DROPS 86-2 by DROPS Design

DROPS halsduk och Pulsvärmare i "Alpaca"

DROPS 86-2
Halsduk:
Mått: 30 cm x 170 cm.
Material: DROPS Alpaca från GARNSTUDIO
200 gr nr 0100, natur

DROPS St nr 3.
Drops Virknål nr 3.

-------------------------------------------------------

Stickfasthet – Se hur och varför du mäter här
Alternativt garn – Se hur du kan byta garn här
Garngrupp A till F – Använd samma mönster och byt garn här
Garnåtgång vid alternativt garn – Använd vår garn-konverterare här

-------------------------------------------------------


100% Alpacka
från 34.00 kr /50g
DROPS Alpaca uni colour DROPS Alpaca uni colour 34.00 kr /50g
LindeHobby
Beställ 
DROPS Alpaca mix DROPS Alpaca mix 35.00 kr /50g
LindeHobby
Beställ 
needles Stickor och virknålar Beställ 
Garnet till detta mönstret kostar 136kr. Läs mer.

Instruktioner

Stickfasthet: 24 m x 32 v på st 3 och slätst = 10 x 10 cm.
St.nr är bara rekommenderad!.

Mönster: Se diag M.1.

Halsduk: Lägg upp 75 m på st 3 med Alpaca och sticka 3 v räta. Sticka nästa v så här: 2 rätst m, 71 m enl M.1, 2 rätst m. Fortsätt så uppöver tills halsduken mäter ca 169 cm, avpassa längden efter mönstret. Kontrollera Stickfastheten. Sticka 3 räta v och maska sedan av. Virka ett varv i varje ände runt det 1:a rätst v så här: 1 fm , * 3 lm, hoppa fram 0,5 cm och virka 1 fm *, upprepa *-*.
Pulsvärmare:

Mått: Längd: 26 cm. Omkrets: 18 cm.

Material: DROPS Alpaca från GARNSTUDIO
100 gr nr 0100, natur

DROPS St nr 2,5.

Stickfasthet: 25 m x 50 v på st 2,5 och rätst = 10 x 10 cm. St.nr är bara rekommenderad!.

Picotkant (fram och tillbaka på st):
varv 1: Sticka rm,
varv 2: Sticka rm.
varv 3: Sticka rm tills det återstår 4 m, dessa stickas så här: 2 rm tills, 1 omslag, i de 2 sista m stickas det 2 m i varje = 2 nya m.
varv 4: lyft den 1:a m, sticka 1 rm, drag den lyfta m över, sticka 1 rm och drag den bakersta m på höger st över den främre, nu är 2 m avm - sticka vidare med rm v ut.
Upprepa varv 1 till 4.

Pulsvärmare: Lägg upp 65 m på st 2,5 med Alpaca och sticka rätst med Picotkant över de sista 4 m på st - se förkl ovan. När arb mäter 18 cm sätts m på 1 tråd. Sy ihop m på tråden med uppläggningskantens m, sy 1 stygn i varje m. Sticka 1 pulsvärmare till.

Diagram

symbols = rm från rätsidan, am från avigsidan
symbols = am från rätsidan, rm från avigsidan
symbols = 1 omslag
symbols = 2 rm tills
symbols = lyft 1 m som om den skulle stickas rät,
sticka 1 rm, drag den lyfta m över.
diagram

Behöver du hjälp med mönstret?

Tack för att du väljer ett mönster från DROPS Design. Vi arbetar hårt för att ge ut mönster som är korrekta och enkla att förstå. Alla mönster är översatta från norska och du kan alltid se originalmönstret (DROPS 86-2) för mått och uträkningar.

Har du problem med att läsa mönstret? Se listan av alternativ som kan hjälpa dig att göra färdigt ditt projekt - eller varför inte lära dig något nytt.

signature-image signature

Har du problem med att läsa mönstret? Se listan av alternativ som kan hjälpa dig att göra färdigt ditt projekt - eller varför inte lära dig något nytt.

