DROPS Muskat
DROPS Muskat
100% Bomull
från 23.95 kr /50g
Garnet till detta mönstret kostar 384.00kr.

Garnkostnaden beräknas utifrån mönstrets minsta storlek och garnets billigaste variant. Letar du efter ett ännu bättre pris? Du kanske hittar det i DROPS Deals!

DROPS SS24
DROPS 14-9
DROPS Retro 1980-1993

Storlek: Small/Medium (Medium/Large)
Garnåtgång: DROPS Muskat från Garnstudio
Alt.I
550 (600) gr f.nr 002, blå
100 (100) gr f.nr 018, vit
50 (50) gr f.nr 001, ljusblå
50 (50) gr f.nr 004, lila

Alt. II
550 (600) gr f.nr 010, aprikos
100 (100) gr f.nr 018, vit
50 (50) gr f.nr 011, laxrosa
50 (50) gr f.nr 009, beige

Eller använd:
DROPS Lima från Garnstudio
600 (650) gr f.nr 6235,gråblå
100 (100) gr f.nr 1101,vit
50 (50) gr f.nr 8112,isblå
50 (50) gr f.nr 4088,ljung

DROPS Rundst 2,5 och 4,5.
DROPS Strumpst 2,5 och 4,5 till ärmarna.

-------------------------------------------------------

Alternativt garn – Se hur du kan byta garn här
Garngrupp A till F – Använd samma mönster och byt garn här
Garnåtgång vid alternativt garn – Använd vår garn-konverterare här

-------------------------------------------------------

DROPS Muskat
DROPS Muskat
100% Bomull
från 23.95 kr /50g
Garnet till detta mönstret kostar 384.00kr.

Garnkostnaden beräknas utifrån mönstrets minsta storlek och garnets billigaste variant. Letar du efter ett ännu bättre pris? Du kanske hittar det i DROPS Deals!

Instruktioner

Stickfasthet: 10 x 10 cm = 19 m x 25 vst 4,5 och slätst.

Resår: * 1 vriden r, 1 am *

Mönster: Hela mönstret slätst.

Bålen: Lägg upp 170 (178) m med blå/gråblå på rundst 2,5 och sticka 5 cm resår. Byt till rundst 4,5 och slätst samtidigt som det ökas 28 (32) m jämt fördelat på 1:a v = 198 (210) m. Kontrollers stickfastheten. Vidare ökas 2 m i var sida 15 (12) ggr på S/M: vart 3:e v M/L: växelvis vart 5:e och 6:e v = 258 (258) m. När arb mäter 22 (26) cm avmaskas den mittersta m på fram- och bakst för V-hals och var del stickas färdig för sig. Vidare minskas mot halsen 1 m på varje v 3 ggr och därefter 1 v utan minskning, upprepa totalt 62 ggr - Samtidigt när arb mäter 28 (32) cm delas arb i var sida för ärmhål och var del stickas färdig för sig. Efter sista minskningen återstår 2 m, maska av, arb mäter ca 56 860) cm.

Armar: Lägg upp 40 (42) m med blå/gråblå på strumpst el liten rundst 2,5 och sticka 4 cm resår. Byt till nr 4,5 och slätst samtidigt som det ökas 15 (13) m jämr fördelat på 1:a v = 55 (55) m. Vidare ökas det mitt under ärmen på var sida av mittm 1 m x 26 växelvis vart 3:e och 4:e v = 107 (107) m. När arb mäter 41 (41) cm delas det mitt under och ärmen stickas färdig fram och tillbaka på stickan. Vidare maskas det av 10 m i böjan av varje v tils arb mäter 44(44) cm. Maska av de resterande m.

Montering: Sy axelsömmarna.
Plocka upp 88 m på var sida av V-halsen med vitt på rundst 4,5 = 352 m. Sticka mönster - 11 rapporter på var sida av V-halsen Samtidigt minskas mitt bak och fram: sticka de 2 m innan mittm vridet rätt tills och sticka de 2 m efter mittm tills rätt. Upprepa minskningarna uppöver men på vart 4:e v görs inga minskningar. Efter sista mönsterv byt till rundst 2,5 och ljusblått. Sticka 3 cm resår (fortsätt minskningen), maska av. Sy i ärmarna.

