DROPS / 180 / 25

Herbs & Spices by DROPS Design

Sjal strikket på skrå i retstrik og striber. Arbejdet er strikket i DROPS Delight.

DROPS Design: Model de-172
Garngruppe A
-----------------------------------------------------------
Mål:
Højde midt på ca 52 cm.
Længde øverst ca 172 cm.
Materialer:
DROPS DELIGHT fra Garnstudio (tilhører garngruppe A)
100 g farve 08, grøn/beige
100 g farve 10, oliven/rust/blomme

Arbejdet kan også strikkes med garn fra:
"Alternativ garn (Garngruppe A)" – se link under.

DROPS RUNDPIND (60 eller 80 cm) nr 4 - eller den pind du skal bruge for at få 21 masker og 41 pinde retstrik på 10 cm i bredden og 10 cm i højden.
----------------------------------------------------------

Har du lavet denne eller nogle af vore andre modeller? Del dine billeder i sociale medier og mærk dem med #dropsdesign, så vi kan se dem!

Vil du bruge et andet garn? Prøv vores omregner!
Er du usikker på hvilken størrelse du skal vælge? Da kan det hjælpe dig at vide, at modellen på billedet er ca 170 cm høj og bruger størrelse S eller M. Hvis du laver en trøje, bluse, kjole eller lignende, finder du tøjets mål i måleskitsen nederst i opskriften.

75% Uld, 25% Polyamid
fra 18.20 kr /50g
DROPS Delight print DROPS Delight print 18.20 kr /50g
YarnLiving
Bestil
Pinde & Hæklenåle
Garnet til denne opskrift koster fra 72.8kr. Læs mere.

Instruktioner

INFORMATION TIL OPSKRIFT:

RETSTRIK (strikkes frem og tilbage):
Strik ret på hver pind.

STRIBER:
Hele sjalet strikkes i striber. Strik 2 p retstrik med grøn/beige og 2 p retstrik oliven/rust/blomme *, gentag fra *-* på hele arbejdet. Klip ikke tråden mellem hver stribe. Lad trådene følge med langs siden af arbejdet, men sørg for at de ikke strammer.
----------------------------------------------------------

SJAL:
Arbejdet strikkes frem og tilbage på rundpind. Hele sjalet strikkes i RETSTRIK - se forklaring over.
Slå 3 masker op på rundpind 4 med grøn/beige og strik 1 pind ret. Nu skal der strikkes videre med udtagninger, indtagninger og STRIBER - se forklaring over. Der strikkes således:
1.PIND (= retsiden): Strik 1 maske ret, slå om, 1 maske ret, slå om og 1 maske ret = 5 masker.
2.PIND (= vrangen): Strik alle masker og omslag ret. Skift til oliven/rust/blomme.
3.PIND (= retsiden): Strik 2 masker ret sammen (lidt løst), strik ret til der er 1 maske tilbage, slå om og 1 maske ret.
4.PIND (= vrangen): Strik alle masker og omslag ret. Skift til grøn/beige.
5.PIND (= retsiden): Strik ret til der er 2 masker tilbage, slå om, 1 maske ret, slå om og 1 maske ret. HUSK PÅ STRIKKEFASTHEDEN!
Gentag 2.- 5.PIND til der er ca 221 masker på pinden eller strik til ønsket længde (sørg for at der er nok garn til aflukningen).
For at få en elastisk kant lukkes der af således: * luk 2 masker af, slå om og luk omslaget af som en almindelig maske *, gentag fra *-* til alle masker er lukket af. Klip og hæft trådene.

Behøver du hjælp med opskriften?

Tak for at du vælger en opskrift fra DROPS Design. Vi arbejder hårdt for at udgive opskrifter som er korrekte og enkle at forstå. Alle opskrifter er oversat fra norsk og du kan altid se originalopskriften (DROPS 180-25) for mål og udregninger.

Har du problemer med at forstå opskriften? Se listen nedenfor med alternativer som kan hjælpe dig med at gøre dit projekt færdigt - eller hvorfor ikke lære dig noget nyt.

1) Hvorfor er strikkefasthed/hæklefasthed så vigtigt?