Vi har också steg-för-steg guider för olika tekniker som du hittar här.

1) Varför är stickfasthet/virkfasthet viktig?

Stickfasthet är det som avgör de slutliga måtten på ditt arbetet, och mäts ofta per 10 x 10 cm. Det anges såhär: antal maskor på bredden x antal varv på höjden - till exempel: 19 maskr x 26 varv i slätstickning = 10 x 10 cm.

Stickfasthet är väldigt individuellt; vissa stickar löst och andra stickar stramt. Du justerar din stickfastheten med storleken på stickorna, det är därför som den storleken på stickor som uppges endast är vägledande! Du måste själv justera detta upp eller ner så att DIN stickfasthet stämmer överens med stickfastheten i mönstret. Om du stickar med en annan stickfasthet än den angivna så kommer du att få en annan garnåtgång och andra mått på ditt arbetet än det som står i mönstret.

Stickfasthet är också det som avgör vilka garn som kan bytas mot varandra: så länge du uppnår samma stickfasthet kan du utan problem byta garn.

Se DROPS leksjon: Så mäter du stickfastheten

Se DROPS video: Stickfasthet - provlapp

till toppen

2) Vad är garngrupper?

Alla våra garn är uppdelade i garngrupper (från A till F) efter tjocklek och stickfasthet – grupp A innehåller de tunnaste garnerna och grupp F de tjockaste. Detta gör det enklare för dig att hitta ett alternativt garn till våra mönster, om du skulle vilja det. Alla garner inom samma grupp har samma stickfasthet och kan enkelt ersätta varandra. Olika garn har dock olika struktur och egenskaper vilket kommer att ge slutresultatet ett unikt utseende och känsla.

Klicka här för en översikt över garnen i de olika garngrupperna

till toppen

3) Kan jag använda ett annat garn än det som uppges i mönstret?

Det som är viktigt när man byter till ett annat garn är att stickfastheten hålls. Så länge du uppnår samma stickfasthet får du samma mått som står i måttskissen. Det är lättare att uppnå samma stickfasthet med garn från samma garngrupp. Du kan också använda fler trådar av ett tunnare garn för att uppnå samma stickfasthet som med ett tjockare garn.Här kan du prova vår konverterare. Vi rekommenderar att du alltid stickar en provlapp.

Var OBS på att vid byte av garn kan plagget få ett annat utseende än på bilden då olika garn ofta har olika struktur och egenskaper.

Se DROPS lektion: Kan jag använda ett annat garn än det som uppges i mönstret?

till toppen

4) Hur använder man konverteraren för garn?

Längst upp på alla våra mönster hittar du en länk till vår konverterare, som är ett verktyg du kan använda om du vill använda ett annat garn än det som föreslås i mönstret. Genom att fylla i det garn som du önskar ersätta, antal gram (i din storlek) och antal trådar så får du fram alternativa garn med samma stickfasthet. Du får besked om hur mycket du behöver i de alternativa garnen och om du behöver använda fler trådar. De flesta nystan innehåller 50 g (vissa 25 g eller 100 g).

Om det är fler färger i mönstret så måste varje färg konverteras separat. Ifall mönstret stickas eller virkas med fler trådar av olika garner (t.ex. 1 tråd Alpaca och 1 tråd Kid-Silk) får du konvertera varje garn individuellt för att hitta alternativ.

Klicka här för att se vår konverterare

till toppen

5) Varför får jag fel stickfasthet med rekommenderad sticka?

Storleken på stickan som står uppgivet i mönstret är endast vägledande, det som är viktigt är att den uppgivna stickfastheten stämmer. Eftersom stickfasthet är väldigt individuellt så måste du själv justera storleken så att DIN stickfasthet stämmer överens med det som står i mönstret – kanske måste du avvika en eller två storlekar från det som står i mönstret, och det gör ingenting. Vi rekommenderar att du stickar provlappar.

Om du har fel stickfasthet så riskerar du att måtten på plagget inte stämmer överens med måtten på måttskissen.

