DROPS / 154 / 33

Milla by DROPS Design

Virkade DROPS sockor i 1 tråd ”Big Fabel” eller 2 trådar " Fabel" med spetsmönster. Stl 35 - 43.

  • Milla / DROPS 154-33 - Virkade DROPS sockor i 1 tråd ”Big Fabel” eller 2 trådar  Fabel med spetsmönster. Stl 35 - 43.
DROPS Design: Modell nr bf-016
Garngrupp C
-----------------------------------------------------------
Storlek: 35/37 - 38/40 - 41/43
Fotens längd: 22 - 24 - 27 cm
Garnåtgång: DROPS BIG FABEL från Garnstudio
200-200-200 g nr 109, cerise

Eller använd:
DROPS FABEL från Garnstudio
150-150-150 g nr 109, cerise

DROPS VIRKNÅL NR 3,5 – eller det nålnr du måste använda för att få 18 fm på bredden och ca 20 v med fm på höjden på 10 x 10 cm
----------------------------------------------------------

-------------------------------------------------------
Alternativt garn – Se hur du kan byta garn här
Garngrupp A till F – Använd samma mönster och byt garn här
Garnåtgång vid alternativt garn – Använd vår garn-konverterare här
-------------------------------------------------------

Instruktioner

VIRKINFO:
I början på varje v med fm, ersätts första fm med 1 lm. V avslutas med 1 sm i lm i början på v.
I början på varje v med st, ersätts första st med 3 lm. V avslutas med 1 sm i tredje lm i början på v.

MÖNSTER:
Se diag A.1.
----------------------------------------------------------

SOCKA:
Arb virkas runt från tån och bak till vristen, sedan virkas det fram och tillbaka till mitt bak på hälen.

Virka 4 lm med nål 3,5 med 1 tråd Big Fabel eller 2 trådar "Fabel" och slut dem till 1 ring med 1 sm i 1:a lm.
VARV 1: Virka 5 fm om ringen - LÄS VIRKINFO!
VARV 2: Virka 2 fm i varje fm = 10 fm.
VARV 3: * 1 fm i första fm, 2 fm i nästa fm *, upprepa *-* totalt 5 ggr = 15 fm.
VARV 4: * 1 fm i var och en av de 2 första fm, 2 fm i nästa fm *, upprepa *-* totalt 5 ggr = 20 fm.
VARV 5: Virka 1 fm i varje fm.
VARV 6: * 1 fm i var och en av de 3 första fm, 2 fm i nästa fm *, upprepa *-* totalt 5 ggr = 25 fm.
VARV 7: Virka 1 fm i varje fm.
VARV 8: * 1 fm i var och en av de 4 första fm, 2 fm i nästa fm *, upprepa *-* totalt 5 ggr = 30 fm. Ökn är nu färdiga i stl 35/37.
VARV 9: * 1 fm i var och en av de 5 första fm, 2 fm i nästa fm *, upprepa *-* totalt 5 ggr = 35 fm.
VARV 10: * 1 fm i var och en av de 6 första fm, 2 fm i nästa fm *, upprepa *-* totalt 5 ggr = 40 fm. Ökn är nu färdiga i stl 38/40.
VARV 11: * 1 fm i var och en av de 7 första fm, 2 fm i nästa fm *, upprepa *-* totalt 5 ggr = 45 fm. Ökn är nu färdiga i stl 41/43.

ALLA STL:
(= 30-40-45 fm). Virka 1 fm i varje fm SAMTIDIGT som det ökas 6-2-0 fm jämnt fördelat = 36-42-45 fm på v. Virka sedan så här: A.1A (= 1 m), A.1C (= 12 m), A.1D över de sista 23-29-32 fm. OBS! De två första v i diagrammet visar början på mönstret och virkas bara en gång, upprepa sedan VARV 1-4. Fortsätt på detta sätt tills arb mäter ca 14-16-18 cm, avpassa så att sista v är v 3 i A.1. Sedan virkas det fm fram och tillbaka över de sista 22-28-31 fm (dvs det virkas inte över m i A.1A, A.1 C och första m i A.1D) - kom ihåg VIRKINFO! Fortsätt tills arb mäter 22-24-27 cm, lägg sockan dubbel och virka ihop mitt bak med ett varv sm genom båda lagren från avigsidan. Klipp av och fäst tråden.