Strikkefastheden er afgørende for målene i dit færdige arbejde. Den bliver normalt måle pr 10 x 10 cm. Således bliver strikkefastheden opgivet: Antal masker i bredden x antal pinde i højden feks: 19 masker x 26 pinde = 10 x 10 cm.

Strikkefastheden er individuel; nogle strikker/hækler løst og andre fast. Du justerer strikkefastheden ved hjælp af tykkelsen på den nål/pind, som vi foreslår i opskriften som en guide! Prøv med en tykkere eller en tyndere pind for at få din strikkefasthed til at stemme med den som står i opskriften. Hvis du ikke overholder strikkefastheden, vil du få et andet garnforbrug og målene vil ikke stemme ifølge opskriften.

Strikkefastheden er også afgørende for hvilke garner som kan erstatte hinanden. Så længe du får samme strikkefasthed, så kan du erstatte garnet med noget andet.

Se DROPS lektion: Således måler du strikkefastheden

Se DROPS video: Strikkefasthed - Prøvelap

til toppen

2) Hvad er garngrupper?

Alle vore garner er sorteret i garngrupper fra A-F efter tykkelse og strikke-/hæklefasthed – A er de tyndeste garner, og F er de tykkeste. På den måde er det lettere for dig at finde et garnalternativ til hver opskrift om så ønskes. Alle garner i samme garngruppe har samme strikkefasthed og kan enkelt byttes ud med hinanden. Når det er sagt er det en god ide at bemærke at forskellige garner har forskellige egenskaber og teksturer, som giver det færdige arbejde et unikt udseende.

Klik her for at få en oversigt over vore garngrupper

til toppen

3) Kan jeg bruge et andet garn end hvad der står i opskriften?

Det som er vigtigt når man bytter til et andet garn, er at strikke-/hæklefastheden forbliver den samme. Således får man samme mål som der står i valgt størrelse i måleskitsen nederst i opskriften. Det er lettere at opnå samme strikkefasthed hvis man bruger garn fra samme garngruppe. Det er også muligt at vælge flere tynde tråde for at erstatte et tykkere garn. Prøv vores garn-omregner. Vi anbefaler at altid lave en strikkeprøve.

Vær opmærksom på: at når du bytter til et andet garn, så vil tøjet både se og føles anderledes end det du ser på billedet, da alle garner har forskellige udtryk og egenskaber.

Se DROPS lektion: Kan jeg bruge et andet garn end hvad som står i opskriften?

til toppen

4) Hvordan bruger jeg DROPS garnomregner?

Øverst i hver opskrift finder du et link til vores garnomregner, som kan hjælpe dig med at skifte det garn ud som står i opskriften, med et andet garn. Ved at skrive den garnkvalitet ind du vil skifte ud, skrive garnforbruget (i din størrelse) og antal tråde som bruges i opskriften, så vil du få præsenteret nogle gode alternativer som kan bruges til samme strikkefasthed. Du vil også få information om hvor meget du skal bruge i de forskellige alternativer og om du skal bruge en eller flere tråde. De fleste nøgler er på 50g (nogle er på 25g eller 100g).

Hvis opskriften er med flere farver, skal du regne hver farve om separat. Og hvis opskriften er med flere garnkvaliteter (feks 1 tråd Alpaca og 1 tråd Kid-Silk) så skal du finde alternativer for hver kvalitet.

Klik her for at se vores omregner

til toppen

5) Hvorfor får jeg forkert strikkefasthed med anbefalede pinde.

Nummeret på pinden som bliver foreslået i opskriften, skal kun ses som en guide. Det som er vigtigt er er få samme strikkefasthed som der står i opskriften. Da strikkefastheden er meget individuel, så kan det være at du er nødt til at vælge et eller to numre tykkere eller en tyndere pind for at opnå korrekt strikkefasthed. Vi anbefaler altid at lave en strikkeprøve.

Arbejder du med en anden strikkefasthed end hvad der står i opskriften, vil du ikke få samme mål som der står i måleskitsen nederst i opskriften.

Se DROPS lektion: Hvordan måler man strikkefastheden

See DROPS video: Hvordan laver man en strikkeprøve

til toppen

6) Hvorfor er arbejdet skrevet ovenfra og ned?

