DROPS / 186 / 3

Hush Hush by DROPS Design

Väska med färgmönster och tofsar, virkad runt från centrum på botten och upp. Arbetet är virkat i DROPS Paris.

DROPS Design: Modell w-717
Garngrupp C eller A + A
-----------------------------------------------------------
Mått: Omkrets: 48 cm. Höjd: 28 cm.
Garnåtgång:
DROPS PARIS från Garnstudio (tillhör garngrupp C)
100 g färg 17, naturvit
100 g färg 38, korall
50 g färg 37, roströd

Arbetet kan också virkas med garn från:
"Alternativa garn (Garngrupp C)" – se länken nedan.

DROPS VIRKNÅL NR 3 – eller det nålnr du måste använda för att få 20 stolpar och 11 varv på 10 cm på bredden och 10 cm på höjden.
----------------------------------------------------------

Har du stickat/virkat detta mönster, eller några av våra andra designs? Dela dina bilder i sociala medier och använd taggen #dropsdesign så vi också kan se dem!

Vill du använda ett annat garn? Testa vår konverterare!
Är du osäker på vilken storlek du skall välja? Då kanske det kan hjälpa dig att veta, att modellen på bilden är ca 170 cm lång och använder storlek S eller M. Om du gör en tröja, kofta, klänning eller liknande, hittar du plaggets mått i måttskissen nederst i mönstret.

100% Bomull
från 14.00 kr /50g
DROPS Paris uni colour DROPS Paris uni colour 16.00 kr /50g
Garnaffären
Beställ 
DROPS Paris recycled denim DROPS Paris recycled denim 14.00 kr /50g
Garnaffären
Beställ 
Stickor och virknålar
Garnet till detta mönstret kostar 70kr. Läs mer.

Instruktioner

INFORMATION TILL MÖNSTER:

VIRKINFORMATION:
I början av varje varv med stolpar, ersätts första stolpen med 3 luftmaskor. Varvet avslutas med 1 smygmaska i 3:e luftmaskan i början av varvet.

FÄRGMÖNSTER:
När det byts färg i början av ett varv virkas smygmaskan i slutet av föregående varv med den nya färgen.
När det virkas med fler färger på ett varv med stolpar virkas det så här: Virka sista stolpen med första färgen, men vänta med sista genomdragningen, byt till nästa färg och virka sista genomdragningen med den nya färgen, sedan virkas nästa stolpe.
När det virkas med två färger läggs tråden på den färgen det inte virkas med över maskorna från föregående varv och det virkas runt tråden så att den döljs inuti maskorna, tråden dras därmed med vidare runt.

MÖNSTER:
Se diagram A.1 till A.3. 1 ruta = 1 stolpe.
----------------------------------------------------------

VÄSKA:
Arbetet virkas runt från centrum av botten och upp.

Virka 5 luftmaskor med nål 3 och korall och sätt ihop dem till en ring med 1 smygmaska i första luftmaskan som virkades. Sedan virkas det stolpar och det virkas mönster runt så här: * A.1, A.2 *, virka *-* 6 ggr på varvet - läs FÄRGMÖNSTER och VIRKINFORMATION:
VARV 1: Virka 12 stolpar om ringen.
VARV 2: Virka 2 stolpar i varje stolpe = 24 stolpar.
VARV 3: Virka * 1 stolpe i första stolpen, 2 stolpar i nästa stolpe *, virka *-* runt varvet = 36 stolpar.
VARV 4: Virka * 1 stolpe i var och en av de 2 första stolparna, 2 stolpar i nästa stolpe *, virka *-* runt varvet = 48 stolpar. KONTROLLERA VIRKFASTHETEN!
VARV 5-8: Fortsätt med ökningar och mönster som förut, dvs för varje varv virkas det 1 stolpe mer mellan ökningarna = 96 stolpar.
VARV 9: Fortsätt att virka runt, men utan ökningar, och det virkas efter A.3 (= 6 rapporter runt på varvet). På varvet med stjärna virkas det hålvarv så här: * 1 stolpe i var och en av de 3 första/nästa stolparna, 1 luftmaska, hoppa över 1 stolpe *, virka *-* runt varvet. Fortsätt till A.3 är färdigvirkat. Klipp av tråden och fäst den.

