Daytime Cora by DROPS Design

Stickad kofta och byxor till docka i DROPS Merino Extra Fine. Arbetet är stickat uppifrån och ner. Koftan har raglan, rätstickning och ränder, byxorna är stickade i slätstickning.

DROPS Children 35-13
DROPS Design: Modell me-060-bn
Garngrupp B
-----------------------------------------------------------

MÅTT:
Passar till en docka på ca 40-50 cm.

GARNÅTGÅNG:
DROPS MERINO EXTRA FINE från Garnstudio (tillhör garngrupp B)
Till KOFTAN:
50 g färg 19, ljus blågrå
50 g färg 25, rosa
50 g färg 01, natur
50 g färg, 39 isblå
Koftan väger ca 60 g

Och till BYXORNA:
50 g färg, 17 cerise
Byxorna väger ca 35 g

STICKFASTHET:
22 maskor på bredden och 42 varv på höjden med rätstickning = 10 x 10 cm.
22 maskor på bredden och 30 varv på höjden med slätstickning = 10 x 10 cm

STICKOR:
DROPS STRUMPSTICKOR 3,5
DROPS RUNDSTICKA 3,5: längd på 40 cm.
Sticknumren är endast vägledande. Får du för många maskor på 10 cm, byt till tjockare stickor. Får du för få maskor på 10 cm, byt till tunnare stickor.

DROPS pärlemor blomma, vit. Nr:600: 1 st.

RESÅR

-------------------------------------------------------

Stickfasthet – Se hur och varför du mäter här
Alternativt garn – Se hur du kan byta garn här
Garngrupp A till F – Använd samma mönster och byt garn här
Garnåtgång vid alternativt garn – Använd vår garn-konverterare här

-------------------------------------------------------


100% Ull
från 37.95 kr /50g
DROPS Merino Extra Fine uni colour DROPS Merino Extra Fine uni colour 37.95 kr /50g
LindeHobby
Beställ 
DROPS Merino Extra Fine mix DROPS Merino Extra Fine mix 37.95 kr /50g
LindeHobby
Beställ 
needles Stickor och virknålar Beställ 
Garnet till detta mönstret kostar 189.75kr. Läs mer.

Instruktioner

-------------------------------------------------------

FÖRKLARING TILL BESKRIVNINGEN:

-------------------------------------------------------

RÄTSTICKNING (stickas fram och tillbaka):
Alla varv stickas räta.

RÄTSTICKNING (sticka runt):
Sticka *1 varv rätt, 1 varv avigt*, upprepa *-*.

ÖKNINGSTIPS-1 (gäller raglan):
Öka med 1 omslag på varje sida av varje markör. På nästa varv stickas omslagen räta så att det blir hål.

ÖKNINGSTIPS-2 (jämn fördelning):
För att beräkna hur det ska ökas jämnt, räknar man det totala maskantalet det ska ökas över (t.ex 14 maskor) och delar maskorna med det antal ökningar som ska göras (t.ex 7) = 2.
I detta exempel ökas det genom att göra 1 omslag om stickan efter varannan maska. På nästa varv stickas omslagen räta så att det blir hål.

ÖKNINGSTIPS-3 (gäller byxorna):
Det ökas 1 maska på varje sida av markörerna så här: Sticka till det återstår 1 maska före markören, gör 1 omslag om stickan, sticka 2 rätmaskor (markören sitter mitt emellan dessa) gör 1 omslag om stickan = 2 maskor ökade. På nästa varv stickas omslagen vridet räta så att det inte blir hål. OBS: I början av varvet stickas ökningen etter första markören, och i slutet av varvet stickas ökningen före första markören.

RÄNDER:
Det stickas 5 ränder så här:
2,5 cm ljus gråblå
2,5 cm rosa
2,5 cm natur
2,5 cm isblå
2,5 cm rosa
På ärmarna stickas endast 4 ränder, det maskas av efter randen med isblå.

-------------------------------------------------------

BÖRJA ARBETET HÄR:

-------------------------------------------------------

KOFTA

KOFTA - KORT ÖVERSIKT ÖVER ARBETET:
Arbetet stickas fram och tillbaka, uppifrån och ner. Hela arbetet stickas i rätstickning och ränder. Efter raglan delas arbetet till fram- och bakstycke och ärmar, fram- och bakstycket stickas vidare fram och tillbaka. Ärmarna stickas runt på strumpstickor, uppifrån och ner.

