DROPS Snow
DROPS Snow
100% Ull
från 26.95 kr /50g
DROPS Vienna
DROPS Vienna
91% Mohair, 9% Polyester
Utgått
se alternativ
DROPS SS24
DROPS 98-14
Löskrage:
Storlek: one-size
Garnåtgång: DROPS Snow från Garbnstudio
100 gr nr 01, natur
och använd: DROPS Vienna från Garbnstudio
50 gr nr 21, natur

DROPS St nr 9 - eller det st.nr du måste ha för att få 10 m x 14 v i slätst på 10 x 10 cm.
DROPS Virknål nr 10.

-------------------------------------------------------

Alternativt garn – Se hur du kan byta garn här
Garngrupp A till F – Använd samma mönster och byt garn här
Garnåtgång vid alternativt garn – Använd vår garn-konverterare här

-------------------------------------------------------

DROPS Snow
DROPS Snow
100% Ull
från 26.95 kr /50g
DROPS Vienna
DROPS Vienna
91% Mohair, 9% Polyester
Utgått
se alternativ

Instruktioner

Rätst (fram och tillbaka på st):
Sticka räta m på varje varv.

Ökningstips: Öka från rätsidan genom att göra 1 omslag efter rm. På nästa v (avigan) stickas omslaget vridet räta (sticka i bakre delen på m i stället för i främre) så att det inte blir hål. Nästa gång det ökas görs omslaget före rm så att ökningen görs i växelvis höger och vänster sida på de aviga partierna.

Löskrage: Arb stickas fram och tillbaka på st, uppifrån och ner. Lägg upp 43 m på st 9 med Snow. Första v stickas så här från rätsidan: * 1 rm, 2 am *, upprepa *-* och avsluta med 1 rm. Fortsätt så. När arb mäter 12 cm ökas alla 2 am till 3 am (sett från rätsidan) - läs ökn.tips = 57 m. Upprepa ökningen av aviga m efter 2 v = 71 m. Fortsätt öka på samma sätt på vart 4:e v totalt 3 ggr = 113 m på st. När arb mäter 22 cm maskas det av löst.
Sy ihop kragen kant i kant i de yttersta maskbågarna så att sömmen inte blir tjock.

Virkade kanter: Virka nederst runt kragen med nål 10 och 2 trådar Vienna så här: 1 fm i första m, * 2 lm, hoppa över ca 1 cm, 1 fm i nästa m *, upprepa *-* och avsluta med 2 lm och 1 sm i första fm i början på v.
Virka en motsvarande kant överst på kragen på samma sätt men med bara 1 lm mellan varje fm (i stället för 2).
Basker:
Storlek: one-size
Garnåtgång: DROPS Snow från Garbnstudio
100 gr f. nr 01, natur

DROPS Strumpst nr 9 - eller det st.nr du måste ha för att få 12 m x 10 v med Björnbärsmönster på 10 x 10 cm.
DROPS Strumpst nr 7 -
eller det st.nr du måste ha för att få 12 m x 16 v i slätst på 10 x 10 cm.

Björnbärsmönster: När detta mönster stickas runt kommer rätsidan på insidan av arb. Mönstret är delbart med 4.
varv 1: Sticka aviga m.
varv 2: * Sticka 3 m i samma m så här: 1 rm, 1 am, 1 rm, sedan stickas de följande 3 m aviga tills *, upprepa *-*.
varv 3: Sticka aviga m.
varv 4: * 3 am tills, sedan stickas det 3 m i nästa m så här: 1 rm, 1 am, 1 rm *, upprepa *-*.

Rätstickning (runt på strumpst):
*1 räta v, 1 avigt v *, upprepa *-* uppöver.

Basker: Lägg upp 60 m fördelat på strumpst 7 med Snow och sticka 8 v i rätst - se förkl ovan. Sedan stickas det 1 räta v samtidigt som det ökas 36 m jämnt fördelat = 96 m. Byt till strumpst 9 och sätt en märktråd i början på v (= mitt bak). Nu stickas det Björnbärsmönster - se förkl ovan. Obs: Se till att börja varje v precis efter märktråden så att ”björnbären” kommer på snedden över varann. När arb mäter 12 cm stickas det 1 räta v samtidigt som det minskas 40 m jämnt fördelat = 56 m. Sticka 1 avigt v, sedan vidare i Björnbärsmönster till arb mäter 16 cm. Sticka 1 räta v samtidigt som det minskas 36 m jämnt fördelat = 20 m. Sticka 1 avigt v och fortsätt sedan mönstret tills arb mäter 20 cm. Nu stickas alla m räta ihop 2 och 2 = 10 m. Drag en tråd genom resterande m, drag åt och fäst ordentligt. Vänd mössan så att rätsidan på mönstret kommer utåt.
Har du en fråga? Se en lista på ofta ställda frågor (F&Q)