Detta mönster har uppdaterats.

Uppdaterad online: 12.04.2018
Rettelse: Oppdatert målskisse og diagram, samt oppdatert/omformulert deler av oppskriften for å gjøre mer tydelig

Diagram

symbols = lila (Muskat) / ljung (Lima)
symbols = ljusblå (Muskat) / isblå (Lima)
symbols = vit (Muskat)/ vit (Lima)
symbols = blå (Muskat)/ gråblå (Lima)
diagram
diagram

Alla våra mönster har instruktionsvideor som kan vara till hjälp.

Har du en fråga? Se en lista på ofta ställda frågor (F&Q)

Stickfasthet är det som avgör de slutliga måtten på ditt arbetet, och mäts ofta per 10 x 10 cm. Det anges såhär: antal maskor på bredden x antal varv på höjden - till exempel: 19 maskr x 26 varv i slätstickning = 10 x 10 cm.

Stickfasthet är väldigt individuellt; vissa stickar löst och andra stickar stramt. Du justerar din stickfastheten med storleken på stickorna, det är därför som den storleken på stickor som uppges endast är vägledande! Du måste själv justera detta upp eller ner så att DIN stickfasthet stämmer överens med stickfastheten i mönstret. Om du stickar med en annan stickfasthet än den angivna så kommer du att få en annan garnåtgång och andra mått på ditt arbetet än det som står i mönstret.

Stickfasthet är också det som avgör vilka garn som kan bytas mot varandra: så länge du uppnår samma stickfasthet kan du utan problem byta garn.

Se DROPS leksjon: Så mäter du stickfastheten

Se DROPS video: Stickfasthet - provlapp

Garnåtgången uppges alltid i antal gram, t.ex. 450 g. För att räkna ut hur många nystan du behöver måste du först veta hur många gram det är i 1 nystan (25 g, 50 g eller 100 g). Du hittar information om vikten på varje nystan om du klickar dig in på varje garn. Sedan kan du dela antal gram du behöver på antal gram i varje nystan. T.ex.: Om du stickar med garn i 50 g-nystan (vilket är det vanligaste) tar du 450 / 50 = 9 nystan.

Det som är viktigt när man byter till ett annat garn är att stickfastheten hålls. Så länge du uppnår samma stickfasthet får du samma mått som står i måttskissen. Det är lättare att uppnå samma stickfasthet med garn från samma garngrupp. Du kan också använda fler trådar av ett tunnare garn för att uppnå samma stickfasthet som med ett tjockare garn.Här kan du prova vår konverterare. Vi rekommenderar att du alltid stickar en provlapp.

Var OBS på att vid byte av garn kan plagget få ett annat utseende än på bilden då olika garn ofta har olika struktur och egenskaper.

Se DROPS lektion: Kan jag använda ett annat garn än det som uppges i mönstret?

Alla våra garn är uppdelade i garngrupper (från A till F) efter tjocklek och stickfasthet – grupp A innehåller de tunnaste garnerna och grupp F de tjockaste. Detta gör det enklare för dig att hitta ett alternativt garn till våra mönster, om du skulle vilja det. Alla garner inom samma grupp har samma stickfasthet och kan enkelt ersätta varandra. Olika garn har dock olika struktur och egenskaper vilket kommer att ge slutresultatet ett unikt utseende och känsla.

Klicka här för en översikt över garnen i de olika garngrupperna

Längst upp på alla våra mönster hittar du en länk till vår konverterare, som är ett verktyg du kan använda om du vill använda ett annat garn än det som föreslås i mönstret. Genom att fylla i det garn som du önskar ersätta, antal gram (i din storlek) och antal trådar så får du fram alternativa garn med samma stickfasthet. Du får besked om hur mycket du behöver i de alternativa garnen och om du behöver använda fler trådar. De flesta nystan innehåller 50 g (vissa 25 g eller 100 g).

