hur kontrollerar man stickfastheten / gör provlapp

Att sticka ovanifrån och ner ger mer flexibilitet och plats för personliga justeringar. Det är också enklare att prova plagget under arbetets gång, samt att justera längden på fram- och bakstycke och ärmar.

Mönstret är noga förklarat i den ordning det stickas/virkas i. Om mönstret innehåller diagram är dessa i stickriktningen och ska läsas på vanligt sätt.

Ett stickdiagram visar varje varv och varje maska från rätsidan. Det ska stickas nerifrån och upp från höger till vänster. 1 ruta = 1 maska.

När man stickar fram och tillbaka, stickas vartannat varv i diagrammet från rätsidan och vartannat från avigsidan. När det stickas från avigsidan måste diagrammet stickas motsatt: alltså från vänster till höger, rätmaskor stickas avigt och avigmaskor stickas räta osv.

När det stickas runt på rundsticka/strumpsticka stickas varje varv i diagrammet från rätsidan (från höger till vänster).

Se DROPS lektion: Hur man läser stickdiagram

Det är enkelt att virka enligt diagram, varje symbol virkas i den ordning som det visas i diagrammet. Det virkas från vänster till höger, nedifrån och upp eller i cirkel från mitten och ut.

När man virkar fram och tillbaka virkas vartannat varv i diagrammet från rätsidan (från höger till vänster) och vartannat varv virkas från avigsidan (från vänster till höger).

När man virkar runt, virkas varje varv i diagrammet från rätsidan - alltså från höger till vänster.

När man virkar enligt ett cirkeldiagram börjar man i mitten av cirkeln och jobbar sig från höger till vänster, varv efter varv utåt.

Varven börjar gärna med x antal luftmaskor (som motsvarar höjden på nästa maska), detta är antingen inritat i diagrammet, eller så står det förklarat i mönstret.

Se DROPS lektion: Hur man läser virkdiagram

Om ett mönster har flera diagram som stickas efter varandra på bredden, kan det ofta vara skrivet på detta sätt: ”Sticka A.1, A.2, A.3 totalt 0-0-2-3-4 gånger”. Detta betyder att A.1 och A.2 stickas en gång i alla storlekar och A.3 stickas det antal gånger som står i varje storlek (S=0, M=0, L=2, XL=3, XXL=4 gånger).

Diagrammen läses som vanligt: börja med första varvet i A.1, sedan första varvet i A.2, första varvet i A.3 osv.

Se DROPS lektion: Hur läser man stickdiagram

Se DROPS lektion: Hur läser man virkdiagram

I de större storlekarna kommer den totala vidden (från handled till handled) att vara större än i de mindre storlekarna, även om själva ärmen är kortare. De större storlekarna har längre ärmkupa samt bredare axelvidd. Detta resulterar i en bra passform i alla storlekar.

Hela plaggets längd, som är uppgivet på måttskissen, mäts från innerst vid halskanten (på axeln) och ner till nederkanten på plagget. Det mäts alltså INTE från ytterst på axeln.

På en kofta mäts längden aldrig längs framkanten, om inte detta är tydligt förklarat. Mät alltid längden på insidan av framkantmaskorna.

Se DROPS lektion: Hur man läser en måttskiss

Diagram upprepas ofta både på bredden och på höjden. Ett diagram består ofta av 1 rapport. Om det står att A.1/rapporten ska upprepas 5 gånger på varvet så följer du A.1 och börjar från början igen totalt 5 gånger efter varandra. Om det står att det ska stickas 2 rapporter av A.1 på höjden så ska du sticka hela diagram A.1 färdigt och sedan börja på nytt och sticka hela diagrammet en gång till.

Luftmaskor fyller lite mindre än andra maskor, så för att uppläggningskanten inte ska bli för stram så gör vi fler luftmaskor i början av arbetet. Detta antal justeras redan på nästa varv.

