DROPS / 204 / 16

Fields of Blue by DROPS Design

Virkad mössa och halsvärmare med puffmaskor. Hela settet virkas i DROPS Sky och DROPS Kid-Silk.

DROPS Design: Modell sk-063
Garngrupp B + A eller C
-------------------------------------------------------

HELA SETTET:

STORLEK:
S/M - M/L - L/XL
Passar till huvudmått: 54/56 - 56/58 - 58/60 cm

GARNÅTGÅNG:
DROPS SKY från Garnstudio (tillhör garngrupp B)
200-200-200 g färg 06, sjögrön
Och använd:
DROPS KID-SILK från Garnstudio (tillhör garngrupp A)
75-100-100 g färg 24, petrol

MÖSSA:

STORLEK:
S/M - M/L - L/XL
Passar till huvudmått: ca 54/56 - 56/58 - 58/60 cm

GARNÅTGÅNG:
DROPS SKY från Garnstudio (tillhör garngrupp A)
100-100-100 g färg 06, sjögrön
Och använd:
DROPS KID-SILK från Garnstudio (tillhör garngrupp A)
50-50-50 g färg 24, petrol

VIRKFASTHET:
13 dubbelstolpar/fastmaskor på bredden med 1 tråd i varje kvalitet = 10 cm.
Mönster A.2 = 3 varv, och mäter ca 3,25 cm på höjden.

VIRKNÅL:
DROPS VIRKNÅL NR 5,5.
Nålnumret är endast rekommenderat. Får du för många maskor på 10 cm, byt till tjockare virknål. Får du för få maskor på 10 cm, byt till tunnare virknål.

HALSVÄRMARE:

STORLEK:
S/M - M/L - L/XL
Arbetet mäter ca: Omkrets = 60-65-69 cm. Höjd = 24-27-30 cm.

GARNÅTGÅNG:
DROPS SKY från Garnstudio (tillhör garngrupp B)
100-100-150 g färg 06, sjögrön
Och använd:
DROPS KID-SILK från Garnstudio (tillhör garngrupp A)
50-50-50 g färg 24, petrol

VIRKFASTHET:
13 dubbelstolpar/fastmaskor på bredden med 1 tråd i varje kvalitet = 10 cm.
Mönster A.2 = 3 varv, och mäter ca 3,25 cm på höjden.

VIRKNÅL:
DROPS VIRKNÅL NR 5,5.
Nålnumret är endast rekommenderat. Får du för många maskor på 10 cm, byt till tjockare virknål. Får du för få maskor på 10 cm, byt till tunnare virknål.

Har du stickat/virkat detta mönster, eller några av våra andra designs? Dela dina bilder i sociala medier och använd taggen #dropsdesign så vi också kan se dem!

Vill du använda ett annat garn? Testa vår konverterare!
Är du osäker på vilken storlek du skall välja? Då kanske det kan hjälpa dig att veta, att modellen på bilden är ca 170 cm lång och använder storlek S eller M. Om du gör en tröja, kofta, klänning eller liknande, hittar du plaggets mått i måttskissen nederst i mönstret.

74% Alpacka, 18% Polyamid, 8% Ull
från 47.95 kr /50g
DROPS Sky uni colour DROPS Sky uni colour 47.95 kr /50g
LindeHobby
Beställ 
DROPS Sky mix DROPS Sky mix 61.00 kr /50g
LindeHobby
Beställ 

75% Mohair, 25% Silke
från 49.95 kr /25g
DROPS Kid-Silk uni colour DROPS Kid-Silk uni colour 49.95 kr /25g
LindeHobby
Beställ 
DROPS Kid-Silk long print DROPS Kid-Silk long print 49.95 kr /25g
LindeHobby
Beställ 
Stickor och virknålar Beställ 
Garnet till detta mönstret kostar 341.65kr. Läs mer.

Instruktioner

-------------------------------------------------------

FÖRKLARING TILL BESKRIVNINGEN:

-------------------------------------------------------

MÖNSTER (gäller både mössa och halsvärmare):
Se diagram A.1 till A.4.

LUFTMASKA:
Om du virkar ytterst på virknålen kommer luftmaskan ofta att bli för stram.
1 luftmaska ska vara lika lång som 1 fastmaska/stolpe är bred.

