DROPS Alaska
DROPS Alaska
100% Ull
från 24.00 kr /50g
Garnet till detta mönstret kostar 48.00kr.

Garnkostnaden beräknas utifrån mönstrets minsta storlek och garnets billigaste variant. Letar du efter ett ännu bättre pris? Du kanske hittar det i DROPS Deals!

DROPS SS24
DROPS 126-21
DROPS design: Modell nr X-363
--------------------------------------------------------
Storlek: XS/S - M/L
Huvudmått: ca 52 cm - 56 cm
Garnåtgång: DROPS ALASKA från Garnstudio
150-150 g nr 37, gråblå

DROPS VIRKNÅL NR 4 – eller den virknål du måste använda för att få 16 st x 9 v på 10 x 10 cm.
DROPS BUFFELHORNSKNAPP nr 535:
2 st.

-------------------------------------------------------

Alternativt garn – Se hur du kan byta garn här
Garngrupp A till F – Använd samma mönster och byt garn här
Garnåtgång vid alternativt garn – Använd vår garn-konverterare här

-------------------------------------------------------

DROPS Alaska
DROPS Alaska
100% Ull
från 24.00 kr /50g
Garnet till detta mönstret kostar 48.00kr.

Garnkostnaden beräknas utifrån mönstrets minsta storlek och garnets billigaste variant. Letar du efter ett ännu bättre pris? Du kanske hittar det i DROPS Deals!

Instruktioner

VIRKINFO 1:
I början på varje v med halvst ersätts den 1:a halvst med 2 lm och v avslutas med 1 halvst i den 2:a lm från början av föregående v.
VIRKINFO 2:
Den 1:a st i början på varje v ersätts med 3 lm och varje v avslutas med 1 sm i den 3:e lm från början av v.
Den 1:a fm i början på varje v ersätts med 1 lm och varje v avslutas med 1 sm i lm från början av v.

IHOPVIRKNING AV ST:
Virka 1 st, men vänta med sista genomdragningen (= 2 m på nålen), virka sedan nästa st, men när sista genomdragningen görs dras tråden genom alla m på nålen – det har nu minskats 1 m.
IHOPVIRKNING AV FM:
Virka 1 fm men vänta med sista genomdragningen, virka nästa fm och drag tråden genom båda m på nålen.
--------------------------------------------------------

MÖSSA:
Det virkas först ett band med resår-struktur som viks ihop till en rund kant, sedan virkas det upp nya m runt öppningen och mössan virkas sedan runt till färdigt mått.

KANT:
Virka 14 lm med virknål nr 4 med Alaska och virka varv 1 så här: 1 halvst i 3:e lm från nålen, 1 halvst i var och en av de 11 nästföljande lm = 13 halvst, vänd arb. LÄS VIRKINFO 1. Fortsätt virka halvst fram och tillbaka men varje halvst virkas i den bakre m-ledden (dvs. inte genom hela m) = resår-struktur.
När arb mäter 52-56 cm virkas det 2 knapphål så här: Virka 3 halvst, 2 lm, hoppa över 2 m, 3 halvst, 2 lm, hoppa över 2 m, 1 halvst i var och en av de 3 sista m, vänd arb. Virka 1 halvst i varje halvst och 2 halvst om varje lm-båge = 13 halvst, klipp av och fäst tråden.

MÖSSA:
Vik ihop kanten så att de två yttersta v i sidan med knapphål ligger över de två yttersta v i andra sidan = knapphålssprund. LÄS VIRKINFO 2. Börja vid knapphålssprundet och virka växelvis 1 eller 2 fm ytterst i varje v varvet runt. OBS! Vid knapphålssprundet virkas det genom båda lager = ca 78-84 fm. Sedan virkas det st runt med 1 st i varje m SAMTIDIGT som antalet m justeras till 80-88 st genom att med jämna mellanrum virka 2 st i 1 fm. När det har virkats 4 v med st (arb mäter nu ca 11 cm) minskas 8 st jämnt fördelat, dvs. virka ihop var 9:e och var 10:e st i strl XS/S och var 10:e och var 11:e st i strl M/L – se förkl ovan. Upprepa minskningen på vartannat v totalt 5 ggr och sedan på varje v totalt 1-2 ggr = 32-32 st kvar. Sedan virkas det 2 v med fm där alla fm virkas ihop två och två på båda v = 8-8 fm kvar. Klipp av tråden, tråckla den upp och ned genom m, dra åt och fäst ordentligt. Mössan mäter ca 23-24 cm på höjden. Sy fast knapparna på kanten.

