DROPS Fabel
DROPS Fabel
75% Ull, 25% Polyamid
från 28.00 kr /50g
Garnet till detta mönstret kostar 56.00kr.

Garnkostnaden beräknas utifrån mönstrets minsta storlek och garnets billigaste variant. Letar du efter ett ännu bättre pris? Du kanske hittar det i DROPS Deals!

DROPS Super Sale
DROPS 153-25
DROPS Design: Modell nr fa-273
Garngrupp A
-----------------------------------------------------------
Storlek: 35/37 - 38/40 - 41/43
Fotens längd: ca 22 - 24 - 27 cm
Sockans höjd: ca 19 - 20 - 21 cm
Garnåtgång: DROPS FABEL från Garnstudio
100-150-150 g nr 103, gråblå

DROPS VIRKNÅL NR 2 - eller den nål du måste använda för att få 28 st på bredden x 16 st på höjden och 28 fm på bredden x 35 fm på höjden på 10 x 10 cm.
----------------------------------------------------------

-------------------------------------------------------

Alternativt garn – Se hur du kan byta garn här
Garngrupp A till F – Använd samma mönster och byt garn här
Garnåtgång vid alternativt garn – Använd vår garn-konverterare här

-------------------------------------------------------

DROPS Fabel
DROPS Fabel
75% Ull, 25% Polyamid
från 28.00 kr /50g
Garnet till detta mönstret kostar 56.00kr.

Garnkostnaden beräknas utifrån mönstrets minsta storlek och garnets billigaste variant. Letar du efter ett ännu bättre pris? Du kanske hittar det i DROPS Deals!

Instruktioner

MAGISK CIRKEL:
För att slippa hål i mitten börjar man med denna teknik:
Håll i garnänden med vänster hand och gör en ögla runt vänster pekfinger (från vänster mot höger). Håll i öglan med vänster tumme och pekfinger. * Stick in nålen genom öglan, hämta tråden från nystanet, drag tråden tillbaka genom öglan, gör 1 omslag om nålen och drag omslaget genom m på nålen = 1 fm *, upprepa *-* tills det är 7 fm om öglan, avsluta med 1 sm i första fm. Virka sedan som förkl i beskrivningen – SAMTIDIGT dras det i garnänden så att öglan dras ihop och hålet försvinner.

VIRKINFO:
På varje v med fm, ersätts första fm med 1 lm. Avsluta v med 1 sm i första lm.
På varje v med st, ersätts första st med 3 lm.
Avsluta v med 1 sm i tredje lm.

MÖNSTER:
Se diag A.1 och A.2.

ÖKNINGSTIPS:
Virka 2 st i 1 st.

MINSKNINGSTIPS:
Det minskas 1 m så här – börja 2 fm före markören:
Virka 1 fm, men vänta med sista genomdragningen (= 2 m på nålen), virka sedan nästa fm, men när sista genomdragningen görs dras tråden genom alla m på nålen - det har nu minskats 1 m.
--------------------------------------------------------

SOCKA:
Sockan virkas från tån och upp till skaftet.

TÅ:
Virka en magisk cirkel – se förkl ovan = 7 fm om cirkeln. LÄS VIRKINFO! Virka 2 fm i varje fm = 14 fm. Sätt en markör i början på v och en markör efter 7:e m. Sedan virkas det runt med 1 fm i varje, SAMTIDIGT som det ökas 1 fm på varje sida av varje markör – LÄS ÖKNINGSTIPS, upprepa ökningarna på varje v 9-10-11 ggr till (totalt 10-11-12 ökningar) = 54-58-62 fm. Sedan virkas det A.1 över de första 31-37-37 fm på v, virka st i de sista 23-21-25 fm. Sedan virkas det runt med st under foten och A.1 över de 31-37-37 st uppepå foten. När arb mäter 9-11-14 cm ökas det 1 st på varje sida av de 31-37-37 m uppepå foten, upprepa ökningarna på varje v 11-12-12 ggr till (totalt 12-13-13 ökningar) = 47-47-51 st + A.1. Fortsätt tills arb mäter 17-19-22 cm från tån. Sedan virkas det så här – virka 35-35-41 lm, hoppa över de första 31-37-37 m uppepå foten, virka 1 fm i var och en av de nästa 47-47-51 st, virka 1 fm i var och en av de 35-35-41 lm = 82-82-92 fm. Sätt 2 markörer i arb, 3-3-2 fm ned i fm som kommer från foten (det ska vara 41-41-46 fm mellan markörerna). Fortsätt runt med 1 fm i varje fm, SAMTIDIGT minskas det 1 m på varje sida av varje markör (= 4 fm minskade per v), upprepa minskn på varje v 17-17-17 ggr till (= totalt 18 minskn) = 10-10-20 fm kvar på v. Vänd sockan, lägg m under hälen dubbelt och virka ihop med 1 sm genom varje m i båda lagren. Klipp av tråden.