OK:
Lägg upp 50 maskor på rundsticka 3,5 med ljus gråblå. Arbetet stickas i RÄTSTICKNING och RÄNDER – läs förklaring ovan, det stickas fram och tillbaka från mitt fram. På första varvet sätts 4 markörer i arbetet så här: Sätt 1:a markören i den 7:e maskan, sätt 2:a markören i den 19:e maskan, sätt 3:e markören i den 32:a maskan och sätt den 4:e markören i den 44:e maskan, det återstår nu 6 maskor på varvet. På nästa varv ökas det till raglan så här: öka 1 maska på varje sida av varje markör = 8 maskor ökade på varvet – läs ÖKNINGSTIPS-1. Upprepa ökningen på varje varv från rätsidan totalt 8 gånger = 114 maskor. KONTROLLERA STICKFASTHETEN! När alla ökningar är färdiga mäter arbetet ca 4 cm, sticka eventuellt vidare till arbetet mäter 4 cm – se till att nästa varv stickas från rätsidan.
Nu delas arbetet till fram- och bakstycke och ärmar, samtidig som det ökas maskor jämnt fördelat så här: Sticka 15 rätmaskor där det dessutom ökas 7 maskor jämnt fördelat – läs ÖKNINGSTIPS-2 (= vänster framstycke) = 22 maskor, sätt de nästa 27 maskorna på en tråd till ärm, sticka 30 rätmaskor där det dessutom ökas 14 maskor jämnt fördelat (= bakstycket) = 44 maskor, sätt de nästa 27 maskorna på en tråd till ärm, sticka 15 rätmaskor där det dessutom ökas 7 maskor jämnt fördelat (= höger framstycke) = 22 maskor. Det är 88 maskor på varvet.

FRAM- OCH BAKSTYCKE:
Sätt en markör – härifrån mäts arbetet sedan. Det fortsätts fram och tillbaka med rätstickning och ränder. När arbetet mäter 8 cm från markören maskas det av. Koftan mäter totalt 12,5 cm på höjden.

ÄRM:
Sätt den ena ärmens 27 maskor på strumpstickor 3,5. Sätt en markör – härifrån mäts arbetet sedan. Det stickas RÄTSTICKNING runt – se förklaring ovan. På första varvet ökas det 9 maskor jämnt fördelat = 36 maskor. SAMTIDIGT fortsätts det med ränder som förklarat, dvs: det fortsätts med rosa till randen mäter totalt ca 2,5 cm. När arbetet mäter 6 cm från markören, och den isblå randen är färdig, maskas det av. Sticka den andra ärmen på samma sätt.

MONTERING:
Sy i knappen på vänster framstycke så här: sy den på den översta rosa randen så att det yttersta hålet från hålvarvet på högra framstycket (= maskorna som ökades när arbetet delades till ärmar och fram- och bakstycke) kan användas som knapphål.


BYXOR

BYXOR-KORT ÖVESRSIKT ÖVER ARBETET:
Byxorna stickas i slätstickning runt på strumpstickor, uppifrån och ner. Det maskas av mitt emellan benen, och varje ben stickas färdigt för sig.

BYXOR:
Lägg upp 72 maskor med cerise på sticka 3,5 och sticka 1 varv rätt. Sätt 1 markör i början av varvet, och 1 markör efter 36 maskor = sidorna. Sedan stickas det ett hålvarv så här: *sticka 2 maskor räta tillsammans, 1 omslag*, upprepa *-* varvet ut. På nästa varv stickas omslagen räta så att det blir hål. Fortsätt vidare i slätstickning. När arbetet mäter 2 cm ökas det 1 maska på varje sida av båda markörerna – läs ÖKNINGSTIPS-3 i förklaringen ovan = 4 maskor ökade. Öka så med 1,5 cm mellanrum (ca vart 4:e varv) totalt 4 gånger = 92 maskor. Arbetet mäter nu ca 8 cm. När arbetet mäter 10 cm maskas de mittersta 5 maskorna fram och bak av, och det delas till ben så här: sticka 20 maskor, maska av de nästa 5 maskorna, sticka de nästa 41 maskorna och sätt dem på en tråd til ben, maska av de nästa 5 maskorna, sticka de resterande 21 maskorna.