Når du strikker/hækler et arbejde ovenfra og ned, får du større fleksibilitet og det er lettere at lave personlige justeringer. Det er også lettere at prøve tøjet under arbejdets gang, samt at justere længden på ryg & forstykke og ærmer.

Opskriften er nøje forklaret i samme rækkefølge som den strikkes/hækles. Diagrammerne er justeret så de strikkes på samme måde som ellers.

til toppen

7) Hvorfor er ærmerne kortere i de større størrelser?

Den totale bredde fra (håndled til håndled) vil være længere i de større størrelser, også selvom selve ærmet er kortere. De større størrelser har længere ærmekuppel samt bredere skuldervidde. Dette resulterer i en god pasform i alle størrelser.

til toppen

8) Hvad er en rapport?

Diagrammer bliver ofte gentaget i både bredden og i højden. Et diagram består ofte af 1 rapport. Hvis der står at A.1/rapporten skal gentages 5 gange rundt på pinden, så følger du A.1 og starter forfra igen ialt 5 gange efter hinanden. Når der står at A.1/rapporten skal gentages 2 gange i højden, så følger man hele A.1 og starter forfra igen én gang til.

til toppen

9) Hvordan arbejder jeg efter et strikkediagram?

Diagrammet viser alle pinde/omgange og hver maske ses fra retsiden. Det skal strikkes nedenfra og op fra højre mod venstre. 1 rude = 1 maske.

Når man strikker frem og tilbage, strikkes hver 2. pind fra retsiden og hver 2. pind fra vrangen. Når man strikker fra vrangen skal diagrammet strikkes modsat, altså fra venstre mod højre, retmasker strikkes vrang og vrangmasker strikkes ret.

Når man strikker rundt skal alle omgange strikkes fra retsiden og diagrammet strikkes fra højre til venstre på alle omgange.

Se DROPS lektion: Hvordan læses strikkediagrammer

til toppen

10) Hvordan arbejder jeg efter et hæklediagram?

Diagrammet viser alle rækker/omgange og hver maske ses fra retsiden. Der hækles nedenfra og op fra højre til venstre.

Når man hækler frem og tilbage er hver 2.række hæklet fra retsiden fra højre mod venstre og hver 2.række er hæklet fra vrangen, fra venstre mod højre.

Når der hækles rundt, skal alle omgange i diagrammet hækles fra retsiden, fra højre til venstre.

Når der hækles efter et cirkeldiagram starter man i midten af diagrammet og hækler sig udover, med uret, omgang efter omgang.

Normalt starter man altid en ny række med et antal luftmasker (modsvarer højden af følgende masker), disse vil enten blive vist i diagrammet eller forklaret i opskriften.

Se DROPS lektion: Hvordan læses hæklediagrammer

til toppen

11) Hvordan strikkes/hækles flere diagrammer efter hinanden.

Når der skal strikkes/hækles flere diagrammer efter hinanden, vil der ofte stå således i opskrifterne: “strik/hækl A.1, A.2, A.3 totalt 0-0-2-3-4 gange". Det betyder at du skal strikke/hækle A.1 én gang, så A.2 én gang, og nu A.3 som skal gentages det antal gange som der står i bredden – i dette tilfælde: S = 0 gange, M = 0 gange, L=2 gange, XL= 3 gange og XXL = 4 gange.

Følg diagrammerne som du plejer, begynd med første række i A.1, så førtse række i A.2 osv.

Se DROPS lektion: Hvordan læses strikkediagrammer

Se DROPS lektion: Hvordan læses hæklediagrammer

til toppen

12) Hvorfor starter man med flere luftmasker end hvad der skal hækles over?

Luftmasker bliver ofte lidt kortere og fylder ikke helt så meget som andre hæklede masker. For at kanten i rene luftmasker ikke skal blive for stram, slår vi derfor ofte flere luftmasker op til at begynde med. Antallet masker vil blive justere på næste række, så det passer til opskriften og til målene i måleskitsen.

til toppen

13) Hvorfor tager man ud før ribkanten når der arbejdes ovenfra og ned?