SKAFT:
Börja och virka vidare med A.1 i de 31-37-37 m mitt fram på foten, fortsätt nu också med A.1 över de 35-35-41 m från lm-bågen. Fortsätt med A.1 över alla m, den sista st i sista rapporten virkas inte, avsluta med 1 sm i 3:e lm i början på v. Fortsätt detta mönstret tills skaftet mäter 14-15-16 cm. Virka 1 v med A.2 över A.1. Klipp av och fäst tråden.

Diagram

symbols = lm
symbols = st
diagram
Har du en fråga? Se en lista på ofta ställda frågor (F&Q)

Stickfasthet är det som avgör de slutliga måtten på ditt arbetet, och mäts ofta per 10 x 10 cm. Det anges såhär: antal maskor på bredden x antal varv på höjden - till exempel: 19 maskr x 26 varv i slätstickning = 10 x 10 cm.

Stickfasthet är väldigt individuellt; vissa stickar löst och andra stickar stramt. Du justerar din stickfastheten med storleken på stickorna, det är därför som den storleken på stickor som uppges endast är vägledande! Du måste själv justera detta upp eller ner så att DIN stickfasthet stämmer överens med stickfastheten i mönstret. Om du stickar med en annan stickfasthet än den angivna så kommer du att få en annan garnåtgång och andra mått på ditt arbetet än det som står i mönstret.

Stickfasthet är också det som avgör vilka garn som kan bytas mot varandra: så länge du uppnår samma stickfasthet kan du utan problem byta garn.

Se DROPS leksjon: Så mäter du stickfastheten

Se DROPS video: Stickfasthet - provlapp

Garnåtgången uppges alltid i antal gram, t.ex. 450 g. För att räkna ut hur många nystan du behöver måste du först veta hur många gram det är i 1 nystan (25 g, 50 g eller 100 g). Du hittar information om vikten på varje nystan om du klickar dig in på varje garn. Sedan kan du dela antal gram du behöver på antal gram i varje nystan. T.ex.: Om du stickar med garn i 50 g-nystan (vilket är det vanligaste) tar du 450 / 50 = 9 nystan.

Det som är viktigt när man byter till ett annat garn är att stickfastheten hålls. Så länge du uppnår samma stickfasthet får du samma mått som står i måttskissen. Det är lättare att uppnå samma stickfasthet med garn från samma garngrupp. Du kan också använda fler trådar av ett tunnare garn för att uppnå samma stickfasthet som med ett tjockare garn.Här kan du prova vår konverterare. Vi rekommenderar att du alltid stickar en provlapp.

Var OBS på att vid byte av garn kan plagget få ett annat utseende än på bilden då olika garn ofta har olika struktur och egenskaper.

Se DROPS lektion: Kan jag använda ett annat garn än det som uppges i mönstret?

Alla våra garn är uppdelade i garngrupper (från A till F) efter tjocklek och stickfasthet – grupp A innehåller de tunnaste garnerna och grupp F de tjockaste. Detta gör det enklare för dig att hitta ett alternativt garn till våra mönster, om du skulle vilja det. Alla garner inom samma grupp har samma stickfasthet och kan enkelt ersätta varandra. Olika garn har dock olika struktur och egenskaper vilket kommer att ge slutresultatet ett unikt utseende och känsla.

Klicka här för en översikt över garnen i de olika garngrupperna

Längst upp på alla våra mönster hittar du en länk till vår konverterare, som är ett verktyg du kan använda om du vill använda ett annat garn än det som föreslås i mönstret. Genom att fylla i det garn som du önskar ersätta, antal gram (i din storlek) och antal trådar så får du fram alternativa garn med samma stickfasthet. Du får besked om hur mycket du behöver i de alternativa garnen och om du behöver använda fler trådar. De flesta nystan innehåller 50 g (vissa 25 g eller 100 g).