VIRKINFORMATION:
Alla varv virkas fram och tillbaka och alla varv börjar och slutar så här (diagram A.1 och A.4):
Alla varv med fastmaskor börjar med 1 luftmaska (denna luftmaskan motsvarar 1 fastmaska), och varvet avslutas med 1 smygmaska i 1:a luftmaskan från början av föregående varv om föregående varv var ett varv med fastmaskor/1 smygmaska i 3:e luftmaskan från början av föregående varv om föregående varv var ett varv med puffmaskor, vänd arbetet.
Alla varv med puffmaskor börjar med 3 luftmaskor (dessa 3 luftmaskorna motsvarar 1 stolpe), och varvet avslutas med 1 smygmaska i 3:e luftmaskan från början av föregående varv om föregående varv var ett varv med puffmaskor/1 smygmaska i 1:a luftmaskan från början av föregående varv om föregående varv var ett varv med fastmaskor, vänd arbetet.

1 PUFFMASKA:
Virka så här i samma maska (det är viktigt att det virkas i maskan, inte om maskan): * gör 1 omslag om nålen, stick nålen genom maskan, gör 1 omslag om nålen och drag omslaget genom maskan, drag båda omslagen långa (för att undvika att puffmaskorna blir små och kompakta är det viktigt att omslagen dras så långt det går, dvs ca 2 cm) *, virka *-* totalt 5 gånger, gör 1 omslag om nålen och drag tråden genom alla öglorna på nålen.

MINSKNINGSTIPS (jämn fördelning):
För att beräkna hur det ska minskas jämnt, räknar man det totala maskantalet på varvet (t.ex 63 maskor) och delar maskorna med det antal minskningar som ska göras (t.ex 28) = 2,3.
I detta exempel minskas det genom att virka ca varje och varannan fastmaska tillsammans så här: Stick nålen genom nästa maska, gör 1 omslag om nålen och drag omslaget genom maskan, stick nålen genom nästa maska, gör 1 omslag om nålen, drag omslaget genom maskan, gör 1 nytt omslag om nålen och drag omslaget genom alla 3 öglorna på nålen (= 1 maska minskad).

-------------------------------------------------------

BÖRJA ARBETET HÄR:

-------------------------------------------------------

MÖSSA - KORT ÖVERSIKT ÖVER ARBETET:
Mössan virkas fram och tillbaka från mitt bak, nerifrån och upp, och sys ihop mitt bak till slut.

MÖSSA:
Virka 75-77-82 luftmaskor med nål 5,5 med 1 tråd Sky + 1 tråd Kid-Silk (= 2 trådar).
Första varvet virkas så här: Virka 1 fastmaska i 3:e luftmaskan från nålen, virka 1 fastmaska i var och en av de 0-2-1 nästa luftmaskorna, * hoppa över 1 luftmaska, virka 1 fastmaska i var och en av de 5 nästa luftmaskorna *, virka *-* varvet ut = 62-64-68 fastmaskor på varvet.
Nästa varv virkas så här: Virka A.1 över första maskan, virka A.2 tills det återstår 3 maskor på varvet, virka A.3 över 2 maskor, och avsluta med A.4 över sista maskan. Fortsätt mönstret fram och tillbaka så. KONTROLLERA VIRKFASTHETEN!
När arbetet mäter ca 20-21-22 cm, minskas det 28-30-30 maskor jämnt fördelat på 3:e eller 6:e varvet i diagrammet (markerat med pil i diagrammet) – läs MINSKNINGSTIPS = 34-34-38 maskor.
Virka 2 varv till med puffmaskor.
På nästa varv (ett varv med fastmaskor), minskas det genom att virka alla fastmaskorna tillsammans 2 och 2 = 17-17-19 fastmaskor kvar.
Sedan virkas det 2 varv fastmaskor där alla fastmaskorna virkas tillsammans 2 och 2 på båda varven = 5 fastmaskor kvar i alla storlekar.
Klipp av tråden, men låt den vara så lång att den kan användas till att sy ihop arbetet med.
Trä tråden upp och ner genom de 5 maskorna på toppen av mössan, strama tråden och fäst ordentligt. Mössan mäter ca 26-27-28 cm uppifrånoch ner.

MONTERING:
Sy ihop mössan mitt bak – sy kant i kant i de yttersta maskbågarna så att sömmen blir flat.

