DROPS Paris
DROPS Paris
100% Bomull
fra 14.95 kr /50g
DROPS Safran
DROPS Safran
100% Bomull
fra 18.95 kr /50g
Garnet til denne oppskriften koster fra 204.00kr. Les mer.
DROPS 146-32
DROPS Design: Modell nr l-119
Garngruppe C + C
---------------------------------------------------------
Størrelse: S/M – L/XL
Passer hodemål: ca 54/56 - 56/58 cm
Materialer: DROPS BOMULL-LIN fra Garnstudio
300-300 gr. f.nr 02, natur
Eller:
DROPS PARIS fra Garnstudio
300-300 gr. F.nr 17, naturhvit
Og til blomsterdekorasjon:
DROPS SAFRAN fra Garnstudio
50 gr. f.nr 26, grågrønn
50 gr. f.nr 14, militærgrønn
50 gr. f.nr 11, sterk gul
50 gr. f.nr 23, brun
50 gr. f.nr 21, beige
50 gr. f.nr 18, naturhvit

DROPS HEKLENÅL NR 3 - eller nålen du må bruke for å få 16 fm i bredden og 17 rader i høyden med 2 tråder Bomull-Lin eller Paris på 10 x 10 cm.
---------------------------------------------------------

-------------------------------------------------------

Alternativt garn – Se hvordan du kan bytte garn her
Garngruppe A til F – Bruk samme oppskrift og bytt garn her
Garnforbruk ved alternativt garn – Bruk vår garnkalkulator her

-------------------------------------------------------

DROPS Paris
DROPS Paris
100% Bomull
fra 14.95 kr /50g
DROPS Safran
DROPS Safran
100% Bomull
fra 18.95 kr /50g
Garnet til denne oppskriften koster fra 204.00kr. Les mer.

Instruksjoner

HEKELINFO:
Etter den siste fm på omg, fortsett til neste omg med 1 fm i neste fm (= 1.fm fra forrige omg). NB: Markere beg av omg med en merketråd mellom siste fm på omg og 1.fm på neste omg, la merketråden følge med oppover.
---------------------------------------------------------

HATT:
Hatten hekles rundt fra toppen og ned. Hekle 4 lm på nål 3 med 2 tråder Bomull-Lin eller 2 tråder Paris og sett de til en ring med 1 kjm i første lm. HUSK PÅ HEKLEFASTHETEN!
1.OMG: Hekle 1 lm, 5 fm om ringen – les HEKLEINFO.
2.OMG: Hekle 2 fm i hver fm = 10 fm
3.OMG: * 2 fm i første fm, 1 fm i neste fm *, gjenta fra *-* = 15 fm.
4.OMG: * 2 fm i første fm, 1 fm i neste fm, 1 fm i neste m *, gjenta fra *-* = 20 fm.
Sett 1 merketråd på beg av omg. Videre skal det økes 5 fm på hver omg, øk på samme sted som på forrige omg, dvs at det blir 1 fm mer mellom hver økning for hver omg.
Sirklen blir etter hvert som en femkant. Fortsett slik til det er heklet totalt 16-17 omg = 80-85 fm på omg. Videre hekles det rundt og rundt med 1 fm i hver fm til arb måler 15-16 cm fra midten. Videre hekles det brem slik:
1.OMG: Hekle 1 fm i hver fm samtidig som det økes 8 fm jevnt fordelt = 88-93 m.
2.OMG: Hekle 1 fm i hver fm.
3.-19.OMG: Fortsett som 1. og 2.omg, hvor det økes 8 fm på ulike omg, mens det hekles fm i hver fm på like omg.
20.OMG: Hekle 1 fm i hver fm, avslutt med 1 kjm i første fm = 160-165 fm.
Klipp og fest tråden.

SNOR:
Hekle lm med Safran f.nr 26 på nål 3 til snoren måler ca 180 cm, klipp og fest tråden.

LITEN BLOMST:
Hekle slik: 4 lm med Safran f.nr 11 på nål 3 og sett dem til 1 ring med 1 kjm i første lm.
1.OMG: Hekle 1 lm, 5 fm om ringen, 1 kjm i første lm på beg av omg.
2.OMG (bytt til f.nr 23). I hver fm hekles: * 3 lm, 2 st, 1 lm, 1 fm *, gjenta fra *-* ut omg og avslutt med 1 kjm i 1.lm på beg av omg (= 5 blader). Klipp og fest tråden.