Om det är fler färger i mönstret så måste varje färg konverteras separat. Ifall mönstret stickas eller virkas med fler trådar av olika garner (t.ex. 1 tråd Alpaca och 1 tråd Kid-Silk) får du konvertera varje garn individuellt för att hitta alternativ.

Klicka här för att se vår konverterare

Eftersom de olika garnen har olika egenskaper och struktur har vi valt att behålla originalgarnet i våra mönster. Du kan enkelt hitta bra alternativ till varje mönster genom att antingen välja ett annat garn i samma garngrupp, eller använda vår garnkalkulator.

Det är också möjligt att garn som har utgått fortfarande finns kvar hos vissa återförsäljare, eller att någon har ett par nystan liggande som de gärna vill hitta ett mönster till.

Genom att använda vår garnkalkulator får du upp både alternativa garn, och mängd du behöver i den nya kvaliteten.

Om du tycker att det är svårt att bestämma vilken storlek du ska göra kan det vara en bra idé att mäta ett plagg du redan har och gillar storleken på. Jämför sedan måtten med måtten i mönstrets måttskiss och välj den storlek som passar bäst.

Du hittar måttskissen längst ner i mönstret.

Se DROPS-lektion: Så här läser du en måttskiss

Storleken på stickan som står uppgivet i mönstret är endast vägledande, det som är viktigt är att den uppgivna stickfastheten stämmer. Eftersom stickfasthet är väldigt individuellt så måste du själv justera storleken så att DIN stickfasthet stämmer överens med det som står i mönstret – kanske måste du avvika en eller två storlekar från det som står i mönstret, och det gör ingenting. Vi rekommenderar att du stickar provlappar.

Om du har fel stickfasthet så riskerar du att måtten på plagget inte stämmer överens med måtten på måttskissen.

Se DROPS lektion: Så mäter du stickfastheten

Se DROPS video: Hur kontrollerar man stickfastheten / gör provlapp

Att sticka ovanifrån och ner ger mer flexibilitet och plats för personliga justeringar. Det är också enklare att prova plagget under arbetets gång, samt att justera längden på fram- och bakstycke och ärmar.

Mönstret är noga förklarat i den ordning det stickas/virkas i. Om mönstret innehåller diagram är dessa i stickriktningen och ska läsas på vanligt sätt.

Ett stickdiagram visar varje varv och varje maska från rätsidan. Det ska stickas nerifrån och upp från höger till vänster. 1 ruta = 1 maska.

När man stickar fram och tillbaka, stickas vartannat varv i diagrammet från rätsidan och vartannat från avigsidan. När det stickas från avigsidan måste diagrammet stickas motsatt: alltså från vänster till höger, rätmaskor stickas avigt och avigmaskor stickas räta osv.

När det stickas runt på rundsticka/strumpsticka stickas varje varv i diagrammet från rätsidan (från höger till vänster).

Se DROPS lektion: Hur man läser stickdiagram

Det är enkelt att virka enligt diagram, varje symbol virkas i den ordning som det visas i diagrammet. Det virkas från vänster till höger, nedifrån och upp eller i cirkel från mitten och ut.

När man virkar fram och tillbaka virkas vartannat varv i diagrammet från rätsidan (från höger till vänster) och vartannat varv virkas från avigsidan (från vänster till höger).

När man virkar runt, virkas varje varv i diagrammet från rätsidan - alltså från höger till vänster.

När man virkar enligt ett cirkeldiagram börjar man i mitten av cirkeln och jobbar sig från höger till vänster, varv efter varv utåt.

Varven börjar gärna med x antal luftmaskor (som motsvarar höjden på nästa maska), detta är antingen inritat i diagrammet, eller så står det förklarat i mönstret.

Se DROPS lektion: Hur man läser virkdiagram

Om ett mönster har flera diagram som stickas efter varandra på bredden, kan det ofta vara skrivet på detta sätt: ”Sticka A.1, A.2, A.3 totalt 0-0-2-3-4 gånger”. Detta betyder att A.1 och A.2 stickas en gång i alla storlekar och A.3 stickas det antal gånger som står i varje storlek (S=0, M=0, L=2, XL=3, XXL=4 gånger).