Vanter, se mönster under modell 126-22

Detta mönster har uppdaterats.

Uppdaterad online: 17.11.2011
Garnåtgång: DROPS ALASKA från Garnstudio
150-150 g nr 37, gråblå
Har du en fråga? Se en lista på ofta ställda frågor (F&Q)

Stickfasthet är det som avgör de slutliga måtten på ditt arbetet, och mäts ofta per 10 x 10 cm. Det anges såhär: antal maskor på bredden x antal varv på höjden - till exempel: 19 maskr x 26 varv i slätstickning = 10 x 10 cm.

Stickfasthet är väldigt individuellt; vissa stickar löst och andra stickar stramt. Du justerar din stickfastheten med storleken på stickorna, det är därför som den storleken på stickor som uppges endast är vägledande! Du måste själv justera detta upp eller ner så att DIN stickfasthet stämmer överens med stickfastheten i mönstret. Om du stickar med en annan stickfasthet än den angivna så kommer du att få en annan garnåtgång och andra mått på ditt arbetet än det som står i mönstret.

Stickfasthet är också det som avgör vilka garn som kan bytas mot varandra: så länge du uppnår samma stickfasthet kan du utan problem byta garn.

Se DROPS leksjon: Så mäter du stickfastheten

Se DROPS video: Stickfasthet - provlapp

Garnåtgången uppges alltid i antal gram, t.ex. 450 g. För att räkna ut hur många nystan du behöver måste du först veta hur många gram det är i 1 nystan (25 g, 50 g eller 100 g). Du hittar information om vikten på varje nystan om du klickar dig in på varje garn. Sedan kan du dela antal gram du behöver på antal gram i varje nystan. T.ex.: Om du stickar med garn i 50 g-nystan (vilket är det vanligaste) tar du 450 / 50 = 9 nystan.

Det som är viktigt när man byter till ett annat garn är att stickfastheten hålls. Så länge du uppnår samma stickfasthet får du samma mått som står i måttskissen. Det är lättare att uppnå samma stickfasthet med garn från samma garngrupp. Du kan också använda fler trådar av ett tunnare garn för att uppnå samma stickfasthet som med ett tjockare garn.Här kan du prova vår konverterare. Vi rekommenderar att du alltid stickar en provlapp.

Var OBS på att vid byte av garn kan plagget få ett annat utseende än på bilden då olika garn ofta har olika struktur och egenskaper.

Se DROPS lektion: Kan jag använda ett annat garn än det som uppges i mönstret?

Alla våra garn är uppdelade i garngrupper (från A till F) efter tjocklek och stickfasthet – grupp A innehåller de tunnaste garnerna och grupp F de tjockaste. Detta gör det enklare för dig att hitta ett alternativt garn till våra mönster, om du skulle vilja det. Alla garner inom samma grupp har samma stickfasthet och kan enkelt ersätta varandra. Olika garn har dock olika struktur och egenskaper vilket kommer att ge slutresultatet ett unikt utseende och känsla.

Klicka här för en översikt över garnen i de olika garngrupperna

Längst upp på alla våra mönster hittar du en länk till vår konverterare, som är ett verktyg du kan använda om du vill använda ett annat garn än det som föreslås i mönstret. Genom att fylla i det garn som du önskar ersätta, antal gram (i din storlek) och antal trådar så får du fram alternativa garn med samma stickfasthet. Du får besked om hur mycket du behöver i de alternativa garnen och om du behöver använda fler trådar. De flesta nystan innehåller 50 g (vissa 25 g eller 100 g).

Om det är fler färger i mönstret så måste varje färg konverteras separat. Ifall mönstret stickas eller virkas med fler trådar av olika garner (t.ex. 1 tråd Alpaca och 1 tråd Kid-Silk) får du konvertera varje garn individuellt för att hitta alternativ.