STOR BLOMST:
Hekle slik: 4 lm med Safran f.nr 21 på nål 3 og sett dem til 1 ring med 1 kjm i første lm.
1.OMG: Hekle 1 lm, 5 fm om ringen, 1 kjm i første lm på beg av omg.
2.OMG (bytt til f.nr 18). I hver fm hekles: * 4 lm, 3 dbl-st, 1 lm, 1 fm *, gjenta fra *-* ut omg og avslutt med 1 kjm i 1.lm på beg av omg (= 5 blader). Klipp og fest tråden.

BLAD:
Bladet hekles med masker på begge sider i en lm-rekke. 2 blader hekles med f.nr 26 og 1 blad hekles med f.nr 14. Hekle slik: 8 lm, snu og hopp over første lm, fortsett med 2 fm, 3 st, 2 fm. Hekle 1 lm på slutten av raden, fortsett på den andre siden av raden med 2 fm, 3 st, 2 fm, avslutt med 1 kjm i 1.fm. Klipp og fest tråden.

GRENER:
1 gren hekles med f.nr 26 og 2 grener hekles med f.nr 14. Hekle slik: 8 lm, 1 fm i snoren der grenen ønskes plassert, 8 lm, klipp trådene og knyt 1 knute nederst i beg og slutt av lm rekken. Hekle 2 grener til.

MONTERING:
Sy fast blomstene og bladende på snoren. Legg snoren 2 ganger rundt hatten, før det knytes en sløyfe.
Har du et spørsmål? Se listen over ofte stilte spørsmål (FAQ)

Strikkefasthet er det som avgjør de endelige målene på arbeidet ditt, og er ofte målt per 10 x 10 cm. Det er angitt slik: antall masker i bredden x antall rader i høyden - for eksempel: 19 masker x 26 rader med glattstrikk = 10 x 10 cm.

Strikkefasthet er veldig individuelt; noen strikker løst og andre strikker stramt. Du justerer strikkefastheten din med pinnestørrelsen, det er derfor den oppgitte pinnestørrelsen kun er veiledende! Du må selv justere dette opp eller ned slik at DIN strikkefasthet stemmer overens med strikkefastheten i oppskriften. Om du strikker med en annen strikkefasthet en angitt vil du få et annet garnforbruk, og andre mål på arbeidet ditt enn det som står i oppskriften..

Strikkefasthet er også det som avgjør hvilke garn som kan byttes med hverandre: så lenge du oppnår den samme strikkefastheten kan du helt fint bytte garn.

Se DROPS leksjon: Slik måler du strikkefastheten

Se DROPS video: Hvordan sjekke strikkefasthet / lage prøvelapp

Garnmengde blir alltid oppgitt i antall gram, for eksempel 450 g. For å regne ut hvor mange nøster du trenger må du først vite hvor mange gram som er i 1 nøste (25g, 50g eller 100g). Du finner informasjon om nøstenes vekt om du trykker deg inn på hvert enkelt garn. Så kan du dele antall gram du trenger på antall gram i hvert nøste. For eksempel: Hvis du strikker med garn i 50g-nøster (dette er det vanligste) tar du 450 / 50 = 9 nøster.

Det som er viktig når man bytter til et andet garn er at strikkefastheten blir overholdt. Så lenge du oppnår den samme strikkefastheten, får du samme mål som står i målskissen. Det er lettere å oppnå den samme strikkefastheten med garn fra samme garngruppe. Du kan også bruke flere tråder av et tynnere garn, for å oppnå samme strikkefasthet som med et tykkere garn. Her kan du prøve vår garnkalkulator. Vi anbefaler at du alltid strikker en prøvelapp.

Vær OBS på: at ved bytte av garn kan plagget få et annet utseende enn på bildet da ulike garn ofte har forskjellige strukturer og egenskaper.

Se DROPS leksjon: Kan jeg bruke et annet garn enn hva som er angitt i oppskriften?