-------------------------------------------------------

HALSVÄRMARE - KORT ÖVERSIKT ÖVER ARBETET:
Arbetet virkas fram och tillbaka från mitt bak, nerifrån och upp, och sys ihop mitt bak till slut.

HALSVÄRMARE:
Virka 94-101-108 luftmaskor med nål 5,5 med 1 tråd Sky + 1 tråd Kid-Silk (= 2 trådar).
Första varvet virkas så här: Virka 1 fastmaska i 3:e luftmaskan från nålen, 1 fastmaska i var och en av de 1-2-3 nästa luftmaskorna, * hoppa över 1 luftmaska, virka 1 fastmaska i var och en av de 5 nästa luftmaskorna *, virka *-* varvet ut = 78-84-90 fastmaskor på varvet.
Nästa varv virkas så här: Virka A.1A över första maskan, virka A.2 tills det återstår 3 maskor på varvet, virka A.3 över 2 maskor, och avsluta med A.4 över sista maskan. KONTROLLERA VIRKFASTHETEN!
Fortsätt mönstret fram och tillbaka så till arbetet mäter ca 24-27-30 cm (eller till önskad längd), men avsluta efter 3:e eller 6:e varvet i diagrammet. Klipp av tråden, men låt den vara så lång att den kan användas till att sy ihop arbetet med.

MONTERING:
Sy ihop halsvärmaren mitt bak – sy kant i kant i de yttersta maskbågarna så att sömmen blir flat.

Diagram

= detta varv ska inte virkas, det är redan virkat och visar endast hur nästa varv ska virkas i maskorna
= 1 luftmaska (motsvarar 1 fastmaska) - om du virkar ytterst på virknålen kommer luftmaskan ofta att bli för stram. 1 luftmaska ska vara lika lång som 1 fastmaska är bred
= 1 fastmaska i stolpen/puffmaskan
= 3 luftmaskor (motsvarar 1 stolpe)
= 1 stolpe i maskan
= hoppa över 1 maska, virka 1 stolpe i nästa maska, virka 1 luftmaska, virka 1 PUFFMASKA - läs förklaring i beskrivningen - i maskan som hoppades över (puffmaskan ska korsa över stolpen så att stolpen kommer på avigsidan av arbetet)
= hoppa över 1 puffmaska + 1 luftmaska, virka 1 stolpe i nästa stolpe, virka 1 luftmaska, virka 1 puffmaska i luftmaskan som hoppades över (puffmaskan ska korsa över stolpen så att stolpen kommer på avigsidan av arbetet)
= minskningsvarv på toppen av mössan

Behöver du hjälp med mönstret?

Tack för att du väljer ett mönster från DROPS Design. Vi arbetar hårt för att ge ut mönster som är korrekta och enkla att förstå. Alla mönster är översatta från norska och du kan alltid se originalmönstret (DROPS 204-16) för mått och uträkningar.

Har du problem med att läsa mönstret? Se listan av alternativ som kan hjälpa dig att göra färdigt ditt projekt - eller varför inte lära dig något nytt.

1) Varför är stickfasthet/virkfasthet viktig?

Stickfasthet är det som avgör de slutliga måtten på ditt arbetet, och mäts ofta per 10 x 10 cm. Det anges såhär: antal maskor på bredden x antal varv på höjden - till exempel: 19 maskr x 26 varv i slätstickning = 10 x 10 cm.

Stickfasthet är väldigt individuellt; vissa stickar löst och andra stickar stramt. Du justerar din stickfastheten med storleken på stickorna, det är därför som den storleken på stickor som uppges endast är vägledande! Du måste själv justera detta upp eller ner så att DIN stickfasthet stämmer överens med stickfastheten i mönstret. Om du stickar med en annan stickfasthet än den angivna så kommer du att få en annan garnåtgång och andra mått på ditt arbetet än det som står i mönstret.

Stickfasthet är också det som avgör vilka garn som kan bytas mot varandra: så länge du uppnår samma stickfasthet kan du utan problem byta garn.

Se DROPS leksjon: Så mäter du stickfastheten

Se DROPS video: Stickfasthet - provlapp

till toppen

2) Vad är garngrupper?