Om det är fler färger i mönstret så måste varje färg konverteras separat. Ifall mönstret stickas eller virkas med fler trådar av olika garner (t.ex. 1 tråd Alpaca och 1 tråd Kid-Silk) får du konvertera varje garn individuellt för att hitta alternativ.

Klicka här för att se vår konverterare

Eftersom de olika garnen har olika egenskaper och struktur har vi valt att behålla originalgarnet i våra mönster. Du kan enkelt hitta bra alternativ till varje mönster genom att antingen välja ett annat garn i samma garngrupp, eller använda vår garnkalkulator.

Det är också möjligt att garn som har utgått fortfarande finns kvar hos vissa återförsäljare, eller att någon har ett par nystan liggande som de gärna vill hitta ett mönster till.

Genom att använda vår garnkalkulator får du upp både alternativa garn, och mängd du behöver i den nya kvaliteten.

Om du tycker att det är svårt att bestämma vilken storlek du ska göra kan det vara en bra idé att mäta ett plagg du redan har och gillar storleken på. Jämför sedan måtten med måtten i mönstrets måttskiss och välj den storlek som passar bäst.

Du hittar måttskissen längst ner i mönstret.

Se DROPS-lektion: Så här läser du en måttskiss

Storleken på stickan som står uppgivet i mönstret är endast vägledande, det som är viktigt är att den uppgivna stickfastheten stämmer. Eftersom stickfasthet är väldigt individuellt så måste du själv justera storleken så att DIN stickfasthet stämmer överens med det som står i mönstret – kanske måste du avvika en eller två storlekar från det som står i mönstret, och det gör ingenting. Vi rekommenderar att du stickar provlappar.

Om du har fel stickfasthet så riskerar du att måtten på plagget inte stämmer överens med måtten på måttskissen.

Se DROPS lektion: Så mäter du stickfastheten

Se DROPS video: Hur kontrollerar man stickfastheten / gör provlapp

Att sticka ovanifrån och ner ger mer flexibilitet och plats för personliga justeringar. Det är också enklare att prova plagget under arbetets gång, samt att justera längden på fram- och bakstycke och ärmar.

Mönstret är noga förklarat i den ordning det stickas/virkas i. Om mönstret innehåller diagram är dessa i stickriktningen och ska läsas på vanligt sätt.

Ett stickdiagram visar varje varv och varje maska från rätsidan. Det ska stickas nerifrån och upp från höger till vänster. 1 ruta = 1 maska.

När man stickar fram och tillbaka, stickas vartannat varv i diagrammet från rätsidan och vartannat från avigsidan. När det stickas från avigsidan måste diagrammet stickas motsatt: alltså från vänster till höger, rätmaskor stickas avigt och avigmaskor stickas räta osv.

När det stickas runt på rundsticka/strumpsticka stickas varje varv i diagrammet från rätsidan (från höger till vänster).

Se DROPS lektion: Hur man läser stickdiagram

Det är enkelt att virka enligt diagram, varje symbol virkas i den ordning som det visas i diagrammet. Det virkas från vänster till höger, nedifrån och upp eller i cirkel från mitten och ut.

När man virkar fram och tillbaka virkas vartannat varv i diagrammet från rätsidan (från höger till vänster) och vartannat varv virkas från avigsidan (från vänster till höger).

När man virkar runt, virkas varje varv i diagrammet från rätsidan - alltså från höger till vänster.

När man virkar enligt ett cirkeldiagram börjar man i mitten av cirkeln och jobbar sig från höger till vänster, varv efter varv utåt.

Varven börjar gärna med x antal luftmaskor (som motsvarar höjden på nästa maska), detta är antingen inritat i diagrammet, eller så står det förklarat i mönstret.

Se DROPS lektion: Hur man läser virkdiagram

Om ett mönster har flera diagram som stickas efter varandra på bredden, kan det ofta vara skrivet på detta sätt: ”Sticka A.1, A.2, A.3 totalt 0-0-2-3-4 gånger”. Detta betyder att A.1 och A.2 stickas en gång i alla storlekar och A.3 stickas det antal gånger som står i varje storlek (S=0, M=0, L=2, XL=3, XXL=4 gånger).