SKAFT:
Börja fram på sockan. Virka A.1A som förut, A.1B, fortsätt med A.1B (avpassa så att du har virkat totalt 2½-2½-3 rapporter av A.1B fram till mitt bak. Sedan virkas det olika i de olika stl så här: Stl 35/37-38/40: Virka färdigt den sista A.1B (= totalt 3-3 rapporter av A.1B). Stl 41/43: Virka 1 rapport till av A.1B (= totalt 4 rapporter av A.1B.
Alla stl: Virka A1.C och avsluta med 1 sm i första m. Virka 2 rapporter av A.1 på höjden, klipp av och fäst tråden.

Diagram

symbols = fm
symbols = lm
symbols = Picot. Virka 3 lm, 1 st i den första av de 3 lm.
symbols = st
diagram
signature

Behöver du hjälp med mönstret?

Tack för att du väljer ett mönster från DROPS Design. Vi arbetar hårt för att ge ut mönster som är korrekta och enkla att förstå. Alla mönster är översatta från norska och du kan alltid se originalmönstret (DROPS 154-33) för mått och uträkningar.

Har du problem med att läsa mönstret? Se listan av alternativ som kan hjälpa dig att göra färdigt ditt projekt - eller varför inte lära dig något nytt.

1) Varför är stickfasthet/virkfasthet viktig?

Stickfasthet är det som avgör de slutliga måtten på ditt arbetet, och mäts ofta per 10 x 10 cm. Det anges såhär: antal maskor på bredden x antal varv på höjden - till exempel: 19 maskr x 26 varv i slätstickning = 10 x 10 cm.

Stickfasthet är väldigt individuellt; vissa stickar löst och andra stickar stramt. Du justerar din stickfastheten med storleken på stickorna, det är därför som den storleken på stickor som uppges endast är vägledande! Du måste själv justera detta upp eller ner så att DIN stickfasthet stämmer överens med stickfastheten i mönstret. Om du stickar med en annan stickfasthet än den angivna så kommer du att få en annan garnåtgång och andra mått på ditt arbetet än det som står i mönstret.

Stickfasthet är också det som avgör vilka garn som kan bytas mot varandra: så länge du uppnår samma stickfasthet kan du utan problem byta garn.

Se DROPS leksjon: Så mäter du stickfastheten

Se DROPS video: Stickfasthet - provlapp

till toppen

2) Vad är garngrupper?

Alla våra garn är uppdelade i garngrupper (från A till F) efter tjocklek och stickfasthet – grupp A innehåller de tunnaste garnerna och grupp F de tjockaste. Detta gör det enklare för dig att hitta ett alternativt garn till våra mönster, om du skulle vilja det. Alla garner inom samma grupp har samma stickfasthet och kan enkelt ersätta varandra. Olika garn har dock olika struktur och egenskaper vilket kommer att ge slutresultatet ett unikt utseende och känsla.

Klicka här för en översikt över garnen i de olika garngrupperna

till toppen

3) Kan jag använda ett annat garn än det som uppges i mönstret?

Det som är viktigt när man byter till ett annat garn är att stickfastheten hålls. Så länge du uppnår samma stickfasthet får du samma mått som står i måttskissen. Det är lättare att uppnå samma stickfasthet med garn från samma garngrupp. Du kan också använda fler trådar av ett tunnare garn för att uppnå samma stickfasthet som med ett tjockare garn.Här kan du prova vår konverterare. Vi rekommenderar att du alltid stickar en provlapp.

Var OBS på att vid byte av garn kan plagget få ett annat utseende än på bilden då olika garn ofta har olika struktur och egenskaper.

Se DROPS lektion: Kan jag använda ett annat garn än det som uppges i mönstret?

till toppen

4) Hur använder man konverteraren för garn?

Längst upp på alla våra mönster hittar du en länk till vår konverterare, som är ett verktyg du kan använda om du vill använda ett annat garn än det som föreslås i mönstret. Genom att fylla i det garn som du önskar ersätta, antal gram (i din storlek) och antal trådar så får du fram alternativa garn med samma stickfasthet. Du får besked om hur mycket du behöver i de alternativa garnen och om du behöver använda fler trådar. De flesta nystan innehåller 50 g (vissa 25 g eller 100 g).