Alla våra garn är uppdelade i garngrupper (från A till F) efter tjocklek och stickfasthet – grupp A innehåller de tunnaste garnerna och grupp F de tjockaste. Detta gör det enklare för dig att hitta ett alternativt garn till våra mönster, om du skulle vilja det. Alla garner inom samma grupp har samma stickfasthet och kan enkelt ersätta varandra. Olika garn har dock olika struktur och egenskaper vilket kommer att ge slutresultatet ett unikt utseende och känsla.

Klicka här för en översikt över garnen i de olika garngrupperna

till toppen

3) Kan jag använda ett annat garn än det som uppges i mönstret?

Det som är viktigt när man byter till ett annat garn är att stickfastheten hålls. Så länge du uppnår samma stickfasthet får du samma mått som står i måttskissen. Det är lättare att uppnå samma stickfasthet med garn från samma garngrupp. Du kan också använda fler trådar av ett tunnare garn för att uppnå samma stickfasthet som med ett tjockare garn.Här kan du prova vår konverterare. Vi rekommenderar att du alltid stickar en provlapp.

Var OBS på att vid byte av garn kan plagget få ett annat utseende än på bilden då olika garn ofta har olika struktur och egenskaper.

Se DROPS lektion: Kan jag använda ett annat garn än det som uppges i mönstret?

till toppen

4) Hur använder man konverteraren för garn?

Längst upp på alla våra mönster hittar du en länk till vår konverterare, som är ett verktyg du kan använda om du vill använda ett annat garn än det som föreslås i mönstret. Genom att fylla i det garn som du önskar ersätta, antal gram (i din storlek) och antal trådar så får du fram alternativa garn med samma stickfasthet. Du får besked om hur mycket du behöver i de alternativa garnen och om du behöver använda fler trådar. De flesta nystan innehåller 50 g (vissa 25 g eller 100 g).

Om det är fler färger i mönstret så måste varje färg konverteras separat. Ifall mönstret stickas eller virkas med fler trådar av olika garner (t.ex. 1 tråd Alpaca och 1 tråd Kid-Silk) får du konvertera varje garn individuellt för att hitta alternativ.

Klicka här för att se vår konverterare

till toppen

5) Varför får jag fel stickfasthet med rekommenderad sticka?

Storleken på stickan som står uppgivet i mönstret är endast vägledande, det som är viktigt är att den uppgivna stickfastheten stämmer. Eftersom stickfasthet är väldigt individuellt så måste du själv justera storleken så att DIN stickfasthet stämmer överens med det som står i mönstret – kanske måste du avvika en eller två storlekar från det som står i mönstret, och det gör ingenting. Vi rekommenderar att du stickar provlappar.

Om du har fel stickfasthet så riskerar du att måtten på plagget inte stämmer överens med måtten på måttskissen.

Se DROPS lektion: Så mäter du stickfastheten

Se DROPS video: Hur kontrollerar man stickfastheten / gör provlapp

till toppen

6) Varför är arbetet skrivit uppifrån och ner?

Att sticka ovanifrån och ner ger mer flexibilitet och plats för personliga justeringar. Det är också enklare att prova plagget under arbetets gång, samt att justera längden på fram- och bakstycke och ärmar.

Mönstret är noga förklarat i den ordning det stickas/virkas i. Om mönstret innehåller diagram är dessa i stickriktningen och ska läsas på vanligt sätt.

till toppen

7) Varför är ärmarna kortare i större storlekar?

I de större storlekarna kommer den totala vidden (från handled till handled) att vara större än i de mindre storlekarna, även om själva ärmen är kortare. De större storlekarna har längre ärmkupa samt bredare axelvidd. Detta resulterar i en bra passform i alla storlekar.

till toppen

8) Vad är 1 rapport?

Diagram upprepas ofta både på bredden och på höjden. Ett diagram består ofta av 1 rapport. Om det står att A.1/rapporten ska upprepas 5 gånger på varvet så följer du A.1 och börjar från början igen totalt 5 gånger efter varandra. Om det står att det ska stickas 2 rapporter av A.1 på höjden så ska du sticka hela diagram A.1 färdigt och sedan börja på nytt och sticka hela diagrammet en gång till.

till toppen

9) Hur stickar man enligt ett stickdiagram?

Ett stickdiagram visar varje varv och varje maska från rätsidan. Det ska stickas nerifrån och upp från höger till vänster. 1 ruta = 1 maska.