BEN:
= 41 maskor. Sätt 1 markör, härifrån mäts arbetet sedan. Varvet börjar på yttersidan av benet. Sticka slätstickning runt över alla maskorna. När benet mäter 7 cm, från markören maskas det av från avigsidan så här: vänd arbetet och maska av med rärmaskor från avigsidan. Klipp av tråden och fäst den.
Sticka det andra benet så här: sätt maskorna från tråden på strumpstickor 3,5, varvet börjar på insidan av låret, där det maskades av maskor på fram- och bakstycket. Sticka som det första benet.

MONTERING:
Sy hålet mellan benen så här: framstycket sys till bakstycket i yttersta maskbågen av yttersta maskan. Trä en resår genom hålen i hålvarvet och knyt resåren.

Behöver du hjälp med mönstret?

Tack för att du väljer ett mönster från DROPS Design. Vi arbetar hårt för att ge ut mönster som är korrekta och enkla att förstå. Alla mönster är översatta från norska och du kan alltid se originalmönstret (DROPS Children 35-13) för mått och uträkningar.

Har du problem med att läsa mönstret? Se listan av alternativ som kan hjälpa dig att göra färdigt ditt projekt - eller varför inte lära dig något nytt.

signature-image signature

Har du problem med att läsa mönstret? Se listan av alternativ som kan hjälpa dig att göra färdigt ditt projekt - eller varför inte lära dig något nytt.

Alla våra mönster har instruktionsvideor som kan vara till hjälp.

Vi har också steg-för-steg guider för olika tekniker som du hittar här.

1) Varför är stickfasthet/virkfasthet viktig?

Stickfasthet är det som avgör de slutliga måtten på ditt arbetet, och mäts ofta per 10 x 10 cm. Det anges såhär: antal maskor på bredden x antal varv på höjden - till exempel: 19 maskr x 26 varv i slätstickning = 10 x 10 cm.

Stickfasthet är väldigt individuellt; vissa stickar löst och andra stickar stramt. Du justerar din stickfastheten med storleken på stickorna, det är därför som den storleken på stickor som uppges endast är vägledande! Du måste själv justera detta upp eller ner så att DIN stickfasthet stämmer överens med stickfastheten i mönstret. Om du stickar med en annan stickfasthet än den angivna så kommer du att få en annan garnåtgång och andra mått på ditt arbetet än det som står i mönstret.

Stickfasthet är också det som avgör vilka garn som kan bytas mot varandra: så länge du uppnår samma stickfasthet kan du utan problem byta garn.

Se DROPS leksjon: Så mäter du stickfastheten

Se DROPS video: Stickfasthet - provlapp

till toppen

2) Vad är garngrupper?

Alla våra garn är uppdelade i garngrupper (från A till F) efter tjocklek och stickfasthet – grupp A innehåller de tunnaste garnerna och grupp F de tjockaste. Detta gör det enklare för dig att hitta ett alternativt garn till våra mönster, om du skulle vilja det. Alla garner inom samma grupp har samma stickfasthet och kan enkelt ersätta varandra. Olika garn har dock olika struktur och egenskaper vilket kommer att ge slutresultatet ett unikt utseende och känsla.

Klicka här för en översikt över garnen i de olika garngrupperna

till toppen

3) Kan jag använda ett annat garn än det som uppges i mönstret?

Det som är viktigt när man byter till ett annat garn är att stickfastheten hålls. Så länge du uppnår samma stickfasthet får du samma mått som står i måttskissen. Det är lättare att uppnå samma stickfasthet med garn från samma garngrupp. Du kan också använda fler trådar av ett tunnare garn för att uppnå samma stickfasthet som med ett tjockare garn.Här kan du prova vår konverterare. Vi rekommenderar att du alltid stickar en provlapp.

Var OBS på att vid byte av garn kan plagget få ett annat utseende än på bilden då olika garn ofta har olika struktur och egenskaper.

Se DROPS lektion: Kan jag använda ett annat garn än det som uppges i mönstret?

till toppen

4) Hur använder man konverteraren för garn?

