DROPS Extra / 0-986

Mr. Kringle's Stocking by DROPS Design

DROPS Jul: Stickad DROPS julsocka i ”Karisma” med norskt mönster

DROPS Design: Modell nr u-721
Garngrupp B
-----------------------------------------------------------
Sockans höjd: ca 35 cm
Fotens längd: ca 25 cm
Garnåtgång:
DROPS KARISMA från Garnstudio
150 g nr 48, vinröd
100 g nr 01, natur

DROPS STRUMPST NR 3,5 – eller det st.nr du måste använda för att få 23 m x 32 v mönsterst på 10 x 10 cm.
DROPS RUNDST (40 cm) NR 2,5 - till vikkant.
TILLBEHÖR: 1 meter rött silkesband till upphängning.
----------------------------------------------------------

(Gå vidare till mönster...)

Tags: jul, nordisk, sockar,
Vi har hundratals med gratis julmönster. Se dem här!
Garnsort
Deals från

Tips & Hjälp

Tack för att du väljer DROPS Design!

Vi gör allt vi kan för att det ska vara så lätt som möjligt att följa våra mönster.

Därav har varje model specifika instruktions-videos till hjälp. Du hittar dem under varje mönster nederst på sidan.

Vi har även steg-för-steg instruktioner, som kan hjälpa dig att förstå några av de tekniker vi använder i våra mönster.Dem hittar du här!

MÖNSTER:
Se mönster A-1 till A-3. Mönstret stickas i slätst.

HÄL:
Det stickas fram och tillbaka i slätst.
VARV 1 (= rätsidan): Sticka tills det återstår 1 m, vänd arb.
VARV 2 (= avigsidan): Lyft första m som om den skulle stickas avig, strama tråden och sticka tills det återstår 1 m, vänd arb.
VARV 3 (= rätsidan): Lyft första m som om den skulle stickas rät, strama tråden och sticka tills det återstår 2 m, vänd arb.
VARV 4 (= avigsidan): Lyft första m som om den skulle stickas avig, strama tråden och sticka tills det återstår 2 m, vänd arb.
Fortsätt så tills det återstår 18 m mitt på st. Fortsätt fram och tillbaka, men nu stickas det 1 m mer för varje v över hälen. För att slippa hål i övergångarna lyfts tråden före den m som stickas mer upp och sätts vriden på st. Sticka tråden tills med m. Sticka så tills det har stickats över alla m på hälen.

MINSKNINGSTIPS:
Minska så här 3 m före markören: 2 m räta tills, 1 rm.
Minska så här efter markören: 1 rm, lyft 1 m som om den skulle stickas rät, 1 rm, drag den lyfta m över.
----------------------------------------------------------

JULSOCKA:
Arb stickas runt på st.
Lägg upp 80 m på rundst 2,5 med vinröd. Sticka slätst i 3 cm. Byt till strumpst 3,5 och sticka 1 v så här: 2 m räta tills och 1 omslag. Sticka 3 räta v. Fördela m så att det är 20 m på var och en av de 4 strumpst. Sticka A-1, sedan stickas det vidare med A-2. KONTROLLERA STICKFASTHETEN! När A-2 har stickats totalt 3 ggr på höjden (arb mäter ca 29 cm), klipps trådarna av. Nu stickas det häl över m från sticka 1 och 4 (= 40 m), de övriga 40 m (= uppepå foten) sätts på 1 tråd. Med början från rätsidan stickas 1 v med vinröd och 1 v med natur över de 40 häl-m SAMTIDIGT som det stickas HÄL - se förkl ovan. Fortsätt med slätst fram och tillbaka med vinröd SAMTIDIGT som det stickas häl. Sticka tills det återstår 2 v av hälen. Sedan stickas 1 v natur och 1 v vinröd. Sedan sätts de 40 m från tråden tillbaka på st och det stickas sedan runt över alla 80 m med vinröd så här (börja v på den 2:a strumpst, dvs efter hälen): Sticka A-2 som förut över de 40 m mitt uppepå foten, sticka 1 m vinröd, 1 m natur, sticka A-3 (= 6 m) över de nästa 36 m SAMTIDIGT som det ökas 1 m (efter de första 18 m) så att mönstret börjar och slutar lika i varje sida och avsluta med 1 m natur och 1 m vinröd. Sticka mönster A.2 2 ggr på höjden efter hälen och avsluta med näst sista v i mönster A.2 (det återstår ca 4,5 cm till färdigt mått). Sätt 1 markör i varje sida så att det blir 40 m uppepå foten och 41 m under foten. Fortsätt med 1 v vinröd och 1 v natur sedan stickas det slätst i vinröd SAMTIDIGT som det minskas för tårna på varje sida av varje markör så här - LÄS MINSKNINGSTIPS: Minska på vartannat v totalt 6 ggr och sedan på varje v totalt 4 ggr. Lägg sockan platt och sy ihop m på översidan av tån med m på undersidan med maskstygn. Klipp av och fäst tråden. Uppläggningskanten viks inåt vid hålvarvet, sy fast med små stygn på insidan utan att det stramar. Trä ett silkesband in och ut överst på baksidan av sockan, detta används när sockan ska hängas upp.

Diagram

= vinröd
= natur

Behöver du hjälp? Här finns instruktionsvideor som kan hjälpa dig!

För att få hjälp med ett mönster ber vi dig att ta kontakt med butiken där du har köpt ditt garn. Har du köpt DROPS garn är du garanterad att få kvalificerad hjälp från våra duktiga DROPS återförsäljare som är specialiserade inom DROPS mönster.

Alla våra mönster är noggrant genomgångna och korrekturlästa, men vi måste ta förbehåll för eventuella felaktigheter. Alla mönster är översatta från Norska beskrivningar och du kan alltid gå in på originalmönstret för mått och beräkningar.

Om du anser att du funnit ett fel i mönstret, skriv gärna en kommentar eller fråga i vårt kommentarsfält. Gå till originalmönstret för modell DROPS Extra 0-986.