Stickfasthet är det som avgör de slutliga måtten på ditt arbetet, och mäts ofta per 10 x 10 cm. Det anges såhär: antal maskor på bredden x antal varv på höjden - till exempel: 19 maskr x 26 varv i slätstickning = 10 x 10 cm.

Stickfasthet är väldigt individuellt; vissa stickar löst och andra stickar stramt. Du justerar din stickfastheten med storleken på stickorna, det är därför som den storleken på stickor som uppges endast är vägledande! Du måste själv justera detta upp eller ner så att DIN stickfasthet stämmer överens med stickfastheten i mönstret. Om du stickar med en annan stickfasthet än den angivna så kommer du att få en annan garnåtgång och andra mått på ditt arbetet än det som står i mönstret.

Stickfasthet är också det som avgör vilka garn som kan bytas mot varandra: så länge du uppnår samma stickfasthet kan du utan problem byta garn.

Se DROPS leksjon: Så mäter du stickfastheten

Se DROPS video: Stickfasthet - provlapp

Garnåtgången uppges alltid i antal gram, t.ex. 450 g. För att räkna ut hur många nystan du behöver måste du först veta hur många gram det är i 1 nystan (25 g, 50 g eller 100 g). Du hittar information om vikten på varje nystan om du klickar dig in på varje garn. Sedan kan du dela antal gram du behöver på antal gram i varje nystan. T.ex.: Om du stickar med garn i 50 g-nystan (vilket är det vanligaste) tar du 450 / 50 = 9 nystan.

Det som är viktigt när man byter till ett annat garn är att stickfastheten hålls. Så länge du uppnår samma stickfasthet får du samma mått som står i måttskissen. Det är lättare att uppnå samma stickfasthet med garn från samma garngrupp. Du kan också använda fler trådar av ett tunnare garn för att uppnå samma stickfasthet som med ett tjockare garn.Här kan du prova vår konverterare. Vi rekommenderar att du alltid stickar en provlapp.

Var OBS på att vid byte av garn kan plagget få ett annat utseende än på bilden då olika garn ofta har olika struktur och egenskaper.

Se DROPS lektion: Kan jag använda ett annat garn än det som uppges i mönstret?

Alla våra garn är uppdelade i garngrupper (från A till F) efter tjocklek och stickfasthet – grupp A innehåller de tunnaste garnerna och grupp F de tjockaste. Detta gör det enklare för dig att hitta ett alternativt garn till våra mönster, om du skulle vilja det. Alla garner inom samma grupp har samma stickfasthet och kan enkelt ersätta varandra. Olika garn har dock olika struktur och egenskaper vilket kommer att ge slutresultatet ett unikt utseende och känsla.

Klicka här för en översikt över garnen i de olika garngrupperna

Längst upp på alla våra mönster hittar du en länk till vår konverterare, som är ett verktyg du kan använda om du vill använda ett annat garn än det som föreslås i mönstret. Genom att fylla i det garn som du önskar ersätta, antal gram (i din storlek) och antal trådar så får du fram alternativa garn med samma stickfasthet. Du får besked om hur mycket du behöver i de alternativa garnen och om du behöver använda fler trådar. De flesta nystan innehåller 50 g (vissa 25 g eller 100 g).

Om det är fler färger i mönstret så måste varje färg konverteras separat. Ifall mönstret stickas eller virkas med fler trådar av olika garner (t.ex. 1 tråd Alpaca och 1 tråd Kid-Silk) får du konvertera varje garn individuellt för att hitta alternativ.

Klicka här för att se vår konverterare

Eftersom de olika garnen har olika egenskaper och struktur har vi valt att behålla originalgarnet i våra mönster. Du kan enkelt hitta bra alternativ till varje mönster genom att antingen välja ett annat garn i samma garngrupp, eller använda vår garnkalkulator.

Det är också möjligt att garn som har utgått fortfarande finns kvar hos vissa återförsäljare, eller att någon har ett par nystan liggande som de gärna vill hitta ett mönster till.