Längst upp på alla våra mönster hittar du en länk till vår konverterare, som är ett verktyg du kan använda om du vill använda ett annat garn än det som föreslås i mönstret. Genom att fylla i det garn som du önskar ersätta, antal gram (i din storlek) och antal trådar så får du fram alternativa garn med samma stickfasthet. Du får besked om hur mycket du behöver i de alternativa garnen och om du behöver använda fler trådar. De flesta nystan innehåller 50 g (vissa 25 g eller 100 g).

Om det är fler färger i mönstret så måste varje färg konverteras separat. Ifall mönstret stickas eller virkas med fler trådar av olika garner (t.ex. 1 tråd Alpaca och 1 tråd Kid-Silk) får du konvertera varje garn individuellt för att hitta alternativ.

Klicka här för att se vår konverterare

till toppen

5) Varför får jag fel stickfasthet med rekommenderad sticka?

Storleken på stickan som står uppgivet i mönstret är endast vägledande, det som är viktigt är att den uppgivna stickfastheten stämmer. Eftersom stickfasthet är väldigt individuellt så måste du själv justera storleken så att DIN stickfasthet stämmer överens med det som står i mönstret – kanske måste du avvika en eller två storlekar från det som står i mönstret, och det gör ingenting. Vi rekommenderar att du stickar provlappar.

Om du har fel stickfasthet så riskerar du att måtten på plagget inte stämmer överens med måtten på måttskissen.

Se DROPS lektion: Så mäter du stickfastheten

Se DROPS video: Hur kontrollerar man stickfastheten / gör provlapp

till toppen

6) Varför är arbetet skrivit uppifrån och ner?

Att sticka ovanifrån och ner ger mer flexibilitet och plats för personliga justeringar. Det är också enklare att prova plagget under arbetets gång, samt att justera längden på fram- och bakstycke och ärmar.

Mönstret är noga förklarat i den ordning det stickas/virkas i. Om mönstret innehåller diagram är dessa i stickriktningen och ska läsas på vanligt sätt.

till toppen

7) Varför är ärmarna kortare i större storlekar?

I de större storlekarna kommer den totala vidden (från handled till handled) att vara större än i de mindre storlekarna, även om själva ärmen är kortare. De större storlekarna har längre ärmkupa samt bredare axelvidd. Detta resulterar i en bra passform i alla storlekar.

till toppen

8) Vad är 1 rapport?

Diagram upprepas ofta både på bredden och på höjden. Ett diagram består ofta av 1 rapport. Om det står att A.1/rapporten ska upprepas 5 gånger på varvet så följer du A.1 och börjar från början igen totalt 5 gånger efter varandra. Om det står att det ska stickas 2 rapporter av A.1 på höjden så ska du sticka hela diagram A.1 färdigt och sedan börja på nytt och sticka hela diagrammet en gång till.

till toppen

9) Hur stickar man enligt ett stickdiagram?

Ett stickdiagram visar varje varv och varje maska från rätsidan. Det ska stickas nerifrån och upp från höger till vänster. 1 ruta = 1 maska.

När man stickar fram och tillbaka, stickas vartannat varv i diagrammet från rätsidan och vartannat från avigsidan. När det stickas från avigsidan måste diagrammet stickas motsatt: alltså från vänster till höger, rätmaskor stickas avigt och avigmaskor stickas räta osv.

När det stickas runt på rundsticka/strumpsticka stickas varje varv i diagrammet från rätsidan (från höger till vänster).

Se DROPS lektion: Hur man läser stickdiagram

till toppen

10) Hur virkar jag enligt ett virkdiagram?

Det är enkelt att virka enligt diagram, varje symbol virkas i den ordning som det visas i diagrammet. Det virkas från vänster till höger, nedifrån och upp eller i cirkel från mitten och ut.

När man virkar fram och tillbaka virkas vartannat varv i diagrammet från rätsidan (från höger till vänster) och vartannat varv virkas från avigsidan (från vänster till höger).

När man virkar runt, virkas varje varv i diagrammet från rätsidan - alltså från höger till vänster.

När man virkar enligt ett cirkeldiagram börjar man i mitten av cirkeln och jobbar sig från höger till vänster, varv efter varv utåt.

Varven börjar gärna med x antal luftmaskor (som motsvarar höjden på nästa maska), detta är antingen inritat i diagrammet, eller så står det förklarat i mönstret.

Se DROPS lektion: Hur man läser virkdiagram

till toppen

11) Hur stickas/virkas flera diagram efter varandra på ett varv?