Om det är fler färger i mönstret så måste varje färg konverteras separat. Ifall mönstret stickas eller virkas med fler trådar av olika garner (t.ex. 1 tråd Alpaca och 1 tråd Kid-Silk) får du konvertera varje garn individuellt för att hitta alternativ.

Klicka här för att se vår konverterare

till toppen

5) Varför får jag fel stickfasthet med rekommenderad sticka?

Storleken på stickan som står uppgivet i mönstret är endast vägledande, det som är viktigt är att den uppgivna stickfastheten stämmer. Eftersom stickfasthet är väldigt individuellt så måste du själv justera storleken så att DIN stickfasthet stämmer överens med det som står i mönstret – kanske måste du avvika en eller två storlekar från det som står i mönstret, och det gör ingenting. Vi rekommenderar att du stickar provlappar.

Om du har fel stickfasthet så riskerar du att måtten på plagget inte stämmer överens med måtten på måttskissen.

Se DROPS lektion: Så mäter du stickfastheten

Se DROPS video: Hur kontrollerar man stickfastheten / gör provlapp

till toppen

6) Varför är arbetet skrivit uppifrån och ner?

Att sticka ovanifrån och ner ger mer flexibilitet och plats för personliga justeringar. Det är också enklare att prova plagget under arbetets gång, samt att justera längden på fram- och bakstycke och ärmar.

Mönstret är noga förklarat i den ordning det stickas/virkas i. Om mönstret innehåller diagram är dessa i stickriktningen och ska läsas på vanligt sätt.

till toppen

7) Varför är ärmarna kortare i större storlekar?

I de större storlekarna kommer den totala vidden (från handled till handled) att vara större än i de mindre storlekarna, även om själva ärmen är kortare. De större storlekarna har längre ärmkupa samt bredare axelvidd. Detta resulterar i en bra passform i alla storlekar.

till toppen

8) Vad är 1 rapport?

Diagram upprepas ofta både på bredden och på höjden. Ett diagram består ofta av 1 rapport. Om det står att A.1/rapporten ska upprepas 5 gånger på varvet så följer du A.1 och börjar från början igen totalt 5 gånger efter varandra. Om det står att det ska stickas 2 rapporter av A.1 på höjden så ska du sticka hela diagram A.1 färdigt och sedan börja på nytt och sticka hela diagrammet en gång till.

till toppen

9) Hur stickar man enligt ett stickdiagram?

Ett stickdiagram visar varje varv och varje maska från rätsidan. Det ska stickas nerifrån och upp från höger till vänster. 1 ruta = 1 maska.

När man stickar fram och tillbaka, stickas vartannat varv i diagrammet från rätsidan och vartannat från avigsidan. När det stickas från avigsidan måste diagrammet stickas motsatt: alltså från vänster till höger, rätmaskor stickas avigt och avigmaskor stickas räta osv.

När det stickas runt på rundsticka/strumpsticka stickas varje varv i diagrammet från rätsidan (från höger till vänster).

Se DROPS lektion: Hur man läser stickdiagram

till toppen

10) Hur virkar jag enligt ett virkdiagram?

Det är enkelt att virka enligt diagram, varje symbol virkas i den ordning som det visas i diagrammet. Det virkas från vänster till höger, nedifrån och upp eller i cirkel från mitten och ut.

När man virkar fram och tillbaka virkas vartannat varv i diagrammet från rätsidan (från höger till vänster) och vartannat varv virkas från avigsidan (från vänster till höger).

När man virkar runt, virkas varje varv i diagrammet från rätsidan - alltså från höger till vänster.

När man virkar enligt ett cirkeldiagram börjar man i mitten av cirkeln och jobbar sig från höger till vänster, varv efter varv utåt.

Varven börjar gärna med x antal luftmaskor (som motsvarar höjden på nästa maska), detta är antingen inritat i diagrammet, eller så står det förklarat i mönstret.

Se DROPS lektion: Hur man läser virkdiagram

till toppen

11) Hur stickas/virkas flera diagram efter varandra på ett varv?

