DROPS Tynn Cotton Chenille
DROPS Tynn Cotton Chenille
90% bomull, 10% polyamid
Utgått
se alternativ
DROPS SS24
DROPS 58-19
Hatt:
Garnåtgång: DROPS Camelia från Garnstudio
100 gr f. nr 04 svart
och använd: DROPS Tunn Chenille från Garnstudio
50 gr f.nr 902, svart
50 gr f.nr 933, mörkbrunmelerad

DROPS Virknål nr 4

-------------------------------------------------------

Alternativt garn – Se hur du kan byta garn här
Garngrupp A till F – Använd samma mönster och byt garn här
Garnåtgång vid alternativt garn – Använd vår garn-konverterare här

-------------------------------------------------------

DROPS Tynn Cotton Chenille
DROPS Tynn Cotton Chenille
90% bomull, 10% polyamid
Utgått
se alternativ

Instruktioner

Virkfasthet: 15 fm x 17 v fm på virknål nr 4 = 10 x 10 cm. Kom ihåg att nr på virknål endast är vägledande!

Hatt: Hatten virkas i dubbelt garn med nål nr 4. Starta med 1 tråd svart Camelia och 1 tråd svart Chenille. Virka 4 lm som sedan virkas tills till en ring med 1 sm i 1a lm. Börja alla v med 1 lm som ersätter första fm och avsluta alla v med 1 sm. Varv 1: Virka 7 fm i ringen. Varv 2: Virka 2 fm i varje fm = 14 fm. Varv 3: * 2 fm i 1a fm, 1 fm i nästa fm *, upprepa från *-* v ut = 7 ökningar = 21 fm. Varv 4: * 2 fm i 1a fm, 2 fm *, upprepa från *-* v ut. Nu ökas på detta sätt på varje v, men det läggs till 1 fm mellan varje gång det virkas 2 fm i 1 fm. Fortsätt ökningen till arb mäter ca 7 cm från mitten, sedan ökas det på vartannat v till det är 91 m på v. Virka vidare utan att öka till arb mäter 19 cm från mitten. Nu virkas det 1 v där det avm 13 fm jämnt fördelat på v - avm genom att hoppa över 1 fm = 78 m. Byt till 1 tråd svart Camelia och 1 tråd mörkbrunmelerad Chenille. Virka 4 v, sedan virkas det ett brätte så här: Varv 1: * 4 fm, 2 fm i nästa fm *. Upprepa från *-* v ut. Varv 2-4: Virkas utan ökningar. Varv 5: * 5 fm, 2 fm i nästa fm *. Varv 6-24: Virkas utan ökningar. Efter varv 24 avslutas med 1 sm i första m. Klipp tråden och fäst ändarna. Vik upp brättet 2 gånger mot rätsidan.




DROPS virkad halsduk:

Storlek: ca 45 cm bred och 170 cm lång.
Garnåtgång: DROPS Camelia från Garnstudio
100 gr f. nr 04 svart
och använd: DROPS Tunn Chenille från Garnstudio
200 gr f.nr 933, mörkbrunmelerad

DROPS Virknål nr 5.

Virkfasthet: 12 fm x 12 v fm = 10 x 10 cm. Kom ihåg att nr på virknål är endast vägledande!

Halsduk: Halsduken virkas i dubbelt garn med nål nr 5 - använd 1 tråd svart Camelia och 1 tråd mörkbrunmelerad Chenille. Virka 56 lm. Virka Mönster - starta på varv 2, se diagram -, mönstret är delbart med 5 m + 1 m. Upprepa varv 4-5 vidare uppöver. När arb mäter 170-180 cm klipps tråden av. Fäst ändarna. Gör en tofs så här: klipp 50 trådar (ca 20 cm långa) i Chenille, knyt en dubbel tråd med Camelia/Chenille (ca 20 cm lång) runt mitten av tofsen, vik den dubbel (= tofsen blir 10 cm lång), snurra en tråd Chenille 4-5 gånger runt tofsen ca 3 cm nedanför vikningen. Gör totalt 4 sådana tofsar med Chenille och fäst en i varje hörn av halsduken.

Diagram

symbols = lm
symbols = fm, virkas om bågen
symbols = fm, virkas om bågen
diagram
Har du en fråga? Se en lista på ofta ställda frågor (F&Q)

Stickfasthet är det som avgör de slutliga måtten på ditt arbetet, och mäts ofta per 10 x 10 cm. Det anges såhär: antal maskor på bredden x antal varv på höjden - till exempel: 19 maskr x 26 varv i slätstickning = 10 x 10 cm.