Se DROPS lektion: Så mäter du stickfastheten

Se DROPS video: Hur kontrollerar man stickfastheten / gör provlapp

till toppen

6) Varför är arbetet skrivit uppifrån och ner?

Att sticka ovanifrån och ner ger mer flexibilitet och plats för personliga justeringar. Det är också enklare att prova plagget under arbetets gång, samt att justera längden på fram- och bakstycke och ärmar.

Mönstret är noga förklarat i den ordning det stickas/virkas i. Om mönstret innehåller diagram är dessa i stickriktningen och ska läsas på vanligt sätt.

till toppen

7) Varför är ärmarna kortare i större storlekar?

I de större storlekarna kommer den totala vidden (från handled till handled) att vara större än i de mindre storlekarna, även om själva ärmen är kortare. De större storlekarna har längre ärmkupa samt bredare axelvidd. Detta resulterar i en bra passform i alla storlekar.

till toppen

8) Vad är 1 rapport?

Diagram upprepas ofta både på bredden och på höjden. Ett diagram består ofta av 1 rapport. Om det står att A.1/rapporten ska upprepas 5 gånger på varvet så följer du A.1 och börjar från början igen totalt 5 gånger efter varandra. Om det står att det ska stickas 2 rapporter av A.1 på höjden så ska du sticka hela diagram A.1 färdigt och sedan börja på nytt och sticka hela diagrammet en gång till.

till toppen

9) Hur stickar man enligt ett stickdiagram?

Ett stickdiagram visar varje varv och varje maska från rätsidan. Det ska stickas nerifrån och upp från höger till vänster. 1 ruta = 1 maska.

När man stickar fram och tillbaka, stickas vartannat varv i diagrammet från rätsidan och vartannat från avigsidan. När det stickas från avigsidan måste diagrammet stickas motsatt: alltså från vänster till höger, rätmaskor stickas avigt och avigmaskor stickas räta osv.

När det stickas runt på rundsticka/strumpsticka stickas varje varv i diagrammet från rätsidan (från höger till vänster).

Se DROPS lektion: Hur man läser stickdiagram

till toppen

10) Hur virkar jag enligt ett virkdiagram?

Det är enkelt att virka enligt diagram, varje symbol virkas i den ordning som det visas i diagrammet. Det virkas från vänster till höger, nedifrån och upp eller i cirkel från mitten och ut.

När man virkar fram och tillbaka virkas vartannat varv i diagrammet från rätsidan (från höger till vänster) och vartannat varv virkas från avigsidan (från vänster till höger).

När man virkar runt, virkas varje varv i diagrammet från rätsidan - alltså från höger till vänster.

När man virkar enligt ett cirkeldiagram börjar man i mitten av cirkeln och jobbar sig från höger till vänster, varv efter varv utåt.

Varven börjar gärna med x antal luftmaskor (som motsvarar höjden på nästa maska), detta är antingen inritat i diagrammet, eller så står det förklarat i mönstret.

Se DROPS lektion: Hur man läser virkdiagram

till toppen

11) Hur stickas/virkas flera diagram efter varandra på ett varv?

Om ett mönster har flera diagram som stickas efter varandra på bredden, kan det ofta vara skrivet på detta sätt: ”Sticka A.1, A.2, A.3 totalt 0-0-2-3-4 gånger”. Detta betyder att A.1 och A.2 stickas en gång i alla storlekar och A.3 stickas det antal gånger som står i varje storlek (S=0, M=0, L=2, XL=3, XXL=4 gånger).

Diagrammen läses som vanligt: börja med första varvet i A.1, sedan första varvet i A.2, första varvet i A.3 osv.

Se DROPS lektion: Hur läser man stickdiagram

Se DROPS lektion: Hur läser man virkdiagram

till toppen

12) Varför börjar man med fler luftmaskor än det ska virkas med?