Om ett mönster har flera diagram som stickas efter varandra på bredden, kan det ofta vara skrivet på detta sätt: ”Sticka A.1, A.2, A.3 totalt 0-0-2-3-4 gånger”. Detta betyder att A.1 och A.2 stickas en gång i alla storlekar och A.3 stickas det antal gånger som står i varje storlek (S=0, M=0, L=2, XL=3, XXL=4 gånger).

Diagrammen läses som vanligt: börja med första varvet i A.1, sedan första varvet i A.2, första varvet i A.3 osv.

Se DROPS lektion: Hur läser man stickdiagram

Se DROPS lektion: Hur läser man virkdiagram

till toppen

12) Varför börjar man med fler luftmaskor än det ska virkas med?

Luftmaskor fyller lite mindre än andra maskor, så för att uppläggningskanten inte ska bli för stram så gör vi fler luftmaskor i början av arbetet. Detta antal justeras redan på nästa varv.

till toppen

13) Varför ökas det maskor innan resåren när plagget stickas ovanifrån och ner?

Resår är mer elastiskt än slätstickning och drar därför ihop sig mer. Genom att öka maskor före resåren undviker man att det blir en markant skillnad på bredden på resåren jämfört med resten av fram- och bakstycket.

till toppen

14) Varför ökas det i avmaskningskanten?

Det är lätt hänt att avmaska för stramt, och för att kompensera för detta lägger vi ofta in omslag som också avmaskas för att nederkanten inte ska bli för stram.

Se DROPS video: Hur man maskar av med omslag

till toppen

15) Hur ökar man växelvis på var 3:e och 4:e varv?

För att få en jämn ökning kan det t.ex ökas på växelvis var 3:e och var 4:e varv så här: Sticka 2 varv och öka på det 3:e, sticka 3 varv och öka på det 4:e. Detta upprepas till ökningarna är färdiga.

Se DROPS leksjon: Öka/Minska växelvis på var 3:e och 4:e varv

till toppen

16) Varför är mönstret lite annorlunda än det man ser på bilden?

Mönsterrapporterna på plagget kan vara lite olika i de olika storlekarna pga. olika proportioner. Om du inte gör samma storlek som på bilden, kan det kanske avvika något – detta är noga övervägt och justerat så att det totala intrycket av plagget är samma i alla storlekar.

Följ mönster och diagram för din storlek!

till toppen

17) Hur kan jag sticka en kofta runt istället för fram och tillbaka?

Om du föredrar att sticka runt istället för att sticka fram och tillbaka kan du självklart göra det. Då måste du själv lägga in uppklippningsmaskor (vanligtvis 5 st) mitt fram, förutom det så kan du följa mönstret som vanligt. När du egentligen skulle ha vänt arbetet och stickat tillbaka, stickar du istället över uppklippningsmaskorna och fortsätter att sticka runt.

Se DROPS video: Hur man klipper upp för ärmhål

till toppen

18) Kan man sticka tröjan fram och tillbaka istället för att sticka runt?

Om du föredrar att sticka tröjan fram och tillbaka i flera delar och sy ihop den till slut kan du göra det även om mönstret är skrivet för att sticka på rundsticka. Dela maskantalet på 2 och lägg till en kantmaska på varje sida som du kan sy ihop den i.

Se DROPS leksjon: Kan jag anpassa ett mönster för rundsticka så att jag kan sticka fram och tillbaka?

till toppen

19) Varför visar ni garn i era mönster som har utgått?

Eftersom de olika garnen har olika egenskaper och struktur har vi valt att behålla originalgarnet i våra mönster. Du kan enkelt hitta bra alternativ till varje mönster genom att antingen välja ett annat garn i samma garngrupp, eller använda vår garnkalkulator.

Det är också möjligt att garn som har utgått fortfarande finns kvar hos vissa återförsäljare, eller att någon har ett par nystan liggande som de gärna vill hitta ett mönster till.

Genom att använda vår garnkalkulator får du upp både alternativa garn, och mängd du behöver i den nya kvaliteten.

till toppen

20) Hur gör jag om en damstorlek till en herrstorlek?