Stickfasthet är väldigt individuellt; vissa stickar löst och andra stickar stramt. Du justerar din stickfastheten med storleken på stickorna, det är därför som den storleken på stickor som uppges endast är vägledande! Du måste själv justera detta upp eller ner så att DIN stickfasthet stämmer överens med stickfastheten i mönstret. Om du stickar med en annan stickfasthet än den angivna så kommer du att få en annan garnåtgång och andra mått på ditt arbetet än det som står i mönstret.

Stickfasthet är också det som avgör vilka garn som kan bytas mot varandra: så länge du uppnår samma stickfasthet kan du utan problem byta garn.

Se DROPS leksjon: Så mäter du stickfastheten

Se DROPS video: Stickfasthet - provlapp

Garnåtgången uppges alltid i antal gram, t.ex. 450 g. För att räkna ut hur många nystan du behöver måste du först veta hur många gram det är i 1 nystan (25 g, 50 g eller 100 g). Du hittar information om vikten på varje nystan om du klickar dig in på varje garn. Sedan kan du dela antal gram du behöver på antal gram i varje nystan. T.ex.: Om du stickar med garn i 50 g-nystan (vilket är det vanligaste) tar du 450 / 50 = 9 nystan.

Det som är viktigt när man byter till ett annat garn är att stickfastheten hålls. Så länge du uppnår samma stickfasthet får du samma mått som står i måttskissen. Det är lättare att uppnå samma stickfasthet med garn från samma garngrupp. Du kan också använda fler trådar av ett tunnare garn för att uppnå samma stickfasthet som med ett tjockare garn.Här kan du prova vår konverterare. Vi rekommenderar att du alltid stickar en provlapp.

Var OBS på att vid byte av garn kan plagget få ett annat utseende än på bilden då olika garn ofta har olika struktur och egenskaper.

Se DROPS lektion: Kan jag använda ett annat garn än det som uppges i mönstret?

Alla våra garn är uppdelade i garngrupper (från A till F) efter tjocklek och stickfasthet – grupp A innehåller de tunnaste garnerna och grupp F de tjockaste. Detta gör det enklare för dig att hitta ett alternativt garn till våra mönster, om du skulle vilja det. Alla garner inom samma grupp har samma stickfasthet och kan enkelt ersätta varandra. Olika garn har dock olika struktur och egenskaper vilket kommer att ge slutresultatet ett unikt utseende och känsla.

Klicka här för en översikt över garnen i de olika garngrupperna

Längst upp på alla våra mönster hittar du en länk till vår konverterare, som är ett verktyg du kan använda om du vill använda ett annat garn än det som föreslås i mönstret. Genom att fylla i det garn som du önskar ersätta, antal gram (i din storlek) och antal trådar så får du fram alternativa garn med samma stickfasthet. Du får besked om hur mycket du behöver i de alternativa garnen och om du behöver använda fler trådar. De flesta nystan innehåller 50 g (vissa 25 g eller 100 g).

Om det är fler färger i mönstret så måste varje färg konverteras separat. Ifall mönstret stickas eller virkas med fler trådar av olika garner (t.ex. 1 tråd Alpaca och 1 tråd Kid-Silk) får du konvertera varje garn individuellt för att hitta alternativ.

Klicka här för att se vår konverterare

Eftersom de olika garnen har olika egenskaper och struktur har vi valt att behålla originalgarnet i våra mönster. Du kan enkelt hitta bra alternativ till varje mönster genom att antingen välja ett annat garn i samma garngrupp, eller använda vår garnkalkulator.

Det är också möjligt att garn som har utgått fortfarande finns kvar hos vissa återförsäljare, eller att någon har ett par nystan liggande som de gärna vill hitta ett mönster till.

Genom att använda vår garnkalkulator får du upp både alternativa garn, och mängd du behöver i den nya kvaliteten.

Om du tycker att det är svårt att bestämma vilken storlek du ska göra kan det vara en bra idé att mäta ett plagg du redan har och gillar storleken på. Jämför sedan måtten med måtten i mönstrets måttskiss och välj den storlek som passar bäst.

Du hittar måttskissen längst ner i mönstret.

Se DROPS-lektion: Så här läser du en måttskiss

Storleken på stickan som står uppgivet i mönstret är endast vägledande, det som är viktigt är att den uppgivna stickfastheten stämmer. Eftersom stickfasthet är väldigt individuellt så måste du själv justera storleken så att DIN stickfasthet stämmer överens med det som står i mönstret – kanske måste du avvika en eller två storlekar från det som står i mönstret, och det gör ingenting. Vi rekommenderar att du stickar provlappar.