Diagrammen läses som vanligt: börja med första varvet i A.1, sedan första varvet i A.2, första varvet i A.3 osv.

Se DROPS lektion: Hur läser man stickdiagram

Se DROPS lektion: Hur läser man virkdiagram

I de större storlekarna kommer den totala vidden (från handled till handled) att vara större än i de mindre storlekarna, även om själva ärmen är kortare. De större storlekarna har längre ärmkupa samt bredare axelvidd. Detta resulterar i en bra passform i alla storlekar.

Hela plaggets längd, som är uppgivet på måttskissen, mäts från innerst vid halskanten (på axeln) och ner till nederkanten på plagget. Det mäts alltså INTE från ytterst på axeln.

På en kofta mäts längden aldrig längs framkanten, om inte detta är tydligt förklarat. Mät alltid längden på insidan av framkantmaskorna.

Se DROPS lektion: Hur man läser en måttskiss

Diagram upprepas ofta både på bredden och på höjden. Ett diagram består ofta av 1 rapport. Om det står att A.1/rapporten ska upprepas 5 gånger på varvet så följer du A.1 och börjar från början igen totalt 5 gånger efter varandra. Om det står att det ska stickas 2 rapporter av A.1 på höjden så ska du sticka hela diagram A.1 färdigt och sedan börja på nytt och sticka hela diagrammet en gång till.

Luftmaskor fyller lite mindre än andra maskor, så för att uppläggningskanten inte ska bli för stram så gör vi fler luftmaskor i början av arbetet. Detta antal justeras redan på nästa varv.

Resår är mer elastiskt än slätstickning och drar därför ihop sig mer. Genom att öka maskor före resåren undviker man att det blir en markant skillnad på bredden på resåren jämfört med resten av fram- och bakstycket.

Det är lätt hänt att avmaska för stramt, och för att kompensera för detta lägger vi ofta in omslag som också avmaskas för att nederkanten inte ska bli för stram.

Se DROPS video: Hur man maskar av med omslag

För att få en jämn ökning kan det t.ex ökas på växelvis var 3:e och var 4:e varv så här: Sticka 2 varv och öka på det 3:e, sticka 3 varv och öka på det 4:e. Detta upprepas till ökningarna är färdiga.

Se DROPS leksjon: Öka/Minska växelvis på var 3:e och 4:e varv

Om du föredrar att sticka runt istället för att sticka fram och tillbaka kan du självklart göra det. Då måste du själv lägga in uppklippningsmaskor (vanligtvis 5 st) mitt fram, förutom det så kan du följa mönstret som vanligt. När du egentligen skulle ha vänt arbetet och stickat tillbaka, stickar du istället över uppklippningsmaskorna och fortsätter att sticka runt.

Se DROPS video: Hur man klipper upp för ärmhål

Om du föredrar att sticka tröjan fram och tillbaka i flera delar och sy ihop den till slut kan du göra det även om mönstret är skrivet för att sticka på rundsticka. Dela maskantalet på 2 och lägg till en kantmaska på varje sida som du kan sy ihop den i.

Se DROPS leksjon: Kan jag anpassa ett mönster för rundsticka så att jag kan sticka fram och tillbaka?

Mönsterrapporterna på plagget kan vara lite olika i de olika storlekarna pga. olika proportioner. Om du inte gör samma storlek som på bilden, kan det kanske avvika något – detta är noga övervägt och justerat så att det totala intrycket av plagget är samma i alla storlekar.

Följ mönster och diagram för din storlek!

Har du hittat ett mönster på en fin dammodell, så är de inte så svårt att göra om den till herrstorlek om du önskar det. Den största skillnaden är längden på ärmar och fram- och bakstycke. Välj den storlek i måttskissen som passar bäst över bröstet. Den extra längden stickas/virkas precis innan man maskar av till ärmkulle/ärmhål. Om arbetet är stickat/virkat ovanifrån och ned så stickas/virkas ärmen lite längre innan man gör den första minskningen på ärmen.

När det gäller extra garnåtgång så är detta väldigt individuellt, men köp hellre ett nystan för mycket än ett för lite.