Diagrammen läses som vanligt: börja med första varvet i A.1, sedan första varvet i A.2, första varvet i A.3 osv.

Se DROPS lektion: Hur läser man stickdiagram

Se DROPS lektion: Hur läser man virkdiagram

I de större storlekarna kommer den totala vidden (från handled till handled) att vara större än i de mindre storlekarna, även om själva ärmen är kortare. De större storlekarna har längre ärmkupa samt bredare axelvidd. Detta resulterar i en bra passform i alla storlekar.

Hela plaggets längd, som är uppgivet på måttskissen, mäts från innerst vid halskanten (på axeln) och ner till nederkanten på plagget. Det mäts alltså INTE från ytterst på axeln.

På en kofta mäts längden aldrig längs framkanten, om inte detta är tydligt förklarat. Mät alltid längden på insidan av framkantmaskorna.

Se DROPS lektion: Hur man läser en måttskiss

Diagram upprepas ofta både på bredden och på höjden. Ett diagram består ofta av 1 rapport. Om det står att A.1/rapporten ska upprepas 5 gånger på varvet så följer du A.1 och börjar från början igen totalt 5 gånger efter varandra. Om det står att det ska stickas 2 rapporter av A.1 på höjden så ska du sticka hela diagram A.1 färdigt och sedan börja på nytt och sticka hela diagrammet en gång till.

Luftmaskor fyller lite mindre än andra maskor, så för att uppläggningskanten inte ska bli för stram så gör vi fler luftmaskor i början av arbetet. Detta antal justeras redan på nästa varv.

Resår är mer elastiskt än slätstickning och drar därför ihop sig mer. Genom att öka maskor före resåren undviker man att det blir en markant skillnad på bredden på resåren jämfört med resten av fram- och bakstycket.

Det är lätt hänt att avmaska för stramt, och för att kompensera för detta lägger vi ofta in omslag som också avmaskas för att nederkanten inte ska bli för stram.

Se DROPS video: Hur man maskar av med omslag

För att få en jämn ökning kan det t.ex ökas på växelvis var 3:e och var 4:e varv så här: Sticka 2 varv och öka på det 3:e, sticka 3 varv och öka på det 4:e. Detta upprepas till ökningarna är färdiga.

Se DROPS leksjon: Öka/Minska växelvis på var 3:e och 4:e varv

Om du föredrar att sticka runt istället för att sticka fram och tillbaka kan du självklart göra det. Då måste du själv lägga in uppklippningsmaskor (vanligtvis 5 st) mitt fram, förutom det så kan du följa mönstret som vanligt. När du egentligen skulle ha vänt arbetet och stickat tillbaka, stickar du istället över uppklippningsmaskorna och fortsätter att sticka runt.

Se DROPS video: Hur man klipper upp för ärmhål

Om du föredrar att sticka tröjan fram och tillbaka i flera delar och sy ihop den till slut kan du göra det även om mönstret är skrivet för att sticka på rundsticka. Dela maskantalet på 2 och lägg till en kantmaska på varje sida som du kan sy ihop den i.

Se DROPS leksjon: Kan jag anpassa ett mönster för rundsticka så att jag kan sticka fram och tillbaka?

Mönsterrapporterna på plagget kan vara lite olika i de olika storlekarna pga. olika proportioner. Om du inte gör samma storlek som på bilden, kan det kanske avvika något – detta är noga övervägt och justerat så att det totala intrycket av plagget är samma i alla storlekar.

Följ mönster och diagram för din storlek!

Har du hittat ett mönster på en fin dammodell, så är de inte så svårt att göra om den till herrstorlek om du önskar det. Den största skillnaden är längden på ärmar och fram- och bakstycke. Välj den storlek i måttskissen som passar bäst över bröstet. Den extra längden stickas/virkas precis innan man maskar av till ärmkulle/ärmhål. Om arbetet är stickat/virkat ovanifrån och ned så stickas/virkas ärmen lite längre innan man gör den första minskningen på ärmen.

När det gäller extra garnåtgång så är detta väldigt individuellt, men köp hellre ett nystan för mycket än ett för lite.