Ribkanten er mere elastisk og vil trække sig lidt sammen i forhold til det glatstrikkede. Ved at tage ud før ribben, så undgår du en for stor forskel mellem krop og kant.

til toppen

14) Hvorfor tager man ud i aflukningskanten?

Man kan let komme til at lukke af lidt for stramt. Ved at lave omslag om pinden samtidig som man lukker af (samtidigt som omslagene også bliver lukket af) så undgår man at aflukningskanten bliver for stram.

Se DROPS video: Hvordan lukkes der af med omslag

til toppen

15) Hvordan tager man ud/ind på skiftevis hver 3. og hver 4. pind/omgang?

For at få en jævn ud- eller indtagning, kan man tage ud på feks hver 3. og 4.pind således: Strik 2 pinde, tag ud på 3.pind, strik 3 pinde og tag ud på 4.pind. Gentag dette til udtagningen er færdig.

Se DROPS lektion: Tag ud/ind på skiftevis hver 3. og 4 pind

til toppen

16) Hvorfor er mønsteret anderledes end hvad jeg kan se på billedet?

Antal rapporter i et mønster kan variere lidt i forhold til forskellige størrelser, for at få korrekt proportioner. Hvis du ikke laver nøjagtig samme størrelse som den du ser på billedet, så kan din model se lidt anderledes ud. Dette er nøje udregnet og justeret så helhedsindtrykket er det samme som på billedet i alle størrelse.

Sørg for at følge opskrift og diagrammer som passer til din størrelse!

til toppen

17) Hvordan kan man strikke en jakke rundt istedet for frem og tilbage?

Hvis du foretrækker at strikke en jakke rundt istedet for frem og tilbage, så kan du naturligvis selv justere det i opskriften. Du skal da lægge en klippekant til midt foran (normalt 5 masker) og følge opskriften. Når du ellers ville have vendt og strikket tilbage fra vrangen, strikker du helt enkelt over klippekanten og fortsætter rundt. Til sidst klipper du op i midten af sømmen, samler masker op på hver side til forkant som dækker de to sømme.

Se DROPS video: Hvordan strikkes sømkant og hvordan klippes der op

til toppen

18) Kan jeg strikke en bluse frem og tilbage istedet for at strikke rundt?

Foretrækker du at strikke en bluse frem og tilbage istedet for at strikke rundt? Du kan naturligvis justere opskriften og vælge at strikke stykkerne separat og sy dem sammen til sidst. Del antal masker på ryg & forstykke i to, læg en kantmaske til i begge sider (at sy sammen i) og strik hvert stykke frem og tilbage for sig.

Se DROPS lesson: Kan jeg tilpasse en opskrift på rundpind, så jeg kan strikke den frem og tilbage?

til toppen

19) Hvorfor viser i garn i opskrifterne som er udgået?

Da forskellige garner har forskellige egenskaber og teksturer, så har vi valgt at beholde originalgarnet i vores opskrifter. Ved at bruge vores garn-omregner får du let et udvalg af aktuelle garner, eller så kan du enkelt vælge et garn fra samme garngruppe.

Det er også muligt at nogle af vore forhandlere stadigvæk har det udgået garn på lager. Eller hvis du selv har nogle nøgler, så er det også lettere at finde aktuelle opskrifter som passer til.

Vores garn-omregner vil foreslå både alternative kvaliteter samt garnforbrug.

til toppen

20) Hvordan laver jeg en damestørrelse om til en herrestørrelse?

Hvis du har fundet en opskrift på en fin damemodel, så er det enkelt at lave den om til herrestørrelse om man ønsker det. Den største forskel er længden på ærmerne og på ryg & forstykket. Vælg den størrelse i måleskitsen som har ønsket brystvidde/omkreds. Den ekstra længde kan du lægge til lige før ærmekuplen/ærmegabet. Hvis opskriften er strikket/hæklet ovenfra og ned kan du lægge den ekstra længde til lige efter ærmegabet eller før første indtagning på ærmet.

Hvor stort garnforbruget bliver er afhængig af hvor mange cm du lægger til, men husk, hellere et nøgle for meget end et for lidt.

til toppen

21) Hvordan undgår jeg at langhåret tøj fælder?