Alla garner innehåller överskottsfibrer (från produktionen) som kommer att fälla eller ludda lite. Borstat garn har flera av dessa lösa överskottsfibrer, vilket ger dem större tendenser till att fälla.

Även om man naturligtvis inte kan garantera att borstade garner kan bli 100 % fria från överskottsfibrer så är det möjligt att få plagget att fälla mindre genom att följa dessa steg:

1. När plagget är färdigt (innan du tvättar det) kan du skaka det, så att alla lösa fibrer faller av. OBS: Använd ALDRIG en klädrulle, borste eller liknande som drar i garnet.

2. Lägg plagget i en plastpåse i frysen – temperaturen kommer att få fibrerna att hålla fast mindre i varandra, så de lösa fibrerna kommer att ramla av.

3. Låt det ligga i frysen några timmar innan du tar ut det och skakar det igen.

4. Tvätta plagget enligt tvättråden på banderollen.

Pilling/noppor är en naturlig process som händer även med de mest fina och exklusiva fibrerna. Det är ett naturligt tecken på användning och slitage som är svårt att undvika. Det är mest synligt i områden med hög friktion av ditt plagg som under ärmarna och på handlederna.

Du kan få ditt plagg att se ut som nytt genom att ta bort pilling/noppor med en elektrisk noppborttagare.

Hittar du fortfarande inte svar på din fråga? Scrolla då ner och ställ en fråga så att en av våra experter kan försöka hjälpa dig. Du får vanligtvis svar inom 5-10 dagar..
Under tiden kan du läsa tidigare frågor och svar till detta mönster eller gå med i DROPS Workshop på Facebook för att få hjälp av andra stickare/virkare!

Du kanske även tycker om...

Bluescape

Elise, Norway

Bluescape

Jadeitea, Poland

Bluescape

Valery, United States

Kommentér oppskrift DROPS 14-9

Vi vill gärna ha din åsikt om denna modell!

Om du har en fråga kring den, kom ihåg att välja rätt kategori i menyn under, så får du snabbare svar! Obligatoriska fält är markerade med *.

Kommentarer / Frågor (33)

country flag Sari Lillhonga wrote:

Pusero Bluescape Miten tulisi kutoa tämä kohta: Lisää sitten kumpaankin sivuun 15 (12) x 2 s koossa S/M: Vuorotellen joka 3., joka 4. ja joka 4. krs t Sari

09.04.2024 - 15:15

country flag Sari Lillhonga wrote:

Lisää sitten kumpaankin sivuun 15 (12) x 2 s koossa S/M: Vuorotellen joka 3., joka 4. ja joka 4. krs mitä tämä tarkoittaa? t Sari

09.04.2024 - 14:42

DROPS Design answered:

Tämä tarkoittaa, että koossa S/M lisätään 2 silmukkaa kumpaankin reunaan yhteensä 15 kertaa. Lisäykset tehdään vuorotellen joka 3. ja joka 4. kerroksella.

10.04.2024 - 18:45

country flag Sari Lillhonga wrote:

Hei, tilasin langat tähän Bluescape puseroon, miten on tuo mallineule aloitetaanko tekemään heti? t Sari

09.04.2024 - 14:34

DROPS Design answered:

Hei, mallineule neulotaan pääntien reunuksessa.

10.04.2024 - 18:42

country flag Renate wrote:

Ich will jetzt die Passe mit dem Muster stricken, aber das Muster ist nicht symmetrisch zur Mittelmasche, das sieht schief aus, vor allem, wenn die Abnahmen beginnen. Wäre es nicht besser, eine Mittelmasche zusätzlich vorzusehen und das Muster links und rechts der vorderen und der hinteren Mittelmasche jeweils symmetrisch beginnen und enden zu lassen? Dafür fehlt aber ein Musterteil für das symmetrische Ende. Wie würde das aussehen?

13.12.2023 - 17:20

DROPS Design answered:

Liebe Renate, beginnen Sie in der hintere Mitte, so ist 1 Rapport in der Mitte vorne und so wird das Muster beidseitig von der hinteren und vorderen Mittel symmetrisch sein. Viel Spaß beim stricken!