Genom att använda vår garnkalkulator får du upp både alternativa garn, och mängd du behöver i den nya kvaliteten.

Om du tycker att det är svårt att bestämma vilken storlek du ska göra kan det vara en bra idé att mäta ett plagg du redan har och gillar storleken på. Jämför sedan måtten med måtten i mönstrets måttskiss och välj den storlek som passar bäst.

Du hittar måttskissen längst ner i mönstret.

Se DROPS-lektion: Så här läser du en måttskiss

Storleken på stickan som står uppgivet i mönstret är endast vägledande, det som är viktigt är att den uppgivna stickfastheten stämmer. Eftersom stickfasthet är väldigt individuellt så måste du själv justera storleken så att DIN stickfasthet stämmer överens med det som står i mönstret – kanske måste du avvika en eller två storlekar från det som står i mönstret, och det gör ingenting. Vi rekommenderar att du stickar provlappar.

Om du har fel stickfasthet så riskerar du att måtten på plagget inte stämmer överens med måtten på måttskissen.

Se DROPS lektion: Så mäter du stickfastheten

Se DROPS video: Hur kontrollerar man stickfastheten / gör provlapp

Att sticka ovanifrån och ner ger mer flexibilitet och plats för personliga justeringar. Det är också enklare att prova plagget under arbetets gång, samt att justera längden på fram- och bakstycke och ärmar.

Mönstret är noga förklarat i den ordning det stickas/virkas i. Om mönstret innehåller diagram är dessa i stickriktningen och ska läsas på vanligt sätt.

Ett stickdiagram visar varje varv och varje maska från rätsidan. Det ska stickas nerifrån och upp från höger till vänster. 1 ruta = 1 maska.

När man stickar fram och tillbaka, stickas vartannat varv i diagrammet från rätsidan och vartannat från avigsidan. När det stickas från avigsidan måste diagrammet stickas motsatt: alltså från vänster till höger, rätmaskor stickas avigt och avigmaskor stickas räta osv.

När det stickas runt på rundsticka/strumpsticka stickas varje varv i diagrammet från rätsidan (från höger till vänster).

Se DROPS lektion: Hur man läser stickdiagram

Det är enkelt att virka enligt diagram, varje symbol virkas i den ordning som det visas i diagrammet. Det virkas från vänster till höger, nedifrån och upp eller i cirkel från mitten och ut.

När man virkar fram och tillbaka virkas vartannat varv i diagrammet från rätsidan (från höger till vänster) och vartannat varv virkas från avigsidan (från vänster till höger).

När man virkar runt, virkas varje varv i diagrammet från rätsidan - alltså från höger till vänster.

När man virkar enligt ett cirkeldiagram börjar man i mitten av cirkeln och jobbar sig från höger till vänster, varv efter varv utåt.

Varven börjar gärna med x antal luftmaskor (som motsvarar höjden på nästa maska), detta är antingen inritat i diagrammet, eller så står det förklarat i mönstret.

Se DROPS lektion: Hur man läser virkdiagram

Om ett mönster har flera diagram som stickas efter varandra på bredden, kan det ofta vara skrivet på detta sätt: ”Sticka A.1, A.2, A.3 totalt 0-0-2-3-4 gånger”. Detta betyder att A.1 och A.2 stickas en gång i alla storlekar och A.3 stickas det antal gånger som står i varje storlek (S=0, M=0, L=2, XL=3, XXL=4 gånger).

Diagrammen läses som vanligt: börja med första varvet i A.1, sedan första varvet i A.2, första varvet i A.3 osv.

Se DROPS lektion: Hur läser man stickdiagram

Se DROPS lektion: Hur läser man virkdiagram

I de större storlekarna kommer den totala vidden (från handled till handled) att vara större än i de mindre storlekarna, även om själva ärmen är kortare. De större storlekarna har längre ärmkupa samt bredare axelvidd. Detta resulterar i en bra passform i alla storlekar.

Hela plaggets längd, som är uppgivet på måttskissen, mäts från innerst vid halskanten (på axeln) och ner till nederkanten på plagget. Det mäts alltså INTE från ytterst på axeln.

På en kofta mäts längden aldrig längs framkanten, om inte detta är tydligt förklarat. Mät alltid längden på insidan av framkantmaskorna.