Om du har fel stickfasthet så riskerar du att måtten på plagget inte stämmer överens med måtten på måttskissen.

Se DROPS lektion: Så mäter du stickfastheten

Se DROPS video: Hur kontrollerar man stickfastheten / gör provlapp

Att sticka ovanifrån och ner ger mer flexibilitet och plats för personliga justeringar. Det är också enklare att prova plagget under arbetets gång, samt att justera längden på fram- och bakstycke och ärmar.

Mönstret är noga förklarat i den ordning det stickas/virkas i. Om mönstret innehåller diagram är dessa i stickriktningen och ska läsas på vanligt sätt.

Ett stickdiagram visar varje varv och varje maska från rätsidan. Det ska stickas nerifrån och upp från höger till vänster. 1 ruta = 1 maska.

När man stickar fram och tillbaka, stickas vartannat varv i diagrammet från rätsidan och vartannat från avigsidan. När det stickas från avigsidan måste diagrammet stickas motsatt: alltså från vänster till höger, rätmaskor stickas avigt och avigmaskor stickas räta osv.

När det stickas runt på rundsticka/strumpsticka stickas varje varv i diagrammet från rätsidan (från höger till vänster).

Se DROPS lektion: Hur man läser stickdiagram

Det är enkelt att virka enligt diagram, varje symbol virkas i den ordning som det visas i diagrammet. Det virkas från vänster till höger, nedifrån och upp eller i cirkel från mitten och ut.

När man virkar fram och tillbaka virkas vartannat varv i diagrammet från rätsidan (från höger till vänster) och vartannat varv virkas från avigsidan (från vänster till höger).

När man virkar runt, virkas varje varv i diagrammet från rätsidan - alltså från höger till vänster.

När man virkar enligt ett cirkeldiagram börjar man i mitten av cirkeln och jobbar sig från höger till vänster, varv efter varv utåt.

Varven börjar gärna med x antal luftmaskor (som motsvarar höjden på nästa maska), detta är antingen inritat i diagrammet, eller så står det förklarat i mönstret.

Se DROPS lektion: Hur man läser virkdiagram

Om ett mönster har flera diagram som stickas efter varandra på bredden, kan det ofta vara skrivet på detta sätt: ”Sticka A.1, A.2, A.3 totalt 0-0-2-3-4 gånger”. Detta betyder att A.1 och A.2 stickas en gång i alla storlekar och A.3 stickas det antal gånger som står i varje storlek (S=0, M=0, L=2, XL=3, XXL=4 gånger).

Diagrammen läses som vanligt: börja med första varvet i A.1, sedan första varvet i A.2, första varvet i A.3 osv.

Se DROPS lektion: Hur läser man stickdiagram

Se DROPS lektion: Hur läser man virkdiagram

I de större storlekarna kommer den totala vidden (från handled till handled) att vara större än i de mindre storlekarna, även om själva ärmen är kortare. De större storlekarna har längre ärmkupa samt bredare axelvidd. Detta resulterar i en bra passform i alla storlekar.

Hela plaggets längd, som är uppgivet på måttskissen, mäts från innerst vid halskanten (på axeln) och ner till nederkanten på plagget. Det mäts alltså INTE från ytterst på axeln.

På en kofta mäts längden aldrig längs framkanten, om inte detta är tydligt förklarat. Mät alltid längden på insidan av framkantmaskorna.

Se DROPS lektion: Hur man läser en måttskiss

Diagram upprepas ofta både på bredden och på höjden. Ett diagram består ofta av 1 rapport. Om det står att A.1/rapporten ska upprepas 5 gånger på varvet så följer du A.1 och börjar från början igen totalt 5 gånger efter varandra. Om det står att det ska stickas 2 rapporter av A.1 på höjden så ska du sticka hela diagram A.1 färdigt och sedan börja på nytt och sticka hela diagrammet en gång till.

Luftmaskor fyller lite mindre än andra maskor, så för att uppläggningskanten inte ska bli för stram så gör vi fler luftmaskor i början av arbetet. Detta antal justeras redan på nästa varv.

Resår är mer elastiskt än slätstickning och drar därför ihop sig mer. Genom att öka maskor före resåren undviker man att det blir en markant skillnad på bredden på resåren jämfört med resten av fram- och bakstycket.