14.12.2023 - 08:03

country flag Marie wrote:

Bonjour Pour les DOS & DEVANT, les explications mentionnent "En même temps, à 28-32 cm de hauteur totale, diviser l'ouvrage aux emmanchures de chaque côté et terminer le devant et le dos séparément". Faut-il diviser l'ouvrage exactement au milieu du pan droit (ou gauche) de l'ouvrage? Lorsqu'on divise au dessus des augmentations, cela ne tombe pas au milieu du pan (droit ou gauche) du tricot. Merci

22.04.2023 - 15:07

DROPS Design answered:

Bonjour Marie, vous divisez d'abord l'ouvrage en 2 parties pour tricoter d'abord un côté (gauche ou droit, vous terminerez l'autre ensuite); puis, à 28-32 cm de hauteur totale, vous divisez ce côté en 2 pour former l'emmanchure et ainsi terminer la partie devant et la partie dos séparément. Quand la 1ère partie est terminée, terminez la 2ème de la même façon. Reprenez ensuite les mailles de l'autre côté et terminez comme pour le 1er côté. Vos 2 puis 4 parties doivent avoir chacune le même nombre de mailles au moment de la division: la 1ère fois vous divisez au milieu dos/milieu devant et la 2ème fois pour l'emmanchure. Bon tricot!

24.04.2023 - 09:54

country flag Marit Hjelmeland wrote:

Hei, jeg stusser over enda en ting i denne oppskriften. Ser at dere har svart at mønsteret skal strikkes frem og tilbake. Slik jeg leser oppskriften skal alle 352 m inn på rundpinne. Det passer jo med fellingsbeskrivelsen og at alt skal over på en tynnere rundpinne senere. Tar jeg feil?

23.03.2023 - 11:42

DROPS Design answered:

Hei Marit, Ja, du strikker fram og tilbake, selv om du bruker rundpinne. Rundpinnen er brukt fordi det er for mange masker til vanlige pinner. God fornøyelse!

24.03.2023 - 06:50

country flag Marit Hjelmeland wrote:

Hei,har. Problemer med å plukke opp masker på skrå. Hvor langt inne starter js fra toppen og hvor mange tråder hopper jeg over mellom hver maske jeg tar opp. Klarer det fint på en rett linje, men ser ikke helt løsningen når det er skrått.

22.03.2023 - 12:48

DROPS Design answered:

Hei Marit. Ingen fasit på hva som er riktig eller galt. Det må bare plukkes opp slik at det ikke blir "hull" / minst mulig "hull", og at det blir ca likt på begge sider. mvh DROPS Design

27.03.2023 - 11:00

country flag Mette Schnitler wrote:

Hei, spørsmålet gjelder bolen. 1) Nå strikkes høyre og venstre del ferdig for seg - det felles mot halsen 1 m i hver ende av hver p 3 ganger og deretter 1 p uten å felle. Betyr det å felle 1 maske på begynnelsen og slutten av hver pinne eller bare i begynnelsen av pinnen? 2) Når arbeidet måler 28 (32) cm deles det til ermhull på midten av atbeidet og hver del strikkes for seg. Hvor mange masker skal felles til ermhullet?

07.01.2023 - 11:07

DROPS Design answered:

Hej Mette, På hver pind betyder både begyndelsen og slutten af hver pind. Du deler bare arbejdet, det skal altså ikke felles til ærmehull :)

10.01.2023 - 12:19

country flag Jacqueline wrote:

Hola buenas tardes, saben quiero ocupar el ícono para poder cambiar el hilo para el mismo patrón pero no funciona, no hace la conversión.\\r\\nGracias un abrazo desde CHILE

23.08.2022 - 00:41

country flag Bjørg Hildre Pedersen wrote:

Må man strikke mønster frem og tilbake? Altså 1 omg rett og 1 vrang? Synes det er vanskelig med mønster...

12.06.2022 - 15:52

DROPS Design answered:

Hei Bjørg. På denne modellen må det strikkes slik som det står på oppskriften, altså frem og tilbake når det strikkes mønster. mvh DROPS Design

13.06.2022 - 13:08