Klicka här för att se vår konverterare

Eftersom de olika garnen har olika egenskaper och struktur har vi valt att behålla originalgarnet i våra mönster. Du kan enkelt hitta bra alternativ till varje mönster genom att antingen välja ett annat garn i samma garngrupp, eller använda vår garnkalkulator.

Det är också möjligt att garn som har utgått fortfarande finns kvar hos vissa återförsäljare, eller att någon har ett par nystan liggande som de gärna vill hitta ett mönster till.

Genom att använda vår garnkalkulator får du upp både alternativa garn, och mängd du behöver i den nya kvaliteten.

Om du tycker att det är svårt att bestämma vilken storlek du ska göra kan det vara en bra idé att mäta ett plagg du redan har och gillar storleken på. Jämför sedan måtten med måtten i mönstrets måttskiss och välj den storlek som passar bäst.

Du hittar måttskissen längst ner i mönstret.

Se DROPS-lektion: Så här läser du en måttskiss

Storleken på stickan som står uppgivet i mönstret är endast vägledande, det som är viktigt är att den uppgivna stickfastheten stämmer. Eftersom stickfasthet är väldigt individuellt så måste du själv justera storleken så att DIN stickfasthet stämmer överens med det som står i mönstret – kanske måste du avvika en eller två storlekar från det som står i mönstret, och det gör ingenting. Vi rekommenderar att du stickar provlappar.

Om du har fel stickfasthet så riskerar du att måtten på plagget inte stämmer överens med måtten på måttskissen.

Se DROPS lektion: Så mäter du stickfastheten

Se DROPS video: Hur kontrollerar man stickfastheten / gör provlapp

Att sticka ovanifrån och ner ger mer flexibilitet och plats för personliga justeringar. Det är också enklare att prova plagget under arbetets gång, samt att justera längden på fram- och bakstycke och ärmar.

Mönstret är noga förklarat i den ordning det stickas/virkas i. Om mönstret innehåller diagram är dessa i stickriktningen och ska läsas på vanligt sätt.

Ett stickdiagram visar varje varv och varje maska från rätsidan. Det ska stickas nerifrån och upp från höger till vänster. 1 ruta = 1 maska.

När man stickar fram och tillbaka, stickas vartannat varv i diagrammet från rätsidan och vartannat från avigsidan. När det stickas från avigsidan måste diagrammet stickas motsatt: alltså från vänster till höger, rätmaskor stickas avigt och avigmaskor stickas räta osv.

När det stickas runt på rundsticka/strumpsticka stickas varje varv i diagrammet från rätsidan (från höger till vänster).

Se DROPS lektion: Hur man läser stickdiagram

Det är enkelt att virka enligt diagram, varje symbol virkas i den ordning som det visas i diagrammet. Det virkas från vänster till höger, nedifrån och upp eller i cirkel från mitten och ut.

När man virkar fram och tillbaka virkas vartannat varv i diagrammet från rätsidan (från höger till vänster) och vartannat varv virkas från avigsidan (från vänster till höger).

När man virkar runt, virkas varje varv i diagrammet från rätsidan - alltså från höger till vänster.

När man virkar enligt ett cirkeldiagram börjar man i mitten av cirkeln och jobbar sig från höger till vänster, varv efter varv utåt.

Varven börjar gärna med x antal luftmaskor (som motsvarar höjden på nästa maska), detta är antingen inritat i diagrammet, eller så står det förklarat i mönstret.

Se DROPS lektion: Hur man läser virkdiagram

Om ett mönster har flera diagram som stickas efter varandra på bredden, kan det ofta vara skrivet på detta sätt: ”Sticka A.1, A.2, A.3 totalt 0-0-2-3-4 gånger”. Detta betyder att A.1 och A.2 stickas en gång i alla storlekar och A.3 stickas det antal gånger som står i varje storlek (S=0, M=0, L=2, XL=3, XXL=4 gånger).

Diagrammen läses som vanligt: börja med första varvet i A.1, sedan första varvet i A.2, första varvet i A.3 osv.

