-------------------------------------------------------
Strikkefasthed – Se hvorfor og hvordan du måler her
Alternativt garn – Se hvordan du bytter garn her
Garngruppe A til F – Brug samme opskrift og byt garn her
Garnforbrug ved alternativt garn – Brug vores garn-omregner her
-------------------------------------------------------
![]() |
DROPS Alpaca 100% Alpaca |
fra 20.90 kr /50g | Bestil | ||||||||
|
|||||||||||
![]() |
Pinde & Hæklenåle | Bestil |
![]() |
= ret fra retsiden, vrang fra vrangen |
![]() |
= vrang fra retsiden, ret fra vrangen |
![]() |
= sæt 2 m på hj.p bag arb, 2 ret, 2 ret fra hj.p |
Tak for at du vælger en opskrift fra DROPS Design. Vi arbejder hårdt for at udgive opskrifter som er korrekte og enkle at forstå. Alle opskrifter er oversat fra norsk og du kan altid se originalopskriften (DROPS Baby 14-2) for mål og udregninger.
Har du problemer med at forstå opskriften? Se listen nedenfor med alternativer som kan hjælpe dig med at gøre dit projekt færdigt - eller hvorfor ikke lære dig noget nyt.
1) Hvorfor er strikkefasthed/hæklefasthed så vigtigt?
Strikkefastheden er afgørende for målene i dit færdige arbejde. Den bliver normalt måle pr 10 x 10 cm. Således bliver strikkefastheden opgivet: Antal masker i bredden x antal pinde i højden feks: 19 masker x 26 pinde = 10 x 10 cm.
Strikkefastheden er individuel; nogle strikker/hækler løst og andre fast. Du justerer strikkefastheden ved hjælp af tykkelsen på den nål/pind, som vi foreslår i opskriften som en guide! Prøv med en tykkere eller en tyndere pind for at få din strikkefasthed til at stemme med den som står i opskriften. Hvis du ikke overholder strikkefastheden, vil du få et andet garnforbrug og målene vil ikke stemme ifølge opskriften.
Strikkefastheden er også afgørende for hvilke garner som kan erstatte hinanden. Så længe du får samme strikkefasthed, så kan du erstatte garnet med noget andet.
Se DROPS lektion: Således måler du strikkefastheden
Se DROPS video: Strikkefasthed - Prøvelap
Alle vore garner er sorteret i garngrupper fra A-F efter tykkelse og strikke-/hæklefasthed – A er de tyndeste garner, og F er de tykkeste. På den måde er det lettere for dig at finde et garnalternativ til hver opskrift om så ønskes. Alle garner i samme garngruppe har samme strikkefasthed og kan enkelt byttes ud med hinanden. Når det er sagt er det en god ide at bemærke at forskellige garner har forskellige egenskaber og teksturer, som giver det færdige arbejde et unikt udseende.
3) Kan jeg bruge et andet garn end hvad der står i opskriften?
Det som er vigtigt når man bytter til et andet garn, er at strikke-/hæklefastheden forbliver den samme. Således får man samme mål som der står i valgt størrelse i måleskitsen nederst i opskriften. Det er lettere at opnå samme strikkefasthed hvis man bruger garn fra samme garngruppe. Det er også muligt at vælge flere tynde tråde for at erstatte et tykkere garn. Prøv vores garn-omregner. Vi anbefaler at altid lave en strikkeprøve.
Vær opmærksom på: at når du bytter til et andet garn, så vil tøjet både se og føles anderledes end det du ser på billedet, da alle garner har forskellige udtryk og egenskaber.
Se DROPS lektion: Kan jeg bruge et andet garn end hvad som står i opskriften?
4) Hvordan bruger jeg DROPS garnomregner?
Øverst i hver opskrift finder du et link til vores garnomregner, som kan hjælpe dig med at skifte det garn ud som står i opskriften, med et andet garn. Ved at skrive den garnkvalitet ind du vil skifte ud, skrive garnforbruget (i din størrelse) og antal tråde som bruges i opskriften, så vil du få præsenteret nogle gode alternativer som kan bruges til samme strikkefasthed. Du vil også få information om hvor meget du skal bruge i de forskellige alternativer og om du skal bruge en eller flere tråde. De fleste nøgler er på 50g (nogle er på 25g eller 100g).