Har du hittat ett mönster på en fin dammodell, så är de inte så svårt att göra om den till herrstorlek om du önskar det. Den största skillnaden är längden på ärmar och fram- och bakstycke. Välj den storlek i måttskissen som passar bäst över bröstet. Den extra längden stickas/virkas precis innan man maskar av till ärmkulle/ärmhål. Om arbetet är stickat/virkat ovanifrån och ned så stickas/virkas ärmen lite längre innan man gör den första minskningen på ärmen.

När det gäller extra garnåtgång så är detta väldigt individuellt, men köp hellre ett nystan för mycket än ett för lite.

till toppen

21) Hur undviker jag att långhårigt garn fäller?

Alla garner innehåller överskottsfibrer (från produktionen) som kommer att fälla eller ludda lite. Borstat garn har flera av dessa lösa överskottsfibrer, vilket ger dem större tendenser till att fälla.

Även om man naturligtvis inte kan garantera att borstade garner kan bli 100 % fria från överskottsfibrer så är det möjligt att få plagget att fälla mindre genom att följa dessa steg:

1. När plagget är färdigt (innan du tvättar det) kan du skaka det, så att alla lösa fibrer faller av. OBS: Använd ALDRIG en klädrulle, borste eller liknande som drar i garnet.

2. Lägg plagget i en plastpåse i frysen – temperaturen kommer att få fibrerna att hålla fast mindre i varandra, så de lösa fibrerna kommer att ramla av.

3. Låt det ligga i frysen några timmar innan du tar ut det och skakar det igen.

4. Tvätta plagget enligt tvättråden på banderollen.

till toppen

22) Var på plagget mäts längden?

Hela plaggets längd, som är uppgivet på måttskissen, mäts från innerst vid halskanten (på axeln) och ner till nederkanten på plagget. Det mäts alltså INTE från ytterst på axeln.

På en kofta mäts längden aldrig längs framkanten, om inte detta är tydligt förklarat. Mät alltid längden på insidan av framkantmaskorna.

Se DROPS lektion: Hur man läser en måttskiss

till toppen

23) Hur vet jag hur många nystan jag behöver?

Garnåtgången uppges alltid i antal gram, t.ex. 450 g. För att räkna ut hur många nystan du behöver måste du först veta hur många gram det är i 1 nystan (25 g, 50 g eller 100 g). Du hittar information om vikten på varje nystan om du klickar dig in på varje garn. Sedan kan du dela antal gram du behöver på antal gram i varje nystan. T.ex.: Om du stickar med garn i 50 g-nystan (vilket är det vanligaste) tar du 450 / 50 = 9 nystan.

till toppen

Har du köpt DROPS garn för att göra detta mönster? Då kan du få hjälp av butiken där du köpte garnet. Hitta en lista på DROPS återförsäljare här!
Hittar du fortfarande inte svar på din fråga? Scrolla då ner och ställ en fråga så att en av våra experter kan försöka hjälpa dig. Du får vanligtvis svar inom 5-10 dagar.. Under tiden kan du läsa tidigare frågor och svar till detta mönster eller gå med i DROPS Workshop på Facebook för att få hjälp av andra stickare/virkare!

Kommentarer / Frågor (39)

country flag Jamie Jedinak 20.01.2021 - 05:36:

Hello! Do you know how I can translate this page into English? Thank you so very much these are beautiful and I look forward to learning how to make them thank you for all the links with video etc. :-) happy new year! :-) Jamie

user icon DROPS Design 20.01.2021 kl. 07:56:

Dear Mrs Jedinak, this pattern is available in US-English, click on the scroll down menu below the photo and select your language - remember crochet terms are different in UK-English and in US-English. Happy crocheting!

country flag Kelly 12.10.2019 - 04:31:

Is er een complete video voor het haken van de sokken van Milla? Heeeeel graag :-) Mvg, Kelly

user icon DROPS Design 15.10.2019 kl. 16:24:

Dag Kelly,

Nee, helaas is er niet een complete videotutorial van specifiek deze sokken. Wel van de verschillende technieken die gebruikt worden. De video's vind je onderaan het patroon (boven de opmerkingen). Laat evt. weten waar je tegenaan loopt, zodat we je kunnen helpen.