Luftmaskor fyller lite mindre än andra maskor, så för att uppläggningskanten inte ska bli för stram så gör vi fler luftmaskor i början av arbetet. Detta antal justeras redan på nästa varv.

till toppen

13) Varför ökas det maskor innan resåren när plagget stickas ovanifrån och ner?

Resår är mer elastiskt än slätstickning och drar därför ihop sig mer. Genom att öka maskor före resåren undviker man att det blir en markant skillnad på bredden på resåren jämfört med resten av fram- och bakstycket.

till toppen

14) Varför ökas det i avmaskningskanten?

Det är lätt hänt att avmaska för stramt, och för att kompensera för detta lägger vi ofta in omslag som också avmaskas för att nederkanten inte ska bli för stram.

Se DROPS video: Hur man maskar av med omslag

till toppen

15) Hur ökar man växelvis på var 3:e och 4:e varv?

För att få en jämn ökning kan det t.ex ökas på växelvis var 3:e och var 4:e varv så här: Sticka 2 varv och öka på det 3:e, sticka 3 varv och öka på det 4:e. Detta upprepas till ökningarna är färdiga.

Se DROPS leksjon: Öka/Minska växelvis på var 3:e och 4:e varv

till toppen

16) Varför är mönstret lite annorlunda än det man ser på bilden?

Mönsterrapporterna på plagget kan vara lite olika i de olika storlekarna pga. olika proportioner. Om du inte gör samma storlek som på bilden, kan det kanske avvika något – detta är noga övervägt och justerat så att det totala intrycket av plagget är samma i alla storlekar.

Följ mönster och diagram för din storlek!

till toppen

17) Hur kan jag sticka en kofta runt istället för fram och tillbaka?

Om du föredrar att sticka runt istället för att sticka fram och tillbaka kan du självklart göra det. Då måste du själv lägga in uppklippningsmaskor (vanligtvis 5 st) mitt fram, förutom det så kan du följa mönstret som vanligt. När du egentligen skulle ha vänt arbetet och stickat tillbaka, stickar du istället över uppklippningsmaskorna och fortsätter att sticka runt.

Se DROPS video: Hur man klipper upp för ärmhål

till toppen

18) Kan man sticka tröjan fram och tillbaka istället för att sticka runt?

Om du föredrar att sticka tröjan fram och tillbaka i flera delar och sy ihop den till slut kan du göra det även om mönstret är skrivet för att sticka på rundsticka. Dela maskantalet på 2 och lägg till en kantmaska på varje sida som du kan sy ihop den i.

Se DROPS leksjon: Kan jag anpassa ett mönster för rundsticka så att jag kan sticka fram och tillbaka?

till toppen

19) Varför visar ni garn i era mönster som har utgått?

Eftersom de olika garnen har olika egenskaper och struktur har vi valt att behålla originalgarnet i våra mönster. Du kan enkelt hitta bra alternativ till varje mönster genom att antingen välja ett annat garn i samma garngrupp, eller använda vår garnkalkulator.

Det är också möjligt att garn som har utgått fortfarande finns kvar hos vissa återförsäljare, eller att någon har ett par nystan liggande som de gärna vill hitta ett mönster till.

Genom att använda vår garnkalkulator får du upp både alternativa garn, och mängd du behöver i den nya kvaliteten.

till toppen

20) Hur gör jag om en damstorlek till en herrstorlek?

Har du hittat ett mönster på en fin dammodell, så är de inte så svårt att göra om den till herrstorlek om du önskar det. Den största skillnaden är längden på ärmar och fram- och bakstycke. Välj den storlek i måttskissen som passar bäst över bröstet. Den extra längden stickas/virkas precis innan man maskar av till ärmkulle/ärmhål. Om arbetet är stickat/virkat ovanifrån och ned så stickas/virkas ärmen lite längre innan man gör den första minskningen på ärmen.

När det gäller extra garnåtgång så är detta väldigt individuellt, men köp hellre ett nystan för mycket än ett för lite.

till toppen

21) Hur undviker jag att långhårigt garn fäller?