Alla garner innehåller överskottsfibrer (från produktionen) som kommer att fälla eller ludda lite. Borstat garn har flera av dessa lösa överskottsfibrer, vilket ger dem större tendenser till att fälla.

Även om man naturligtvis inte kan garantera att borstade garner kan bli 100 % fria från överskottsfibrer så är det möjligt att få plagget att fälla mindre genom att följa dessa steg:

1. När plagget är färdigt (innan du tvättar det) kan du skaka det, så att alla lösa fibrer faller av. OBS: Använd ALDRIG en klädrulle, borste eller liknande som drar i garnet.

2. Lägg plagget i en plastpåse i frysen – temperaturen kommer att få fibrerna att hålla fast mindre i varandra, så de lösa fibrerna kommer att ramla av.

3. Låt det ligga i frysen några timmar innan du tar ut det och skakar det igen.

4. Tvätta plagget enligt tvättråden på banderollen.

Pilling/noppor är en naturlig process som händer även med de mest fina och exklusiva fibrerna. Det är ett naturligt tecken på användning och slitage som är svårt att undvika. Det är mest synligt i områden med hög friktion av ditt plagg som under ärmarna och på handlederna.

Du kan få ditt plagg att se ut som nytt genom att ta bort pilling/noppor med en elektrisk noppborttagare.

Hittar du fortfarande inte svar på din fråga? Scrolla då ner och ställ en fråga så att en av våra experter kan försöka hjälpa dig. Du får vanligtvis svar inom 5-10 dagar..
Under tiden kan du läsa tidigare frågor och svar till detta mönster eller gå med i DROPS Workshop på Facebook för att få hjälp av andra stickare/virkare!

Du kanske även tycker om...

Kommentér oppskrift DROPS 153-25

Vi vill gärna ha din åsikt om denna modell!

Om du har en fråga kring den, kom ihåg att välja rätt kategori i menyn under, så får du snabbare svar! Obligatoriska fält är markerade med *.

Kommentarer / Frågor (17)

country flag Annita Spelters skrev:

Hallo, Ik vraag me het volgende af : bij een hoogte van 9-11-14 cm, moeten er stokjes gemeerderd worden. Is dat na een hoogte van enkel het patroon A.1 ? Of moet het stukje vasten (de teen) meegeteld worden bij de aangegeven hoogte ? Alvast dank voor jullie hulp. Groetjes, Annita Spelters

13.03.2024 - 08:25

DROPS Design svarede:

Dag Annita,

Dit is na de totale hoogte, dus vanaf het opzetten.

14.03.2024 - 22:08

country flag Merete Mærsk skrev:

Hej Drops. Kan jeg få hjælp til de hæklede sokker Blue Thunder. Det går fint til afsnittet; Videre hækles således - hækl 35 lm osv. Jeg forstår heller ikke med at sætte 2 mærketråde i arb, 3-3-2 fm ned i fm osv. Kan I hjælpe mig? Venligst Merete Mærsk

06.02.2024 - 11:29

DROPS Design svarede:

Hei Merete. Litt vanskelig gå forklare på en annen måte, men prøver :) Se på de 47 fastmaskene du har under foten, sett ett merke i den midterste av disse 47 maskene. Du har da 23 fastmasker på hver side, tell 20 masker fra midtmasken og sett et merke, tell 20 masker (på den andre siden av midtmasken) og sett det andre merke. Om man da tenker slik det står i oppskriften, sitter nå merkene 3 fastmasker ned i fastmasken mot foten i hver side. Håper det var forståelig. mvh DROPS Design

15.02.2024 - 11:27

country flag Veronika skrev:

Nerozumím v návodu: Poté háčkujeme takto: uháčkujeme 35-35-41 řo, prvních 31-37-37 ok nártu vynecháme a háčkujeme po 1 KS do každého z následujících 47-47-51 DS a po 1 KS do každého z 35-35-41 řo = 82-82-92 KS. - nad 37 oky nártu jsem háčkovala vzorem A1, ale je to přece vyšší počet ok už konkrétního vzoru A1, když všechny spočítám? A jak přidat 35 ok - to mám opravdu uháčkovat za DS 35 řo, které budou volně nad vzorem A1?