Se DROPS lektion: Hur läser man stickdiagram

Se DROPS lektion: Hur läser man virkdiagram

I de större storlekarna kommer den totala vidden (från handled till handled) att vara större än i de mindre storlekarna, även om själva ärmen är kortare. De större storlekarna har längre ärmkupa samt bredare axelvidd. Detta resulterar i en bra passform i alla storlekar.

Hela plaggets längd, som är uppgivet på måttskissen, mäts från innerst vid halskanten (på axeln) och ner till nederkanten på plagget. Det mäts alltså INTE från ytterst på axeln.

På en kofta mäts längden aldrig längs framkanten, om inte detta är tydligt förklarat. Mät alltid längden på insidan av framkantmaskorna.

Se DROPS lektion: Hur man läser en måttskiss

Diagram upprepas ofta både på bredden och på höjden. Ett diagram består ofta av 1 rapport. Om det står att A.1/rapporten ska upprepas 5 gånger på varvet så följer du A.1 och börjar från början igen totalt 5 gånger efter varandra. Om det står att det ska stickas 2 rapporter av A.1 på höjden så ska du sticka hela diagram A.1 färdigt och sedan börja på nytt och sticka hela diagrammet en gång till.

Luftmaskor fyller lite mindre än andra maskor, så för att uppläggningskanten inte ska bli för stram så gör vi fler luftmaskor i början av arbetet. Detta antal justeras redan på nästa varv.

Resår är mer elastiskt än slätstickning och drar därför ihop sig mer. Genom att öka maskor före resåren undviker man att det blir en markant skillnad på bredden på resåren jämfört med resten av fram- och bakstycket.

Det är lätt hänt att avmaska för stramt, och för att kompensera för detta lägger vi ofta in omslag som också avmaskas för att nederkanten inte ska bli för stram.

Se DROPS video: Hur man maskar av med omslag

För att få en jämn ökning kan det t.ex ökas på växelvis var 3:e och var 4:e varv så här: Sticka 2 varv och öka på det 3:e, sticka 3 varv och öka på det 4:e. Detta upprepas till ökningarna är färdiga.

Se DROPS leksjon: Öka/Minska växelvis på var 3:e och 4:e varv

Om du föredrar att sticka runt istället för att sticka fram och tillbaka kan du självklart göra det. Då måste du själv lägga in uppklippningsmaskor (vanligtvis 5 st) mitt fram, förutom det så kan du följa mönstret som vanligt. När du egentligen skulle ha vänt arbetet och stickat tillbaka, stickar du istället över uppklippningsmaskorna och fortsätter att sticka runt.

Se DROPS video: Hur man klipper upp för ärmhål

Om du föredrar att sticka tröjan fram och tillbaka i flera delar och sy ihop den till slut kan du göra det även om mönstret är skrivet för att sticka på rundsticka. Dela maskantalet på 2 och lägg till en kantmaska på varje sida som du kan sy ihop den i.

Se DROPS leksjon: Kan jag anpassa ett mönster för rundsticka så att jag kan sticka fram och tillbaka?

Mönsterrapporterna på plagget kan vara lite olika i de olika storlekarna pga. olika proportioner. Om du inte gör samma storlek som på bilden, kan det kanske avvika något – detta är noga övervägt och justerat så att det totala intrycket av plagget är samma i alla storlekar.

Följ mönster och diagram för din storlek!

Har du hittat ett mönster på en fin dammodell, så är de inte så svårt att göra om den till herrstorlek om du önskar det. Den största skillnaden är längden på ärmar och fram- och bakstycke. Välj den storlek i måttskissen som passar bäst över bröstet. Den extra längden stickas/virkas precis innan man maskar av till ärmkulle/ärmhål. Om arbetet är stickat/virkat ovanifrån och ned så stickas/virkas ärmen lite längre innan man gör den första minskningen på ärmen.

När det gäller extra garnåtgång så är detta väldigt individuellt, men köp hellre ett nystan för mycket än ett för lite.

Alla garner innehåller överskottsfibrer (från produktionen) som kommer att fälla eller ludda lite. Borstat garn har flera av dessa lösa överskottsfibrer, vilket ger dem större tendenser till att fälla.