TVINNAD SNODD OCH TOFSAR:
1 tvinnad snodd = klipp 6 trådar naturvit à ca 280 cm.
Tvinna dem tillsammans till de gör motstånd, lägg snodden dubbel och den kommer att tvinna sig igen. Knyt en knut i varje ände. Trä snodden ut och in i hålvarvet på väskan och avsluta med att knyta de 2 ändarna tillsammans i en stor knut.

Gör 2 stora tofsar till dekoration med naturvit så här:
1 tofs = klipp 50 trådar naturvit à 14 cm. Klipp en tråd till á 20 cm, knyt en knut runt mitten av de 50 trådarna. Vik i två vid knuten, snurra en tråd 4 ggr runt ca 1,5 cm ner från vikningen, och knyt en knut. Klipp till trådarna så att tofsen blir jämn nederst. Gör en tofs till på samma sätt.

Nu virkas tofsarna tillsammans med 2 trådar naturvit så här: fäst tråden med en smygmaska om tråden överst på en av tofsarna, virka 24 luftmaskor, virka 1 smygmaska om tråden överst på den andra tofsen. Fäst trådarna i varje tofs. Dela den tvinnade snodden i 2 så att den ena tofsen kan träs igenom. Tofsarna hålls nu på plats genom att luftmaskorna mellan tofsarna ligger i kläm genom den tvinnade snodden.

Diagram

= roströd
= korall
= naturvit
= på detta varv virkas det et hålvarv att trä snodden genom - se förklaring i beskrivningen

Behöver du hjälp med mönstret?

Tack för att du väljer ett mönster från DROPS Design. Vi arbetar hårt för att ge ut mönster som är korrekta och enkla att förstå. Alla mönster är översatta från norska och du kan alltid se originalmönstret (DROPS 186-3) för mått och uträkningar.

Har du problem med att läsa mönstret? Se listan av alternativ som kan hjälpa dig att göra färdigt ditt projekt - eller varför inte lära dig något nytt.

Vi har också steg-för-steg guider för olika tekniker som du hittar här.

1) Varför är stickfasthet/virkfasthet viktig?

Stickfasthet är det som avgör de slutliga måtten på ditt arbetet, och mäts ofta per 10 x 10 cm. Det anges såhär: antal maskor på bredden x antal varv på höjden - till exempel: 19 maskr x 26 varv i slätstickning = 10 x 10 cm.

Stickfasthet är väldigt individuellt; vissa stickar löst och andra stickar stramt. Du justerar din stickfastheten med storleken på stickorna, det är därför som den storleken på stickor som uppges endast är vägledande! Du måste själv justera detta upp eller ner så att DIN stickfasthet stämmer överens med stickfastheten i mönstret. Om du stickar med en annan stickfasthet än den angivna så kommer du att få en annan garnåtgång och andra mått på ditt arbetet än det som står i mönstret.

Stickfasthet är också det som avgör vilka garn som kan bytas mot varandra: så länge du uppnår samma stickfasthet kan du utan problem byta garn.

Se DROPS leksjon: Så mäter du stickfastheten

Se DROPS video: Stickfasthet - provlapp

till toppen

2) Vad är garngrupper?

Alla våra garn är uppdelade i garngrupper (från A till F) efter tjocklek och stickfasthet – grupp A innehåller de tunnaste garnerna och grupp F de tjockaste. Detta gör det enklare för dig att hitta ett alternativt garn till våra mönster, om du skulle vilja det. Alla garner inom samma grupp har samma stickfasthet och kan enkelt ersätta varandra. Olika garn har dock olika struktur och egenskaper vilket kommer att ge slutresultatet ett unikt utseende och känsla.

Klicka här för en översikt över garnen i de olika garngrupperna

till toppen

3) Kan jag använda ett annat garn än det som uppges i mönstret?

Det som är viktigt när man byter till ett annat garn är att stickfastheten hålls. Så länge du uppnår samma stickfasthet får du samma mått som står i måttskissen. Det är lättare att uppnå samma stickfasthet med garn från samma garngrupp. Du kan också använda fler trådar av ett tunnare garn för att uppnå samma stickfasthet som med ett tjockare garn.Här kan du prova vår konverterare. Vi rekommenderar att du alltid stickar en provlapp.