Det är lätt hänt att avmaska för stramt, och för att kompensera för detta lägger vi ofta in omslag som också avmaskas för att nederkanten inte ska bli för stram.

Se DROPS video: Hur man maskar av med omslag

För att få en jämn ökning kan det t.ex ökas på växelvis var 3:e och var 4:e varv så här: Sticka 2 varv och öka på det 3:e, sticka 3 varv och öka på det 4:e. Detta upprepas till ökningarna är färdiga.

Se DROPS leksjon: Öka/Minska växelvis på var 3:e och 4:e varv

Om du föredrar att sticka runt istället för att sticka fram och tillbaka kan du självklart göra det. Då måste du själv lägga in uppklippningsmaskor (vanligtvis 5 st) mitt fram, förutom det så kan du följa mönstret som vanligt. När du egentligen skulle ha vänt arbetet och stickat tillbaka, stickar du istället över uppklippningsmaskorna och fortsätter att sticka runt.

Se DROPS video: Hur man klipper upp för ärmhål

Om du föredrar att sticka tröjan fram och tillbaka i flera delar och sy ihop den till slut kan du göra det även om mönstret är skrivet för att sticka på rundsticka. Dela maskantalet på 2 och lägg till en kantmaska på varje sida som du kan sy ihop den i.

Se DROPS leksjon: Kan jag anpassa ett mönster för rundsticka så att jag kan sticka fram och tillbaka?

Mönsterrapporterna på plagget kan vara lite olika i de olika storlekarna pga. olika proportioner. Om du inte gör samma storlek som på bilden, kan det kanske avvika något – detta är noga övervägt och justerat så att det totala intrycket av plagget är samma i alla storlekar.

Följ mönster och diagram för din storlek!

Har du hittat ett mönster på en fin dammodell, så är de inte så svårt att göra om den till herrstorlek om du önskar det. Den största skillnaden är längden på ärmar och fram- och bakstycke. Välj den storlek i måttskissen som passar bäst över bröstet. Den extra längden stickas/virkas precis innan man maskar av till ärmkulle/ärmhål. Om arbetet är stickat/virkat ovanifrån och ned så stickas/virkas ärmen lite längre innan man gör den första minskningen på ärmen.

När det gäller extra garnåtgång så är detta väldigt individuellt, men köp hellre ett nystan för mycket än ett för lite.

Alla garner innehåller överskottsfibrer (från produktionen) som kommer att fälla eller ludda lite. Borstat garn har flera av dessa lösa överskottsfibrer, vilket ger dem större tendenser till att fälla.

Även om man naturligtvis inte kan garantera att borstade garner kan bli 100 % fria från överskottsfibrer så är det möjligt att få plagget att fälla mindre genom att följa dessa steg:

1. När plagget är färdigt (innan du tvättar det) kan du skaka det, så att alla lösa fibrer faller av. OBS: Använd ALDRIG en klädrulle, borste eller liknande som drar i garnet.

2. Lägg plagget i en plastpåse i frysen – temperaturen kommer att få fibrerna att hålla fast mindre i varandra, så de lösa fibrerna kommer att ramla av.

3. Låt det ligga i frysen några timmar innan du tar ut det och skakar det igen.

4. Tvätta plagget enligt tvättråden på banderollen.

Pilling/noppor är en naturlig process som händer även med de mest fina och exklusiva fibrerna. Det är ett naturligt tecken på användning och slitage som är svårt att undvika. Det är mest synligt i områden med hög friktion av ditt plagg som under ärmarna och på handlederna.

Du kan få ditt plagg att se ut som nytt genom att ta bort pilling/noppor med en elektrisk noppborttagare.

Hittar du fortfarande inte svar på din fråga? Scrolla då ner och ställ en fråga så att en av våra experter kan försöka hjälpa dig. Du får vanligtvis svar inom 5-10 dagar..
Under tiden kan du läsa tidigare frågor och svar till detta mönster eller gå med i DROPS Workshop på Facebook för att få hjälp av andra stickare/virkare!

Du kanske även tycker om...

Kommentér oppskrift DROPS 58-19

Vi vill gärna ha din åsikt om denna modell!

Om du har en fråga kring den, kom ihåg att välja rätt kategori i menyn under, så får du snabbare svar! Obligatoriska fält är markerade med *.

Kommentarer / Frågor (15)

country flag Monika wrote:

Het garen is niet meer beschikbaar, hoe krijg ik nu de goede combinatie die zo dicht mogelijk bij het gebruikte garen zit, ik vind de combinatie op de foto zo mooi.