Se DROPS lektion: Hur man läser en måttskiss

Diagram upprepas ofta både på bredden och på höjden. Ett diagram består ofta av 1 rapport. Om det står att A.1/rapporten ska upprepas 5 gånger på varvet så följer du A.1 och börjar från början igen totalt 5 gånger efter varandra. Om det står att det ska stickas 2 rapporter av A.1 på höjden så ska du sticka hela diagram A.1 färdigt och sedan börja på nytt och sticka hela diagrammet en gång till.

Luftmaskor fyller lite mindre än andra maskor, så för att uppläggningskanten inte ska bli för stram så gör vi fler luftmaskor i början av arbetet. Detta antal justeras redan på nästa varv.

Resår är mer elastiskt än slätstickning och drar därför ihop sig mer. Genom att öka maskor före resåren undviker man att det blir en markant skillnad på bredden på resåren jämfört med resten av fram- och bakstycket.

Det är lätt hänt att avmaska för stramt, och för att kompensera för detta lägger vi ofta in omslag som också avmaskas för att nederkanten inte ska bli för stram.

Se DROPS video: Hur man maskar av med omslag

För att få en jämn ökning kan det t.ex ökas på växelvis var 3:e och var 4:e varv så här: Sticka 2 varv och öka på det 3:e, sticka 3 varv och öka på det 4:e. Detta upprepas till ökningarna är färdiga.

Se DROPS leksjon: Öka/Minska växelvis på var 3:e och 4:e varv

Om du föredrar att sticka runt istället för att sticka fram och tillbaka kan du självklart göra det. Då måste du själv lägga in uppklippningsmaskor (vanligtvis 5 st) mitt fram, förutom det så kan du följa mönstret som vanligt. När du egentligen skulle ha vänt arbetet och stickat tillbaka, stickar du istället över uppklippningsmaskorna och fortsätter att sticka runt.

Se DROPS video: Hur man klipper upp för ärmhål

Om du föredrar att sticka tröjan fram och tillbaka i flera delar och sy ihop den till slut kan du göra det även om mönstret är skrivet för att sticka på rundsticka. Dela maskantalet på 2 och lägg till en kantmaska på varje sida som du kan sy ihop den i.

Se DROPS leksjon: Kan jag anpassa ett mönster för rundsticka så att jag kan sticka fram och tillbaka?

Mönsterrapporterna på plagget kan vara lite olika i de olika storlekarna pga. olika proportioner. Om du inte gör samma storlek som på bilden, kan det kanske avvika något – detta är noga övervägt och justerat så att det totala intrycket av plagget är samma i alla storlekar.

Följ mönster och diagram för din storlek!

Har du hittat ett mönster på en fin dammodell, så är de inte så svårt att göra om den till herrstorlek om du önskar det. Den största skillnaden är längden på ärmar och fram- och bakstycke. Välj den storlek i måttskissen som passar bäst över bröstet. Den extra längden stickas/virkas precis innan man maskar av till ärmkulle/ärmhål. Om arbetet är stickat/virkat ovanifrån och ned så stickas/virkas ärmen lite längre innan man gör den första minskningen på ärmen.

När det gäller extra garnåtgång så är detta väldigt individuellt, men köp hellre ett nystan för mycket än ett för lite.

Alla garner innehåller överskottsfibrer (från produktionen) som kommer att fälla eller ludda lite. Borstat garn har flera av dessa lösa överskottsfibrer, vilket ger dem större tendenser till att fälla.

Även om man naturligtvis inte kan garantera att borstade garner kan bli 100 % fria från överskottsfibrer så är det möjligt att få plagget att fälla mindre genom att följa dessa steg:

1. När plagget är färdigt (innan du tvättar det) kan du skaka det, så att alla lösa fibrer faller av. OBS: Använd ALDRIG en klädrulle, borste eller liknande som drar i garnet.

2. Lägg plagget i en plastpåse i frysen – temperaturen kommer att få fibrerna att hålla fast mindre i varandra, så de lösa fibrerna kommer att ramla av.

3. Låt det ligga i frysen några timmar innan du tar ut det och skakar det igen.

4. Tvätta plagget enligt tvättråden på banderollen.

Pilling/noppor är en naturlig process som händer även med de mest fina och exklusiva fibrerna. Det är ett naturligt tecken på användning och slitage som är svårt att undvika. Det är mest synligt i områden med hög friktion av ditt plagg som under ärmarna och på handlederna.

Du kan få ditt plagg att se ut som nytt genom att ta bort pilling/noppor med en elektrisk noppborttagare.