Var OBS på att vid byte av garn kan plagget få ett annat utseende än på bilden då olika garn ofta har olika struktur och egenskaper.

Se DROPS lektion: Kan jag använda ett annat garn än det som uppges i mönstret?

till toppen

4) Hur använder man konverteraren för garn?

Längst upp på alla våra mönster hittar du en länk till vår konverterare, som är ett verktyg du kan använda om du vill använda ett annat garn än det som föreslås i mönstret. Genom att fylla i det garn som du önskar ersätta, antal gram (i din storlek) och antal trådar så får du fram alternativa garn med samma stickfasthet. Du får besked om hur mycket du behöver i de alternativa garnen och om du behöver använda fler trådar. De flesta nystan innehåller 50 g (vissa 25 g eller 100 g).

Om det är fler färger i mönstret så måste varje färg konverteras separat. Ifall mönstret stickas eller virkas med fler trådar av olika garner (t.ex. 1 tråd Alpaca och 1 tråd Kid-Silk) får du konvertera varje garn individuellt för att hitta alternativ.

Klicka här för att se vår konverterare

till toppen

5) Varför får jag fel stickfasthet med rekommenderad sticka?

Storleken på stickan som står uppgivet i mönstret är endast vägledande, det som är viktigt är att den uppgivna stickfastheten stämmer. Eftersom stickfasthet är väldigt individuellt så måste du själv justera storleken så att DIN stickfasthet stämmer överens med det som står i mönstret – kanske måste du avvika en eller två storlekar från det som står i mönstret, och det gör ingenting. Vi rekommenderar att du stickar provlappar.

Om du har fel stickfasthet så riskerar du att måtten på plagget inte stämmer överens med måtten på måttskissen.

Se DROPS lektion: Så mäter du stickfastheten

Se DROPS video: Hur kontrollerar man stickfastheten / gör provlapp

till toppen

6) Varför är arbetet skrivit uppifrån och ner?

Att sticka ovanifrån och ner ger mer flexibilitet och plats för personliga justeringar. Det är också enklare att prova plagget under arbetets gång, samt att justera längden på fram- och bakstycke och ärmar.

Mönstret är noga förklarat i den ordning det stickas/virkas i. Om mönstret innehåller diagram är dessa i stickriktningen och ska läsas på vanligt sätt.

till toppen

7) Varför är ärmarna kortare i större storlekar?

I de större storlekarna kommer den totala vidden (från handled till handled) att vara större än i de mindre storlekarna, även om själva ärmen är kortare. De större storlekarna har längre ärmkupa samt bredare axelvidd. Detta resulterar i en bra passform i alla storlekar.

till toppen

8) Vad är 1 rapport?

Diagram upprepas ofta både på bredden och på höjden. Ett diagram består ofta av 1 rapport. Om det står att A.1/rapporten ska upprepas 5 gånger på varvet så följer du A.1 och börjar från början igen totalt 5 gånger efter varandra. Om det står att det ska stickas 2 rapporter av A.1 på höjden så ska du sticka hela diagram A.1 färdigt och sedan börja på nytt och sticka hela diagrammet en gång till.

till toppen

9) Hur stickar man enligt ett stickdiagram?

Ett stickdiagram visar varje varv och varje maska från rätsidan. Det ska stickas nerifrån och upp från höger till vänster. 1 ruta = 1 maska.

När man stickar fram och tillbaka, stickas vartannat varv i diagrammet från rätsidan och vartannat från avigsidan. När det stickas från avigsidan måste diagrammet stickas motsatt: alltså från vänster till höger, rätmaskor stickas avigt och avigmaskor stickas räta osv.

När det stickas runt på rundsticka/strumpsticka stickas varje varv i diagrammet från rätsidan (från höger till vänster).

Se DROPS lektion: Hur man läser stickdiagram

till toppen

10) Hur virkar jag enligt ett virkdiagram?

Det är enkelt att virka enligt diagram, varje symbol virkas i den ordning som det visas i diagrammet. Det virkas från vänster till höger, nedifrån och upp eller i cirkel från mitten och ut.

När man virkar fram och tillbaka virkas vartannat varv i diagrammet från rätsidan (från höger till vänster) och vartannat varv virkas från avigsidan (från vänster till höger).

