DROPS / 153 / 2

Butterfly Dance by DROPS Design

Stickad DROPS sjal i ”Alpaca” med hålmönster och rätstickning.

DROPS Design: Modell nr z-674
Garngrupp A
-----------------------------------------------------------
Mått: ca 60 cm mätt från nacken och ned längs mittmaskan.
Garnåtgång:
DROPS ALPACA från Garnstudio
200 g nr 8105, isblå

DROPS RUNDSTICKA NR 3,5 (80 cm) - eller det st.nr du måste använda för att få 23 m x 45 v rätst på 10 x 10 cm.
----------------------------------------------------------

Är du osäker på vilken storlek du skall välja? Då kanske det kan hjälpa dig att veta, att modellen på bilden är ca 170 cm lång och använder storlek S eller M. Om du gör en tröja, kofta, klänning eller liknande, hittar du plaggets mått i måttskissen nederst i mönstret.

(Gå vidare till mönster...)

Garnsort
Deals från
40.00 SEK
31.00 SEK

Tips & Hjälp

Tack för att du väljer DROPS Design!

Vi gör allt vi kan för att det ska vara så lätt som möjligt att följa våra mönster.

Därav har varje model specifika instruktions-videos till hjälp. Du hittar dem under varje mönster nederst på sidan.

Vi har även steg-för-steg instruktioner, som kan hjälpa dig att förstå några av de tekniker vi använder i våra mönster.Dem hittar du här!

RÄTST (fram och tillbaka på st):
Maskorna stickas räta på alla varv.

MÖNSTER:
Se diag A.1 till A.6. Diag visar alla v i mönstret sett från rätsidan.

ÖKNINGSRAPPORT:
Det ökas så här på varje v från rätsidan med dubbelt omslag:
VARV 1: Öka med dubbelt omslag innanför 1 kantm i varje sida av sjalen och på varje sida av mittmaskan.
VARV 2: Sticka rm över alla m, sticka det första omslaget rätt så att det blir ett hål, det andra släpps ned.
VARV 3: Öka med dubbelt omslag innanför 1 kantm i varje sida av sjalen och på varje sida av mittmaskan.
VARV 4: Sticka rm över alla m, sticka det första omslaget rätt så att det blir ett hål, det andra släpps ned.
För varje gång ökningsrapporten stickas ökas arb med 8 m.
----------------------------------------------------------

SJAL:
Lägg upp 3 m på rundst 3,5 med Alpaca. Sätt en markör i den 2:a m = mittmaska. Sticka första v så här: 1 rm, 1 omslag, 1 rm, 1 omslag, och 1 rm, vänd och sticka rm tillbaka = 5 m på st. Fortsätt sedan i RÄTST - se förkl ovan SAMTIDIGT som det stickas ÖKNINGSRAPPORT (denna stickas sedan på hela sjalen) – se förkl ovan tills ökningsrapporten har stickats 22 ggr och det är 44 hål uppöver på varje sida av mittmaskan = 181 m på st. Maskantalet är nu delbart med 8 + 5. Sedan stickas det diagram A.1 (ökn stickas som förut och kant- och mittm stickas i rätst). På v i diagrammet med 2 m räta tills och omslag stickas det fram till 1 m före mittm, sticka 1 rm, mittm och ökning som förut på varje sida av denna, 1 rm och fortsätt med diagram A.1.

När diagrammet har stickats 1 gång på höjden är det 197 m på st. Sedan stickas det vidare efter diagram A.2, A.3 och A.4 så här: Sticka kantm och omslag som förut, sticka A.2 (OBS! inga maskor att sticka i A.2 på första v av diag), upprepa A.3 tills det återstår 1 m före mitten, sticka A.4 över denna m, omslag och mittm som förut. Upprepa på den andra sidan av sjalen. Fortsätt att sticka efter A.2, A.3 och A.4 på detta sätt. När A.2-A.4 är stickat 1 gång på höjden är det 229 m på stickan.

Nu ersätts diag A.3 av diag A.5, dessutom har det nu ökats så att det är plats för 2 extra rapporter av A.5 på varje sida av sjalen. Sticka sedan efter diagram A.2, A.5 och A.4 och lägg in fler rapporter av A.5 efterhand som det blir plats. Sticka på detta sätt tills A.5 har stickats totalt 6 ggr på höjden. Det är nu 325 m på st och maskantalet är fortfarande delbart med 8 + 5.

På nästa v från rätsidan stickas det sedan vidare utan ökningsrapport så här:
Sticka 2 rm i första m, sedan * 4 rm, 1 omslag *, upprepa *-* 8 ggr, 97 rm, upprepa från *-* 8 ggr. Sticka 2 rm i mittm, upprepa *-* 8 ggr, 97 rm, upprepa från *-* 8 ggr och avsluta med att sticka 2 m i sista m= 360 m på st, maskantalet är delbart med 8. Sticka 1 varv rät från avigsidan, omslagen från förra varvet stickas vridna rätt så att det inte bildas hål. Därefter stickas kanten på sjalen.

KANT:
Vänd inte arb, arb utan lägg upp 14 nya m till sjalkanten från avigsidan. Vänd arb, sticka 1 v rätt över de 14 nya m. Vänd arb. Sedan stickas det efter diag A.6 över dessa m från avigsidan (1:a v i diag = avigsidan). OBS! På varje v från rätsidan stickas sista m tills med nästa lediga m från sjalen – på detta sätt blir sjalkanten faststickad på sjalen. På nästa v lyfts 1:a m som om den skulle stickas avig. Fortsätt sedan att sticka A.6 längs hela kanten av sjalen = 43 spetsar längs kanten. Klipp av och fäst tråden.

Diagram

= rm från avigsidan
= rm från rätsidan, am från avigsidan
= 2 omslag mellan 2 m, på nästa v stickas endast det ena, det andra släpps ned
= m som minskas från rätsidan
= lyft 1 m, 1 rm, drag den lyfta m över
= 2 m räta tills
= lyft 1 m, 2 m räta tills, drag den lyfta m över
= 1 omslag om stBehöver du hjälp? Här finns instruktionsvideor som kan hjälpa dig!

För att få hjälp med ett mönster ber vi dig att ta kontakt med butiken där du har köpt ditt garn. Har du köpt DROPS garn är du garanterad att få kvalificerad hjälp från våra duktiga DROPS återförsäljare som är specialiserade inom DROPS mönster.

Alla våra mönster är noggrant genomgångna och korrekturlästa, men vi måste ta förbehåll för eventuella felaktigheter. Alla mönster är översatta från Norska beskrivningar och du kan alltid gå in på originalmönstret för mått och beräkningar.

Om du anser att du funnit ett fel i mönstret, skriv gärna en kommentar eller fråga i vårt kommentarsfält. Gå till originalmönstret för modell DROPS 153-2.