När man stickar fram och tillbaka, stickas vartannat varv i diagrammet från rätsidan och vartannat från avigsidan. När det stickas från avigsidan måste diagrammet stickas motsatt: alltså från vänster till höger, rätmaskor stickas avigt och avigmaskor stickas räta osv.

När det stickas runt på rundsticka/strumpsticka stickas varje varv i diagrammet från rätsidan (från höger till vänster).

Se DROPS lektion: Hur man läser stickdiagram

till toppen

10) Hur virkar jag enligt ett virkdiagram?

Det är enkelt att virka enligt diagram, varje symbol virkas i den ordning som det visas i diagrammet. Det virkas från vänster till höger, nedifrån och upp eller i cirkel från mitten och ut.

När man virkar fram och tillbaka virkas vartannat varv i diagrammet från rätsidan (från höger till vänster) och vartannat varv virkas från avigsidan (från vänster till höger).

När man virkar runt, virkas varje varv i diagrammet från rätsidan - alltså från höger till vänster.

När man virkar enligt ett cirkeldiagram börjar man i mitten av cirkeln och jobbar sig från höger till vänster, varv efter varv utåt.

Varven börjar gärna med x antal luftmaskor (som motsvarar höjden på nästa maska), detta är antingen inritat i diagrammet, eller så står det förklarat i mönstret.

Se DROPS lektion: Hur man läser virkdiagram

till toppen

11) Hur stickas/virkas flera diagram efter varandra på ett varv?

Om ett mönster har flera diagram som stickas efter varandra på bredden, kan det ofta vara skrivet på detta sätt: ”Sticka A.1, A.2, A.3 totalt 0-0-2-3-4 gånger”. Detta betyder att A.1 och A.2 stickas en gång i alla storlekar och A.3 stickas det antal gånger som står i varje storlek (S=0, M=0, L=2, XL=3, XXL=4 gånger).

Diagrammen läses som vanligt: börja med första varvet i A.1, sedan första varvet i A.2, första varvet i A.3 osv.

Se DROPS lektion: Hur läser man stickdiagram

Se DROPS lektion: Hur läser man virkdiagram

till toppen

12) Varför börjar man med fler luftmaskor än det ska virkas med?

Luftmaskor fyller lite mindre än andra maskor, så för att uppläggningskanten inte ska bli för stram så gör vi fler luftmaskor i början av arbetet. Detta antal justeras redan på nästa varv.

till toppen

13) Varför ökas det maskor innan resåren när plagget stickas ovanifrån och ner?

Resår är mer elastiskt än slätstickning och drar därför ihop sig mer. Genom att öka maskor före resåren undviker man att det blir en markant skillnad på bredden på resåren jämfört med resten av fram- och bakstycket.

till toppen

14) Varför ökas det i avmaskningskanten?

Det är lätt hänt att avmaska för stramt, och för att kompensera för detta lägger vi ofta in omslag som också avmaskas för att nederkanten inte ska bli för stram.

Se DROPS video: Hur man maskar av med omslag

till toppen

15) Hur ökar man växelvis på var 3:e och 4:e varv?

För att få en jämn ökning kan det t.ex ökas på växelvis var 3:e och var 4:e varv så här: Sticka 2 varv och öka på det 3:e, sticka 3 varv och öka på det 4:e. Detta upprepas till ökningarna är färdiga.

Se DROPS leksjon: Öka/Minska växelvis på var 3:e och 4:e varv

till toppen

16) Varför är mönstret lite annorlunda än det man ser på bilden?

Mönsterrapporterna på plagget kan vara lite olika i de olika storlekarna pga. olika proportioner. Om du inte gör samma storlek som på bilden, kan det kanske avvika något – detta är noga övervägt och justerat så att det totala intrycket av plagget är samma i alla storlekar.

Följ mönster och diagram för din storlek!

till toppen

17) Hur kan jag sticka en kofta runt istället för fram och tillbaka?

Om du föredrar att sticka runt istället för att sticka fram och tillbaka kan du självklart göra det. Då måste du själv lägga in uppklippningsmaskor (vanligtvis 5 st) mitt fram, förutom det så kan du följa mönstret som vanligt. När du egentligen skulle ha vänt arbetet och stickat tillbaka, stickar du istället över uppklippningsmaskorna och fortsätter att sticka runt.