Om ett mönster har flera diagram som stickas efter varandra på bredden, kan det ofta vara skrivet på detta sätt: ”Sticka A.1, A.2, A.3 totalt 0-0-2-3-4 gånger”. Detta betyder att A.1 och A.2 stickas en gång i alla storlekar och A.3 stickas det antal gånger som står i varje storlek (S=0, M=0, L=2, XL=3, XXL=4 gånger).

Diagrammen läses som vanligt: börja med första varvet i A.1, sedan första varvet i A.2, första varvet i A.3 osv.

Se DROPS lektion: Hur läser man stickdiagram

Se DROPS lektion: Hur läser man virkdiagram

till toppen

12) Varför börjar man med fler luftmaskor än det ska virkas med?

Luftmaskor fyller lite mindre än andra maskor, så för att uppläggningskanten inte ska bli för stram så gör vi fler luftmaskor i början av arbetet. Detta antal justeras redan på nästa varv.

till toppen

13) Varför ökas det maskor innan resåren när plagget stickas ovanifrån och ner?

Resår är mer elastiskt än slätstickning och drar därför ihop sig mer. Genom att öka maskor före resåren undviker man att det blir en markant skillnad på bredden på resåren jämfört med resten av fram- och bakstycket.

till toppen

14) Varför ökas det i avmaskningskanten?

Det är lätt hänt att avmaska för stramt, och för att kompensera för detta lägger vi ofta in omslag som också avmaskas för att nederkanten inte ska bli för stram.

Se DROPS video: Hur man maskar av med omslag

till toppen

15) Hur ökar man växelvis på var 3:e och 4:e varv?

För att få en jämn ökning kan det t.ex ökas på växelvis var 3:e och var 4:e varv så här: Sticka 2 varv och öka på det 3:e, sticka 3 varv och öka på det 4:e. Detta upprepas till ökningarna är färdiga.

Se DROPS leksjon: Öka/Minska växelvis på var 3:e och 4:e varv

till toppen

16) Varför är mönstret lite annorlunda än det man ser på bilden?

Mönsterrapporterna på plagget kan vara lite olika i de olika storlekarna pga. olika proportioner. Om du inte gör samma storlek som på bilden, kan det kanske avvika något – detta är noga övervägt och justerat så att det totala intrycket av plagget är samma i alla storlekar.

Följ mönster och diagram för din storlek!

till toppen

17) Hur kan jag sticka en kofta runt istället för fram och tillbaka?

Om du föredrar att sticka runt istället för att sticka fram och tillbaka kan du självklart göra det. Då måste du själv lägga in uppklippningsmaskor (vanligtvis 5 st) mitt fram, förutom det så kan du följa mönstret som vanligt. När du egentligen skulle ha vänt arbetet och stickat tillbaka, stickar du istället över uppklippningsmaskorna och fortsätter att sticka runt.

Se DROPS video: Hur man klipper upp för ärmhål

till toppen

18) Kan man sticka tröjan fram och tillbaka istället för att sticka runt?

Om du föredrar att sticka tröjan fram och tillbaka i flera delar och sy ihop den till slut kan du göra det även om mönstret är skrivet för att sticka på rundsticka. Dela maskantalet på 2 och lägg till en kantmaska på varje sida som du kan sy ihop den i.

Se DROPS leksjon: Kan jag anpassa ett mönster för rundsticka så att jag kan sticka fram och tillbaka?

till toppen

19) Varför visar ni garn i era mönster som har utgått?

Eftersom de olika garnen har olika egenskaper och struktur har vi valt att behålla originalgarnet i våra mönster. Du kan enkelt hitta bra alternativ till varje mönster genom att antingen välja ett annat garn i samma garngrupp, eller använda vår garnkalkulator.

Det är också möjligt att garn som har utgått fortfarande finns kvar hos vissa återförsäljare, eller att någon har ett par nystan liggande som de gärna vill hitta ett mönster till.

Genom att använda vår garnkalkulator får du upp både alternativa garn, och mängd du behöver i den nya kvaliteten.

till toppen

20) Hur gör jag om en damstorlek till en herrstorlek?