Alle garner indeholder overskudsfibre (fra produktionen) som gerne vil fælde eller fnuldre lidt. Børstet garn (håret garn) har flere af disse løse overskudsfibre, hvilket giver dem større tendenser til at fælde.

Selv om man naturligvis ikke kan garantere at børstede garner kan blive 100% fri for overskudsfibre, så er det muligt at få tøjet til at fælde mindre, ved at følge disse skridt:

1. Når tøjet er færdigt (før du vasker det) så kan du ryste det, så alle løse hår falder af. OBS: Brug ALDRIG en taperulle, børste eller lignende som trækker i garnet.

2. Put tøjet i en plasticpose og læg det i fryseren - temperaturen vil få fibrene til at holde mindre fast i hinanden, så løse fibre lettere vil falde af.

3. Lad det ligge i fryseren nogle timer før du tager det ud og ryster igen.

4. Vask tøjet ifølge vaskeanvisningen på banderolen.

til toppen

22) Hvor på tøjet måles længden?

Tøjets total længde som er opgivet i måleskitsen, måles fra inderst ved halskanten (på skulderen) og ned til nederste kant på tøjet. Der måles altså IKKE yderst på skulderen.

På en jakke måles længden aldrig langs med forkanten, med mindre det er tydeligt forklaret. Mål altid længden indenfor forkantmaskerne.

Se DROPS lektion: Hvordan læses en måleskitse

til toppen

23) Hvordan ved jeg hvor mange nøgler jeg skal bruge?

Garnforbruget bliver altid opgivet i antal gram, for eksempel 450 g. For at regne antal nøgler ud skal du først vide hvor mange gram som er i 1 nøgle (25g, 50g eller 100g). Du finder information om nøglets vægt, når du klikker dig ind på garnet. Nu skal du dele antal gram du skal bruge, med antal gram i hvert nøgle. For eksempel: Hvis du strikker med garn i 50g-nøgler (som er det mest almindelige) tager du 450 / 50 = 9 nøgler.

til toppen

Har du købt DROPS garn til denne opskrift? Da kan du altid få hjælp i butikken hvor du købte garnet. Find en liste med DROPS forhandlere her!
Kan du stadigvæk ikke finde svar på dit spørgsmål? Scroll ned og skriv dit spørgsmål, så vil en af vore eksperter prøve at hjælpe dig. Normalt vil du få svar i løbet af 5-10 dage. Undertiden kan du læse tidligere spørgsmål og svar til denne opskrift eller gå med i DROPS Workshop på Facebook for at få hjælp af andre strikkere/hæklere!

Kommentarer / Spørgsmål (36)

Margaret 19.06.2020 - 10:23:

Thank you for your very prompt response. You have me as a knitter in the UK. I am actually living in Australia. It seems that there is no one nor a store selling Drops Design yarns etc. in Australia. It's too far, costly and not a possibility to travel to either the UK or America. So sad !!! Thank you.

DROPS Design 19.06.2020 kl. 13:34:

Dear Margaret, there are some DROPS Stores shipping worldwide you can contact (E-mail or social medias) - see the list here. Happy knitting!

Margaret 19.06.2020 - 04:30:

Thank you for this delightful pattern. Is it possible for a change in the colours of yarn. I'm finding it difficult and wondered if you could suggest colours that may suit me. I'm interested in blues and I have checked the yarns available, Blueberry Pie #20 and Grey print 01 appealed to me. Your help would be appreciated.

DROPS Design 19.06.2020 kl. 07:55:

Dear Margaret, please contact your DROPS store - even per mail or telephone - to get help choosing the colours. Happy knitting!

Mary Ann Douglas 27.05.2020 - 20:02:

Thanks so much for the pattern. I will be back for help & to buy materials soon. Have a Blessed Day.

MATHY Marie-Paule 28.04.2020 - 16:40:

Un tout grand merci pour votre gentillesse et votre rapidité ! Au fond, dans ce cas-ci, je ne dois même pas faire monter le fil et donc pas croiser les deux différents fils, si je vous comprends bien?

DROPS Design 28.04.2020 kl. 17:11:

Bonjour Mme Maty, vous devez alternativement tricoter 1 côte mousse de chaque couleur, il vous faudra donc changer de fil tous les rangs sur l'endroit, essayez de trouver votre façon de faire qui vous permet d'avoir la plus jolie bordure, ni trop serrée, ni trop lâche. Vous pouvez les croiser ou non, au choix, sur une côte mousse, ça ne devrait pas se voir. Bonne continuation!