Se DROPS video: Hur man klipper upp för ärmhål

till toppen

18) Kan man sticka tröjan fram och tillbaka istället för att sticka runt?

Om du föredrar att sticka tröjan fram och tillbaka i flera delar och sy ihop den till slut kan du göra det även om mönstret är skrivet för att sticka på rundsticka. Dela maskantalet på 2 och lägg till en kantmaska på varje sida som du kan sy ihop den i.

Se DROPS leksjon: Kan jag anpassa ett mönster för rundsticka så att jag kan sticka fram och tillbaka?

till toppen

19) Varför visar ni garn i era mönster som har utgått?

Eftersom de olika garnen har olika egenskaper och struktur har vi valt att behålla originalgarnet i våra mönster. Du kan enkelt hitta bra alternativ till varje mönster genom att antingen välja ett annat garn i samma garngrupp, eller använda vår garnkalkulator.

Det är också möjligt att garn som har utgått fortfarande finns kvar hos vissa återförsäljare, eller att någon har ett par nystan liggande som de gärna vill hitta ett mönster till.

Genom att använda vår garnkalkulator får du upp både alternativa garn, och mängd du behöver i den nya kvaliteten.

till toppen

20) Hur gör jag om en damstorlek till en herrstorlek?

Har du hittat ett mönster på en fin dammodell, så är de inte så svårt att göra om den till herrstorlek om du önskar det. Den största skillnaden är längden på ärmar och fram- och bakstycke. Välj den storlek i måttskissen som passar bäst över bröstet. Den extra längden stickas/virkas precis innan man maskar av till ärmkulle/ärmhål. Om arbetet är stickat/virkat ovanifrån och ned så stickas/virkas ärmen lite längre innan man gör den första minskningen på ärmen.

När det gäller extra garnåtgång så är detta väldigt individuellt, men köp hellre ett nystan för mycket än ett för lite.

till toppen

21) Hur undviker jag att långhårigt garn fäller?

Alla garner innehåller överskottsfibrer (från produktionen) som kommer att fälla eller ludda lite. Borstat garn har flera av dessa lösa överskottsfibrer, vilket ger dem större tendenser till att fälla.

Även om man naturligtvis inte kan garantera att borstade garner kan bli 100 % fria från överskottsfibrer så är det möjligt att få plagget att fälla mindre genom att följa dessa steg:

1. När plagget är färdigt (innan du tvättar det) kan du skaka det, så att alla lösa fibrer faller av. OBS: Använd ALDRIG en klädrulle, borste eller liknande som drar i garnet.

2. Lägg plagget i en plastpåse i frysen – temperaturen kommer att få fibrerna att hålla fast mindre i varandra, så de lösa fibrerna kommer att ramla av.

3. Låt det ligga i frysen några timmar innan du tar ut det och skakar det igen.

4. Tvätta plagget enligt tvättråden på banderollen.

till toppen

22) Var på plagget mäts längden?

Hela plaggets längd, som är uppgivet på måttskissen, mäts från innerst vid halskanten (på axeln) och ner till nederkanten på plagget. Det mäts alltså INTE från ytterst på axeln.

På en kofta mäts längden aldrig längs framkanten, om inte detta är tydligt förklarat. Mät alltid längden på insidan av framkantmaskorna.

Se DROPS lektion: Hur man läser en måttskiss

till toppen

23) Hur vet jag hur många nystan jag behöver?

Garnåtgången uppges alltid i antal gram, t.ex. 450 g. För att räkna ut hur många nystan du behöver måste du först veta hur många gram det är i 1 nystan (25 g, 50 g eller 100 g). Du hittar information om vikten på varje nystan om du klickar dig in på varje garn. Sedan kan du dela antal gram du behöver på antal gram i varje nystan. T.ex.: Om du stickar med garn i 50 g-nystan (vilket är det vanligaste) tar du 450 / 50 = 9 nystan.

till toppen

Har du köpt DROPS garn för att göra detta mönster? Då kan du få hjälp av butiken där du köpte garnet. Hitta en lista på DROPS återförsäljare här!
Hittar du fortfarande inte svar på din fråga? Scrolla då ner och ställ en fråga så att en av våra experter kan försöka hjälpa dig. Du får vanligtvis svar inom 5-10 dagar.. Under tiden kan du läsa tidigare frågor och svar till detta mönster eller gå med i DROPS Workshop på Facebook för att få hjälp av andra stickare/virkare!