07.08.2022 - 15:00

DROPS Design svarede:

Hi, if you can write your question in English, we can try to help you :)

16.11.2022 - 13:42

country flag Embla skrev:

Hej Virkar foten. Har nu gjort 12 varv med ökningar så det blivit 47maskor + A1. Nu ska jag fortsätta tills arbetet mäter 17cm. Mitt arbete mäter nu 19,5cm. Känner mej förvirrad. Fortsätter jag nu så gissar jag foten blir för lång. Repar jag upp blir det ju för få maskor.

04.10.2020 - 19:04

DROPS Design svarede:

Hej Embla. Har du den virkfasthet som uppges i mönstret? Om du inte har det så kommer måtten inte att stämma och i så fall så måste du dessvärre repa upp och göra om med rätt virkfasthet för att det ska bli riktigt. Mvh DROPS Design

06.10.2020 - 07:37

country flag Catja skrev:

Er det muligt at få et bedre billede af sokken forfra på midten? Jeg har svært ved at forstå mønstret, og hvordan man skal gøre imellem vifte tre og fire. Så vidt jeg forstår, skal der laves tre luftmasker, springes to fastmasker over, og så laves en vifte mere uden en enkelt stangmaske imellem, men er i tvivl, og kan ikke se det i videoen, da den går alt for hurtig, selvom hastigheden nedsættes.

23.03.2020 - 13:21

DROPS Design svarede:

Hej Catja, du kan selv justere hastigheden i videoen :)

25.03.2020 - 13:35

country flag Martine skrev:

Oui mais les marqueurs à gauche et à droite ou bien dessus dessous...?'

11.10.2019 - 13:21

DROPS Design svarede:

Bonjour Martine, les marqueurs que vous avez mis avant le talon (= au niveau des diminutions) doivent être à gauche et à droite pour que le talon soit dans le bon sens, vous pouvez enfiler la chaussette pour mieux visualiser. Bon crochet!

11.10.2019 - 14:09

country flag Martine skrev:

Bonjour, Merci. Quand il est écrit: mettre le talon en double, est-ce que la pliure se situe au bout de la diagonale des augmentations ? (Et non pas la pliure sur les augmentations.)

11.10.2019 - 12:08

DROPS Design svarede:

Bonjour Martine, quand le talon est terminé, il vous reste 10-10-20 ms, vous fermez maintenant le talon en crochetant sur l'envers 1 mc dans chacune des 5-5-10 m des deux côtés du talon (vous le pliez/mettez à plat de sorte que vos marqueurs soit de chaque côté). Bon crochet!

11.10.2019 - 12:48

country flag Martine skrev:

Bonjour, pour le talon, je ne vois pas où placer les 2 marqueurs... On devra diminuer de suite....merci

10.10.2019 - 16:54

DROPS Design svarede:

Bonjour Martine, mettez le 1er marqueur après les 3-3-2 premières des 47-47-51 mailles serrées et le 2ème marqueur avant le 3-3-2 dernières mailles serrées des 47-47-51 mailles serrées = vous avez maintenant 41-41-46 mailles serrées entre les deux marqueurs. Bon crochet!

11.10.2019 - 08:46

country flag Riet Brandon-Bravo skrev:

Waar moet ik bij de hiel de markeerders plaatsen en welke steken moet ik dan minderen voor en na de markeerder

04.03.2019 - 13:18

DROPS Design svarede:

Dag Riet,

Als je de markeerders plaatst heb je 82-82-92 stokjes in totaal. Je plaatst ze aan beide zijen zodat er evenveel stokjes tussen beide markeerders zit, en je plaatst ze 3-3-2 stokjes vanaf de voet (dus vanaf waar de opening zit)

05.03.2019 - 18:03

country flag Carla De Kok skrev:

Vanaf toer 2 moeten er 2 markeerders geplaatst worden, 1 bij het begin en 1 na de 7e steek. Betekent dat dan dat ik steek 7 en 8 moet meerderen, of 6 en 8?

26.01.2018 - 20:57

DROPS Design svarede:

Hoi Carla, Je meerdert dan in steek 6 en 8, de markeerder blijft steeds op dezelfde plek en je meerdert steeds voor en na de markeerder.

28.01.2018 - 19:12