country flag Natalia Potsada 03.05.2019 - 20:06:

Hallo, mit welcher Reihe aus dem Diagramm beginne ich bei dem Schaft? Danke.

user icon DROPS Design 06.05.2019 kl. 08:33:

Liebe Frau Potsada, das Muster vom Fuß muss beim Schaft weitergehäkelt werden, Die letzte Runde wurde eine 3.Runde im A.1, die 1. Reihe beim Schaft wird dann die 4. Reihe in A.1 (dann Reihe 1 bis 4 arbeiten). Viel Spaß beim häkeln!

country flag Susan 18.09.2018 - 18:06:

Oh darn! I began crocheting this awesome pattern thinking that it would be completely explained. I haven't learned how to read diagrams and your link to read patterns wasn't much help. Unfortunately, I will need to change my project 😟

country flag Neulojaenkeli 18.06.2018 - 05:15:

Koskaan en ollut virkannut sukkia, mutta muuta kyllä paljonkin. Ihmettelin piirostanne kun ei ollut ns. yleisen ohjeen muikainen ja varsinkin tätä kierrokselta toiselle siirtymäkohtaa, sillä se näkyy sukissa aika selkeästi, sen olisi voinut suunnitella paremmin. Muuten sukat kauniit. Ja sain kuin sainkin ohjeesta selvää, vaikka se on sekava. Parempi piirros olisi auttanut asiaa. Onneksi sukista oli aika selkeä kuva kuitenkin.

country flag Bonnie Kisiel 21.10.2017 - 05:51:

I am determined to complete this sock pattern. However, I need someone to clarify why line 3 shows 12 stitches and then line 4 shows that somehow 9 stitches (characters) are supposed to fit into 12 with 4 picots! Thank you.

user icon DROPS Design 23.10.2017 kl. 09:42:

Dear Mrs Kisiel, there are 4 picots in each repeat in width (in A.1B as well as in A.1C) on row 2 in the diagram, then work the row 1-4 and there will be 4 picots on last row in diagram (= row 4). Repeat diagram in height from row 1. Happy crocheting!

country flag Beverly 18.03.2017 - 00:03:

Can you please explain the following: (= 30-40-45 sc). Work 1 sc in every sc while AT THE SAME TIME inc 6-2-0 sc evenly = 36-42-45 sc on round. Continue as follows: A.1A (= 1 st), A.1C (= 12 sts), A.1D over the last 23-29-32 sc.

user icon DROPS Design 20.03.2017 kl. 08:39:

Dear Beverly, work first 1 round with sc, at the same time, inc evenly 6 sc in 1st size and 2 sc in 2nd size (no inc in 3rd size). Then work diagrams: A.1A over the next st, then work A.1C (=12 st) 1 time in width, then repeeat A.1D over the last 23-29-32 sc. Happy crocheting!

Wesam 17.10.2015 - 01:59:

I make it out thank you so much for your help and time, love your pattern and waiting for more, thanks again

Wesam 14.10.2015 - 19:22:

Thanks for responding but I have another question, you make a picot in 2nd round on 2 dcs from the previous round how is that, and I can't figure out that line " picot work 3 ch,work trip in the first of 3 ch".. I'd appreciate it if anyone explain that for me... Thanks again

user icon DROPS Design 15.10.2015 kl. 08:43:

Dear Mrs Wesam, the video below shows how to work a picot: ch3, 1 tr in 1st ch. Happy crocheting!

Wesam 12.10.2015 - 22:09:

Hey, that's a really awesome patern and it's really beautiful socks, but I'm having a small problem, I can't understand the diagrams would anyone help me please. Thanks.

user icon DROPS Design 13.10.2015 kl. 09:37:

Dear Mrs Wesam, please click here to learn more about didagrams. Each st/group of st is representated by 1 symbol - see diagram text. The vertical lines delimit the parts of the diagram to be worked (A.1A, A.1C, A.1D) or to be repeated (A.1B). Happy crocheting!

Kommentér oppskrift DROPS 154-33

Vi vill gärna ha din åsikt om denna modell!

Om du har en fråga kring den, kom ihåg att välja rätt kategori i menyn under, så får du snabbare svar! Obligatoriska fält är markerade med *.