Kommentarer / Frågor (20)

Annette Fuglsang 25.02.2021 - 06:50:

Hej ! I flere af Drops opskrifter møder jeg 3 tal med bindestreg imellem f. eks. i Drops 204-16: "hækl 1 fastmaske i hver af de 0-2-1 næste luftmasker, . . . " Hvad betyder 0-2-1 næste luftmaske ? Eller i strikkeopskriften Drops Clementin Hat "Strik 0-1-0 maske ret, strik derefter . . ." Hvad betyder det ? Med venlig hilsen Annette

DROPS Design 25.02.2021 kl. 14:20:

Hej Annette, det er tallene i de 3 forskellige størrelser. Strikker du den mindste, følger du det første tal igennem hele opskriften osv. God fornøjelse!

Annica Lindgren 31.01.2021 - 20:02:

Efter att ha virkat de två första varven (först fastmaskor... sedan första varvet på diagrammet) står: "Fortsätt mönstret fram och tillbaka så". Hur menas? Är det det nedersta varvet som ska upprepas till 20 cm och för att sedan gå uppåt i diagrammet? Eller ska jag följa hela diagrammet uppåt direkt? Med vänlig hälsning, Annica

DROPS Design 08.02.2021 kl. 10:18:

Hei Annica. Den nederst raden i diagrammet hekler du kun 1 gang, slik det står beskrevet i oppskriften. I diagramteksten med sort stjerne står det: denne raden skal ikke hekles, den er allerede heklet og viser kun hvordan neste rad skal hekles i maskene . Så du skal kun repetere de 6 radene i diagrammet (starter med 3 luftmasker) i høyden. God Fornøyelse!

Béatrice Lassalle 17.11.2020 - 11:14:

Bonjour, Pour faire mon échantillon, vous dites : "13 double-brides/mailles serrées de large avec 1 fil de chaque qualité = 10 cm." Je ne comprends pas bien : je fais des double-brides ou des mailles serrées ? Et dans la hauteur, comment je peux voir ce qu'il y a dans 10 cm ? Merci de me répondre car je reste bloquée sur mon échantillon !

DROPS Design 17.11.2020 kl. 13:56:

Bonjour Mme Lasalle, vos mailles doivent être toutes de la même largeur, autrement dit 13 double-brides = 13 mailles serrées = 10 cm de large. La hauteur est indiquée pour A.2 = 3 rangs de A.2 = environ 3,25 cm. Bon crochet!

Roro 30.07.2020 - 09:40:

Thanks so much for your patience. That explains well how the row of 78 dbl crochet stitches are worked into. However, after you have done the first row of puff stitches, and then count the stitches, there are 116 stitches. This is because each X box contains 3 stitches (a treble, a chain and a puff) and this is being worked into 2 dc stitches. So at the end of the row you have 38 extra stitches (because there are 38 puff stitches). Can you possibly work out why I am going wrong here. Thanks

DROPS Design 30.07.2020 kl. 12:34:

Dear Roro, work simply following the diagram and video previously linked, making sure you have 38 puff stitches on every row - if your tension is right, you should have then the right measurements. Happy crocheting!

Roro 29.07.2020 - 18:01:

Thanks for your response. However, there is an increase from the row of double crochets to the 1st row of puff stitches if you follow the pattern (see question below). In the pattern it looks like each 3rd double crochet is possibly missed, which would actually even out the number of stitches if that was the case - is this where I'm possibly going wrong? Thanks for your patience.

DROPS Design 30.07.2020 kl. 08:54:

Dear Roro, on neck warmer you cast on 94-101-108 sts and work first row skipping chains evenly so that there are 78-84-90 sts at the end of this first row. Then work: A.1 over 1st st, repeat A.2 until 3 sts remain = repeat A.2 a total of 37-40-43 times in width (= over the next 74-80-86 sts), and finish with A.3 (= 2 sts) and A.4 over the last stitch = 1+74-80-86+2+1=78-84-90 sts and 38-41-44 puff stitches. Hope this help. Happy crocheting!