Hvis opskriften er med flere farver, skal du regne hver farve om separat. Og hvis opskriften er med flere garnkvaliteter (feks 1 tråd Alpaca og 1 tråd Kid-Silk) så skal du finde alternativer for hver kvalitet.
5) Hvorfor får jeg forkert strikkefasthed med anbefalede pinde.
Nummeret på pinden som bliver foreslået i opskriften, skal kun ses som en guide. Det som er vigtigt er er få samme strikkefasthed som der står i opskriften. Da strikkefastheden er meget individuel, så kan det være at du er nødt til at vælge et eller to numre tykkere eller en tyndere pind for at opnå korrekt strikkefasthed. Vi anbefaler altid at lave en strikkeprøve.
Arbejder du med en anden strikkefasthed end hvad der står i opskriften, vil du ikke få samme mål som der står i måleskitsen nederst i opskriften.
Se DROPS lektion: Hvordan måler man strikkefastheden
See DROPS video: Hvordan laver man en strikkeprøve
6) Hvorfor er arbejdet skrevet ovenfra og ned?
Når du strikker/hækler et arbejde ovenfra og ned, får du større fleksibilitet og det er lettere at lave personlige justeringer. Det er også lettere at prøve tøjet under arbejdets gang, samt at justere længden på ryg & forstykke og ærmer.
Opskriften er nøje forklaret i samme rækkefølge som den strikkes/hækles. Diagrammerne er justeret så de strikkes på samme måde som ellers.
Diagrammer bliver ofte gentaget i både bredden og i højden. Et diagram består ofte af 1 rapport. Hvis der står at A.1/rapporten skal gentages 5 gange rundt på pinden, så følger du A.1 og starter forfra igen ialt 5 gange efter hinanden. Når der står at A.1/rapporten skal gentages 2 gange i højden, så følger man hele A.1 og starter forfra igen én gang til.
9) Hvordan arbejder jeg efter et strikkediagram?
Diagrammet viser alle pinde/omgange og hver maske ses fra retsiden. Det skal strikkes nedenfra og op fra højre mod venstre. 1 rude = 1 maske.
Når man strikker frem og tilbage, strikkes hver 2. pind fra retsiden og hver 2. pind fra vrangen. Når man strikker fra vrangen skal diagrammet strikkes modsat, altså fra venstre mod højre, retmasker strikkes vrang og vrangmasker strikkes ret.
Når man strikker rundt skal alle omgange strikkes fra retsiden og diagrammet strikkes fra højre til venstre på alle omgange.
Se DROPS lektion: Hvordan læses strikkediagrammer
10) Hvordan arbejder jeg efter et hæklediagram?
Diagrammet viser alle rækker/omgange og hver maske ses fra retsiden. Der hækles nedenfra og op fra højre til venstre.
Når man hækler frem og tilbage er hver 2.række hæklet fra retsiden fra højre mod venstre og hver 2.række er hæklet fra vrangen, fra venstre mod højre.
Når der hækles rundt, skal alle omgange i diagrammet hækles fra retsiden, fra højre til venstre.
Når der hækles efter et cirkeldiagram starter man i midten af diagrammet og hækler sig udover, med uret, omgang efter omgang.
Normalt starter man altid en ny række med et antal luftmasker (modsvarer højden af følgende masker), disse vil enten blive vist i diagrammet eller forklaret i opskriften.
Se DROPS lektion: Hvordan læses hæklediagrammer
11) Hvordan strikkes/hækles flere diagrammer efter hinanden.
Når der skal strikkes/hækles flere diagrammer efter hinanden, vil der ofte stå således i opskrifterne: “strik/hækl A.1, A.2, A.3 totalt 0-0-2-3-4 gange". Det betyder at du skal strikke/hækle A.1 én gang, så A.2 én gang, og nu A.3 som skal gentages det antal gange som der står i bredden – i dette tilfælde: S = 0 gange, M = 0 gange, L=2 gange, XL= 3 gange og XXL = 4 gange.
Følg diagrammerne som du plejer, begynd med første række i A.1, så førtse række i A.2 osv.