MATHY Marie-Paule 28.04.2020 - 14:58:

Bonjour! J’ai vraiment beaucoup de difficultés à exécuter le changement de couleurs d’une côté mousse à l’autre : ou cela fait une boucle où cela forme presque un noeud. J’ai beau regarder la vidéo mais cela ne m’aide pas car là, les rayures sont plus grandes et c’est plus facile à réaliser. Que pouvez-vous me conseiller? N’y a-t-il pas une autre technique? Merci!

DROPS Design 28.04.2020 kl. 15:54:

Bonjour Mme Mathy, les rayures ici se font tous les 2 rangs (toutes les côtes mousse), et seront donc plus faciles à faire, veillez à bien ne pas trop tirer le fil pour ne pas resserrer le bord tout en évitant qu'il ne soit trop lâche pour éviter de grosses boucles sur le bord. Demandez éventuellement à votre magasin, on y aura peut être des astuces pour vous. Bon tricot!

Mieke Ten Haaf-mars 31.01.2020 - 12:45:

Sorry ik bedoelde 24 naalden omhoog geeft 10 cm.

Mieke Ten Haaf-mars 31.01.2020 - 12:09:

Ik brei deze omslagdoek nu met nld 4 en 3 woldraden. Ik heb nu al 155 steken op de naald en de sjaal is 150 cm lang.De breedte is al 70 cm breed bovenaan. ( gefrommeld op de 2 naalden)Hoe lang zal ik doorbreien? Moet ik tot 200 steken? of 180? Ik heb maat 40 in kleding. Hoe weet ik of de lengte genoeg is, daar het lastig is te zien omdat er zo veel steken op de 2 naalden staan. 18 steken geeft 10 breedte en 14 naalden geeft 10 cm hoogte, met van jullie Drops pure alpaca en 2 andere dunne.dank !

DROPS Design 09.02.2020 kl. 21:21:

Dag Mieke,

Je kan door breien tot de lengte van de omslagdoek aan de bovenkant ongeveer 172 cm is zoals aangegeven in het patroon. Het patroon is 1 maat. Natuurlijk kun je naar eigen smaak de afmetingen groter of kleiner maken, maar het dat is lastig te zeggen, want het is ook een kwestie van smaak en voorkeur :). Misschien is het mogelijk om (tijdelijk) de steken op 2 rondbreinaalden te zetten, zodat je beter kunt zien hoe groot hij is.

Linda Dennis 31.01.2020 - 00:28:

I am following decreasing instructions k2tog beginning of row 3 but gaining stitches instead of decreasing stitches. What am I doing wrong?

DROPS Design 31.01.2020 kl. 07:32:

Dear Mrs Denis, when you work row 3 you decrease at the beg of the row and increase at the end of the row = number of stitches remain the same. The number of stitches will increase only when working row 5 (you make 2 yarn overs = you increase 2 stitches). The decreases on row 3 helps to get the correct shape. Happy knitting!

Johanna 09.12.2019 - 17:30:

En fråga. När det har ökats till 221 och det är dags för att minska igen. Hur sker det då?

DROPS Design 10.12.2019 kl. 08:38:

Hei Johanna! Hvordan det felles av kan du se her . Lykke til!

Belén 08.12.2019 - 00:11:

Se puede hacer con dos agujas de punto no circular?

DROPS Design 09.12.2019 kl. 21:00:

Hola Belen. En este modelo las agujas circulares se utilizan debido al elevado número de puntos ( en la parte central del chal). Claro que se puede trabajar también con agujas rectas

Kommentere opskrift DROPS 180-25

Vi vil gerne høre din mening om denne model!

Hvis du ønsker at stille et spørgsmål, så husk at vælge rigtig kategori i menuen under - det vil give dig hurtigere svar. Obligatoriske felter er markeret med *.

#dropsfan gallery

Herbs & Spices

Joyce, Bonaire, Sint Eustatius and Saba

Herbs & Spices

Eva, Czech Republic