Alle våre garn er sortert i garngrupper fra A-F etter tykkelse og strikke/heklefasthet – A er de tynneste garnene, og F er de tykkeste. På den måten er det lettere for deg å finne garnalternativer til hver oppskrift, skulle du ønske det. Alle garn i samme garngruppe har samme strikkefasthet og kan med letthet byttes med hverandre. Når det er sagt er det lurt å bemerke at forskjellige garn har ulike egenskaper og tekstur som kan gi det ferdige arbeidet et unikt utseende.

Trykk her for en oversikt over våre garngrupper

Øverst på hver oppskrift ligger en link til garnkalkulatoren vår, denne kan hjelpe deg om du ønsker å bytte garn. Ved å fylle inn det garnet du ønsker å bytte bort, i tillegg til garnmengden i din størrelse og antall tråder det strikkes med vil garnkalkulatoren finne gode alternativer, med samme strikkefasthet. Det vil i tillegg opplyses om hvor mange gram du trenger i den nye kvaliteten, og eventuelt om du må strikke med flere tråder. De fleste nøster kommer i 50g (enkelte kommer i 25g eller 100g).

Om du har et plagg som strikkes med ulike farger må hver farge konverteres for seg. Om det strikkes med flere tråder av ulike garn, for eksempel 1 tråd Kid Silk og 1 tråd Alpaca, må du fylle dem inn hver for seg slik at du får opp alternativer for hver av dem.

Trykk her for å se garnkalkulatoren

Siden de ulike garnene har forskjellige egenskaper og tekstur har vi valgt og beholde det originale garnet i oppskriftene våre. Du kan lett finne gode alternativer til hver oppskrift ved å enten velge et annet garn i samme garngruppe, eller bruke vår garnkalkulator

Det er også mulig at utgåtte garn fortsatt er å finne hos enkelte forhandlere, eller at noen har et par nøster liggende som de gjerne vil finne en oppskrift til.

Ved å bruke vår garnkalkulator vil du få opp både alternative garn, og mengde du trenger i den nye kvaliteten.

Hvis du synes det er vanskelg å velge hvilken størrelse du skal lage, kan det være en god ide å måle et plagg du har og liker størrelsen på. Sammenlign målene med målskissen og velg den størrelsen som passer deg best.

Du finner målskissen nederst i oppskriften.

See DROPS lesson: Hvordan man leser en målskisse

Pinnestørrrelsen som står oppgitt i oppskriften er kun veiledende, det som er viktig er at den angitte strikkefastheten blir overholdt. Siden strikkefasthet er veldig individuelt, må du selv justere pinnestørrelsen slik at DIN strikkefasthet stemmer overens med det som står i oppskriften – kanskje må du avvike 1 eller 2 størrelser fra det som står i oppskriften, og det er helt greit. . Vi anbefaler at du strikker prøvelapper.

Om du har feil strikkefasthet risikerer du at målene på plagget ikke stemmer overens med målene på målskissen.

Se DROPS leksjon: Slik måler du strikkefastheten

Se DROPS video: Hvordan sjekke strikkefasthet / lage prøvelapp

Å strikke ovenfra og ned gir strikkeren mer fleksibilitet til å tilpasse underveis. Det er for eksempel enklere å prøve plagget på underveis, samt å tilpasse lengden etter ønskede mål.

Oppskriften er nøye forklart i den rekkefølge det strikkes/hekles i. Inneholder oppskriften diagrammer er disse i strikkeretningen og leses på vanlig måte.

Et strikkediagram viser hver pinne og hver maske sett fra rettsiden - altså slik arbeidet ser ut fra retten. 1 rute = 1 maske. Diagrammet leses fra høyre mot venstre, nedenfra og opp.

Når det strikkes frem og tilbake på pinnen, strikkes annenhver pinne i diagrammet fra rettsiden, og annenhver pinne i diagrammet strikkes fra vrangen. Når det strikkes fra vrangen må diagrammet strikkes motsatt: altså fra venstre mot høyre, rettmasker strikkes vrang, vrangmasker strikkes rett osv

Når det strikkes rundt på rundpinne/strømpepinne strikkes hver pinne i diagrammet fra rettsiden (fra høyre mot venstre).

Se DROPS leksjon: How to read knitting diagrams

Det er enkelt å hekle etter diagram, hvert symbol hekles i den rekkefølgen det vises i diagrammet. Det hekles fra ventsre mot høyre, nedenfra og opp eller i sirkel fra midten og ut.