Alla garner innehåller överskottsfibrer (från produktionen) som kommer att fälla eller ludda lite. Borstat garn har flera av dessa lösa överskottsfibrer, vilket ger dem större tendenser till att fälla.

Även om man naturligtvis inte kan garantera att borstade garner kan bli 100 % fria från överskottsfibrer så är det möjligt att få plagget att fälla mindre genom att följa dessa steg:

1. När plagget är färdigt (innan du tvättar det) kan du skaka det, så att alla lösa fibrer faller av. OBS: Använd ALDRIG en klädrulle, borste eller liknande som drar i garnet.

2. Lägg plagget i en plastpåse i frysen – temperaturen kommer att få fibrerna att hålla fast mindre i varandra, så de lösa fibrerna kommer att ramla av.

3. Låt det ligga i frysen några timmar innan du tar ut det och skakar det igen.

4. Tvätta plagget enligt tvättråden på banderollen.

till toppen

22) Var på plagget mäts längden?

Hela plaggets längd, som är uppgivet på måttskissen, mäts från innerst vid halskanten (på axeln) och ner till nederkanten på plagget. Det mäts alltså INTE från ytterst på axeln.

På en kofta mäts längden aldrig längs framkanten, om inte detta är tydligt förklarat. Mät alltid längden på insidan av framkantmaskorna.

Se DROPS lektion: Hur man läser en måttskiss

till toppen

23) Hur vet jag hur många nystan jag behöver?

Garnåtgången uppges alltid i antal gram, t.ex. 450 g. För att räkna ut hur många nystan du behöver måste du först veta hur många gram det är i 1 nystan (25 g, 50 g eller 100 g). Du hittar information om vikten på varje nystan om du klickar dig in på varje garn. Sedan kan du dela antal gram du behöver på antal gram i varje nystan. T.ex.: Om du stickar med garn i 50 g-nystan (vilket är det vanligaste) tar du 450 / 50 = 9 nystan.

till toppen

Har du köpt DROPS garn för att göra detta mönster? Då kan du få hjälp av butiken där du köpte garnet. Hitta en lista på DROPS återförsäljare här!
Hittar du fortfarande inte svar på din fråga? Scrolla då ner och ställ en fråga så att en av våra experter kan försöka hjälpa dig. Du får vanligtvis svar inom 5-10 dagar.. Under tiden kan du läsa tidigare frågor och svar till detta mönster eller gå med i DROPS Workshop på Facebook för att få hjälp av andra stickare/virkare!

Kommentarer / Frågor (14)

country flag Claudine wrote:

Je cherche un modèle d'écharpe en point ajouré réversible. Est-ce que ce modèle est joli des 2 côtés ?

20.10.2019 - 18:29

DROPS Design answered:

Bonjour Claudine, l'idéal serait que vous tricotiez un échantillon du point fantaisie, ainsi vous pourrez vérifier si le motif vous plaît autant sur l'envers que sur l'endroit. Bon tricot!

21.10.2019 - 11:10

country flag Gaelle wrote:

Bonjour, Pour le motif de l'écharpe, je ne comprends pas comment tricoter 17 mailles, en faisant 2.5 fois de diagramme M1. Pour moi, ça fait 28 m + 28m + 14 m = 70 mailles. Et même si je tricote la 15ème maille comme la suivante à droite, alors je ne vois pas comment repartir pour le rang suivant, car je me retrouve calé dans le motif... Merci beaucoup de votre aide. Gaelle

01.09.2019 - 18:36

DROPS Design answered:

Bonjour Gaelle, vous tricotez ainsi: 2 m end, 2 fois les 28 mailles de M.1 en largeur, tricotez ensuite les 15 premières maille de A.1 (= 56+15=71), 2 m end. Bon tricot!

02.09.2019 - 10:47

country flag Mischa wrote:

Ik begrijp de laatste instructiezin niet van de polswarmer. Opzetnaald en de laatste naald met een draad erdoorheen samenbreien?. Bedoelt u hiermee dat ik hier moet gaan mazen zoals in de video toegelicht? Is er nog een andere techniek mogelijk? Dank!