När man virkar runt, virkas varje varv i diagrammet från rätsidan - alltså från höger till vänster.

När man virkar enligt ett cirkeldiagram börjar man i mitten av cirkeln och jobbar sig från höger till vänster, varv efter varv utåt.

Varven börjar gärna med x antal luftmaskor (som motsvarar höjden på nästa maska), detta är antingen inritat i diagrammet, eller så står det förklarat i mönstret.

Se DROPS lektion: Hur man läser virkdiagram

till toppen

11) Hur stickas/virkas flera diagram efter varandra på ett varv?

Om ett mönster har flera diagram som stickas efter varandra på bredden, kan det ofta vara skrivet på detta sätt: ”Sticka A.1, A.2, A.3 totalt 0-0-2-3-4 gånger”. Detta betyder att A.1 och A.2 stickas en gång i alla storlekar och A.3 stickas det antal gånger som står i varje storlek (S=0, M=0, L=2, XL=3, XXL=4 gånger).

Diagrammen läses som vanligt: börja med första varvet i A.1, sedan första varvet i A.2, första varvet i A.3 osv.

Se DROPS lektion: Hur läser man stickdiagram

Se DROPS lektion: Hur läser man virkdiagram

till toppen

12) Varför börjar man med fler luftmaskor än det ska virkas med?

Luftmaskor fyller lite mindre än andra maskor, så för att uppläggningskanten inte ska bli för stram så gör vi fler luftmaskor i början av arbetet. Detta antal justeras redan på nästa varv.

till toppen

13) Varför ökas det maskor innan resåren när plagget stickas ovanifrån och ner?

Resår är mer elastiskt än slätstickning och drar därför ihop sig mer. Genom att öka maskor före resåren undviker man att det blir en markant skillnad på bredden på resåren jämfört med resten av fram- och bakstycket.

till toppen

14) Varför ökas det i avmaskningskanten?

Det är lätt hänt att avmaska för stramt, och för att kompensera för detta lägger vi ofta in omslag som också avmaskas för att nederkanten inte ska bli för stram.

Se DROPS video: Hur man maskar av med omslag

till toppen

15) Hur ökar man växelvis på var 3:e och 4:e varv?

För att få en jämn ökning kan det t.ex ökas på växelvis var 3:e och var 4:e varv så här: Sticka 2 varv och öka på det 3:e, sticka 3 varv och öka på det 4:e. Detta upprepas till ökningarna är färdiga.

Se DROPS leksjon: Öka/Minska växelvis på var 3:e och 4:e varv

till toppen

16) Varför är mönstret lite annorlunda än det man ser på bilden?

Mönsterrapporterna på plagget kan vara lite olika i de olika storlekarna pga. olika proportioner. Om du inte gör samma storlek som på bilden, kan det kanske avvika något – detta är noga övervägt och justerat så att det totala intrycket av plagget är samma i alla storlekar.

Följ mönster och diagram för din storlek!

till toppen

17) Hur kan jag sticka en kofta runt istället för fram och tillbaka?

Om du föredrar att sticka runt istället för att sticka fram och tillbaka kan du självklart göra det. Då måste du själv lägga in uppklippningsmaskor (vanligtvis 5 st) mitt fram, förutom det så kan du följa mönstret som vanligt. När du egentligen skulle ha vänt arbetet och stickat tillbaka, stickar du istället över uppklippningsmaskorna och fortsätter att sticka runt.

Se DROPS video: Hur man klipper upp för ärmhål

till toppen

18) Kan man sticka tröjan fram och tillbaka istället för att sticka runt?

Om du föredrar att sticka tröjan fram och tillbaka i flera delar och sy ihop den till slut kan du göra det även om mönstret är skrivet för att sticka på rundsticka. Dela maskantalet på 2 och lägg till en kantmaska på varje sida som du kan sy ihop den i.

Se DROPS leksjon: Kan jag anpassa ett mönster för rundsticka så att jag kan sticka fram och tillbaka?

till toppen

19) Varför visar ni garn i era mönster som har utgått?

Eftersom de olika garnen har olika egenskaper och struktur har vi valt att behålla originalgarnet i våra mönster. Du kan enkelt hitta bra alternativ till varje mönster genom att antingen välja ett annat garn i samma garngrupp, eller använda vår garnkalkulator.