Resår är mer elastiskt än slätstickning och drar därför ihop sig mer. Genom att öka maskor före resåren undviker man att det blir en markant skillnad på bredden på resåren jämfört med resten av fram- och bakstycket.

Det är lätt hänt att avmaska för stramt, och för att kompensera för detta lägger vi ofta in omslag som också avmaskas för att nederkanten inte ska bli för stram.

Se DROPS video: Hur man maskar av med omslag

För att få en jämn ökning kan det t.ex ökas på växelvis var 3:e och var 4:e varv så här: Sticka 2 varv och öka på det 3:e, sticka 3 varv och öka på det 4:e. Detta upprepas till ökningarna är färdiga.

Se DROPS leksjon: Öka/Minska växelvis på var 3:e och 4:e varv

Om du föredrar att sticka runt istället för att sticka fram och tillbaka kan du självklart göra det. Då måste du själv lägga in uppklippningsmaskor (vanligtvis 5 st) mitt fram, förutom det så kan du följa mönstret som vanligt. När du egentligen skulle ha vänt arbetet och stickat tillbaka, stickar du istället över uppklippningsmaskorna och fortsätter att sticka runt.

Se DROPS video: Hur man klipper upp för ärmhål

Om du föredrar att sticka tröjan fram och tillbaka i flera delar och sy ihop den till slut kan du göra det även om mönstret är skrivet för att sticka på rundsticka. Dela maskantalet på 2 och lägg till en kantmaska på varje sida som du kan sy ihop den i.

Se DROPS leksjon: Kan jag anpassa ett mönster för rundsticka så att jag kan sticka fram och tillbaka?

Mönsterrapporterna på plagget kan vara lite olika i de olika storlekarna pga. olika proportioner. Om du inte gör samma storlek som på bilden, kan det kanske avvika något – detta är noga övervägt och justerat så att det totala intrycket av plagget är samma i alla storlekar.

Följ mönster och diagram för din storlek!

Har du hittat ett mönster på en fin dammodell, så är de inte så svårt att göra om den till herrstorlek om du önskar det. Den största skillnaden är längden på ärmar och fram- och bakstycke. Välj den storlek i måttskissen som passar bäst över bröstet. Den extra längden stickas/virkas precis innan man maskar av till ärmkulle/ärmhål. Om arbetet är stickat/virkat ovanifrån och ned så stickas/virkas ärmen lite längre innan man gör den första minskningen på ärmen.

När det gäller extra garnåtgång så är detta väldigt individuellt, men köp hellre ett nystan för mycket än ett för lite.

Alla garner innehåller överskottsfibrer (från produktionen) som kommer att fälla eller ludda lite. Borstat garn har flera av dessa lösa överskottsfibrer, vilket ger dem större tendenser till att fälla.

Även om man naturligtvis inte kan garantera att borstade garner kan bli 100 % fria från överskottsfibrer så är det möjligt att få plagget att fälla mindre genom att följa dessa steg:

1. När plagget är färdigt (innan du tvättar det) kan du skaka det, så att alla lösa fibrer faller av. OBS: Använd ALDRIG en klädrulle, borste eller liknande som drar i garnet.

2. Lägg plagget i en plastpåse i frysen – temperaturen kommer att få fibrerna att hålla fast mindre i varandra, så de lösa fibrerna kommer att ramla av.

3. Låt det ligga i frysen några timmar innan du tar ut det och skakar det igen.

4. Tvätta plagget enligt tvättråden på banderollen.

Pilling/noppor är en naturlig process som händer även med de mest fina och exklusiva fibrerna. Det är ett naturligt tecken på användning och slitage som är svårt att undvika. Det är mest synligt i områden med hög friktion av ditt plagg som under ärmarna och på handlederna.

Du kan få ditt plagg att se ut som nytt genom att ta bort pilling/noppor med en elektrisk noppborttagare.