Hittar du fortfarande inte svar på din fråga? Scrolla då ner och ställ en fråga så att en av våra experter kan försöka hjälpa dig. Du får vanligtvis svar inom 5-10 dagar..
Under tiden kan du läsa tidigare frågor och svar till detta mönster eller gå med i DROPS Workshop på Facebook för att få hjälp av andra stickare/virkare!

Du kanske även tycker om...

Kommentér oppskrift DROPS 98-14

Vi vill gärna ha din åsikt om denna modell!

Om du har en fråga kring den, kom ihåg att välja rätt kategori i menyn under, så får du snabbare svar! Obligatoriska fält är markerade med *.

Kommentarer / Frågor (61)

country flag Anita (Ladies Knee Brace) Andre wrote:

Hi, What happened to Pattern 98-34 ? neck warmer , Hat has the little flower. Have tried already three times to find the new pattern back, I do not have a printer. Liked your system for finding patterns back from before way more

18.01.2022 - 16:41

DROPS Design answered:

Dear Anita, you will find the pattern to neckwarmer 98-34 here. To search a pattern when window is on full screen, click on the magnifying glass at the top right side of the window, if you are on a mobile device, click on the 3 small lines at the top left of the window to find the magnifying glass. Happy knitting!

19.01.2022 - 08:16

country flag Maaike wrote:

Na de tweede mindering (20 steken) staat er ‘brei door....’. Is dit in ribbelsteek of braambessenpatroon?

01.02.2021 - 16:42

country flag Peña wrote:

Hola. No entiendo las abreviaturas que utilizas cuando explicas el punto del gorro. Me las podrías aclarar, por favor? Saludod

13.10.2020 - 14:51

DROPS Design answered:

Hola! Mira nuestro diccionario AQUI. Buen trabajo!

17.11.2020 - 20:33

Barbara wrote:

The Pattern For The Hat States That I Need Size 9 Mm Double Pointed Needles, And The Knitting Tension For The Berry Pattern Is Given As Size 9 Mm, But In The Main Part Of The Pattern It States "Change To Double Pointed Needles Size 7 Mm" For The Berry Pattern. Which Is Correct, Please?

23.11.2016 - 14:26

DROPS Design answered:

Dear Barbara, it looks like from original pattern berry pattern will be worked with needle size 9 mm, English pattern will be edited asap. Thank you. Happy knitting!

23.11.2016 - 15:35

Pat Hanson wrote:

WhT does NB mean and MT in this pattern. Thanks.

23.01.2015 - 02:32

DROPS Design answered:

Dear Mrs Hanson, NB means "Note" (= Nota Bene), and MT is for marking thread (or marker). Happy knitting!

23.01.2015 - 13:45

country flag Kerstin wrote:

När man stickar björnbärsmönster på strumpstickor måste det väl vara så att vartannat varv stickas med räta maskor, inte aviga?

09.12.2012 - 17:11

DROPS Design answered:

Når dette mønsteret strikkes rundt vil retten komme på innsiden av arb

13.12.2012 - 09:42

Lucia wrote:

Hi! Regarding my previous question, I just realized that it is really necessary to use the double pointed needles. The use of the circular needle at this point won't work, because of the large amount of decreasing. Anyway, thank you.

25.02.2012 - 16:20

DROPS Design answered:

Yes, you are right, towards the end when you are decreasing it will not work to have the fewer amount of sts on a circular.

28.02.2012 - 23:18

Lucia wrote:

Hello! This is a very beautiful hat, and I'll try to do it, but I have one question. When the instructions read "Change to double pointed needles (...)", is it really necessary to use those double pointed needles? Or can I achieve the same result by using the circular needle? Thank you!

21.02.2012 - 14:47

DROPS Design answered:

Yes, you need the dpn's at the end.

29.02.2012 - 00:05

Lucia wrote:

Hello! This is a very beautiful hat, and I'll try to do it, but I have one question. When the instructions read "Change to double pointed needles (...)", is it really necessary to use those double pointed needles? Or can I achieve the same result by using the circular needle? Thank you!

21.02.2012 - 14:47

DROPS Design answered:

Yes, you must use the double pointed needles when there are too few sts to fit on the circular.

29.02.2012 - 00:23

country flag Drops Design wrote:

Jo hvis du overholder strikkefastheden så er 43 m = 43 cm så målet stemmer! Sørg for at slå løst op (du kan jo evt slå op over 2 pinde) God fornøjelse!

27.01.2010 - 09:22