Når man hekler frem og tilbake hekles annenhver rad i diagrammet fra rettsiden (fra høyre mot venstre), og annenhver rad hekles fra vrangsiden (fra venstre mot høyre).

Når man hekler rundt, hekles hver rad i diagrammet fra rettsiden - altså fra høyre mot venstre.

Når man hekler etter et sirkeldiagram begynner man i midten av sirkelen og jobber seg fra høyre mot venstre, rad for rad utover

Radene begynner gjerne med x-antall luftmasker (som tilsvarer høyden på neste maske), dette er enten tegnet inn i diagrammet, eller så står det forklart i oppskriften.

Se DROPS leksjon: How to read crochet diagrams

Dersom en oppskrift har flere diagrammer som strikkes etter hverandre i bredden, kan det ofte være skrevet slik: " Strikk A.1, A.2, A.3 totalt 0-0-2-3-4 ganger". Dette betyr at A.1 og A.2 strikkes 1 gang i alle størrelser og A.3 strikkes det antall ganger som står i hver størrelse (S=0, M=0, L=2, XL=3, XXL=4 ganger).

Diagrammene leses som vanlig: start med første rad i A.1, så første rad i A.2, første rad i A.3 osv.

Se DROPS lektion: Hvordan leser man strikkediagrammer

Se DROPS lektion: Hvordan leser man heklediagrammer

I de større størrelsene vil den totale overvidden fra ermtipp til ermtipp fortsatt være større enn i de mindre størrelsene, selvom selve ermet er litt kortere. De større størrelsene har høyere ermkuppel og i tillegg har de en bredere skuldervidde. På denne måten blir det god passform i alle størrelser.

Hele plaggets lengde, som er oppgitt på målskissen, måles fra innerst ved halskanten (på skulderen) og ned til nederkanten på plagget. Altså det måles IKKE fra ytterst på skulderen.

På en jakke måles lengden aldri langs stolpen, hvis ikke dette er tydelig forklart. Mål alltid lengden på innsiden av stolpemaskene.

Se DROPS leksjon: Hvordan lese en målskisse

Diagrammer gjentas ofte enten i høyden eller på omgangen (i bredden). 1 rapport er diagrammet akkurat slik det vises i oppskriften, flere rapporter av et diagram sikter til hvor mange ganger diagrammet skal gjentas. Hvis det for eksempel står at det skal strikkes 5 rapporter av A.1 på omgangen skal diagram A.1 gjentas 5 ganger etter hverandre bortover. Hvis det står at det skal strikkes 2 rapporter av A.1 i høyden, skal du strikke hele diagram A.1 ferdig og så begynne på nytt og strikke hele diagrammet en gang til. .

Luftmasker fyller litt mindre enn andre masker, så for at oppleggskanten ikke skal bli for stram hekler vi opp flere luftmasken på starten av arbeidet. Dette antalelt blir justert allerede på neste omgang.

Vrangbord er mer elastisk enn glattstrikk og trekker seg derfor mer sammen. Ved å øke masker før vrangborden unngår man at det blir en markant viddeforskjell på vrangborden og resten av bolen.

Det er fort gjort å felle av for stramt, og for å kompensere for dette legger vi ofte inn kast som også felles av for at nedkantene ikke skal bli for stramme.

Se DROPS video: Hvordan felle av med kast

For å få en jevn økning, kan det for eksempel økes på vekselvis hver 3. og 4. pinne slik: Strikk 2 pinner og øk på den 3.pinnen, strikk 3 pinner og øk på den 4.pinnen. Dette gjentas til økingene er ferdige.

Se DROPS leksjon: Øke/Felle vekselvis på hver 3. og 4.pinne

Hvis du foretrekker å strikke rundt istedenfor å strikke frem og tilbake, kan du selvfølgelig gjøre det. Da må du selv legge inn oppklippsmasker (ofte 5 masker) midt foran, ellers følges oppskriften som vanlig. Når du egentlig skulle ha snudd arbeidet og strikket tilbake, strikker du isteden over oppklippsmaskene og fortsetter å strikke rundt.

Se DROPS video: Hvordan klippe opp for armhull

Foretrekker du å strikke genseren frem og tilbake i flere deler og sy sammen til slutt, kan du gjerne gjøre det selv om oppskriften er skrevet for rundpinne. Del maskeantallet for bolen i 2 og legg til 1 kantmaske i hver side som du kan sy sammen i.

