Et hæklediagram består af symboler, 1 symbol = 1 maske (eller en gruppe med masker) - symbolforklaringen fortæller hvordan masken skal hækles. Diagrammet viser alle masker set fra retsiden (med mindre noget andet er specificeret).
Et typisk hæklediagram ser ofte ud således:
1: A.1 er navnet på diagrammet, og gælder hele diagrammet - indenfor klammene. Det som står indenfor klammerne er 1 rapport af diagrammet.
2: Dette er symbolforklaringen, som beskriver hvordan hvert symbol hækles.
Blå pile: Symbolerne hækles i eller om det symbol som er lige under den blå pil. Nogle gange skal flere masker hækles i samme symbol.
Lilla ovaler og pil: Det er ikke altid man hækler i alle masker: Nogle gange hækles en luftmaske, og med den hoppes der over stangmasken lige under luftmasken.
Man læser et hæklediagram modsat af hvordan man normalt læser: Man hækler fra højre mod venstre, nedenfra og op. Du begynder altså nederst i det højre hjørne, og arbejder dig mod venstre, symbol efter symbol, række for række og opad (se RØD cirkel og pile).
Skal der hækles flere rapporter af et diagram (altså, hvis det skal gentages i bredden), hækler man til enden af rækken i diagrammet, og begynder forfra med første symbol igen.
Når der hækles frem og tilbage skal hver 2.omgang hækles fra retsiden og hver 2.omgang hækles fra vrangen. Når der hækles fra vrangen skal diagrammet læses modsat vej: Altså fra venstre mod højre (se rød pil for retsiden og blå pil for vrangen i diagrammet under).
Omgangene begynder som regel med x-antal luftmasker – disse modsvarer højden på næste maske, og er lagt ind for at komme op i rigtig højde før næste maske hækles (Se grønne ovaler i diagrammet under). Om luftmaskerne er lagt ind i diagrammet (som i dette eksempel) hækles alle symboler videre som vist. Nogle gange er der lagt en HÆKLEINFORMATION ind øverst i opskriften, som siger hvor mange luftmasker som hækles i starten af omgangen, om disse erstatter første maske, eller om de er udover de andre masker. Hvis IKKE luftmaskerne er tegnet ind i diagrammet: følg denne information.
Når der hækles rundt, hækles alle omgange fra retsiden: fra højre mod venstre (se røde pile i diagrammet under). Hvordan omgangen starter og slutter, er ofte tegnet ind i et eget diagram (se A.2 i eksempelet under – grøn firkant). På samme måde som når der hækles frem og tilbake hækles der x-antal luftmasker i starten af omgangen, tilsvarende højden på næste maske. I slutningen af omgangen hæftes rækken i sig selv med en kædemaske i den sidste af de luftmasker som blev hæklet i starten. Dvs: luftmaskerne i A.2 = starten på omgangen, hvor kædemasken i A.2 (blå firkant) = slutningen af omgangen.
Diagrammet (A.1) skal ofte gentages flere gange efter hinanden = der hækles flere rapporter i bredden. Når du kommer til sidste symbol på 1. række i A.1, startes der igen med første symbol. NB: A.2 skal IKKE gentages, dette viser KUN starten og slutningen på hele omgangen.
Hvis du skal hækle flere forskellige diagrammer efter hinanden i bredden/på omgangen hækler du således: Hækl 1. række i 1. diagram, hækl så 1. række i 2. diagram, og 1. række i 3. diagram osv. HUSK: Hvis du hækler frem og tilbage skal diagrammerne hækles i modsat rækkefølge fra vrangen – altså begynd med diagram 3, så diagram 2 og til sidst diagram 1 og så skal de hækles modsat vej, fra venstre mod højre.
Når der skal hækles i cirkel, altså man begynder i midten og arbejder sig udad er dette ofte tegnet ind i et cirkeldiagram. Diagrammet kan enten vise hele cirklen – da hækles hvert symbol som det står, eller diagrammet kan vise en del af cirklen, som gentages rundt det antal gange der står i opskriften, til der er dannet en fuld cirkel.
I et cirkeldiagram begynder man med symbolet i midten af diagrammet: Ofte en cirkel som tilsvarer x-antal luftmasker som sættes sammen med en kædemaske, så der dannes en ring (se rød cirkel i diagrammet under). På samme måde som når man hækler rundt, begynder omgangen med luftmasker, tilsvarende højden på næste symbol (se blå firkant i diagrammet under) – NB når luftmaskerne er tegnet ind i diagrammet erstatter den IKKE første symbol, så næste symbol hækles som vist.
Hvis luftmaskerne erstatter et symbol er dette symbol fjernet fra diagrammet. Der hækles mod uret: fra højre mod venstre, symbol efter symbol henad (se rød pil i diagrammet). Som regel skal maskerne på 1. omgang hækles OM luftmaskeringen, det betyder at du stikker nålen ind i midten af ringen, henter tråden og hækler masken som du plejer – den hækles altså ikke ind i selve luftmasken, men RUNDT OM hele luftmasken. Når du kommer til enden af rækken hæftes den med en kædemaske, og du fortsætter med næste række i diagrammet: den næst inderste række (Se grøn pil i diagrammet under).
Hvis der kun vises en del af en cirkel, er det fordi denne del gentages rundt et antal gange ifølge opskriften. Du begynder med cirklen nederst (se rød cirkel i diagrammet), og hækler som forklaret under HEL CIRKEL. På samme måde som når der hækles rundt er det som regel et eget diagram som viser hvordan omgangen starter og slutter = her er dette A.1 (Se blå firkant i diagrammet under). Du begynder altså med rækken nærmest ringen, hækler A.1, så hækles A.2, når du kommer til sidste symbol i diagrammet (det er kun 1 symbol på 1. omgang), begynder du forfra igen med 1. symbol og hækler diagrammet 1 gang til.
Således fortsætter du til du har gentaget rapporten så mange gange som der står, og afslutter med kædemasken i A.1. Når 1 omgang er hæklet fortsætter du med næste omgang: Næst nederste række i diagrammet (se grøn pil i diagrammet under).
Nogle hæklediagrammer er i rudenet, og her er 1 rude = 1 maske. Hvilke masker som hækles står gerne forklaret i teksten, og rudediagrammet viser hvilke farver maskerne hækles i (se rød ramme = symbolforklaringen).
Der hækles på samme måde som forklaret over, afhængig af om der hækles rundt, frem og tilbage eller i cirkel.
Georgina Hamer skrev:
Thank you for the reply. My ambidextrous sister teases me with her right handed crocheting. I have tried and I believe it was amusing for her to watch me attempt to do so with my right hand. I attempting a pattern or two of the circular jackets and so far I am finding that maybe a tweak or two for the starting position to allow for the clockwise travel. It’s translating well
05.08.2024 - 19:41