Även om man naturligtvis inte kan garantera att borstade garner kan bli 100 % fria från överskottsfibrer så är det möjligt att få plagget att fälla mindre genom att följa dessa steg:

1. När plagget är färdigt (innan du tvättar det) kan du skaka det, så att alla lösa fibrer faller av. OBS: Använd ALDRIG en klädrulle, borste eller liknande som drar i garnet.

2. Lägg plagget i en plastpåse i frysen – temperaturen kommer att få fibrerna att hålla fast mindre i varandra, så de lösa fibrerna kommer att ramla av.

3. Låt det ligga i frysen några timmar innan du tar ut det och skakar det igen.

4. Tvätta plagget enligt tvättråden på banderollen.

Pilling/noppor är en naturlig process som händer även med de mest fina och exklusiva fibrerna. Det är ett naturligt tecken på användning och slitage som är svårt att undvika. Det är mest synligt i områden med hög friktion av ditt plagg som under ärmarna och på handlederna.

Du kan få ditt plagg att se ut som nytt genom att ta bort pilling/noppor med en elektrisk noppborttagare.

Hittar du fortfarande inte svar på din fråga? Scrolla då ner och ställ en fråga så att en av våra experter kan försöka hjälpa dig. Du får vanligtvis svar inom 5-10 dagar..
Under tiden kan du läsa tidigare frågor och svar till detta mönster eller gå med i DROPS Workshop på Facebook för att få hjälp av andra stickare/virkare!

Du kanske även tycker om...

Kommentér oppskrift DROPS 126-21

Vi vill gärna ha din åsikt om denna modell!

Om du har en fråga kring den, kom ihåg att välja rätt kategori i menyn under, så får du snabbare svar! Obligatoriska fält är markerade med *.

Kommentarer / Frågor (47)

country flag Renard Muriel wrote:

Vous dites de monter 14ml pour faire le tour du bonnet? Combien faut il en monter?

16.12.2021 - 01:13

DROPS Design answered:

Bonjour Mme Renard, on crochète d'abord la bordure en côtes tout autour du bonnet, les 14 mailles en l'air sont pour cette bordure que vous crochetez en demi-brides dans le brin arrière des mailles tous les rangs (avec 2 boutonnières), puis vous crochetez le bonnet autour de cette bordure. Bon crochet!

16.12.2021 - 07:30

country flag Nathalie Vandenberghe wrote:

Graag had ik deze muts gehaakt, alleen is het me niet duidelijk hoeveel bollen wol ik dien te bestellen. 150-150g is dit gewoon 150g of 3 bollen van 50g Drops Alaska? Bij voorbaat dank voor een antwoord, met vriendelijke groet, Nathalie

24.02.2020 - 18:37

DROPS Design answered:

Dag Nathalie,

Dat is inderdaad 3 bollen (50 gram per bol).

28.02.2020 - 19:50

country flag Patricia wrote:

Bonjour Je sais pas faire les côtes structuré,et je ne trouve pas dans les explications de point ni vidéos. Merci de votre aide

09.03.2016 - 10:05

DROPS Design answered:

Bonjour Patricia, les côtes structurées se réalisent en ne piquant qu'un seul brin de la maille du rang précédent, soit ici, on va piquer le crochet dans le brin arrière des mailles seulement et ce à chaque rang - la vidéo ci-dessous montre comment on pique soit sous les 2 brins, soit sous le brin arrière soit sous le brin avant. Bon crochet!

09.03.2016 - 10:46

country flag Alexia wrote:

Hola. Necesito ayuda. No entiendo como debo empezar el gorro. Tengo hecha la orilla pero no entiendo cuando dice: empezar por la abertura del ojal y tejer 1y2p.b en cada vuelta. Me pueden ayudar por favor. Gracias

15.11.2015 - 21:58

DROPS Design answered:

Hola Alexia. El gorro se comienza justo encima de los ojales. En la foto puedes ver bien el principio/final de la vta. La primera vta la trabajamos ALTERNANDO 1 p.b. /2 p.b. en cada fila de la orilla (es decir: en el primer pt trabajamos 1 p.b., en el sig pt trabajamos 2 p.b., etc. )