18.01.2023 - 15:00

DROPS Design answered:

Dag Monika,

Helaas hebben we niet iets wat hierbij in de buurt komt. Je zou het beste even langs een winkel bij je in de buurt kunnen gaan om te kijken of je iets naar je smaak kunt vinden.

18.01.2023 - 20:51

country flag Elfriede Flohr wrote:

Der Hut gefällt mir sehr gut. Ich würde ihn auch sehr gerne nachmachen.\r\n\r\nPS Es wäre schön wenn man die Kommentare mit einem Klick in meine Sprache auch lesen könnte.

07.12.2021 - 21:58

country flag GIl wrote:

Can you suggest ply and alternatives please. I tried the converter

18.11.2021 - 14:52

DROPS Design answered:

Dear GIl, click on the both yarn name (below material list) to geet more info over these yarns and feel free to use our yarn converter for any suggestions for alternatives for these both yarns. Your DROPS store will also be able to assist you choosing the best alternative - even per mail or telephone. Happy knitting!

18.11.2021 - 17:28

country flag Kat wrote:

Hei kuinka monta silmukkaa pitäisi olla kierroksella 4 ja 5? Ja kuinka monella kerroksella pitäisi päästä 91 silmukkaan?

19.10.2021 - 20:42

country flag Marina wrote:

En lång linje med två tvärstreck är en dubbelstolpe Varför har inte ni samma beskrivning av maskor som resten av världen? Det är supersvårt, helt i onödan, att tyda era mönster

09.09.2021 - 16:28

country flag Dana wrote:

3. kruhová řada: *2 krátké sloupky do 1. krátkého sloupku, 1 krátký sloupek do následujícího krátkého sloupku*, *-* co znamenají ty hvězdičky

26.02.2021 - 16:28

DROPS Design answered:

Dobrý den, Dano, hvězdičky označují úsek vzoru, který je potřeba opakovat - buď až do konce řady nebo tolikrát, kolikrát je uvedeno. Hodně zdaru! Hana

28.02.2021 - 00:25

country flag Cornelia Krautscheidt wrote:

Sehr geehrte Damen und Herren, ich möchte gerne den Hut, Drops 58/19, nacharbeiten. Leider gibt es das Garn Camelia von Garnstudio und Tynn Cotton Chenille von Garnstudio nicht mehr. Welches Garn empfehlen Sie mir? Hier benötigt man die Farben Schwarz und Dunkelbraun. Mit freundlichen Grüßen Cornelia Krautscheidt

23.07.2020 - 12:08

DROPS Design answered:

Liebe Frau Krautscheidt, vor "Anleitungsschritte" finden Sie einen Kasten mit den benötigten Garnen. Wenn Sie direkt auf den Namen des Garns klicken, öffnet sich ein Fenster mit möglichen Garnalternativen. Sie können auch direkt bei den Garnen schauen: DROPS Camelia gehört zur Garngruppe A, Sie können also alle Garne der Garngruppe A verwenden. DROPS Tynn Cotton Chenille gehört zur Garngruppe B. Um zu ermitteln, wie viel Garn Sie benötigen (die Lauflänge der Garnalternativen ist ev. unterschiedlich) können Sie den Link zum Garnumrechner im Kopf der Anleitung verwenden. Viel Spaß beim Aussuchen!

24.07.2020 - 10:16

country flag Martina wrote:

Please its possible to have in the czech language?\r\nIn english is so hard for me to translate corectly. \r\nThank you \r\nM.

02.01.2020 - 21:02

DROPS Design answered:

Milá Martino, díky za podnět, návod bude v češtině dostupný co nevidět - sledujte, prosím přehled nejnovějších českých překladů - zde , ppř. odkaz na jednotlivé jazykové verze přímo pod fotkou v návodu. Hezký večer! Hana

02.01.2020 - 21:30

country flag Angelina wrote:

Yarn substitutes please? I tried the converter with no success. Perhaps others could benefit from an answer posted here.

19.09.2019 - 18:50

DROPS Design answered:

Dear Angelina, please try our yarn converter (keep 1 thread); you will see some alternatives. Happy crocheting!

20.09.2019 - 08:30

country flag Hennie wrote:

Ook heb ik een vraag extra over de hoed. Hoe wordt de rand omgevouwen. Wat is de verkeerde kant. De buitenkant van de hoed of de binnenkant. En als je het twee keer hebt omgevouwen wordt deze rand dan vastgenaaid?

06.02.2019 - 15:54