Det är också möjligt att garn som har utgått fortfarande finns kvar hos vissa återförsäljare, eller att någon har ett par nystan liggande som de gärna vill hitta ett mönster till.

Genom att använda vår garnkalkulator får du upp både alternativa garn, och mängd du behöver i den nya kvaliteten.

till toppen

20) Hur gör jag om en damstorlek till en herrstorlek?

Har du hittat ett mönster på en fin dammodell, så är de inte så svårt att göra om den till herrstorlek om du önskar det. Den största skillnaden är längden på ärmar och fram- och bakstycke. Välj den storlek i måttskissen som passar bäst över bröstet. Den extra längden stickas/virkas precis innan man maskar av till ärmkulle/ärmhål. Om arbetet är stickat/virkat ovanifrån och ned så stickas/virkas ärmen lite längre innan man gör den första minskningen på ärmen.

När det gäller extra garnåtgång så är detta väldigt individuellt, men köp hellre ett nystan för mycket än ett för lite.

till toppen

21) Hur undviker jag att långhårigt garn fäller?

Alla garner innehåller överskottsfibrer (från produktionen) som kommer att fälla eller ludda lite. Borstat garn har flera av dessa lösa överskottsfibrer, vilket ger dem större tendenser till att fälla.

Även om man naturligtvis inte kan garantera att borstade garner kan bli 100 % fria från överskottsfibrer så är det möjligt att få plagget att fälla mindre genom att följa dessa steg:

1. När plagget är färdigt (innan du tvättar det) kan du skaka det, så att alla lösa fibrer faller av. OBS: Använd ALDRIG en klädrulle, borste eller liknande som drar i garnet.

2. Lägg plagget i en plastpåse i frysen – temperaturen kommer att få fibrerna att hålla fast mindre i varandra, så de lösa fibrerna kommer att ramla av.

3. Låt det ligga i frysen några timmar innan du tar ut det och skakar det igen.

4. Tvätta plagget enligt tvättråden på banderollen.

till toppen

22) Var på plagget mäts längden?

Hela plaggets längd, som är uppgivet på måttskissen, mäts från innerst vid halskanten (på axeln) och ner till nederkanten på plagget. Det mäts alltså INTE från ytterst på axeln.

På en kofta mäts längden aldrig längs framkanten, om inte detta är tydligt förklarat. Mät alltid längden på insidan av framkantmaskorna.

Se DROPS lektion: Hur man läser en måttskiss

till toppen

23) Hur vet jag hur många nystan jag behöver?

Garnåtgången uppges alltid i antal gram, t.ex. 450 g. För att räkna ut hur många nystan du behöver måste du först veta hur många gram det är i 1 nystan (25 g, 50 g eller 100 g). Du hittar information om vikten på varje nystan om du klickar dig in på varje garn. Sedan kan du dela antal gram du behöver på antal gram i varje nystan. T.ex.: Om du stickar med garn i 50 g-nystan (vilket är det vanligaste) tar du 450 / 50 = 9 nystan.

till toppen

Har du köpt DROPS garn för att göra detta mönster? Då kan du få hjälp av butiken där du köpte garnet. Hitta en lista på DROPS återförsäljare här!
Hittar du fortfarande inte svar på din fråga? Scrolla då ner och ställ en fråga så att en av våra experter kan försöka hjälpa dig. Du får vanligtvis svar inom 5-10 dagar.. Under tiden kan du läsa tidigare frågor och svar till detta mönster eller gå med i DROPS Workshop på Facebook för att få hjälp av andra stickare/virkare!

Kommentarer / Frågor (18)

رحاب 08.12.2019 - 10:33:

اهلا عاوزة اتعلم

DROPS Design 09.12.2019 kl. 09:12:

Hi, if you need some help, scroll down to the bottom of the page (after diagram to the bag), you will find some relevant videos to that pattern as well as some links that could be helpful. Please contact your yarn Store for any further individual assistance. Happy crocheting!

Maria 17.05.2019 - 16:57:

No comprendo cómo colocar el cordón retorcido y como colocar la cadeneta con las borlas en el bolso. Agradecería que pudieran explicármelo. Muchas gracias.

