DROPS / 180 / 29

Autumn Butterfly by DROPS Design

Stickad sjal med vågmönster. Arbetet är stickat i DROPS Delight och DROPS Kid-Silk.

DROPS Design: Modell de-176
Garngrupp A + A eller C
-----------------------------------------------------------
Mått: Bredd överst: ca 183 cm. Längd mitt på: ca 79 cm
Garnåtgång:
DROPS Delight från Garnstudio (tillhör garngrupp A)
350 g färg 05, beige/grå/rosa
Och använd:
DROPS Kid-Silk från Garnstudio (tillhör garngrupp A)
150 g färg 19, mörk grön

Arbetet kan också stickas med garn från:
"Alternativa garn (Garngrupp A)" – se länken nedan.

DROPS RUNDSTICKA (80 cm) NR 5,5 – eller den sticka du måste använda för att få 16 maskor och 20 varv slätstickning med 1 tråd av varje kvalitet på 10 cm på bredden och 10 cm på höjden.
----------------------------------------------------------

Är du osäker på vilken storlek du skall välja? Då kanske det kan hjälpa dig att veta, att modellen på bilden är ca 170 cm lång och använder storlek S eller M. Om du gör en tröja, kofta, klänning eller liknande, hittar du plaggets mått i måttskissen nederst i mönstret.

(Gå vidare till mönster...)

Tips & Hjälp

Tack för att du väljer DROPS Design!

Vi gör allt vi kan för att det ska vara så lätt som möjligt att följa våra mönster.

Därav har varje model specifika instruktions-videos till hjälp. Du hittar dem under varje mönster nederst på sidan.

Vi har även steg-för-steg instruktioner, som kan hjälpa dig att förstå några av de tekniker vi använder i våra mönster.Dem hittar du här!

INFORMATION TILL MÖNSTER:

RÄTSTICKNING (stickas fram och tillbaka):
Maskorna stickas räta på alla varv.

ÖKNINGSTIPS:
Det ökas 1 maska genom att göra ett omslag om stickan. På nästa varv stickas omslaget vridet rätt, så att det inte blir hål.

MÖNSTER:
Se diagram A.1 till A.3. Diagrammen visar alla varv i mönstret sett från rätsidan.

FÖRKORTADE VARV:
Det stickas förkortade varv över den yttersta rapporten + de 2 kantmaskorna i rätstickning i varje sida av sjalen. Sticka från rätsidan så här:
Sticka 2 kantmaskor i rätstickning, sticka slätstickning över alla maskorna i 1:a rapporten A.1 (= 3 maskor på 1:a varvet i diagrammet), vänd, strama tråden så att det inte blir hål, och sticka slätstickning tillbaka över maskorna i A.1, 2 kantmaskor i rätstickning. Vänd och sticka mönster över alla maskorna på stickan, vänd, sticka 2 maskor rätstickning, slätstickning över alla maskorna i den 1:a rapporten A.1, vänd, strama tråden, och sticka tillbaka. Upprepa de förkortade varven som visat i diagrammen (dvs på vart 12:e varv).
OBS: Pga ökningen i mönstret stickas det över fler och fler maskor när det stickas förkortade varv. När diagram A.3a och A.3b stickas, stickas det förkortade varv över båda de två diagrammen + de 2 kantmaskorna i varje sida av arbetet.
----------------------------------------------------------

SJAL:
Sjalen stickas fram och tillbaka på rundsticka. Det stickas först rätstickning till det har ökats tillräckligt med maskor för att sticka mönster.

Lägg upp 7 maskor med 1 tråd Delight + 1 tråd Kid-Silk (= 2 trådar) på rundsticka 5,5. Sticka 1 varv rätt.
Nu stickas det så här:
VARV 1: Sticka 2 rätmaskor, 1 omslag, 1 rätmaska, 1 omslag, 1 rätmaska, 1 omslag, 1 rätmaska, 1 omslag, 2 rätmaskor = 11 maskor.
VARV 2: Sticka rätmaskor tillbaka. OBS: omslagen stickas vridet räta, så att det inte blir hål.
VARV 3: Sticka 2 rätmaskor, sätt 1:a markören, 1 omslag, 2 rätmaskor, sätt 2:a markören, 1 omslag, 3 rätmaskor, 1 omslag, sätt 3:e markören, 2 rätmaskor, 1 omslag, sätt 4:e markören, 2 rätmaskor = 15 maskor.
VARV 4: Sticka rätmaskor tillbaka.
Nu fortsätts det med RÄTSTICKNING - se förklaring ovan, och det ökas så här: öka efter 1:a och 2:a markören, och före 3:e och 4:e markören – läs ÖKNINGSTIPS! Öka så på varje varv från rätsidan (dvs på vartannat varv) totalt 3 ggr = 27 maskor. KONTROLLERA STICKFASTHETEN! På nästa varv från rätsidan ökas det 1 maska = 28 maskor. Sticka 1 varv tillbaka.
Sticka MÖNSTER – se förklaring ovan, så här: Sticka 2 kantmaskor i rätstickning, A.1 (= 8 rapporter á 3 maskor på 1:a varvet), 2 kantmaskor i rätstickning. På vart 12:e varv stickas det FÖRKORTADE VARV – se förklaring ovan, i varje sida. När A.1 är färdigstickat på höjden är det 236 maskor på varvet.
Fortsätt med A.2 över varje rapport med A.1. När A.2 är färdigstickat på höjden är det 428 maskor på varvet.
Nu stickas det så här: 2 kantmaskor i rätstickning, * A.3a (= 26 maskor), A.3b (= 27 maskor) *, upprepa *-* tills det återstår 2 maskor (= 8 ggr), 2 kantmaskor i rätstickning. När A.3a och A.3b är färdigstickade på höjden är det 668 maskor på varvet. Sticka 2 varv rätstickning och maska av. För att slippa en stram avmaskningskant används ev en större sticka eller gör ett omslag som maskas av efter ca var 4:e maska. Klipp av tråden och fäst den. Arbetet mäter ca 79 cm mitt på sjalen.

FORMNING:
Lägg arbetet i ljummet vatten till det är genomvått. Pressa försiktigt ut vattnet – det får inte vridas. Sedan rullas arbetet in i en handduk och kläms för att få bort ännu mer vatten - arbetet kommer nu bara att vara lite fuktigt. Lägg arbetet på en matta eller madrass – drag försiktigt ut det i det mått som står överst i beskrivningen. Låt det torka. Upprepa processen varje gång plagget tvättas.

Diagram

= rätmaska från rätsidan, avigmaska från avigsidan
= avigmaska från rätsidan, rätmaska från avigsidan
= 2 maskor räta tillsammans
= gör ett 1 omslag mellan 2 maskor. På nästa varv stickas omslaget avigt så att det blir hål
= på detta varv stickas det FÖRKORTADE VARV - se förklaring i beskrivningen!
Behöver du hjälp? Här finns instruktionsvideor som kan hjälpa dig!

För att få hjälp med ett mönster ber vi dig att ta kontakt med butiken där du har köpt ditt garn. Har du köpt DROPS garn är du garanterad att få kvalificerad hjälp från våra duktiga DROPS återförsäljare som är specialiserade inom DROPS mönster.

Alla våra mönster är noggrant genomgångna och korrekturlästa, men vi måste ta förbehåll för eventuella felaktigheter. Alla mönster är översatta från Norska beskrivningar och du kan alltid gå in på originalmönstret för mått och beräkningar.

Om du anser att du funnit ett fel i mönstret, skriv gärna en kommentar eller fråga i vårt kommentarsfält. Gå till originalmönstret för modell DROPS 180-29.