Roro 29.07.2020 - 16:02:

Thanks for all your help. The fundamental reason I don't understand this pattern is this: On the 1st row (after dbl crochet row ) the puff stitches which produce 3 stitches (1 treble + 1 chain + 1 puff) are worked into 2 dbl crochet stitches (1 missed - into which a puff stitch goes after the treble + 1 for the treble). This results in an increase of stitches. That would maybe make sense in the 1st row of the item, but not further up. Should the 'X' box say 'miss 2 stitches' instead? Thanks

DROPS Design 29.07.2020 kl. 17:11:

Dear Roro, there shouldn't be any increase, you should work "straight", each treble will be worked in the treble from the previous row so that the number of sts will remain constant. This video shows how to crochet these 2 rows with same symbols. Happy crocheting!

Roro 18.07.2020 - 00:59:

Sorry there are so many questions. I'm kind of struggling a bit with this pattern. The 'CROCHET INFORMATION' section states that each row will finish with a slip stitch. Does this mean that the last stitch in the row in the diagram is not actually the last stitch because a slip stitch comes after it. So in effect there is 2 stitches worked in A4 (Right side) or A1 (Wrong side). For example the 1st row ends in A4 with '1 treble crochet in stitch' - is there a slip stitch after this? Thanks.

DROPS Design 20.07.2020 kl. 09:11:

Dear Roro, you can follow diagram, ie work back and forth as explained under each piece, without joining at the end of every row, then sew the seam on mid back (hat and neck warmer). The first stitch of each row is drawn in the chart, ie at the beg of puff sts start with 3 chains and end with 1 treble and at the beg of dc row, start with 1 chain and end with 1 dc in 3rd ch from previous row. (A.1 might have to be edited, but our design team is now on summer vacation - thanks in advance for your patience and comprehension). Happy crocheting!

Roro 17.07.2020 - 09:05:

Thanks for your quick response. I'm still not understanding aspects of this diagram. In the second row up after the 1st row of double crochet (working the wrong side), I understand that A4 applies to the 1st stitch and A1 applies to the last stitch. I'm not sure about A3 and A2 though. Does A3 apply to stitches 2 and 3 on the row and then A2 worked for the rest of the row, or is it the opposite way round. Or are A3 and A2 worked alternately throughout the row? Thanks for your patience.

DROPS Design 17.07.2020 kl. 12:05:

Dear Roro, from RS you work: A.1 over 1 st, repeat A.2 and finish with A.3 (1 repeat in width) and A.4 over the last stitch. From WS you will work A.4 over the first st, A.3 (1 repeat in width), repeat A.2 and finish with A.1. read more about diagrams here. Happy crocheting!

Roro 16.07.2020 - 00:52:

Instructions for neck warmer say: 'Work A.1A over the first stitch, A.2 until there are 3 stitches left on the row, A.3 over 2 stitches and finish with A.4 over the last stitch'. This worked well in the initial row, but 4 rows up in diagram there is an oblong box in A.3. This box is worked over 3 stitches (skip 1 puff-stitch + 1 chain stitch, work 1 treble crochet) so I'm not sure how it fits in A3 which is worked over 2 stitches. I'm a beginner so any help is appreciated, thanks.

DROPS Design 16.07.2020 kl. 10:06:

Dear Roro, after you have worked the X from the puff stitch, you have wokred: 1 treble, 1 chain, 1 puff stitch - over these stitches you will work the next-to-last symbol: skip 1 puff stitch and 1 chain, crochet 1 treble in the treble, 1 chain, 1 puff stitch in the chain skipped. Happy crocheting!

Lyn 10.07.2020 - 23:18:

From your diagram on making Fields of Blue hat, can you help by telling me exactly how to do the first and second row after the first double crochet row after the 75 chains, especially the row starting with 3 chains, 2 puff stitches and a treble crochet. If I read the second row left to right, how does the A 1-4 pattern work.

DROPS Design 13.07.2020 kl. 08:41:

Dear Lyn, this video below should help you to understand how to crochet these 2 rows puff stitches. Happy crocheting!

Kommentér oppskrift DROPS 204-16

Vi vill gärna ha din åsikt om denna modell!

Om du har en fråga kring den, kom ihåg att välja rätt kategori i menyn under, så får du snabbare svar! Obligatoriska fält är markerade med *.