28.04.2017 - 23:24

DROPS Design answered:

Hallo Mischa, Met een draad wordt een hulpdraad bedoeld in dit geval. (Ik heb het even aangepast in het patroon, zodat het wat duidelijker is.) Je zet eerst de steken van de polswarmer op een hulpdraad, daarna brei je de opzetnaald en de steken van de hulpdraad samen en kant je ze tegelijkertijd af.

03.05.2017 - 09:05

country flag Andrea wrote:

Hoe kan ik met een patroon van 28 steken 71 steken van het totaal werk vullen? 2 x het patroon breien geeft 56 steken, en dan houd ik nog 15 steken over....als ik de helft van het patroon nogmaals zou breien, houd ik nog steeds 1 steek over...begrijp dus niet helemaal hoe je het patroon in die 71 steken verwerkt...

14.09.2015 - 13:30

DROPS Design answered:

Hoi Andrea. Ja, je moet M.1 breien over de 71 st, dat doe je als volgt: 2 hele herhalingen en eindigt de laatste halve herhaling (dus 15 st) na de av st(van de goede kant) in het midden

16.09.2015 - 11:17

country flag Margaretha Nilsson wrote:

Hej! Jag undrar om mönster drops 86-2 handledsvärmare verkligen är i rätstickning. På bilden tycker jag det ser ut som slätstickning. Mvh Maggan

08.09.2015 - 14:59

DROPS Design answered:

Hej Margaretha, Jo handledsvärmarna är stickat i rätstickning (rät på varje varv) fram och tillbaka från sida till sida (på längden). Lycka till!

08.09.2015 - 15:50

country flag Lena Halvardson wrote:

Hej. Undrar över avslutningen. Tar man en ny lös tråd och trär igenom maskorna på Stickan och sedan syr ihop med garnet som sitter ihop med stickningen? Garnet man trätt genom maskorna tas bort när man sytt ihop? Man behöver alltså inte maska av? Har inte stickat så mycket och lär mig massor av era toppenbra instruktionsfilmer men har inte hittat någon för detta. Tack för en toppensida.

07.03.2015 - 08:45

DROPS Design answered:

Hej Lena, här ser du hur man syr ihop m:

DROPS Technique Tutorial: How to work Kitchener stitch / grafting / weaving from Garnstudio Drops design on Vimeo.

25.05.2015 - 15:37

country flag Karin wrote:

Visst stämmer det! Du stickar det befintliga diagr. 2 ggr, sedan 15 m in från början, det blir sammanlagt 5 ggr V-mönstret plus en sista m. för symmetrins skull.

06.02.2013 - 09:29

country flag Monica wrote:

Det måste vara fel på diagrammet på halsduksmönstret det stämmer inte alls med 71 m mönster.

04.02.2013 - 21:03

country flag DROPS Design wrote:

Hej Sylvia, när det är 4 maskor kvar på stickan skall du: sticka 2 rm tillsammans, 1 omslag, i de 2 sista m stickas det 2 m i varje = 2 nya m. varv 4: lyft den 1:a m, sticka 1 rm, drag den lyfta m över, sticka 1 rm och drag den bakersta m på höger st över den främre, nu är 2 m avm - sticka vidare med rm v ut. Upprepa varv 1 till 4. Lycka till!

20.10.2009 - 09:36

country flag Sylvia wrote:

Vet inte om jag har gjort fel men jag upptäckte att man minskar mer än det man ökar så pickokanten gjorde så att hela handledsvärmare blev sne och det blev mindre och mindre masker. Hur är det möjligt? ska man inte göra två omslag? visst är det så att man stickar två masker i en mask? tack på förhand

18.10.2009 - 22:31

Kommentér oppskrift DROPS 86-2

Vi vill gärna ha din åsikt om denna modell!

Om du har en fråga kring den, kom ihåg att välja rätt kategori i menyn under, så får du snabbare svar! Obligatoriska fält är markerade med *.