Se DROPS leksjon: Kan jeg tilpasse en oppskrift for rundpinne slik at jeg kan strikke den frem og tilbake?

Mønsterrapportene på plagget kan variere litt i de ulike størrelser pga ulike proporsjoner. Om du ikke lager samme størrelse som på bildet, vil det kanskje avvike noe - dette er nøye vurdert og gradert slik at det totale inntrykket skal bli det samme i alle størrelser.

Følg oppskrift og diagram for din størrelse!

Har du funnet en fin damemodell som du vil gjøre om til herrestørrelse. Det er ikke så vanskelig: Den største forskjellen er lengden på ermer og bolen. Velg den størrelsen i målskissen som passer best i brystvidden. Den ekstra lengden strikkes/hekles rett før man feller til ermkuppel/ermåpning. Dersom arbeidet er strikket/heklet ovenfra og ned så strikkes/hekles ermet litt lengere før første felling under ermet (øverst på ermet).

Når det gjelder ekstra garnmengde så er dette veldig individuelt, men kjøp heller et nøste for mye enn 1 nøste for lite.

Det er alltid litt løse fibre i garn og særlig garn der tråden er børstet (altså hårete garn). Med andre ord: garnet kan røyte, og dette skjer i større eller mindre grad, alt etter hvordan garnet er spunnet.

Garn kan også røyte om det bæres under eller over et annet plagg som drar i fibrene, det er derfor ikke mulig å garantere at et plagg blir helt røytefritt.

Her er et par tips om hvordan du lettest får et godt resultat ved bruk av garn med litt mer løse fibre:

1. Før du tar i bruk det ferdige plagget så rist det godt. NB- IKKE bruk klesrulle eller andre metoder som trekker garnhårene ut.

2. Dersom det fortsatt er flere løse fibre etter at plagget er ristet, så legg det i en plastpose og putt det i fryseren et par timer - ved å utsette plagget for frost vil ikke lengre fibrene lime seg så godt sammen, og løse fibre vil lettere slippe taket. Rist deretter igjen.

3. Husk å alltid vaske plagget etter vaskeanvisning. Plagg i hårete garn trenger gjerne å ristes igjen når det er tørt, slik at hårene reiser seg og evt løse fibre faller av.

Nupper er en naturlig prosess som skjer til og med på de mest fine og ekslusive fibre. Det er et naturlig tegn på bruk og slitasjone og er vanskelig å unngå. Det blir mest tydelig der hvor det er mest friksjon på plagget, som under armene og på håndleddene.

Du kan få ditt plagg til å se ut som nytt igjen ved å fjerne nuppene med en nuppefjerner.

Finner du fortsatt ikke svaret du leter etter? Scroll ned og legg igjen spørsmålet ditt, så vil en av våre eksperter prøve å hjelpe deg. Du får vanligvis svar innen 5-10 arbeidsdager.
I mellomtiden kan du lese tidligere spørsmål og svar som andre har lagt igjen på denne oppskriften eller bli med i DROPS Workshop på Facebook for å få hjelp av andre strikkere/heklere!

Du vil kanskje også like...

Kommenter oppskrift DROPS 146-32

Vi vil gjerne høre din mening om denne modellen!

Hvis du ønsker å stille et spørsmål, husk å velge riktig kategori i menyen under - det vil sørge for at du får svar raskere. Obligatoriske felt er markert med *.

Kommentarer / Spørsmål (89)

country flag Debbie wrote:

Can this pattern be adapted for a baby size?

14.02.2022 - 14:03

DROPS Design answered:

Dear Debbie, probably - we are unfortunately not able to adjust every pattern to every single request, you are welcome to contact your DROPS store -even per mail or telephone- for any further individual assistance. Thanks for your comprehension.

14.02.2022 - 15:27

country flag Chris Kramer wrote:

I’d like to try this pattern with Rewind tape yarn from Lion brand. How do I convert it?

19.07.2020 - 16:16

country flag Esther Foley wrote:

Thank you for just letting me print it rather than having to download those extensions. I will always comeback to your site .thanks again . Esther Foley

12.07.2020 - 21:22

country flag Sabina Weinfurter wrote:

Betreffend der Zunahme für Krempe: genau so, wie oben? Oder 'unregelmäßig? Ist mir nicht ganz klar!