Se DROPS lektion: Hvordan læses strikkediagrammer
Se DROPS lektion: Hvordan læses hæklediagrammer
12) Hvorfor starter man med flere luftmasker end hvad der skal hækles over?
Luftmasker bliver ofte lidt kortere og fylder ikke helt så meget som andre hæklede masker. For at kanten i rene luftmasker ikke skal blive for stram, slår vi derfor ofte flere luftmasker op til at begynde med. Antallet masker vil blive justere på næste række, så det passer til opskriften og til målene i måleskitsen.
14) Hvorfor tager man ud i aflukningskanten?
Man kan let komme til at lukke af lidt for stramt. Ved at lave omslag om pinden samtidig som man lukker af (samtidigt som omslagene også bliver lukket af) så undgår man at aflukningskanten bliver for stram.
Se DROPS video: Hvordan lukkes der af med omslag
15) Hvordan tager man ud/ind på skiftevis hver 3. og hver 4. pind/omgang?
For at få en jævn ud- eller indtagning, kan man tage ud på feks hver 3. og 4.pind således: Strik 2 pinde, tag ud på 3.pind, strik 3 pinde og tag ud på 4.pind. Gentag dette til udtagningen er færdig.
Se DROPS lektion: Tag ud/ind på skiftevis hver 3. og 4 pind
16) Hvorfor er mønsteret anderledes end hvad jeg kan se på billedet?
Antal rapporter i et mønster kan variere lidt i forhold til forskellige størrelser, for at få korrekt proportioner. Hvis du ikke laver nøjagtig samme størrelse som den du ser på billedet, så kan din model se lidt anderledes ud. Dette er nøje udregnet og justeret så helhedsindtrykket er det samme som på billedet i alle størrelse.
Sørg for at følge opskrift og diagrammer som passer til din størrelse!
17) Hvordan kan man strikke en jakke rundt istedet for frem og tilbage?
Hvis du foretrækker at strikke en jakke rundt istedet for frem og tilbage, så kan du naturligvis selv justere det i opskriften. Du skal da lægge en klippekant til midt foran (normalt 5 masker) og følge opskriften. Når du ellers ville have vendt og strikket tilbage fra vrangen, strikker du helt enkelt over klippekanten og fortsætter rundt. Til sidst klipper du op i midten af sømmen, samler masker op på hver side til forkant som dækker de to sømme.
Se DROPS video: Hvordan strikkes sømkant og hvordan klippes der op
18) Kan jeg strikke en bluse frem og tilbage istedet for at strikke rundt?
Foretrækker du at strikke en bluse frem og tilbage istedet for at strikke rundt? Du kan naturligvis justere opskriften og vælge at strikke stykkerne separat og sy dem sammen til sidst. Del antal masker på ryg & forstykke i to, læg en kantmaske til i begge sider (at sy sammen i) og strik hvert stykke frem og tilbage for sig.
Se DROPS lesson: Kan jeg tilpasse en opskrift på rundpind, så jeg kan strikke den frem og tilbage?
19) Hvorfor viser i garn i opskrifterne som er udgået?
Da forskellige garner har forskellige egenskaber og teksturer, så har vi valgt at beholde originalgarnet i vores opskrifter. Ved at bruge vores garn-omregner får du let et udvalg af aktuelle garner, eller så kan du enkelt vælge et garn fra samme garngruppe.
Det er også muligt at nogle af vore forhandlere stadigvæk har det udgået garn på lager. Eller hvis du selv har nogle nøgler, så er det også lettere at finde aktuelle opskrifter som passer til.
Vores garn-omregner vil foreslå både alternative kvaliteter samt garnforbrug.
20) Hvordan laver jeg en damestørrelse om til en herrestørrelse?
Hvis du har fundet en opskrift på en fin damemodel, så er det enkelt at lave den om til herrestørrelse om man ønsker det. Den største forskel er længden på ærmerne og på ryg & forstykket. Vælg den størrelse i måleskitsen som har ønsket brystvidde/omkreds. Den ekstra længde kan du lægge til lige før ærmekuplen/ærmegabet. Hvis opskriften er strikket/hæklet ovenfra og ned kan du lægge den ekstra længde til lige efter ærmegabet eller før første indtagning på ærmet.