Sadiah 04.10.2018 - 02:05:

Hi genau, das was ich gesucht habe von der grösse her. Hättest du auch dieselbe Anleitung ohne Muster? also unifarben? die musteranleitung verwirrt mich ein bisschen:) danke für die rückmeldung.

DROPS Design 04.10.2018 kl. 10:21:

Liebe Sadiah, für eine unifarbige Tasche häkeln Sie von dem Boden einfach wie in der schriflichen Anleitung (also mit der Zunahmen bis es 96 Stb gibt), dann ab 9 Runde weiter ohne Zunahmen häkeln: die 23 Reihen in A.3 (die Reihe mit den Löchern aber nicht vergessen). Viel Spaß beim häkeln!

Karen 22.09.2018 - 19:48:

Hi I love the item but I do not at all under stand how to read the a1 and a2 I would love to make the Norwegian mittens also but I have no idea how to read that pattern style , can some one direct me to a site with instructions. . Tyia

DROPS Design 24.09.2018 kl. 11:02:

Dear Karen, 1 square in diagram = 1 stitch x 1 row. Start reading the diagram starting on the bottom corner on the right side towards the left on every row (when working in the round). Remember to read the pattern at the same time (eg here you will work A.1 following the increases at explained in the written pattern). You'll find with each pattern a list of videos to help you. Happy crocheting!

EMILY 08.08.2018 - 14:51:

YOU MEAN WE ASSAMBLE THE TASSELS IN THE MIDDLE OF TWISTED STRING....

DROPS Design 08.08.2018 kl. 15:48:

Dear Emily, that's it! :)

EMILY 08.08.2018 - 11:34:

DEAR PATY, i'D LIKE TO SAY HOW MUCH I INJOY YOUR YOU PATTERNS TOO. I'VE FINISHED MANY OF THEM AND THEY LOOK BEAUTIFUL. I JUST FISNISHED THE HUSH HUSH BAG AND CANNOT UNDERSTAND HOW THE TWISTED CORD AND TASSELS ARE ASSEMBLED TOGETHER. YOU MEAN THAT THE EDGES OF TWISTED CORD ARE AT THE OTHER SIDE OF TASSELS?. IF THERE IS NOTDIFFICULT COUD YOU PLEASE MAKE E RELATIVE VIDEO??? THANKS FOR YOUR HELP.

DROPS Design 08.08.2018 kl. 13:16:

Dear Emily, make first the twisted string. Then make 2 tassels. Crochet now both tassels together: start with 1 sl st at the top of one of the tassels (insert the hook around the thread that keep the threads together at the top), then crochet 24 chains, and join with 1 sl st at the top of 2nd tassel (as for 1st tassel). Insert one of the tassel through the threads of the twisted string so that the twisted string will keep the chain in place. Happy finishing!

Lena 30.07.2018 - 16:55:

Hej! 100gr färg korall räckte inte för mig ☹️ Har 12 maskor på näst sista varvet och sista varvet kvar och färgen är slut. Trist att det var beräknat så tajt!

Anne B 28.06.2018 - 17:44:

I diagramforklaringen på norsk står det korall på to av fargene. Går ut fra at den ene av disse skal være naturhvit?

DROPS Design 02.07.2018 kl. 15:19:

Hej Anne, det stemmer og det er nu rettet. Tak for info :)

Ak 23.06.2018 - 17:49:

Jag kan tyvärr inte se mönsterdiagrammen A1 till A3 på denna mönstersidaplus symbolerna för de olika färgerna har det fallit bort?

DROPS Design 25.06.2018 kl. 14:15:

Hei Ak. Vi har nå sjekket dette, på både PC og mobil, og det er ikke noe feil eller mangler med hvrken symbolene eller diagrammene fra vår side. Gjelder dette uansett hvaslags enhet du bruker? ser du dem om du bytter språk (til feks norsk)? mvh DROPS Team

Longuet 30.04.2018 - 09:18:

Super modèle, mais il faut prévoir 150 g de coloris framboise.

Kommentér oppskrift DROPS 186-3

Vi vill gärna ha din åsikt om denna modell!

Om du har en fråga kring den, kom ihåg att välja rätt kategori i menyn under, så får du snabbare svar! Obligatoriska fält är markerade med *.

#dropsfan gallery

Hush Hush Bag

Stephanie, Germany