10.06.2019 - 19:43

DROPS Design answered:

Liebe Frau Weinfurter, die Zunahmen für die Krempe werden gleichmäßig verteilt zugenommen - hier lesen Sie wie man regelmäßig verteilt zunimmt. Viel Spaß beim häkeln!

11.06.2019 - 12:04

country flag Patmartin45 wrote:

How can I order all of the yarn for this piece for $24.90?

07.05.2019 - 19:57

DROPS Design answered:

Dear Patmartin45, the yarn cost is calculated from the materials needed to make the pattern in its smallest size. Some yarns, like DROPS Paris, have different prices for different colors or types - in this case, DROPS Paris recycled Denim is cheaper than Paris uni and we calculate the pattern costs from the cheapest of all the different prices. You can also check out the "DROPS Deals" under the "Yarns" menu nd get this yarns for even less. Happy crocheting!

07.05.2019 - 21:15

country flag Fabienne Jaulin wrote:

Bonjour, J'ai fait mon échantillon avec deux fils Paris et un crochet de 3 mais j'obtiens seulement 15 ms et 15 rangs. J'ai pensé tenter avec un crochet de 2.5 mais j'ai peur que ce soit trop petit. Qu'en pensez-vous? Merci!

06.05.2019 - 14:14

DROPS Design answered:

Bonjour Mme Jaulin, vous pouvez réessayer avec le crochet 3 en crochetant un peu plus souple - juste ce qu'il faut pour avoir l'échantillon, ou bien/et essayer avec un crochet 2,5 pour voir la différence, utilisez celui qui se rapproche le plus de la bonne tension. Bon crochet!

06.05.2019 - 14:59

country flag Janni wrote:

Kommer man stivelse i hatten for at holde faconen, ellers den fast nok i sig selv. Ville være lidt træt af, at skyggen dækker øjnene. Men rigtigt elegant hat

11.06.2018 - 09:07

DROPS Design answered:

Hej Janni, det skal ikke være nødvendigt hvis man hækler i DROPS Bomull-Lin og overholder hæklefastheden. God fornøjelse!

12.06.2018 - 11:22

country flag Marta wrote:

Ik vraag me af hoe het mogelijk is om garen wat geschikt is voor een haaknaald van 5mm te haken met dubbele draad op een haaknaald van 3 mm?

22.05.2018 - 10:34

DROPS Design answered:

Dag Marta, Het is de bedoeling dat de hoed vrij strak wordt gehaakt, zodat hij mooi stevig wordt. Vandaar de kleine naald, maar je moet misschien wel de haaknaald aanpassen, zodat je je de juiste stekenverhouding hebt.

23.05.2018 - 11:09

country flag Alba wrote:

Buongiorno dove posso trovare i vostri filati vicini a Padova o Vicenza? Siete presenti alla fiera Abilmente di Vicenza? Vorrei fare un cappello anche in lana antiallergica che filato posso usare ?Grazie Alba

22.02.2018 - 13:43

DROPS Design answered:

Buongiorno Alba, seguendo questo link può trovare tutti i nostri rivenditori. Purtroppo non saremo presenti alla fiera di Vicenza. Per un'assistenza personalizzata sui nostri filati, contatti il rivenditore. Buon lavoro"

22.02.2018 - 16:13

country flag Julie wrote:

Bonjour, j'ai commencé ce superbe chapeau en suivant les instructions à la lettre en utilisant un crochet 3. Mais il semble qu'un erreur se soit produite dans les explications car le résultat est à la taille d'un bébé. Pourriez vous me dire quelle taille de crochet je dois utiliser pour avoir le même résultat? lorsque je cherche dans votre gamme de fils, il semble que le paris doit être crocheté en 5. Merci pour votre lecture et je l’espère votre réponse.

31.05.2016 - 15:39

DROPS Design answered:

Bonjour Julie, pensez à bien vérifier votre échantillon, soit 16 ms = 10 cm de large avec 2 fils Paris (ou Bomull-Lin), on crochète ici avec le fil en double et un crochet plus fin pour avoir la texture souhaitée. N'hésitez pas à ajuster les augmentations du haut du chapeau à votre taille si besoin. Bon crochet!

31.05.2016 - 17:00