Hittar du fortfarande inte svar på din fråga? Scrolla då ner och ställ en fråga så att en av våra experter kan försöka hjälpa dig. Du får vanligtvis svar inom 5-10 dagar..
Under tiden kan du läsa tidigare frågor och svar till detta mönster eller gå med i DROPS Workshop på Facebook för att få hjälp av andra stickare/virkare!

Du kanske även tycker om...

Kommentér oppskrift DROPS 238-9

Vi vill gärna ha din åsikt om denna modell!

Om du har en fråga kring den, kom ihåg att välja rätt kategori i menyn under, så får du snabbare svar! Obligatoriska fält är markerade med *.

Kommentarer / Frågor (7)

country flag Nele wrote:

Welche Größe (in cm) ist hat die Häkelnadel Nr. 5? Ich hab schon überall geguckt aber keine Größenangabe gefunden. LG

17.03.2024 - 13:53

DROPS Design answered:

Liebe Neue, unsere Häkelnadel sind 15 cm lang (siehe hier z.B. und hier braucht man eine Häkelnadel 5 mm. Viel Spaß beim Häkeln!

18.03.2024 - 09:21

country flag Amy wrote:

Thank you for sharing this pattern. I basically already knew how to make this bag but wanted to see how you made the sides and strap. Thank you for making the directions free and easy to access. The yarn you have linked is beautiful and I will be placing an order.

17.02.2024 - 23:42

country flag Vera Volckaert wrote:

Hei kjære Drops folk. Jeg er ferdig med crossbody-vesken, bare handtakene. Jeg skjønner ikke helt hvordan jeg skal feste dem til posen. Jeg forstår ikke den siste setningen i forklaringen. Hvilken side av posen skal jeg tre fletten gjennom? Masse biff? Da er ikke fletten min long nok? Pussstrenging, bind fletten sammen. Er ikke det alt for tykt? Du har sikkert all knyttet en knute i begge ender av fletten. Tusen takk for svar og et veldig fint mønster. Hilsen fra Belgia! Vera

30.07.2023 - 12:07

country flag Wibecke wrote:

Hej Jag undrar på kanten som ska virkas runt, stämmer det att det är på bara den ena rutan? Blir det inte svårt att virka ihop dem på ett snyggt sätt?

28.07.2023 - 10:22

DROPS Design answered:

Hei Wibecke Når du skal hekle kanten på vesken er rutene allerede heklet sammen, les Sammenhekling. Kanten som skal hekles rundt er den på toppen av vesken / rundt åpningen, Den starter med 3 luftmasker om en av fasmaskeradene i siden av vesken. Deretter hekles det 1 stav om hver rad i siden av vesken og hekle 1 stav i hver stav og 1 stav i hver luftmaske langs rutene. Hekle slik omgangen rundt, og avslutt med 1 kjedemaske i den 3.luftmasken fra begynnelsen av omgangen. mvh DROPS Design

28.07.2023 - 13:49

country flag Minna Peltonen wrote:

Moi kysyisin 3 kysymystä liittyen tohon laukuun. Kysymys 1: Voiko tohon käyttää 4 väriä (sellain ett siihen ruutuun tulee 2 kierrosta per väri). Kysymys 2: Voiko ne ruudut tehdä isompana esim. 8 kierrosta? Kysymys 3: Voiko sen hihnan tehdä tukevammaksi (sellain ett tekee sen ketjusilmukka ketjuun noita kiinteitä silmukoita ennenkun kiinnittää sen laukkuun)?

21.06.2023 - 14:00

DROPS Design answered:

Hei, kyllä, voit virkata laukun 4 värillä (2 kerrosta per väri). Voit myös halutessasi tehdä ruudut isommiksi ja virkata niihin 8 kerrosta, tai enemmän. Halutessasi voit myös virkata hihnan ympäri yhden kerroksen kiinteitä silmukoita tai rapuvirkkausta.

22.06.2023 - 17:32

country flag Rita wrote:

Day trip

22.01.2023 - 09:41

country flag Anja wrote:

Santorini

17.01.2023 - 21:32