Hvor stort garnforbruget bliver er afhængig af hvor mange cm du lægger til, men husk, hellere et nøgle for meget end et for lidt.
21) Hvordan undgår jeg at langhåret tøj fælder?
Alle garner indeholder overskudsfibre (fra produktionen) som gerne vil fælde eller fnuldre lidt. Børstet garn (håret garn) har flere af disse løse overskudsfibre, hvilket giver dem større tendenser til at fælde.
Selv om man naturligvis ikke kan garantere at børstede garner kan blive 100% fri for overskudsfibre, så er det muligt at få tøjet til at fælde mindre, ved at følge disse skridt:
1. Når tøjet er færdigt (før du vasker det) så kan du ryste det, så alle løse hår falder af. OBS: Brug ALDRIG en taperulle, børste eller lignende som trækker i garnet.
2. Put tøjet i en plasticpose og læg det i fryseren - temperaturen vil få fibrene til at holde mindre fast i hinanden, så løse fibre lettere vil falde af.
3. Lad det ligge i fryseren nogle timer før du tager det ud og ryster igen.
4. Vask tøjet ifølge vaskeanvisningen på banderolen.
22) Hvor på tøjet måles længden?
Tøjets total længde som er opgivet i måleskitsen, måles fra inderst ved halskanten (på skulderen) og ned til nederste kant på tøjet. Der måles altså IKKE yderst på skulderen.
På en jakke måles længden aldrig langs med forkanten, med mindre det er tydeligt forklaret. Mål altid længden indenfor forkantmaskerne.
Se DROPS lektion: Hvordan læses en måleskitse
23) Hvordan ved jeg hvor mange nøgler jeg skal bruge?
Garnforbruget bliver altid opgivet i antal gram, for eksempel 450 g. For at regne antal nøgler ud skal du først vide hvor mange gram som er i 1 nøgle (25g, 50g eller 100g). Du finder information om nøglets vægt, når du klikker dig ind på garnet. Nu skal du dele antal gram du skal bruge, med antal gram i hvert nøgle. For eksempel: Hvis du strikker med garn i 50g-nøgler (som er det mest almindelige) tager du 450 / 50 = 9 nøgler.
Hi.. I reached the Yoke section, I'm trying to put sleeves but it become very tight I could not continue. I don't know where is my mistake! :(
13.01.2021 - 11:14DROPS Design answered:
Dear Hessa, this video shows how to add sleeves on the same needle as back and front pieces, over the cast off stitches for armholes - the first rows might be somewhat tricky but after a few rows, it will work nicely. Happy knitting!
13.01.2021 kl. 12:28I am knitting the 2nd size. Yoke section: Do I knit the 6 rows and 0 decrease and THEN 4 rows 1 decrease 8x? Or do I leave the 6 rows out altogether and start decreasing in the 4th row
10.10.2020 - 18:33DROPS Design answered:
Dear Mrs Venne, in 2nd size you work 3 or 4 rows (just make sure next row will be from RS) before working first decrease row, then decrease a total of 8 times on every 4th row + 2 times on every other row. Happy knitting!
12.10.2020 kl. 08:00Jeg strikker jakken i str.2/3 år og jeg forstår ikke hvordan ærmet strikkes, det kommer to eller tilogmed tre fletter ved siden av hverandre!??
09.08.2020 - 00:36DROPS Design answered:
Blessuð Gréta Ósk. Þú mátt ekki gleyma að prjóna eftir mynsturteikningu: STÆRÐ 2/3 ára: Mynstur M.2B (= 4 lykkjur), 2 lykkjur brugðið, mynstur M.2A yfir næstu 56 lykkjur, mynstur M.2B (= 4 lykkjur) og 2 lykkjur brugðið. Vona að þetta hjálpi. Gangið þér vel.
10.08.2020 kl. 16:11Estoy a la espera de tu respuesta.Muchas gracias
27.07.2020 - 16:46Buen dia.Quiero saber si este modelo lo encuentro en talle mas grande,Deseo tejerlo para 10 años,12, 14 etcLo teji en los que publicaron y les aseguro que las personas aman este diseño.Dime si no es posible como hago para lograr mi requerimiento.DAME UNA MANO !!!!!por favor Saludos y que estemos pronto todos muy bien Gracias
08.07.2020 - 12:47DROPS Design answered:
Hola Adela, no hacemos patrones personalizados. Para realizar este modelo para tallas más grandes tienes que hacer los cálculos necesarios. Para ello, puedes inspirarte en patrones de nuestra colección hechos para las tallas deseadas.