Har du hittat ett mönster på en fin dammodell, så är de inte så svårt att göra om den till herrstorlek om du önskar det. Den största skillnaden är längden på ärmar och fram- och bakstycke. Välj den storlek i måttskissen som passar bäst över bröstet. Den extra längden stickas/virkas precis innan man maskar av till ärmkulle/ärmhål. Om arbetet är stickat/virkat ovanifrån och ned så stickas/virkas ärmen lite längre innan man gör den första minskningen på ärmen.

När det gäller extra garnåtgång så är detta väldigt individuellt, men köp hellre ett nystan för mycket än ett för lite.

till toppen

21) Hur undviker jag att långhårigt garn fäller?

Alla garner innehåller överskottsfibrer (från produktionen) som kommer att fälla eller ludda lite. Borstat garn har flera av dessa lösa överskottsfibrer, vilket ger dem större tendenser till att fälla.

Även om man naturligtvis inte kan garantera att borstade garner kan bli 100 % fria från överskottsfibrer så är det möjligt att få plagget att fälla mindre genom att följa dessa steg:

1. När plagget är färdigt (innan du tvättar det) kan du skaka det, så att alla lösa fibrer faller av. OBS: Använd ALDRIG en klädrulle, borste eller liknande som drar i garnet.

2. Lägg plagget i en plastpåse i frysen – temperaturen kommer att få fibrerna att hålla fast mindre i varandra, så de lösa fibrerna kommer att ramla av.

3. Låt det ligga i frysen några timmar innan du tar ut det och skakar det igen.

4. Tvätta plagget enligt tvättråden på banderollen.

till toppen

22) Var på plagget mäts längden?

Hela plaggets längd, som är uppgivet på måttskissen, mäts från innerst vid halskanten (på axeln) och ner till nederkanten på plagget. Det mäts alltså INTE från ytterst på axeln.

På en kofta mäts längden aldrig längs framkanten, om inte detta är tydligt förklarat. Mät alltid längden på insidan av framkantmaskorna.

Se DROPS lektion: Hur man läser en måttskiss

till toppen

23) Hur vet jag hur många nystan jag behöver?

Garnåtgången uppges alltid i antal gram, t.ex. 450 g. För att räkna ut hur många nystan du behöver måste du först veta hur många gram det är i 1 nystan (25 g, 50 g eller 100 g). Du hittar information om vikten på varje nystan om du klickar dig in på varje garn. Sedan kan du dela antal gram du behöver på antal gram i varje nystan. T.ex.: Om du stickar med garn i 50 g-nystan (vilket är det vanligaste) tar du 450 / 50 = 9 nystan.

till toppen

Har du köpt DROPS garn för att göra detta mönster? Då kan du få hjälp av butiken där du köpte garnet. Hitta en lista på DROPS återförsäljare här!
Hittar du fortfarande inte svar på din fråga? Scrolla då ner och ställ en fråga så att en av våra experter kan försöka hjälpa dig. Du får vanligtvis svar inom 5-10 dagar.. Under tiden kan du läsa tidigare frågor och svar till detta mönster eller gå med i DROPS Workshop på Facebook för att få hjälp av andra stickare/virkare!

Kommentarer / Frågor (4)

country flag Inger Kristin Mæland wrote:

Hvor får man kjøpt dukkene til strikkedukkene?

26.10.2021 - 17:13

country flag Ana wrote:

Perfecto. Muchas gracias

29.04.2020 - 14:34

country flag Ana wrote:

No entiendo como hacer los aumentos del ranglan. Me lo puede aclarar por favor . Gracias

27.04.2020 - 12:20

DROPS Design answered:

Hola Ana. Aquí tienes un vídeo explicativo sobre cómo se trabajan los aumentos con lazadas: . Después de colocar los marcapuntos, trabajar los aumentos antes y después de cada marcapuntos. En total, hay 8 puntos aumentados en la fila.

28.04.2020 kl. 17:02

country flag Carmen Abelleira Lopez wrote:

Por favor, como puedo conseguir el patron de la muñeca DORA, en español? Gracias

21.12.2019 - 13:03

DROPS Design answered:

Hola Carmen. Ya está publicado.

31.12.2019 kl. 19:45

Kommentér oppskrift DROPS Children 35-13

Vi vill gärna ha din åsikt om denna modell!

Om du har en fråga kring den, kom ihåg att välja rätt kategori i menyn under, så får du snabbare svar! Obligatoriska fält är markerade med *.