21.11.2015 - 18:16

country flag Charlotte wrote:

Bonjour, j'essaie de crocheter ce modèle mais je suis bloquée car je ne comprend pas la phrase suivante : Répéter ces diminutions 5 fois au total tous les 2 tours puis 1-2 fois au total tous les tours  ?? Merci pour votre aide :)

24.06.2015 - 22:42

DROPS Design answered:

Bonjour Charlotte, vous diminuez encore 8 B tous les 2 rangs encore 4 fois, puis 1-2 fois tous les tours, c'est-à-dire diminuez ensuite en crochetant (7-8 B, 2 B écoulées ens), puis (6-7 B, 2 B écoulées ens), il reste 32 B. Bon crochet!

25.06.2015 - 10:29

country flag Chiara wrote:

Ciao, potete spiegarmi meglio la struttura punto coste? Sui vari tutorial in internet questa si fa solo con la maglia alta puntando l'uncinetto nel centro della maglia sottostante, non sulla parte alta come sembra spiegato nel modello. grazie

28.12.2014 - 18:30

DROPS Design answered:

Buonsera Chiara. Per creare il punto a coste, deve puntare l'uncinetto solo nel filo posteriore della m. Trova la spiegazione nel seguente video, dal minuto 3:10 in avanti. Buon lavoro!

28.12.2014 - 19:59

country flag Terri wrote:

This is so confusing - "crochet Info-1 and 2" Crochet DC TOG - How do I incorporate it into the pattern? Does it come before the "SEE CROCHET INFO-1" or after? Is it an alternate method? Why didn't they just put this into the pattern? I love this hat. have had the pattern for 2 years but everytime I try to make it, I end up crying in frustration. Is there a better, clearer version of this pattern?

12.02.2014 - 20:27

DROPS Design answered:

The sections above the pattern is general info. In the pattern text it tells you when to look at the info, like when you work hdc on the edge, then it tells how to turn your rows in info 1, and later when you start working in the round and you will work rounds with sc and dc's then it tells you to read info 2 to know how to do this.

13.02.2014 - 00:44

country flag Ane wrote:

Så man ender opp med totalt 16 omganger etter vrangborden? På bildet ser det ikke ut som mer enn 12 omganger.. Nå har jeg rekket opp alt, og prøver igjen, denne gangen med felling på annenhver omgang fra vrangborden. Takk for raske tilbakemeldinger :) God natt!

06.02.2014 - 00:56

DROPS Design answered:

Hej Ane. Ja, det er korrekt. God fornöjelse med luen :-)

06.02.2014 - 14:10

country flag Ane wrote:

Takk for svar på sent. Dette har jeg virkelig problemer med å forstå, beklager. Skjønner hva du skriver, men inkluderer de 12 omgangene ALT som er heklet fra vrangborden? "Når det er heklet 4 omg med st (arb måler nå ca 11 cm) felles det 8 st jevnt fordelt" Forstår det som at man skal hekle 4 omganger først UTEN felling, og SÅ starte fellingen?

05.02.2014 - 23:51

DROPS Design answered:

Hej igen, nej det inkluderar ikke allt. Först hekler du 4 omg uten å felle. Dessa 4 omg plus kanten måler i allt 11 cm. Så starter du å felle, og det felles fördelt över 12 omg. Så luen kommer måle 11 cm + 12 omg. Hoppas det hjälper :)

06.02.2014 - 00:08

country flag Ane wrote:

Det står 'Gjenta fellingen på hver 2.omg totalt 5 ganger og...' Skal det felles bare i annenhver omgang i 5 omganger? Jeg får det heller ikke til å stemme. Da ender man ikke opp med 32 masker. Det må være felling i hver av de 5 omganger, kan ikke skjønne annet.

05.02.2014 - 17:49

DROPS Design answered:

Du feller på annenhver omg 5 ggr, så det blir att du hekler 1 omg med felling, 1 omg uten felling, 1 omg med felling, en uten osv. Alltså hekles totalt 10 omg. Deretter 1-2 omg i tillegg med fellinger. Så tot 1-12 omg medan det felles.

05.02.2014 - 22:49