17.08.2020 kl. 20:17Hola. Disculpa que insista, pero cuando hago las repeticiones de M2A, en los 56 puntos termino con los 4 puntos de la trensa y despues se tejen los 6 puntos restantes que empiezan con los 4 puntos de la trensa y despues los 2 reveses. , entonces en ese momento es cuando termino con una trensa en los 56 puntos e inicio los 6 puntos que quedan con otra trensa (M2B). Ahi debo colocar MP para el aumento. he repetido esta parte mas de 4 veces y me sale lo mismo. Gracias por tu tiempo y paciencia.
22.11.2019 - 07:16DROPS Design answered:
Hola Maritza. M2A se termina con los puntos de revés y no con la trenza. Talla 2 años: M.2B (= 4 puntos/trenza) + 2 reveses, + M.2A (14 puntos x 4 repeticiones = 56 puntos/ la repetición termina con 10 puntos de revés) + M.2B (= 4 puntos/trenza) + 2 reveses.
15.12.2019 kl. 19:50Hola . Estoy tejiendo la chaqueta para 2 años, pero en las mangas no me calza el patrón M2B , 2R, M2A, M2B, 2R. ,con la cantidad de puntos, ya que me quedan 2 torsadas juntas al final. Después sale en las correcciones, que debo tejer en punto musgo pero cuantos cm.? y después debo seguir el patrón ?. Por favor ayúdame. Maritza
04.11.2019 - 21:39DROPS Design answered:
Hola Maritza. Primero se teje en redondo en punto musgo 5 cm ( ver las explicaciones en el patrón). Después continuar para la talla 2 años como sigue, M.2B (= 4 pts), 2r, M.2A sobre los 56 pts sig, es decir, 5 repeticiones completas de M.2A más los 6 primeros puntos del diagrama (= 4 puntos de la trenza más 2 reveses), M.2B (= 4 pts), 2r. Entre las trenzas hay 2 reveses. Según el patrón no hay 2 trenzas juntas.
10.11.2019 kl. 18:00Hej. Jag har tänkt att sticka vantar. Det ser ut som att det är stickad i aviga, men i mönstret står det rätstickning. Vänder man den ut och in sedan... eller? Det står inget om det i mönstret.
24.09.2019 - 09:18DROPS Design answered:
Hej. Du stickar rätstickning i 2 cm och efter det resår. Efter resåren stickar du ett varv räta samtidigt som du ökar antalet maskor. Sedan börjar du sticka aviga m och du börjar då också på diagram M.3. Lycka till!
24.09.2019 kl. 11:47Thankyou for this lovely pattern. How can I use this pattern for a 5 -year old ? How do I calculate the increase in stitches? Thankyou.
14.06.2019 - 10:28DROPS Design answered:
Dear Gana, we are unfortunately not able to adjust every pattern to every single request. You can take inspiration from a pattern with round yoke with same tension you'd like to use - for any further individual assistance please contact the store where you bought the yarn. Happy knitting!
14.06.2019 kl. 10:57Hei. Jeg elsker denne jakka. Men vil så gjerne strikke den i str 3-4. Tips til hvordan jeg kan strikke den til å bli større i størrelse ? Håper dere kan hjelpe meg. Mvh Ida
05.02.2019 - 23:21DROPS Design answered:
Hei Ida. Så hyggelig å høre! Det finnes ikke oppskrift på den i større størrelser dessverre, men det er selvfølgelig ikke noe i veien for at du selv tilpasser den om du ønsker det. Du kan bruke strikkefasteheten for å regne ut hvor mange masker som må legges opp (gang ønsket antall cm med 2,6). Bruk barnets mål, og målsksissen nederst for å regne deg frem til målene du trenger på de forskjellige stadiene. Du kan også se på andre jakkeoppskrifter (i riktig størrelse) med samme strikkefasthet. for økinger/fellinger osv. God fornøyelse
08.02.2019 kl. 14:45